2022-09-12 175 瀏覽
想食咗呢間出名雞翼嘅小食店好耐㗎啦🐥 冇諗過佢而家出埋飯餐 真係食雞翼都可以食到好飽啊😙港式避風塘蒜香雞翼望到已經覺得好開心 因為本身好鍾意食避風塘粒粒🫢 貪佢好好送飯 呢個避風塘粒粒比較辣 但係我都挑戰成功 因為都幾鍾意食辣嘢🤓韓風吉士鹹蛋醬雞翼呢個鹹蛋黃醬係分開另上 冇諗過佢嗰醬係凍嘅😂 令口感都幾特別 外凍內熱 雞翼外脆內軟 仲有好多肉汁 超級juicy 鹹蛋黃味都幾出眾宮崎南蠻他他雞翼呢個醬都係分開上嘅 所以我都係用匙羹將啲醬𢳂喺上面 呢個醬有少少似沙律醬🥰 配炸物都非常好食 雞翼都係非常Juicy不要儀態一人套餐B餐冇諗過呢個飯餐係所有小食放埋一齊😮 但係咁樣更加環保我都幾贊成㗎 溫泉蛋洋蔥雞翼丼🧅 入面都有三隻雞翼 但係今次就唔係炸雞翼啦 但係反而質感都OK 有啲似滷水雞翼咁 甜芥辣雞軟骨 雞軟骨粒粒都做得幾好 不過我最鍾意都係唐揚蝦🍤 點埋他他醬食更加正零系可樂除咗可樂仲有sparkling lemon tea😮 不過我自己係可樂控 所以都係會嗌可樂😙雞翼有好多種口味㗎 可能下次試吓唔同嘅味先

韓風吉士鹹蛋醬雞翼

宮崎南蠻他他雞翼

不要儀態一人套餐B餐

零系可樂

雞翼有好多種口味㗎 可能下次試吓唔同嘅味先
午餐
2022-09-12 48 瀏覽
今日去探一個住喺觀塘嘅朋友,諗住買啲嘢上去佢屋企食,所以嚟到裕民坊YM ²覓食。咁岩見到呢一間雞翼山,呢度有好多唔同味道嘅雞翼,好似好吸引咁!加上雞翼都好適合開party,大家一齊share食。因為好多味道都好特別,加上本人有少少選擇困難症,所以叫店主推介在一啲比較熱門嘅味道俾我哋。店主推介咗文青風玫瑰雞翼、港式避風塘蒜香雞翼同埋宮崎南蠻他他雞翼。咁多款入邊我個人比較鍾意文青風玫瑰雞翼,因為玫瑰雞翼係有一層甜甜嘅玫瑰糖漿喺出邊,有種蜜糖雞翼嘅感覺,同時又帶一點花香👍🏻仲有,值得一讚嘅就係雞翼山嘅雞翼全部都係好Juicy嘅,唔會好乾,高汁👍🏻除咗雞翼,我仲叫咗一個A餐,A餐入邊包咗三件雞翼、南蠻蝦多士、溫泉蛋蘑菇飯同埋飲品,南蠻蝦多士都好好味,推介👍🏻
2022-09-07 36 瀏覽
觀塘重建後都甚少在附近商場逛,這天來到裕民坊商場逛逛,發現多了很多特色食店和小店,行經一間專吃雞翼的食店,非常吸引,自小便喜歡吃雞翼,於是跟友人便外賣套餐回家品嚐。食店裝潢簡單,有一位置可立食,但見一般食客都是外賣帶走。我們一口氣叫了多種雞翼口味及試試一人套餐,而且選擇雞槌拼雞翼,可以盡情滿足食慾。《濃口櫻花蝦蝦醬雞翼》,雞槌雞翼大小適中,櫻花蝦數隻,份量不太多,蝦醬味突出,吃起來惹味非常。《宮崎南蠻他他雞翼》,醬汁是精髓,帶點蛋黃粒,本身雞翼只略帶點咸香,塗上雞翼後把雞翼口感提升,不會很咸。《泰式冬陰酸辣雞翼》,外賣回家路途中已不斷聞到冬陰的味道,吃起來是有點辣且帶點酸,充滿冬陰香茅香料的雞翼,同樣濃而辛,嗜辣的人應該會喜歡。我們另選了《一人套餐A餐》有三隻玫瑰雞翼,蝦多士,溫泉蛋蘑菇飯及飲品。玫瑰雞翼帶點蜜糖味,玫瑰味不算突出,清甜的雞翼比起剛才濃味的雞翼恰好中和了一下。兩粒蝦多士非常精緻,蘑菇飯份量很多,因外賣回家吃,所以飯的口感變得較乾身實淨,有溫泉蛋拌著吃,可使飯的口感較為濕潤鬆散。這次雞翼份量點得較多,吃得非常滿足😁

