2024-11-17 471 瀏覽
今日同朋友到旺角食飯,去到餐廳不需要等位就可以入座 。我們叫了馬來西亞肉骨茶跟豆ト配珍珠米飯、卡邦尼煙肉野菌扁意粉餐,配沙律和龍蝦餐湯、再叫了小食八件玫瑰風味單骨雞翼和甜品紅棗、杞子、桂圓、雪耳燉鮮奶 。馬來西亞肉骨茶,這道菜的湯底濃郁,香氣四溢,搭配著豆腐和珍珠米飯,讓人感受到肉骨茶的傳統魅力。肉質鮮嫩,湯汁中帶有淡淡的香料味 。接下來是卡邦尼煙肉野菌扁意粉,這道意粉的醬汁濃郁,煙肉的香氣與野菌的鮮味相得益彰,意粉的口感滑順,讓人感受到意大利料理的精髓。搭配的沙律清新爽口,為整體餐點增添了層次感。小食方面,我們點了八件玫瑰風味單骨雞翼,這道小食的獨特之處在於玫瑰的香氣,讓雞翼的味道更加迷人,外皮酥脆,內裡多汁 。最後,甜品方面的紅棗、杞子、桂圓、雪耳燉鮮奶,讓人感受到濃厚的養生氣息,甜而不膩,完美地為這頓餐點畫上句號。整體而言,這家咖啡館的菜品不僅味道出色,服務也非常周到,環境舒適,讓人感到放鬆。
今日同朋友到旺角食飯,去到餐廳不需要等位就可以入座 。

2024-11-04
2024-11-01 790 瀏覽
聽聞旺角新開咗一間cafe主打食多國菜,今日就趁假期空檔專程跟朋友去試下。餐廳裝修好靚,燈光柔和之餘有少少熱帶風情,用咗唔少白色窗紗,俾人身在屋企嘅感覺,另外設有單邊檯,可以跟朋友飲番杯latte,嘆下個tea set,傾下計放鬆下。我地就試咗佢嘅dinner,店員服務周到,會細心講解每一道菜。「快富貴」酸菜豚肉配寬粉 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)非常之有創意,將日式豚肉加入到酸菜之中,真係一個全新嘅體驗!豚肉幾嫩滑,薄身得黎吸滿湯汁,肥瘦適中。而湯底就有微微的酸味,令人開胃,酸菜都幾香!寬粉柔韌,吸晒湯汁嘅精華,好食到一啖接一啖!沙律 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)蔬菜幾新鮮,有幾種生菜同煙三文魚,生菜口感脆嫩,沙律醬份量適中,帶出蔬菜嘅清新!鮮奶咖啡 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)拉花好靚!睇得出拉得好有心機,杯碟顏色配合餐廳氛圍,相當優雅。咖啡非常香,吸引你快點飲一啖,每一啖都好滑好有奶味,暖暖地好warm好cozy,適合食飯前嘅閒談環節。台式紅燒牛肋條配手抓餅伴田園沙律 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)好特別嘅台灣mix印度菜!但又估佢唔到咁夾!手抓餅非常脆身,個人覺得冇印度餐廳整得咁鹹,但就非常夾燒牛肉嘅肉汁。牛肉煮得鬆軟,醬汁濃郁,連肉
「快富貴」酸菜豚肉配寬粉 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
「快富貴」酸菜豚肉配寬粉
沙律 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
沙律
鮮奶咖啡 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
鮮奶咖啡
台式紅燒牛肋條配手抓餅伴田園沙律 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
好特別嘅台灣mix印度菜!但又估佢唔到咁夾!手抓餅非常脆身,個人覺得冇印度餐廳整得咁鹹,但就非常夾燒牛肉嘅肉汁。牛肉煮得鬆軟,醬汁濃郁,連肉心都炆到係酒紅色,可想言之落咗幾多工夫。
台式紅燒牛肋條配手抓餅伴田園沙律
金沙咸蛋王單骨雞翼(8件)(⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
雞翼金黃色非常吸引,外層炸得非常乾身酥脆,內裡鮮嫩多汁。鹹蛋黃好香好有沙質感。脆皮鹹蛋黃同雞肉非常配合,尤其油分喺肉中滲出來,帶來更加豐富嘅味道。
金沙咸蛋王單骨雞翼(8件)
紅棗、杞子、桂園、雪耳燉鮮奶 (⭐️⭐️⭐️⭐️💢)
燉鮮奶幾香牛奶味,加入咁多補品對皮膚非常好,足料之餘仲好暖胃,飯後甜品好選擇!
