2024-12-07 150 瀏覽
呢晚又食米線店,呢間舖頭食過三次,對上兩次都係食羊肉酸辣米線,今次揀咗食(細)羊雜酸辣上海麵。上海麵係幼麵,估唔到比起米線更加入味,每啖麵都好香羊味好夾!佢嘅羊雜係碎上,其實似啲頭頭尾尾,雜比較有𡁻口,不過下次可能揀返羊肉。湯面加咗韭菜同酸菜,加埋放喺枱上自己加嘅辣菜甫,好味細已經好大碗~試過佢嘅小食辣芽菜、雲耳,今次食土豆絲,伴入咗辣油,爽口好食。另外加咗個「羊鍋骨」,睇菜單張相以為佢係上湯浸,上枱原來係香料烤焗,即叫即焗,幾惹味(冇影到相),$18一舊,同朋友嗌咗一人一舊
細已經好大碗~

2024-12-07 185 瀏覽
我食左5 年 哩間野 以前個姐姐服務好好轉左兩個呀姐之後 好似貼錢買難受咁問佢拎多碗細湯 同要菜譜我食左5 年不嬲都可以 吾得都吾緊要 我明白可能轉左人 新作風 但吾洗cut 我線 咪講一句吾得 咪吾得宜家香港咁既服務態度 吾怪得大家番大陸消費
我食左5 年 哩間野
咪講一句吾得 咪吾得
宜家香港咁既服務態度 吾怪得大家番大陸消費

外賣送餐
2024-09-28 411 瀏覽
入到嚟梗係要食羊肉米線啦,一揀就揀咗大碗size,咁究竟有幾大碗呢?用咗對筷子嚟讀畀大家睇。其實一開頭見到碗麵都好似唔係好多羊肉,好彩原來寶物沉歸底,一路隔一路食都有好多羊肉,而且羊肉啲味道唔錯,算係冇乜騷味啦。另外仲叫咗韮菜餃米線,啲水餃味道都唔錯。而且都有幾多粒韭菜餃,唔會好孤寒得幾粒。之後仲叫咗個拍青瓜,可惜呢個拍青瓜唔係好入味,有少少失望。菜脯任加都幾正,兩個人食咗133蚊,價錢都算合理啦。

另外仲叫咗韮菜餃米線,啲水餃味道都唔錯。

而且都有幾多粒韭菜餃,唔會好孤寒得幾粒。

之後仲叫咗個拍青瓜,可惜呢個拍青瓜唔係好入味,有少少失望。
菜脯任加都幾正,兩個人食咗133蚊,價錢都算合理啦。

2024-09-09 398 瀏覽
雲南啊老表呢間舖真係食咗好多年喇!對於想食好嘢又慳錢嘅食客嚟講,呢度真係一個好選擇。食物味道都唔錯,一直都保持得幾好。👌😋 我最鍾意食嘅有羊肉米線、口水雞、土豆絲同餃子。呢幾樣都係佢哋嘅招牌菜式,每次去都會叫。講到羊肉米線,真係要讚一讚佢哋嘅大碗羊肉米線!🍲🐑 個碗大到誇張,第一次見到真係嚇一跳!😱 不過最近發現羊肉嘅份量愈嚟愈少喎,有啲可惜。😕 如果可以多返啲羊肉就更加完美啦!口水雞真係香辣惹味,啲雞嫩滑多汁,配埋香濃嘅醬汁,真係開胃到爆!🐔🌶️土豆絲酸酸甜甜,脆口爽口,配飯一流!🥔😋至於餃子,皮薄餡靚,真係好好食!🥟👍環境方面雖然唔係特別高級,但係乾淨舒服,最緊要係有雲南嘅風味。🏞️😌侍應服務都幾好,態度親切,落單快手。😊👍

土豆絲酸酸甜甜,脆口爽口,配飯一流!🥔😋

至於餃子,皮薄餡靚,真係好好食!🥟👍

侍應服務都幾好,態度親切,落單快手。😊👍
2024-04-11 706 瀏覽
落單嗰個姐姐都幾唔細心,啲嘢落錯晒。.嗌咗一碗羊肉酸辣米線(細碗),嚟到發現都幾大碗。羊肉份量都幾多,但略嫌唔夠臊。酸辣湯底都唔夠酸辣。湯底仲有蔥花同豬油渣。羊肉米線整體嚟講都算唔錯,只係開頭睇完其他評論抱有好大期望,而家冇覺得超級好食。.另外嗌咗羊肉串,呢個就好失望,雖然係$19兩串唔貴,但勁少串,又多肥膏,羊味同孜然味都唔夠重,食落味道好似香草腸。.雲南啊老表黑山羊湯鍋米綫 (上海街) (佐敦)佐敦上海街24號地下1A號舖
落單嗰個姐姐都幾唔細心,啲嘢落錯晒。
羊肉酸辣米線