20 分鐘 (外賣自取)
  • 濃口櫻花蝦蝦醬雞翼
2022-09-04 47 瀏覽
嚟到裕民Square, 佢地開咗間雞翼山我今次揀咗一個$128嘅有12件雞翼,12件三款雞翼分別係文青風玫瑰雞翼、濃口櫻花蝦蝦醬雞翼、同埋港式避風塘蒜香雞翼。另外呢我哋仲有一個不要儀態一人餐,係B餐嘅, $68 ,呢個一人餐入邊有溫泉蛋洋蔥雞翼丼、甜芥辣雞軟骨、唐揚蝦、仲有野飲,餐紙上係1,4,8,仲配了氣泡檸檬茶 & 氣泡桃橙茶。好多人排隊買,所以等左15分鐘先拎到,佢地有自助點餐機,應該就唔駛點排。包裝上店家都用咗心思。佢喺個雞翼盒上面專登開咗個窿仔,去排水氣。咁就唔使令到啲雞翼林晒😁其實依個份量兩個人食都已經超級足夠。如果係雞翼嘅fans真係冧到爆。雞翼嘅口味眾多,全部都好有特色,睇得出係用咗心思。玫瑰雞翼最好食,有糖膠黐住,避風塘雞翼好辣、好惹味,蝦醬雞翼嘅香味好足夠,一打開就已經聞到大超大嘅蝦醬味。有成10幾款口味嘅雞翼咁多,下次再試下啦。
嚟到裕民Square, 佢地開咗間雞翼山

飲品

温泉蛋洋蔥雞翼丼
文青風玫瑰雞翼、港式避風塘蒜香雞翼
濃口櫻花蝦蝦醬雞翼

有成10幾款口味嘅雞翼咁多,下次再試下啦。
2022-09-03
飲品
温泉蛋洋蔥雞翼丼
文青風玫瑰雞翼、港式避風塘蒜香雞翼
濃口櫻花蝦蝦醬雞翼
  • 港式避風塘蒜香雞翼
  • 溫泉蛋洋蔥雞翼丼
2022-09-03 49 瀏覽
平日放工行過裕民坊中心底層,見倒雞翼專門店*雞翼山*進駐到呢個商場啦,大熱天時放假決定係屋企嘆冷氣煲劇,就專程過嚟買啲雞翼返屋企慢慢嘆。店舖雖小,但都有立食位置,而且仲有兩部自助點餐機,非常方便,不過由於食物都係即叫即做👍🏻,所以都要預番10-15分鐘等候。睇睇餐牌,雞翼味道有好多選擇,文青風玫瑰味、黑松露、吉士咸蛋醬、櫻花蝦、他他醬、冬陰酸辣、咸檸七、避風塘蒜香、原味等等….咸甜酸辣各式其式,咁多味道選擇真係要專門店先做倒👍🏻。除左雞翼仲有3個套餐可供選擇。今日選擇左櫻花蝦、避風塘蒜香同原味;🥢原味雞翼,可以食出雞翼真味道,炸得金黃,肉質保持水份。🥢避風塘蒜香,呢個未入口蒜香味已經湧入黎,如果加埋辣就更prefect。🥢櫻花蝦係我最期待,入口咸咸香香。一人C餐 : 玫瑰味雞翼,香香甜甜;明太冇骨雞翼croffle 包,個包我拎到返屋企再入焗爐烤番脆,牛油味好濃,中間果件原塊菠蘿同明太子雞翼個味好鬼夾。

