餐廳: 阿翁小館
資訊:

餐廳: 阿翁小館
資訊:

2023-11-10 70 瀏覽
好朋友一年一度英國返嚟,要應吓時令食大閘蟹🫶🏻揀完一輪book咗阿翁小館,多謝經理Kelvin用心詳細介紹菜式,仲提咗我哋食蟹粉翅唔好加醋,應該食完翅先呷醋😂,可以更完整咁品嘗到蟹粉翅嘅濃郁。重點嘅大閘蟹夠多膏,食完蟹之後嘅薑茶湯圓,薑茶夠濃。好細心咁喺洗手水入邊放咗豆苗,原來豆苗係可以辟蟹嘅腥味!套餐嘅其他食物薑蔥煎雞、釀海參同荷葉飯都好出色,朋友讚無介紹錯🤭另外一讚幫手影合照嘅員工,影得好好!
好朋友一年一度英國返嚟,要應吓時令食大閘蟹🫶🏻

另外一讚幫手影合照嘅員工,影得好好!
大閘蟹
湯圓薑茶
薑蔥煎雞
大閘蟹
湯圓薑茶
薑蔥煎雞
  • 生拆大閘蟹粉翅
  • 薑蔥生煎鹽香雞
最近身邊個個朋友都去食大閘蟹 食到lamlam脷😋搞到我都忍唔住約朋友仔一齊去食返餐🤓今次去咗有名人飯堂之稱既阿翁小館品嚐呢個一共6道菜既阿翁超值大閘蟹宴🦀➷🪐 生拆大閘蟹粉翅用上生拆既大閘蟹黃蟹粉同埋魚翅份量充足 配上濃湯呈現超甜鮮味😋§🪐 蔥燒百花釀遼參軟嫩遼參中間釀入滿滿既鮮蝦膠🦐爽口彈牙可能因為食完翅 覺得味道有點清淡§🪐 原隻江蘇大閘蟹 (6兩)最期待既主角出場喇 6兩重既大閘蟹🤩蟹膏幼滑黏糯 蟹肉鮮甜🤤肉質比較結實蟹膏多啲啲就更加滿足喇🤪§🪐 生煎薑蔥鹽香雞薑蔥鹽香雞皮脆肉嫩 連埋薑蔥食非常惹味🫢最鍾意佢塊雞皮煎到脆卜卜 好香口😋§🪐 迷你蟹腿荷葉飯用荷葉包住蟹腿肉 瑤柱 冬菇 非常足料😍每粒飯都食到蟹肉香味 同配料襯到絕👍🏼食到依個位我都已經開始飽飽地 但都忍唔住食咗好多啖飯 夠惹味🤣§🪐 薑茶芝麻湯圓最尾食埋個甜品就完滿 驅寒薑茶加埋芝麻湯圓非常夾🫢食咗咁多蟹 飲返杯薑茶就最岩 仲有暖胃效率😌➷如果想止吓大閘蟹既癮都可以約埋朋友去試吓➷🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼7️⃣🌟
最近身邊個個朋友都去食大閘蟹 食到lamlam脷😋

🪐 蔥燒百花釀遼參

軟嫩遼參中間釀入滿滿既鮮蝦膠🦐爽口彈牙
可能因為食完翅 覺得味道有點清淡
§
🪐 原隻江蘇大閘蟹 (6兩)

最期待既主角出場喇 6兩重既大閘蟹🤩

食咗咁多蟹 飲返杯薑茶就最岩 仲有暖胃效率😌

如果想止吓大閘蟹既癮都可以約埋朋友去試吓

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼7️⃣🌟
2023-10-25
5 分鐘 (堂食)
2023-11-08 63 瀏覽
來到十月,又是出動吃大閘蟹的時候!今次來到阿翁小館吃「超值大閘蟹宴」。一共有六道菜,每位$980,以品牌的套餐來說,價錢很實惠,值得一試!生拆大閘蟹粉翅味道非常鮮甜,魚翅份量多相當足料蟹膏的味道好出,每一口都是幸運的感覺蔥燒百花釀遼參爽脆的遼參包裹著彈牙蝦滑,口感十足。蝦滑中有不少蝦粒,鮮味無比。蔥花和肉碎醬汁令整道菜味道更上一層樓。原隻江蘇大閘蟹來自江蘇的大閘蟹蟹公,重量足六兩,拿起上手很有份量。蟹膏很多很濃郁,最愛蟹公的透明膏,口感細緻,美味至極。生煎薑蔥鹽香雞雞肉外層煎得香脆,雞肉鮮嫩,薑蔥味道香噴噴。迷你蟹腿荷葉飯迷你飯的份量剛剛好,不會太多。加入蟹腳、瑤柱、冬菇等配料製成的荷葉飯,很好吃令人一試愛上!薑茶芝麻湯圓湯圓外皮軟糯,包裹著香甜芝麻餡,配上薑味濃厚的薑茶,立即為今餐驅走寒氣。
來到十月,又是出動吃大閘蟹的時候!
今次來到阿翁小館吃「超值大閘蟹宴」。

