2023-05-18 956 瀏覽
係Mirror@AK江𤒹生開嘅日系甜品店,主打京都風甜品,更請來前四季酒店餅廚主理。店名「雪月花」出自日本詩人形容為大自然美景,希望舖頭營造一個舒適空間。店內走日系京都風,設有日式榻榻米地台+貓貓擺設,女仔可以打卡!見到好多人帶埋mirror成員嘅布公仔打卡😂留意!有最低消費:每位1杯飲品+設加一👓 NEKO芝麻刨冰 $108有4款刨冰,「NEKO芝麻刨冰」係以AK愛貓「芝麻」為靈感。芝麻汁用黑芝麻磨成,幾香黑芝麻味,附上煉奶可以食到一半倒入內裏冇芝麻汁嘅刨冰;刨冰裏面係豆腐味雪糕+疑似蒴餅物體??豆腐味雪糕清新好食!有約5塊蒴餅物體,但似啫喱質地少Q彈,唔算好食,唔通因為冇咗黃豆粉?採用日本溫泉水製冰,天然鹼性可令刨冰更順滑,但…覺得同普通刨冰質感冇乜分別,純粹冰夠碎👉🏻👈🏻賣相好靚的確好啱打卡🐱評分:7.5/10👓 羽衣抹茶味刨冰$98好甘香嘅抹茶醬好食,有駐茶師會即打幼滑羽衣抹茶。 topping仲有紅豆+少少奶蓋狀好食嘅cream+2粒貓貓餅乾;刨冰裏面同樣係雪糕+疑似蒴餅物體,但用上雲呢拿雪糕,味道似平價雲呢拿雪糕普通,相比下豆腐雪糕較為好食。我同朋友各自喜愛上面兩個款式!評
留意!有最低消費:每位1杯飲品+設加一

👓 NEKO芝麻刨冰 $108
賣相好靚的確好啱打卡🐱
評分:7.5/10
👓 羽衣抹茶味刨冰$98
我同朋友各自喜愛上面兩個款式!
評分:7/10
👓十勝紅豆抹茶年糕湯 $78
呢款幾有質素,日式味濃!有駐茶師會即打羽衣抹茶,抹茶夠甘苦香茶味,唔會有任何奶溝淡;兩大舊軟糯年糕,平時比較少機會食到,年糕本身無味,靠香甜日本紅豆+甘香抹茶互相配搭
評分:7.5/10
👓<嵐山> 焙茶心太軟伴柚子薄脆 $90
即叫即焗,有心太軟應有啲流心狀態,擺碟靚,有罐頭桃粒+外表似花膠但味道似橙香嘅薄脆片,脆片味道係唔差嘅
心太軟整體偏甜🙈吾算濃郁焙茶味,少咗個陣茶香🙈
評分:6/10
👓抹茶latte $45
係正宗抹茶甘香嘅味道,比較日本傳統淨抹茶,唔夠奶唔夠拿鐵feel,未必個個鍾意呢種偏甘嘅味。
但始終有最低消費,想嗌杯飲品湊夠數又經濟一點,係個選擇
之前一路賣甜品唔係好吸引到我(附近仲要有想甜同佢競爭)🙈最近見佢轉型做cafe類 所以決定一試😝平日晚上walk in都有位店面幾大 坐得舒服👍「好難捉摸小丸子」($68)有驚喜!以為佢係章魚小丸子 點知係飯糰包住章魚再炸😮外皮脆卜卜 非常香口 食到後尾凍左都仲好脆😛飯糰好軟熟 一d都唔硬❤本身驚食唔晒6粒飯糰 最後都清晒🤣另外再叫左蟹肉炒烏冬同雞絲冷麵味道中規中矩 正常無咩大驚喜~轉型後甜品得返刨冰 所以都叫左個芝麻刨冰試下😋個樣都幾靚 側邊有幾粒日本蕨餅食到入面仲有球雪糕👍雖然芝麻味食到入面唔算好濃但配住練奶同雪糕食都ok都算收貨既~~
之前一路賣甜品唔係好吸引到我(附近仲要有想甜同佢競爭)🙈
最近見佢轉型做cafe類 所以決定一試😝
平日晚上walk in都有位
店面幾大 坐得舒服👍
「好難捉摸小丸子」($68)有驚喜!
以為佢係章魚小丸子 點知係飯糰包住章魚再炸😮
外皮脆卜卜 非常香口 食到後尾凍左都仲好脆😛
飯糰好軟熟 一d都唔硬❤
本身驚食唔晒6粒飯糰 最後都清晒🤣
好難捉摸小丸子

