餐廳: 陶源中菜
資訊:

2023-09-13 91 瀏覽
💡高質任食大閘蟹一踏入9月份,就到左大閘蟹當造季節, 由9月開始直到1月初都可以算得上當造, 最近又見到陶源中菜有 2小時任食大閘蟹放題套餐, 咁當然係約埋朋友去食大閘蟹啦。中菜館位於康城 Lohas商場4樓最盡頭,附近有間馬會可能認住馬會會易認路小小,一入菜館就見到紅酒櫃,見到有相當多既存酒。亦都見到唔同種類比較高檔既茶葉供客人選擇。裝修都好有格調, 感覺舒適。前菜🍽蟹粉扒豆苗這道菜將新鮮的豆苗與濃郁的蟹粉巧妙結合,口感絕佳。蟹粉的香氣和豆苗的清新交織在一起,風味層次豐富。蟹粉的滑順質地讓每一口都令人愉悅,而豆苗的爽脆增添了口感的變化。🍽鮑汁扣原隻鮑魚以原隻鮑魚為主角,再配上濃郁的鮑汁,展現了極致的口感和風味。鮑魚肉質鮮嫩,結合了鮮美的海鮮味道,而鮑汁則帶有深厚的鮮香。鮑汁扣原隻鮑魚兼具視覺和味覺的享受,我同朋友都覺得可惜,因為唔可以再點。主菜大閘蟹有3​種口味, 清蒸, 太雕蒸同埋鹽焗。我同朋友每種口味都有試🦀清蒸: 清蒸大閘蟹保留了蟹的原汁原味,蟹肉鮮嫩,蟹膏滑順。輕輕的蒸汽將蟹的風味提升至極致。🦀太雕蒸: 太雕蒸大閘蟹融合了酒的芳香和大閘蟹的鮮美,風味獨特。帶有微醺的風味,給
💡高質任食大閘蟹

前菜
🍽蟹粉扒豆苗

🍽鮑汁扣原隻鮑魚

主菜

🦀太雕蒸: 太雕蒸大閘蟹融合了酒的芳香和大閘蟹的鮮美,風味獨特。帶有微醺的風味,給人一種極致的美食享受。

🦀鹽焗: 這種做法的大閘蟹擁有咸香的外殼,內部的蟹肉仍然鮮嫩多汁,是一種獨特的烹飪方式,值得一試。

🍽片皮鴨🦆
估唔到片皮鴨都係可以再點,真係抵食。鴨外皮酥脆,而鴨肉肉質地鮮嫩,就咁食已經好好味、加埋薄餅、特製醬料、蔥絲、青瓜絲,展現出豐富的層次和口感。

其他任點食物
小菜,主食同埋甜品都可以無限追加、而款式都唔少選擇。咁就唔使剩係食大閘蟹同埋片皮鴨咁單​調啦。甜品我就叫左紅豆沙,有起沙同埋唔會過甜, 好好味。

2023-09-10 83 瀏覽
人生第一次写食评,因为被这家餐厅的服务质素可以低到如此程度而吓到。从前台开始就可以感受服务很奇怪,给了我们一个号码,没有任何解释,我问,这个号码大概需要等多久,被对方很凶的瞪眼,一直不回答,我再问多次,她才慢慢说这是台号,可以进入。我们进去后,完全没有任何服务员理我们,拦住两个服务员,才大概知道该台的位置。到了台位(台上也没有号码,要靠猜)坐下,完全没有服务员过来服务,要自己索要餐牌。好唔容易选好菜,才发现连餐碟杯筷都要自己去拿,没有人服务。各色客人自行在餐碟台上拿来拿去,看着就不卫生。纵观整个餐厅,全是客人,寥寥几个服务员只是走来走去,也没有实质做任何服务。我们气的决定不吃离开,想好心同服务员说声我们台的点餐要取消,遇到个似manager的女人,当我开口说话,对方头都不偏,完全不理人。我叫住她告知我们餐台点餐取消,她作为服务人员全程黑面,也没有说一句话。所有体验都让你觉得只有更差的在后面。离开后在open rice 看到其他人这家餐厅的评论,原来很多人都体验过这么差的服务。没可能会再光顾,我还要特意注册账号告诉大家千万不要去,在香港生活了十几年,这是最最最差的一次吃饭体验。👎🏻👎🏻👎🏻
2023-09-02 177 瀏覽
慶祝長輩生日加新居入伙,父親原本想訂8人餐,但最終因為想要一條海魚東星斑取代沙巴海花尾,訂了一個$4,688 的12人餐。於是,我們也邀請多了人。套餐中有個湯,鮮人蔘花膠燉響螺老雞湯。名字吸引,湯裡面只有一隻老雞,整枱人也沒有找到一點花膠痕跡,湯很清爽沒有膠質感覺,響螺只找到一小片,而鮮人蔘,經理說這個季節無。我們感覺這個湯只是老雞湯!!當魚上來的時候,我們更驚訝!竟然上了兩條東星斑!兩條東星斑顏色很淺,味道不似海魚。我爸也非常驚訝,因酒樓沒有預先告訴他!其他菜式也是一般。虎蝦伊麵的虎蝦肉是梅的,感覺是浪費了靚蝦。北菇柚皮扒翡翠的柚皮非常非常的清淡,吃得出柚皮的苦澀味。12人餐的份量比一般酒樓還要多。本來我地8個人食,後來11人食,份量仍是遠超我們的食量。雖然份量多都係好,但若經理能適時提下我地,就不會叫咁多和減少會浪費。最終埋單~5400! 不推薦在這裡擺酒!

