5天前 0 瀏覽
噚日(1-3-2025 Sat)晏晝,同老公出到嚟旺角攞嘢前食個晏,我哋走嚟呢喥,嚟到時都有人等位,攞完飛等位,喺等嘅時候睇吓有咩特色嘢食,見到有普通炸物,蛋餅外,重有蚵仔酥,台式泡菜同黃金泡菜,好想試。我哋等咗12分鐘就有位,坐低掃QR code落單,我哋揀咗兩個都係$65.00嘅便當,再以半價要嘢飲,再要埋$30.00嘅黃金泡菜。2. 半價$20.00嘅芝士岩鹽奶蓋四季春茶走冰飲落,味道甘甘地唔太甜,奶蓋質地比較稀,而由於走冰,所以近乎室溫唔凍唔熱啱啱好。3分3. $65.00嘅鹽酥肉便當我揀咗肉臊另上,試吓先,味道唔錯而且肥嘅部份唔多,啱我,但啲肉都唔會太嚡。鹽酥肉炸得外脆,不過味道唔算好夠,可以自己加放喺枱嘅鹽酥粉食。珍珠飯軟硬度適中,冇問題。醃菜嘅小黃瓜好味;紅色嗰啲唔知咩嘢係爽口,但冇乜味;左邊應該係菜脯嘅嘢,我覺得唔好味。3分4. 半價$17.00嘅金鑽鳳梨四季春茶少冰味道對版冇問題嘅。3分5. $30.00嘅黃金泡菜原來又唔係炸,但加咗蛋黃嘅台式泡菜,食吓先,佢仍然凍,唔辣,只有酸味,泡菜爽口,但蛋黃都起唔到咩作用,普通咗,但最終都解到膩。3分1. $65.00嘅炸排骨

2. 半價$20.00嘅芝士岩鹽奶蓋四季春茶走冰
芝士岩鹽奶蓋四季春茶走冰

3. $65.00嘅鹽酥肉便當
鹽酥肉便當

食𡁵嘅鹽酥肉

珍珠飯軟硬度適中,冇問題。

4. 半價$17.00嘅金鑽鳳梨四季春茶少冰
金鑽鳳梨四季春茶少冰

味道對版冇問題嘅。

5. $30.00嘅黃金泡菜
黃金泡菜

1. $65.00嘅炸排骨便當少飯
炸排骨便當少飯

老公落單時,話要等15分鐘,所以呢個最後上,不過都唔使等咁耐,呢個仍暖,外脆內裡juicy,
炸排骨

好過鹽酥肉嘅。
4分

好彩我哋都叫做留咗肚,否則一場嚟到,就食唔到咁多嘢。

環境:
有少少迫,但接受到嘅。

服務:
端上炸排骨便當時,男店員竟然唔睇枱號送去隔離格枱,犯上呢啲低級錯誤。

最後我哋食晒嘢,收嘢嗰個女店員都好有禮貌。
3.5分

抵食係2.7分

題外話:
呢喥重有其他台灣食材,調味料同茶包賣。
而我哋都試咗佢嘅麻辣醬同鹽酥雞粉,都覺得唔太辣同唔太濃。

6天前
12 分鐘 (堂食)
$98.5 (午餐)
炸排骨便當少飯
炸排骨
6天前 0 瀏覽
四點都坐滿人,確實是最具人氣的台灣料理店。雖然餐廳座位比較狹窄,但是出品的確優良,尤其是他們的蛋餅可說是全港最好食。🧡芝士肉鬆蛋餅($49)~外皮柔軟不是預製貨色,內餡超級豐富,肉鬆份量十足。🧡紅燒牛肉牛筋麵($79)~牛肉牛筋都係軟腍腍,牛肉軟中有少許軟根,口感非常好。最欣賞是湯底,濃郁得來清甜。另外酸菜和蔥花份量十足,整碗可以喝完一滴不留。🧡炸雞扒($42)~即叫即炸,非常香脆,雞肉嫩滑有肉汁。🧡金鑽鳳梨汁(+$17)~清甜有果肉🧡熱原粒烏梅汁($30)~熱辣辣酸味味,好正
四點都坐滿人,確實是最具人氣的台灣料理店。

