2015-12-13 1383 瀏覽
.............頭盤: 三文魚羊奶芝士沙律 👍👍👍 (5分滿分).............其實呢 我對沙律就無乜興趣既 不過對上面既配料十分興趣😈1.#salmon#三文魚 :味道適中 夠味夠咸 厚度還可以😁2.#goat#cheese#羊奶#芝士 :我覺得幾好味😇吾穌 不過我吾怕羊既穌味😌3.#salad#沙律 :菜太多了😂而且吾係太特別既菜 我認為可以減小菜既份量食晒咁多個菜式 由餐牌既第一碟頭盤食到餐牌最尾一碟甜品 只有菜我無食晒 其他乜都食晒😊#不要浪費食物.............頭盤:鵝肝伴青蘋果 👍👍👍👍👍 (5分滿分).............其實一向麻麻地#fole#gras 但依個堅好食💋😚 鵝肝配青蘋果 原先驚好怪 點知原來好夾🙈#鵝肝 :好厚身 幾有油份 好juicy 😂#青蘋果 :配埋鵝肝一點都吾油膩 加上小小汗 甜甜地 易入口我諗我從此會愛上鵝肝😂.............頭盤: 英式炸魚薯條👍👍👍 (5分滿分).............由於我以前係一間fastfood到做part-time 個間尊賣#炸魚薯條 😂所以覺得依個好港式 麻麻地好食#f
.............
頭盤: 三文魚羊奶芝士沙律 👍👍👍 (5分滿分)

其實呢 我對沙律就無乜興趣既 不過對上面既配料十分興趣😈

.............
頭盤:鵝肝伴青蘋果 👍👍👍👍👍 (5分滿分)
#鵝肝 :好厚身 幾有油份 好juicy 😂
我諗我從此會愛上鵝肝😂

.............
頭盤: 英式炸魚薯條👍👍👍 (5分滿分)
#fishnchips
1.#炸魚 :咸味適中 魚太過結實 太硬了 吾夠鬆化 吾知係米未溶雪🙈
2.#炸魚皮 :過厚了小小 有甩皮的大問題😂
3.#薯條 :係我以前個種粗薯good 😈
4.#醬汁 :勁好食 若果係自家制的 要一讚

.............
主菜:美國穀飼牛膈肌排伴紫薯👍👍👍 (5分滿分)
第一次食#牛膈肌 😂好新奇
但我一向對肉無乜興趣 個#紫薯 更吸引我 一早openrice已經想食😈
1.#beef#牛膈肌 :好靱😂😂😂😂😂我成舊排都係牛膈既根咁 乜都食吾到😢😢😢全舊咬不開😢我寧願要.#牛排 已經係5成熟
2.#紅酒#汁 :吾sure係吾係#redwine 但個汁堅好食 撈旁邊沙律菜一流
3.#sweetpotato#紫薯 :👍👍👍👍👍💋💓
5個like都係比佢既 勁好食 好天然 好濃郁既#蕃薯 味 好想encore😂
建議可以加番d紫薯條 吾夠飽😂太細份

.............
主菜:法國煙三文魚菠菜薄餅👍👍👍👍👍💋 (5分滿分)
.............
😇大大推介 勁好食😈😈😇✌😚 期待已久 一早openrice過
👉可惜隔離位個阿姐吾識切 分自己就成大舊 但 分得一淡比我 食吾出個味😢😢😡😡勁衰囉 我連入面個料都無 得塊皮😢
1.#煙三文魚 :味道同早前既沙律係一樣味道既😊
2.#菠菜 :食吾到 比個阿姐拎晒😡😡😡 3.#法國#薄餅 :👍👍👍👍👍💓
其實佢叫#crepe 係一種用蛋同麵粉整出黎好薄既一塊皮 包住菠菜(比人分晒) 但都勁好食😍好想食多次有餡既😢
慶祝紀念
聖誕節
2015-12-02 1372 瀏覽
#阿茶茶館#元朗.............甜品:草莓撻👍👍👍👍👍💋🙈 (5分滿分).............依個大大推介 💋好好食但聽聞吾係自家製 係買番黎既😂#草莓#strawberry :大大粒💋💋💓好鬼甜好正 我encore多左作😂😂 #撻#pie :比較淋身 好似因為批出水而淋了 沒有曲奇皮 一咬就碎既感覺😦但由於餡好食 所以都吾錯嫁.............甜品:法國香蕉朱古力薄餅👍👍👍🙈 (5分滿分).............其實我滿心期待就係依二個#crepe 包括#煙三文魚菠菜薄餅 同 #香蕉朱古力薄餅 😈但第一個咸既薄餅明明好好食 但有#不愉快經歷👉隔離位個阿姐吾識切 分自己就成大舊 但 分得一淡比我 食吾出個味😢😢😡😡 😇#煙三文魚菠菜薄餅 比 #香蕉朱古力薄餅 優勝1.#香蕉#banana :熟度適中 而且有勁多 應該都有半條蕉以上2.#朱古力#chocolate#sauce :我完全食吾到 我吾知佢無落定乜 我反轉再反轉都係無朱力醬3.#香蕉蕉糖醬 :依個好好食😘個醬焦糖得黎竟然有香蕉味good4.#甜薄餅#crepe :其實依種係#法國薄餅 一直好想試 佢入口
#阿茶茶館#元朗
.............
甜品:草莓撻👍👍👍👍👍💋🙈 (5分滿分)