最終埋單~5400!

不推薦在這裡擺酒!
2023-08-14 194 瀏覽
這間酒樓由The Lohas商場開幕只今一直無改善:見仍有新居民中伏,所以才補出食評說出多次不良經歷本人大約光顧過3次,情況一次比一次差,無論食物質素、價錢、服務特別差:第1次:開業早期。午巿飲茶 - 食物還可以,價錢偏貴,食物質素對唔住價錢,但侍應明顯不在行炒散,永遠唔會主動加水,人手不足之餘客人呼喚要三催四請,還看到侍應之間互相指責情況。第2次:大閘蟹放題 (死蟹/臭蟹)放寬晚巿堂食後諗住食餐勁既,成差唔多$500位,一黎頭一輪4隻清蒸蟹有2隻灰黑色的糕,另外1隻怪怪唔新鮮既,得1隻正常食得人,後尾再叫鹽焗,醉蟹都有類似情況,同經理投訴後,之後每一輪都正常番,4隻最多得1隻無咁新鮮,才不再出現死蟹情況,及後經理解釋應該是來貨問題(雖然我唔信,明顯係有搏懵),當時經理態度還可接受才不追究。第3次:晚巿2人套餐$888知客姐姐套餐介紹入座後,叫伙記落單時竟然回應無呢个餐,當時我話你出面小姐介紹架喎,當時本來想起身走,攪完一輪先落齊個餐每項2選1或3選2等菜式,食完前菜後我仲加多个龍蝦伊面,等左大約半小時都無菜上,最後竟然龍蝦後叫都黎左食埋都未見$888套餐主菜既鮑參海鮮上,追左伙記3次

第2次:大閘蟹放題 (死蟹/臭蟹)

第3次:晚巿2人套餐$888
知客姐姐套餐介紹入座後,叫伙記落單時竟然回應無呢个餐,當時我話你出面小姐介紹架喎,當時本來想起身走,攪完一輪先落齊個餐每項2選1或3選2等菜式,食完前菜後我仲加多个龍蝦伊面,等左大約半小時都無菜上,最後竟然龍蝦後叫都黎左食埋都未見$888套餐主菜既鮑參海鮮上,追左伙記3次都一個推一個直到叫經理才跟進到,當時已經食左1.5小時,最後甜品再等半小時都無上,又追3-4次經理先出黎話我哋選個賣晒,老婆平時冷靜都立即破口大罵等半个鐘先話無要轉,最後結果唔洗10分鐘又整得番俾我地,最後成餐飯食左2个幾鐘不斷呼喚伙記/經理

只此3次經歷已完全Blacklist陶源永不光顧
食物 中下
服務 下下
價錢 貴
2022-09-14
2023-08-04 219 瀏覽
呢日帶住阿仔阿女同長老飲早茶,好彩平日唔洗等好耐。呢度景觀開揚,張張係圓枱,座椅軟熟,坐得好舒服。一開始我哋坐咗咗一個風口位,職員見我哋有小朋友,主動同我哋換過第二張枱,好細心👍🏻鮮蝦紅米脆皮腸呢個脆皮腸粉係必食推介,外層紅米腸粉又薄又滑,中間有層脆皮,最裏面嗰層蝦肉彈牙,成個腸粉咬落去好有層次感,正!蝦餃皮薄煙韌,蝦肉彈牙,隻隻蝦餃大大粒,好好味。鮮蝦腸粉腸粉好滑,啲蝦好大隻,咬落去好有口感。鹹水角外皮夠脆,內層煙韌,饀料略嫌唔夠多,味道大致不錯!皮蛋瘦肉粥個粥好綿,皮蛋同瘦肉絲都足料。黃金糕個糕夠煙韌,鍾意佢味道唔太甜。
呢日帶住阿仔阿女同長老飲早茶,
好彩平日唔洗等好耐。
呢度景觀開揚,張張係圓枱,
座椅軟熟,坐得好舒服。
一開始我哋坐咗咗一個風口位,
職員見我哋有小朋友,
主動同我哋換過第二張枱,好細心👍🏻