🧡炸雞扒($42)~即叫即炸,非常香脆,雞肉嫩滑有肉汁。

🧡金鑽鳳梨汁(+$17)~清甜有果肉
🧡熱原粒烏梅汁($30)~熱辣辣酸味味,好正
2025-02-22
2 分鐘 (堂食)
阿木台灣麵喺香港都幾出名,講開邊度食牛肉麵,總有人會提起阿木。近年仲好多內地客嚟旅行,都會嚟試吓,所以就算下午3-4點嚟,都有機會要等位!蕃茄牛鍵肉麵蕃茄湯底好濃,以真蕃茄熬製而成。牛鍵厚切,軟熟入味,牛味濃郁。鹽酥雞雞件保有水嫩感,椒鹽香口。炸粉唔厚,香酥裡嫩。肉燥時菜時菜用菠菜,好開心😆而菠菜堆到成個波咁,份量好多。淋上肉燥汁,有台式風味。金鑽鳳梨四季春(凍) 微糖 少冰 加仙草金桔檸檬話梅汁(熱)微糖 加仙草個人喜歡檸檬話梅汁,入邊仲有粒話梅可以食。加仙草增加膳食纖維,更加健康。

蕃茄牛鍵肉麵
蕃茄湯底好濃,以真蕃茄熬製而成。
牛鍵厚切,軟熟入味,牛味濃郁。

鹽酥雞
雞件保有水嫩感,椒鹽香口。
炸粉唔厚,香酥裡嫩。

肉燥時菜
時菜用菠菜,好開心😆而菠菜堆到成個波咁,份量好多。
淋上肉燥汁,有台式風味。

金鑽鳳梨四季春(凍) 微糖 少冰 加仙草
金桔檸檬話梅汁(熱)微糖 加仙草
個人喜歡檸檬話梅汁,入邊仲有粒話梅可以食。
加仙草增加膳食纖維,更加健康。
2025-02-22
6天前 0 瀏覽
每次出旺角,如果路經這間「阿木台灣麵」門外都會看到有人在排隊等位,今天在平日下午難得有空過來一看究竟。先點了一碗紅燒牛肉牛筋麵,真係唔錯,牛肉同牛筋都炆得好腍,而且好入味,濃濃嘅湯底配上彈牙嘅麵條,難怪是必點之選!小食叫咗邪惡嘅台式炸大腸,香脆可口,餐牌已寫明需要15分鐘,因為是即叫即炸,而且入口鬆化,值得等的。還有肉燥地瓜菜,充滿台式風味,好正宗。飲品也是地道的台灣口味,例如金鑽鳳梨汁,好fresh! 還有桂圓紅棗茶,暖粒粒冬天最啱飲。

還有肉燥地瓜菜,充滿台式風味,好正宗。

2025-02-26 0 瀏覽
嚟到呢間勁多人讚嘅台式餐廳, 有一種小店嘅感覺,最開心係食到心目中嘅紅燒牛肉牛筋麵,又真係冇令我失望。🤍紅燒牛肉牛筋麵,感覺佢就係鎮店之寶嘅存在,個湯底好正,我有加$3轉關廟粗麵,煙靭滑溜嘅面好夾個湯。牛肉有兩大塊,鋪上榨菜同蔥粒,而牛筋軟腍。整體好高質。小食唔使諗就揀🤍芝士肉鬆蛋餅,肉鬆超足料,塞滿內餡,蛋香味足,作為芝士控嘅我覺得如果再多啲芝士做到拉絲效果就完美啦。🤍古早味炸排骨即叫即炸嘅排骨,炸粉唔厚,一面皮脆,一面則偏淋,枱邊有鹽酥雞粉可以自由加,呢點超讚。 作為台式餐廳飲品真係要好飲先得 🤍芝士岩鹽奶蓋四季春青茶同🤍金鑽鳳梨汁,都可以微糖走冰少冰,啱晒我嘅胃口,特別鍾意微鹹濃厚嘅奶蓋呀。

🤍古早味炸排骨

2025-02-23 71 瀏覽
阿木台灣麵 (豉油街)地址: 旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖電話:一直都想岭試呢間人氣台灣餐廳,佢特別在於有台灣食材賣,喜歡下廚架人可以買料返屋企煮。星期日我叫來食個early dinner 炸雞扒便當,飯有淋肉燥,要了多肉燥盡情吃!雞扒連皮都是脆卜卜,雞肉很嫩好入味小食點了個醬油時菜,健康外食四季春去膩平又好食,好掛住台灣美食呀!今年年尾有機會再飛轉去食食食! yummy taiwan food
阿木台灣麵 (豉油街)
地址: 旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖
電話:

小食點了個醬油時菜,健康外食
四季春去膩

2025-02-23 0 瀏覽
已經第2次來幫襯了呢間真係唔錯好好食牛肉麵是必食嘅真係厚切大舊牛肉😍而且湯底好濃牛味面亦好好食😍怪不得會得獎😁蛋餅有少少乾但味道很正常鹽酥雞飯,肉燥好食鹽酥雞有九層塔香味😊而且香脆,又唔會好咸😁炸雞排飯,絕對是性價比高之選雞排是好大塊好厚肉肉燥又勁好食絕對是精選😍美中不足是佢d位比較窄建議大家12點前來食會比較少人12點半後,就要開始排隊同埋同人搭台要有定心理準備😮最後,今次帶朋友來試食朋友都好鍾意今日真係好開心😊

