已經唔係第一次幫襯,成日都好多熟客排隊買,平時都係叫飯盒午餐為主。今日同朋友一齊買咗外賣返屋企食無骨醬油雞半隻,非常入味,仲有一浸煙燻香,又唔會太鹹,雞肉好好滑!泰式鳳爪,呢個簡直係要一個人食晒,因為真係好好食,個泰式醬汁加埋啲生洋蔥生芹菜,比泰國餐廳做得更加泰式!上湯娃娃菜,呢個就正常發揮,份量都幾多!豬頸肉飯,見到員工用鐵板燒即點即燒豬頸肉,好夠鑊氣,而且豬頸肉切得好薄,肥瘦均勻!海南雞飯,重頭戲嚟啦!海南雞飯配兩款醬汁,百搭醬同埋泰式醬,非常特別,每款醬汁都係秘製嘅。明白,點解中午時間會咁多人排隊等,價錢又合理公道,味道有保持水準。

今日同朋友一齊買咗外賣返屋企食

泰式鳳爪

上湯娃娃菜,呢個就正常發揮,份量都幾多!

泰式鳳爪
  • 無骨醬油雞
  • 豬頸肉飯
2025-01-11 0 瀏覽
✳️懶洋洋的周日,不想入廚房,選擇外賣真的係最佳選擇。我選擇咗位於元朗鳳群街的「雞同鴨講」外賣店,佢哋的外賣質素非常高!✨首先,我點咗一隻無骨醬油雞,$180,雞肉鮮嫩多汁,師傅用心把整隻雞去骨,醬油味濃而不膩,真係一口接一口,家人們話正更食唔停!✨仲有斬了無骨鹽水鴨半隻,$80,鴨肉滑溜,鹽水味道剛好,食出鴨肉嫩滑鮮味。✨再嚟要了一客鎮香豬軟骨,$55,軟骨煮得極為入味,咬落去有咯吱咯吱的口感,配上醬汁,真係好惹味!✨老婆愛吃豬手,我點了一客新鮮沙薑豬手粒,$50,豬手粒咬落去嫩滑,沙薑的香味令整道菜都充滿層次感,真心推介。✨最後,海南雞脾飯,$60,雞脾肉質滑嫩,飯粒鬆軟,搭配特製醬油,簡直係完美嘅一餐。✨整體來講,「雞同鴨講」真係一個唔錯的選擇,無論係價錢定係味道,都非常值得一試!假日唔想煮嘢,外賣真係最方便又好味的選擇!下次再嚟試其他菜式!

• 鹽水鴨
2025-01-11 0 瀏覽
今日約了一班朋友來慶祝新居入伙,外賣返屋企食,在元朗發現呢間外賣店,價錢合理,份量十足,味道也超正。果然無介紹錯。即叫即斬。仲可以要求去骨添。鹽水鴨在市面上比較少有,清甜的鴨香味,肉質好鮮嫩,味道適中,又不會過咸。越嚼越好味,鴨子清熱潤燥,最適合秋冬進補。海南雞也非常出色,肉質滑嫩,皮薄而不油膩,煮個米粉,已經好滿足,雞是白肉,比較健康,是提供高蛋白低脂肪的來源。沙薑豬手粒估唔到份量驚人,豬手的肉質爽脆,沙薑醬料另外包裝,可以自由根據個人的喜好,豬手的膠質感十足,當小食非常不錯。豬軟骨好淋,好入味,肉質鮮美,調味恰到好處,簡直是下飯的最佳伴侶。豬頸肉拼油雞飯豬頸肉比較乾身配上酸甜秘制醬料,味道即時提升。油雞簡直讓人回味無窮,非常香滑,雞皮夠香又不油膩,雞肉肉味香濃。金黃的薑黃飯更是讓人驚喜,好香好滑好正,個個都讚不絕口,早知外賣多幾盒飯。四種醬汁:薑蓉,砂薑、泰式、百搭經過今次,我決定以後收工吾想煮飯就外賣這家了!