另外再叫左蟹肉炒烏冬同雞絲冷麵
味道中規中矩 正常無咩大驚喜~
轉型後甜品得返刨冰 所以都叫左個芝麻刨冰試下😋
都算收貨既~~
芝麻刨冰

蟹肉炒烏冬
好難捉摸小丸子
今天去品嚐老闆的秘密熟悉的環境,新的Menu給人驚喜價錢不昂貴,但是味道一點也不馬虎唯一一個缺點就是飲品太細杯那麼好飲,可否加大嗎現在到5月14日每一次消費加$75可以擁有一個小木雕花花還可以幫到社區的小朋友
2023-04-05
至噌扮曬蟹
黑松露薯條
野菌蘑菇湯
串燒兄弟
𤒹忽怒wings
瑪格麗特
2023-02-19 407 瀏覽
裝修環境寬敞舒適,日系京都風裝修 ,有可愛貓貓擺設,日式甜品極有心思😍,職員態度殷勤。試了三道甜品,情人節限定One and Only 🌹無麵粉朱古力軟心脆脆配紅莓味朱古力手工玫瑰花、清水-紅梅醬和菓子麻糬伴梅酒味乳沫及士多啤梨沙冰。款款甜品都好靚,眼球相機先食,甜品有多層次味道。One and only 玫瑰花和塊葉也不同味,有如跟朱古力脆脆畫龍點睛。清水酒味乳沫清香,麻糬中又有夾心;士多啤梨沙味入面有雪糕,有麻糬,有脆脆,口感十分豐富,值得一試再試。仲有好多款式未試,一定要再去試吓其他款式😍

款款甜品都好靚,眼球相機先食,甜品有多層次味道。

仲有好多款式未試,一定要再去試吓其他款式😍
2023-02-19
  • 清水
  • 士多啤梨沙冰
  • One  and  only
趕住最後的尾巴食甜絲絲情人節限定甜品🫰🏻✨期間限定10/2-23/2✨.留意係要每人最少叫一款甜品架~.🔸情人節撻$99/set (唔可以分開叫)麻薯軟心紫薯撻1件&士多啤梨吉士撻1件Heartbeat & Darling😘粒粒煙韌麻薯係中間的紫薯撻勁香紫薯味之外口感食落都好似蕃薯泥咁 仲有兩塊心心相印💕士多啤梨吉士上面朵玫瑰花係和果子口感軟糯仲有埋花葉 超細心🌹整體甜度適中 個撻底好脆身 好香曲奇味.🔸抹茶雙層芝士蛋糕 $62/件呢款係有原個蛋糕買的 我地就叫左件裝🍰好有驚喜和層次分明 抹茶香濃幼滑最底係有實身的抹茶海綿蛋糕~覺得抹茶控唔可以錯過呢考慮緊邊個生日就可以買原個蛋糕啦🥹.📍雪月花 (大角咀)📌大角咀利得街11號利奧坊商場地下G507號舖
趕住最後的尾巴食甜絲絲情人節限定甜品🫰🏻
✨期間限定10/2-23/2✨
留意係要每人最少叫一款甜品架~
🔸情人節撻$99/set (唔可以分開叫)
麻薯軟心紫薯撻1件&士多啤梨吉士撻1件
呢款係有原個蛋糕買的 我地就叫左件裝🍰
好有驚喜和層次分明 抹茶香濃幼滑
最底係有實身的抹茶海綿蛋糕~覺得抹茶控唔可以錯過呢
考慮緊邊個生日就可以買原個蛋糕啦🥹
📍雪月花 (大角咀)
📌大角咀利得街11號利奧坊商場地下G507號舖
2023-02-14 282 瀏覽
環境:充滿日式悠閒氛圍,而店內更設有日式榻榻米地台及可愛的貓貓擺設,很適合打卡!食物:檸檬柚子抹茶慕斯杏仁蛋糕⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ $90叫這個甜品都是因為被貓貓「頭箍」吸引著🐱~製成頭箍的朱古力香濃可口,而餅乾也很有口感!細長型蛋糕頂部的醬是特別調製的酸甜檸檬柚子醬,以及微澀的抹茶慕斯,味道酸酸甜甜,呈淡淡抹茶味,與碟上的清酒味啫喱醬同食,令味道層次更豐富!抹茶白玉紅豆冰⭐️⭐️⭐️⭐️ $70完全想𣎴到它的冰分量也頗大,完全超級二人份量,冰很柔軟,入口即化,而且散發極濃郁抹味,在冰上倒入鍊奶更是神來之筆,讓口感更豐富更多層次!白玉的份量大約四至五顆,很彈牙🦷
環境:

食物:
檸檬柚子抹茶慕斯杏仁蛋糕⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ $90

抹茶白玉紅豆冰⭐️⭐️⭐️⭐️ $70

2023-02-04
$80 (宵夜)
位於大角咀的雪月花是鏡粉生粉們必到打卡店舖由前四季酒店餅廚主理主打日式甜品假日傍晚時份去到等了約10分鐘就有位了本來是很想試貓貓造型卷蛋不過時間太晏已經售罄唯有下次再試吧❤️Neko芝麻刨冰造型超超超級可樂芝麻味濃郁但不太甜中間仲有豆腐雪糕日本蕨餅份量超級大建議最多3人share❤️和菓子五品配黑糖蜜來日式甜品店當然要試試和菓子菓子皮口感偏軟糯餡料我覺比平時吃到的有減甜配茶飲幾合適一口一粒❤️十勝紅豆白玉年糕本身很愛吃年糕類的口感但不知道是否涼了吃下覺得有點硬不夠軟這個甜品我就覺得很麻麻了❤️柚子梳打抹茶入口有濃濃柚子味微甜抹茶味要後段才比較出甜品整體我覺得算中上環境及職員很加分有位姨姨超級熱情又有禮下次要來試試卷蛋🥰
位於大角咀的雪月花

下次要來試試卷蛋🥰
2023-01-15
  • NEKO芝麻刨冰
2023-02-07 209 瀏覽
裝修走日式京都風格,仲有靚靚榻榻米,好適合同朋友細聲傾下心事,睇書或者開電腦做陣公事🤥🤥💫焦糖果仁刨冰外層係極甜焦糖味,內層一片純白,只有冰既原汁原味,於是就係勁甜同無味兩個極端下徘徊🫠 配料唔算好夾,份量十足但單調,又飽又悶,食到中段我只想大嗌「我好掛住SHXXI SHXXI 🥹🥹!」我諗其他口味會比較好食,例如食返最招牌同最打卡嘅芝麻味🤭🤭 另外個抹茶都幾難飲下🫠主要係食環境.....

💫焦糖果仁刨冰
2023-01-30 227 瀏覽
呢間甜品店係由人氣男團Mirror成員Anson Kong開嘅,用佢養嘅貓貓做主題,一開就吸引到好多粉絲同食客幫襯~呢日終於抽時間同朋友一齊去試下,我哋叫咗甜品店嘅招牌芝麻冰(芝麻係AK養嘅貓貓之一)、兩款貓貓造型卷蛋 — 試咗原味同抹茶味~ 仲有焙茶心太軟~卷蛋好大件!原味好有蛋香,d cream好綿!抹茶味好清香,但啲cream就無咁綿~ 而焙茶心太軟有配一個貓掌形嘅雲呢拿雪糕,焙茶味濃淡適中,配甜甜地嘅雪糕好好味~ 至於芝麻冰….. 真係好可愛😍 而且好大份!淋煉奶都唔會好甜,入面仲有一球豆腐味嘅雪糕,配搭好match!不過真係太大份….. 4個人share都食唔晒🙈 下次再試可以留肚/食少啲正餐🤪