已經第2次來幫襯了

蛋餅有少少乾
但味道很正常

鹽酥雞飯,肉燥好食
鹽酥雞有九層塔香味😊
而且香脆,又唔會好咸😁

炸雞排飯,絕對是性價比高之選
雞排是好大塊好厚肉

會比較少人
12點半後,就要開始排隊
同埋同人搭台
要有定心理準備😮

最後,今次帶朋友來試食
朋友都好鍾意
今日真係好開心😊

2025-02-08
好耐冇飛過台灣,唯有喺香港尋訪台灣古早味,止下食癮🤭今日lunch約朋友再訪旺角”阿木台灣麵”晏晝嚟到坐無虛席,不用宣傳生意已不錯,好彩我地咁啱坐到最後兩個位✌🏻💥麻醬拌麵雖然個麵望落去好似咩都無,其實真係咩都無🤣但佢有濃濃嘅麻醬,而且混合左花生醬,所以真係超級香,而且真係會好飽🤭麻醬比例較多,個醬會愈食愈杰,入口非常順口,鍾意食麻醬或食腸粉要加好多麻醬嘅朋友實好鍾意❤️稍有厚度嘅麵條熟度剛好,好食👍🏻💥台灣小香腸台灣香腸比其他香腸嘅分別係更香甜,食落夠juicy😋咬落去腸衣爆開𣊬間有油香,入口Q彈,肥瘦均勻唔會死鹹或偏甜,搭生蒜片一齊食爽!💥梅子地瓜條外層酥脆,梅子粉嘅酸甜加蕃薯嘅香甜出奇地夾,梅子粉亦可以去油解膩

💥麻醬拌麵
麻醬拌麵

💥台灣小香腸

💥梅子地瓜條
梅子地瓜條

麻醬拌麵
梅子地瓜條
2025-02-22 0 瀏覽
好耐冇食台灣菜,經過旺角,見到呢間都幾好評,就嚟試吓,確實不錯、份量大。呢間有啲家庭小店feel,個人最推薦係蛋餅同埋牛肉麵,食得出廚師嘅心思。飲品:鳳梨冰同埋青檸梅子冰,兩個都好清爽好飲叫咗肉鬆芝士蛋餅,裏面嘅肉鬆超多,芝士味都幾濃,食完好有滿足感。呢個係紅燒牛肉牛筋麵,啲牛肉(牛腱)同埋牛筋都煮到好淋,好啱我口味,至於湯底就偏清淡,有淡淡酸菜嘅味值得一提嘅係呢度有自家製辣椒醬,食落去係食得出有粒粒蝦乾,香、麻但不算辣,撈埋落個面度超好食😋

飲品:鳳梨冰同埋青檸梅子冰,兩個都好清爽好飲

• 芝士肉鬆蛋餅
  • 紅燒牛肉牛筋麵
2025-02-21 0 瀏覽
食完 貴公司嘅牛肉麵之後,返屋企瀉咗三四次。一問之下,竟然發現朋友都曾經有相同嘅經歷,推介所有想減重嘅人去食佢哋嘅牛肉麵👍味道方面,確實係可以。但食完需要騰一日時間出嚟排泄(屙到好似放炮仗咁,幾有新年氣氛🧨)
  • 紅燒牛肉麵
由台灣太太主理嘅阿木台灣麵主打正宗台灣菜式,60年台灣家族傳承,質素有保證所以開業咁耐都係人氣之選。佢哋嘅麻辣牛肉麵沿用家傳老店配方,以高筋麵粉每日手工製作;麻辣醬超香夠麻,湯底無比麻辣,依然飲到牛骨同蔬菜嘅鮮香。牛肉炆到入口即溶~鹽酥雞套餐 麻醬拌麵 – 麻醬香醇濃郁,麵條夠晒彈牙,每一條麵都裹滿麻醬香氣迫人;鹽酥雞外脆內軟香口惹味啖啖肉肉鬆芝士蛋餅 蛋餅Q彈,蛋味香濃,包住半溶芝士同埋肉鬆,口感豐富簡單美味台灣腸便當 肉燥飯 - 台灣腸口感紮實,飽滿多汁,夾埋啲蒜片一齊食勁有夜市風味~肉燥肥瘦均勻,用嚟撈飯都唔會油膩佢哋仲有好多台灣雜貨可以食住買,台味滿滿的一餐~

