【長沙灣•阿木台灣麵】@ππππππππππππππππππππππππππππππ必食大大舊牛筋麻辣台灣麵黑糖珍珠鮮奶 (凍)加仙草 這款飲品結合了香甜的黑糖珍珠和滑順的鮮奶,搭配仙草的清爽口感,讓人感受到層次豐富的味覺享受。芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶 (凍) 炭燒烏龍茶的醇厚與芝士岩鹽奶蓋的鹹香交融,帶來獨特的風味。冰冷的飲品在炎熱的天氣中特別清新。肉燥時菜 肉燥的香氣四溢,與新鮮時菜的搭配,使這道菜既有滿足感,又不失清爽,非常適合搭配白飯。芝士肉鬆蛋餅 蛋餅外皮金黃酥脆,內裡的芝士和肉鬆相得益彰,口感豐富,讓人一口接一口,十分美味。紅燒牛肉牛筋關廟粗麵 牛肉軟嫩入味,牛筋彈牙,搭配濃郁的紅燒湯底,讓人感受到家的溫暖,粗麵吸附湯汁,十分過癮。麻辣牛肉牛筋麵 這道麵條以麻辣為主題,牛肉和牛筋的搭配讓口感更加豐富,辣味適中,喜歡麻辣的朋友絕對不能錯過。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 300✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#長沙灣美食 #阿木台灣麵 #web3長沙灣阿木台灣麵 (D2 Place TWO)長順街
【長沙灣•阿木台灣麵】@
必食大大舊牛筋麻辣台灣麵

黑糖珍珠鮮奶 (凍)加仙草

芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶 (凍)

肉燥時菜

食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 300
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#長沙灣美食 #阿木台灣麵 #web3長沙灣
阿木台灣麵 (D2 Place TWO)
長順街15號D2 Place TWO 1樓102號舖
2024-11-15 0 瀏覽
阿木台灣店總店喺旺角,經常都迫滿人,出名性價比高,原來佢喺D2 Place two開咗分店,今日有機會去試吓,新分店裝修舒服,座位好寬敞,座位比總店舒服好多😍😍而且服務員態度好好,招呼一流👍🏼👍🏼餐牌同總店一樣,都係有麵、便當、小食嘅招牌台灣菜招牌牛腩麵有四大塊牛腩,超級厚切,而且好入味,好有牛味,果然係招牌,分店一樣保持水準👍🏼鹽酥雞便當飯係滷肉飯,鹽酥雞領上,份量大,食得好飽滷牛筋(小食)牛筋炆得好腍,好似啫喱咁,好入味,好似食緊骨膠原落肚咁

餐牌同總店一樣,都係有麵、便當、小食嘅招牌台灣菜

招牌牛腩麵

鹽酥雞便當
飯係滷肉飯,鹽酥雞領上,份量大,食得好飽

滷牛筋(小食)
牛筋炆得好腍,好似啫喱咁,好入味,好似食緊骨膠原落肚咁
2024-11-14 0 瀏覽
同朋友係D2 place行街,行到肚餓時見到呢間台灣野,決定試下~食物種類都算多,價錢都合理~.🍝蕃茄牛肉牛筋麵 $79超清甜蕃茄湯,湯底十分濃郁,蕃茄狂必試~牛肉炆到好淋,非常入味~牛筋入口溶化,滿滿骨膠原~.🥪芝士玉米蛋餅 $52份量非常多,溶化嘅芝士包住粟米同埋雞蛋,好飽足~.🍠梅子地瓜條 $45大大條炸地瓜條,炸粉唔算多,配上梅子粉,酸酸甜甜,正~.🥤粒粒白桃汁 $17清甜之選,勁多果肉,好岩小朋友~.🧋熱珍珠奶茶 $30茶底香濃,珍珠微甜~

