2015-05-10 298 瀏覽
是日母親節,同家人去附近茶記食~原本諗住叫4人套餐,但菜式入面有蒸餸,怕等得耐,同埋媽咪話叫小菜不如屋企煮,就叫炒飯麪~叫左越式炒金邊粉,咖喱豬頸肉飯,局石斑飯,西餐雞扒拼意粉配蒜茸汁~普普通通,冇咩特別,炒金邊粉冇咩味道,諗住越式會辣辣地,又多油,入面仲有少少白飯粒😑咖哩豬頸肉飯,咖哩ok, 正正常常局石斑飯就等左好耐,另外三個食晒拉,佢先來,可能我地差不多晚上6點先去食,廚房師父未齊人,唔夠人,又要焗先係咁~到左賣相唔錯,魚柳一大塊,味道都好味西餐就要提下佢個意粉係用茄汁炒,所以唔怕意粉唔夠味~整體我媽媽話平平凡凡,價錢味道一般~
是日母親節,同家人去附近茶記食~
普普通通,冇咩特別,
咖哩豬頸肉飯,咖哩ok, 正正常常
西餐就要提下佢個意粉係用茄汁炒,所以唔怕意粉唔夠味~
整體我媽媽話平平凡凡,價錢味道一般~
2015-05-10
2014-03-25 389 瀏覽
一般鐵板餐常見是跟黑椒汁、洋蔥汁、燒汁 ,不久前在門外餐牌看到有咖哩汁選的 ,所以好奇下這天來了 , 原本打算點特色晚餐的紐西蘭牛扒 ,不過最後點了西式優惠套餐 , (A)美式牛扒咖哩汁在一小碗裡 , 加在鐵板上, 燙熱的鐵板瞬間霧起白煙 ,少辣 , 味道可以 ;薯菜有: 薯條, 小棠菜 , 紅蘿蔔粒, 青豆, 玉米粒 ; 薯條香脆 ;牛扒 : 2塊薄薄的 , 就像早餐或下午茶套餐的牛扒般 , 沒有牛味 ,門面有「牛扒之家」之字 , 其實沒有意思的 ! 老實說 , 光僱過的一些連鎖快餐店和茶餐廳 , 價位相同的牛扒餐有不少都比這裏好的
一般鐵板餐常見是跟黑椒汁、洋蔥汁、燒汁 ,
不久前在門外餐牌看到有咖哩汁選的 ,
所以好奇下這天來了 , 原本打算點特色晚餐的紐西蘭牛扒 ,
不過最後點了西式優惠套餐 , (A)美式牛扒

少辣 , 味道可以 ;

價位相同的牛扒餐有不少都比這裏好的
美式牛扒
青紅蘿蔔湯
2013-02-04 122 瀏覽
逛了一整天新蒲崗的新型商場,來到開樂粉麵開飯。到這裏吃晚餐原因,主要是剛好四周的食肆的大排長龍,剛好看到這裏有客人結脹,難得有座位騰出,便入店就坐。沒想到新蒲崗在晚飯時段如此多人 ,坐下後,侍應第一時間遞上熱茶和介紹餐牌。我和友人一行二人,左想想右想想,因為大家都很開胃關係,點了一個 HK$125 的三人餐二人對分。套餐有:兩個小菜,一個炒飯,三碗湯,三杯飲品。餐湯點了西湯,西湯是蘿宋湯,味道不辣,只是這碗西湯是比較油... 友人點的中湯,似乎賣相較佳,是清清地的老火湯。小菜我們點了:菠蘿生炒骨:一直都覺得生炒骨是功夫菜,又要炸又要混合醬汁又要炒。一般我們都是在外面吃,在家中,實在很難煮到這樣的菜式。這碟菠蘿生炒骨抗通漲地特多生炒骨,外皮炸得很脆,排骨也肥瘦適中。大廚下菠蘿時,也亳不吝嗇,這碟菜如果拿到大排檔賣,相信叫價70 元還有人要點,一字曰之:抵。惟有一彈是醬汁過酸... 吃起來有很重的酸味,若然這個減略一下即更佳。芥蘭炒牛肉: 意料之外的特大份量,牛肉特多。吃起來沒有芥蘭的苦澀味,牛肉炒得很香很香,好像有一些香料(五香粉?)的味道。除了相同的問題:油... 其他是很滿意。炒飯
逛了一整天新蒲崗的新型商場,來到開樂粉麵開飯。
到這裏吃晚餐原因,主要是剛好四周的食肆的大排長龍,
剛好看到這裏有客人結脹,難得有座位騰出,便入店就坐。

沒想到新蒲崗在晚飯時段如此多人

坐下後,侍應第一時間遞上熱茶和介紹餐牌。
我和友人一行二人,左想想右想想,

套餐有:兩個小菜,一個炒飯,三碗湯,三杯飲品。
友人點的中湯,似乎賣相較佳,是清清地的老火湯。

小菜我們點了:
一般我們都是在外面吃,在家中,實在很難煮到這樣的菜式。
大廚下菠蘿時,也亳不吝嗇,

芥蘭炒牛肉:
意料之外的特大份量,牛肉特多。
吃起來沒有芥蘭的苦澀味,牛肉炒得很香很香,
好像有一些香料(五香粉?)的味道。
除了相同的問題:油... 其他是很滿意。