麻辣牛肉麵

佢哋仲有好多台灣雜貨可以食住買,台味滿滿的一餐~
2025-02-11
麻辣牛肉麵
2025-02-20 0 瀏覽
成日經過呢間台灣野,終於有機會入去試下。門口都有賣台灣特色產品,經常成日心思思想買想食🙈紅燒牛肉牛筋麵🍜食台灣野梗係要試紅燒牛肉牛筋麵。首先,湯底好濃郁,但又唔油,飲左幾淡🤩牛肉牛筋好軟腍、口感好好。另外,最重要個麵好好食,彈牙得黎又掛湯!好適合我食❤️台式炸大腸即叫即炸,講到明等15分鐘,見到實物覺得等得非常值得🥳份量多之餘炸得好靚,食落十分香口,外脆內軟,忍唔住一淡接住落另外國淡,好快清哂芝士肉鬆蛋餅🥚估唔到蛋餅好太條🙈有六大舊,就咁睇好飽滿,果然入面好多好多肉鬆。蛋餅煎到金黃色,而且外皮薄,餡多,芝士亦溶溶地,所以口感豐富,推薦👍🏼👍🏼提外話,個辣醬好好食🔥金鑽鳳梨紅茶(凍)味道唔算酸但好開胃,底下仲有鳳梨粒珍珠奶茶(凍)Q彈既珍珠配搭奶茶一流🧋阿木台灣麵 (豉油街) (旺角)旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖

紅燒牛肉牛筋麵🍜

台式炸大腸

芝士肉鬆蛋餅🥚

提外話,個辣醬好好食🔥

金鑽鳳梨紅茶(凍)
味道唔算酸但好開胃,底下仲有鳳梨粒

珍珠奶茶(凍)
Q彈既珍珠配搭奶茶一流🧋

阿木台灣麵 (豉油街) (旺角)
旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖

2025-02-06 568 瀏覽
喺旺角行到咁上下 想坐低食吓下午茶醒起呢間人氣台灣菜 好彩呢啲時間唔使排隊 🐷台式炸大腸炸到脆卜卜 好似食緊蝦片咁睇得出洗得幾乾淨 🍳芝士肉鬆蛋餅蛋餅煎得金黃肉鬆爆晒餡 筷子功差啲就跌咗一半肉鬆出嚟芝士厚厚一塊 拉到絲配埋蛋餅醬味道幾濃 🐮紅燒牛肉牛筋麵麵幾彈牙 可以揀腍啲或爽啲牛筋有5-6嚿 牛肉厚切2大塊夠腍湯底牛骨味幾重鍾意食辣可以配埋自家麻辣醬 🧋黑糖珍珠奶茶茶底夠濃🧋黑糖珍珠鮮奶 小朋友都啱飲總括飲品珍珠好有咬口
喺旺角行到咁上下 想坐低食吓下午茶

小朋友都啱飲
總括飲品珍珠好有咬口

2067 瀏覽

2025-02-05 604 瀏覽
阿木台灣麵係一間充滿台灣風味嘅餐廳,佢哋嘅菜式真係令人垂涎欲滴😋😋已經多次回訪😁紅燒牛肉牛筋麵係必試之選,牛肉煮得軟嫩入味,牛筋更係彈牙,湯底濃郁,配上彈牙嘅麵條,根本停唔落嚟😋芝士肉鬆蛋餅蛋餅外皮薄,內裡包住香濃嘅芝士同肉鬆,咬落去時,芝士配肉鬆效果令人驚喜,味道香濃,真係好滿足🤤梅粉炸地瓜條外脆內軟,地瓜嘅天然甜味加上梅粉嘅酸甜,口感非常特別,係一個好開胃嘅小食,無論係當作前菜定小食都好合適👍芝士奶蓋烏龍茶芝士奶蓋四季春茶兩杯都係非常受歡迎,奶蓋滑順,茶香濃郁,芝士嘅鹹香與茶嘅清香完美結合,飲落去特別清新,令人感到無比滿足🤤📍阿木台灣麵 (豉油街) (旺角)旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖#阿木台灣麵 #人氣餐廳 #必食牛肉麵 #台灣美食 #旺角美食 #必食推介

紅燒牛肉牛筋麵

芝士肉鬆蛋餅

梅粉炸地瓜條

芝士奶蓋烏龍茶
芝士奶蓋四季春茶

📍阿木台灣麵 (豉油街) (旺角)
旺角豉油街60-102號鴻都大廈地下3-4號舖

2025-01-27
午餐
  • 芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶
  • 紅燒牛肉牛筋麵
2025-02-03 489 瀏覽
見網上吾少foodie都有recommend, 又見餐廳依幾年有啲獎項,就去左試. 嗌左紅燒牛肉麵同肉燥飯, 兩樣係十分普通, 甚至係難食, 比分既話會係3/10, 兩樣都淡而無味咁, 絕不需要嚟浪費quota