生拆大閘蟹粉翅
味道非常鮮甜,魚翅份量多相當足料
蟹膏的味道好出,每一口都是幸運的感覺

蔥燒百花釀遼參

原隻江蘇大閘蟹

生煎薑蔥鹽香雞
雞肉外層煎得香脆,雞肉鮮嫩,薑蔥味道香噴噴。

迷你蟹腿荷葉飯

薑茶芝麻湯圓
2023-11-08 55 瀏覽
又到左每年食大閘蟹嘅好時間,上網見到咁多好評就嚟試吓。首先上枱係生拆大閘蟹粉翅,好足料,啖啖蟹肉,食完仲有蟹膏嘅濃郁香味喺口入面迴旋。跟住係28頭特選吉品鮑配清灼本地生菜膽,阿翁鮑魚係佢地嘅gimmick菜,當然無失望啦,配生菜膽加鮑魚汁,滿足。一咬入口已經感覺到個汁蚊左好耐,鮑魚非常入味,有咬口得黎又唔韌。然後就到今日主菜原隻江蘇大閘蟹(六兩),隻蟹係幾香蟹味嘅,但就無乜膏。侍應姐姐好好,見我第一次食,問要唔要拎入廚房幫手拆,我覺得都係自己落手食比較有風味。為咗響應環保,食嘢之前已經洗好手,食蟹期間冇用到手套,侍應姐姐見我哋用手食,主動俾咗碗豆苗水我哋洗手,佢話食完蟹隻手會有腥味,用豆苗水可以去腥,我同朋友洗完D 手指真係無哂味,開心大發現!食完蟹隨即送上薑茶,因為姐姐話大閘蟹比較涼,配返杯薑茶暖返個胃,非常窩心。杯 茶勁香薑味辣辣地,甜度啱啱好唔會太甜,感覺太sweet💚臨近尾聲,就到薑蔥生煎鹽香雞,煎得幾香口,但就咁食有d鹹,然後侍應姐姐話配埋飯黎食,真係又幾夾!最後驚你唔飽系列蟹粉蟹肉炒飯,一放低已經聞倒好香蟹味,啱啱炒起夠哂香口,值得一讚啲飯炒得乾身,粒粒分明,本身都好鍾意食
又到左每年食大閘蟹嘅好時間,上網見到咁多好評就嚟試吓。

臨近尾聲,就到薑蔥生煎鹽香雞,煎得幾香口,但就咁食有d鹹,然後侍應姐姐話配埋飯黎食,真係又幾夾!最後驚你唔飽系列蟹粉蟹肉炒飯,一放低已經聞倒好香蟹味,啱啱炒起夠哂香口,值得一讚啲飯炒得乾身,粒粒分明,本身都好鍾意食飯,加上啖啖都有蟹肉配蟹粉香味,100分!
成個套餐以兩款精美甜品加原盅燉冰花官燕結尾,大滿足!
食物上菜熱度啱啱好,唔會太辣口,侍應姐姐服務亦非常專業及貼心,令成餐飯嘅質素更加昇華。如果有家庭聚會,呢度必定係首選。
2023-11-01
慶祝紀念
紀念日
2023-11-08 56 瀏覽
雖然平時屋企人都有煮中菜,但係想出街試吓其他口味,一於就去食好啲,搵一間酒店級的高級粵菜餐廳,鄰近地鐵天后站出口的銅鑼灣如心酒店,地庫有一間阿翁小館,而阿翁以出品溏心鮑魚享譽全城,一走進餐廳優雅而精巧的裝潢氣氛下,即刻感到很有氣派,而餐牌上有不同種類矜貴海味及家常小菜,雲集了大廚級的細緻手藝及傳統精粹在其中。我哋一坐低就立即揀選了阿翁經典名饌套餐,裏面嘅菜式豐富,亦有二選一選擇,價錢亦相當經濟又實惠,每位只係$780。原燉花膠爵士湯 - 喺屋企好鍾意飲阿媽嘅靚湯, 呢度都有住家級嘅級數, 燉湯呈現淺黃色好濃郁, 估唔到係咁鮮甜, 裏面嘅花膠膠質重又大塊, 滋補又養顏!鮑魚汁遼參鵝掌 - 本身海參嘅香氣與味道單薄, 但係經過廚師調製嘅鮑魚汁, 令口感軟滑爽口嘅遼參頓時好腍好入味, 而鵝掌同樣地超級腍身入晒味!阿翁脆皮炸子雞 - 粵菜系的招牌菜, 驟眼睇炸子雞色澤金黃, 外脆內嫩, 幹香鮮鹹, 味道讓人回味無窮, 久久不能忘懷喔!生炆老虎班頭腩 - 好鍾意老虎斑魚皮厚, 頭腩豐滿, 而且炆出嚟嘅魚味道鮮美, 肉質又爽脆, 而腩肉是五花腩, 味甘鹹送飯一流!蔥花乾瑤柱炒飯 - 遠處都聞到好有