依個大大推介 💋好好食
但聽聞吾係自家製 係買番黎既😂

.............
甜品:法國香蕉朱古力薄餅👍👍👍🙈 (5分滿分)

但第一個咸既薄餅明明好好食 但有#不愉快經歷
4.#甜薄餅#crepe :其實依種係#法國薄餅 一直好想試 佢入口既溶 但咸既法國薄餅比較優勝✌

.............
主菜:64度慢煮蛋煙肉芝士意粉👍👍👍 (5分滿分)
.............

其實睇個名就覺得好好食 但實物就麻麻地😯我見佢第一次搬出黎好靚 但到我個碟個陣煮到勁悕😦
1.#溫泉蛋 :真係有流心嫁✌
2.#煙肉#芝士 :配料都幾多嫁 不錯😊
3.#意粉 :硬度適中 而且終於夠大碟 有飽肚既感覺😂😂 4.#白汁 :個汁真的太悕了 好似變左湯湯地 d醬汁掛吾到上意粉上面😢比較失望 而且顏色吾太吸引

.............
主菜:法國油封鴨腿伴橙醬👍👍👍👍👍💋 (5分滿分)

😇依個推介 好好食😗
1.#duck#leg#鴨腿 :👍👍👍👍👍💋💓
明明好似係#中國 既菜 但勁好食😂個腿好淋好入味 一入口就即溶咁仔😇i love it 👉可惜隔離位個阿姐吾識切 分自己就成大舊 但 分得一淡比我 食吾出個味😢😢😡😡

2.#sweetpotato#紫薯 :👍👍👍👍👍💋💓
建議可以加番d紫薯條 吾夠飽😂太細份收回讚

2015-11-15 1288 瀏覽
之前來過一次晚餐, 覺得唔錯,所以今日來Achacha同瑪莉慶祝生日 因為1:45pm 才到,已過午餐繁忙時段,所以一去到就有位,可入座 和牛漢堡配薯條 $7264°C 慢煮蛋意粉 $66已包括湯及麵包熱摩卡咖啡 另加$12凍摩卡咖啡 另加$12焦糖燉蛋 $22 × 2 服務費10%阿茶茶啲枱細細,但餐碟大大,叫多一樣野,一齊上枱都唔得。。。先上忌廉湯,湯碟好大個,湯份量小,好快凍,飲完才上餐飽... 嗯… 個人歡喜湯+包一齊食囉 再來凍摩卡咖啡, 奉勸各位如果對咖啡有要求的話,就唔好係呢度飲咖啡為妙,呢杯Iced-Cafe Mocha 味道又苦又怪,冇朱古力冇咖啡味,啲Cream又唔好味,飲左5分一杯已經冇掂過, 真係好難飲 到最後食完走人,才見杯野最底有沉澱物,粉粉的,佢地應該係用朱古力粉開水再加咖啡同冰,呢啲質素仲要加12蚊,太過份喇 茶記普通咖啡都好過佢。。。5分鐘後才上埋熱摩卡咖啡, 洗唔洗咁慢呀? 當時都唔滿座...64°C 慢煮蛋意粉 個醬汁好Creamy,個意粉好好味 如果再去,會再食呢個意粉和牛漢堡配薯條 要求上枱前把漢堡切開一半,但服務員唔肯 要我

