呢間大圍好出名嘅泰國餐廳雖然叫「泰麵」但係我覺得除咗麵類 其他嘢都唔錯店舖唔算好大 但係氣氛幾好餐廳會播放熱門泰國歌 環境幾有特色窗邊嘅位置最適合一個人食 可以望吓出面食物選擇豐富 小食 面類 主菜類 大部份都係幾十蚊冬陰功湯,份量係平時見到嘅Double勁多海鮮好足料 包括有芥花魷魚 青口 大蝦 蜆肉海鮮都好食 冬陰功湯冇椰漿 啱晒鍾意正宗口味嘅我另外一款推薦的就係蛋炒咖喱蟹肉唔會太辣 炒蛋中和咗咖喱味但係又食到蟹肉同泰式咖喱的融合香葉肉碎蛋飯 $68大大碟 好多肉碎 超級適合送飯隻蛋仲煎得好靚 滿意!
呢間大圍好出名嘅泰國餐廳雖然叫「泰麵」
但係我覺得除咗麵類 其他嘢都唔錯
店舖唔算好大 但係氣氛幾好

餐廳會播放熱門泰國歌 環境幾有特色
窗邊嘅位置最適合一個人食 可以望吓出面

食物選擇豐富 小食 面類 主菜類
大部份都係幾十蚊

冬陰功湯,份量係平時見到嘅Double
勁多海鮮好足料

唔會太辣 炒蛋中和咗咖喱味
但係又食到蟹肉同泰式咖喱的融合

香葉肉碎蛋飯 $68
大大碟 好多肉碎 超級適合送飯
隻蛋仲煎得好靚 滿意!

• 蛋炒咖喱蟹肉飯
  • 冬陰功湯
  • 香葉肉碎炒飯
2024-07-18 160 瀏覽
放假去大美督踩單車,順便喺大圍嘆過午餐。見呢間阿叔好出名,橙色鐵閘,一大片graffiti 牆~午餐都幾抵食,一於食完再去運動🚴‍♀️冬陰功湯麵仲可以加$5轉mama麵非常吸引~午市套餐本身已經送三款嘢飲,但我加$12加咗泰式奶茶留意番係冇得少甜少冰,因為配方是完美比例,又真係啱啱好,唔會驚太甜。冬陰功都冇得少辣,對我食開BB辣嘅人嚟講就覺得辣咗少少啦🙈牛肉船麵湯底超級超級濃郁, 有幾舊大大嚿牛肉, 不過我覺得唔夠腍同埋肉比較多唔夠脂肪。另外杯蜂蜜菊花蜜就真係可以試吓少甜😝小食叫咗魚露雞翼同炒通菜,兩樣都不過不失~另外因為椰汁西米糕咁啱售罄轉咗做千層斑斕糕,暖暖哋好好味。食埋個芒果糯米飯做甜品就啱啱好😋📍阿叔泰麵 (積信街) (大圍)大圍積信街31-51號安信樓地下Q號舖

📍阿叔泰麵 (積信街) (大圍)
大圍積信街31-51號安信樓地下Q號舖
2024-07-17 167 瀏覽
꧁ 𝗔𝗦𝗢𝗞 𝗧𝗵𝗮𝗶 𝗡𝗼𝗼𝗱𝗹𝗲𝘀 ꧂ 📍 Hong Kong | Tai Wai地址:大圍積信街31-51號安信樓地下Q號舖好味指數:🌕🌕🌕🌘🌑………………………………………………………………………………聽講呢間餐廳主打船麵,湯底係用左30斤牛骨再加上藥材熬足12個鐘!飲落去真係幾濃郁😍< 牛肉船麵 > $72 - (🤤:3.25/5)麵底可以揀金邊粉、米粉同粉絲,而我就揀左米粉。米粉用左泰國米粉,好掛汁,所以每啖都食到湯底既味道!湯底真係好濃好正!仲有花生香味😍但牛丸同牛腩就比較普通,牛丸冇咩味,牛腩既份量就比較少,質感有d硬。整體份量都偏少,食完一碗個肚都仲空空地😭< 青咖喱牛肉飯 > $70 - (🤤:3.25/5)青咖喱汁好掂!!甜甜地、辣辣地、仲有花生香!撈飯一流!不過牛腩份量都係偏少,得3舊!同埋都係偏硬身。
꧁ 𝗔𝗦𝗢𝗞 𝗧𝗵𝗮𝗶 𝗡𝗼𝗼𝗱𝗹𝗲𝘀 ꧂