蔥花乾瑤柱炒飯 - 遠處都聞到好有鑊氣好香嘅炒飯味道, 炒飯份量好多, 炒到好乾身, 每粒飯都粒粒分明, 加上乾瑤柱及蔥花等更具口感

最後有滿滿沙質感的咋喳, 以及精緻美點兩款有南瓜布甸及合桃酥, 作為飯後甜點, 食完都覺得幸福滿滿!

#阿翁小館 - 天后英皇道18號銅鑼灣如心酒店地庫
2023-11-07 49 瀏覽
今晚車車約左朋友一齊拆蟹, 揀左位於天后嘅人氣餐廳一阿翁小館! 餐廳空間感大, 裝潢雅致, 坐得幾舒適! 我地揀左有6款菜式嘅阿翁超值大閘蟹宴!✨️生拆大閘蟹粉翅入口味道濃郁甘香鮮味, 每一啖都有蟹粉同蟹肉, 順滑可口✨️蔥燒百花釀遼參遼參大條彈滑, 釀入滿滿嘅蝦滑, 兩者口感爽彈, 芡汁薄身, 味道鮮香✨️原隻江蘇大閘蟹(6兩)蟹膏creamy滑溜, 幼滑香口, 蟹肉挺身鮮甜✨️生煎薑蔥鹽香雞經煎香雞肉濃郁惹味, 肉質嫩滑✨️迷你蟹腿荷葉飯打開荷葉, 即時香氣撲鼻, 入面仲有蟹粉同蟹腿, 食落口感豐富✨️薑茶芝麻湯圓薑茶帶微辣口感, 湯圓口感軟糯, 食完好暖胃

✨️生拆大閘蟹粉翅
入口味道濃郁甘香鮮味, 每一啖都有蟹粉同蟹肉, 順滑可口

✨️蔥燒百花釀遼參

✨️原隻江蘇大閘蟹(6兩)
蟹膏creamy滑溜, 幼滑香口, 蟹肉挺身鮮甜

✨️生煎薑蔥鹽香雞
經煎香雞肉濃郁惹味, 肉質嫩滑

✨️迷你蟹腿荷葉飯

✨️薑茶芝麻湯圓
薑茶帶微辣口感, 湯圓口感軟糯, 食完好暖胃
2023-10-25
同屋企人慶生一定係食粵菜,今次就揀咗坐落於天后嘅位於如心酒店底層嘅阿翁小館~試一試佢嘅大閘蟹宴。🚩生拆大閘蟹粉翅 蟹粉翅的質感綿密,翅配上蟹肉的鮮甜與濃郁嘅蟹黃,加埋醋個層次感就更加豐富喇!🚩28頭特選吉品鮑,清灼本地生葉膽 鮑魚好入味!肉質都好飽滿,鮮嫩彈牙,味道鮮甜。配埋口感清爽嘅本地生菜膽,望番d相都好想再食!🚩原隻江蘇大閘蟹(6兩) 終於到咗最期待嘅果道菜喇!6兩果然夠曬大隻,肉質鮮美蟹膏又多又濃郁。仲要配埋薑茶,即刻安撫到怕寒嘅老人家🫢🫢🚩薑蔥生煎鹽香雞 一上菜已經聞到好香!食落發現外皮金黃酥脆,但入面又保持到肉質的嫩滑。平時唔係特別鍾意食雞嘅我都食到停唔到口。🚩蟹粉蟹肉炒飯 十分足料,基本上啖啖都會食到蟹肉,配埋個炒飯底,簡直冇得彈。🚩原盅燉冰花官燕 官燕嘅份量超多,口感幼滑,唔會太甜。作為滋陰嘅甜品黎講十分出色。整體而言環境同服務質素都好滿意。侍應服務態度好好,個個都有笑容,好主動幫手加茶同埋會老人家傾下計,用餐過程十分愉快~