2023-01-29
2023-01-29 210 瀏覽
「特登」人日生日黎食生日蛋糕甜品用了江家貓貓做主題的日式甜品店生粉當然唔可以錯過🧡.~留意係要每人最少叫一款甜品架~.🔸焙茶貓貓卷蛋 $78係有三個口味:原味 焙茶 抹茶今次衝住焙茶系列來的當然食左焙茶先加了用朱古力做的 貓貓 眼 耳 口 鬍鬚 🐱可愛到唔捨得食💕唔好以為得個樣 呢個價錢咁大塊 確實係性價比高的!中間有厚厚煙韌的麻薯 加上幼滑的cream 焙茶味十足🖤而且卷蛋質感厚實 超足料.🔸焙茶心太軟 $90心太軟係即叫即做 上枱時係熱架 中間界開 焙茶醬即刻爆哂出嚟 雖然影左一陣相 🐒但食落仲係暖架焙茶醬會有微微焙茶的苦澀味 心太軟外層仲係脆脆的配合貓貓手印做的雲尼拿味雪糕 可愛度爆燈🐈‍⬛ 口感極之合襯仲有個薄脆 同埋果粒 配合來食 增加口感.📍雪月花 (大角咀)📌大角咀利得街11號利奧坊商場地下G507號舖
「特登」人日生日黎食生日蛋糕甜品
用了江家貓貓做主題的日式甜品
生粉當然唔可以錯過🧡
~留意係要每人最少叫一款甜品架~
🔸焙茶貓貓卷蛋 $78
係有三個口味:原味 焙茶 抹茶
今次衝住焙茶系列來的當然食左焙茶先
加了用朱古力做的 貓貓 眼 耳 口 鬍鬚 🐱
可愛到唔捨得食💕
唔好以為得個樣 呢個價錢咁大塊 確實係性價比高的!
中間有厚厚煙韌的麻薯 加上幼滑的cream
心太軟外層仲係脆脆的
配合貓貓手印做的雲尼拿味雪糕
可愛度爆燈🐈‍⬛ 口感極之合襯
仲有個薄脆 同埋果粒 配合來食 增加口感
📍雪月花 (大角咀)
📌大角咀利得街11號利奧坊商場地下G507號舖
2023-01-24 225 瀏覽
山長水遠黎食,好明顯知咩料啦!係架,係黎撐老闆,但都要講真心話。本來以為會好多人,好彩一黎就有枱。一坐低先點個限量供應的心太軟(後尾真係聽到後面有人點但店員說賣晒),好彩早落單食倒同真係好食嘅,用焙茶做無朱古力咁heavy,值得食同消耗一個甜品quota嘅。另一款揀左甜品set, 咁靚好明顯係用嚟影相啦,中規中矩綠茶味唔會失望但亦唔會味王上身大叫好好食咁囉。值得讚反而係個茶,清香好味,仲可以免費加水一次,讚!朋友點的焙茶latte反而麻麻地,茶味唔夠濃,下次再嚟會揀番中式茶或試其他飲品。差啲唔記得講,店員服務親切友善,意料之外地好,成個體驗係舒服嘅。
  • 心太軟
好食指數:🌕🌕🌕🌑🌑Cp值:🌕🌕🌕🌑🌑•抹茶白玉• $70呢個比較特別啲!面個層不是cream 係真係整出嚟嘅奶蓋!所以係抹茶奶蓋🍵🍼個底係抹茶冰 有煉奶先好食!其他日式甜點都幾有咬口!•NEKO芝麻刨冰• $108好重芝麻味!食到中間會有豆腐雪糕仲會有啲日式脆脆!都係要有煉奶先好食!但個層次幾好嘅!•士多啤梨刨冰• $98呢個就遜色小小🍧無咩士多啤梨味白色腳印 係餅乾都係要配煉奶先好食!食到中間又係有士多啤梨雪糕🍓個底又係白色脆脆 仲會有蕨餅夠曬飽呀真係!•芒果抹茶鮮奶•$70配搭上好新奇🥭🍵🥛鐘意試特別可以試佢呢個系列!•抹茶污糟• $45抹茶好濃嘅🍵🥛真係唔錯!Ps -1人最低費要1個餐 (i.e 4個人4個餐)-新年前食 佢有新春抽獎 有機會會贏大獎(價值$900幾嘅年糕蘿蔔糕) 抽唔到都有個免費cake仔比大家!-其實cake幾好食 下次食都可以揀cake🤭-呢間主打抹茶類甜品 愛好者一定要去試試~

好食指數:🌕🌕🌕🌑🌑
Cp值:🌕🌕🌕🌑🌑

•抹茶白玉• $70
呢個比較特別啲!
面個層不是cream
係真係整出嚟嘅奶蓋!
所以係抹茶奶蓋🍵🍼
個底係抹茶冰 有煉奶先好食!
其他日式甜點都幾有咬口!

•NEKO芝麻刨冰• $108
好重芝麻味!
食到中間會有豆腐雪糕
仲會有啲日式脆脆!
都係要有煉奶先好食!
但個層次幾好嘅!

•士多啤梨刨冰• $98
呢個就遜色小小🍧
無咩士多啤梨味
白色腳印 係餅乾
都係要配煉奶先好食!
食到中間又係有士多啤梨雪糕🍓
個底又係白色脆脆 仲會有蕨餅
夠曬飽呀真係!

