2024-08-05 334 瀏覽
雄泰嘅海南雞飯好多時喺中午就會買晒,遲咗去或者夜晚先至去嘅話好大機會食唔到,不過海南雞翼飯就冇咁快買晒,如果唔介意有骨嘅話都可以一試。海南雞翼飯同海南雞飯一樣都係配油飯,其實入面唔止得雞翼,仲有雞鎚,加加埋埋大概有8件雞,雞嘅份量唔少,雞肉食落都一樣係咁嫩滑,而且有雞油香,即使唔係平時嘅海南雞咁食落啖啖肉,但係其實都幾滿足,價錢上仲平少少添!除咗海南雞飯,雄泰嘅脆豬飯同埋酥炸豬腩肉飯都好唔錯!!!

除咗海南雞飯,雄泰嘅脆豬飯同埋酥炸豬腩肉飯都好唔錯!!!
2024-08-01 415 瀏覽
今日早咗出門口,諗起可以食聯和墟嘅雄泰11:30am到,唔使等位,未夠12點已經坐滿人,門口亦大排長龍一開頭得一個侍應落單,手腳亦比較慢。落咗單後全場一齊等左15分鐘先有嘢食,想嚟食嘅要有心理準備無乜服務同埋出餐好慢-一定要食嘅泰式海南雞飯🐔🍚想食海南雞嘅一定要早啲嚟,因為通常一點幾就已經賣晒成碟份量超級多,一碟有齊雞胸同雞髀,而且無骨。雞髀好滑、爽彈,雞胸相對鞋口同有啲乾。加埋配有泰式汁,少少酸,味道平衡開胃🤤油飯相對較乾身,香而不膩,都係做得相當出色-冬陰公蝦金邊粉🍤🍜本身想叫米粉,但今日無米粉叫左金邊粉,食落又唔錯喎,軟硬適中,一個人食份量都足最欣賞係個冬陰公湯底!呢度嘅冬陰公湯底同一般餐廳既嘅冬陰公湯底好唔同,椰漿比較多,酸味較少,絕對值得一試!👍🏻蝦就遜色左啲,雪藏蝦無乜鮮味,都至少係爽彈(sorry食左幾啖先記得影相)-泰式墨魚餅🍥好薄身,如果厚少少口感會好啲質地喺爽彈既,不過無一粒粒既墨魚不過不失既質素(sorry剪開左先記得影相)-飲品🥤星期一至五食午餐可以特價追加飲品,今日加$5可以飲泰式奶茶泰式奶茶茶底好香,入口亦非常順滑,唔會死甜,相比係泰國飲既淡口啲。本身以為啲
今日早咗出門口,諗起可以食聯和墟嘅雄泰
一定要食嘅泰式海南雞飯🐔🍚
想食海南雞嘅一定要早啲嚟,因為通常一點幾就已經賣晒
油飯相對較乾身,香而不膩,都係做得相當出色

冬陰公蝦金邊粉🍤🍜
蝦就遜色左啲,雪藏蝦無乜鮮味,都至少係爽彈
(sorry食左幾啖先記得影相)

泰式墨魚餅🍥
好薄身,如果厚少少口感會好啲
質地喺爽彈既,不過無一粒粒既墨魚
不過不失既質素
(sorry剪開左先記得影相)

飲品🥤
星期一至五食午餐可以特價追加飲品,今日加$5可以飲泰式奶茶
泰式奶茶茶底好香,入口亦非常順滑,唔會死甜,相比係泰國飲既淡口啲。本身以為啲冰溶晒就會非常淡,結果都覺得仲係好夠味👍🏻

總結💬
粉嶺人唔會唔識既一間餐廳,每次食都覺得好食
裝修都好有心思,等嘢食時可以細心睇下
預左要等位、等落單、等上餐,無乜服務可言的
但係都十分推薦

2024-08-01
  • 泰式奶茶
2024-07-01 665 瀏覽
11點20分到,入座時,全場得我同另一枱客。11點25分落單,叫左船麵同脆皮豬飯,2杯野飲。野飲上得好快,3分鐘到就有,等左半個鐘。我杯野飲飲哂。12點至有野食。
11點20分到,入座時,全場得我同另一枱客。
等左半個鐘。我杯野飲飲哂。
12點至有野食。

