2024-10-06 81 瀏覽
呢間茶餐廳有好多唔同種類嘅健康餐可以選擇唔同沙律水果唔洗下下食到咁heavy但我最愛佢嘅蕃茄湯系列有螺絲粉長通粉選擇個湯底勁濃郁之餘仲有羅宋湯配料個人真係好鍾意唔洗食咁多粉都飽晒邪惡得黎都算健康😂
呢間茶餐廳有好多唔同種類嘅健康餐
唔洗食咁多粉都飽晒
邪惡得黎都算健康😂
2024-10-05
2024-09-23 206 瀏覽
今次我嗌咗個餐同埋腐皮烏冬腐皮烏冬,我特登揀咗個魚湯味嘅試吓個湯味係真係勁有料,同埋佢甜甜地超好食加埋腐皮本身都有少少味呢 溝埋互動真係好出色最令我驚訝都係佢嘅常餐 今次試咗用croissant加埋佢芒果 啲芒果好香甜好好食兩樣嘢加埋真係超出色我完全冇諗過一個咁細嘅常餐原來咁飽左邊係佢嘅薯仔 佢有少少芫荽味同埋有少少鹹鹹地,但溝埋一齊係勁好食中間嗰個碎蛋更加唔使講啦,大家都見到其實佢真係好足料無論係薯仔碎蛋定係個包都係好多,而且個價錢都唔係話好貴,所以我覺得幾滿意
今次我嗌咗個餐同埋腐皮烏冬
腐皮烏冬,我特登揀咗個魚湯味嘅試吓
個湯味係真係勁有料,同埋佢甜甜地超好食
加埋腐皮本身都有少少味呢 溝埋互動真係好出色
最令我驚訝都係佢嘅常餐 今次試咗用croissant
加埋佢芒果 啲芒果好香甜好好食兩樣嘢加埋真係超出色
我完全冇諗過一個咁細嘅常餐原來咁飽
2024-06-17 714 瀏覽
今日去開觀塘宏利MFC,望到正對面有間舖好似好光猛咁,咁就行過去食Lunch,見到門口都有人排隊嘅,不過就成一點鐘,都好快可以入座,等左5分鐘左右就入得,等緊果陣時見到炸髀餐已經都唔諗喇,仲要好得意咁佢可以配生果,果然係開花結果😂所以一座低就即刻落單,我叫左個炸髀配生果,點知我睇漏,原來可以配兩樣,咁就另外配左炸煙肉西芹薯仔沙律,加杯凍央,我同事都叫炸髀配炸煙肉西芹薯仔沙律,另配菠蘿粟米沙律。即叫即炸,上左杯野飲先,杯凍央都好大杯,幾香嘅唔差唔淡,等左大概10分鐘左右,有得食,黎到淨係食D薯仔沙律都有D飽🤣不過隻炸髀都好熱未食得落口同幾大隻冇位切,所以食晒薯仔沙律先,好切D,炸髀D皮好脆,腌得幾好唔會太鹹之餘仲有雞味又冇雪味,不過有少少乾,畢竟午飯時間都有D忙,可能爭少少吧,食晒隻炸髀就食埋D生果,西瓜密瓜哈密瓜木瓜菠蘿火龍果,要汁有汁,要甜有甜,要纖維有纖維,隻隻都甜好好味,食完炸野食生果真係好舒服,可能有菠蘿酸酸地可以消消滯。食左個好健康嘅炸髀午餐,食完好滿足唔會太滯,不過今個星期就食左炸野,又要下星期先再食熱氣野喇。

