間中週末經常都去荔枝角行D2 Place,朋友今次話想食台灣餐廳,喺二期行泡泡市集見到商場有間台灣餐廳,即刻入去食~🍜蕃茄牛肉牛筋麵(升級新竹米粉)去台式餐廳我較為鍾意食新竹米粉,因為質感好彈牙同埋掛湯能力很強。而且冬天梗係鍾意食啲濕濕地嘅湯麵🍜,易入口之餘又容易暖肚,我較為喜歡雙拼牛肉同牛筋,可以一次過食兩款。湯底整得非常好食,超濃郁蕃茄味仲有蕃茄粒粒。如果好辣既朋友可以加上餐廳自家辣醬過下癮。酸菜切到細細而且軟身好岩我。鹽酥雞便當有自家菜譜及麵筋作為前菜,鹽酥雞即叫即炸,外皮香脆。內裏雞肉粒超嫩滑!肉燥飯味道濃郁而且有咬口。♦️鹽酥排骨(需時15分鐘)賣相好令,表面加咗自家椒鹽粉。話明製作需時,即叫即製既結果係食到超香脆既豬排,肉質超juicy。台灣腸小食必點小食,配埋蒜蓉切片同大量蔥無得輸。🥤飲品:金鑽鳳梨紅茶(熱)呢款飲品超潤喉,熱烘烘🔥好暖肚。味道微酸而且底下有鳳梨粒粒增強口感。粒粒白桃紅茶(凍)大大杯味道甜甜好好飲

🍜蕃茄牛肉牛筋麵(升級新竹米粉)

鹽酥雞便當

♦️鹽酥排骨(需時15分鐘)

台灣腸小食
必點小食,配埋蒜蓉切片同大量蔥無得輸。

🥤飲品:金鑽鳳梨紅茶(熱)

粒粒白桃紅茶(凍)
大大杯味道甜甜好好飲

• 蕃茄牛肉牛筋麵
  • 鹽酥雞便當
  • 台灣腸小食
3天前 0 瀏覽
就到新年 過左黎D2 place到行新年市集行到咁上下就順便過左黎D2 place two到搵間餐廳醫下肚呢間台灣野門口有啲台灣產品賣入面座位都多 容納到唔少人紅燒牛肉牛筋麵🍜食牛肉麵一定要飲左個湯先湯底清澈 但飲落去超足味有淡淡既香料味配埋牛肉既鮮味越飲越想飲而且唔會死鹹 飲完都唔會頸渴麵條亦都好煙韌好索到湯汁至於牛肉同牛筋都好出色🐮牛肉用咗牛𦟌 肥瘦均勻 而且都切得好厚炆得好腍 放入口唔洗𡁻都已經溶化曬牛筋都一樣出色 筷子一夾已經輕易剪斷腍得黎都仲保存到啲膠質 食落去滿滿骨膠原推薦!😆芝士肉鬆蛋餅🥞最外層係一塊好薄既餅皮入面餡料層次分明一層葱花蛋漿 一層芝士同一層肉鬆蛋香同芝士味好夾🧀而且肉鬆既份量好多咬落去非常之滿足😌蚵仔酥(炸蠔仔酥)一上碟就有好香既鹽酥味好似去左台灣夜市咁蚵仔酥係一口酥🦪一咬落去除左係鬆脆既炸皮然後就係一口肥美既蠔仔非常可口粒粒白桃汁🍑白桃汁叫左微甜白桃香味依然濃郁加埋有好多白桃肉解渴得黎又可以當甜品食芝士岩鹽奶蓋炭燒烏龍茶🧋好耐冇飲過芝士奶蓋🧀呢間芝士同岩鹽比例好出色🧂微鹹得黎又帶到芝士味出黎茶香混和芝士同奶香🍵又免去左個陣肥膩既感覺呢杯都飲得好開心!下次黎
就到新年 過左黎D2 place到行新年市集

呢間芝士同岩鹽比例好出色🧂
微鹹得黎又帶到芝士味出黎
茶香混和芝士同奶香🍵
又免去左個陣肥膩既感覺
呢杯都飲得好開心!