2024-06-03 935 瀏覽
呢間泰菜算係聯和墟名物之一,好多時行過都見到有人排隊,見到排隊都驚,所以都唔係成日食😂呢日見平日仲要落雨,去到啱啱好有位~舖頭裝修有啲似大排檔咁,都幾有特色。叫咗呢幾樣~#泰式海南雞飯 $58海南雞份量算幾多,而且嫩滑👍跟咗油飯,好食~#泰式生菜包 $48酸酸辣辣,惹味開胃~#椰青奶昔 $28唔甜,幾好飲❤️#斑蘭千層糕 $25/6件見到好幾檯嘅人都有買,又買盒試吓~質感香軟,咬落少少QQ彈牙,少少甜,可以試吓~佢哋啲嘢食係幾唔錯,有機會去開要試吓🫶🏻
呢間泰菜算係聯和墟名物之一,
好多時行過都見到有人排隊,
見到排隊都驚,所以都唔係成日食😂

呢日見平日仲要落雨,
去到啱啱好有位~
舖頭裝修有啲似大排檔咁,都幾有特色。

叫咗呢幾樣~
#泰式海南雞飯 $58
海南雞份量算幾多,而且嫩滑👍
跟咗油飯,好食~
泰式生菜包

#泰式生菜包 $48
酸酸辣辣,惹味開胃~
椰青奶昔

#椰青奶昔 $28
唔甜,幾好飲❤️
斑蘭千層糕

#斑蘭千層糕 $25/6件
見到好幾檯嘅人都有買,又買盒試吓~
質感香軟,咬落少少QQ彈牙,少少甜,
可以試吓~

佢哋啲嘢食係幾唔錯,有機會去開要試吓🫶🏻

2024-04-21
泰式生菜包
椰青奶昔
斑蘭千層糕
2024-05-28 874 瀏覽
假日家人說要去遠啲食午餐佢哋之前已經嚟過幾次都大讚餐廳出品好食橫掂有人願意車出車入接送交通不成問題就願意一戰落雨天附近都無咩泊車位淨我先去攞位小等了15分鐘都有位了餐廳位置都算大但香港地食飯都少不免要同人搭枱的因為事前已研究餐牌一有位已經可以落order叫了海南雞飯, 燒雞飯, 牛肉船河和脆豬小食每樣食物份量都好足夠一份飯甚至二人分食都夠飽海南雞嫩滑得嚟有彈性調味恰到好處燒雞排亦十分滑溜雞皮亦燒至卡滋卡滋沒有肥肉肥膏油飯亦少有是有味飯不如坊間普通薑黃色米飯只是略嫌濕潤了少許牛肉船河份量亦好大碗牛腩油潤不柴口牛丸亦有肉汁湯底屬濃甜口味食到最後連湯都喝清光但出名的脆豬就有啲失望醃得太咸不知是採用的豬肉部位還是切肉方向有問題肉質比較乾柴旁邊醬汁亦掛不上肉感覺有點格格不入的感覺但整體而言, 食物大多都十分好吃抵食服務亦不錯典型香港服務快靚正你快速直接表達店員亦即刻交貨推薦推薦!
假日家人說要去遠啲食午餐
餐廳位置都算大
但香港地食飯都少不免要同人搭枱的
因為事前已研究餐牌
一有位已經可以落order
叫了海南雞飯, 燒雞飯, 牛肉船河和脆豬小食
每樣食物份量都好足夠
不知是採用的豬肉部位還是切肉方向有問題
肉質比較乾柴
旁邊醬汁亦掛不上肉
感覺有點格格不入的感覺
但整體而言, 食物大多都十分好吃抵食
服務亦不錯
泰式燒雞飯
牛肉船河
  • 燒雞飯
2024-05-28 435 瀏覽
是日到粉嶺探望朋友,朋友介紹有間隱世泰國菜小店,愛吃嘅小妹我當然要到訪試試看😚🤤午餐~~泰式海南雞翼飯 $50船湯粉(豬) $55泰式蝦餅 $38海南雞雞肉嫩滑,船湯粉湯濃郁,配料多,蝦餅大大塊,炸得剛剛好,金黃香脆,餐廳裝修充滿懷舊色彩,牆上掛滿油畫,櫃內放滿擺設,食物美味又便宜

