2017-06-26 287 瀏覽
平日好少來太古食嘢,今日終於有機會來行街順便搵好東西食好少見到裝修咁靚嘅雲南菜餐廳,所以決定一試兩個人都有選擇困難,見到晚市二人套餐即刻二話不說點左呢個餐呢間餐廳嘅雲南菜比較有特色,而且感覺比較正宗話到明係雲南菜,餐牌上面好多都有辣椒標示多款菜式任君選擇手拍青瓜同埋醃蘿蔔條好開胃,而且爽口好食木耳好爽口,蟹籽土豆絲第一次食,味道都幾夾氣鍋雞好有特色,算係必點之選,採用紫陶氣鍋通過蒸氣將雞蒸熟,係雲南獨有名菜,好養生而且味道好清甜豆腐算滑,但個人覺得湯太多了,而且酸菜味不太濃呢道湯浸油麥菜味道清淡,個人幾鍾意呢個煲色香味俱全,龍躉啖啖肉,粉絲睇落好似幾深色但其實唔會太鹹,送飯一流甜品每日不同,當日嘅甜品係玫瑰冰粉,用高山種子磨成粉末製成,味道好特別,男朋友話越食越好食埋單每人約$200,另外值得一提嘅係餐廳裏面嘅茶味道好特別,叫做糯米香綠茶,應該係雲南獨有嘅茶
平日好少來太古食嘢,今日終於有機會來行街順便搵好東西食

好少見到裝修咁靚嘅雲南菜餐廳,所以決定一試

兩個人都有選擇困難,見到晚市二人套餐即刻二話不說點左呢個餐

呢間餐廳嘅雲南菜比較有特色,而且感覺比較正宗

話到明係雲南菜,餐牌上面好多都有辣椒標示

多款菜式任君選擇
拍青瓜+醃蘿蔔

手拍青瓜同埋醃蘿蔔條好開胃,而且爽口好食

木耳+蟹籽土豆絲

木耳好爽口,蟹籽土豆絲第一次食,味道都幾夾

酸菜肉碎豆腐

豆腐算滑,但個人覺得湯太多了,而且酸菜味不太濃
田園時蔬

呢道湯浸油麥菜味道清淡,個人幾鍾意

野箘粉絲龍躉頭腩煲

拍青瓜+醃蘿蔔
木耳+蟹籽土豆絲
野箘粉絲龍躉頭腩煲
2017-06-25 86 瀏覽
行開太古找食都幾方便,首先進入了間裝修中式味濃的店舖,一坐下餐牌未開始看,店員送上兩小碟前菜小食,醃漬青瓜及蘿蔔,真係打開你個胃味道唔錯好快食晒。一向唔係好食辣朋友和我,今次竟然點了些辣的菜式,山豬肉!店員話係有少少辣的山豬肉,內有蔥,辣椒,花椒,炒得很香口,豬肉望落雖然係肥肥地,但食入口很爽呢!食中咗d椒就會覺得辣,舌頭有點麻!過橋米線,服務在我們面前把所有配料,鮮豬肉薄片,米線,牙菜,芫荽(落前會先問客人要唔要放)放進大碗內,最然後把滾熱的雞上湯加入,過一會把豬肉浸熟便可以品嚐,還附上酸菜自行添加。感覺味道清新,加少少酸菜更醒胃,唔加也已很好味道,雞湯味道清清容易入口,米線煮得軟硬適中,我諗我一個人食唔完一碗的!原本睇餐牌點了個一般的小龍包,經職員介紹店舖推介呢款特別的牛肝菌小龍包,於是又改點這款試試,剛蒸出來的小龍包有一陣香菌味,小龍包本身已調味所以唔需要點任何汁,就咁食入口味道已足夠,清新的菌和豬肉味幾配合。原本諗住食甜點的,不過已經飽了!下次想食甜點要點少一款或找多個朋一起分享才可了!