即叫即斬。仲可以要求去骨添。

沙薑豬手粒

豬頸肉拼油雞飯

四種醬汁:薑蓉,砂薑、泰式、百搭

經過今次,我決定以後收工吾想煮飯就外賣這家了!
2025-01-10 0 瀏覽
收工唔想煮飯偷懶🤣✌🏻來雞同鴨講買外賣食不得不讚!抵食又好味🤤叫左幾個飯食好正!輕鬆搞點一餐⭐️豬頸肉+海南雞飯豬頸肉即炸好香口!海南雞勁滑溜有四款唔同口味嘅醬汁可以揀!薑蓉、沙薑、泰式、百搭醬⭐️泰式煎肉餅飯即叫即整!食落好清新有香茅香⭐️冬陰功牛腩飯味道酸辣香口!牛腩口感好好⭐️鎮香豬軟骨炆到好入味好淋!⭐️無骨醬油雞半隻 仲可以叫廚師去骨!食落啖啖肉呢款仲有4款自家製調味醬雞同鴨講✅元朗鳳群街2號年發大廈地下23號舖
收工唔想煮飯偷懶🤣✌🏻來雞同鴨講買外賣食
不得不讚!抵食又好味🤤
叫左幾個飯食好正!輕鬆搞點一餐

⭐️豬頸肉+海南雞飯

豬頸肉即炸好香口!海南雞勁滑溜
有四款唔同口味嘅醬汁可以揀!

薑蓉、沙薑、泰式、百搭醬

⭐️泰式煎肉餅飯

即叫即整!食落好清新有香茅香

⭐️冬陰功牛腩飯

味道酸辣香口!牛腩口感好好

⭐️鎮香豬軟骨

炆到好入味好淋!

⭐️無骨醬油雞半隻

仲可以叫廚師去骨!食落啖啖肉
呢款仲有4款自家製調味醬

雞同鴨講
✅元朗鳳群街2號年發大廈地下23號舖
2025-01-09 0 瀏覽
平時元朗返屋企都留意咗一段時間,睇一睇安排,佢哋做海南雞非常之唔錯,之後佢哋就同我講入邊有四隻醬,有砂礓醬酸辣醬同埋泰式辣醬。食完之後,發覺d雞既好食,又多小食,依家大家都點外賣,真係要揀間高質既呢間舖頭好近元朗地鐵站,大家可以去試吓,入邊好多嘢都好好食,鍾意食海南雞嘅一定要嚟,啲雞全部都好嫩滑,點完醬之後就更加好食,其實都試咗幾次,之後都會經常嚟如果依間係堂食,就一定唔係依d價錢,大家試下就明!

如果依間係堂食,就一定唔係依d價錢,大家試下就明!
2025-01-07 0 瀏覽
今日去左位於元朗既外賣小店試左一餐充滿驚喜既美食。我地叫左無骨海南雞配油飯,香噴噴既雞油飯同滑嫩既無骨海南雞,簡直係一大享受。配埋四款特醬,沙薑醬既濃郁,泰式酸辣醬既開胃,沙嗲醬既香濃同薑蓉既清香,每一款醬汁都為雞油飯帶來唔同層次既滋味,真係越食越想食仲有酸辣鳳爪,酸辣口感令人食指大動,鳳爪既肉質滑溜,酸味同辣味完美平衡,令人忍唔住一啖接一啖。而厚切豬扒,肉質鮮嫩,外層煎至金黃脆口,每一啖都係一種享受。整體黎講,呢次既外賣經歷絕對係一個美味既驚喜,每道菜式都展示出店家既用心同廚藝,值得一試再試!
今日去左位於元朗既外賣小店試左一餐充滿驚喜既美食。

2025-01-01 101 瀏覽
今天黃昏,我到元朗鳳群街名叫「雞同鴨講」的店買外賣,為全家和父母準備晚餐。店內的選擇豐富,讓我感到期待。我見有六隻雞好肥美,我點了無骨醬油雞一隻,肉質鮮嫩,醬油香氣撲鼻。接著是泰式豬頸肉,肉質滑嫩,搭配獨特的泰式醬汁,口感絕佳。再來是泰式煎肉餅,外脆內嫩,香氣四溢,讓人忍不住多吃幾口。此外,我還點了蔥香豬扒飯,飯粒鬆軟,豬扒鮮嫩多汁,蔥香味讓整道菜更加分。最後是川式蒜泥白肉,蒜香濃郁,搭配清爽的醬汁,讓味蕾大開。這一頓晚餐,我還特別選擇了四種醬料:薑蓉、沙薑、泰式及百搭,讓每道菜的風味更加豐富。回到家中,家人們圍坐一起,享受著這頓美味的晚餐,大家都讚不絕口。這次的用餐體驗讓我感到滿足,期待下次再來光顧「雞同鴨講」!