~~~~~~~
雙魚座咖啡館 旺角通菜街123號地下A及B號舖

👍特色味道
👍地點方便
👍環境舒適
2024-10-07
5 分鐘 (堂食)
紅棗、杞子、桂園、雪耳燉鮮奶
  • 金沙咸蛋王單骨雞翼.
2024-10-15 889 瀏覽
今晚同朋友出旺角週圍行,看精品擺設,差不多時間,有點累,找間餐廳吃晚餐,行下見這間餐廳名好特别,門口餐牌食物不錯,就入了去,環境舒適寧靜感,坐下就叫了晚餐-快富貴豚肉  有珍珠米飯,米粉同寬粉選1款,今次選了寬粉,大碗,滿配料舖在粉上面,豚肉大塊,特別香豚肉味,肉質軟霖爽滑,寬粉,煙韌彈滑,另一種粉口感,帶有微微辣,開胃跟餐-是日精選沙律  菜翠綠,好新鮮鮮菜鮮味,唰唰聲晚餐-金莎忌廉大蝦意粉  有特色,將意粉造成龍蝦型狀放在碟上,粉身特別幼滑嫩爽,忌廉味好香,厚肉蝦身,爽口彈牙,濃香鮮蝦鮮味另加餐飲-熱鮮奶咖啡  好靚拉花圖案,平均分配奶香味同咖啡香味,甜味適中甜品-浪漫星空  少見,全部甜品放在這個著了燈透明玻璃杯上,真得好靚,杯入面有桂花愛玉,三色小芋圓,紅豆,芒果星鑽QQ果,黑糖寒天,荔枝,香甜脆片,每款細細粒,好煙煙彈彈,晶瑩滑口,桂花有好香桂花味,芋圓有好香芋香味,芒果同荔枝水果味好香,好香黑糖味同豆香味,甜度剛好

跟餐-是日精選沙律

菜翠綠,好新鮮鮮菜鮮味,唰唰聲

另加餐飲-熱鮮奶咖啡

好靚拉花圖案,平均分配奶香味同咖啡香味,甜味適中

2024-10-03
$164.5 (晚餐)
2024-09-10 1270 瀏覽
一間坐得舒服,食物又誠意的咖啡店 坐進餐廳內尤其舒服,絕對是一個食嘢及傾偈嘅好地方 午餐餐飯十分吸引今日嘅午餐係紫薯餐湯做一個序幕 冇諗過紫薯做餐湯,除咗顏色特別之餘可以咁好飲 淡淡紫薯嘅香味 蟲草花杞子黃金雞湯米粉 黃金雞湯香濃嘅雞湯味 入口感覺順喉沒有味精要講嘅雞肉 好香滑好有雞味如果午餐食到嘅會好開心冬陰功海鮮扁意粉 冬陰功味可以同扁意粉攞到個平衡 好耐冇試過食到一間冬陰功味作主題做意粉可以係紅色嘅 呢間做到 冬陰功個醬汁好Creamy 個意粉做得剛剛好 又唔會過辣,又唔會過酸 小食係鹹蛋黃單骨雞翼 小食好惹味 雞翼滿佈鹹蛋黃香味 一食再食當然少不了甜品 紅豆窩夫雪糕 窩夫好煙靭嘅感覺 裏面配上紅豆增色不少 飲品係熱鮮奶咖啡 咖啡香濃,好滑如果想食飯傾吓偈 Hea吓 絕對一個不錯的選擇我
一間坐得舒服,食物又誠意的咖啡店

坐進餐廳內尤其舒服,絕對是一個食嘢及傾偈嘅好地方

午餐餐飯十分吸引

冬陰功海鮮扁意粉 冬陰功味可以同扁意粉攞到個平衡
冬蔭公海鮮肩意粉

咸蛋黃單骨雞翼

紅豆窩夫雪糕

飲品係熱鮮奶咖啡 咖啡香濃,好滑

如果想食飯傾吓偈 Hea吓 絕對一個不錯的選擇

冬蔭公海鮮肩意粉
咸蛋黃單骨雞翼
