2009-07-23 52 瀏覽
早兩日lunch行過見倒呢間好似幾光鮮咁,咁咪入去試試,點知lunch time都唔駛等位既,好唔好食就你地自己都可以想像倒啦. 上海雲吞麵D湯學周忠師傅話齋,好飲過滾水囉,雲吞都還可以,麵勁唔掂呀,太過(林),冇彈性,食落口成pet野咁 燻魚味太咸啦,食完要不停飲野,唔掂
早兩日lunch行過見倒呢間好似幾光鮮咁,

咁咪入去試試,點知lunch time都唔駛等位既,

好唔好食就你地自己都可以想像倒啦.

上海雲吞麵

D湯學周忠師傅話齋,好飲過滾水囉,

雲吞都還可以,麵勁唔掂呀,太過(林),冇彈性,

食落口成pet野咁

燻魚

味太咸啦,食完要不停飲野,唔掂

2009-07-03 56 瀏覽
有一天經過紅磡祟潔街,正值午飯時分,知道這裡是食店林立之地,不妨走走找小店試吃,就是這樣給我碰到一間低調帶點隱世 feel 的小店 ~~ 她叫阿芳餛飩 (雲吞)店子與一般上海麵店無異,不過算企理衛生,每檯也有紙巾供應 我點了午市套餐 ( $36 ),有 6 款小食給我選擇,於是試了五香薰魚 ... portion 是小了點喔,但以這價錢跟餐的已相比其他 eateries 便宜 !! 小小的魚肉,卻滿載甜酸醬汁,令魚肉非常入味 juicy !! 再者,魚給炸得剛好,皮脆內軟,啖啖皆是滋味 ... obviously out of expectation 吃過薰魚後,taste buds 亢奮非常,怎可讓嘴巴停下 ? 所以我又加錢試了另一小食拍青瓜 ~ 據店門的 banner 介紹,店方選用較高質帶刺青瓜,用正宗手法 " 拍 " 碎青瓜,使之保留原有籽囊,不像坊間的拍 " 扁 " 青瓜 !! 然後加上醬油、蒜、陳醋麻油及辣椒油等醃上半日 ~ 所以每顆角切形狀青瓜均吸了醃料之味,但不掩蓋本身的瓜鮮味,真的做到爽脆口感與酸辣味道並重 !! 唯麻油本身較 oily,所

店子與一般上海麵店無異,不過算企理衛生,每檯也有紙巾供應

吃過薰魚後,taste buds 亢奮非常,怎可讓嘴巴停下 ? 所以我又加錢試了另一小食拍青瓜 ~ 據店門的 banner 介紹,店方選用較高質帶刺青瓜,用正宗手法 " 拍 " 碎青瓜,使之保留原有籽囊,不像坊間的拍 " 扁 " 青瓜 !! 然後加上醬油、蒜、陳醋麻油及辣椒油等醃上半日 ~ 所以每顆角切形狀青瓜均吸了醃料之味,但不掩蓋本身的瓜鮮味,真的做到爽脆口感與酸辣味道並重 !! 唯麻油本身較 oily,所以這小碟涼拌淺嚐就足夠了 ~

好了,到介紹這餐的主角 ... 菜肉餛飩 ~ 這店定了每碗的餛飩數量 ... 8 粒 !! 從圖中可見每顆 size 不是很大,但卻清楚看見餡料顏色,足證所用的皮偏薄,只憑外觀已知其水準不差了 ~ 誰不知將餛飩送進嘴裡,就更令我嘆為觀止 !! 是從來也沒吃過的餛飩 !! 店方顯然用上了有別於本地上海 cuisines 一貫所用的薺菜,而是用上某種玉豆 !! 我特意將之攝進鏡頭 ( 但害怕店員誤會行家偷師啊
),從圖中可見,豆給切段,混了一點瘦豬肉,但肉份量不多,有營造健康飲食的用意 ~ 因此, texture 很爽口,卻不會感到肉肥之膩,很特別 !!

特別的不只餡料,原來其湯底也同樣別具特色 !! 雖以普通麻油清湯做 base,但加了炸菜與蝦皮 ( 圖中所指 ),令整個湯有一朕朕的鮮甜味,這湯底配以較清淡的餛飩,其實正好提昇了麵之 overall taste !! 一絕 !! 不過麵線方面就只是普通質素,否則就可能令這碗麵變成得獎之作了

一間看來平凡的店舖,端來表面平凡的餛飩,本來只會令食客帶著平凡的期望醫醫肚皮,然後繼續平凡的幹活 ~ 經歷了這次 dining experience,真的令我嘆為觀止,嚐過的每一碟都是水準之作,最驚嘆的是其獨家用料及烹調手法,使我仿似進入了一間不屬於香港的上海麵店 !! 頓時感到自己擁有著一刻的不平凡,更嘖嘖稱奇的欣賞著每碟菜所下的功夫跟熱誠 ...

