2024-04-04 309 瀏覽
五、六十蚊一個日式套餐, 食物質素不錯, 可配老火湯/麵豉湯/煎茶, 性格比相當高, 值得推介!和牛火山牛肉炒飯 - 飯炒得香,牛並非免治, 而有咬口的小粒牛肉, 有牛味,亦夠腍身。xo醬海鮮炒烏冬 - 頗有鑊氣, 內有原粒帆立貝炸蝦天婦羅拉麵 - 四隻蝦炸得香脆、溏心蛋也不錯日本廣島蠔拉麵 - 四粒蠔size 不算小, 口感不錯, 也附有一隻溏心蛋, 湯底較咸原本一行四人只叫了四個套餐, 但大家吃過後都覺得好味, 加上還有quota再吃, 所以最後追加了一個脆皮唐揚雞定食。追加後才決定要寫食評支持一下, 所以只有定食的有影相的。店舖位置人流少,假日客人也不多, 要推推!

xo醬海鮮炒烏冬 - 頗有鑊氣, 內有原粒帆立貝

炸蝦天婦羅拉麵 - 四隻蝦炸得香脆、溏心蛋也不錯

店舖位置人流少,假日客人也不多, 要推推!

2024-04-04
  • 脆皮唐揚雞定食
  • 和風火山牛肉炒飯
2023-11-16 536 瀏覽
16/11/2023 中午12:51我們一同四人到紅磡店食午膳,坐低叫了小吃及午餐一共5樣食品,其中三客黑椒安格斯西冷飯,一客鰻魚炒飯,一份吉列豬扒小吃。西冷飯到了兩客,樓面同事同我地講仲差一份一陣到,之後就上左鰻魚炒飯,鰻魚炒飯落枱時又燶味又黑色一點點,可以肯定黑色一點點不是鰻魚,是鑊燶,之後叫同事換一碟新的。之後等了多十幾分鐘,最後一份的西冷仍然未到,再提醒同事還差一份餐,早前先到的兩份西冷 其中一份西冷又黑又硬 根本咬唔到 食唔到落肚,同同事反映後,沒有回覆 只是收走食物到廚房,然後再問另一位同事會否補回那兩塊牛,之後帶眼鏡的女生同我地講:牛扒真係冇得補比你地,最多只可以補甜品,但我的餐仲有半碗食飯,補甜品比我 如何食埋個半碗飯?就同同事講 補唔到牛扒比我地唔緊要 咁都要補返其他野食比我食埋剩下個半碗飯?同事態度不耐煩咁再講 你呢個餐我收你$62咋!?原來$62就不是錢?$62就可以比咁樣嘅食物我哋?咁樣對待客人?然後佢再講唔可以為左呢兩條牛柳去麻煩廚房師傅!之後佢就轉頭離開貴公司的廚師是這樣出餐給客人食而又不能投訴反映的?到最後根本沒有解決到個問題,我們滿心歡喜到店午膳而不是希

貴公司的廚師是這樣出餐給客人食而又不能投訴反映的?
到最後根本沒有解決到個問題,我們滿心歡喜到店午膳而不是希望攞著數/食多餐,只是想食餐飯。
2023-06-26 493 瀏覽
吉列豬扒是一道受歡迎的主菜,它的特色在於豬扒外皮煎至酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁。如果煮得恰到好處,吉列豬扒的口感會非常美妙。炒菜可以作為配菜,同時也是增加營養和口感的好方法。如果炒菜做得好,可以讓整個餐點更加美味。茄子營養豐富,可以選擇烤茄子或者茄子煲等做法,讓茄子的味道更加濃郁。總的來說,吉列豬扒搭配炒菜和茄子,可以讓整餐飯的口感更加豐富。如果想要吃得更加健康,可以選擇清蒸或者水煮的方式來製作菜品。不同的烹飪

2023-02-22 467 瀏覽
今天和家人來到紅磡崇安街的「環海東岸」商場閒逛,商場地下是一間大超市,貨品種類多而且擺設精緻,附近的居民要買食物和日用品就方便多了。二樓只有兩間食店,還有很多店舖未租出,可能是疫情關係,在這時間開鋪做生意都要小心謹慎。我們來「陽一」食飯,店舖裝修簡潔光猛,有扒餐、定食、拉麵、燒物……坐低一陣,服務員就遞上兩碗麵鼓豆腐湯,熱騰騰最好味。「安格斯肥牛烏冬,鮮茄濃湯底」$52肥牛份量頗多,烏冬煮得軟硬適中。「豬軟骨拉麵」$62大大舊的豬軟骨很香口,拉麵亦很彈牙。每碗麵都有一隻溫泉蛋,蛋黃香氣四溢,滑嫩好味。食粉麵最緊要是湯底,豚骨和蕃茄湯底都值得一讚,鹹淡合宜,把整碗麵的味道提升了。「 芝麻雞翼」$30雞翼皮脆肉嫩,不錯

