2021-06-07 2240 瀏覽
黎到先知係類似茶記嘅格局同模式有啲意外竟然有得卜枱( ´▽`)當時1915左右 都仲有幾張枱吉 唔係冇人黎食 而係人客多數都係快食快走 門外會有大menu 可以睇下係咪啱食先入去本來想叫二人餐C 但大家對炸蝦餅都有啲遲疑所以就決定散嗌唔想食炸蝦餅 我地揀左食沙嗲串燒上面三串係豬 下面三串係雞個沙嗲醬幾好味 所以都會係推薦嘅但其實雞味同豬味都唔係好出( ´▽`)主要分辨佢地係靠肉嘅質感雞肉會比較軟身同滑 豬就鞋啲硬身啲叫左份馬拉盞炒通菜好大份( ´▽`)我其實覺得個味都幾好 偏辣不過本身啲通菜就麻麻地 咬落都有渣想食啲菜都可以叫 但真係要撞手神睇有冇渣冬蔭公湯 叫左個細嘅但其實都幾大碗 就咁一人一羹整落碗仔都有四碗左右2個人叫個細嘅都夠 料都好多蝦都有三四隻香茅啊菇啊就必然地多啦個味係我中意嘅( ´▽`) 酸辣得黎有少少甜呢間舖個味都較得幾好 係大眾會接受嗰種不過食得多個口都會辣嘅叫左份咖哩軟殼蟹其實呢個係意外( ´▽`)雖然望到軟殼蟹 但就係覺得係咖哩炒蟹佢係就咁有碟咖哩 然後放隻炸過嘅軟殼蟹上去係冇炒埋一碟( ´▽`)雖然蟹好少 但咖喱好多 個味都係討好嘅係偏甜嘅咖哩 加左好多蛋落去
黎到先知係類似茶記嘅格局同模式
有啲意外竟然有得卜枱( ´▽`)
當時1915左右 都仲有幾張枱吉

沙嗲串燒

唔想食炸蝦餅 我地揀左食沙嗲串燒
上面三串係豬 下面三串係雞
個沙嗲醬幾好味 所以都會係推薦嘅

但其實雞味同豬味都唔係好出( ´▽`)
主要分辨佢地係靠肉嘅質感
雞肉會比較軟身同滑 豬就鞋啲硬身啲
馬拉盞炒通菜

叫左份馬拉盞炒通菜
好大份( ´▽`)
我其實覺得個味都幾好 偏辣

呢間舖個味都較得幾好 係大眾會接受嗰種
不過食得多個口都會辣嘅
咖哩炒軟殼蟹

叫左份咖哩軟殼蟹
其實呢個係意外( ´▽`)
雖然望到軟殼蟹 但就係覺得係咖哩炒蟹
佢係就咁有碟咖哩 然後放隻炸過嘅軟殼蟹上去
係冇炒埋一碟( ´▽`)
雖然蟹好少 但咖喱好多 個味都係討好嘅
係偏甜嘅咖哩 加左好多蛋落去
之前去泰國食嘅咖哩都係會落蛋
唔知係咪泰國文化係咁
非常之適合用黎送飯
菠蘿炒飯

但無奈我地叫左菠蘿炒飯( ´▽`)
諗住唔嗌餐就唔嗌白飯啦
但事實證明我地係錯嘅( ´▽`)
佢好大碟 每人食左一碗之後都仲好似未食咁
菠蘿炒飯係好多料 有提子乾 魷魚 蝦 蠟肉 如圖
但菠蘿就好少。。。
都確實冇菠蘿味 係海鮮炒飯