2017-06-02
2017-06-23 131 瀏覽
Yunnan Steamed Chicken Soup w/ Wild Mushroom | 野菌山珍氣鍋雞.雲南菜不少得的氣鍋雞☺️ 放雞件和野菌於氣鍋中 不放水 隔水蒸 蒸氣通過中心的管道進入氣鍋 蒸氣匯聚成湯😍 湯汁異常清甜鮮花 🤤 營養價值又高😋Yunnan Cross-Bridge Rice Vermicelli | 雲南過橋米線.正宗的過橋米線!雞湯底非常濃郁鮮甜 帶金華火腿的咸香😋 生配料如肉片/生菜等放進熱湯裏滾熟! 一碗份量好大 可以二人分享😉牛肝菌小籠包.一客4件的小籠包 餡料加入了牛肝菌 有著菇菌的香氣 不過略嫌皮比較厚

牛肝菌小籠包.

2017-06-18 117 瀏覽
今日星期五又同同事出外食午餐,原本想食越南菜,但好多人排隊所以唯有搵第二間餐廳行行下見到呢度有位就入去啦其實呢度可以點小菜嘅,不過我哋大家商量後都想各自各點米線。有六款米缐,我就叫左個豆花撈米線,所有米線都可以加錢加餸的。開頭都唔敢叫,硬係覺得咁嘅配搭好似好奇怪咁我就冇加到任何餸嘅未食過當然覺得特別啦,豆腐花係凍嘅米線同埋啲肉碎汁係熱嘅。撈一撈佢之後食,咦! 有驚喜喎味道唔錯,個汁都好香,份量都唔少總結: 中午時間都多人食,座位坐左九成。呢個價錢可以食到一碗美味米線,食得過之餘仲會番轉頭再光顧
行行下見到呢度有位就入去啦
其實呢度可以點小菜嘅,不過我哋大家商量後都想各自各點米線。
咁我就冇加到任何餸嘅
豆花撈米線
味道唔錯,個汁都好香,份量都唔少

2017-06-16
午餐
豆花撈米線
2017-06-16 95 瀏覽
近日太古城有Lego展,身為Lego迷的Mr.J當然要去看看。看畢後隨意地找到這間雲南菜餐館,便決定在這兒吃晚飯。(小食兩碟)今晚點了二人餐,免卻選擇困難。頭盤選了茄子及木耳,木耳的蒜頭及陳醋汁很開胃,味道適中,不會過酸。雲南山珍氣鍋雞 這湯品非常濃郁,湯料有雞、茶樹菇、紅棗等,味道很濃縮及鮮味十足,每一點一滴也是精華。火爆牛肝菌鑊氣十足,看上去以為會很辣,其實辣度一般人也可接受。除牛肝菌外,有紅椒、青椒等,廚師火喉掌握得不錯,食材仍保持爽脆的鮮味。昆明小炒肉點菜時店員提醒過這道菜會是辣的,其實我覺得還可再辣多一點點。這碟的豬肉份量很多,豬肉都炒很滑身不嚡口,另外京蔥也不少,挺爽甜的。當時還有濃湯時蔬,有些清淡點的餸菜才行嘛。說真的,整晚我最喜歡的是玫瑰冰粉。甜度適中,略帶玫瑰花的香氣,而且冰粉質感很爽口,吃掉整杯沒有太多罪惡感。(另外還有兩大碗白飯,很飽!)P.S 二人套餐真的很抵食!!!!!!!
(小食兩碟)
今晚點了二人餐,免卻選擇困難。

頭盤選了茄子木耳,木耳的蒜頭及陳醋汁很開胃,味道適中,不會過酸。

昆明小炒肉

當時還有濃湯時蔬,有些清淡點的餸菜才行嘛。

(另外還有兩大碗白飯,很飽!)