可惜店的位置較不就腳,且只做平日早午市,但仍希望有天能再造訪,再嚐著那些難得的美食 !!

juicy 不乾身的薰魚
刀工了得的拍青瓜
8 粒招牌餛飩
多菜少肉,有營餛飩
加了蝦皮,提昇鮮度,有心機 !!
juicy 不乾身的薰魚
刀工了得的拍青瓜
8 粒招牌餛飩
多菜少肉,有營餛飩
加了蝦皮,提昇鮮度,有心機 !!
  • 菜肉餛飩 五香薰魚
2009-02-24 47 瀏覽
真係攪唔清楚餛飩定雲吞? 使我好混沌呀! 食過不同上海鋪的雲吞, 這間可以話係最好食, 皮唔太厚 (不過我鍾意食厚個種, 因為有咬口), 但裡面的菜肉非常了得, 食得出係新鮮豬肉, 對我來講, 咸了些, 朋友甲話合味喎, 個人口味不同, 好 難講, 但菜部份就非常好, 唔知道是用嘜種類, 可能幾種都唔出奇, 菜與肉的份量適中, 而且有些爽口, 不似一般上海鋪的淋謝謝, 不過碗湯就普通的 (朋友甲話豉油湯係最正宗喎, 唔知真定假) , 最特別係加入了小蝦米仔, 真係可以講係米仔, 因為好小, 好得意, 從未食過禁好食的菜肉雲吞! ,
真係攪唔清楚餛飩定雲吞? 使我好混沌呀!
2009-02-17 54 瀏覽
在香港專賣上海雲吞的店子,好像只得在崇潔街的"阿芳餛飩".想起上海雲吞,就自然想到這裏.除雲吞之外,亦有鹵水牛展,醺魚麵,如果不想吃麵,亦可轉吃年糕.這天要個套餐,其實是多一客小吃,有好幾款小吃選擇.是次要個醉轉灣,其實是醉雞中翼,雞肉不是新鮮,食落酒香不算特別重.正本戲的上海雲吞,比這個前奏好得多.雲吞的菜肉均等,豬肉味鮮,菜很爽口.吃罷不知何解,覺得特別窩心.湯底依舊加上蝦仔,用作提味?又不像,因為個湯底喝不出加上蝦仔之後,有什麼特別.如果不想一味吃港式雲吞,改一改口味,來個上海雲吞吧.
在香港專賣上海雲吞的店子,好像只得在崇潔街的"阿芳餛飩".

如果不想一味吃港式雲吞,改一改口味,來個上海雲吞吧.
2009-02-14 29 瀏覽
黎依到,第一印象係因為依間鋪頭乾淨,然後有附近好少見既餛飩,仲係單一種菜肉餛飩,皮又滑又薄,個湯仲有d小蝦髦,真係有特色。另外有d整得唔錯既冷盤,有薰魚,醉轉彎(雞翼),蒜泥白肉等,個薰魚新鮮得黎,d醬汁都幾好味,鐘意食魚既貓(好似我咁),係好享受。但後來發覺,原來佢地d炒蛋,同厚多士,都好好食,又幾滑,唔洗去澳洲牛奶公司排長龍,都可以係依到慢慢嘆!仲有杯自製豆漿又唔太甜,都幾健康。要搬去一個較少人流既鋪位,而且又好早休息,唔做夜市,可能要保持質和量,以免過濫。p.s. 鋪頭隻貓唔知食唔食魚呢?

仲有杯自製豆漿又唔太甜,都幾健康。

p.s. 鋪頭隻貓唔知食唔食魚呢?
  • 上海餛飩
  • 炒蛋
  • 薰魚
  • 豆漿
2009-01-14 49 瀏覽
嚴冬繼續,早晨時份就更是寒氣迫人。不斷要找些暖胃的東西吃,才是正道....有些少厭倦吃ABC早餐,粥品吃來吃去都是家附近的有利及紅磡的生記,心想要找點新意思才不會覺得單調。腦中忽然想起一事 ; "早上吃一碗水餃雲吞也未嘗不可呢"。老店貴記的已吃過不少,反而瑟縮在祟潔街的這兒就未吃過。預先調查過開店時間,發覺原來早上也營業的,大喜過望冒着寒風走了十數分鐘後便找到了小店,看清楚確實早上有雲吞供應,便馬上坐下點了一客。其他的甚麼西式ABC選擇,望也不望一眼....八隻一碗,每隻的size都不算太大,作為早飯實是剛剛好。皮不算很厚,餡是以啄碎了的豬肉及白菜為主,肉味挺濃也很鮮,完全吃不出有餿及羶味。真的是"皮薄餡靚"雲吞出色之外,湯底更是一絕 ---- 下了大量榨菜及蝦仔熬成的湯帶點褐色,喝進口只覺鮮甜之極,跟雲吞本身可謂相互輝映,甚至猶有過之。一瞬之間,已喝得碗底朝天....吃過一碗熱辣辣又美味的雲吞,打開門口走出芝,只覺成身暖笠笠。外面的寒風,已不當作一回事了....