午餐~~

泰式海南雞翼飯 $50
船湯粉(豬) $55
泰式蝦餅 $38

2024-05-19 394 瀏覽
店員同我講1:30已經冇海南雞飯食我好傷心但係店員推薦咗食呢個燒雞飯非常之好食我見基本上OpenRice或者係各大平台都推薦呢一間嘅海南雞飯我都好希望可以試到但係燒雞飯覺質素非常之高,非常之泰式個汁醬非常之好味,所以建議如果大家有機會入咗去粉嶺的話可以試一試呢一間非常之推薦
2024-04-25 381 瀏覽
唔想排隊去咗幾次都係兩點後去到, 但每次都話海南雞飯賣曬, 名物?嘥氣唯有叫其他嘢食, 唔係正宗泰國菜, 味道普通但唔係難食, 冇泰國菜嘅味道.去到九龍城是但行入一間食泰菜嘅都好食過佢唔明點解咁多人幫襯
唔明點解咁多人幫襯
2024-03-23 470 瀏覽
同朋友兩人食lunch等位等左十五分鐘左右叫左四分之一分海南雞不過唔好彩地無冬陰功湯於是叫左船麵份量很足椰青奶昔奶味可以再重d通菜不夠有鑊氣但係都在接受範圍內二百幾蚊食得很飽肚會再幫襯
同朋友兩人食lunch
但係都在接受範圍內
二百幾蚊食得很飽肚
會再幫襯
2024-03-20 425 瀏覽
今日去左粉嶺,咁岩就入左去呢間「雄泰」。見到泰式海南雞飯係招牌菜,咁就一於食佢啦!!另外加5蚊一杯青檸梳打。簡單一枝泰國梳打水加青檸。等左15分鐘,一碟熱氣騰騰的泰式海南雞飯擺在我面前,餐具好符合泰式風情,用左隻粉紅色碟裝住,襯托雞肉鮮嫩細膩,搭配著鬆軟的雞油飯(應該有加椰漿),營造出一種誘人的視覺效果。雞肉,柔嫩和多汁。雞肉有淡淡的香味,與特製的泰式醬料完美結合。米飯口感鬆軟,每一粒米飯都飽滿而有嚼勁。雞油的香氣滲透其中,令整碗飯更加香濃。配菜中的青瓜帶來清爽的口感,平衡左整體的味道。個碟泰式醬料簡正係呢道菜嘅靈魂,它融合了辣椒、大蒜、檸檬汁和魚露等多種調味料,帶來一種辛辣、酸甜和微妙的鹹香。配合雞肉同米飯相得益彰。埋單63蚊!

今日去左粉嶺,咁岩就入左去呢間「雄泰」。

簡單一枝泰國梳打水加青檸。

埋單63蚊!
2024-03-20
2024-03-13 381 瀏覽
近日去咗粉嶺嘅雄泰食咗佢哋嘅泰式海南雞飯,發現呢度嘅海南雞飯真係有啲特別,以下係我嘅食物評價:泰式海南雞飯 $58首先要讚嘅係,佢哋嘅雞肉真係特別嫩滑,每一塊雞肉食落去都感覺到肉質細嫩,而且份量實在係超級多,對於餓咗一日嘅我嚟講,簡直就係一大福音。至於油飯,佢哋做到既香而唔膩,每粒飯都飽滿又有味,而且如果你唔鍾意食油飯,仲可以選擇換做白飯,好貼心。再講講醬汁,酸酸甜甜嘅味道真係好開胃,同雞肉一齊食簡直係完美搭配,令人一次又一次咁夾飯。雖然作為午餐來講,價格可能會稍微貴咗啲,但考慮到份量同味道,我真心覺得價錢係絕對值得嘅。📍 地址:粉嶺和泰街21號地舖如果你正處於粉嶺或者附近地區,想尋找一款既美味又有份量嘅午餐,雄泰絕對係你嘅不二之選。希望你去嘗試之後,都能夠同我一樣,對佢哋嘅泰式海南雞飯讚不絕口!