炒飯又再抗對漲,份量特多。
怎可能不讚呢。

這店環境是有點陳舊,但店員很落力清潔,
食品也很乾淨,又設有電視。
如果住在新蒲崗區,晚餐百多元兩小菜一炒飯三湯和飲品,
相信都抵過自己煮。讚!
2012-12-27 165 瀏覽
今日我哋一家三口專誠出嚟新蒲崗, 係為咗去Mikiki同Twins Star影相. 搵到正確位置後就先去醫肚, 咁誤打誤撞就嚟咗呢間餐廳喇. 咸魚雞粒炒飯 + 凍檸茶 (送忌廉湯) $40.00炒飯一上枱就聞到好香咸魚味, 炒得又夠乾身, 正! 凍檸茶都唔錯, 幾好飲忌廉湯都ok 芙蓉蛋飯 + 木瓜例湯 $33.00芙蓉蛋都算足料, 又幾大塊, 但個底有啲燶木瓜例湯就麻麻地, 可能阿姐話咗比我知係木瓜湯啦, 但飲落完全無木瓜味又唔見有木瓜, 如果阿姐無講係咩湯可能好啲埋單 $73.00食飽飽就返去Mikiki搵Twins Star喇!
咸魚雞粒炒飯 + 凍檸茶 (送忌廉湯) $40.00
炒飯一上枱就聞到好香咸魚味, 炒得又夠乾身, 正!

凍檸茶都唔錯, 幾好飲

忌廉湯都ok
芙蓉蛋飯 + 木瓜例湯 $33.00
芙蓉蛋都算足料, 又幾大塊, 但個底有啲燶

埋單 $73.00
食飽飽就返去Mikiki搵Twins Star喇!
2012-12-22
午餐
2010-09-02 111 瀏覽
今朝去新蒲崗溫書見自修室未開就入去「開樂」食個早餐雙拼粉麵+牛油多士+凍華田($23)其實幾鐘意佢選擇夠多 隨意配搭揀左豬扒+雞翼米線豬扒其實幾大塊 不過超薄味道不俗 但系好似落左「鬆肉粉」雞翼冇乜特別米線就淋左少少湯底都幾好 幾清甜配料似乎過多 又茅菜 又蔥 又芫茜-_-多士凍冰冰 杯野飲唔太夠甜$23 算幾抵既 味道只屬中等水平!!!!
今朝去新蒲崗溫書
見自修室未開就入去「開樂」食個早餐
雙拼粉麵+牛油多士+凍華田($23)
其實幾鐘意佢選擇夠多 隨意配搭
揀左豬扒+雞翼米線
豬扒其實幾大塊 不過超薄
味道不俗 但系好似落左「鬆肉粉」
雞翼冇乜特別
米線就淋左少少
湯底都幾好 幾清甜
配料似乎過多 又茅菜 又蔥 又芫茜-_-
多士凍冰冰 杯野飲唔太夠甜
$23 算幾抵既 味道只屬中等水平!!!!
有待改善
有待改善
2009-09-03 99 瀏覽
今日因為返工關係, 好肚餓既情況之下叫左呢區既第一次外賣望下個餐牌, 諗都唔諗就叫左最普通既星洲炒米, 連埋可樂, 下午茶都只不過係25蚊仲要佢一個餐都肯送等左唔夠十五分鐘, 佢就已經好快手咁送到黎一打開, 好大盒........ 本人肯定會食唔晒之但係食左兩淡就覺得有少少怪...d蝦無錯係好大隻, 亦都好彈牙, 但係就冇乜鮮味, 雪藏蝦米粉炒得唔夠, 鹽亦唔平均, 一邊淡一邊咸....蛋好好味, 不過就同上面個問題一樣, 有d淡有d咸...我大約只係食左1/3度, 因為真係好大盒用黎醫肚的確唔錯既~而且外賣個姐姐真係幾好人, 又有禮貌, 呢度已經加左唔少分
今日因為返工關係, 好肚餓既情況之下叫左呢區既第一次外賣
仲要佢一個餐都肯送

等左唔夠十五分鐘, 佢就已經好快手咁送到黎
一打開, 好大盒........
本人肯定會食唔晒

之但係食左兩淡就覺得有少少怪...
d蝦無錯係好大隻, 亦都好彈牙, 但係就冇乜鮮味, 雪藏蝦
米粉炒得唔夠, 鹽亦唔平均, 一邊淡一邊咸....
蛋好好味, 不過就同上面個問題一樣, 有d淡有d咸...

我大約只係食左1/3度, 因為真係好大盒
用黎醫肚的確唔錯既~
而且外賣個姐姐真係幾好人, 又有禮貌, 呢度已經加左唔少分

2009-09-03
2009-03-09 73 瀏覽
因在附近有活動, 就順便試下這間茶餐廳, 下午茶時段幾多人下, 大多是街坊吧!茶餐算幾平, 老公叫了碗越式香茅豬排湯河+熱奶茶, 碗湯河幾大碗, 仲有兩塊豬排, 豬排亦夠味, 只是$18好抵食.我就叫了份公司三文治, 但不是茶餐, 收$20都ok, 上枱時好大份, 餡料好多, 它仲用香茅豬排代替火腿, 所以好食好多呢.這間茶餐廳收街坊價, 算經濟實惠.

這間茶餐廳收街坊價, 算經濟實惠.
2008-04-13 50 瀏覽
因為離屋企近,SO成日都會幫趁,,第一次食佢地D雞翼,唔同出面果D餐廳只係就咁炸,開樂D雞翼係香茅雞翼,食落去特別好食,好有心思!!其他野食都唔錯,以茶餐廳黎講真係算好好!!
因為離屋企近,SO成日都會幫趁,,
第一次食佢地D雞翼,唔同出面果D餐廳只係就咁炸,
開樂D雞翼係香茅雞翼,食落去特別好食,好有心思!!
其他野食都唔錯,以茶餐廳黎講真係算好好!!