坐低一陣,服務員就遞上兩碗麵鼓豆腐湯,熱騰騰最好味。

「安格斯肥牛烏冬,鮮茄濃湯底」$52
肥牛份量頗多,烏冬煮得軟硬適中。

「豬軟骨拉麵」$62
大大舊的豬軟骨很香口,拉麵亦很彈牙。

「 芝麻雞翼」$30
雞翼皮脆肉嫩,不錯

2023-02-13 370 瀏覽
◾️◾️◾️✨紅磡平價抵食日本菜✨◾️◾️◾️街坊小店 性價比高👍👍◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️身為紅土街坊今日有緣嚟到呢一間位於紅磡嘅街坊小店✨✨餐廳精心製作食物👍👍 誠意十足好想推介俾大家😋◾️◾️◾️◾️◾️ [ General Info ]◾️◾️◾️◾️◾️🔸Overall rating: 7 out of 10🔸Revisit?: Yes🔸菜色種類: 日本菜🔸人均消費: ard HKD 90🔸餐廳位置: 📍陽一飲食文化(紅磡店) (紅磡) 📍紅磡崇安街23號環海東岸Soda Mall1樓17-18, 26-27號舖🔸 地區分類: #mayfoodie_hunghom ◾️◾️◾️◾️◾️[ 環境方面 ] ◾️◾️◾️◾️◾️👉Rating: 8 out of 10估唔到紅磡呢一邊開咗一間新商場叫Soda Mall而餐廳位於一樓 位置非常方便因此吸引唔少街坊學生嚟幫襯餐廳以簡潔裝修為主👍👍環境清靜 空間闊落同朋友嚟促膝詳談嘅不二之選✨亦都睇得出餐廳用心佈置牆上面貼滿別有用心嘅海報而點餐亦都非常方便因為餐廳設有LED電視清晰展示菜式名稱👍◾️◾️◾️◾️◾️ [ 精選菜式 ] ◾️◾️◾️◾️◾️(1) ✨巨人豬扒定食✨ 配味噌湯👉Rating: 8 o
◾️◾️◾️✨紅磡平價抵食日本菜✨◾️◾️◾️

🔸Revisit?: Yes
🔸菜色種類: 日本菜
🔸人均消費: ard HKD 90
🔸餐廳位置:
📍陽一飲食文化(紅磡店) (紅磡)
🔸 地區分類: #mayfoodie_hunghom

而餃子嘅配料都非常豐富
熱辣辣 整體味道唔錯

◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️◾️
2023-02-13
10 分鐘 (堂食)
2023-01-16 236 瀏覽
今日去左紅磡行街,順道搵下有咩好野食。呢間新開既日式餐廳,裝修簡潔,座位濶落,令人感覺輕鬆自在。餐牌款式有很多,除左定食、拉麵、烏冬、燒物,仲有港式扒餐,價錢亦很親民。每款定食都有跟味噌湯、前菜,加$5仲有冷熱飲品一杯。是日前菜係韓式泡菜,辣辣地,相當開胃。小食雜錦分別有炸蝦、炸吉列蠔、芝麻雞翼、炸蕃薯和薯角,即叫即整,炸得乾身、很鬆脆,好食到唔停得口。熱蓉芝士烤雞扒定食:烤過既雞肉相當嫩滑,上面鋪滿半溶化既芝士,好似流心既效果,很美味。安格斯牛堡定食:安格斯牛肉汁豐富,牛肉味濃,配上燒汁及糖心蛋,簡直係完美既配搭。兩份定食都提供炒菜,令成個餐不會只食肉咁肥膩。最後點左2杯餐廳自家制飲品,檸檬生熟薏米水,去濕去水腫;菊花山楂茶,健脾降脂,清肝明目,飯後淺嚐,為這餐劃上完美的句號。
今日去左紅磡行街,順道搵下有咩好野食。