下次黎到D2 place 又多一個信心之選可以揀👍🏼
2025-01-19
燈光柔和,環境氣氛,輕鬆寬闊,坐得舒服📍香蔥麻辣肉燥飯肉燥煮得好入味,肉質又軟又嫩,加上香蔥嘅香氣,味道層次分明。麻辣嘅調味唔會太過火,剛好有啲香辣感,食落一口接一口。米飯粒粒分明,吸晒肉燥嘅醬汁,香氣四溢。📍玉米蛋捲皮香脆,裡面嘅蛋同玉米又滑又嫩,口感對比好好。蛋嘅鮮味配埋玉米嘅甜味,食落好清新。📍古早炸排骨外表金黃香脆,咬下去時能感受到肉質的嫩滑。排骨經過醃製,味道十分入味,鹹香適中,配合外層的脆皮,味道剛好🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹#阿木台灣麵荔枝角長順街15號D2 Place TWO 1樓102號舖🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
燈光柔和,環境氣氛,輕鬆寬闊,坐得舒服

📍香蔥麻辣肉燥飯

📍玉米蛋捲

📍古早炸排骨

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#阿木台灣麵
荔枝角長順街15號D2 Place TWO 1樓102號舖
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
4天前 0 瀏覽
上星期先喺台北返黎但已經掛住啲台灣野食喇。阿木台灣麵我都成日幫襯嘅,因為真係好食。👏必推嘅一定係蛋餅,份量同味道都對得住定價。啲蛋皮真心濃蛋味同埋又厚,又唔會一夾就散晒。台灣腸一碟切開有成十幾舊,係真材實料嘅夜市台灣腸味道😍另外嗌左啲麵線同小食,鹽酥雞好香脆。豬耳好好咬口。麵線清清地唔油膩。好岩我地。😍仲有嗌埋珍奶,可以揀低甜,啲珍珠有𡁻口。呢餐好好食,食到當地嘅味道,稍稍止下台灣旅行癮😬

5天前 0 瀏覽
阿木台灣麵 (D2 Place TWO) (荔枝角)
-———————————
呢間台灣野,超多唔同嘅選擇!台式小食🫶🏼炸大腸、花技丸、甜不辣、鹽酥肉炸大腸係必叫!!外脆內嫩,完全唔油膩,令人食完想再食。花枝丸彈牙爽口,甜不辣更係經典,好有口感。鹽酥肉炸份唔厚,香脆可口,絕對唔會令人失望。🫶🏼紅燒牛肉麵牛肉煮得軟熟入味,湯底濃郁,唔重味精,麵條滑順。而且,份量都好多,夠飽肚。——————————————————

📍荔枝角長順街15號D2 Place TWO 1樓102號舖
—————————-—————————-
Overall 💗💗💗💗
阿木台灣麵 (D2 Place TWO) (荔枝角)
-———————————
呢間台灣野,超多唔同嘅選擇!
台式小食
🫶🏼炸大腸、花技丸、甜不辣、鹽酥肉
🫶🏼紅燒牛肉麵
——————————————————

—————————-—————————-
Overall 💗💗💗💗
6天前 0 瀏覽
行開荔枝角搵晚餐食,記得呢度有間好出名嘅台灣菜-位D2 Place既 阿木台灣麵。今日星期一,好多打工仔放工後都去食。店舖環境舒適, 好岩兩三個人黎聚聚。我哋叫咗幾樣菜,抵食又高質1) 炸排骨便當-大大舊排骨淡淡肉,排骨酥脆可口。肉燥飯配上唔同嘅配菜, 好美味2)台式炸大腸-外皮炸到脆卜卜,外脆內軟一口接一口3)芝士玉米蛋餅- 好多粟米,芝士拉絲,好厚實4)飲品黑糖薑母茶- 微甜,飲完暖笠笠;黑糖珍珠鮮奶,口感十足,鮮奶香滑
我哋叫咗幾樣菜,抵食又高質

2)台式炸大腸-外皮炸到脆卜卜,外脆內軟一口接一口

3)芝士玉米蛋餅- 好多粟米,芝士拉絲,好厚實

2025-01-16 0 瀏覽
📍阿木台灣麵😍荔枝角高質素台灣野👍~餐廳環境靚😍食物質素高🥳店員服務態度好👍~紅燒牛肉麵😍非常好味嘅紅燒牛肉麵😘牛肉肉質嫩滑😘湯底濃郁好味👍麵條爽口彈牙☺️~滷牛腱😘牛肉接近入口即溶☺️仲要非常有牛味😍肉質非常鮮嫩☺️食到停唔到口啊👍~炸甜不辣❤️勁好味嘅甜不辣😘質感非常新鮮好味☺️食得出係用靚魚做👍🏻~黑糖珍珠奶茶😘一杯非常高質素嘅珍珠奶茶😍黑糖味非常濃郁☺️珍珠夠晒大粒😍奶茶非常香濃👍🏻📍阿木台灣麵 (D2 Place TWO) (荔枝角)荔枝角長順街15號D2 Place TWO 1樓102號舖
📍阿木台灣麵😍荔枝角高質素台灣野👍

