2019-08-21
一踏入阿肥火鍋個裝修已經令人眼前一亮,彷彿置身香港嘅80年代咁,嗰種懷舊感覺岀哂嚟。鋪頭入面影相打卡位當然好多,例如有大押,霓虹燈等,但最令我驚喜嘅係門口以麻將鋪成的地板,咁著重裝修細節嘅火鍋店,食物質素當然都有保證啲-濃雞湯花膠雞鍋(小)呢個湯底係店員推薦嘅~雖然叫咗個小份量,但係入面嘅材料一啲都唔吝嗇,花膠有五至六塊。!湯底雞味濃,再配上金華火腿同杞子,將整個味道推上另一個層次,真係真材實料店員仲好細心比我地打哂卡影完相先再剪開隻雞,咁就方便食啦👏🏻-阿肥牛皇拼盤入面有四款牛肉:牛柏葉,牛柳粒,安格斯牛肉同手切肥牛。想一次過試哂唔同部位就可以叫拼盤喇。牛肉質素高,特別係牛柳粒,脂肪同肉嘅比例啱啱好,入口即溶,食到停唔到口手打蟹子墨魚滑墨魚滑加上蟹子簡直係絕配!墨魚滑嘅彈牙同埋蟹子嘅卜卜脆令口感非常特別,值得一試-日本北海道帶子蕃薯大蜆海鮮非常新鮮,隻蜆嚟到嘅時候仲係生猛嘅,而帶子係剌身,所以可以安心用嚟打邊爐。兩種海鮮都好鮮甜,一粒沙都冇,抵讚
濃雞湯花膠雞鍋(小)
阿肥牛皇拼盤
手打蟹子墨魚滑