沙嗲串燒
細冬蔭公湯
咖哩炒軟殼蟹
2021-06-03 1204 瀏覽
今天我和老公來到旺角逛街,而他最喜愛便是吃泰國菜,於是我們便來到這間人氣極高的泰國餐廳吃午餐了,即使是假日,午市套餐都只是 $50左右而已,還贈送餐飲,性價比真的相當高!No.1【泰式海南雞飯】$64由於我們加 $10轉為雞脾,所以肉質非常柔軟嫩滑,鮮美多汁,細嚼慢嚥的時候,鮮甜無比的雞汁更立即傾巢而出,在唇齒間留下一絲絲濃郁的鮮雞氣息,香甜可口,肉汁四溢,口感豐富而飽滿,讓人陶醉其中,難以忘懷美中不足的是,雖然油飯看起來油亮亮的,但是卻沒有任何味道,淡而無味的,我寧願吃白飯算了No.2【泰式炒金邊粉】$50大多數泰國餐廳的金邊粉都是以雞肉/大蝦作為配料,但這裡是採用蟹柳、魷魚和蜆肉,雖然海鮮只是雪藏的貨式,但是味道依然相當香甜可口,色香味濃,讓人齒頰生香,回味無窮由於火候控制得剛剛好,所以金邊粉入口彈牙之餘時亦相當有嚼勁,口感煙煙韌韌,小口品嚐過後,海鮮和金邊粉混合後的濃濃氣息迴旋在口中,甜甜的,香香的,香甜軟糯,餘韻悠長,讓人食髓知味,甘旨肥濃No.3【蛋黃雞翼】$12由於炸雞是即叫即炸,所以外皮十分香脆可口,而內裡的肉質則十分嫩滑可口,鮮甜美味,最後配上蛋香四溢的咸蛋黃醬,味道立

泰式海南雞飯&泰式炒金邊粉&蛋黃雞翼&泰式奶茶&凍檸檬茶
No.1【泰式海南雞飯】$64

No.2【泰式炒金邊粉】$50

No.3【蛋黃雞翼】$12
蛋黃雞翼
由於炸雞是即叫即炸,所以外皮十分香脆可口,而內裡的肉質則十分嫩滑可口,鮮甜美味,最後配上蛋香四溢的咸蛋黃醬,味道立即更上一層樓,簡直完美得無懈可擊,讓人吮指回味,鳳髓龍肝

No.4【椰汁西米糕】$12
椰汁西米糕
椰汁糕的口感幼滑柔順,入口即化,而下層西米糕則嚐到粒粒分明的西米,清甜可口,甜香四溢,餘味更在嘴裡久久不散,為這次午餐畫上一個完美的句號

No.5【泰式奶茶】$6
泰式奶茶
大多數泰式奶茶的味道都超級甜膩,而且更不能要求少甜,但這裡竟然可以少甜之餘,味道更一點也不甜膩,所以十分值得推介給大家

泰式奶茶 &凍檸檬茶
No.7【凍檸檬茶】$3
凍檸檬茶
由於茶底可能是泰式的紅茶,所以紅茶的味道較為苦澀,而且整體的味道亦怪怪的,個人還是喜歡港式的凍檸茶多一點

凍檸檬茶&泰式奶茶
價錢方面,泰式海南雞飯 $64,泰式炒金邊粉 $50,蛋黃雞翼和椰汁西米糕各 $12,泰式奶茶 $6,凍檸檬茶 $3,餐廳不用加一服務費,最後兩人總共 $147

總結來說,這間餐廳的食物出色之餘,價錢更非常便宜,另外它和另一間泰國餐廳「阿來泰式地道風味」原來是同一老闆,下次再來旺角時去嚐試一下
2021-05-30
$73.5 (午餐)
泰式海南雞飯&泰式炒金邊粉&蛋黃雞翼&泰式奶茶&凍檸檬茶
泰式奶茶
2021-05-23 697 瀏覽
平均只係五十蚊午市套餐,有主菜有嘢飲,一直買到下午5:30pm,一些受歡迎的餐單,如果好晏先去到,都唔會話冇,非常有良心,此外,碰巧下午大約5:00pm,老細親自買餸和煮,見到都好好味,員工關係融洽,恰似一家人,齊齊整整,一齊為餐廳、為客人着想,眼見外賣,亦成行成市,通常外賣送到屋企都比堂食會差少少,但因疫情關係,大部份客人都選擇外賣為主,眼見外賣一直做唔停,已經足以證明佢哋嘅嘢食,雖然係外賣,亦相當受歡迎,我點了兩個午市最受歡迎的午市套餐,叫了泰國啤酒,啲嘢好好味,用餐好開心,一間小小的鋪,光光猛猛,眼見職員和客人非常融合,實在值得支持,雖然我好晏先去到,午餐一樣好新鮮,因全部即做即食~!👏👏👏👍👍👍😋😋😋
2021-05-22
2021-03-13 830 瀏覽
旺角❣️抵食泰國菜係旺角心血來潮想搵泰國菜食,就去到廣華街試下哩間阿來!一睇到menu花多眼亂,有選擇困難症既我同男朋友🤭就揀左個二人餐二人餐 $258📍生蝦刺身📍海南雞📍肉碎生菜包📍油飯x2📍鹹檸七x2生蝦都好新鮮,但如果有埋炸蝦頭就perfect喇☺️決定下次要搵多啲朋友一齊去食試多啲菜式!因為真係平,靚,正既泰菜選擇!食物:❤️❤️❤️❤️環境:❤️❤️❤️位置:❤️❤️❤️❤️價錢:❤️❤️❤️❤️好食指數:7.5/10阿來東南亞風味 油麻地廣華街38號地舖
旺角❣️抵食泰國菜