和牛漢堡配薯條 $72
64°C 慢煮蛋意粉 $66
已包括湯及麵包
熱摩卡咖啡 另加$12
凍摩卡咖啡 另加$12
焦糖燉蛋 $22 × 2
服務費10%

茶記普通咖啡都好過佢。。。

64°C 慢煮蛋意粉
個醬汁好Creamy,個意粉好好味
如果再去,會再食呢個意粉

和牛漢堡配薯條
要求上枱前把漢堡切開一半,但服務員唔肯
要我地自己切囉~ 呢啲就叫服務,大家學野喇~
和牛漢堡扒肉嫩 Juicy
係好味嘅~

話說,一開始落Order已叫埋個Cream Brulee, 見乜都食完都未上枱,就問啦!Check晒單後,原來冇落單囉
吓,咁都要漏單
焦糖燉蛋
終於上枱, 不負眾望, 表面焦糖脆卜卜,內燉蛋非常Creamy, 從來我食Cream Brulee 只為焦糖,燉蛋只食少少,但Achacha啲燉蛋好好味,食曬囉

Achacha 廚房出品絕對係 100分

慶祝紀念
生日
Cream Brulee
2015-11-13 1155 瀏覽
.............蕃茄餐湯 麵包 .............1.tomatosoup蕃茄餐湯 :比較酸😂😂我吾太接受到 希望可能整得無咁酸 同份量過小 吾夠點包食2.bread餐包 :吾知係米自家製 但有種幾特別既麵包 香 💋😚熱辣辣.............頭盤:蕃茄沙沙配墨西哥脆片.............1.tomatosalsa蕃茄沙沙 :內裡有我愛的#牛油果 大加分😗仲有其他食吾太出🙈每粒切到幾平均 所以入口個陣乜都有2.mexicochips :我以為係平時食開黃色個種粟米片 點知吾係👉👈依種都好食嫁 更薄更脆 帶小小咸味 就咁食都得 😌若果焗一焗會更好
蕃茄餐湯

頭盤:蕃茄沙沙配墨西哥脆片
1.tomatosalsa蕃茄沙沙 :
2.mexicochips :
2015-10-27 1027 瀏覽
重陽假期,諗住登高前入元朗食個飯先,見呢間好評幾多諗住試吓,點知食到一肚氣!十一點半去到,覺得早餐餐牌唔吸引(一個English breakfast成舊水?!)店員話可以等到十二點先落單叫午餐。準時十二點叫個蘑菇漢堡($64加一),跟餐湯同餐飲。先上麵包,烘得熱辣辣,可以點黑醋或橄欖油,味道ok嘅。上包時店員話轉頭俾餐湯,結果食完個包等成個字都冇湯,要催先有。原來店員唔記得咗。食完包飲完湯,見其他遲過落單我地嘅客人都已經食緊主菜,我地係度齋等。最後上主菜既時間係12:35,係落單後35分鐘!!!嘩,用咁多時間煮,真係要食真D個漢堡係咩味呀。首先,一上菜已經呆咗,齋睇餐牌「蘑菇漢堡」以為好似某高級快餐店咁,係漢堡扒+蘑菇嘅配搭;點知呢度既蘑菇漢堡,係冇肉既!餡料係兩塊厚蘑菇!今餐無啦啦變咗食齋…點解餐牌唔寫明素食呢?然後成個漢堡,除咗塊只溶一半嘅芝士外,其他餡料都係冇味架!「清淡」到呢~~~成個餐最有味係薯條,不過支茄汁係少到就快唧唔出嘅(大家睇相都會估到),而且未食完就俾人成支收咗,完全冇問仲需唔需要!餐飲方面呢,飲即磨咖啡係要+$3嘅,老實講完全唔抵,大把Cafe、西餐即磨唔加錢啦!

店員話可以等到十二點先落單叫午餐。
準時十二點叫個蘑菇漢堡($64加一),跟餐湯同餐飲。

先上麵包,烘得熱辣辣,可以點黑醋或橄欖油,味道ok嘅。

最後上主菜既時間係12:35,係落單後35分鐘!!!

嘩,用咁多時間煮,真係要食真D個漢堡係咩味呀。

不過飲完就覺得成餐最滿意嘅,反而係杯咖啡囉。
咁嘅價錢係元朗食午餐有大把選擇,呢間野冇下次呀!
2015-10-21
2015-09-26 1620 瀏覽
A saturday 12:30pm with two best friends to try this restaurant, we called to book a week in advance and restaurant has nicely put us a name sign to secure the table, they really respect the customers. We ordered one large nom nom nom breakfast - $138. Huge portion and perfect presentation! Egg was made in milky and creamy texture, super nice taste. Pork sausage not huge size but portion is fair enough as there are lots of toast, tomato, baked beans in tomato sauce. The big mushroom was deliciou

We ordered one large nom nom nom breakfast - $138. Huge portion and perfect presentation! Egg was made in milky and creamy texture, super nice taste. Pork sausage not huge size but portion is fair enough as there are lots of toast, tomato, baked beans in tomato sauce. The big mushroom was delicious, huge size and it wasn't made it so dry, the mushroom sauce came out naturally. Harshbrown was home-made feel and not in deep fried texture, this is attentive and memorable..A highly recommended dish to try for a hunger!