📍 Hong Kong | Tai Wai
地址:大圍積信街31-51號安信樓地下Q號舖

好味指數:🌕🌕🌕🌘🌑

< 牛肉船麵 > $72 - (🤤:3.25/5)

< 青咖喱牛肉飯 > $70 - (🤤:3.25/5)
2024-07-16 156 瀏覽
【大圍•阿叔泰麵】@ππππππππππππππππππππππππππππππ大圍橙色風情泰式料理豬肉船麵(新鮮牛骨湯配豬肉片及豬肉丸,附有芽菜通菜花生碎及炸豬皮)馳名揚叔叔豬手飯布吉蛋餅Rotee with curry chicken thugh and sunny side up egg 泰式奶茶香茅菠蘿特飲豬肉船麵,新鮮的牛骨湯搭配豬肉片和豬肉丸,散發出迷人的香氣,而附上的芽菜、通菜、花生碎和炸豬皮更增添了食物的風味。揚叔叔豬手飯,這道菜絕對讓人難忘。豬手肉質鮮嫩多汁,口感十足,搭配著香氣四溢的米飯,讓人回味無窮。而布吉蛋餅和Rotee配咖哩雞肉和荷包蛋,更是給了我們驚喜。咖哩的香氣縈繞,配上煎熟的雞肉和熟透的蛋,口感豐富,讓人回味無窮。泰國的泰式奶茶和香茅班蘭特飲,清涼又香甜,為整餐增添了不少亮點。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 300✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#大圍美食 #阿叔泰麵 #web3大圍阿叔泰麵 (積信街)大圍積信街31-51號安信樓地下Q號舖
【大圍•阿叔泰麵】@

食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 300
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#大圍美食 #阿叔泰麵 #web3大圍
阿叔泰麵 (積信街)
大圍積信街31-51號安信樓地下Q號舖
2024-07-16 108 瀏覽
📍 阿叔泰麵 ASOK Thai Noodles🌍大圍積信街31-51號安信樓地下Q號舖 Shop Q, G/F, On Shun Mansion, 31-51 Chik Shun Street, Tai Wai📝整體評分:9 /10⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝雖然好近大圍地鐵站,但位置比較隱僻,唔係咁岩經過都發現唔到咁正泰麵,特別係佢啲小食,大件夾抵食!▸ 阿萊燒豬頸肉 ◂$68 ✿ 唔知係咪全港最抵食,但一定係我食過最划算最好味嘅燒豬頸肉 !食親$80—100價位,呢到平D仲要份量Double。咬落去香濃香茅味,十分焦脆爽彈,勁厚身,必食!!!!▸ 肉碎生菜包◂$68 ✿ 自家味道生菜包,清新嘅青檸郁香,肉末比較細碎,好有肉汁,不過用左炸乾蔥就無鮮乾蔥咁香口。▸ 泰式椰子雞湯麵◂ $68 ✿ 之前去泰北旅行一試難忘,香港比較少見,,呢家竟然有!椰子雞湯同冬蔭功基礎一樣,加入椰奶,令湯頭順滑香甜,帶陣陣魚露味。▸ 冬蔭功湯麵◂ $68 ✿ 冬蔭功既有南薑和檸檬葉的香,濃郁開胃,辣得起勁,酸到醒神,味道猛烈~ 魷魚鮮好彈牙,估唔到仲保留到鮮味!
📍 阿叔泰麵 ASOK Thai Noodles