泰式海南雞飯 $58
📍 地址:粉嶺和泰街21號地舖

2024-03-04 358 瀏覽
第一次OpenRice 留review 。先講食物,叫左碗泰式牛肉船麵,算係不不失,湯底比其他泰式餐廳更濃,係香港算係唔錯。但已經唔算係服務態度問題,樓面員工連基本做人禮貌都無,可一不可再都係唔會再黎,免得比錢買難受。
第一次OpenRice 留review 。

2024-03-03
2024-02-21 420 瀏覽
食物質素好又有乜用?平時午餐時間經過都見到好多人喺門口排隊,呢次係第二光顧,顧客需要自行在門口填表格寫人數及number,然後職員會叫number再安排入座,門口沒有職員會主動幫忙,第一次來光顧的客人唔知定就在門口呆等…某職員服務態度好差,唔知佢係老細定係打工,老細嘅話應該係覺得唔憂做,先至咁樣對待客人;打工嘅話應該係想薄炒趕客。就算啲嘢食幾好食都好,服務態度咁差,都唔會有人想再光顧第二次。
食物質素好又有乜用?

2024-02-19 440 瀏覽
睇食評話呢間泰國菜好好味,一到六點即刻入去坐低睇吓有咩嘢食,餐牌上無任何套餐提供,只有散叫,原本諗住點海南雞,但晏就就已經賣晒,招牌菜賣晒唯有點其他啦,菜式不多,只點咗炸蝦餅、通菜、豬頸肉飯、酸辣鳳爪等試試先。基本上份量比較少,味道一般無驚喜,同區另外有幾間泰國菜似乎比較正宗啲。
2024-01-24 625 瀏覽
住粉嶺應該都聽過呢間好出名泰國菜😃雄泰如果你星期六日假期黎通常都要排一陣隊😃如果你想一嚐佢個海南雞飯🐔記得就要早啲黎,如果唔係過左中午1點後好多時都已經賣晒🤭得返海南雞翼飯🐔海南雞飯🐔🍚$58首先一上枱就見到啲雞都唔少,油飯就正常size🤭啲雞俾左一半胸一半脾🍗脾個邊好滑,食落唔會好油,仲要記得沾埋佢地個雞醬😃😍另外雖然係有啲雞胸,但食落都唔會好鞋😃飯個方面粒粒分明,我用埋佢啲汁黎撈飯,好快就食完一碟🤭😍豬頸肉飯🐖 $60豬頸肉都好多,起碼切開都有十幾件,烤得好香😍食落唔會好乾😍配埋佢個醬汁都好好送飯另外,我地仲叫左一杯班蘭茶同泰式奶茶班蘭茶已經飲過幾次,好香班蘭味,又唔會甜,仲要出面好少地方有🤔仲要都係$10杯😍但泰式奶茶今次好似有啲失手,冇乜奶味,杯野好深色,應該落少左奶,但茶味都係香嘅甜品方面,大家一定要叫嘅班蘭千層糕 $25@6件記得一坐底就好叫定,遲一步又好快賣晒❗️又係好香班蘭味,食落好煙靭😍鍾意食班蘭糕嘅一定要試下❗️總括黎講,呢間係性價比超高嘅泰國菜❗️我已經幫襯過幾次,每次都好好食❗️佢其實仲有個出名叫脆豬飯,但每次黎都話要等半個鐘🥲大家有時間都可以試下❗️
住粉嶺應該都聽過呢間好出名泰國菜😃雄泰
如果你星期六日假期黎通常都要排一陣隊😃

海南雞飯🐔🍚$58

豬頸肉飯🐖 $60
豬頸肉飯

另外,我地仲叫左一杯班蘭茶同泰式奶茶

甜品方面,大家一定要叫嘅
班蘭千層糕 $25@6件
班蘭千層糕