2025-01-01 0 瀏覽
✳️周日不用上班,不想又入廚房,於是在附近頗受街坊歡的<雞同鴨講>外賣專門店,嘆下不用弄食物及張羅洗碗碟的一次豐富晚飯。✨這次我們點了幾款美味的菜式,真是吃得飽足又滿足。✨首先是無骨醬油雞一隻,只需 $180,鮮嫩多汁的雞肉,配上那香濃的醬油味,吃起來真是一絕。每一口都讓人齒頰留香,家人們都讚不絕口。✨接著是泰式煎餅(五件),只需 $48,金黃香脆的外皮包裹著豐富的內餡,每一口都是驚喜。✨泰式豬頸肉也是必點之選,只需 $45,豬頸肉嫩滑香口,再加上那獨特的泰式調味,真是讓人食指大動。✨阿女愛吃無骨海南雞飯~$48,雞肉滑嫩,飯粒香軟。✨我與老婆也愛豬軟骨飯~$55,軟骨煮得非常入味,飯粒飽滿,簡直是一碗讓人停不下來的美味。
✨這次我們點了幾款美味的菜式,真是吃得飽足又滿足。

✨阿女愛吃無骨海南雞飯~$48,雞肉滑嫩,飯粒香軟。
2024-12-31 73 瀏覽
這間位於元朗的外賣店「雞同鴨講」,主打無骨海南雞、醬油雞及鹽水鴨,另外還有多款的隻雙拼飯及小食,價錢合理而且味道不俗。無骨海南雞及醬油雞原隻雞可以選擇去骨與否,雞皮很薄而且脂肪不多,浸至剛熟,雞肉保持嫩滑,而且調味恰當,十分入味。台式肉燥拼豬頸肉飯黃薑飯淋上肉燥,飯香爽口,加上肉燥醬汁惹味,豬頸肉表面香脆及爽口。鎮香豬軟骨豬軟骨炆至入口鬆化,骨膠原豐富,軟骨部份入口溶化,送飯一流。冬陰功炆牛腩牛腩炆至肉質鬆化,帶少許辣香,冬陰功的香料味道突出,十分惹味。

無骨海南雞及醬油雞

台式肉燥拼豬頸肉飯

鎮香豬軟骨

冬陰功炆牛腩
2024-12-31 109 瀏覽
又到咗做冬嘅時候😀屋企一定要加隻雞買多啲餸一家人食飯,超級推薦呢間雞同鴨講,雞鴨專門店,一邊有原隻雞、台式飯、小食、泰式小食都有,斬料加送就啱啦!海南雞低碳人士最愛,雞肉大大件,好鍾意食啖啖肉,份量多價錢好合理!佢哋嘅雞肉好嫩滑,大大件雞肉配埋酸酸辣辣醬汁,好好味🤤佢哋仲有八搭汁、沙薑、泰式汁同薑蓉。醬油雞最推薦就係醬油雞,佢哋用醬油調味過,所以味道香濃,完全唔需要再落醬料已經好好食。不愧為雞鴨專門店佢哋嘅火候掌握得好好,雞肉超級嫩滑👍🏻台式肉燥拼豬軟骨飯份量超多超多,大時大節share就啱,佢哋嘅肉燥好香口甜甜地,醬汁夠多同飯混合之後更加出色冬陰功牛腩最鍾意食牛腩佢哋嘅牛腩肥瘦適中,由香濃冬陰功味道,牛腩比較淋身,非常好食。