P.S 二人套餐真的很抵食!!!!!!!
2017-06-16 223 瀏覽
今日和太太往太古城中心阿詩瑪壹菌食雲南菜, 我們點了鮮肉白菜餃, 小籠包、陳皮蒸龍疐腩、雲南過橋米線、有機腐皮浸時蔬。入座不久侍應提供前菜和茶給我們, 前菜是黃蘿蔔和凍青瓜, 黃蘿蔔味道酸酸甜甜好惹味, 凍青瓜食落去好爽口,茶是糯米茶, 是雲南茶之一,口感和色澤有點似玄米茶, 糯米茶茶味有濃濃糯米味, 飲落有回甘, 好香茶味;鮮肉白菜餃共10隻,白菜餃細細隻容易入口, 白菜爽口, 肉質鮮甜, 皮好薄好美味;小籠包皮薄餡靚, 肉汁好鮮甜美味, 肉湯熱辣辣, 食落鮮甜可口;陳皮蒸龍疐腩上桌時有濃香陳皮味, 龍疐腩肉質鮮甜新鮮, 配上陳皮食落去好開胃, 送飯一流;有機腐皮浸時蔬上湯好香什菌味, 有機菜好爽口, 連湯汁食口感一流, 腐皮入口爽口, 好濃豆香味, 另外炸蒜子好惹味, 整個有機腐皮浸時蔬食落爽口, 好足料;最後雲南過橋米線職員會先替我們將材料烹調, 整個過橋米線好足料, 湯好鮮甜, 肉好鮮甜, 米線食落爽口, 配上蔥花和炸菜令整個過橋米線食落更有口感, 更加惹味。餐廳座位闊落, 門面有點似雲南的大寨,而且食物好食有特色, 價錢合理, 食了一頓美味豐盛雲南菜。
前菜是黃蘿蔔和凍青瓜
雲南過橋米線
陳皮蒸龍疐腩
2017-06-15
2017-06-15 82 瀏覽
香港少有專門食雲南菜,原來太古城有任選前菜拼盤 $109 ,要咗香醬涼茄子 甜甜地ge開胃涼菜蟹子拌土豆絲好香麻油味,土豆絲爽脆,清新前菜牛肝菌小籠包好juicy,咬落好多湯汁,裡面啖啖肉,食到一粒粒牛肝菌雲南山珍氣鍋雞 (細)$78一打開蓋就聞到好濃郁菇菌味,因為係氣鍋,所以d精華一啲都無走到!原汁原味~ 必飲! 好滋補!山珍腐皮卷 $52唔係一般腐皮卷,有淡淡煙熏香味,外皮脆但唔油膩酸菜魚片 $98同平時食四川酸菜魚唔同,呢個雲南版酸菜魚有d辣味,無咁多油,湯係清d。 魚片好滑,但小心有好多骨,菜同底下d薯粉入晒味。雲南過橋米線 $78雲南名菜,無理由唔試啦。 店員即場炮製。好大一碗,記得要 share 食。菊花蜜 $18食飽潤一潤
香醬涼茄子
甜甜地ge開胃涼菜

蟹子拌土豆絲
好香麻油味,土豆絲爽脆,清新前菜
牛肝菌小籠包
好juicy,咬落好多湯汁,裡面啖啖肉,食到一粒粒牛肝菌
雲南山珍氣鍋雞 (細)$78
山珍腐皮卷 $52
唔係一般腐皮卷,有淡淡煙熏香味,外皮脆但唔油膩