•芒果抹茶鮮奶•$70
配搭上好新奇🥭🍵🥛
鐘意試特別可以試佢呢個系列!

•抹茶污糟• $45
抹茶好濃嘅🍵🥛
真係唔錯!

Ps
-1人最低費要1個餐 (i.e 4個人4個餐)
-其實cake幾好食 下次食都可以揀cake🤭
-呢間主打抹茶類甜品 愛好者一定要去試試~
2023-01-21 154 瀏覽
知道係AK同哥哥開嘅第三間餐廳慕名去試下 不過有少少失望朋友兩個人五點幾去到冇乜人排隊 都有一兩張吉枱點知入咗去阿姐職員問完幾多位又叫我哋出返去搞一輪又叫返我哋入去第一下嘅觀感已經唔係太好入到去坐低職員擺低menu一輪嘴講完就走剩係聽到手機落單其他乜都聽唔切本身想試新年限定產品發現網上menu冇去問先知冇晒下次如果可以喺客人坐低嘅時候就講埋會好啲少少失望啦 焗住揀本身menu啲嘢揀咗原味卷蛋同芝麻刨冰卷蛋造型幾得意 但味道真係好一般唔知係咪雪得太耐太凍啲cream都幾硬唔係好夠滑卷蛋都係有少少太硬冇乜蛋味芝麻刨冰就好少少 芝麻味都幾香煉奶建議可以俾多少少如果唔係冇乜味🙈幾鍾意佢中間嗰個豆漿味雪糕呢個可以一試 打卡同味道都OK我覺得成個用餐過程啲服務員先最有趣會同啲熟客傾到冇serve其他客人應完你之後冇即時過嚟結果轉個頭認錯人去咗隔離枱😂新年呢一排話有得抽獎但係唔知點解唔係俾錢嘅時候抽埋追問嘅時候佢話要等隔離枱賣埋單到時再一次過俾大家抽獎我真係搲晒頭咁如果人哋7點先走咁我咪有排等?連隔籬枱都好疑惑忍唔住追問後尾應該有個高級少少嘅聽到我哋喺度呻選擇去追問返個店員嗱嗱臨俾大家抽晒獎職員嘅S
知道係AK同哥哥開嘅第三間餐廳

新年呢一排話有得抽獎
但係唔知點解唔係俾錢嘅時候抽埋
追問嘅時候佢話要等隔離枱賣埋單
到時再一次過俾大家抽獎
我真係搲晒頭咁如果人哋7點先走咁我咪有排等?
連隔籬枱都好疑惑忍唔住追問

不過推薦拉麵舖日慕家俾大家
喺三間入面相對保持到質素嘅一間
下午茶
2023-01-18 117 瀏覽
呢間甜品店是前四季主廚坐陣,手工甜點又靚又好味,令人一試愛上。賀年特色甜品名為爆爆生氣,炮仗造型好攪笑 (食左一粒才記得未影相),入面有爆炸糖,口感似有炮仗在口中爆發,好新奇有趣。红莓酱麻糬和果子就夠晒靚,每片花瓣也是廚師精心片出來,配合梅酒打出來的粉藍海邊,簡直是藝術品,浪漫與好味,令我唔捨得食。抹茶飲品苦中帶甘,超级讚👍環境也是日系京都感,柔和燈光令食客舒服,店員有禮又風趣,有賓至如歸之感,新年又有抽獎,樂而忘返。

),入面有爆炸糖,口感似有炮仗在口中爆發,好新奇有趣。

抹茶飲品苦中帶甘,超级讚👍

爆爆生氣
紅莓醬麻糬和果子
爆爆生氣
紅莓醬麻糬和果子
2023-01-15 108 瀏覽
服務態度好好,員工全部都好有禮貌。甜品亦都好好味。 必食貓貓蛋捲同焙茶心太軟。貓貓蛋捲我哋叫咗原味同焙茶味,貓貓造型可愛啱晒打卡。蛋糕軟熟,啲cream都唔太甜,入邊仲有Mochi, 好好味。我會推介原味。焙茶心太軟有驚喜,焙茶味濃郁。仲有貓印雲呢拿雪糕。好好味。最後仲有大抽獎㖭,雖然我哋抽唔到大獎,但都抽到免費飲品。 環境唔錯,座位闊落,有貓貓打卡位。整體experience 好好,會下次再去試試貓貓沙冰。

貓貓卷蛋
焙茶心太軟