紅豆窩夫雪糕
2024-07-18 1538 瀏覽
這天晚上我約了家人去旺角吃晚飯,經過網上的推薦,我們便決定來到這間多國菜餐廳試一試,店內環境舒適,冷氣夠和清潔衛生,餐廳會播放音樂蟲草花杞子黃金雞湯拌珍珠米粉($98)湯底經過長時間熬製,非常入味,不放味精,飲完不會口渴,在湯底加入蟲草花爽口,杞子,非常滋補,雞肉非常嫩滑細密,非常新鮮,米粉十分軟身,吸收了湯底的味道沙律沙律菜爽口新鮮,粟米鮮甜馬來西亞肉骨茶跟豆卜配珍珠米飯($113)肉排稔香軟彈,豆卜吸收了湯底的味道,湯底用多種中藥和香料製成,珍珠米飯煙靭,飯粒粒粒分明,質素十分高熱鮮奶咖啡($25)咖啡拉花十分靚,十分吸引,十分提神金沙鹹蛋王單骨雞翼($78)雞翼炸得很脆口,非常嫩滑細密,非常新鮮,用金沙鹹蛋黃調味,味道恰到好處,不會太鹹,份量十分多自家製巴斯克芝士蛋糕($50)士多啤梨爽口,藍莓鮮甜,蛋糕十分鬆軟,芝士味道十分濃郁整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,食物和飲品的選擇十分多,價錢相對合理,而店員亦有良好的服務態度和積極,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧

蟲草花杞子黃金雞湯拌珍珠米粉($98)

沙律
沙律菜爽口新鮮,粟米鮮甜

馬來西亞肉骨茶跟豆卜配珍珠米飯($113)

熱鮮奶咖啡($25)
咖啡拉花十分靚,十分吸引,十分提神

金沙鹹蛋王單骨雞翼($78)

自家製巴斯克芝士蛋糕($50)
士多啤梨爽口,藍莓鮮甜,蛋糕十分鬆軟,芝士味道十分濃郁

蟲草花杞子黃金雞湯拌珍珠米粉
金沙鹹蛋王單骨雞翼
馬來西亞肉骨茶跟豆卜配珍珠米飯
熱鮮奶咖啡
5天前 0 瀏覽
因為餐廳名字同星座有關,所以可以約到朋友來吃,估不到這間咖啡館不只是吃西餐還有中餐吃,有海南雞飯、酸菜魚粉、肉骨茶,所以中式和西式都點一些來吃。酸菜豚肉配寬粉平時吃酸菜魚,通常是米線,這間是寬粉感覺又不同,寬粉滑嘟嘟易入口,微辣味道令人開胃,二人份量都幾大碗。黑松露忌廉煙三文魚扁意粉大量黑松露忌廉汁,每條意粉都有黑松露味道,三文魚有兩大片,另有蘑菇,意粉彈牙。金沙鹹蛋黃單骨雞翼鹹蛋黃不會太濃味剛剛好,就算不吃鹹蛋的人也會喜愛,雞翼炸得很脆口。自家製巴斯克芝士蛋糕芝士味好濃而且又滑口,吃完一啖好想繼續吃下去。鮮奶咖啡跟餐叫咗一杯咖啡,入口已聞到很濃郁的咖啡味,入口順滑,不知是什麼咖啡豆,我喜歡喝。

酸菜豚肉配寬粉

黑松露忌廉煙三文魚扁意粉

金沙鹹蛋黃單骨雞翼

自家製巴斯克芝士蛋糕
芝士味好濃而且又滑口,吃完一啖好想繼續吃下去。

2024-12-09
  • 酸菜豚肉配寬粉
  • 金沙鹹蛋黃單骨雞翼