🍝蕃茄牛肉牛筋麵 $79

🥪芝士玉米蛋餅 $52
份量非常多,溶化嘅芝士包住粟米同埋雞蛋,好飽足~
🍠梅子地瓜條 $45
大大條炸地瓜條,炸粉唔算多,配上梅子粉,酸酸甜甜,正~
🥤粒粒白桃汁 $17
清甜之選,勁多果肉,好岩小朋友~
🧋熱珍珠奶茶 $30
茶底香濃,珍珠微甜~
2024-11-09
2024-11-14 0 瀏覽
香港嘅台灣牛肉麵,其中一間我都好鐘意既,就係呢間"阿木台灣麵"阿木台灣麵的老闆娘是嫁到香港的台灣人,家族在台灣經營餐廳多年,堅持食材的質素及處理方式,將正宗台灣味道帶來香港🥰🍜紅燒牛肉麵🌟🌟🌟🌟🌟👍👍👍推介必要試!!第一下飲下個湯好正,清爽鮮甜不油膩!偏向清燉湯既感覺,唔係嗰種好濃好油膩既湯底。牛肉牛筋份量多,好大件,好大條。☺️牛肉牛筋煮得非常入味又軟腍。麵條掛湯,有嚼勁彈牙而不糊。仲有大量嘅酸菜同葱(唔鐘意的話可以點菜時點走葱/走酸菜)。雖然佢冇紅蘿蔔/白蘿蔔等其他大路配菜,但係淨係佢個湯底,都贏好多市面上嘅牛肉麵幾條街!(牛肉牛筋都係)堂食的話,檯面有麻辣醬,可以自行添加,所以落單嘅時候我建議可以先選原味,試左原味既味道先,有需要嘅先再悉隨專便落麻辣醬。(但真心佢正宗原味嗰個湯底已經好正)🍛肉燥飯台式肉燥飯,都好有台式味道,性價比高!🧈🍗小食蛋卷size大!好味又抵食!炸甜不辣都好正!
香港嘅台灣牛肉麵,
其中一間我都好鐘意既,
就係呢間"阿木台灣麵"
阿木台灣麵的老闆娘是嫁到香港的台灣人,
家族在台灣經營餐廳多年,
堅持食材的質素及處理方式,
將正宗台灣味道帶來香港🥰

🍜紅燒牛肉麵🌟🌟🌟🌟🌟
👍👍👍推介必要試!!

第一下飲下個湯好正,
清爽鮮甜不油膩!
偏向清燉湯既感覺,
唔係嗰種好濃好油膩既湯底。
牛肉牛筋份量多,
好大件,好大條。☺️
牛肉牛筋煮得非常入味又軟腍。
麵條掛湯,有嚼勁彈牙而不糊。
仲有大量嘅酸菜同葱(唔鐘意的話可以點菜時點走葱/走酸菜)。
雖然佢冇紅蘿蔔/白蘿蔔等其他大路配菜,
但係淨係佢個湯底,
都贏好多市面上嘅牛肉麵幾條街!(牛肉牛筋都係)

堂食的話,
檯面有麻辣醬,可以自行添加,
所以落單嘅時候我建議可以先選原味,
試左原味既味道先,
有需要嘅先再悉隨專便落麻辣醬。
(但真心佢正宗原味嗰個湯底已經好正)

🍛肉燥飯
台式肉燥飯,
都好有台式味道,
性價比高!

🧈🍗小食
蛋卷size大!好味又抵食!
炸甜不辣都好正!

2024-11-14 0 瀏覽
紅燒牛肉牛筋麵牛肉煮得十分軟腍,用筷子可以輕易夾開~牛筋煮得好入味,軟糯粘口~紅燒牛肉湯底微微辣,麵質爽口彈牙,好掛湯!芝士肉鬆蛋餅份量好足料!入面放咗滿滿嘅芝士同肉鬆,勁正👍🏻古早味炸排骨呢個即叫即炸,所以要等一陣~外面炸得勁酥脆芝士岩鹽奶蓋四季春青茶芝士奶蓋鹹鹹地,四季春清茶底好香呢個組合,Perfect match~阿木台灣麵 (D2 Place TWO) (荔枝角)荔枝角長順街15號D2 Place TWO 1樓102號舖
紅燒牛肉牛筋麵