🌍大圍積信街31-51號安信樓地下Q號舖

📝整體評分:9 /10

▸ 阿萊燒豬頸肉 ◂$68

▸ 肉碎生菜包◂$68

▸ 泰式椰子雞湯麵◂ $68

▸ 冬蔭功湯麵◂ $68

2024-07-10 76 瀏覽
大圍呢頭真係好多好嘢食。今日有機會試泰式小店。首先比出面個裝修吸引左,小屋仔咁好特別。今日同朋友分別試左三款湯底好唔同嘅麵👍🏻👍🏻三款都各具特色。有湯底濃厚嘅冬陰功海鮮湯麵。濃濃嘅紅油使整個湯底深橙黃色。好吸引!湯底唔會好甜,香料味十足👍🏻椰子雞湯白雪雪😍超濃椰汁味,配上陣陣雞味,真係好清甜,鍾意椰子嘅朋友唔可以錯過!阿叔牛肉船麵好似熬製咗好耐嘅濃牛肉湯咁,香味十足。同朋友一齊share 呢三款麵,味蕾真係大滿足!
今日同朋友分別試左三款湯底好唔同嘅麵👍🏻👍🏻
三款都各具特色。
有湯底濃厚嘅冬陰功海鮮湯麵。
濃濃嘅紅油使整個湯底深橙黃色。好吸引!
湯底唔會好甜,香料味十足👍🏻
阿叔牛肉船麵好似熬製咗好耐嘅濃牛肉湯咁,香味十足。
同朋友一齊share 呢三款麵,味蕾真係大滿足!
2024-07-07 102 瀏覽
今日去男朋友屋企,求其搵間餐廳食少少嘢,見到呢間好似係Asok Thai 集團嘅泰國餐廳,但呢間價錢好似比較平民,就入去試吓~🍤炸蝦餅肯定係新鮮炸嘅,因為係非常燙口,外皮脆卜卜,加上肉質爽脆嫩滑,係幾好嘅餐前小吃~🍜牛肉船麵見到好多人推介牛肉船麵,就即管試吓,本身嗌咗金邊粉,不過好似比錯咗粉絲😂但係粉絲就更加能夠吸收湯底精華,非常入味。而且牛肉嘅份量都幾多,都幾嫩滑。🍳香葉肉碎蛋飯肉碎份量超多,係送飯之選!而且炒得幾惹味香口,超快就已經清晒成碟飯🤣🧋泰式奶茶泰式奶茶不過不失,同出面飲嘅都差唔多,唔會太甜👍🏻

🍤炸蝦餅

🍜牛肉船麵

🍳香葉肉碎蛋飯

🧋泰式奶茶
泰式奶茶不過不失,同出面飲嘅都差唔多,唔會太甜👍🏻
2024-07-06 88 瀏覽
泰國菜又來了,夏天不想吃飯🍯|阿叔船面|HKD 70豬肉/牛肉二揀一,豬肉中,新鮮牛骨湯配豬肉片及豬肉丸,附有芽菜,通菜,花生碎及炸豬皮。湯底味道似肉骨茶。🍯|旦炒咖哩蟹肉飯|HKD 78朋友的咖喱飯足料,咖哩香氣四溢,搭配鮮甜的蟹肉和滑嫩的蛋。🍯|香茅魚露雞翼|HKD 58雞翼味道咸香微辣,雞翼香脆,夠邪惡。🍸|香茅斑斕特飲|HKD 30這款香茅斑斕特飲清爽怡人,香茅的香氣,非常解渴開胃。適合在炎熱的夏日品嘗。🍸|荔枝梳打|HKD 40荔枝梳打清新爽口,荔枝的天然甜味和梳打水的酸爽感相得益彰,非常適合在炎熱的夏日享用。
泰國菜又來了,夏天不想吃飯

🍯|阿叔船面|HKD 70

🍯|旦炒咖哩蟹肉飯|HKD 78
朋友的咖喱飯足料,咖哩香氣四溢,搭配鮮甜的蟹肉和滑嫩的蛋。

🍯|香茅魚露雞翼|HKD 58
雞翼味道咸香微辣,雞翼香脆,夠邪惡。

🍸|香茅斑斕特飲|HKD 30

🍸|荔枝梳打|HKD 40
2024-07-05 53 瀏覽
阿叔船麵 聽講佢個湯底係用30斤牛骨熬12個鐘煮出嚟,確實香味好濃郁,少少甜唔會太鹹。而且好多料,牛丸彈牙多汁,牛腩半肥半瘦,一啲都唔柴,同個湯底好夾。另外仲有炸豬皮嗦曬啲汁,煙韌得嚟咬落去啲汁爆曬出嚟。另外啲金邊粉都好好食,好有咬口,同埋整體份量好大,抵食!泰式椰子雞湯麵 個椰子湯真係超正!!好香椰子味而且好清甜,米粉細細條可以更加充分咁吸收啲湯,每一啖都係香濃嘅椰子味🤤 仲有唔同種類嘅菇,同樣好juicy,好好食。如果佢啲雞可以濃味返少少就完美喇!肉碎生菜包 食親泰式嘢都會叫生菜包,佢咧度嘅生菜包都好唔錯。同其他餐廳唔同嘅係佢會比2塊青檸你自己擠啲汁落去,個酸度可以自己調較~ 啲肉碎唔會好肥好油膩,而且加埋泰式香料同青檸酸酸哋咁,配住爽口嘅生菜真係好好食!!阿萊燒豬頸肉 豬頸肉燒得啱啱好,有啲焦香味又唔會黑曬。而且肉質彈牙爽口,入口滿滿嘅豬油香~ 佢仲有個特製嘅泰式醬汁,酸酸哋咁,食起嚟無咁肥膩
阿叔船麵