鮮蝦紅米脆皮腸
呢個脆皮腸粉係必食推介,
外層紅米腸粉又薄又滑,
中間有層脆皮,
最裏面嗰層蝦肉彈牙,
成個腸粉咬落去好有層次感,正!

蝦餃
皮薄煙韌,蝦肉彈牙,
隻隻蝦餃大大粒,好好味。

鮮蝦腸粉
腸粉好滑,啲蝦好大隻,
咬落去好有口感。

鹹水角
外皮夠脆,內層煙韌,
饀料略嫌唔夠多,味道大致不錯!

皮蛋瘦肉粥
個粥好綿,皮蛋同瘦肉絲都足料。

個糕夠煙韌,
鍾意佢味道唔太甜。
皮蛋瘦肉粥+ 鮮蝦腸粉
咸水角
皮蛋瘦肉粥+ 鮮蝦腸粉
同家人食圍餐,12人餐嘅湯分到得每碗得一半,仲話唔好意思將就少少得咁多,追問經理原來拎少咗一煲出黎。跟住另外點咗隻長腳蟹,蒸完出黎少咗隻腳,食落啲肉又梅又臭,肯定係換咗隻死蟹俾我地,即刻叫經理換過隻,要追到入廚房先話你知新個隻蟹幾重,經理話計我地3斤半。到埋單時隻蟹計咗4斤半,同個經理講係計3斤半,$238/ 斤,理應係$238x3.5=$833。點知經理話半斤姐係8兩所以計3.8,$238x3.8=$905,爭輪咗一段時間出去收銀到計都堅持話係乘3.8,最後先態度差劣話算啦你地話3.5 就3.5 完全唔承應數學錯誤,當我地r 著數咁。大家去呢間酒樓真係要小心check 單,完全當你水魚咁呃得就呃,永冇下次幫襯。建議酒樓多作員工的數學培訓,小學水平都不如。
幾好食,好平食咗四百幾蚊嘅六頭鮑魚餐,係四人餐定係兩個人食服務態度不錯 不過洗手間好污糟 整體可以更好,但係呢個價錢食咁多嘢好平 叫咗嗰個餐有鮑魚 ,花膠湯,一隻雞,一碟瑤柱炒飯 ,香煎馬友
幾好食,好平
食咗四百幾蚊嘅六頭鮑魚餐,係四人餐定係兩個人食
服務態度不錯
不過洗手間好污糟
整體可以更好,但係呢個價錢食咁多嘢好平
2023-07-09 169 瀏覽
商場有6點後泊車優惠,所以我地去咗該餐廳光顧了正價片皮鴨外賣。穿制服的員工們都很熱心推銷外賣餐牌,出餐也十分迅速。但,由於餐廳出單時鐘出錯,跟信用卡收據的時間不符合,我們有禮貌地訊問可否改回餐廳出單時間方便符合商場泊車優惠。收銀處員工十分不滿地回覆,是公司出單時鐘出現錯誤,不能改回,更不停用粗言穢語表達不滿。最後,有別的制服職員過來幫忙處理,才能取回時間正確的收據,其間直到我們離開時該收銀處職員都不停用粗口咒罵。該餐廳服務的確有待改善,不然只會流失更多的顧客。。。
穿制服的員工們都很熱心推銷外賣餐牌,出餐也十分迅速。