Another all day breakfast is in medium size - $98. Same ingredients as the nom nom nom day breakfast but without the harshbrown and less portion than the above. Suitable who is not with big stomach. This is a very detail-mind menu for customer to select different portion of all day breakfast.

Lunch set in sirloin with sweet potato - Sirloin in medium well, cooked in a good level that not to be over-cooked as normally medium well could come into well done in other restaurants. Portion is not huge but fit for a set lunch. Beef taste fresh, juicy and not harsh. Sweet potato, colors are sweet and attractive, really open our appetite. It was steam and mash together. What a great combination mix with taste and color!

Inside environment is small but very comfortable, just like a small cafe at the street corner. How nice we also had a very cold ice macha with smooth cream, fantastic!

Staff is friendly and efficient, this is appreciated in a small cafe! will take my family to try next time.
2015-09-26
  • nom nom nom all day breakfast
  • set lunch in beef sirloin
2015-09-17 1431 瀏覽
All day breakfast掀起一陣熱潮,出現許多食店泛濫供應的情況,當中遇過不少雷品,但亦不乏誠意之作!這間位於元朗市中心內街的' 阿茶茶。館' 吸引我的先是離遠已見,用燈泡砌成的發光"A CHA CHA" logo。灰色外牆再加落地玻璃格仔窗,可以見到入面廚師們於廚房忙碌著。格調看似不錯,元朗區少見這類風格,一於試下他們的食物。星期六原本提前吃午餐想避開人潮,12點還未到已席上坐滿顧客,幸好趕及最後一張檯。店子雖小,擺設頗為有心思,室內色調亦以灰色為主,牆上更有手繪畫,形成一個focal point。由廚房到樓面都是年青人們,充滿幹勁亦有禮貌。只是放了太多檯椅,令空間有點狹窄,坐得不太舒服。Order 了一個lunch set 和一個all day breakfast.波多羅磨菇漢堡配薯條 ($68) Lunch set 附送湯,麵包和飲品湯是忌廉磨菇湯雖然有些少配料,但味道不算太濃,亦未致於水稀稀。麵包不是普通的餐包,是暖烘烘的panini,很軟熟,更備用黑醋和橄欖油伴嚐,好味。正當品嚐完餐湯,店員奉上磨菇漢堡,賣相蠻討好的,不是傳統圓形的漢堡包,而是少見的長方形!大大塊正

波多羅磨菇漢堡配薯條 ($68)

Lunch set 附送湯,麵包和飲品

正當品嚐完餐湯,店員奉上磨菇漢堡,賣相蠻討好的,不是傳統圓形的漢堡包,而是少見的長方形!大大塊正溶掉的車打芝士,配上新鮮爽甜的蕃茄和生菜,還有厚大而鮮甜的波多羅磨菇,非常juicy, 難怪可以成為主角!烘過的軟包,很香很鬆軟,整體一齊吃,美味非常!沒有肉的漢堡,估不到是可以很好吃!伴碟還有沙律菜和車厘茄,感覺上很健康呢!熱騰騰的粗薯條,沒有不好吃的理由!
波多羅磨菇漢堡配薯條
餐飲: 凍沖繩黑糖latte(+$12)
凍沖繩黑糖latte
杯面加上打過的甜忌廉,喝下帶點黑糖味,而且奶味不太濃,整體味道很平均,不錯的選擇!

Nom Nom Nom all day breakfast (全份$138)
Nom Nom Nom all day breakfast
很大堆頭的一客早餐,用料多相當豐富!除慣常的炒蛋,蕃茄,焗豆和腸仔外,竟然同時供應煙肉和煙火腿,多士和鬆餅,好多食店這兩款只會供應其中一樣,真是大滿足呢!還有很少食店會供應的黑,白布丁,即是血腸,沒有太血腥的味道可接受。而烘過的波多羅磨菇配上黑胡椒調味非常香口,鮮甜多汁.薯仔亦非一般烚淋或煎過,而是整成薯蓉後再加上麵粉和其他配料去煎至金黃色。早餐還奉上鮮橙汁,可以醒胃一番。這價錢有這份量的全日早餐,很超值。用料豐富而且用心併湊,讚!