今日選擇左櫻花蝦、避風塘蒜香同原味;
🥢原味雞翼,可以食出雞翼真味道,炸得金黃,肉質保持水份。

🥢櫻花蝦係我最期待,入口咸咸香香。

2022-09-03 22 瀏覽
雞翼山,其中一間分店位於觀塘裕民坊之外,交通非常方便,買外賣回家一流。雞翼山當然以雞翼為主打,但雞翼口味之多確實超出想像。$128雞翼餐有12隻雞翼,可以選擇最多三款選擇,首選玫瑰蜜糖口味,炸雞翼絕配蜜糖,甜甜地但帶點花香味道,蜜糖味道亦不會太甜,首選必點口味。另一款咸檸七口味,雞翼帶有酸酸甜甜味道,可稍減炸雞翼之油膩感。除雞翼外,餐廳亦有幾款一人/二人餐可供選擇,有飯有包更有小食拼盤,確實不只雞翼咁簡單。

2022-09-02
10 分鐘 (外賣自取)
2022-09-02 40 瀏覽
一見到個餐牌有成9款雞翼已經開始有選擇困難症最後揀咗鹹蛋醬、冬陰功、避風塘蒜香揀完又覺得有其他味都好想食 唯有下次再食啦今次係買外賣返去office食,叫完之後諗唔知D雞翼會去撈埋一齊返到去打開有驚喜呀,因為真係幫我哋分番開一份一份,啲味道唔會撈埋一齊港式避風塘蒜香,非常香口,味道唔會好辣但係幾惹味冬陰公酸辣感覺真係有冬陰功嘅感覺, 食落都幾過癮雞翼真係即叫即整,真係睇住佢哋喺入面整所以等佢整都要少少時間等緊嗰陣,見入面廚房都算幾乾淨整齊, 我都食得放心啲啦店面寫住「不要儀態…只想吃雞翼」都幾搞笑
一見到個餐牌有成9款雞翼
已經開始有選擇困難症

最後揀咗鹹蛋醬、冬陰功、避風塘蒜香

揀完又覺得有其他味都好想食

唯有下次再食啦

港式避風塘蒜香,非常香口,味道唔會好辣但係幾惹味

冬陰公酸辣感覺真係有冬陰功嘅感覺, 食落都幾過癮

雞翼真係即叫即整,真係睇住佢哋喺入面整

所以等佢整都要少少時間

等緊嗰陣,見入面廚房都算幾乾淨整齊, 我都食得放心啲啦
店面寫住「不要儀態…只想吃雞翼」都幾搞笑

2022-09-01
  • 港式避風塘蒜香雞翼
2022-09-01 39 瀏覽
今日屋企冇煮到飯,近近地係小巴站入裕民坊買野食番屋企。雞翼山好早之前就聽過但未試過,原來係觀塘開左分店,襯衣個機會買番去試下先!雞翼原來可以研發左禁多款味道🤣 佢Menu足足有9種口味。選擇困難症,所以要左個$128/12件有埋野飲,3個味一次過試下。濃口櫻花蝦蝦醬雞翼-初初驚會唔會怪怪地,食落原來蝦醬味適中唔會好濃,加左糖所以係甜甜地,意外地禁好食!宮崎南蠻他他雞翼-配咗個他他醬可以點,炸野食太多會有d油膩,點左他他醬就fresh好多,一件接一件!港式避風塘蒜香雞翼-辣味選擇!就係傳統香港味道,雞翼炸得香脆,加上避風塘炸蒜,非常香口。家中懶人冇飯不歡,買左個一人餐比佢,有溫泉蛋洋蔥雞翼丼、甜芥辣雞軟骨、唐揚蝦同野飲。雞軟骨、唐揚蝦炸得幾脆,唔係炸嘅洋蔥雞翼就唔怕太熱氣。值得一提係等待需時,因為餐廳應該係即叫即煮,所以所有炸物都熱辣辣好香脆!