泰式椰子雞湯麵

肉碎生菜包

阿萊燒豬頸肉
2024-06-25 55 瀏覽
泰式船麵(牛肉)配料非常豐富,有大大嚿嘅牛腩牛丸同炸豬皮,金邊粉超級有咬口好煙靭,湯底都好濃郁,唔會太鹹偏清淡,食完都唔覺得口渴炒蛋蟹肉咖喱飯飯晚餐份量嚟講啱啱好,咖喱蛋炒蟹肉超級香濃,但係唔會太辣,呢個超級好下飯,而且蟹肉同埋蛋超級吸收咖喱汁味道生菜包肉碎味道濃郁,唔會太辣,配埋面頭嘅青檸超級好味冬陰功湯冬陰功湯入面超級多海鮮,包括有青口、蜆、魷魚同草菇,呢個湯同一般泰國料理舖頭嘅冬陰功湯味道好唔同,而且一啲都唔辣,個人認為呢個一般般芒果糯米飯糯米飯煮得好軟糯,配埋表面嘅椰漿一齊食好濕潤,旁邊嘅芒果都好甜
泰式船麵(牛肉)
炒蛋蟹肉咖喱飯飯
生菜包
肉碎味道濃郁,唔會太辣,配埋面頭嘅青檸超級好味
冬陰功湯
芒果糯米飯
2024-06-25
2024-06-24 56 瀏覽
見OpenRice介紹位於大圍積存街阿叔泰麵,係一間特色美食小店,主打泰式船麵及泰國菜。今天係大圍,見店舖裝修特別,好有泰國風味,而且今天店內還有座位可供進食,不用等位。平時見到好多人排隊。✅聖芭東酸辣泰式鳳爪$58酸酸辣辣👍✅炸魚餅$58份量都唔少㗎🥰✅阿叔豬肉船麵$70濃郁深啡色的湯底。薄薄嘅豬肉條及豬肉丸。好味👍✅芒果糯米飯$60泰國餐廳必要的食品👍✅地踎炸豬皮 30脆卜卜💥👌總括:「阿叔船麵」價錢較為平易近人。想簡簡單單,快速又好味的泰國菜必選餐廳之一。
✅聖芭東酸辣泰式鳳爪$58
酸酸辣辣👍
✅炸魚餅$58
份量都唔少㗎🥰
✅阿叔豬肉船麵$70
濃郁深啡色的湯底。薄薄嘅豬肉條及豬肉丸。好味👍
✅芒果糯米飯$60
泰國餐廳必要的食品👍
✅地踎炸豬皮 30
脆卜卜💥👌

• 豬肉船麵
  • 芒果糯米飯
2024-06-19 66 瀏覽
喺大圍嘅一個轉角位搵到呢間阿叔泰麵,主打泰式船麵同埋經典泰國美食、餐廳內嘅裝修色彩繽紛,又播住輕快嘅泰文歌,充滿泰式風情~阿叔船麵(牛)💰HK$72牛骨湯湯底濃郁鮮甜,特別之處係有埋花生同埋蒜茸嘅香味!牛腩同牛丸份量多,金邊粉口感咬落去麵質比較煙韌,掛湯能力亦好高~阿叔船麵(豬)💰HK$70薄豬肉片同豬肉丸都充滿豬肉嘅香甜味,同濃郁鮮甜嘅牛骨湯湯底好夾!粉絲掛湯能力高,吸收晒湯底嘅精華!另外仲有炸豬皮、通菜同埋芽菜增添成個船麵嘅口感~炸蝦餅💰HK$92蝦餅外酥脆內彈牙,而且蝦味濃郁,味道好出色~泰式奶茶💰HK$28泰式奶茶味道正宗,煉奶味香濃,令奶茶口感更絲滑~