🚩生拆大閘蟹粉翅

🚩28頭特選吉品鮑,清灼本地生葉膽

28頭特選吉品鮑

🚩原隻江蘇大閘蟹(6兩)
原隻江蘇大閘蟹6兩

28頭特選吉品鮑
原隻江蘇大閘蟹6兩
  • 原隻江蘇大閘蟹
2023-11-06 88 瀏覽
阿翁鮑魚聽得多,成日以為阿翁小館只有小菜,原來午市都有點心~ 橫掂好耐無飲茶,今日就去如心銅鑼灣海景酒店底庫嘅阿翁小館飲啖茶、食個包~ ** 🫖 中國茗茶每位💲30 **** 🥜 前菜(花生)每份💲30 **《 XO醬煎腸粉 💲75 》外面煎得香口微脆,口感彈牙~配有xo醬、麻醬及甜醬~《 芋泥水晶包 小點 💲55 》三大粒,芋泥蓉香滑清甜,但如果水晶皮可以薄啲同彈牙啲就好~《 安蝦鹹水角 中點 💲65 》外皮脆爽,內皮Q軟,內餡有肉碎同蝦米~《 蠔皇叉燒包 中點 💲65 》叉燒餡飽滿,個皮放涼都仲幾鬆軟~《 豉汁蒸鳳爪 中點 💲65 》幾入味,泡而鬆軟,一吮就會脫骨~《 鰵肚滑雞扎 大點 💲75 》鰵肚肉質結實,口感爽滑好有膠質~冬菇大件,雞肉嫩滑~《 豉汁蒸排骨 大點 💲75 》排骨肉嫩滑,唔會件件都係骨~環境唔嘈幾舒服,服務員友善禮貌,上菜亦快。