酸菜魚片 $98
魚片好滑,但小心有好多骨,菜同底下d薯粉入晒味。

雲南過橋米線 $78

菊花蜜 $18
食飽潤一潤
2017-06-14
  • 雲南山珍氣鍋雞
2017-06-12 1255 瀏覽
半年前來過阿詩瑪,吃過這裡的芝麻大餅和爆炒牛肝菌,已對這店又非常不錯的印象。今次帶友人來這裡試試阿詩瑪的其他菜式,感受一下新的雲南風味。要走到阿詩瑪,依舊得有熟悉的人帶路,要從商場Starbucks一側的洗手間走進去才能找到入口。進去以後,便會有店員帶位進店。餐廳的菜牌頁數不算很多,但可以能選上的對口味小食不炒。餐廳也提供2人套餐($388),份量和價錢更為化算!坐下來邊看餐牌,邊喝著地道的雲南糯米茶。帶著甘味和一點麥香的糯米茶十分味美。點選2人套餐包括招牌氣鍋雞,小菜和野菌煲,還有濃湯浸菜,適合剛大病初癒的筆者。先來的是前菜:涼拌醬茄子和雲南木耳。以蒜頭和陳醋調味的木耳酸甜開胃,涼拌茄子預先炸過軟稔可口,帶點醬油和蔥油味道,簡單而味美。接著來的店家馳名的氣鍋雞湯。用著傳統雲南土鍋燉奈,最大特式是不加一滴水,僅讓食材的水份和水蒸氣融合產生湯汁,可說是原汁原味。用上乾菌,雞件和瘦肉燉煮,湯頭帶著濃濃的肉香和菇香,令人不禁想把湯汁一滴不漏地喝完!接著來的糖醋里脊原來是我們常吃的咕嚕肉!!雖然顏色較深,但吃來的酸甜平衡做得出色,而且外內軟,實在驚喜!用上蜜桃肉取代了菠蘿,味道多了一陣果酸。另

涼拌茄子及木耳

糖醋里脊

另一道主菜野菌龍躉頭腩粉絲煲更為出色!以淡淡幽香的菇香為粉絲提味,反而不是過度香濃的味道,更讓筆者留下深刻印象。龍躉肉炸得外脆內軟,沒有一點腥味,帶著點蒜香,與粉絲和其餘材料混和得天衣無縫。
野菌粉絲龍躉頭腩煲
筆者亦多點了一杯荔枝果茶($15) 解辣,雖然不知道為何糖水是黃色的,但喝起來味道像真度過,甜甜的,是解熱氣的不錯選擇。
荔枝果茶
吃完較為濃味的食物之外,吃著蒜子浸油麥菜,煮得清甜又不會軟爛。

濃湯浸油麥菜

最後吃完漂亮的玫瑰花果凍甜品,更加覺得點這2人套餐實在超值,適合3人一齊享用。這果凍的質感倒是有趣,向店員取經方發現這是用雲南土產的某種植物種籽提煉所做成的。有別一般市面吃得到的洋菜和魚膠,這種半透明質感非常有趣,非常值得大家來試。而且帶著玫瑰花香味,十分好吃!
玫瑰花凍

吃飽之後,店員亦友善為我們提供了盒子外提吃不完的食物。總括餐廳的食物水準和服務非常有水準,縱使地點較為偏遠,也值得推介大家前來!
2017-06-10
  • 氣鍋雞
  • 玫瑰花果凍
  • 濃湯浸時蔬
2017-06-09 631 瀏覽
到太古城探朋友,想吃些特色中菜,在太古城找來這家做滇菜的阿詩瑪壹菌。雲南菜式在香港還是米線店較多,傳統滇菜真的比較少吃到。餐廳裝潢擺設均以紅色為主調,富中國特色,並有不少中式擺設作點綴,環境真不錯。《晚市四人套餐 $788》菜芥 $8/位 小食 $8/款//精選頭盤 麗江四小拼//爽口雲南山木耳,香醬涼茄子,金蒜陳醋拍青瓜,蟹籽拌土豆青瓜和蘿蔔都很爽口,酸酸甜甜,開胃的前菜。茄子腍軟,加上特別的醬汁,很不錯的前菜。另一款是爽口雲南山木耳,蒜蓉很香,味道酸中帶點微辣,很醒胃。//雲南山珍氣鍋雞//雲南名菜之一,把雞和菌類放在中心的氣鍋內,蒸氣會把雞和野菌蒸熟之後會變成湯。雞湯十分鮮味,鍋內有很多野菌和雞塊,連骨都可以一起食用,火喉十分足。//野菌粉絲龍躉頭腩煲//龍躉經爆炒後沒有比平時清蒸的韌,魚肉依然軟滑可口,野菌吸收了香濃醬汁,粉絲當然是精華所在。//五華香汁雞//汁是整個菜的精華所在,汁好提味,雞也好嫩滑,和五華香汁味道十分夾,比平時一般的廣東做法更有風味,十分回味。//糖醋里脊//有點像廣東菜中的咕嚕肉,外面炸漿很薄肉經炸過,配以糖醋,酸酸甜甜,很開胃,沒有很油膩。//濃湯浸田園
《晚市四人套餐 $788》