海南雞

醬油雞

台式肉燥拼豬軟骨飯

冬陰功牛腩

• 醬油雞
2024-12-31 108 瀏覽
雞同鴨講開得好近YOHO,想食雞成日黎呢度買,佢喺雞同鴨真係好好食🤤⭐無骨醬油雞飯雞件嫩滑入味,有醬油味有雞味,正在雞皮下唔肥,啖啖肉勁正。⭐無骨鹽水鴨飯鹽水鴨比雞瘦,入口鹹鹹地有咬口,肉質鮮美😋黃薑飯香口,水量適中唔過淋,正。⭐鎮香豬軟骨第一次叫豬軟骨,炆得好淋好入味喎,香香甜甜好正,連軟軟骨位都輕鬆咬爛,個汁撈白飯正。⭐新鮮沙薑豬手粒豬手勁爽口,咬落彈牙,係南薑同蒜香味,仲有芫荽香,睇電視嚼豬腳正😆⭐醬汁一盒飯跟一款醬汁,有薑蓉、泰式、沙茶、百撘。個人覺得前三樣同雞夾啲,百撘就同雞同鴨都夾,同埋百撘醬唔辣,大人細路都啱點😆好食又抵食,好多人黎斬料加餸㗎。
⭐無骨醬油雞飯
雞件嫩滑入味,有醬油味有雞味,正在雞皮下唔肥,啖啖肉勁正。
⭐無骨鹽水鴨飯
⭐鎮香豬軟骨
⭐新鮮沙薑豬手粒
⭐醬汁
好食又抵食,好多人黎斬料加餸㗎。
2024-12-29
2024-12-23 105 瀏覽
元朗YOHO附近又有一街高質外賣店主要食海南雞同豉油雞大大隻肥美嘅豉油雞放咗喺櫥窗都幾吸引除咗海南雞之外,仲可以拼豬軟骨、肉燥、豬頸肉等等無骨豉油雞飯只係$52份量好多,每件海南雞都係啖啖肉肉質夠哂滑~另可揀配四種唔同嘅醬料薑蓉、砂薑、泰式、仲有款百搭醬特別之處係少有嘅黃薑飯,冬天食啱哂豬軟骨併海南雞飯 $60雖然係雙拼,但係雞肉份量都好多豬軟骨好入味~口感軟腍!台式肉燥併海南雞飯 $56肉燥鋪喺黃薑飯上面拌勻後更加滋味!小食有驚喜😋泰式豬頸肉爽口惹味!泰式煎肉餅好大件口感爽口彈牙,沾泰式醬更滋味😆
元朗YOHO附近又有一街高質外賣店

主要食海南雞同豉油雞
大大隻肥美嘅豉油雞放咗喺櫥窗都幾吸引
除咗海南雞之外,仲可以拼豬軟骨、肉燥、豬頸肉等等

無骨豉油雞飯只係$52

份量好多,每件海南雞都係啖啖肉
肉質夠哂滑~另可揀配四種唔同嘅醬料
薑蓉、砂薑、泰式、仲有款百搭醬
特別之處係少有嘅黃薑飯,冬天食啱哂

豬軟骨併海南雞飯 $60

雖然係雙拼,但係雞肉份量都好多
豬軟骨好入味~口感軟腍!

台式肉燥併海南雞飯 $56

肉燥鋪喺黃薑飯上面
拌勻後更加滋味!

小食有驚喜😋
泰式豬頸肉爽口惹味!