阿叔船麵(牛)💰HK$72

阿叔船麵(豬)💰HK$70

炸蝦餅💰HK$92
蝦餅外酥脆內彈牙,而且蝦味濃郁,味道好出色~

泰式奶茶💰HK$28
泰式奶茶味道正宗,煉奶味香濃,令奶茶口感更絲滑~

阿叔船麵(牛)
阿叔船麵(豬)
炸蝦餅
炸蝦餅、阿叔船麵(牛)、阿叔船麵(豬)
炸蝦餅、阿叔船麵(牛)、阿叔船麵(豬)、泰式奶茶

阿叔船麵(牛)
阿叔船麵(豬)
炸蝦餅
炸蝦餅、阿叔船麵(牛)、阿叔船麵(豬)
炸蝦餅、阿叔船麵(牛)、阿叔船麵(豬)、泰式奶茶
  • 牛肉船麵
  • 豬肉船麵
  • 凍泰式奶茶
2024-06-19 38 瀏覽
大圍嘅泰式美食!🇹🇭🤎阿叔船麵Asok Boat,即係呢間店舖嘅名稱,相信亦都係主打產品濃郁既牛骨湯呈啡色,聽聞係用左花費十二個鐘熬製而成,飲落口充滿牛骨香味,非常濃又清甜,幾舒服我哋叫咗金邊粉,面配軟淋淋又入味既牛腩&牛丸,加上花生碎、炸豬皮、芽菜、通菜,好豐富呀🤍泰式椰子雞湯麵 另一碗唔辣嘅湯粉,椰子味非常香,落啲青檸🍋‍🟩、荷葉,更加有清新嘅感覺雞既份量都唔少,食得好滋味 🐷阿萊燒豬頸肉,外脆內軟, 爽口彈牙、香口又惹味,份量仲好多💚熱青檸蜜💛荔枝玫瑰特飲
大圍嘅泰式美食!🇹🇭

雞既份量都唔少,食得好滋味

💚熱青檸蜜
💛荔枝玫瑰特飲
2024-06-18 21 瀏覽
週末朝早同朋友👩‍🦳一齊去咗行山⛰️,行完山⛰️落咗大圍,喺呢度附近行咗一小個圈,見到呢間泰國🇹🇭餐廳🍽️,咁就決定喺度食個午餐🤣$68「冬陰功湯金邊粉」:冬陰功湯底幾濃郁,金邊粉就滑脫脫🤣$62「飛天通菜」:「飛天通菜」有啲餐廳叫「泰式炒通菜」🤣,呢間餐廳嘅「飛天通菜」新鮮爽脆,加咗蒜蓉、炸蒜片、紅辣椒、麵豉醬一齊炒,幾好味😋$68「阿萊燒豬頸肉」:香口幾好食又燒得幾靚仔🤣$58「香茅魚露雞翼」:6隻雞中翼都大大隻脹卜卜幾多肉🤣$18「青檸可樂」:可樂加青檸就梗係好飲啦🤣
$68「阿萊燒豬頸肉」:香口幾好食又燒得幾靚仔🤣
$58「香茅魚露雞翼」:6隻雞中翼都大大隻脹卜卜幾多肉🤣
$18「青檸可樂」:可樂加青檸就梗係好飲啦🤣
放工又搵好野食啦~今晚同友人去大圍食泰國菜。阿叔泰麵,呢間餐廳外觀同內里都有特別裝修,都期待船麵會唔會好食?朋友點了他們的招牌【豬肉船麵】,麵條鮮嫩有嚼勁,搭配上豐富的餡料如豚肉、炸豬皮、丸、芽菜、通菜等,湯底唔咸,有香葉,同花生碎,每啖都有少少唔同味道。而我點了【香葉肉碎蛋飯】,肉碎鮮嫩多汁,加埋煎蛋配白飯,送飯一流。我地都心思思想試唔同小食,就叫左【Sharing Platter】,包括香茅魚露雞翼、魚餅、蝦餅、雞棗、炸豬皮。每樣都即炸,燙口熱辣辣,每樣都有三件,份量都好足。最鍾意食蝦餅、雞棗、炸豬皮。飲品,我點左【香茅菠蘿特飲】,清新爽口,配埋我小食同主菜,絕佳搭檔。整體來說,每道菜色都極具泰式風味,服務人員也相當親切專業。如果想食泰國菜,呢間餐廳係非常不錯的選擇。
放工又搵好野食啦~今晚同友人去大圍食泰國菜。

朋友點了他們的招牌【豬肉船麵】
豬肉船麵