呢間新開既日式餐廳,裝修簡潔,座位濶落,令人感覺輕鬆自在。

每款定食都有跟味噌湯、前菜,加$5仲有冷熱飲品一杯。

是日前菜係韓式泡菜,辣辣地,相當開胃。

• 安格斯牛堡定食
  • 熱蓉芝士烤雞扒定食
2023-01-12 474 瀏覽
果日要去土瓜灣幫朋友拎野比佢個囝朋友就介紹我去呢間食佢話亞囝學校lunch都經常幫襯價錢抵食又有lunch set我見好耐冇去呢區順便周邊街吓再去食距離港鐡都只係5~7mins宜家交通方便好多呢度叫"Soda mall"去到裝修日系小店見佢同d 街坊好親切交流估唔到晚餐都有好多選擇價錢真係估唔到咁抵最重要係有自家煲嘅特飲熱或凍(竹蔗茅根馬蹄水/檸檬生熟薏米水)單叫$20👉🏻跟餐只加$10👍🏻坐低不久就有二碗自己煲"面豉湯"冬天時即刻有碗熱湯真係冇得輸👍🏻我哋叫咗二個主食+一個小食👉🏻先叫個串燒孜然羊串好香燒到剛剛好又唔會太乾👍🏻$25/ 2串😳平到咁👉🏻香辣肥牛炒烏冬😋有少許麻辣味道剛剛好肥牛唔會過熟👍🏻👉🏻日式照燒雞扒拉麵(鮮茄濃湯底)有一隻二邊糖心蛋😋雞扒有二塊👍🏻👉🏻自家製竹蔗茅根馬蹄水😋唔會太甜好有竹蔗香味👉🏻自家製檸檬生熟薏米水呢間又會派愛心飯盒❤️❤️👍🏻👉🏻又會掛d 畫作
果日要去土瓜灣
我見好耐冇去呢區
順便周邊街吓再去食
距離港鐡都只係5~7mins
宜家交通方便好多
呢度叫"Soda mall"
去到裝修日系小店
見佢同d 街坊好親切交流
估唔到晚餐都有好多選擇
價錢真係估唔到咁抵
最重要係有自家煲嘅特飲熱或凍
(竹蔗茅根馬蹄水/檸檬生熟薏米水)
單叫$20👉🏻跟餐只加$10👍🏻
坐低不久就有二碗自己煲"面豉湯"
冬天時即刻有碗熱湯真係冇得輸👍🏻
我哋叫咗二個主食+一個小食

👉🏻先叫個串燒孜然羊串
好香燒到剛剛好又唔會太乾👍🏻
$25/ 2串😳平到咁

👉🏻香辣肥牛炒烏冬😋
有少許麻辣味道剛剛好
肥牛唔會過熟👍🏻

👉🏻日式照燒雞扒拉麵(鮮茄濃湯底)
有一隻二邊糖心蛋😋

• 自家製檸檬生熟薏米水
  • 香辣肥牛炒烏冬
  • 串燒孜然羊肉串
2023-01-03 150 瀏覽
土瓜灣呢邊多咗好多新嘅私人大廈,下面仲有個好大嘅商場叫soda Green🤣上面有好多餐廳同夾公仔機😍見到佢都唔算貴咼而且好多野食揀,就二話不說入咗去🤭坐底無耐,就有麵豉湯飲!!有豆腐有海帶,好足料!炸蝦天婦羅拉麵 $52叫咗麻辣味小辣!正呀,都幾麻😍而且湯底亦都好夠味,淨拉麵都好好食!佢再配炸蝦4隻,一啲都無好乾同油益味,唔會好油,香脆👍🏼黑椒安格斯西冷定食 $70入面仲有個豆腐做前菜,炒雜菜同一碗飯!好豐富!!講咗主角先,西冷入面仲係粉嫩,絕對係啱啱好呀煎得👍🏼個黑椒汁亦好夠濃,但又無蓋咗牛扒香!炒雜菜好好食🤤好香,唔係齋炒咁寡!碗飯大到要2個人分享添🤣好抵食!烤牛舌 $28超好食!佢唔會lone哂,入面仲係好juicy😚有3塊比一般大比一般厚嘅牛舌!好正🥹highly recommend!!!!!

坐底無耐,就有麵豉湯飲!!有豆腐有海帶,好足料!