....
受友人之請求, 替其食店寫評, 已早聲名在先, 不會事事吹捧, 宜知知為知知, 不知為不知也, 是好是壞盡言, 而且只講食物, 不談服務環境, 首先第一道菜, 招牌菜肉餛飩, 皮不薄也不厚, 上海有異廣東, 兩地食法不同, 廣東蝦與肉混, 甚至不加豬肉, 雲吞不當正餐, 吃蝦肉有咬口, 上海以菜肉餡, 作為日常餐食, 餛飩可當飯吃, 菜肉七三而分, 可保均衡飲食, 總不能早午晚, 餐餐大蝦大肉, 岔遠了話回來 總而主觀言之, 菜肉餛飩的皮, 不是以薄為好, 應有適中厚度, 咬落有咽韌感, 又如廣東麵食, 異於北方拉麵, 總不能把拉麵, 做到過於幼細, 此店餡料方面, 不取傳統薺菜, 又不是西洋菜、更非選大白菜, 而是玉豆混肉, 咬落爽口感覺, 唯因肥肉太少, 咬落較實和散, 健康美味兩者, 取之中道甚難, 唯配以清湯底, 只加醬油麻油, 蝦皮炸菜蔥花, 不選豬骨湯底, 免了湯味太濃, 蓋過餛飩鮮味, 麻油餛飩清香, 與豬骨湯濃味, 完全不同口味, 配以北方小食, 可選有六七款, 當日試了兩款, 所有小食同價, 薰魚與醉雞翼, 兩者成本最高, 用之材料最貴, 不論糖油醬醋, 又或紹興花彫, 都佔成本一半, 其次糖醋排骨, 再而刀拍青瓜, 唯等下次再試, 不知那裡聽來, 食頭應食大魚, 食尾應食鯇魚, 薰魚厚片橫切, 滾油炸至金黃, 再入醬汁慢煮, 直至醃泡入味, 至魚肉與醬汁, 混為同一顏色, 味濃皮脆身軟, 再來碟醉雞翼, 聞到一陣酒香, 可惜酒味太淡, 入口酒味隨消, 據聞女士專享, 不至飯後昏睡, 寫字枱上釣魚, 有無咁誇張呀? 唯不適合酒鬼, 一早聲明在先, 受人所託寫評, 已盡保持客觀, 減少形容字詞, 使用描述語句, 唯朋友間和諧, 當有輕微過譽, 無論言之如何, 真實可靠程度, 自問應有八九, 否則信用何存!
2008-07-21 22 瀏覽
中午食飯時間跟左日本仔山士落去祟潔街遊花園, 比日本仔帶翻轉頭, 認真神奇, 佢提議去佢去開個間只有上海雲吞的店, 無辨法, 佢已經上左癮, 本去我對上海雲吞無嘜興趣, 覺得無廣東雲吞咁好味, 因為廣東雲吞有蝦, 咬落彈口, 而上海式雲吞只有菜與肉, 咬落軟淋淋, 但係, 唔知係期望低定係真係好味, 呢間上海式雲吞有特別之處, 就係咬落有爽口感覺, 我專登食少隻, 拆散佢驗貨, 原來係….呀…係..唔肯定.. 好似係豆, 又好似係菜莖, 因為食飯時間太多人, 無機會問, 下次落嚟再問過, 講翻個午餐, 包左一碗有十隻的上海雲吞, 女士會覺太多, 男士則剛剛好, 再加上一碟小食及豆漿, 我地分別叫左蒜泥白肉和五香薰魚, 蒜泥白肉一般啦, 薰魚好好味, 好味過其他上海鋪好多, 可以添飯呀… 不過..原來無賣飯喎…
2008-07-03 16 瀏覽
此店不以廣東話雲吞, 而取名餛飩, 進門一試, 果然特別, 不在於味道一流, 菜肉餛飩乃只家庭小食, 難登筵宴上菜, 故沒甚技巧可言, 重點是材料新鮮, 當然唯要出眾, 仍難於煎炸之物, 其獨特之處乃非用青白菜西洋菜或薺菜之類, 一口咬下, 軟中略帶爽口, 原來切碎玉豆混與豬肉, 新奇之極, 可補肉餡平實之感, 唯北方食品南傳後, 偏重精緻製作, 缺乏原本的粗糙口感, 皮薄似廣東雲吞, 可考慮改善, 唯可能不合港人口味, 其另一特點, 乃依足傳統, 不用高湯, 只加蔥花醬麻油蝦皮, 蝦皮乃非蝦干, 而是小毛蝦煮熟曬乾, 配以麻油香味相互交錯, 提議加入少許豬油, 味道更香
  • 上海餛飩
2008-06-25 16 瀏覽
上星期寫左餛飩, 無登到, 可能因為為唔係會員, 所以今次專登登記成為會員, 上星期食過餛飩, 今日試了茶餐, 炒蛋加厚多士, 直情同澳洲牛奶公司一樣, 但麵包無澳洲咁軟熟, 但碟义燒湯意粉可以變成义燒湯年榚, 今次到阿肥pat食餛飩, 佢見我食既义燒湯年榚, 佢又後改餛飩加年榚, 年榚好味過上海麵, 好彈牙, 因為我想食薰魚, 所以我介紹肥pat小食叫薰魚, 但佢死要醉雞翼, 攪到我無得食, 我覺得佢專登既, 因為佢怕我搶食!
(非會員)
2008-04-16 17 瀏覽
係紅磡返工禁耐, 次次食飯時間都經過, 從來未入過去, 今次係第一次, 好神奇! 佢地d茶餐同澳洲牛奶公司一模一樣, 麵包無澳洲禁軟熟, 雞蛋似麥記早餐, 太硬, 但意粉好味, 拍得住澳洲, 另外, 好多人食上海雲吞, 睇個款好似幾好味, 下星期先試,
致: 客人kotat非常感謝您的意見,同時也十分抱歉讓您有此不愉快的經歷。我們絕對不會容忍如此差劣的服務態度,所以已經即時辭退了該名員工,並同時訓示其他員工必須注重服務素質。另外;我們會修改送外賣的安排及加緊留意烹調餛飩的時間控制。再次感謝您來函指正我們做得不足之處。為表歉意,特意送上二人餛飩套餐,望能接納。煩請與店長朱小姐聯絡。
致: 客人kotat