2024-11-27 85 瀏覽
呢間Cafe地點方便,食物又便宜又高質,侍應服務態度良好芝士煙肉什菌焗薯皮伴田園沙律🈶3件,每一口都充滿濃郁嘅芝士🧀食落好滋味晚市套餐包埋是日精選沙律🥗,個餐揀咗「唔係」馬來西亞肉骨茶跟豆卜配珍珠米飯🍚 肉骨份量多,湯底濃郁又唔會油膩,飲落以香辣嘅胡椒味為主台式紅燒牛肋條配台式蛋餅伴田園沙律都好豐富,牛肋條燉煮得非常入味,咬落多汁,台式蛋餅入口酥香,仲配有新鮮田園沙律甜品揀咗紅棗、杞子、桂圓、雪耳燉鮮奶,呢個好啱我口味,牛奶味香濃得黎又有咬口,每一啖都能感受到滋潤飲品叫咗杯熱鮮奶咖啡,奶香與咖啡嘅甘香完美融合,口感順滑
呢間Cafe地點方便,食物又便宜又高質,侍應服務態度良好

飲品叫咗杯熱鮮奶咖啡,奶香與咖啡嘅甘香完美融合,口感順滑
2024-11-21 171 瀏覽
這間位於旺角的【雙魚座咖啡館】,主打西餐CAFÉ,有多款西式小食及主菜,亦有些FUSION菜,食物擺盤精緻,甜品更是打卡之選。晚餐全部由$70起,包了沙律。煙鴨胸沙律沙律菜淋上芝麻醬,新鮮又爽脆。韓式豚肉石鍋拌飯泡菜、豆芽、加上韓式辣醬,豚肉份量超多,拌飯一流。金沙忌廉大蝦扁意粉意粉每條都沾滿了醬汁,忌廉汁香滑,十分爽口,蝦仁彈牙。芝士煙肉野菌焗薯皮焗薯皮表面香脆,中間有些薯蓉、煙肉及芝士,十分惹味。Affogato咖啡配上雲尼拿雪糕,苦中帶點甜。Latte香滑的Latte,拉花精美。

晚餐全部由$70起,包了沙律。

煙鴨胸沙律
沙律菜淋上芝麻醬,新鮮又爽脆。

韓式豚肉石鍋拌飯
泡菜、豆芽、加上韓式辣醬,豚肉份量超多,拌飯一流。

金沙忌廉大蝦扁意粉
意粉每條都沾滿了醬汁,忌廉汁香滑,十分爽口,蝦仁彈牙。

芝士煙肉野菌焗薯皮
焗薯皮表面香脆,中間有些薯蓉、煙肉及芝士,十分惹味。

Affogato
咖啡配上雲尼拿雪糕,苦中帶點甜。

Latte
香滑的Latte,拉花精美。

2024-11-16 151 瀏覽
係小巴站見到間裝修好靚既餐廳又入去試下,入到去既裝修好柔和,好有食fusion 菜既感覺,啲擺設都好特別主食叫左蟲草花杞子黃金雞湯米粉,個湯底同雞都好濃味,啲雞仲要係無骨既😍台式紅燒牛肋條配台式蛋餅牛肋條既份量超多,多過啲蛋餅而且炆到好淋,食晒啲蛋餅都仲有好多肉剩至於味道方面紅燒汁甜甜地估唔到個汁同蛋餅都好夾金沙鹹蛋黃單骨雞翼單骨,岩晒懶人食,雞翼外皮炸到好香脆😍未食都聞到好香,食落個味又唔係超咸👍🏻Cold Brew Coffee個杯好特別,咖啡豆係藍莓味既莫札特豆,飲落少少酸,不過係接受到既巴斯克芝士蛋糕🍰細細件唔會太膩,甜度適中,配上幾片士多啤梨同幾粒藍莓🫐食完甜既有少少水果食下👍🏻

台式紅燒牛肋條配台式蛋餅
至於味道方面紅燒汁甜甜地估唔到個汁同蛋餅都好夾