芝士肉鬆蛋餅
份量好足料!入面放咗滿滿嘅芝士同肉鬆,勁正👍🏻

古早味炸排骨
呢個即叫即炸,所以要等一陣~外面炸得勁酥脆

芝士岩鹽奶蓋四季春青茶
芝士奶蓋鹹鹹地,四季春清茶底好香
呢個組合,Perfect match~

2024-11-13 0 瀏覽
#fatchubelly荔枝角📍阿木台灣麵 (D2 Place TWO) (荔枝角)💥紅燒牛肉牛筋麵牛筋份量好多🫨煙煙韌韌口感好正!湯底好濃稠 好好飲不自覺地食左好多🤤🤤💥鹽酥雞便當肉燥飯配鹽酥雞🥰鹽酥雞同肉燥份量岩岩好調味適中✅飽肚之選!💥芝士肉鬆蛋餅蛋餅比想像中大份😍肉鬆佈滿曬成個蛋餅🍳同芝士都好夾!甜甜咸咸咁好過癮🥰💥蚵仔酥份量好多!炸到好鬆脆🤤🤤蚵仔食落好新鮮推介!👍🏻👍🏻💥芝士岩鹽奶蓋四季春/金鑽鳯梨汁兩款飲品各有特色四季春奶蓋好濃稠 唔會太糖🥛鳯梨汁飲落好fresh 個底仲有一粒粒jelly🤤阿木台灣麵 (D2 Place TWO) (荔枝角)荔枝角長順街15號D2 Place TWO 1樓102號舖
#fatchubelly荔枝角

📍阿木台灣麵 (D2 Place TWO) (荔枝角)

💥紅燒牛肉牛筋麵
牛筋份量好多🫨
煙煙韌韌口感好正!
湯底好濃稠 好好飲

兩款飲品各有特色
四季春奶蓋好濃稠 唔會太糖🥛
鳯梨汁飲落好fresh 個底仲有一粒粒jelly🤤

荔枝角長順街15號D2 Place TWO 1樓102號舖
阿木台灣麵今日要介紹喺荔枝角D2 Place TWO 1樓嘅台灣菜餐廳叫「阿木台灣麵」,呢間台灣菜餐廳之前喺旺角已經食過,咁啱經開荔枝角又諗起D2佢哋開咗分店就一於食返轉,睇下同旺角有咩唔同先!1.麻辣牛肉麵(切片)$75+珍珠奶茶(凍)$12(9/10)呢碗麻辣牛肉麵入面嘅牛肉煮得好軟淋,牛肉都有4大舊,麵又彈牙又索哂麻辣汁,加一杯凍珍珠奶茶只係$12,呢杯珍珠奶茶奶滑茶香,珍珠好煙韌,唔會硬心19 29 38 47 47除以,甜度亦啱啱好,唔錯!2.古早味炸排骨$45(10/10)呢個炸排骨雖然大約要等15分鐘,但等得耐總有原因,因為即叫即炸,第一口咬落去熱到飛起,佢哋炸排骨炸到外皮好酥脆,入面肉質唔乾,見到炸排骨咁大塊,就叫咗一碗白飯,自製一碗炸排骨飯相當唔錯!3.鹽酥雞$40(10/10)呢一兜鹽酥雞份量都算多,炸得好脆唔乾身,味道又唔會咸,好食!4.白飯$12(9/10)飯雖然唔算頂級米,但份量足夠,呢個價錢算唔錯!5.金桔檸檬話梅汁(凍)$34+加珍珠$5(9/10)呢杯柑桔檸檬話梅汁味道酸酸甜甜,甜到多咗少少,仲試下加珍珠落去,酸酸地又有煙韌嘅珍珠口感,唔錯!2人總共價錢
阿木台灣麵

2.古早味炸排骨$45(10/10)

3.鹽酥雞$40(10/10)

4.白飯$12(9/10)
飯雖然唔算頂級米,但份量足夠,呢個價錢算唔錯!