炸蝦天婦羅拉麵 $52

黑椒安格斯西冷定食 $70

烤牛舌 $28
  • 烤牛舌
2022-12-15 355 瀏覽
今日跟朋友去學校交電話📱同鎖匙🔑畀佢個仔,之後搵地方食晚飯。但天氣越嚟越凍🥶,雨又越落越大🌧,朋友醒起佢個仔話學校對面嗰商場有一間餐廳,價錢實惠又好食,不如就試下啦😏!小店在商場1️⃣樓,開放式設計,舖內裝修簡潔,令人覺得舒適自在🥰。味噌湯 所有丼飯,炒飯,炒麵,烏冬和扒餐都會附送,味噌湯味濃,但不會是死鹹那種,唔錯🥰。鐵板美國牛肉眼(200g) $138肉眼扒好大塊🐂,煎得啱啱好(大約5️⃣成多少少),切開塊扒裏面呈現粉紅色😍。因為用薄鐵板上菜,食嘅時候熱辣辣🔥零舍香。白飯🍚都好夠熱,撈埋啲肉汁一齊食好好食😋。伴菜有西蘭花🥦 、椰菜同紅蘿蔔🥕,啲菜好似炒過咁,比起一般餐廳啲扒餐嘅伴菜好食🤗。日本叉燒拉麵(濃猪骨湯底) $60(限時優惠$48)現有推廣優惠🈹️,全日都係$48。大約有5️⃣塊叉燒,叉燒男士可以一口一塊😆,鹵得入味又軟淋😋,湯底濃郁,麵煮得啱啱好👍,麵質彈牙,咬落有口感🥰。總括而言,呢度嘅價錢十分實惠,食物質數好,店員🙎‍♀️態度非常好又貼身💕,呢間小店絕對值得支持一下🫶。

味噌湯

鐵板美國牛肉眼(200g) $138

日本叉燒拉麵(濃猪骨湯底) $60(限時優惠$48)

2022-12-13
2022-12-15 155 瀏覽
一直在尖沙咀返工都食開佢地幫我解決咗無數個午餐,尖沙咀可惜坐位太少坐得唔舒服通常外賣返公司食,質素甚少另我失望前幾聽店里靚女講紅磡開咗分店,仲要係正我屋企附近今日得閒就去試下,去到個商場真系嚇一嚇個場死到直,成個場大部份未租出得兩三間鋪營業,但中午食飯時間去都有8成客大部份學生,店里明亮是看得見的乾淨,坐位都幾闊坐得舒服,坐著唔似其他餐廳咁逼夾要加分,睇下有乜食先,同尖沙咀一樣每日更新午餐系fb有得睇再加分,今日有我最愛日本叉燒拉麵濃豬骨湯,湯底一樣濃厚豬骨膠原,面質索湯好食,糖心蛋系一隻唔系半隻抵食,但點解無檸檬意米水我另一最愛,祗有配煎茶解下油膩埋單$45大洋真良心食肆比外面大路78十蚊要好太多,性價比真系無輸以后休息都有地方拉麵食了
一直在尖沙咀返工都食開佢地
前幾聽店里靚女講紅磡開咗分店
2022-12-09
  • 拉麵
2022-12-14 148 瀏覽
環境寧靜舒適, 開放式設計, 景深廣大. 播放著一首首老歌, 情懷十足. 侍應態度友善親切. 鐵板比目魚抵食夾大件, 薯角加味噌湯, 絕配之選. 還可半價加配小美食, 畫上完美句號.鐵板香草羊架, 薯角轉白飯, 小小騷, 吃來更滋味, 略嫌有點焦黑.小食方面, 牛油炒野菜, 配飯一流; 焗牛舌, 香口不膩; 唐揚炸雞配上蜜糖芥末, 回味無窮. 吉列炸豬扒, 食肉獸之不二選. 還有紫薯餅, 一口番薯等不同小食.天天午餐不同, 各有特色. 亦可網上預訂, 方便快趣.
天天午餐不同, 各有特色. 亦可網上預訂, 方便快趣.
外賣自取
2022-12-08 161 瀏覽
門面企理,但係食物就成碟攞去叮,鰻魚丼和芝士牛肉丼既米唔係日本米,好似飯堂既飯咁一舊舊,兩個字,唔掂。肯俾60蚊去買舒適既座位就去幫襯啦,仲有80年代廣東話老歌聽。
2022-12-08
用餐優惠