菜芥 $8/位
小食 $8/款
//精選頭盤 麗江四小拼//
爽口雲南山木耳,香醬涼茄子,金蒜陳醋拍青瓜,蟹籽拌土豆
青瓜和蘿蔔都很爽口,酸酸甜甜,開胃的前菜。
//雲南山珍氣鍋雞//
//野菌粉絲龍躉頭腩煲//
//五華香汁雞//
//糖醋里脊//
//濃湯浸田園時蔬//
湯底很濃郁很清甜,油麥菜很新鮮很爽脆,加上炸過的蒜子,好味得來又吃得健康。
//過橋米線//
店員會用小推車推到桌旁,即場會把米線、雞肉、菜等配料倒入熱湯內,很正宗的食法,米線入口爽滑腍軟,湯底清甜,很不錯。
//精選甜品玫瑰冰粉// (單價 $26)
聞到陣陣玫瑰幽香,冰粉口感就像啫喱,再加玫瑰糖和玫瑰花瓣,有香濃的玫瑰味而不膩。

整體都很不錯,服務也很到位,下次一定會再光臨。
2017-06-01
2017-06-08 178 瀏覽
最近媽媽出差不在香港,我和妹妹晚上都儘量在外面吃完才回家。今晚我們去家附近的一間中菜館吃。這店子的位置並不顯眼,但有時經過總會被它富麗的佈置所吸引。我們訂了位七點半,但其實人流並不多,應該是因為位置不顯眼吧。店員很親切友善,先放上茶和前菜。這茶的味道很特別,有點兒米香。一問店員才知是糯米茶,店員還特別拿了原包裝給我拍照呢!據說這茶可以去油,我特別喝了多些。它的餐牌很長,如果有選擇困難可以直接點套餐,內含的都是招牌菜。因為妹妹想試套餐內沒有的過橋米線,所以我們只能散叫。過橋招牌米線非常有氣勢的排場!跟平時一碗過的很不同,感覺很正宗哦!有店員負責用車子推這些過來,然後在我們面前煮。那湯是雞湯,滾燙的!然後豬肉和雞肉先放入煮熟。店員還特別撈起肉讓我們看見已經煮熟。然後再放入菜攪拌一會,再放入本身已經煮好的米線。酸菜就跟個人喜好另外再自行加。完成後的米線是滿滿的一大碗哦!話說過橋米線背後還有一個很有愛的故事呢!我都是從餐牌上得知的。韮菜豬肉餃子 味道清甜,醬汁亦香口,不過餡比較細。但這價錢亦算合理。火爆牛肝菌招牌菜之一。乾炒牛肝菌和其他配菜:青椒、紅椒、辣椒、蒜頭等。口感偏乾身,但鍋氣很夠,而

過橋招牌米線

過橋米線

韮菜豬肉餃子

韮菜豬肉餃子

味道清甜,醬汁亦香口,不過餡比較細。但這價錢亦算合理。

火爆牛肝菌

招牌菜之一。乾炒牛肝菌和其他配菜:青椒、紅椒、辣椒、蒜頭等。口感偏乾身,但鍋氣很夠,而且香口。不過略過火,牛肝菌有些許焦味。但配菜出色,特別是蒜頭,香到很易入口!

生菜包肉

生菜包飯

原本只打算多吃少少菜,但這生菜包肉卻有驚喜!它包含了多樣的蔬菜:胡蘿蔔、四季豆、洋蔥、西芹等。味道清甜但健康!