5.金桔檸檬話梅汁(凍)$34+加珍珠$5(9/10)

2人總共價錢$223

個人口味總評分:9.4/10

@mu_taiwan_noodle

地址:荔枝角長順街15號D2 Place TWO 1樓102號舖

#阿木台灣麵 #台灣菜 #荔枝角好去處 #荔枝角 #荔枝角美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

2024-11-11 0 瀏覽
最近成日想食炸嘢,特別係鹽酥雞,今日又點番最抵食嘅鹽酥雞便當。鹽酥雞新鮮即炸、超薄粉、口感夠晒酥脆嘅中💯💯💯,再配一大碗肉燥飯,今日啲肉燥真係勁到,肉燥煮得好腍好入味又多汁,仲有配菜三小格一齊食,超滿足😋。芝士玉米蛋餅🥞呢度嘅蛋餅出名大份又足料,每舊都入口柔軟,充滿大量芝士🧀同粟米🌽。真係不得了🤩!芝士控必點啊👍👍👍!飲品:🥛芝士岩鹽奶蓋烏龍茶上面嗰層係滿滿嘅芝士岩鹽奶蓋,鹹鹹地又好香,仲好重奶味,今日啲奶蓋偏向濃郁而且份量好多,配埋清香嘅烏龍茶,正👍!整體而言,每次食呢間都食到好滿足好飽,而今日荔枝角分店嘅蛋餅所落嘅芝士都係巨量,嘢飲嘅奶蓋又係勁多,仲有啲肉燥飯嘅肉燥都好多,真係飽到食唔晒😆。

芝士玉米蛋餅🥞

飲品:
🥛芝士岩鹽奶蓋烏龍茶

2024-11-11 0 瀏覽
阿木台灣麵 (D2 Place TWO) (荔枝角)荔枝角長順街15號D2 Place TWO 1樓102號舖最近我哋去咗阿木台灣麵,點咗幾樣值得一試嘅美食,真係好滿足!首先係 麻辣牛肉牛筋麵。呢碗麵嘅牛肉夠嫩滑,牛筋口感彈牙,麻辣湯底味道十足,辣得來又唔會太過,令人食得津津有味。麵條吸收咗湯汁,食落去更添風味,實在係一碗令人口水直流嘅美味。接住係 芝士肉鬆蛋餅 呢款蛋餅外脆內軟,芝士融化得剛剛好,肉鬆嘅味道亦都唔錯,提升咗整體嘅風味。每一口都令人感受到濃濃嘅芝士香味,真係一個唔可以錯過嘅小食。最後,芝士岩鹽奶蓋四季春就係一杯驚喜!奶蓋上面撒咗岩鹽,咸香味道配合四季春茶底,口感層次豐富。茶香清新,奶蓋嘅濃郁與岩鹽嘅咸香形成咗完美嘅平衡,飲完之後令人心情大好。阿木台灣麵真係值得一試,無論係食物質量定係味道都相當出色。如果你鍾意台灣美食,呢度絕對唔會令你失望!#荔枝角d2place芝士肉鬆蛋餅

#荔枝角d2place芝士肉鬆蛋餅
最近去咗荔枝角嘅阿木台灣麵,真係一個唔錯嘅選擇!呢度嘅食物真係好有台灣風味,值得一試。首先,紅燒牛肉面真係一絕!牛肉煮得好嫩滑,入口即化,湯底濃郁香濃,帶有少少辣味,令人食完一口又一口。麵條彈牙,配埋呢個湯底,真係一流!🍲其次,肉燥飯亦都好正!肉燥煮得好入味,鹹香適中,配埋白飯,簡單但係好味。每一口都充滿咗台灣嘅家鄉味,令人懷念。🍚最後,鹽酥雞真係唔可以錯過!外皮炸得香脆,內裡嘅雞肉嫩滑多汁,配埋少少椒鹽,真係一流嘅小食。每一口都係脆脆嘅口感,令人停唔到口。🍗總括嚟講,阿木台灣麵係一個值得推薦嘅地方,無論你係想食一碗熱辣辣嘅牛肉面,定係簡單嘅肉燥飯,或者係香脆嘅鹽酥雞,都一定唔會令你失望。下次去荔枝角,記得去試下呢間餐廳!👍

2024-10-31
10 分鐘 (堂食)
2024-11-08 0 瀏覽
#阿木台灣麵今次講嘅係位於荔枝角嘅阿木台灣麵💕行行下街突然間想食台灣野🙈就諗起D2樓上有一間台灣野食☺️☺️就入佐去試下😛餐廳寬敞舒適🤤可以舒服咁食嘢💗麻辣牛肉麵 $78💰 (8.5/10)麻辣牛肉麵辛辣味十足❤️而且湯底好濃🤤🤤牛肉厚切入口軟腍😛而且份量十足‼️牛肉味十足 而麵好有咬口 掛湯🥰麻辣湯底令個麵層次感豐富 更上一層樓睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️推薦指數🌟 8.5 / 10 🌟📍#巨B覓食荔枝角阿木台灣麵 (D2 Place TWO) (荔枝角)⚜️荔枝角長順街15號D2 Place TWO 1樓102號舖⏱星期一至日 1130-2200
#阿木台灣麵