'Harney and sons' breakfast tea
小小的店子餐茶竟用上美國品牌的茶包,而非用普通牌子,很落本呢!這牌子的茶味不算太濃,但聞落很香,跟早餐是很好的配搭,味道不會蓋過食物,而又可以去除油膩感。
小店以這價錢但有如此水準,真有點喜出望外!而且誠意可嘉,值得支持!
題外話/補充資料: 後話: 原本order了黑糖latte,怎料來了一杯白雪雪的,正當我們奇怪黑糖會變成白色時,男店員發現自己落錯單,即主動上前帶歉意表示自己弄錯並即刻換過,令我們不其然加了些分。
2015-06-27
2015-08-29 1493 瀏覽
元朗的食肆多的是。而且類型林林總總,實有一間岩食的的。來到元朗的教育路,自然就會尋找附近的食店,而阿茶茶就是想到的食店。坐在餐廳的一個角落裡,翻開餐牌,有套餐漢堡包,意粉和前菜,亦有餐飲和甜品。既然是吃西餐,就點一個餐吧。侍應送上來的麵包條,實是很脆,入口也是脆口的,蘸上醬料,滿是芝士的香濃味道。麵包及餐湯。白色長長的麵包,是這裡的特色麵包,與外面的不同,全個麵包都是軟綿綿的,質感柔軟。餐湯是粟米火腿忌廉,湯頭忌廉頗重,稠結度適中。美國 PRIME 牛腹側扒。聽個名都幾特別的,是採用牛腹側面的肉,之前也未曾吃過,並以穀飼飼養超過三百六十五日。雖則廚師把外層煎得香脆,但是內則卻是柔嫰,吃起來也頗嫰口的。是晚的甜品是蜜桃巧克力法式薄餅,是想食的甜品。蜜桃在薄餅之上,金黃的薄餅有著白色的點綴。入口的時候薄餅香脆,甜度也不算太高。今晚不喝咖啡奶茶,只喝一杯北海道黑豆牛奶,實是健康之選。整杯牛奶有點烘焙過的味道。但可接受呢!再來一個巧克力棒配熱鮮奶,當中有四款配溚,包括原味、榛子、黑巧克力及牛奶巧克力,在下選了黑巧克力。把巧克力棒放在牛奶中,讓牛奶的熱力把巧克力溶化,使牛奶成為朱古力奶。一會兒就
是晚的甜品蜜桃巧克力法式薄餅,是想食的甜品。蜜桃在薄餅之上,金黃的薄餅有著白色的點綴。入口的時候薄餅香脆,甜度也不算太高。
再來一個巧克力棒配熱鮮奶,當中有四款配溚,包括原味、榛子、黑巧克力及牛奶巧克力,在下選了黑巧克力。把巧克力棒放在牛奶中,讓牛奶的熱力把巧克力溶化,使牛奶成為朱古力奶。一會兒就變成了朱古加奶呢!
今晚的晚飯都幾特別的,由麵包到餐飲,都是意想不到的。
2015-08-19
2015-08-24 48 瀏覽
星期六差唔多兩點先嚟到...好彩仲有最後兩個位...唔駛等~叫o左兩個lunch set ($68) 再加$3轉o左凍白朱古力同凍咖啡~餐湯係忌廉周打魚湯~ 好creamy好好味~加埋熱辣辣又軟熟o既餐包真係唔錯~老公叫o左慢煮蛋卡邦尼意粉~好好味~ d汁好thick同埋份量o岩o岩好~而且d煙肉係炸過...同埋唔會切到細細粒...蘑菇又夠多!!! 所以成碟意粉好足料好好味~ 我叫o左o既和牛burger set要等一陣先到~ 份量都唔錯~ 好多薯條~ 而且好脆好香口~呢個burger塊肉都好juicy~ 真係做到medium rare~ 同埋佢係用沙律醬...所以有少少酸酸甜甜咁~不過佢d包係長方型...所以頭頭尾尾都有d位係咬唔到d肉lor...飲品方面...白朱古力o係出面比較少地方飲到~雖然係比普通朱古力甜...但係值得一試~反而我o既凍啡就比較淡...麻麻地lor...
LUNCH SET

餐湯係忌廉周打魚湯~ 好creamy好好味~
加埋熱辣辣又軟熟o既餐包真係唔錯~

老公叫o左慢煮蛋卡邦尼意粉~
好好味~ d汁好thick同埋份量o岩o岩好~
而且d煙肉係炸過...同埋唔會切到細細粒...
蘑菇又夠多!!! 所以成碟意粉好足料好好味~

我叫o左o既和牛burger set要等一陣先到~
份量都唔錯~ 好多薯條~ 而且好脆好香口~
呢個burger塊肉都好juicy~
真係做到medium rare~
同埋佢係用沙律醬...所以有少少酸酸甜甜咁~
不過佢d包係長方型...
所以頭頭尾尾都有d位係咬唔到d肉lor...