它的份量非常足夠,我們每份都包很多,但依然可以每人吃三至四份

玫瑰冰粉

雖然以上的份量已經很夠吃,但我們依然想慕名試試它出名的糖水:玫瑰冰粉。點了一份兩人分。

玫瑰冰粉

吃下冰涼清甜,不過玫瑰花就有些苦味。另外它還加上了芝麻,口感更豐富,而且香口。作為飯後甜品挺能解膩!

吃完後我和妹妹抱著兩個圓滾滾的大肚子散步回家去了。真是一個滿足的晚上

2017-06-06
過橋米線
生菜包飯
2017-06-07 234 瀏覽
老媽又來我家打點, 六點幾回到家, 見她仍未離開, 當然要一起吃餐飯。在我細小的屋子不便下廚, 最好就外出吃, 反正附近也有不少選擇。逛了一會, 被一間紅卜卜的餐店吸引了, 原來是吃雲南菜, 反正甚少吃此菜式, 今晚一於齊齊一嚐雲南風味。餐店以鮮紅色和金色為主調, 金金紅紅, 好有氣派, 裝潢滿有中國色彩, 很有特色。內裏地方寬敞闊落, 設有大間的貴賓房、多張二至四人枱, 亦有兩排四至六人的卡座, 座位寬闊, 而枱與枱之間亦有很大的距離, 令客人坐得舒適自在。一坐下, 店員隨即送上茶、餐牌和餐簿, 茶甘香, 但可惜不夠熱。餐牌有兩份, 一份是壹菌天鍋, 另一份是二至六人套餐、前菜併盤和“舌尖上的雲南”菜式。而餐簿亦有挺多選擇, 分門別類, 很清晰, 包括有前菜、雲南家鄉菜、特色菜式、點心、飯、米線、菜蔬、甜品和飲品。******************************天氣酷熱, 吃涼菜就最適合, 先來一道黑松露拌三鮮($88)。上枱時聞到陣陣黑松露香,其以三款食材組成,層叠層,叠成小山丘。成層是刨成幼絲的薯仔絲,很清爽;中間是萵苣,相當幼細清爽;最頂層是拌入黑松露 的金菇。吃前
黑松露拌三鮮
天氣酷熱, 吃涼菜就最適合, 先來一道黑松露拌三鮮($88)。上枱時聞到陣陣黑松露香,其以三款食材組成,層叠層,叠成小山丘。成層是刨成幼絲的薯仔絲,很清爽;中間是萵苣,相當幼細清爽;最頂層是拌入黑松露 金菇。吃前先拌勻,入口冰涼,黑松露 份量合宜,沒有蓋過食材本身味道,整體味道也可。
高山水晶麥鍋巴手卷
再來一款特色的雲南菜式, 高山水晶麥鍋巴手卷 ($35/件)賣相很特別,有些似日式手卷。鍋巴手卷 金黃香脆,乾身而不油膩,內裏載滿一粒粒煙煙韌韌的高山水晶麥,還有不少鹹香的肉碎 和青香的蔥花,烹調入味,跟脆卜卜的鍋巴 同吃,口感豐富,既有特色亦美味。
陳皮蒸龍躉腩
有幾款炮製龍躉的方式, 還是覺得蒸最能吃出魚的鮮味,所以揀了陳皮蒸龍躉腩($168)。以幼嫩的細棵黃芽白墊底,面頭放了八九件龍躉腩,份量中等。
趁熱馬上嚐魚,每件龍躉腩 都連帶又厚又油潤魚皮,滑嘟嘟,有豐富的膠質,正!可惜有些魚鱗。潔白的魚肉,片片分明,肉質鮮嫩,配上陳皮絲,鮮味中帶甘香,配搭不錯!
玖瑰冰粉
最後來兩杯冰的甜品, 玖瑰冰粉($26)以一個透明玻璃杯子盛載,亮晶晶的冰粉上放了玖瑰花瓣乾 洛神花乾,還有少許甘香的芝麻,賣相幾高貴優美。吃前先拌勻,入口微凍,冰粉 滑嘟嘟,又有少少彈牙,味道甘甘甜甜,帶點玖瑰花 的甘香,清新少甜,不錯!
今晚和老媽一嚐雲南風味, 最特別是那件…..很喜歡脆卜卜的鍋巴, 亦有機會初嚐高山水晶麥, 圓碌碌的外表, 煙煙韌韌的口感, 究竟它是什麼? 連上網也找不到, 大家可告訴我嗎?
2017-06-07
高山水晶麥鍋巴手卷
2017-06-07 61 瀏覽
滇菜其口味特点是鲜嫩、清香回甜,酸辣适中,偏酸辣微麻。平時好小地方會有得食,我睇中它係因為拒好吸引的燉湯,隨著出去的應酬日子多了,煮飯小了,湯水自然少咗,所以喺出邊就想飲返多啲滋補,冇味精嘅湯水。雲南功夫氣鍋雞,入邊用咗好多唔同嘅菌類去煲,都有雞腳,瘦肉等等好多嘅材料整。一煲大嘅湯只係有4小碗,材料集中,一定好滋潤。叫咗個水煮肥牛片,相對於鮮牛肉來講,我鍾意食肥牛片比較多啲,因為中意有d脂肪。佢呢一個水煮牛肉同四川嘅水煮牛肉有啲唔同,佢個湯底無甘多油,會比較有味。明顯有經時間煮過,而辣度就冇咁辣,麻味都只有小小,啱啲唔係咁鍾意食辣嘅人,可以一嘗水煮牛肉嘅味道。金奬白肉即係川菜嘅蒜泥白肉,但係佢嘅味道會較為淡少少,蒜蓉味會重少少,有自己的一番風味。滇醬肉絲餅,用咗片皮鴨嘅皮包住特製嘅醬汁炒瘦肉絲,仲會有京蔥同埋青瓜,卷埋一齊食更覺滋味。最後想同大家一齊學下字,原來呢個滇字係讀(田)並不是(慎),原來我一直都讀錯,唔知大家又係唔係呢。