炸髀配生果炸煙肉西芹薯仔沙律
炸髀配炸煙肉西芹薯仔沙律,另配菠蘿粟米沙律。
題外話/補充資料: 如果大家黎到MFC唔知食乜,又想健康嘅,咪過對面開花結果食攞,呢度唔一定要叫炸髀呢D嘅,可以叫牛角包餐配沙律生果嘅,清清地幾好嫁😊
2024-06-04
10 分鐘 (堂食)
炸髀配生果炸煙肉西芹薯仔沙律
炸髀配炸煙肉西芹薯仔沙律,另配菠蘿粟米沙律。
  • 炸髀配生果沙律
2024-06-08 650 瀏覽
開花結果的招牌, 當然是不同類型的沙律, 所以它就成了常餐最常拿來配搭的菜式, 除了傳統的蔬菜沙律外, 也有薯仔和吞拿魚蓉沙律, 想健康又花心的食客選擇真不少, 當然最重要的是這是一家有些格調的茶餐廳, 不要預計它會有甚麼文青風格, 至少沙律和好窮啊也是蠻新鮮的, 不荌天天早餐都吃即食麵吧! 除了常餐也有飯餐的選擇, 我點的是麻婆豆腐配雞扒, 雞扒不錯, 麻婆豆腐辣度柔和, 也是比其他的濃油厚芡更健康.The signature dish of the cafe is, of course, different types of salads. Therefore, it has become a popular option for regular meals. In addition to traditional vegetable salads, there are also options like potato and tuna salad. This offers a healthy and diverse selection for customers. Of cours

The signature dish of the cafe is, of course, different types of salads. Therefore, it has become a popular option for regular meals. In addition to traditional vegetable salads, there are also options like potato and tuna salad. This offers a healthy and diverse selection for customers. Of course, this is also a cafe with a touch of sophistication, so one should not expect any artistic style. At least the salads and the tasty toast are quite fresh. Who wants to eat instant noodles every day for breakfast? In addition to regular meals, there are also rice meals to choose from. I ordered the mapo tofu with chicken cutlet. The chicken cutlet is good, and the spiciness of the mapo tofu is mild. It is also a healthier option compared to other dishes with thick and oily sauce.
2024-02-05 1665 瀏覽
今日去到官塘又黎到之前有試過嘅嘅開花結果。 餐廳地方大 環境舒適。 沙律雙拼 $39次次都一定會叫沙律。沙律係必食。佢地嘅沙律係超大份又足料 鐘意食沙律嘅人一定滿足。今次叫左吞拿魚火腿同 雞蛋菠蘿沙律。好味👍🏻公司三文治$38公司三文治就正正常常。 份量都多 紐西蘭西冷扒伴乾蔥紅酒汁餐 $60醬汁好多 。雖然扒都有3大塊 但肉質比較一般 比較簿身 未到好嫩滑。始終最欣賞都係佢地下午茶餐入面嘅沙律, 其他主食 飯餐就普普通通。

沙律雙拼 $39

公司三文治$38

公司三文治就正正常常。 份量都多

紐西蘭西冷扒伴乾蔥紅酒汁餐 $60

2024-01-31
2024-01-04 1284 瀏覽
呢度除咗有普通茶餐廳嘅飯餸,仲有好似叫Subway噉嘅餐😌(請睇圖2、3)皇牌經典套餐(全日供應)($58) ●●●◐○🥐 煙三文魚 + 牛角酥🥗 開花結果 + 吞拿魚沙律呢個角度影好似唔多但係食食下好快覺得飽⋯⋯三文魚餡夠豐富,吞拿魚沙律pack得好實所以唔覺咁大份🤣牛角酥比想像中好食,雖然夾住三文魚的確好快腍,但都保留到少少牛油香同埋夠鬆軟,外面有啲啲脆皮其實呢個餐唔係食咩味道,主要係滿足你想一次過食包、肉、菜、水果嘅餐,咁customisable嘅all day breakfast價錢可以接受飲品好似叫咗凍奶茶/咖啡,正常 (+$3)✍🏻 實在冇咩烹調技巧可言所以唔會俾高分~但係行過可以一試📍開花結果💰: ●●●●○環境、服務:●●●●○

皇牌經典套餐(全日供應)($58) ●●●◐○
🥐 煙三文魚 + 牛角酥
🥗 開花結果 + 吞拿魚沙律

飲品好似叫咗凍奶茶/咖啡,正常 (+$3)

✍🏻 實在冇咩烹調技巧可言所以唔會俾高分~但係行過可以一試

📍開花結果
💰: ●●●●○
環境、服務:●●●●○
2023-11-09 1148 瀏覽
「開花結果」呢間餐廳我最鐘意來食下午茶,因為喜歡呢度人無觀塘主街咁人多,坐得舒服d,又悠閒d,當然如果係lunch hour時間既話呢間未必係一個好選擇,因為應該都要等好耐。今次揀左《滷水雞髀拼沙律配熱檸茶》$41呢個係下午茶餐,由2:30-6:00供應滷水雞髀略醃得未夠入味,但個肉質都係ok既,都覺得係新鮮同唔會過老,而沙律就好有份量,同大字頭既連鎖食店比呢個真係無得輸同好抵食十分欣賞呢度有6款沙律可以比客人選擇,有全鮮果既沙律、田園沙律、雜果沙律、吞拿魚沙律、菠蘿粟米蛋沙律、煙肉西芹薯仔沙律另外想讚既係呢度有好多飲品選擇,當中欣賞佢地有鮮榨果汁同好特別既有乳酸系列美中不足既係雖然餐廳係地舖,但位置距離觀塘地鐵站/apm太遠了,要行約10-12分鐘左先到,所以如果唔呢度返工既人就真係要專登來食啦

今次揀左《滷水雞髀拼沙律配熱檸茶》$41
呢個係下午茶餐,由2:30-6:00供應

2023-10-18 835 瀏覽
在觀塘碼頭附近有一家經常有人排隊的餐廳,店名很特別,菜單又像是簡單西餐廳還是似是茶餐廳,反正應該是提供健康餐單的食店吧,菜單價格相對合理,故而人多得是。這天下雨,客人特別少,不用排隊就可以找到座位。餐廳的all day breakfast不是想像中的英式早餐,感覺有點茶餐。於是點了一個星期三餐。牛扒長通粉的牛扒筋太多,令牛扒不客易咬開,而長通粉由於以健康做法煮理,所以少油少鹽,吃起來沒有半點味道。習慣了有味餐的人可能不太習慣。
這天下雨,客人特別少,不用排隊就可以找到座位。
2023-08-03 1319 瀏覽
在工廠區,難得發現了這間性價比高的食店。比起一般茶記,食物健康很多,而且環境清潔,食用比較放心。對於愛吃少肉少份量少澱粉的我,十分合心水。其中那個香芒雞肉牛角酥最令我滿足!
2023-07-04 1361 瀏覽
第一次光顧,服務有禮、認真-專業水平,食物=牛扒有汁👏🏻👏🏻👏🏻包亦夠鬆化,咖啡亦多選擇,亦飲得,價錢適合大眾化,整體平分90-95🫶🏻要努力保持👏🏻👏🏻加油💪🏻💪🏻💪🏻可靠的餐廳,但客人不多,坐位環境都舒適,真奇怪🤔️?
2023-05-29 1466 瀏覽
共有兩間分店一間喺荔枝角,我較為喜歡觀塘分店,一來觀塘比較近,二來觀塘分店地方比較闊落,光猛,環境舒服一點!因為平日收工店舖都關門了,所以只可以星期六才可以食到,店舖紅色假期休息個人必食之選,每次都是這樣配搭1)先選麵包餡料2)再選麵包種類3)選擇兩款沙律(共有六款選擇)肉類配搭的沙律餐1)選擇肉類2)再選擇兩款沙律(共有六款選擇)飲品包奶茶,咖啡,檸茶,檸水另有台式飲品,果汁選擇(大約+$10-$12)💓另有飯餐,麵餐選擇💓價錢適中,物超所值💓不是太近公共交通工具,但經過此地不妨一試
共有兩間分店

個人必食之選,每次都是這樣配搭
1)先選麵包餡料
2)再選麵包種類
3)選擇兩款沙律(共有六款選擇)
煙三文魚牛角包,生果,煙肉西芹薯仔沙律

肉類配搭的沙律餐
1)選擇肉類
2)再選擇兩款沙律(共有六款選擇)
巨人豬扒,粟米菠蘿沙律,生果

飲品
包奶茶,咖啡,檸茶,檸水
另有台式飲品,果汁選擇(大約+$10-$12)