2007-11-23 21 瀏覽
叫外賣唔送.又話送外賣有時間限制ok.咁咪落去食囉.去到又見到有員工送外賣.我算.我都係食嘢姐點知雲吞<生>.投訴時開頭都係想換過妲點知廚房個男人婆居然同啲同事講話我唔識嘢又話係煮......一句==不知所謂之後有錢都唔去
叫外賣唔送.又話送外賣有時間限制
ok.咁咪落去食囉.去到又見到有員工送外賣.
我算.我都係食嘢姐
點知雲吞<生>.投訴時開頭都係想換過妲
點知廚房個男人婆居然同啲同事講話我唔識嘢
又話係煮......一句==不知所謂
之後有錢都唔去
(非會員)
2007-07-10 23 瀏覽
餡料應該是特別製的, 因為與其他的上海鋪不同, 酸辣菜肉餃麵($36)--好大碗, 係用白色o既幼麵條, 麵條好滑, 不過腍身唔係彈牙果隻, 我諗上海麵係咁...菜肉餃有4-5隻, 係菜多肉少, 不過又幾好食喎, d菜都幾新鮮幾青綠, 湯底好多料, 有豆腐, 冬菇, 雲耳等等, 夠酸, 略嫌唔夠辣, 但係幾香, 不過湯底好杰...好似碗仔翅咁, 如果可以稀返少少會易食d。但係朋友話酸辣底係咁架喎...
餡料應該是特別製的, 因為與其他的上海鋪不同,

2007-03-15 7 瀏覽
這間上海雲吞已在崇潔街好一段日子,每次下午路過,總是人山人海.其主力上海雲吞,真正做到皮薄餡靚,外皮薄得來又不易穿,餡料的豬肉很鮮,菜夠爽脆,兩種截然不同的口感,令人吃完再吃.湯底面頭很多油,索鼻一問,充滿麻香,味道反而略淡,其湯內的銀蝦仔,也幫不上忙.不敢說是否吃過最好的上海菜肉雲吞,但亦不遠.

不敢說是否吃過最好的上海菜肉雲吞,但亦不遠.