2017-06-02 102 瀏覽
阿詩瑪壹菌呢個名令我諗起古裝劇人物間的稱呼而提到雲南菜,我估我應該剩係食過雲南米線,其他既好似無咩印象😅哈哈anyway,朋友介紹下今日就黎食下雲南菜。餐廳門面裝修同布置都好中國,紅色令人好精神,喜慶,岩晒同屋企人黎😂一坐低,職員就上茶同餐前小食。想講,呢個茶好好飲!職員話係糯米茶,我都係第一次飲,好香糯米味,清清地,雖然食糯米係好濟,但變左茶,感覺好消濟。只色係微黃色。餐前小食有三小碟有豆豆、青瓜同蘿蔔。前者脆卜卜,咸咸地,後兩者酸酸地,青瓜清爽,作為開胃菜幾好,等上菜時亦有野咬下。脆皮香酥鴨,叫左半只雖然半只,但好大只,份量好多,夠四人個食。一上枱就好香,鴨外邊炸到好脆,鴨肉預先奄左,好入味。味道好似鹽酥雞,好香口。鴨肉肉質嫩滑,肉有啲爽爽地既感覺。原條桂花魚,個底有薯粉、芹菜、豆腐、酸菜、豆牙等。唔算好辣,酸味較重,個湯好惹味,酸酸辣辣,超正!魚肉好嫩滑,點埋汁食,好夾!下面微火暖住,個汁唔會結,魚熱辣辣,唔錯!糖醋肉,炸到外脆內嫩。個汁甜甜酸酸,炒得好岩胃口。甜品大理羊乳扇剩聽個名真係唔知咩,問職員先知。佢地仲極力推介呢味送,甘就試下外觀似中式果啲蛋散,味道就似炸芝士片。炸到好
阿詩瑪壹菌呢個名令我諗起古裝劇人物間的稱呼

只色係微黃色。

餐前小食有三小碟

脆皮香酥鴨,叫左半只

脆皮香酥鴨

原條酸菜魚

糖醋肉,炸到外脆內嫩。個汁甜甜酸酸,炒得好岩胃口。
糖醋裡脊

甜品

大理羊乳扇
外觀似中式果啲蛋散,味道就似炸芝士片。炸到好脆,面頭有啲花生椰絲碎。羊奶味好重,喜歡食羊奶製品既朋友一定好歡欣!我細佬差不多食晒成碟!