金沙鹹蛋黃單骨雞翼

Cold Brew Coffee

巴斯克芝士蛋糕🍰
2024-11-07 222 瀏覽
今日去咗旺中斜對面一間文青feel Cafe食Dinner (唔係)馬來西亞肉骨茶 跟 豆卜 配 珍珠米飯肉骨茶非常暖胃 亦帶有少少藥材味 排骨係有咬口唔會硬斑斑 豆卜更加吸曬啲湯汁 可以用嚟送飯是日精選沙律(跟餐)當日係煙三文魚沙律上面落咗胡麻醬 非常開胃台式紅燒牛肋條 配台式蛋餅 伴田園沙律 牛肋條煮得都算淋 蛋餅可以點牛肋條嗰個紅燒汁度食 不過雖然佢叫蛋餅 但係好似唔係幾覺有蛋 似係普通薄餅鮮奶咖啡(熱) Latte 超靚嘅拉花 香濃嘅咖啡味 飲落口好滑 亦唔會酸 係一杯好好飲嘅咖啡 睇得又飲得芝士煙肉野菌焗薯皮伴田園沙律 叫咗個小食 呢個portion唔係好大 得三件 但係焗薯皮好香好脆口 面頭有啲野菌肉碎 食落都幾夾嘅味道浪漫星空 上枱嘅時候有盞燈墊底 裏面都有幾多料 包括桂花愛玉、雪糕球、三色小芋圓、椰果、芒果星鑽QQ果、黑糖寒天、香甜脆片 所以有好多唔同口感嘅食材 有煙韌嘅有香脆嘅亦有爽滑嘅 味道亦唔會太甜
今日去咗旺中斜對面一間文青feel Cafe食Dinner

(唔係)馬來西亞肉骨茶 跟 豆卜 配 珍珠米飯

台式紅燒牛肋條 配台式蛋餅 伴田園沙律

2024-11-02 135 瀏覽
身為吃貨竟然今日先發現旺角有一間多國菜西餐廳,大家可以揀選自己喜歡的各國美食,餐廳真的非常貼心。是日精選沙律(跟餐)煙三文魚沙律配上日式芝麻醬,味道清新口感爽脆。鮮奶咖啡(熱)拉花圖案的鮮奶咖啡,入口順滑,味道香醇。金莎忌廉大蝦扁意粉大蝦大大隻,入口爽口彈牙,新鮮鮮甜,而扁意粉每條都掛上金莎忌廉醬汁,用上咸蛋黃製成的醬汁,咸香味濃,令人一試難忘。芝士煙肉野菌焗薯皮伴田園沙律(3件)半月形的薯皮烤得剛好,薯香出眾,芝士濃濃香氣,配上煙肉的咸香、野菌的鮮味,整體非常惹味,而且入口薯皮非常酥脆。「快富貴」酸菜豚肉配「寬粉」第一次在西餐廳食酸辣粉,估唔到味道非常不錯,湯底酸辣度非常平衡,帶一點辛辣味,最特別配上寛粉,寬粉有點兒似闊身薯粉,但闊度闊上一倍有多,口感帶點煙靭,入口滑溜溜的,而豚肉薄身鮮嫩,鮮嫩可口,非常喜愛。浪漫星空一上枱非常𥄫睛,藍色燈光照亮住整個甜品,透明玻璃碗放上香甜脆片、桂花愛玉、雪糕球、三色小芋圓、椰果、芒果星鑽Q0果、黑糖寒天等等豐富餡料,整體果香味十足,口感豐富,吃完真的超大滿足。

是日精選沙律(跟餐)
煙三文魚沙律配上日式芝麻醬,味道清新口感爽脆。

鮮奶咖啡(熱)
拉花圖案的鮮奶咖啡,入口順滑,味道香醇。

金莎忌廉大蝦扁意粉

芝士煙肉野菌焗薯皮伴田園沙律(3件)

「快富貴」酸菜豚肉配「寬粉」

浪漫星空

2024-10-20 321 瀏覽