** 🫖 中國茗茶每位💲30 **
** 🥜 前菜(花生)每份💲30 **

《 XO醬煎腸粉 💲75 》
外面煎得香口微脆,口感彈牙~配有xo醬、麻醬及甜醬~

《 芋泥水晶包 小點 💲55 》
三大粒,芋泥蓉香滑清甜,但如果水晶皮可以薄啲同彈牙啲就好~

《 安蝦鹹水角 中點 💲65 》
外皮脆爽,內皮Q軟,內餡有肉碎同蝦米~

《 蠔皇叉燒包 中點 💲65 》
叉燒餡飽滿,個皮放涼都仲幾鬆軟~

《 豉汁蒸鳳爪 中點 💲65 》
幾入味,泡而鬆軟,一吮就會脫骨~

《 鰵肚滑雞扎 大點 💲75 》
鰵肚肉質結實,口感爽滑好有膠質~冬菇大件,雞肉嫩滑~

《 豉汁蒸排骨 大點 💲75 》
排骨肉嫩滑,唔會件件都係骨~

環境唔嘈幾舒服,服務員友善禮貌,上菜亦快。

2023-10-21
2023-11-04 105 瀏覽
又到咗食大閘蟹嘅季節🦀,淨係諗起都流晒口水🤤今次同朋友去咗「阿翁小館」食大閘蟹set🫶🏻大閘蟹迷are you ready🦀?.📍阿翁超值大閘蟹宴($980/pp)6-course Hairy Crab Degustation Menu.🧡生拆大閘蟹粉翅大閘蟹粉翅非常值得推介👍🏻,飲落好溫和舒服😋而且味道豐富,當中仲有蟹肉、魚翅,材料都幾矜貴🤩.🧡香蔥燒百花釀遼參將蝦膠釀入遼參再打上芡汁,整體嚟講味道唔算好突出遼參雖然煮得軟滑,不過冇乜口感,相對嚟講冇咁突出.🧡原隻江蘇大閘蟹(6兩)好好彩今次食到嘅係大閘蟹蟹公🦀蟹膏Creamy而且比較黏口😍,真係好好食🤩,大滿足❣️.🧡生煎薑蔥鹽香雞薑蔥煮得好惹味,雞皮煎到卜卜脆,好香口😋雞肉啖啖肉,肉質夠晒細嫩,值得推薦👍🏻.🧡迷你蟹腿荷葉飯主食有個好滿足嘅荷葉飯,米飯粒粒分明🍚食落有一絲絲蟹肉同瑤柱🦀,唔使自己拆蟹都有蟹肉食,.真係好方便.🧡薑茶芝麻湯圓食完大閘蟹一定要飲返個薑茶驅下寒🧊 呢到將薑茶加上湯圓整咗個甜品🍮,既可以驅寒,又可以做完美作結.整體味道唔錯,亦都食得非常飽,店員會逐道逐道咁上菜,感覺好似食緊高級中菜咁😎,唯一係價錢比較進取
又到咗食大閘蟹嘅季節🦀,淨係諗起都流晒口水🤤
今次同朋友去咗「阿翁小館」食大閘蟹set🫶🏻
大閘蟹迷are you ready🦀?
📍阿翁超值大閘蟹宴($980/pp)
🧡生拆大閘蟹粉翅
大閘蟹粉翅非常值得推介👍🏻,飲落好溫和舒服😋
而且味道豐富,當中仲有蟹肉、魚翅,材料都幾矜貴🤩

🧡香蔥燒百花釀遼參
將蝦膠釀入遼參再打上芡汁,整體嚟講味道唔算好突出
遼參雖然煮得軟滑,不過冇乜口感,相對嚟講冇咁突出

🧡原隻江蘇大閘蟹(6兩)
好好彩今次食到嘅係大閘蟹蟹公🦀
蟹膏Creamy而且比較黏口😍,真係好好食🤩,大滿足❣️

🧡生煎薑蔥鹽香雞
薑蔥煮得好惹味,雞皮煎到卜卜脆,好香口😋
雞肉啖啖肉,肉質夠晒細嫩,值得推薦👍🏻

🧡迷你蟹腿荷葉飯
主食有個好滿足嘅荷葉飯,米飯粒粒分明🍚

🧡薑茶芝麻湯圓
食完大閘蟹一定要飲返個薑茶驅下寒🧊

2023-10-29
由九月起已經進入食大閘蟹嘅節奏😙最近喺天后如心酒店嘅阿翁小館食咗餐6道菜嘅大閘蟹宴呢間餐廳嘅出品係唔錯,不過價錢就真係好貴📍阿翁超值大閘蟹宴($980/pp)6-course Hairy Crab Degustation Menu❥生拆大閘蟹粉翅夠晒熱辣辣非常好飲,加入蟹粉味道超濃郁🦀而且仲食到蟹肉同埋魚翅,夠晒足料🧡❥香蔥燒百花釀遼參遼參軟滑,中間釀咗爽口蝦膠🦐呢款味道相對冇咁驚喜❥原隻江蘇大閘蟹(6兩)今次食嘅係蟹公🦀,啲膏幾軟滑但膏量唔算好多未有好黏口嘅感覺❥生煎薑蔥鹽香雞雞肉嫩滑,加上大量薑蔥勁惹味😍外皮煎到香脆,有驚喜👍🏻❥迷你蟹腿荷葉飯荷葉飯加入冬菇、乾瑤柱、蟹腿肉🦀同燒鴨🦆飯粒乾身,食落都幾香❥薑茶芝麻湯圓最後仲有薑茶雷沙湯圓做甜品,好滿足🤎

由九月起已經進入食大閘蟹嘅節奏😙
最近喺天后如心酒店嘅阿翁小館食咗餐6道菜嘅大閘蟹宴
呢間餐廳嘅出品係唔錯,不過價錢就真係好貴

📍阿翁超值大閘蟹宴($980/pp)

❥生拆大閘蟹粉翅
夠晒熱辣辣非常好飲,加入蟹粉味道超濃郁🦀
而且仲食到蟹肉同埋魚翅,夠晒足料🧡

❥香蔥燒百花釀遼參
遼參軟滑,中間釀咗爽口蝦膠🦐
呢款味道相對冇咁驚喜

❥原隻江蘇大閘蟹(6兩)
今次食嘅係蟹公🦀,啲膏幾軟滑但膏量唔算好多
未有好黏口嘅感覺

❥生煎薑蔥鹽香雞
雞肉嫩滑,加上大量薑蔥勁惹味😍
外皮煎到香脆,有驚喜👍🏻

❥迷你蟹腿荷葉飯
荷葉飯加入冬菇、乾瑤柱、蟹腿肉🦀同燒鴨🦆
飯粒乾身,食落都幾香

❥薑茶芝麻湯圓
最後仲有薑茶雷沙湯圓做甜品,好滿足🤎
2023-11-01 67 瀏覽
好耐冇喺天后飲茶,朋友介紹,原來銅鑼灣如心酒店地庫有間阿翁小館,地點十分方便,星期日一於相約家人去飲茶先。裝潢高雅,環境清靜,坐得十分舒適。中國茗茶每位 $30,前菜每份$30XO醬煎腸粉 $75煎得有微脆,配有XO醬、麻醬甜醬,蘸上有不同風味。豉汁蒸鳳爪 中點 $65味道香濃,肉嫩。蠔皇叉燒包 中點 $65餡料豐富多汁滿滿的叉燒,包質感鬆軟。鰵肚滑雞扎 大點 $75雞扎好飽滿,鰵肚吸汁入味,雞肉嫩滑,冬菇入味。豉汁蒸排骨 大點 $75排骨嫩腍入味。下次再來試其他點心先。

裝潢高雅,環境清靜,坐得十分舒適。

中國茗茶每位 $30,前菜每份$30

XO醬煎腸粉 $75
煎得有微脆,配有XO醬、麻醬甜醬,蘸上有不同風味。
豉汁蒸鳳爪 中點 $65
味道香濃,肉嫩。
蠔皇叉燒包 中點 $65
餡料豐富多汁滿滿的叉燒,包質感鬆軟。
鰵肚滑雞扎 大點 $75
雞扎好飽滿,鰵肚吸汁入味,雞肉嫩滑,冬菇入味。
豉汁蒸排骨 大點 $75
排骨嫩腍入味。

下次再來試其他點心先。
2023-10-24
午餐
2023-10-31 233 瀏覽
快要移民加拿大,將與家人道別!今天細佬選擇了我最喜愛的大閘蟹餐,跟我餞行。特意寫上這篇食評表揚阿翁小館,性價比同味道都十分超然!生拆大閘蟹粉翅翅與蟹粉份量十足,每一啖都有魚翅及蟹粉的味道互相輝映28頭吉品鮑阿翁主理的餐廳,吉品鮑當然係信心保證。雖然我不是經常吃吉品包,但是以我的經驗,這是頂級的烹調技巧,入味、元糯但保留一定咬口,利害。原隻江蘇大閘蟹六両金毛、白肚,蟹肉實淨,而且飽滿。蟹膏呈現黃橙色而且白膏份量非常多,可見大閘蟹是廚師們的細心挑選蟹粉蟹肉炒飯更加顯得廚師的功架,粒粒乾身,這個炒飯令我印象非常深刻!啖啖蟹肉香,份量拿捏得剛剛好!這個炒飯是細心之作!薑蔥生煎鹽香雞雞皮煎至金黃色,雞肉極juicy,外脆內軟,加上薑蔥配搭,如不是最後有炒飯,我會用白飯配這道菜,哈哈

生拆大閘蟹粉翅
翅與蟹粉份量十足,每一啖都有魚翅及蟹粉的味道互相輝映

2023-10-23
2023-10-31 274 瀏覽
家姐就快去移民,所以特登揀咗一間特別嘅中菜,由阿翁主理嘅阿翁小館,一定穩陣!加上家姐特別鍾意食大閘蟹,我哋就點左呢個「至尊大閘蟹鮑翅宴」。我同家姐食完都非常滿意!生拆大閘蟹粉翅翅既粉量好多! 加埋蟹粉嘅點綴,一絕!28頭吉品鮑阿翁嘅鮑魚真係不得了,又入味,林得黎又有咬口,火候啱啱好六兩大閘蟹新鮮,非常足秤,好多白色膏,成個口腔都漿住左。蟹肉非常飽滿,我同家姐食到lamlam脷薑蔥生煎鹽香雞呢個食落有驚喜,雞皮煎到好脆口,加埋薑蔥嘅鹹香,好開胃蟹粉蟹肉炒飯好炒功,粒粒分明,又乾身,啖啖蟹粉蟹肉味!