飲品方面...白朱古力o係出面比較少地方飲到~
雖然係比普通朱古力甜...但係值得一試~
反而我o既凍啡就比較淡...麻麻地lor...
2015-08-22
用餐優惠
試食活動
LUNCH SET
  • 意粉
2015-08-21 1354 瀏覽
因為諗唔到放工食乜, 所以就响元朗求其揀一間有網上訂座的餐廳試試, 點知.....有驚喜 比預訂時間早咗去到, 不過因為座位好有限, 所以都係冇得早啲攞枱....唯有响附近逛吓餐前會有粒小olive; Set dinner餐湯: 南瓜湯杰咗啲, 個餐包幾好味, 夠鬆軟晚餐選擇都幾多, 有意粉, burger, 扒類等等, 實在唔知揀咩好, 所以點了classic一點的: fish&chips 响英國的JixxxOxxxxx食過fish&chips, 我較鍾意呢度個口味, 魚唔會太大舊, 皮脆, 魚肉滑又唔會話好散; 薯條好脆, 份量剛好朋友點了鴨脾:鴨脾雖然唔大隻, 炆得好唸夠入味, 配了紫薯蓉仲有兩件橙, 不錯飲品都有好多選擇, 我嗰杯雪梨茶一般啦, 朋友點咗杯'吉百利朱古力'咪即係朱古力奶囉, 貪得意~ 味道OK啦.地方唔大, 建議訂枱隱陣過walk-in

南瓜湯
Fish & Chips

朋友點了鴨脾:

吉百利朱古力
咪即係朱古力奶囉, 貪得意~ 味道OK啦.

地方唔大, 建議訂枱隱陣過walk-in
2015-08-13
Fish & Chips
2015-08-15 1289 瀏覽
今日入元朗探朋友, 順便搵下食, 見呢間有burger 就一試, ~叫2個burger 餐, 包湯, 飲品, 叫左個牛肉burger 和菇菇 Burger , 薯條好脆,岩岩炸起。2個burger 都各有特色, 素食可以揀菇burger , 本來以為菇會好齋, 但可能個菇都夠厚, 食入口juice。值得一提係餐湯會跑包, 而個包係熱ga, 貼心。 另外burger 個包都唔同平時連鎖店果d 包, 但可能烘焙下個底會好d, 因d 汁滲左少少面包下面個底, 失色左少少。以價錢和質量來講, 值得支持一下小店
牛肉burger
和菇菇 Burger
素~菇burger

2015-08-15
2015-06-25 1829 瀏覽
第二次來還是有驚喜有水準價錢來說不算便宜,但以這種材料及食物質數絕對超值!cp值極高!和朋友三人一起再去這間achacha, 因為上一次吃完大家都一致讚賞這間新鋪.首先 草莓醬豬排 還是十分嫰滑juicy,必吃之選; 橙醬油封鴨腿亦十分特別,橙汁配上脆口的鴨皮十分好吃,一整條鴨脾啖啖肉十分滋味,另外還點了基本的安格斯肉眼排,大大塊肉味亦十分出色,這個價錢吃到這個質數的prime grade牛排真係要俾個like! 每碟仲跟左個黃蕃薯蓉,少甜不會覺得漏,不過比較喜歡上一次來吃跟餐的紫薯蓉.飲品點了店長推介的北海道黑豆鮮奶亦,十分特別及好飲!小店要繼續keep到個水準!
第二次來還是有驚喜有水準

• 草梅醬豬扒
  • latte
  • 北海道黑豆鮮奶
2015-06-22 1869 瀏覽
岩岩開業時見佢餐牌幾有心思,不過呢次黎到餐牌已轉晒,但都試下個午餐啦入到去見到廚房牆上壁畫其實幾靚,之但係作為餐廳,畫中食物填上灰黑色,教人如何增添食慾😢😢叫左,all day beakfast  同個菇burger   有個冇咁熟手既侍應放左個all day beakfast 係台面,幾秒後 有個侍應一句聲都冇講就拎走個all day beakfast 😓我知你有先後次序,但係咪都要講聲呢? 禮貌黎架囉!後尾終於到我個 all day beakfast 上, 有2條中size 腸 加多一條得手指尾一半既腸 係咩意思呢?蛋又乾, 完全冇食慾再黎個菇burger 等左勁耐,冇味冇醬,另外薯條又黑又淋西餐其實好難出事,你都整到咁難食,比個叻你!