好食指數:7.5/10

阿來東南亞風味
油麻地廣華街38號地舖
2020-12-26 761 瀏覽
廣華街食肆林立,選了這間泰國菜,光是點餐都掙扎好耐餐牌上每樣都好吸引真係好難揀,而且價錢便宜。點餐後不用等多久就已經為我們送上食物。青檸梳打及泰式奶茶蒜香牛油雞中翼一份有6隻,外皮炸得完全唔油膩之餘,亦非常脆身。雖然炸物好邪惡但又食唔停口,相當滋味!另點了泰國菜不得不點的生菜包,肉碎份量很足,加入大蒜和辣椒炒得很香,極具鑊氣,用上新鮮爽脆的生菜包裹,清新又健康。金邊粉炒得剛好不會糊成一片,整體酸、鹹、甜味和諧,具有泰國地道風味,頗為出色。
廣華街食肆林立,選了這間泰國菜,光是點餐都掙扎好耐
餐牌上每樣都好吸引真係好難揀,而且價錢便宜。

點餐後不用等多久就已經為我們送上食物。

青檸梳打及泰式奶茶

• 生菜包
2020-12-25 840 瀏覽
已有一段時間沒來【阿來】,今天與另一半會在附近合後,便來吃餐 Early Dinner, 貪佢抵食又唔加一。叫了個午餐精選,【泰式炒金邊粉】$50 包熱飲,我們就選了【椰青】+$21,一個足夠 2人飲用,又有果肉食 用$12 優惠價追加 2隻【蛋黃雞翼】,竟然貼心做到開邊,吃時方便多了。雖然只有2 隻4件,仍然煮到甘香脆口,好味。金邊粉酸酸甜甜,有魷魚,豆腐干,芽菜,花生;再唧些青檸汁,讓我們更開胃地吃。【飛天通菜】$68 一大碟菜,嫩綠帶蒜香,入口不感辣度,過一陣子,微微辣味從口腔滲出,正,吃過不停。【金磚豆腐】$68在家可以煎豆腐,就是做不到這裡的外皮脆香,裡面嫩滑的口感,空口吃也不會過鹹,醮點泰式甜辣醬,好味。最後還點了【芒果糯米飯】$58下層的芒果是即點即切,加上熱辣辣的糯米飯,再淋上滿滿的甜甜椰香汁,現在想起口腔也再鼓動著。兩百多元便可吃個滿足東南亞菜,後會必有期。

【飛天通菜】$68

【金磚豆腐】$68

最後還點了【芒果糯米飯】$58

兩百多元便可吃個滿足東南亞菜,後會必有期。

2020-12-20
$138.5 (晚餐)
今天帶小米到旺角來個街市旅行團, 順便看模型.       在路上看到這午市餐牌, 才驚覺<肚餓了>. 各款午餐價格合理, 又剛好可以馬上就座, 所以我倆就在此午餐.   就座後, 職員馬上呈上一杯熱水跟餐具.   唔叫另外叫, 夠快, 夠效率! 我喜歡!!   下單後, 先著小米去清潔雙手.  星馬喇沙米線配滷豬脾   小米喜歡辣的食物, 所以選喇沙. 喇沙會配一款食物. 看到鄰枱客人那個大碗米線, 有點擔心小米未能獨自消滅, 於是選了自己喜歡的豬脾, 獨享.  這個雪白的椰汁底LAKSA, 浸著軟綿綿的米線. 自己先把滷豬脾分在小碗裡, 再夾走部份LAKSA米線. 餘下的就留給小米享用.   LAKSA有豆卜和豆芽菜. 小米也照單全食.    泰式蠔仔蛋飯   蠔仔軟綿綿, 蛋又是軟綿綿, 所以看中這款. 在熱油鑊倒入蠔仔及蛋漿. 邊緣位有焦焦脆邊. 而內裡的蠔仔和蛋卻是剛剛好變熟, 總之軟綿綿,, 我咬到囉!!! 蠔仔沾上SIRACHA醬, 更添鮮味.. 而煎蛋跟飯一同享用, 又可感到陣陣蛋香. 慢慢一口一口的, 把蠔仔蛋消滅了. 碟上餘下的白飯配上剛才的滷豬脾,
今天帶小米到旺角來個街市旅行團, 順便看模型.
在路上看到這午市餐牌, 才驚覺<肚餓了>.
就座後, 職員馬上呈上一杯熱水跟餐具.
唔叫另外叫, 夠快, 夠效率! 我喜歡!!
下單後, 先著小米去清潔雙手.
星馬喇沙米線配滷豬脾
小米喜歡辣的食物, 所以選喇沙.
這個雪白的椰汁底LAKSA, 浸著軟綿綿的米線.
星馬喇沙米線
自己先把滷豬脾分在小碗裡, 再夾走部份LAKSA米線.
餘下的就留給小米享用.
LAKSA有豆卜和豆芽菜. 小米也照單全食.
泰式蠔仔蛋飯
蠔仔軟綿綿, 蛋又是軟綿綿, 所以看中這款.
在熱油鑊倒入蠔仔及蛋漿. 邊緣位有焦焦脆邊.
泰式蠔仔蛋飯
蠔仔沾上SIRACHA醬, 更添鮮味..
而煎蛋跟飯一同享用, 又可感到陣陣蛋香.
慢慢一口一口的, 把蠔仔蛋消滅了.
滷豬脾
碟上餘下的白飯配上剛才的滷豬脾, 又變成滷豬脾飯了.
豬皮有豐富的骨膠原, 夠滑夠Q彈, 滷水也很入味呢!
滷豬脾
而豬脾肉很鬆化, 用餐匙按壓就可以把脾肉壓碎,  無需太多牙力即可享用......
自己不喜歡太硬的食物, 個人覺得 : 豬脾合格了!
椰青
在多款飲品之中, 椰青是最天然的飲品, 加上可能有清潤的功效, 所以一試.
看到椰青表面有保鮮紙保護, 覺得很安心.
椰青水當然美味, 但內裡那層白色椰肉也不能錯過.
以銀匙輕輕撬開, 就可享用原塊椰肉了.
小米看到這個食用方法,,, 又依樣畫葫蘆.
椰青
在完成午餐後,, 才發現店門開始有客人在等候.
原來小米喜歡那些SKS, M416, SSR模型有便直, 也有貴至數千! 真滴汗!!!
唯有叫小米努力讀書, 用奬學金來購買吧!!!
2020-12-12
午餐
2020-12-21 337 瀏覽
趕在還有晚市堂食前去食泰國菜先,選擇位於油麻地的阿來東南亞風味,地點幾方便。阿來東亞風味,有泰式冬蔭功、馬來的肉骨茶,好多選擇。椰青,又凍又清甜,係超甜,椰青肉又嫩滑,好滿足。另外是凍柚子蜜,滋潤,食辣野最好用來解渴。海南雞例牌 $78,雞肉嫩滑,份量幾多。金不換香辣肉片炒河 $56夠辣好惹味,是闊身河粉,有肉片,粟米芯、豆角等,好有泰國地道風味,如果炒得河粉更分明就更好。柚子鮮蝦沙律 $68賣相吸引,柚子多汁甜美,蝦肉大隻爽口,配醬汁相當開胃。

阿來東亞風味,有泰式冬蔭功、馬來的肉骨茶,好多選擇。

椰青,又凍又清甜,係超甜,椰青肉又嫩滑,好滿足。
另外是凍柚子蜜,滋潤,食辣野最好用來解渴。

海南雞例牌 $78,雞肉嫩滑,份量幾多。

金不換香辣肉片炒河 $56

柚子鮮蝦沙律 $68
賣相吸引,柚子多汁甜美,蝦肉大隻爽口,配醬汁相當開胃。

2020-12-20 226 瀏覽
餐廳裝修簡潔、明亮, 店員 友善招呼, 小店滿滿人情味 ,價錢親民, 十分欣賞。二人套餐$228蛋黃雞翼即叫即製的單骨雞翼,外表炸至十分酥脆, 熱呼呼,香噴噴 ,咬下去“吱嚓”聲, 表面被鹹蛋黃醬汁包裹著, 邪惡和美味, 甘香的鹹蛋黃令雞翼更加誘人, 舐舐脷爆燈。海南雞(例牌)海南雞雞皮油光亮麗 , 金黃色的雞皮彈牙滑溜, 雞肉嫩滑,沾上泰式香辣醬汁, 更加惹味,平時不吃雞皮的我都食埋了。金黃色的油飯, 每口充滿雞油香味, 令人停不下來。蒜蓉通菜翠綠爽甜的蒜蓉通菜,好有鑊氣, 上枱時,散發出陣陣蒜香, 帶微辣, 十分惹味, 送飯一流。椰汁三色冰兩杯椰汁三色冰, 冰爽蜜甜, 還 有彩色的啫喱粉條點綴, 賣相吸引 , 口感煙靭 , 椰汁迷人細膩,甜度不會隨冰溶化而減退, 十分欣賞。芒果糯米飯$58雪白的糯米飯, 被倒上熱呼呼 、香稠椰漿, 椰香誘人, 糯米飯入口黏糯煙韌 , 配上熟透、金黃色芒果肉, 香甜多汁 , 十分搭配, 不愧是泰式人氣甜品, 津津回味。

二人套餐$228

海南雞(例牌)

蒜蓉通菜

椰汁三色冰兩杯

芒果糯米飯$58
難得有個空閒既開心星期三🤣黎旺角附近搵朋友仔嘆下東南亞午餐啦☺️😋炒金邊粉炒得好香夠哂獲氣食落唔油膩😆🔥金邊粉炒到入味彈牙之餘🤤🍜配菜同大蝦好足料😋🦐而且份量滿滿的😆加花生碎一齊食亦增添口感😋阿來金磚豆腐齋睇已覺邪惡既金磚豆腐🤩配合薄身炸粉炸至酥香🤤😋滑嫩既豆腐內餡配合酥脆既外皮🤤煮炸出外脆內軟既絕佳口感😋😆👨🏻‍🍳燒豬頸肉豬頸肉經醃製燒得夠香夠入味之餘🤤肉質嫩滑脂肪比例均勻食落唔會太油膩🤤🐷黎到必食🤤🐷👍🏻馬拉盞炒椰菜苗炒到爽脆富有馬拉盞風味既椰菜苗🤤配上帶鹹香微辣既馬拉盞配料增添更多鮮味🤤🥦
難得有個空閒既開心星期三🤣