生拆大閘蟹粉翅
翅既粉量好多! 加埋蟹粉嘅點綴,一絕!

28頭吉品鮑
阿翁嘅鮑魚真係不得了,又入味,林得黎又有咬口,火候啱啱好

薑蔥生煎鹽香雞
呢個食落有驚喜,雞皮煎到好脆口,加埋薑蔥嘅鹹香,好開胃

蟹粉蟹肉炒飯
好炒功,粒粒分明,又乾身,啖啖蟹粉蟹肉味!
2023-10-23
2023-10-29 138 瀏覽
平時好少食大閘蟹,見朋友生日話呢到有個大閘蟹套餐叫我一齊試下,就跟佢黎試下呢個嘅新菜單,價錢都唔平,成二千蚊一個人,首先係有生拆大閘蟹粉翅,一放落枱已經聞到浸浸蟹黃香,畢起都幾足料,成碗都充滿翅同蟹肉,但食落有D鹹,會口渴。呢到侍應好好,不停幫我哋添茶。跟住就黎左客28頭特選吉品鮑配清灼本地生菜膽,本身自己對新鮮鮑魚比較有興趣,所以唔太識欣賞呢款乾鮑,亦都冇抱太大期望。食落個汁係唔錯嘅,配落鮑魚到都幾惹味。然後就到今日主菜,原隻江蘇大閘蟹(六兩)。我未試過食大閘蟹,都覺得呢隻蟹麻麻哋好味,首先係冇乜膏,其次亦唔係好香,朋友話今次呢兩隻係麻麻哋,當自己唔好彩。比較窩心係食完大閘蟹會有薑茶,杯茶好飲,薑味亦非常出。其實食完個蟹都飽飽地,睇餐單發現仲有雞同飯,本身都驚食唔晒。上菜發現都Ok 份量唔會over,個薑蔥生煎鹽香雞煎得幾香口,但就咁食都係有d鹹,然後侍應姐姐話配埋蟹粉蟹肉炒飯黎食,真係又幾夾。個飯一放低已經聞倒好香蟹味,啱啱炒起夠哂香口,值得一讚啲飯炒得乾身,粒粒分明,本身都好鍾意食飯,加上啖啖都有蟹肉配蟹粉香味,呢個飯值100分!甜品方面,因為有原盅燉冰花官燕,所以佢上咗兩度簡單
,不停幫我哋添茶。

28頭特選吉品鮑配清灼本地生菜膽

原隻江蘇大閘蟹(六兩)
原隻江蘇大閘蟹(六兩)
薑茶

,加上啖啖都有蟹肉配蟹粉香味,呢個飯值100分!
薑蔥生煎鹽香雞

甜品方面,因為有原盅燉冰花官燕,所以佢上咗兩度簡單嘅甜點配襯,呢個想法幾好,如果食得太濃味,就會蓋過咗黎緊燕窩嘅味道。個官燕睇落非常名貴,味道亦唔太甜
食完覺得個人滋潤左,係女士嘅最愛。
精美甜品
原盅燉冰花官燕

總括嚟講都幾好食,係有幾道菜味道偏鹹,可以改善。另外呢度嘅服務質素非常好,令人有賓至如歸的感覺。下次轉餐單,都可以嚟試吓。
2023-10-28
$2068 (晚餐)
慶祝紀念
生日
薑茶
2023-10-27 44 瀏覽
前排去左天后嘅阿翁小館食💖💖,今次揀左大閘蟹set。開始就食個蟹皇翅,蟹味好濃,好好食,之後再加少少醋落去,個蟹味仲出咗。之後到吉品鮑,入口香軟彈牙,非常入味。而且煮嘅火候啱啱好,切開嗰時嘅柔韌十足,絕對係要回味再食嘅鮑魚😍大閘蟹多膏又新鮮🦀但一定要分享嘅係杯薑茶,甜味同薑嘅辣啱啱好,會不斷想再飲☕️。最後個蟹膏蟹肉炒飯好足料,啖啖都食到蟹嘅香,完全食到停唔到口。最好有埋個官燕,為呢餐飯做個完美嘅句號🫶🏻 推介大家嚟試吓呢個期間限定大閘蟹set🥴🥴

之後到吉品鮑,入口香軟彈牙,非常入味。而且煮嘅
火候啱啱好,切開嗰時嘅柔韌十足,絕對係要回味再食嘅鮑魚😍