蛋又乾, 完全冇食慾

再黎個菇burger 等左勁耐,冇味冇醬,另外薯條又黑又淋

西餐其實好難出事,你都整到咁難食,比個叻你!
2015-06-15 1952 瀏覽
之前經過元朗既時候已經見到依間裝修好靚的餐廳,今次終於有機會試了! 一行八人為兩位好朋友慶生,店子空間比較細,枱與枱之間距離有點近,但俾店內既裝修吸引左,非常整潔而且光猛。每位客人坐低既時候店員都會主動放低水同埋一粒橄欖,其實鋪頭好細但人手充足,店員keep住加水同收拾,而且好有禮貌,值得加分。睇返餐牌其實菜式選擇唔太多,反而飲品就有好多款可以揀,因為多人share所以點了易分配既意粉、沙津、牛扒、fish & chips,因為唔就手所以冇影到食物相,但其實擺碟都係企理的。因為冇影相,唯有略略講講唔同菜俾我既感覺。煙三文魚羊奶芝士沙津既菜非常新鮮,食落爽口;意粉點左卡邦尼同藍青口蕃茄意粉,我係卡邦尼精,去到邊都要食,依碟黎到時係有隻半生熟蛋響中間,打散後蛋汁包住意粉,質感適中而且夠哂滑,係最好味既一碟。肉眼扒點左七成熟,但其實應該點五成熟就夠了,七成都已經比較韌。飲品方面只叫了三杯,吉百利熱朱古力、榛子牛奶,比較特別既係蜂蜜薑茶,蜂蜜同薑都係分開上的,可以隨心選擇一次過落哂或者邊飲邊落,蜂蜜既甜同薑既開胃非常夾,仲有暖胃醒神既效果。或者依度主打既係飲品,所以食物質素雖然唔算差但絕對有改

或者依度主打既係飲品,所以食物質素雖然唔算差但絕對有改善空間,下次再黎既會試下依度既咖啡或其他茶,始終依度都係叫阿茶茶嘛,哈哈。
2015-06-08
2015-06-03 2736 瀏覽
今日同將軍兩週年,當然要慶祝慶祝!將軍大人不想出遠門,所以我倆選擇在元朗好好慶祝一番。今年我提議要吃西餐好好慶祝,之前在買半熟蛋糕時發現轉角位有所隱蔽的西餐廳。上網查看過食評不俗,地點又適合我倆當然要一試。阿茶茶。館,求知慾強的小妹當然要問下為何!女經理也很樂意告知小妹原因,原來阿茶茶是一種果實,也有喙頭所以就當作餐廳的店名。阿茶茶。館餐廳是西餐為主,但就配茶類飲品。店內的設計很休憩舒適,設計別具匠心,水吧位是開放式,有個手寫黑板"pay less experience more",還有波波吊燈作裝飾,小妹很喜歡。餐牌的設計是一張一張A4紙製成的餐牌,不過夾在木板上,又簡約又帶點特別!小妹點了法式油封鴨腿配橙醬,將軍點了NomNomnom.點餐不久,店員送來兩杯新鮮橄欖, 原來這橄欖是免費奉送的, 橄欖清新,檸檬汁能提味, 女仔比較喜歡帶點苦澀味。餐湯也隨即送上, 餐湯用料豐富紅蘿蔔洋蔥等等, 濃稠的湯,潤滑而入口。配上烤焗過的法式餐包,這餐包沾湯又濕潤又香脆,剛開吃已經令小妹留下深深印象。烤餅乾條配乳酪, 餅乾條香脆,烤到金黃色, 沾著乳酪吃帶點酸, 開開胃胃的小吃!法式油封鴨腿配橙
小妹點了法式油封鴨腿配橙醬,將軍點了NomNomnom.
烤餅乾條配乳酪:chopstick::bowl:
烤餅乾條配乳酪
法式油封鴨腿配橙醬$162:chopstick::bowl:
法式油封鴨腿配橙醬$162