炒到爽脆富有馬拉盞風味既椰菜苗🤤
配上帶鹹香微辣既馬拉盞配料增添更多鮮味🤤🥦
2020-12-16
2020-12-16 136 瀏覽
今晚來到旺角,晚飯揀了食廣華街的泰菜:阿來東南亞風味。現在疫情好像又開始嚴重,餐廳裝修枱與枱之間也多了間格,入座前也會測體溫,令客人也可食得放心。menu都很多菜式,有推介的二人餐及4人餐,還有星馬蛋黃雞翼、阿來金磚豆腐、馬來肉骨茶、泰式肉碎生菜包、咖喱炒蟹、泰式酸辣無骨鳳爪沙律及沙爹串燒……,非常多菜式…泰式鐵板蠔仔蛋$78泰式鐵板蠔仔蛋上枱後,鐵板的邊還一直在卜卜卜地煎著,蛋香四溢,蠔仔粒粒脹卜卜,份量也很多,與嫩滑的雞蛋一齊食, 當真是抵食又美味 。泰式酸辣無骨鳳爪沙律$58 我最愛食酸酸甜甜的鳳爪沙律,食落開胃又美味。香葉辣椒肉碎煎蛋拌白飯$56香葉辣椒肉碎煎蛋拌白飯,也是我食泰菜的必點知菜式,香辣的肉碎拌著白飯,很美味。豬頸肉炒通菜$68豬頸肉很爽口,與炒得爽口的通菜齊食,食得出的泰菜特色菜。至於飲品,要了椰汁三色冰及可樂,令這一餐泰菜食得更美味。
今晚來到旺角,晚飯揀了食廣華街的泰菜:阿來東南亞風味。

泰式鐵板蠔仔蛋$78

泰式酸辣無骨鳳爪沙律$58
我最愛食酸酸甜甜的鳳爪沙律,食落開胃又美味。

香葉辣椒肉碎煎蛋拌白飯$56

豬頸肉炒通菜$68
豬頸肉很爽口,與炒得爽口的通菜齊食,食得出的泰菜特色菜。

至於飲品,要了椰汁三色冰及可樂,令這一餐泰菜食得更美味。
2020-12-11 167 瀏覽
疫情之下,臺灣有一種說法叫做「偽出國」就好像香港的staycation ㄧ樣,發掘島內有出國感覺的地方,在島內也可以好好有個 出國想像。今天特別到旺角的Snoopy 7-11限定商店,逛完拍照後,朋友特別推介在廣華街這有一間精選星馬港泰越的特色料理餐廳,現在晚上有食肆限制,快快趕著4點來品嚐因爲這家餐廳集結了東南亞各式餐點,選擇眾多,若有選擇性障礙的,餐廳還提供了主廚推介Menu,讚讚今天點了每日限量的肉骨茶,排骨跟雞爪燉的透,肉骨茶的精華全都入了肉,雞爪爽的好像台中有名的雞爪凍,美顏都靠這ㄧ爪了,排骨也燉的透,我超愛骨頭的,肉骨茶的湯入進排骨肉、骨髓、軟骨,幸福的味另外點了主廚推介的咖喱軟殼蟹火山包,黃咖喱味道濃郁,濃郁醬裹著麵包,十足飽胃,軟殼蟹份量亦好多,外酥內鮮嫩,不愧是推介菜色,好好味,高質

肉骨茶

咖喱軟殼蟹火山包

2020-12-09
肉骨茶
咖喱軟殼蟹火山包
2020-12-11 92 瀏覽
Beauty is only skin deep!??「Who cares! 好味就得。。。」「 你知道人過了25歲以後, 骨膠原便會慢慢流失, 令到你的皮膚欠缺光澤和彈性, 鬆弛顯老啊?!亅 「 乜你咁膚淺㗎!? 其實我都是, 所以今天就請你吃肉骨茶, 食隻雞腳 補充骨膠原之餘,順便 食片一字排 補充蛋白質。 而且天氣冷,吃藥膳湯補身 ,又暖胃, 一舉三得!!亅還可以為友情升溫,perfect 。「 這個雞腳好入味, 唔怪之人哋話beauty is only Skin Deep, 食多兩隻雞腳,又滑又好味。。。等我 變靚啲先!亅其實我真係好喜歡吃肉骨茶, 上次share完在大坑吃肉骨茶的經驗後, 朋友知道我喜歡, 最近的話題都多了 哪裏的肉骨茶好味。。。今天我們慕名而來的這家店,它的秘製肉骨茶, 聽講也是best keep secret。。。 怎樣形容它的味道呢? 湯頭喝下去很濃, 但是藥材味和調味弄得很均勻, 很協調 ,不會互相搶鏡!而我最喜歡店家的湯,上桌的時候是熱辣辣的, 一口喝下去十分暖胃, 十分適合寒冷的冬天 ,真的很好!一字排沒有很油膩, 肉煮得軟糯之餘, 把湯頭藥材
Beauty is only skin deep!??