2022-08-06 111 瀏覽
嗌左openrice 外賣自取,我落單但朋友去拎,所以佢咩都唔清楚。番到屋企食個陣先發現,明明叫左全部雞中翼,最後就變左半翼半膇,明明叫左柳橙綠茶,最後話無就變左罐裝飲品,簡直係被騙。
2022-08-06
30 分鐘 (外賣自取)
2022-08-02 96 瀏覽
小編又係觀塘尋找美味小食!今次來到裕民坊!近新小巴站!呢間雞翼山並不是第一次食,有日係朋友屋企開Party已經食過一次!個次係食文青風玫瑰雞翼!拎起手都熱嘅,而且食落口都脆,仲好有玫瑰香味tim! 見上次咁正,今次再嚟自己買來食。今次小編係叫咗港式避風塘蒜香雞翼!叫完都等咗一段時間!原來係收到order先做野既!即叫即做,送出來個時真係好香。拎住去搵個朋友未入到門口,已經話「真係好邪惡!」實在太香!食落口,好香!皮又脆,有少少辣,仲有啲肉都有少少雞味!送啤酒,直頭係邪惡中既邪惡!
2022-07-14
10 分鐘 (外賣自取)
午餐
2022-07-15 123 瀏覽
文青玫瑰雞翼🌹🐔  +柳橙冰綠茶🍊🍵🧊🌹🐔🌹🐔🌹🐔🌹🐔🌹🐔✴️ 放縱自己一下…. 但好似冇之前咁好食….. 多咗啲之前冇嘅胡椒味…………🍊🍵🧊🍊🍵🧊🍊🍵🧊🍊🍵🧊🍊🍵🧊✴️ 杯柳橙冰綠茶越黎越細杯………. 之前膠杯已經細……….依家仲用裝熱飲嘅紙杯……… 容量細到一個點…….. 同飛機嗰杯咖啡一樣咁細杯……. 仲要送漏一杯……… 味道都越黎越唔好飲………..🥺
文青玫瑰雞翼🌹🐔  +柳橙冰綠茶🍊🍵🧊

🌹🐔🌹🐔🌹🐔🌹🐔🌹🐔

文青玫瑰雞翼+ bb size 柳橙冰綠茶

🍊🍵🧊🍊🍵🧊🍊🍵🧊🍊🍵🧊🍊🍵🧊

外賣送餐
文青玫瑰雞翼+ bb size 柳橙冰綠茶
2022-06-03 207 瀏覽
今天晚餐,點了觀塘裕民坊的 #雞翼山,話說這裡有多款雞聞名🤪今天是慶祝小朋友的生日,我們點了很多食物,朋友仔都推介希望嘗試這間專做雞翼的店舖,試試所出品的是否配得上專門店的名號,始終在香港這美食天堂,夠膽只做一樣食品,若非有十足信心相信也不會吧🥸我們點了三款雞翼:1. 原味脆香雞翼 通常試一間店舖實力,一定先試原味;這原味雞翼與想像中有點平凡,食落口感不過不失,正常雞翼看待推薦度:⭐⭐⭐2. 講呢D友情萬歲檸茶雞翼 這款我認為是三款雞翼中最為亮麗的一款,檸茶味完全突出,配上雞翼,其化學作用得出2個字「好食」值得一再回味推薦度:⭐⭐⭐⭐⭐3.鼠美草咸蛋黃奇雞翼 食落是有點咸蛋味,個人覺得配在雞翼上,咸蛋味道不算太突出,但也是優點,為平凡的雞翼配上一點點敘推薦度:⭐⭐⭐⭐總始這次雞翼體驗,可以給⭐⭐⭐⭐,建議大家試比較重味的配搭,會更能突出雞翼的味道
今天晚餐,點了觀塘裕民坊的 #雞翼山
,話說這裡有多款雞聞名🤪