💓另有飯餐,麵餐選擇
💓價錢適中,物超所值
💓不是太近公共交通工具,但經過此地不妨一試
2023-05-27
午餐
煙三文魚牛角包,生果,煙肉西芹薯仔沙律
巨人豬扒,粟米菠蘿沙律,生果
2023-05-08 1146 瀏覽
雖然開花結果最出名係沙律餐,但今次一於試試新野,叫左個番茄湯底螺絲粉配雞扒,非常有驚喜!番茄湯非常濃郁,酸酸甜甜好開胃,而且螺絲粉嘅份量都好多,雞扒都煎得好脆口,一定會encore!
2023-03-10
15 分鐘 (堂食)
2023-04-04 1223 瀏覽
油塘鯉魚門返工真係有啲美食沙漠feel…行去大本型最少10分鐘好彩仲有外賣平台發現到呢間包同沙律類都好好食嘅店宜家一兩星期都總會食幾次呢試過牛角酥包同香草包即使經車手送嚟之後都好酥脆芒果雞肉芒果味唔算好出不過勝在份量夠多啲餐湯都幾特別架第一次就係有紫薯湯成碗都好紫呀喺出面真係從來都未飲過沙律先係重頭戲機本上每一款都好食重點推係煙肉西芹薯仔沙律薯仔非常爽口好食但對鐘意食西芹嘅我西芹實在少左啲田園沙律配千島醬就普通啲但蔬菜全部都好新鮮成個餐70幾蚊﹝連埋運費﹞都唔覺賣貴左
油塘鯉魚門返工

真係有啲美食沙漠feel…
行去大本型最少10分鐘

田園沙律配千島醬就普通啲
但蔬菜全部都好新鮮
成個餐70幾蚊﹝連埋運費﹞都唔覺賣貴左
外賣送餐
平時出邊食個沙律至少要$50-60蚊,但食完都唔夠飽。但係開花結果佢哋嘅皇牌經典套餐$58勁豐富之餘又飽肚又健康!份量大到連啲男同事都話夠晒飽!🌞依家天氣熱辣辣又潮濕成日都無胃口食午餐,呢排成日同班同事過去開花結果食佢哋呢個沙律加三文治嘅套餐。私心推介三文魚牛角包再配鮮果同埋吞拿魚沙律!🐟🥐三文魚牛角包非常有質素!入邊有酸酸甜甜嘅沙律醬再加上三文魚夾喺烘過既牛角酥入面!真係非常之有誠意!🤤 🥗🌽吞拿魚沙律都非常好味而且份量好多,入面有粟米粒同火腿絲令到成個口感好豐富。飲品方面,我叫咗杯熱奶茶🫖,本身對杯茶冇咩期望但點知意外地覺得好飲!另外要讚嘅係佢哋嘅員工服務態度好好😆 係午市時間咁忙嘅情況下都好有禮貌同主動幫啲客人!

私心推介三文魚牛角包再配鮮果同埋吞拿魚沙律!

2023-03-20 663 瀏覽
外賣餐單幾Colorful ,食物都好似好吸引點了奄列粟米炒蛋+粟米螺絲粉 +熱飲$34外賣唔洗加錢 一打開. 完全唔吸引, 票米就只有面頭個少少...螺絲粉已經淋林曬..可以講係難食...奄列粟米炒蛋還可以, 茶餐廳一般水準吐司堂食應該會好食一點,  外賣送到已經淋曬.
外賣餐單幾Colorful ,食物都好似好吸引
2042 瀏覽

點了奄列粟米炒蛋+粟米螺絲粉 +熱飲$34
外賣唔洗加錢

一打開. 完全唔吸引,
票米就只有面頭個少少...
螺絲粉已經淋林曬..
可以講係難食...
奄列粟米炒蛋還可以, 茶餐廳一般水準
吐司堂食應該會好食一點,  外賣送到已經淋曬.
2023-03-16
外賣送餐
$34 (早餐)