該餐廳服務的確有待改善,不然只會流失更多的顧客。。。
外賣自取
2023-07-02 159 瀏覽
平時主要都係食午市食物品質幾好,態度都係麻麻之前試過訂房晚市,埋單一萬左右,態度就好返D今晚見有新優惠,試下晚市散座馬友咸到好似食咸魚咁魚肚上台凍既最激氣係片皮鴨落單成個鐘都未上催左一次,即卡上不過係上左隔離台(遲我地好多到),然後隔離台話冇點過,就直接拎返比我地我見佢地咁亂,即卡試一塊,一掂口發覺係凍既,就放開一邊,同樓面講隻鴨太凍,叫佢換過 (冇食過,免得比人覺得我佔佢便宜)然後第二碟,又係凍既,我同相熟部長反映,話明白佢地今晚人手唔夠,但凍既真係食唔到,話不如退左佢,我等佢冇做特價先再黎,佢都表示理解點知呢個時候,藍色衫既譚經理開我波,話每一碟都係佢親手切,係凍嫁啦!每碟咬一塊咁姐係咩意思? 我即卡嬲到震😤佢堅持片皮鴨一定係凍既,我話聞所未聞,凍一回事,態度係味可以好D?一方面黃生係度哄我,譚生繼續爆我同時間有另一台客(一位好elegant 既女士)表示你隻鴨凍咁慘,我都好慘丫,第一道菜上炒飯,冬瓜盅要自己工人幫我分,豆瓣醬叫咗四次都冇原來佢都係由開源道駱駝漆中心嗰陣已經幫襯開,大家都表示唔會再幫襯最後,譚經理表示歡迎我嘅投訴,非常之理直氣壯係佢嘅鼓勵之下,促成左我第一次開Acc
平時主要都係食午市
食物品質幾好,態度都係麻麻

之前試過訂房晚市,埋單一萬左右,態度就好返D

今晚見有新優惠,試下晚市散座
馬友咸到好似食咸魚咁
魚肚上台凍既
最激氣係片皮鴨
落單成個鐘都未上

我即卡嬲到震😤
一方面黃生係度哄我,譚生繼續爆我

同時間有另一台客(一位好elegant 既女士)表示

最後,譚經理表示歡迎我嘅投訴,非常之理直氣壯
係佢嘅鼓勵之下,促成左我第一次開Account寫食評

如果大家唔想受氣,千祈唔好過嚟
自己人食飯都已經咁嬲,招呼朋友,真係唔知點算
2023-07-02
2023-06-21 157 瀏覽
今晚我地一行11人去食左個節鮑魚金豬宴。實在係今年食過最差的一次。一個字講嗮!酸!鮑魚無味得黎係酸的。蝦🦐一樣酸!菜苦的!好似將d彩頭菜尾煮埋一碟甘。條蒸魚過火!最大問題係d蔥,食落去臭的。連蒸魚的蔥都可以甘差,用過期的臭蔥!跟住成場仲勁多蒼蠅飛落d餸度。個經理睇住隻蒼蠅𓆦飛落碟鴨度仲問我地食唔食!最後個紅豆糖水都係酸的!今日係生日飯,我地最後叫佢上埋d壽包。等左半個鐘有多!最後經理話壽包收半價草草了事。同場隔離等食甜品都係等左半個鐘最後不歡而散!尼間野已經唔會有第二次機會啦!真係好失望!
同場隔離等食甜品都係等左半個鐘最後不歡而散!
尼間野已經唔會有第二次機會啦!真係好失望!

2023-06-21
2023-05-21 254 瀏覽
超級差的服務,唔明白一間咁大嘅酒樓會有這種服務態度。我們九人食飯,晚上7:30下單,8:30還沒上齊菜,還在加菜時!便有服務員走來說先幫我們結帳😡😡同佢講菜沒未上齊,佢地先開始快點上。問佢收幾點,佢話收十點!但點解由8:30開始就不斷催客人結帳?講真,我地都係食到9:15走!如果你地咁趕收工,就唔好開門做生意😡你可以話比客人知幾點折單,但唔可以8:30走嚟攞走枱面張單話幫失先結帳,問題係我無叫到😡極度討厭😡
超級差的服務,唔明白一間咁大嘅酒樓會有這種服務態度。