泰式煎肉餅好大件
口感爽口彈牙,沾泰式醬更滋味😆

最近喺元朗雞地發現咗一間用心小店,舖頭主打海南雞同埋醬油雞,見到已經好多街坊排隊加緊餸,又去試吓佢無骨海南雞半隻人氣熱賣一定係佢哋嘅海南雞,拜拜今次買咗半隻海南雞返屋企試吓,黃澄澄的雞皮油亮滑潤,肉身則緊實鮮美,一入口就是滿腔雞肉該有的芬芳, 再輪流蘸上佢哋小店自家製蔥薑醬,簡直冇得彈無骨醬油雞口感以皮脆肉嫩,色澤要呈濃濃醬油的顏色而帶光澤;同時滲出鮮香味美的雞味和豉油焦香,肉質厚肉嫩滑,我覺得我好快又會encore無骨鹽水鴨飯鴨身油潤光亮,味道甘腴鹹香,肉質細嫩,肉味會被雞肉更加濃郁,加埋黃薑飯滿滿風味薑蔥厚豬扒飯厚切嘅金黃帶骨豬扒,用上特調製蔥油,一啖豬扒一啖蔥油送飯,真係回味無窮咖喱煎肉餅飯完全冇諗過居然仲有咖喱飯,即刻用咗好多多種香料,咖喱味道多層次豐富,加埋即叫即煎肉餅,肉餅入邊仲加咗芹菜增加口感同香氣一間絕對係元朗,難得一間用心打理餐廳,睇得出店主食材挑選嚴格用心製作!

無骨海南雞半隻

無骨醬油雞

無骨鹽水鴨飯

薑蔥厚豬扒飯

咖喱煎肉餅飯

難得返屋企食飯,買餸斬料先。同一般燒味店唔同,佢主打海南雞、醬油雞、鹽水鴨,但又有豬頸肉、豬軟骨、肉燥飯、和其他泰式小食。同三餸飯又唔同,師傅即叫即斬,亦都可以外賣雞煲、飲品等等。落咗單,都見到好多人嚟買外賣。🌟無骨醬油雞(例牌)$60😍 嫩滑又唔駛吐骨🌟泰式煎肉餅$48😋好香香茅/泰式香料味🥰🌟泰式豬頸肉 $45🌟鎮香豬軟骨 $55 🌟新鮮沙薑豬手粒 $50另配四個醬汁:沙薑/薑蓉 配雞正👍🏻泰式/百搭醬配其他小食好味👍🏻溫馨提示:可以先落咗單先,買完其他嘢返嚟就有得拎啦😊
難得返屋企食飯,買餸斬料先。
同三餸飯又唔同,師傅即叫即斬,亦都可以外賣雞煲、飲品等等。
落咗單,都見到好多人嚟買外賣。

🌟無骨醬油雞(例牌)$60😍 嫩滑又唔駛吐骨
🌟泰式煎肉餅$48😋好香香茅/泰式香料味🥰
🌟泰式豬頸肉 $45
🌟鎮香豬軟骨 $55
🌟新鮮沙薑豬手粒 $50
另配四個醬汁:
沙薑/薑蓉 配雞正👍🏻
泰式/百搭醬配其他小食好味👍🏻

溫馨提示:可以先落咗單先,買完其他嘢返嚟就有得拎啦😊
星期六簡簡單單諗住去屋企樓下買外賣返嚟食,點知有驚喜!台式肉燥配鹹水鴨飯鹹水鴨嘅皮薄肉滑,咬落去口感超級嫩滑,而肉燥香濃,真係好好撈飯,配合鴨飯一齊食,簡直係完美!豬軟骨配醬油雞飯醬油雞嘅皮,肉質鮮嫩,真係每一口都令人陶醉。豬軟骨嘅口感亦好好,咬落去有彈性。蒜泥白肉真係超級推薦!每一片肉厚薄適中,搭配蒜泥,味道豐富,令人一啖接一啖,停唔到口,口感層次十分豐富。泰式酸辣鳳爪好惹味,酸酸辣辣,清爽得嚟又唔會太過刺激,完美嘅開胃菜。上湯浸娃娃菜入味得滯,湯頭清甜,搭配炸蒜頭,香氣四溢,食得好開心!整體嚟講,今日嘅餐點令人食得心滿意足,絕對值得再來!
星期六簡簡單單諗住去屋企樓下買外賣返嚟食,點知有驚喜!

台式肉燥配鹹水鴨飯

豬軟骨配醬油雞飯

蒜泥白肉

泰式酸辣鳳爪
好惹味,酸酸辣辣,清爽得嚟又唔會太過刺激,完美嘅開胃菜。

上湯浸娃娃菜
入味得滯,湯頭清甜,搭配炸蒜頭,香氣四溢,食得好開心!

整體嚟講,今日嘅餐點令人食得心滿意足,絕對值得再來!