玫瑰冰粉
好清涼、清甜。有微微既玫瑰同桂花味,兩者唔會好濃,好夾。超愛呢個甜品

整體上唔錯,職員好nice,招呼都好周到,會再黎。

脆皮香酥鴨
原條酸菜魚
糖醋裡脊
2017-06-01 212 瀏覽
一直都想食雲南菜,今次嚟到太古城試下。可能不是星期天,人不多,十分清静。點了一個二人套餐及牛肝菌小籠飽。先來一壺蕎麥茶,茶味清香,帶有濃濃的喬麥味,十分解渴。餐前小食有碟黃金荳,脆卜卜,非常香口,令到食慾大增。牛肝菌小籠飽内裡有香濃的牛肝菌粒,與肉質混在一起,想不到非常配合,可以一試。二人套餐亦相當豐富,份量十足,雖說是二人套餐,對食量不大的人來說,可足三人分享。套餐包括二個冷盆,揀了香酱凉茄子及雲南山木耳,茄子清淡,配上濃稠的酱汁是這道小食的靈魂,有些驚喜。木耳配合陳醋亦不錯,但有些略鹹。山珍氣鍋雞用小小的氣鍋盛上,氣騰騰的,香濃撲鼻,湯味濃郁,剛好二人份量,可惜份量太少了,想再飲一碗都唔得。火爆牛肝菌鑊氣够,加了些乾椒,提升了牛肝菌的味道,連搭配的青椒都變得好味。糖醋裡脊,肉排外脆内軟,入口鬆化,肉質吾肥,特登切到细细粒,一口一啖,酸甜味道適中,最值得稱讚是食左半小時,肉排仍可保持外面脆口,可見廚師的功力。2人套餐只能配上絲苗白飯,有點普通。如可给客人選擇過橋米線,咁就一流啦。飯後甜品就係玫瑰凍粉,上面舖了小小玫瑰花瓣,甜度適中,有些似苣蒻,值得一試。最好食係佢入面既玫瑰花蕊,第一
一直都想食雲南菜
,今次嚟到太古城試下。可能不是星期天,人不多,十分清静。

飯後甜品就係玫瑰凍粉,上面舖了小小玫瑰花瓣,甜度適中,有些似苣蒻,值得一試。最好食係佢入面既玫瑰花蕊,第一次食,冇諗到原來可以咁甜口。甜品感覺好驚喜。
2017-05-31
2017-06-01 54 瀏覽
朋友就住係太古城,佢常常幫襯呢間雲南餐館!!今晚我去佢屋企時~佢又提議同我去食呀!!坐低後,店員拎左碗茶! 細味品嚐之下~茶清香優雅好好飲~細問之下原來係來自雲南既蕎麥茶,佢話常飲可以清肝明目~~真係非常ok!!我地叫set比較抵食同埋多款式!叫左2人餐已經非常豐富啦~頭盤叫左金蒜陳醋拍青瓜~青瓜已經醃制得非常入味!!淡淡既醋香好醒神開胃!野菌粉絲龍躉頭腩煲~龍躉腩份量好多粒~魚肉細滑又惹味!配角野菌都好清新又爽脆!糖醋裡脊~類似咕嚕肉咁被酸甜既醬汁包圍~食落啖啖肉~好味!!甜品就係玫瑰冰粉~ 玫瑰花瓣清香優雅配上冰粉~好清甜呀!!唔怪得朋友成日黎呢度食啦~~店員服務態度又nice

我地叫set比較抵食同埋多款式!叫左2人餐已經非常豐富啦~