我們點了三款雞翼:

原味脆香雞翼 & 講呢D友情萬歲檸茶雞翼
鼠美草咸蛋黃奇雞翼
  • 講呢D友情萬歲檸茶雞翼
2022-05-15 188 瀏覽
幾年前好鐘意食雞翼山嘅雞翼,今天來回味一下。不過有點失望,已經無以前咁好味😞🔸文青風玫瑰雞翼(💰$38/4隻 💰$48/6隻)取貨時都摸到熱辣辣!好想快啲食!但係回家一打開,點解無哂啲玫瑰花瓣?以前個賣相好靚架💔評分已經大打折扣😩雞翼都比以前細隻咗啲。但都係炸到脆脆,外層都有滿滿嘅玫瑰味蜜糖嘅。唯一無變嘅係佢嘅玫瑰蜜糖,仲係咁好味!但係雞肉入面有明顯嘅雪味😵‍💫點解雞翼山你要令我失望😭😭評分: 6/10

🔸文青風玫瑰雞翼(💰$38/4隻 💰$48/6隻)
文青風玫瑰雞翼

點解雞翼山你要令我失望😭😭

評分: 6/10
2022-04-14 108 瀏覽
雞翼山應該好多人都食過,而我都唔另外😚我只係口痕想食下,雖然出左好多口味,但我最中意文青風玫瑰🌹雞翼即叫即炸,熱辣辣好正🤤表面炸得非常香脆,裡面啲肉仲好嫩,面頭仲有玫瑰花瓣同玫瑰糖漿,玫瑰味香得黎唔假,甜甜地好正,好岩我口味❤️❤️

2022-04-11
下午茶
2022-01-17 210 瀏覽
今日下就諗住行下 #裕民坊 # YM2 , 見到呢間 @chickenwingsmountain 行過都聞到勁香, 就買兩份試下喇, 全部都即叫即整, 夠曬熱辣辣呀 #鼠尾草鹹蛋黃哥雞翼 雞翼炸得都算薄粉, 鹹蛋黃醬薄薄咁包圍住成隻雞翼, 每一個位置都食到鹹蛋黃醬, 食落好好味 #港式避風塘蒜香雞翼 呢個避風塘雞翼就滿滿既炸蒜同辣椒係面, 食起黎香香辣辣, 真係幾惹味 之後叫埋兩杯特飲, 分別係 #柳橙冰綠茶 真係有成舊橙係入面, 配埋個茶底飲起黎好清新, 岩岩好可以解返雞翼既油膩感 #水蜜桃粒粒茶 入面有細細粒既果肉, 飲起黎都唔太甜, 啱曬要黎配雞翼食 不過呢道位置比較有限, 如果要堂食可以係舖頭內既小枱進食, 食完就要快速讓位俾其他人喇 ———————雞翼山 (裕民坊YM²) (觀塘) 觀塘協和街33號裕民坊YM²地下G3號舖 ____________#雞翼 #鹹蛋黃 #邪惡 #食好西 #觀塘美食 #避風塘 #先食奇兵 #chickenwings #chickenwingsmountain #cineatkp #food #foodie #eatgoodw
今日下就諗住行下 #裕民坊 #

#港式避風塘蒜香雞翼

之後叫埋兩杯特飲, 分別係
#柳橙冰綠茶

#水蜜桃粒粒茶
入面有細細粒既果肉, 飲起黎都唔太甜, 啱曬要黎配雞翼食

———————
雞翼山 (裕民坊YM²) (觀塘)
觀塘協和街33號裕民坊YM²地下G3號舖
____________
#雞翼 #鹹蛋黃 #邪惡 #食好西 #觀塘美食 #避風塘 #先食奇兵 #chickenwings #chickenwingsmountain #cineatkp #food #foodie #eatgoodwest