肉質非常鮮嫩☺️食到停唔到口啊👍

~炸甜不辣❤️

勁好味嘅甜不辣😘質感非常新鮮好味☺️食得出係用靚魚做👍🏻

~黑糖珍珠奶茶😘

📍阿木台灣麵 (D2 Place TWO) (荔枝角)

荔枝角長順街15號D2 Place TWO 1樓102號舖
2025-01-16 0 瀏覽
麻醬拌麵🙌🏻🙌🏻麵嘅米漿味好香食落好滑,麻醬調嘅濃稠度啱啱好。麵俾麻醬包嘚嚴嚴實實,入口係麻醬嘅醇香味,再到芝麻嘅清香慢慢散發出嚟。加咗青瓜絲同辣椒油,🥒青瓜絲爽脆清甜增加咗清新嘅口感,一起食唔會覺得膩。🌶️辣椒油唔辣只有香,同麻醬嘅香味一起混合太妙!!鹽酥雞+滷肉飯🍛🍛鹽酥雞每塊都炸嘚金黃酥脆,油香味非常引誘🍗雞肉內嫩滑多汁,咬落去仲會爆汁水。🍖滷肉嘅滷香鮮香醇厚,軟嫩嘅口感又帶有微微嘅塊粒感鋪係粒粒分明嘅米飯上,加上濃郁嘅滷汁,每一啖都可以感受到肉香同米香,食完仲想嚟多一碗!!
麻醬拌麵🙌🏻🙌🏻
麵嘅米漿味好香食落好滑,麻醬調嘅濃稠度啱啱好。
🌶️辣椒油唔辣只有香,同麻醬嘅香味一起混合太妙!!

鹽酥雞+滷肉飯🍛🍛
鹽酥雞每塊都炸嘚金黃酥脆,油香味非常引誘
🍗雞肉內嫩滑多汁,咬落去仲會爆汁水。
🍖滷肉嘅滷香鮮香醇厚,軟嫩嘅口感又帶有微微嘅塊粒感
2025-01-15 0 瀏覽
粒粒白桃汁 (凍)跟餐優惠價$ 17.00 少冰 黑糖珍珠鮮奶 (凍)2杯的話,較愛黑糖珍珠鮮奶,白桃汁味道不大出,我較愛甜,黑糖珍珠鮮奶比較合我,珍珠彈牙和黑糖充分融合,每粒都吃到黑糖味。有各式各樣的小食,簡了一個不常見的小食- 蚵仔酥(炸蠔仔酥)$49加了他家自製的鹽酥雞粉,吃下去更好味😋每粒蚵仔🦪都蠻大粒,而且很鮮。麻辣牛肉牛筋麵$ 79 小辣點了小辣,並非太辣,另有自家製麻辣醬,不夠可以自行加上。牛肉和牛筋都相當很大塊,面條亦恰到好處,不會過淋,相當不錯芝士肉鬆蛋餅滿瀉的肉鬆和芝士,吃下去整個口都佈滿了肉鬆也太滿足了。😍2個人吃一個主食+2個小食 都相當飽,份量十分大。
粒粒白桃汁 (凍)跟餐優惠價$ 17.00 少冰
黑糖珍珠鮮奶 (凍)
2杯的話,較愛黑糖珍珠鮮奶,白桃汁味道不大出,
有各式各樣的小食,簡了一個不常見的小食-
蚵仔酥(炸蠔仔酥)$49
加了他家自製的鹽酥雞粉,吃下去更好味😋
每粒蚵仔🦪都蠻大粒,而且很鮮。
麻辣牛肉牛筋麵$ 79 小辣