係旺角行到攰就諗住揾間餐廳坐低休息下,見呢間個menu都吸引就入咗去叫咗個自家製巴斯克芝士蛋糕,認真美心啲蛋糕可能仲好食過佢😂個蛋糕無乜味,又硬另外再叫咗個蘋果批配雪糕,一上枱就見到個雪糕面頭有一舊舊冰,個蘋果批又係無乜味,呢個價錢出面有更多高性價比嘅選擇咖啡就整整常常,比較普遍cafe淡味唯一可取之處就係餐廳坐得幾舒服,亦都多位俾你擺嘢😂但係2杯咖啡加2個甜品加埋一total差唔多$380,附件有其他更好嘅選擇

咖啡就整整常常,比較普遍cafe淡味

2024-10-19
今日同朋友去旺角行街、朋友同我講想食啲小食又想食甜品、但係又想飲咖啡、最好就有獨特嘅咖啡烹調!我諗咗好耐、記得近排有個藝人開咗一間咖啡店,應該可以滿足晒我呢個朋友嘅要求!呢間店除咗有主食,仲有好多款唔同嘅小食,甚至係早晨全餐,不過全日供應、呢個都幾難得!泰式去骨海南雞飯套餐拼沙律:是日蘑菇忌廉湯,雞油飯配秘製醬汁!蘑菇忌廉湯絕對推介真係好好飲好足料!再加上海南雞去骨食囉非常方便!煙三文魚全日套餐:蘑菇、煙三文魚、蔬菜沙律、炒嫩蛋,德國香腸,仲有芝士窩夫!入面有個粟米秘製醬汁、點嚟食更加好食!香香甜甜好開胃![莫札特]咖啡:朋友認為呢一個咖啡質素在高過藍山咖啡、配上獨特冷烹調、成件事更加好飲!芝士煙肉惹菌局焗薯皮拼田園沙律🥗甜品:百利甜酒味巴斯克芝士蛋糕🍰含有酒精成份旺角雙魚座咖啡館旺角通菜街123號號地下

泰式去骨海南雞飯套餐拼沙律:
是日蘑菇忌廉湯,雞油飯配秘製醬汁!

煙三文魚全日套餐:

[莫札特]咖啡:

芝士煙肉惹菌局焗薯皮拼田園沙律🥗
甜品:百利甜酒味巴斯克芝士蛋糕🍰
含有酒精成份

旺角雙魚座咖啡館
旺角通菜街123號號地下
2024-10-08 288 瀏覽
垃圾餐廳,完全唔friendly,唔知係店員問題定咩問題啦,如果餐廳老闆睇到,麻煩睇清楚啲你哋請號其中一個高瘦女店員,我都幾肯定唔係老闆娘,極無禮,態度極惡劣,淨係玩電話,只係問一句都,條問題都未問完,就話唔得,小姐,你聽到我問咩未?第二,完全唔體諒,餐廳連水都要加錢先有,所有野飲至少加$20,大住肚問可唔可以要熱水,答案係唔可以嘅,總之百無,而且野食亦唔平,冇服務但要加一,都算,你條女可唔可以唔好對人咁惡?我大住個肚食到一肚火仲忍唔住喊。覺得好委屈囉。
2024-10-05 240 瀏覽
依間cafe唔錯,裝修好文青feel 坐得舒服👍🏻有酸菜魚食咁盞鬼~好味,酸嘅程度適中🤤有餐湯,同埋酸菜魚好大兜~其實兩個人食都得🤣可以再encore依間😋
依間cafe唔錯,裝修好文青feel 坐得舒服👍🏻
有酸菜魚食咁盞鬼~好味,酸嘅程度適中🤤
有餐湯,同埋酸菜魚好大兜~其實兩個人食都得🤣
可以再encore依間😋
2024-10-02
$85.8 (午餐)