小妹又試新野,因為小妹看到餐牌第一頁推介這個新菜色,所以當然要吃吃看。首先炸至黃金酥脆的外皮,卻完全沒有油膩的感覺,鴨腿肉嫩滑又軟淋,一絲絲在口中散發鴨肉的油香味。
最討人歡喜的是那甜蜜蜜的橙醬,自家製的橙醬,橙皮也原形畢露出現在鴨肉上,又香脆的鴨皮又嫩滑的鴨肉加上甜絲絲的橙醬,配合一流啊!有兩片新鮮的橙肉又新鮮又鮮甜!
蘆筍白烚,帶點鹹味,又健康。沙律沒有太多黑醋調味,但很清新的感覺!
Nom-nom-nom $138全份:chopstick::bowl:
Nom-nom-nom $138全份

黑布丁,白布丁,波多貝羅蘑菇,煙火腿,馬鈴薯康司,煙肉,炒蛋,蕃茄,焗豆,肉腸,煎麵包,鬆餅, 無鹽牛油, 鮮橙汁。
黑布丁:chopstick::bowl:
黑布丁
小妹在想黑布丁是甚麼,一問才知道黑布丁是愛爾蘭食品,血腸跟燕麥,口感綿密,燕麥小小一顆,所以有時會有脆口的感覺。

白布丁
也是綿綿的,跟黑布丁一樣,不過會帶點鹹味。
波多貝羅蘑菇:chopstick::bowl:
波多貝羅蘑菇
,小妹經常吃ADB全日早午餐,也不會見到,這蘑菇又鮮又多汁,肉厚多汁,又飽肚。
煙火腿
薄片,夾鬆餅吃也不俗的!
馬鈴薯康司
鈴薯康司
,有薯粉,紅蘿蔔,紅椒,豆角,健康為主的女士必定愛上啊!豆角又爽脆,紅椒軟身又香,紅蘿蔔也是脆脆的,薯粒又飽肚又香口。
焗豆:chopstick::bowl:
焗豆
,這家店的焗豆是有紅腰豆,小妹也是第一次試到,紅腰豆比較硬身,茄汁焗豆,則是軟滑的。
肉腸
則是最為普通的德國腸,煙豬肉製成的香腸,香煎過的腸有點油膩,不過香腸皮煙韌,肉質帶微鹹,嚼口不俗。
煙肉
煎過後沒有焦掉,還保持油份,但油脂不會太油膩
炒蛋
,不是滑蛋,但味道不會太鹹,蛋碎感覺不太嫩。
煎麵包加無鹽牛油
,麵包是有燕麥雜穀,因為有脆口的口感,抹上牛油更香更惹味。
鬆餅加上士多啤梨果醬
,清香的果味,並不是藥水味,鬆餅有點潮掉,應一開始吃掉會比較脆身。
蕃茄
很酸,連小妹也飽到吃不下蕃茄了,不過很開胃消滯。
鮮橙汁
是即擠壓成的可是只有少少一杯, 感覺很新鮮,果甜味很好!
非洲的秋天:chopstick::bowl:
非洲的秋天

名字頗有趣的,經理推介小妹一試,那沒有頭緒的我也馬上點頭答應!吃過主菜才叫上餐飲可以好好嘆一嘆茶,這個茶是有名牌子的茶包。上網細查才發現是紅莓,橙,草本保斯製成的茶。小妹細嚼下發現入口溫和又帶微酸的茶香,不但可解膩,應該茶品可減肥,很合適小妹。
榛子鮮奶咖啡:chopstick::bowl:
榛子鮮奶咖啡

熱燙燙中透出榛子味道,香濃細滑的咖啡香,每口也會殘留點榛子香,將軍大力讚賞。

七點多吃晚餐,九點多用膳也已經尾聲,店員也開始收拾東西,小妹發現一件事,原來整店員都是穿牛仔系列衫褲,應該是制服,但每件細看也有有分別。

這家店設計有點特別,是拉趟門,所以有些位置要從趟門進內,店內坐位大約只有24個,多數也是四人座,分開便可以兩人座。經理很好客,小妹嘆茶時不時問她問題,她也很樂意解答, 據說老闆是年輕老闆創業,阿茶茶。創開業半年左右,已經有雜誌介紹過,想吃西餐可以一試啦!

這個兩週年又過了,將軍和我這夜也很滿意,填飽了肚子,知識又長了。

烤餅乾條配乳酪:chopstick::bowl:
黑布丁:chopstick::bowl: