2024-12-12 0 瀏覽
起店掙扎左一陣之後都係忍唔住揀咗靚靚嘅花貓包請店員幫忙一開三咁就夠3日嘅早餐量好喜歡佢嘅用色同紋理無添加嘅顏色可放心食用雖然係無餡但有濃濃嘅牛奶牛油香味正👍#阿嫲 #阿嫲麵包店 #香港 #香港美食 #太子 #太子麵包店 #好味 #amore #amorebakery #hk #hkfoodie #bakery #yummy #bread #toast #cat #catlover #plain # #CHUZZZTASTYJOURNEY #gracechuma
起店掙扎左一陣之後
雖然係無餡
但有濃濃嘅牛奶牛油香味
正👍

2024-12-12
$28 (早餐)
  • 花貓吐司
🍴合桃咖啡 $35蛋糕好濕潤,好軟腍腍,好似海綿咁好濃咖啡香又有合桃為香脆!🍴抹茶红豆(厚切) $15麵包多士係好信鬆軟,濕潤好友抹茶嘅香濃同時紅豆甜甜地增加口感🍴開心果玫瑰 $18玫瑰超級香,玫瑰味好出,開心果味就唔好出!
🍴合桃咖啡 $35
蛋糕好濕潤,好軟腍腍,好似海綿咁好濃咖啡香又有合桃為香脆!

🍴抹茶红豆(厚切) $15

🍴開心果玫瑰 $18
玫瑰超級香,玫瑰味好出,開心果味就唔好出!
2024-12-03 66 瀏覽
每朝返工晨早流流又要趕車想食個早餐都幾難所以買麵包做早餐係最方便飽肚嘅做法而我一向都係包控阿嫲出咗呢種單片厚身嘅吐司真係好啱買返工做早餐開心果vs玫瑰 $18今次試呢種新款味道開心果嗰邊有好多果仁奶酥味較重所以開心果味略為清淡而玫瑰嗰邊味道好清新真係有淡淡花香又唔會死甜而中間有啲玫瑰花醬我個人比較喜歡玫瑰呢邊個味道另一喜歡它的原因係因為小編比較大食而呢個厚度嘅吐司好適合我呢類型嘅人夠曬飽🤣聽日又試吓第款先
每朝返工晨早流流又要趕車

而呢個厚度嘅吐司
好適合我呢類型嘅人夠曬飽🤣
聽日又試吓第款先
2024-12-01
$18 (早餐)
  • 抹茶麻糬吐司
  • 開心果玫瑰吐司
2024-11-10 229 瀏覽
小編一向好喜歡食阿嫲出嘅包今次揀咗呢個4黑朱古力麵包標榜無油、無蛋、無奶、無糖睇佢個樣以為無乜餡但一咬後就啖啖都有餡橙皮粒、開心果碎、流心朱古力加埋包本身外煙韌內軟軟口感好豐富🫶🏼食完好飽滿夠頂4-5個鐘好味@amore_70734988 #阿嫲 #阿嫲麵包店 #香港 #香港美食 #太子 #手工麵包 #健康 #滋味 #滿足 #hongkong #hkfoodie #CHUZZZTASTYJOURNEY #hk #princeedward #bakery #yummy #lovely #happy #nice
小編一向好喜歡食阿嫲出嘅包
今次揀咗呢個4黑朱古力麵包
標榜無油、無蛋、無奶、無糖
睇佢個樣以為無乜餡
但一咬後就啖啖都有餡
橙皮粒、開心果碎、流心朱古力
加埋包本身外煙韌內軟軟
口感好豐富🫶🏼
食完好飽滿夠頂4-5個鐘
好味

@amore_70734988
2024-11-10
$20 (早餐)
2024-10-21 420 瀏覽
今日路過入去店舖望望,驚喜見到半件古早蛋糕$35,價錢吸引買回家試試先…特濃流心芝士配軟綿綿古早蛋糕,全家都話好好味呀)))))每次購物仲有得儲印仔,儲夠10個話可以換件$80蛋糕,好抵丫~我會再幫襯呢🫶🏻
今日路過入去店舖望望,
驚喜見到半件古早蛋糕$35,
價錢吸引買回家試試先…

特濃流心芝士配軟綿綿古早蛋糕,
全家都話好好味呀)))))
每次購物仲有得儲印仔,
儲夠10個話可以換件$80蛋糕,
好抵丫~
我會再幫襯呢🫶🏻
2024-10-21
2024-10-06 469 瀏覽
咁啱去開太子,因為有啲嘢,所以冇乜麵包款選擇,不過見到抹茶紅豆麻糬吐司,即刻買咗返去試。不過我擺咗一晚,第二朝放返入焗爐焗返熱都好好食,麻糬好煙靭,抹茶味好香。
2024-09-30 431 瀏覽
上網搵下有咩特別啲嘅手工小食,過時過節送禮畀親朋戚友。去到呢度,買咗盒花生酥同埋腰果酥送禮用,一盒十幾廿粒。佢哋食完都話幾香花生味,酥酥脆脆。下次自己都買盒試下食先!另外,去到見到新鮮出爐嘅古早蛋糕,有好多口味,半分、全份都有。買咗半個返去,同屋企人試下個古早蛋糕,初嘗原味,幾香蛋味,唔油膩、蛋糕都幾鬆軟。
上網搵下有咩特別啲嘅手工小食,過時過節送禮畀親朋戚友。

係書展的零食世界重買咗好好食花生酥同夏威夷可可脆,小店叫 「阿嫲(現烤手工蛋糕)」,全部食物香港🇭🇰製造,手工製作,無添加,無防腐劑的。花生酥好鬼酥化,入口即化,唔甜。夏威夷可可脆,老闆話用蛋白整朱古力脆底,怪不得咁好食😋又脆卜卜,唔算太甜同埋上面加了粒夏威夷果仁,太正了。Booth no 5B-C33 ,今日書展last day 唔好錯過,買唔到可以去太子同調景嶺門市買,真係好好味😋。忘記每樽多少錢,兩樽加埋$106。🔸阿嫲(現烤手工蛋糕)🔸🔸太子總店🔸📍九龍太子彌敦道787號地舖(近太子站E出口)🔸 調景嶺分店🔸📍將軍澳調景嶺站都會駅商場L2-044號舖

花生酥好鬼酥化,入口即化,唔甜。

忘記每樽多少錢,兩樽加埋$106。

🔸阿嫲(現烤手工蛋糕)🔸
🔸太子總店🔸
📍九龍太子彌敦道787號地舖
(近太子站E出口)

🔸 調景嶺分店🔸
📍將軍澳調景嶺站都會駅商場L2-044號舖
2024-07-18
$106 (其他)
2024-06-14 909 瀏覽
調景嶺分店買嘅,諗住佢d古早蛋糕幾好食就試下,點知係大伏⋯⋯芋泥太甜,麻糬更甜,甜到漏。芋蓉食落似加左好多糖霜嘅豆沙,冇芋頭嘅口感同味道。好失望,個蛋糕68蚊細細盒,都幾貴下,而買佢係因為有芋泥麻糬,但如果呢兩樣嘢都唔好食就冇必要買。食到最後甜到我要將d芋泥麻糬撥開,淨食蛋糕。🙃如果鍾意芋頭嘅朋友,可以買佢嘅金沙芋泥古早蛋糕,好味過呢個好多。雖然芋泥都唔係話好多,但起碼冇咁甜漏,仲有鹹蛋黃中和返甜味。

食到最後甜到我要將d芋泥麻糬撥開,淨食蛋糕。🙃

芋泥麻糬蛋糕
2024-06-14
2024-05-30 846 瀏覽
實在是太~太太太可愛的貓貓吐司🐱❤️貓貓造型十分之eyecatching即時會心心眼😍重度貓奴嘅我一口氣買了三個口味番去試下😆~岩燒貓貓吐司很像吃焦糖燉蛋的感覺~麵包質感很鬆軟軟糯🍞個人很推薦金地瓜黑糖麻糬味🍠微甜微甜的黑糖拉絲很好食😋三色芝士有好多芝士粒🧀呢一款都好好食~-💜金地瓜黑糖麻糬 / $18 (半份)這款特別推薦👍🏻-🖤三色芝士 / $18(半份)-💛岩燒貓貓吐司 / $20
實在是太~太太太可愛的貓貓吐司🐱❤️
貓貓造型十分之eyecatching即時會心心眼😍
重度貓奴嘅我一口氣買了三個口味番去試下😆~

岩燒貓貓吐司很像吃焦糖燉蛋的感覺~麵包質感很鬆軟軟糯🍞
個人很推薦金地瓜黑糖麻糬味🍠微甜微甜的黑糖拉絲很好食😋
三色芝士有好多芝士粒🧀呢一款都好好食~

-💜金地瓜黑糖麻糬 / $18 (半份)這款特別推薦👍🏻
-🖤三色芝士 / $18(半份)
-💛岩燒貓貓吐司 / $20
岩燒貓貓吐司
三色芝士貓貓吐司
2024-05-10
岩燒貓貓吐司
三色芝士貓貓吐司
2024-05-27 638 瀏覽
本人對麻薯和麵包完全沒有抵抗力😳這款麵包收藏很久了 最近經過這間麵包立即買了!!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯❤️抹茶麻薯吐司店面小小的 不過麵包種類還挺多的 一眼就看上了抹茶麻薯吐司😳我覺得這個價錢 那麼大一個吐司還挺值得的 麻薯非常Q彈 吐司本體不會很甜 第一口覺得不是很驚喜 但越吃越香🤣完全停不下來 那麼大的一個吐司被我一個人吃完了整體很可以 下次可以試下其他口味的🙈⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
❤️抹茶麻薯吐司
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
2023-05-07
5 分鐘 (堂食)
2024-04-11 635 瀏覽
阿嫲麵包店 (太子)📍太子彌敦道787號地舖一直都聽朋友介紹過呢間鋪,可惜唔係成日行開太子買唔到試。佢有賣好多唔同款式同埋類型嘅麵包,仲有餅乾。今次就試左佢一隻肉鬆芝麻口味,佢味道有少少似肉鬆豬仔包,唔會太咸,幾好!不過留意番佢唔算好大,男仔可能要買多一份先夠~
阿嫲麵包店 (太子)
📍太子彌敦道787號地舖

一直都聽朋友介紹過呢間鋪,可惜唔係成日行開太子買唔到試。
佢有賣好多唔同款式同埋類型嘅麵包,仲有餅乾。
不過留意番佢唔算好大,男仔可能要買多一份先夠~
一口咬下即刻愛不釋手!喺麵包店購買嘅無花果吐司,每一口都帶有濃鬱嘅甜蜜香氣,令你嘅味蕾感到無窮滿足😍🥐🥖🍞無花果吐司外觀金黃誘人,一啖入口即刻入心!呢款吐司口感鬆軟,入口即化,每一口都帶有無花果嘅甜美,令你愛不釋手!令味蕾感到無比滿足,絕對係你不能錯過嘅美食體驗!麵包店嘅無花果吐司,食完無花果吐司之後,你一定會對呢款美食留下深刻嘅印象,令你一定會想再食多一次!😋#無花果吐司 #麵包店推薦 #香港美食 #味覺體驗 #鬆軟香甜 #濃鬱鮮味 #美食體驗 #涼爽滿足 #享受生活 #香港生活 #快樂心情 #食好野 #麵包控 #麵包愛好者 #美食控

2023-12-15 778 瀏覽
見到呢間鋪頭嘅日式門面設計、以為佢係賣飯團,點知原來入面有各式各樣嘅吐司,而且大部分口味都好新潮,例如亞麻籽紅豆麻糬、黑豆燕麥等等🤩最重要係可以半份半份咁買,價錢又唔會特別貴咗,啱曬我呢啲選擇困難症嘅人🙈經過一輪糾結之後,我決定試下金地瓜黑糖麻糬貓貓吐司 ($18/半份) 同埋酒釀無花果吐司 ($18/半份)😋撕開麵包嘅時候真係一絲絲,咬落亦都夠鬆軟,而且蕃薯夠淋夠甜,同軟綿綿嘅吐司好夾👍🏻我幾欣賞佢啲黑糖麻糬唔係一舊舊,而係比較稀、接近糖漿嘅質感,可以同麵包融為一體,一次過咬完吞曬落肚😆酒釀無花果就比較普通,因為幾乎無酒味,但勝在有唔少堅果同莓,食落甜甜地,唔會冇味咁~
酒釀無花果吐司
2023-11-01 860 瀏覽
位於太子"阿嫲麵包店"主打各款手工麵包,同自家制花生酥及麻糬酥,貓貓吐司外形吸引,有好多款口味選擇,如抹茶紅豆,三色芝士,黑糖麻糬....今次買了花生酥試下,花生酥內藏自家製花生醬, 每粒都有超濃嘅花生醬味,仲有花生粒,又唔會太甜,香口鬆脆,全無添加劑及防腐劑,感覺健康好多,真係食完一粒又一粒呀!
2023-09-25