芝士肉鬆蛋餅
滿瀉的肉鬆和芝士,吃下去整個口都佈滿了肉鬆也太滿足了。😍

2個人吃一個主食+2個小食 都相當飽,份量十分大。
2025-01-15 0 瀏覽
金桔檸檬話梅汁(凍)清爽又酸甜,冰後解渴也解膩,金桔檸檬話梅汁入口濃郁話梅香,順口回甘,越喝越讓人回味無窮,真的是意外驚喜。如果怕太酸的話,可以選喝金鑽鳳梨汁(凍),金鑽鳳梨汁那種鮮醇的甜味填滿了舌尖的味蕾,甘甜清新好喝,侄兒挺喜歡金鑽鳳梨汁。看看厚實的芝士肉鬆蛋餅,很大的一份,吃完會有飽足感。芝士肉鬆蛋餅呈現出漂亮香酥的顏色,裡面肉鬆含量不吝嗇,讓人每口吃到肉鬆,芝士「芝」味沒有掩蓋肉鬆的美味,芝士肉鬆蛋餅表現出色。蚵仔酥(炸蠔仔酥)一定要點,阿木台灣麵的蚵仔大顆飽滿,外層炸粉薄薄一層,處理得恰到好處,成功鎖住蚵仔的嫩,蚵仔酥咬下去會噴汁,並嚐得到蚵仔的鮮甜滋味。紅燒牛肉牛筋麵非常入味,關廟粗麵跟牛肉牛筋與紅燒湯底合而為一,牛肉煮得軟腍不乾柴,牛筋頗為滑彈,膠質豐沛,紅燒湯頭濃而不膩,十分了得,麵條包覆湯汁,彈牙有勁,幾乎一上桌就能聽到鄰桌此起彼落大口吸麵的聲音。

2025-01-12 0 瀏覽
肉燥拌麵便當鹽酥雞、多青瓜絲、少麵、芝士岩鹽奶蓋烏龍茶(凍)(無糖)(少冰) $90.00鹽酥雞干身而不柴口、細膩的胡椒粉均勻散落在鹽酥雞上、平均且恰到好處。麵條質感所當柔軟,是手工麵嗎?!社恐人沒有問。邊吃還翻滾是吃拌麵的指定動作🍜。肉燥拌麵料帶有台式溫柔不太鹹,吃得心安理得。加上跟餐送上的三種不同味道的小料,口感立時變得更個人化。吃畢吸油紙竟看起來乾乾淨淨,不錯唄。蚵仔酥(炸蠔仔酥)$49.00嘩、燙咀。哈哈。食用小心,即熱上枱。台店經常出現的蚵仔🦪solo 上場,以鹽酥的身份。一口一粒。外脆內軟。
肉燥拌麵便當
鹽酥雞、多青瓜絲、少麵、芝士岩鹽奶蓋烏龍茶(凍)
(無糖)(少冰) $90.00

蚵仔酥(炸蠔仔酥)$49.00
嘩、燙咀。哈哈。
食用小心,即熱上枱。
已經是長期粉絲 光顧了很多年當年在黑布街已經開始經常排隊就為了吃這碗麵定價非常合理 食物質素也好原來在荔枝角d2 place 已經開了新店難得的是新店水準保持 想吃到性價比高又好吃的台灣料理 這裏真的是最佳選擇紅燒牛肉麵🍜一碗好吃的台灣牛肉麵在於湯底這裏的湯底真的是很敦厚也不是太油膩 我很喜歡牛肉味道香濃用上豐富的香料 可以自行加辣一樣好吃 肉的份量很大方 這方面很加分當然唔少得台灣經典小食 蛋餅差唔多所有早餐店都會有 🩵國民美食肉鬆和芝士餡料 很澎湃 足料 鹽酥雞水準保持依然 仲可以根據自己喜好多加調味最重要是即點即炸 一定夠熱肉質也是多汁好吃 😋
定價非常合理 食物質素也好

肉質也是多汁好吃 😋
  • 鹽酥雞
  • 牛肉麵
2025-01-11 0 瀏覽
【荔枝角•阿木台灣麵】@ππππππππππππππππππππππππππππππ人氣台式牛肉麵芝士岩鹽奶蓋季春青茶 (凍)冬瓜茶 (凍)鹽酥雞台灣小香腸蕃茄牛肉牛筋麵芝士岩鹽奶蓋飲品以濃郁的芝士奶蓋和微鹹的岩鹽風味結合,口感滑順,飲用時令人驚豔,適合喜愛創新口味的人。季春青茶(凍)清爽的青茶,冰涼提神,適合春季飲用,帶有淡淡的茶香,讓人感到舒適清新。冬瓜茶(凍)傳統冬瓜茶冰涼清甜,口感滑潤,特別適合炎熱的日子,能有效解渴,回味無窮。鹽酥雞外酥內嫩的鹽酥雞,搭配香脆的調味,鹹香可口,適合當作小吃或下酒菜,令人一口接一口。台灣小香腸香氣四溢的小香腸,肉質鮮嫩,帶有微甜的味道,簡單卻能讓人懷念的台灣街頭美食。蕃茄牛肉牛筋麵湯汁濃郁的蕃茄牛肉牛筋麵,搭配彈牙的麵條,牛肉與牛筋煮至軟嫩,令人滿足的暖心料理。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 280✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#荔枝角美食 #阿木台灣麵 #web3荔枝角阿木台灣麵 (D2 Place TWO)長順街15號D2 Place TWO 1樓102號舖
【荔枝角•阿木台灣麵】@
人氣台式牛肉麵

芝士岩鹽奶蓋

季春青茶 (凍)

冬瓜茶 (凍)

食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 280
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#荔枝角美食 #阿木台灣麵 #web3荔枝角
阿木台灣麵 (D2 Place TWO)
長順街15號D2 Place TWO 1樓102號舖
最近我同朋友相約在荔枝角D2睇戲,之後我們在商場裡行街,途經一樓的文青手作市集攤檔附近見排著長長的人龍,甚至還有年輕人牽著可愛的小狗一起等候,出於好奇下,我們走過去一探究竟,結果發現了一家又經濟又正宗的台式料理小店,於是我與朋友毫不猶豫地也跟隨著人流一起排隊等候,意料之外,不到5分鐘餐廳已經有位,可以安排入座了。我們兩個人,點了一份台式便當、兩份台灣地道小食,再加兩杯台式飲品,這個組合已經可以讓我們吃得相當飽滿,而人均消費卻只不過是$100左右,真是物超所值!餐點精選包括:鹽酥肉便當($69)便當的肉藻飯超級大碗,足夠分成兩人共享,每人一碗,而鹽酥肉炸得外脆內嫩,肉質鮮美,讓人一口接一口,欲罷不能。蚵仔酥($49)外層金黃酥脆的炸蠔仔,包裹著鮮甜的蚵仔,無疑是台灣街頭的小吃經典之作,添加埋店內自家製的鹽酥雞粉,就更加惹味。芝士肉鬆蛋餅($52)軟滑的蛋皮裡包裹著濃郁的芝士和肉鬆,口感層次分明。金鑽鳳梨汁($22)飲品內含豐富的金鑽鳳梨果肉,若加$5還可以配上仙草,讓口感更加升華。金桔檸檬話梅汁($39)金桔與檸檬的完美結合,加上話梅的酸甜,令這杯飲品既清新又解渴。值得一提的是這間餐廳不

餐點精選包括:

鹽酥肉便當($69)

鹽酥肉便當
肉燥飯
鹽酥肉

蚵仔酥($49)

蚵仔酥(炸蠔仔酥)

芝士肉鬆蛋餅($52)
軟滑的蛋皮裡包裹著濃郁的芝士和肉鬆,口感層次分明。

芝士肉鬆蛋餅

金鑽鳳梨汁($22)

金桔檸檬話梅汁($39)
金鑽鳳梨汁

值得一提的是這間餐廳不僅食物地道,它還是一間寵物友善餐廳,讓食客可以帶著毛小孩一起用餐,非常貼心。此外,店主還提供台灣時令水果的代購服務,並且自家製作了不同款式的醬料,包括麻辣醬和鹽酥雞粉,讓食客可以選購回家延續這份美味!

2025-01-03
5 分鐘 (堂食)
鹽酥肉便當
肉燥飯
鹽酥肉
金鑽鳳梨汁
  • 蚵仔酥
2025-01-05 92 瀏覽
📍 阿木台灣麵(荔枝角) 食完台灣下午茶就準備返大陸玩下先🙄✨ 鹽酥肉便當炸得幾嫩口,半肥瘦嘅豬肉仍然保持肉汁,再配埋鹹香嘅滷肉飯,果然保留台灣風味🤭✨ 台灣小香腸依個小食係必點嘅,皮脆內嫩,仲切成一小塊,方便我依啲懶人!✨ 芝士肉鬆蛋餅餅皮的也是相當地酥脆,加了起司後更能增添口感,蛋餅裡包覆著滿滿的肉鬆,每咬一口都很滿足😌✨ 金鑽鳳梨汁(熱)搭配清爽,酸甜爽脆 喝得到飽滿果肉,多層次風味,滿足感加倍!✨ 黑糖薑母茶(熱)天氣開始變涼,飲返一杯暖身又暖胃🤭剛好經期嚟嘅時間飲完更加舒緩勁痛狀況🫣
📍 阿木台灣麵(荔枝角)
食完台灣下午茶就準備返大陸玩下先🙄

✨ 鹽酥肉便當

✨ 台灣小香腸
依個小食係必點嘅,皮脆內嫩,仲切成一小塊,方便我依啲懶人!

✨ 芝士肉鬆蛋餅

✨ 金鑽鳳梨汁(熱)
✨ 黑糖薑母茶(熱)
天氣開始變涼,飲返一杯暖身又暖胃🤭
剛好經期嚟嘅時間飲完更加舒緩勁痛狀況🫣