極度討厭😡
2023-05-20
慶祝紀念
生日
2023-05-21 172 瀏覽
態度好差!!!完全唔理人!叫極都唔聽😅😅😅嘢食超耐等一個楊枝甘露等咗半個鐘……………同佢講冇水又唔俾新😅食一餐食咗兩個鐘😅嘥晒時間🙏🏻就係想佢啲態度真係極之差😅
態度好差!!!完全唔理人!
叫極都唔聽😅😅😅
嘢食超耐
等一個楊枝甘露等咗半個鐘……………
同佢講冇水又唔俾新😅
食一餐食咗兩個鐘😅
嘥晒時間🙏🏻
就係想佢啲態度真係極之差😅
2023-05-06 1295 瀏覽
唔計酒店中菜廳,將軍澳區名氣最響的港式粵菜酒家都應該算係【陶源中菜】。早陣子見到團購特價,買了一張堂食片皮鴨卷,原來差不多到期,提前訂枱今晚享用。位於康城 Lohas商場4樓盡頭,旁邊又有另外一間餐廳,將【陶源】的入口更加往內推。如果轉角位置不是有個招牌,真的有點困難才能找到餐廳入口。定位較為摩登的廣東酒家,雖然唔係走西式裝修風格,仍然傳統港式酒樓的裝潢較為典雅;近大門位置又設置了一個紅酒櫃,提升氣派。只不過,一打開餐牌,就知道一齊還原基本 …… 餐牌設計及菜式沒有什麼特色,同一間普通港式廣東酒樓沒有分別。特價京式片皮鴨一隻($128)當然沒有席前起片服務;份量亦只有一碟,並且未能鋪滿碟底,同正宗京菜館啲片皮鴨比較,明顯係迷你版。配料方面只有京蔥白及青瓜條,選擇亦較少。至於主角片皮鴨,鴨皮唔夠趣、沒有脂肪、欠缺油香;鴨肉雖然唔粗鞋,但欠肉汁。唯一可取之處,就是超級抵食。一隻特價片皮鴨當然唔夠食,小女兒追加一隻至愛的秘製皇子鴿($68),其實即係炸乳鴿。雖然賣相麻麻,顏色唔夠金黃;但小女兒話非常好味道,皮脆肉嫩多汁。吃了兩道燒味菜式,還要追加第三道炭燒西班牙黑豚腩叉($168),皆因餐牌
特價京式片皮鴨一隻
特價京式片皮鴨一隻
秘製皇子鴿
吃了兩道燒味菜式,還要追加第三道炭燒西班牙黑豚腩叉($168),皆因餐牌其他菜式並不太吸引、又或者暫停供應。叉燒賣相同樣不吸引,顏色太鮮紅;雖然見到有豚脂,但看似較為結實,並不鬆化。不過,咬下去總算有點驚喜;肉質軟腍、亦多肉汁,但始終未夠鬆化,唔算係好食的叉燒。
炭燒西班牙黑豚腩叉
炭燒西班牙黑豚腩叉
全晚相對上好吃的小菜係桂花瑤柱炒素翅($128),炒得夠乾身,如果可以加入蟹肉就會更加美味。
桂花瑤柱炒素翅
桂花瑤柱炒素翅
估唔到今晚的燒味之夜竟然係特價片皮鴨最唔好吃,偏偏小編就是因為買了一張特價片皮鴨卷才來幫襯。
2023-04-15
2023-05-05 230 瀏覽
今天去了康城的陶源中菜,因為有陶源珍味三選一,可以叫 一) 京式片皮鴨會員價88元一隻,二) 上湯或 芝士澳洲龍蝦188元一隻送伊麵( 约1斤4両), 三) 清蒸游水東星斑188元一條 ( 约1斤4 両).我選了京式片皮鴨,片皮鴨好好味,雖然話一隻片皮鴨,但片皮鴨份量唔多,但 片皮鴨的餅皮就好足够,我 竟然有多餘的餅平 ,因為我會夾兩件片皮鴨去 一塊餅皮內。我哋仲叫咗個黑椒牛仔骨煲,都非常好味。 雖然其他 小菜款式不多, 但價錢合理,而且味道同質量都唔錯。而且侍應態度都好好, 非常友善。還有落地窗,可以看到窗外景色,所以下次一定再幫襯。這次用餐共支付了 HKD 265元,我覺得非常扺食。
這次用餐共支付了 HKD 265元,我覺得非常扺食。

2023-04-28
見佢推廣,$128「一隻片皮鴨」,同朋友去食點知比啲垃圾級野我,「一隻」片皮鴨得12片,仲要皮唔脆軟晒,然後我問經理,一隻片皮鴨就係得咁多?經理話唔好意思補返幾片比我,跟住真係補幾片比我,仲要好似人地食淨的,好似比乞兒咁,最後忍唔住問店長,佢同我講佢地既指標係一隻片皮鴨12片。垃圾到連屋村垃圾酒樓都唔會咁,但係呢間係陶源。雖然佢係$128既優惠價,但係佢寫得「一隻」係咪應該都唔好咁過份,食物質素分量同服務都係垃圾級別。優惠資訊一隻片皮鴨的份量後補的食物原圖

優惠資訊

一隻片皮鴨的份量

後補的食物原圖

2023-04-30
15 分鐘 (堂食)