「Who cares! 好味就得。。。」

還可以為友情升溫,perfect 。

一字排沒有很油膩, 肉煮得軟糯之餘, 把湯頭藥材 和醬油的美味全部吸收了, 肉味濃郁, 而且感覺很容易消化, 可以幫助我多吸收蛋白質。。。正!

我們亦順道叫了店家的招牌菜。。。 咖哩軟殼蟹火山包!

真的 蟹如其名, 軟殼蟹吸收了咖哩的精華 吃起來十分惹味 ,殼和肉可以一齊吃, 十分方便。。。 不知是否可以順道吸收一下蟹殼素的精華? 補補鈣。。。

但我覺得其實最美味的是它的麵包,因為同時吸收了咖哩和蟹的精華 。。。很惹味!

芒果蟹肉炒飯

「謝謝你的介紹! 我的朋友,你果然是「美貌與。。。智慧並重! 又識食好嘢!亅

「 不用誇獎我, 我好膚淺的LOL ,這餐就你請吧!亅

「 My pleasure !亅

食完雞腳,今天領悟到。。。Beauty ,真心來說 is only Skin Deep! 開心。。。是要和朋友分享的!」

正所謂:友情無價, 開心又聚!😚🎉
2020-12-09
慶祝紀念
紀念日
  • 秘製肉骨茶(限量供應)
  • 咖喱軟殼蟹火山包
2020-12-10 118 瀏覽
喺旺角油麻地一向多嘢食 但係如果食泰國嘢又真係唔算太多選擇 經過呢間泰國野 就決定試試佢肉骨茶set-賣相相當不錯 而且份量好多 有豆卜排骨 一d 都唔吝惜 白飯轉左薑黃飯 足足有兩大碗既份量 油香剛剛好 唔會油膩 超級抵食 肉骨茶藥材味好濃 肉質淋稔 好juicy 作為lunch 好抵食 食完成個人暖哂海南雞半隻-海南雞份量好多 有雞脾有雞胸 肉質鮮嫩 係泰國嘅風味呀 唔會太肥太瘦恰到好處旦黃雞中翼-個旦黃味好重好香 令到雞咸香風味提升 好惹味 仲要係單骨 非常細心 唔會食到好狼狽 芒果糯米飯-食泰國嘢又點可以唔食芒果糯米飯 賣相一流在講 椰汁仲係熱辣辣襯埋凍冰冰嘅芒果 一凍一熱恰到好處 perfect match 椰青-非常清甜 極之解喝
椰青-非常清甜 極之解喝
2020-12-08 1152 瀏覽
疫情又反覆,出現第4波,餐廳限聚措施又回到2人,但冇飯夫妻總要支持食肆,天氣轉凉,今晚想食點東南亞風味,行過旺角槍街,廣華街一整條食肆,正看到這間"阿來東南亞風味",看到招牌肉骨茶幾合胃口,一於試下先。看看Menu,有小食、沙律、湯類、招牌小菜、海鮮、飯麵、蔬菜、撈麵、喇沙、金邊粉、東陰公、套餐等等。招牌小菜:肉骨茶(限量) $78這個限量肉骨茶必點,好彩今日有口福還未沽清,份量比我們想像中大得多,而且十分足料,好幾條大大條的肉排,非常諗軟入味;還有吸汁的豆卜、雞腳、多種藥材等等,有驚喜。泰式滷豬髀 例牌 $78另一招牌便是這道滷豬髀,份量也是十足,足夠二人份有余,肉質腍軟入味,配上特式泰式酸汁,很美味。泰式濕炒河粉(雞) $56濕炒河粉賣相吸引,滿滿的一大碗好汁潤,配菜豐富,每啖都好多汁,味道也不錯。馬拉盞炒椰菜苗 $58椰菜苗新鮮嫩身,用馬拉盞炒十分配,好香好野味。熱朱古力 $5下次會再來試其他款菜式。

招牌小菜:

馬拉盞炒椰菜苗 $58
椰菜苗新鮮嫩身,用馬拉盞炒十分配,好香好野味。

熱朱古力 $5

下次會再來試其他款菜式。

2020-12-06