麻辣牛肉麵 $78💰 (8.5/10)
睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️

推薦指數🌟 8.5 / 10 🌟

📍#巨B覓食荔枝角

⏱星期一至日 1130-2200

2024-11-06 160 瀏覽
響D two一樓見到台式餐廳我哋叫咗紅燒牛肉麵$78,另外再叫咗兩個小食-蠔仔酥$49同埋古早炸排骨$45,叫咗一碗牛肉麵share,牛肉麵啲牛腱好腍有成四大塊咁多而且好厚身,麵方面可以揀粗麵同幼麵,啲面同啲牛腱好夾湯底都好濃,加埋佢哋秘製嘅麻辣醬就更加好味。蠔仔酥炸到好酥脆,亦有蠔嘅鮮味,炸排骨都幾大塊,炸到熱辣辣攞出嚟好正!叫一份麵食仲可以有飲品半價,叫咗杯金橘檸檬話梅汁$17 酸酸甜甜幾好飲,而且呢度唔收一,我住得咁近下次可以試吓叫外賣返屋企食。

• 紅燒牛肉麵
2024-11-06 135 瀏覽
今日同個仔喺荔枝角上堂落咗堂之後就搵嘢食去到D2 place 時見到有間台灣嘢食好似幾好食所以就入咗去試吓間嘢叫做阿木台灣麵我就叫咗紅燒牛肉麵同埋凍檸茶飲每次一見到個麵我就一日會飲咗啖湯試吓先佢個湯底都幾香濃再試再試下牛肉佢嘅肉質好嫩滑咬落去有肉汁味道都好入味唔會太過鞋再試吓佢嘅麵質煮得啱啱好唔會太過腍亦都唔會太過硬而凍檸茶嘅茶味亦都啱啱好襯埋牛肉麵一齊食成件事都幾夾吓整體嚟講呢間舖頭啲嘢幾好食下次可以再嚟幫襯
今日同個仔喺荔枝角上堂

整體嚟講
呢間舖頭啲嘢幾好食
下次可以再嚟幫襯

2024-11-05 110 瀏覽
今天逛D2 place發現阿木台灣麵竟然在這裡開了分店,之前在旺角店吃過覺得很不錯,便決定和朋友內進享用午餐。這裡的店員態度友善,上菜速度也很快,非常適合忙碌的香港人👍🏻我們都點了紅燒牛肉麵,另外可以轉新竹米粉,十分彈性。這款面的湯底帶點藥膳味道,特別適合最近轉涼品嚐,亦不會有重味精口渴感。麵條吸滿湯汁精華,非常惹味。紅燒牛肉質感軟嫩,牛味香濃,而且份量充足,上方有蔥花等配菜,增添口感和味道層次。

2024-11-04 144 瀏覽
荔枝角阿木台灣麵✨金桔檸檬話梅四季春💯金桔的酸甜、檸檬的清香與話梅的甘醇在口中相互交融,四季春茶的茶香則為增添了一絲淡雅。肉燥時菜🙌🏻這是一道非常傳統的台灣麵餚,肉燥豐富而香噴噴,時蔬則保有著新鮮的口感。吸滿了肉燥的湯汁,帶來無比的滿足感。麻辣牛肉牛筋麵✅麻辣鮮香,牛肉和牛筋軟綿入味,每一口都帶著麻辣的刺激感。麵條寬厚有嚼勁,與麻辣湯汁相得益彰,為你帶來無與倫比的味覺享受。芝士肉鬆蛋餅🐥內裡充滿了芝士和肉鬆的香氣。每一口都讓你感受到無比的溫暖與甜蜜,為這一餐畫上了完美的句點。
荔枝角阿木台灣麵✨

金桔檸檬話梅四季春💯