雲南啊老表黑山羊湯鍋米綫 (上海街) (佐敦)
佐敦上海街24號地下1A號舖
2024-04-09
羊肉酸辣米線
#一人食吃什麼每次落地雲南,都會第一時間去找米線吃現在不出香港🇭🇰也能吃到正宗雲南米線~✔️羊肉米線🍜無敵推薦🔥羊肉米線🔥真的好好吃啊!!!還有別的米線,但必須點這個~羊肉米線絕絕子!!!精髓是湯底,湯汁很鮮美,特別好喝,一大碗炫完了!米線有中碗和大碗,一個人吃點了一份中碗,真的很大一碗,果然就是雲南的味道!✔️白菜餡➕西洋菜餃子🥟✅白菜餡餃子素餡餃子真的太鮮了!皮薄餡大,口感清爽鮮美!吃一盤hin滿足!✅西洋菜餃子一提起西洋菜,很多香港人都會用來煲湯,沒想到居然還可以用來做餃子陷,實在太美味了‼️在佐敦上海街,佐敦站地鐵出來,很好找,可以說是本地雲南米線的天花板了!中午坐在店裡嗦米線,一整個愜意體驗一把瞬間穿越雲南~感受到雲南人的快樂🌟
#一人食吃什麼
每次落地雲南,都會第一時間去找米線吃
現在不出香港🇭🇰也能吃到正宗雲南米線~

✔️羊肉米線🍜

✔️白菜餡➕西洋菜餃子🥟
✅白菜餡餃子
✅西洋菜餃子

中午坐在店裡嗦米線,一整個愜意
體驗一把瞬間穿越雲南~
感受到雲南人的快樂🌟

2023-11-15
10 分鐘 (堂食)
  • 西洋菜餃子
  • 白菜餃子
  • 羊肉米線
2023-11-20 849 瀏覽
在佐敦 看到這一間名字超長的餐廳:雲南啊老表黑山羊湯鍋米線 接近晚上去到 都已經接近滿坐 而且門口已經有好幾個在等外賣 所以就入去試下·🐏羊肉清湯米線(細碗)雖然是細碗米線 但分量一點也不少 很大一碗!完全無法想像大碗會有多大😂米線滑滑的 口感不錯;羊肉片份量還算多 肉質柔軟而同時富有適當的韌性 肥瘦的比例剛好 還散髮出淡淡的羊肉香味 清湯湯底微咸 令米線都有味 值得一試👍🏻·🐏煎羊架(2塊)上枱時已經閒到超香的羊羶味有2舊羊架 肉質不太容易斷裂 咀嚼了好幾下才呑到下去🌝·🐏烤羊肉串(2條)羊羶味真的很香啊!羊肉串非常香脆 超頂癮·🥟水餃($7/2粒)哈哈 竟然可以兩粒起下單 選擇了其中兩款口味:韭菜餃和白菜餃韭菜餃較重口味😋白菜餃吃岀有薑味😋兩款餃子的餡料都是超足的 好吃👍🏻·腐乳通菜只售$15 幾平喎
🐏羊肉清湯米線(細碗)

雖然是細碗米線 但分量一點也不少 很大一碗!
完全無法想像大碗會有多大😂
🐏煎羊架(2塊)

上枱時已經閒到超香的羊羶味
有2舊羊架 肉質不太容易斷裂 咀嚼了好幾下才呑到下去🌝
🐏烤羊肉串(2條)

羊羶味真的很香啊!
羊肉串非常香脆 超頂癮
🥟水餃($7/2粒)

韭菜餃較重口味😋白菜餃吃岀有薑味😋
兩款餃子的餡料都是超足的 好吃👍🏻
腐乳通菜只售$15 幾平喎
2023-11-18 596 瀏覽
看到人多少排這家米線,這天經過正好試試!🐑我看進來的每一個人點的都是羊肉米線🤩羊肉不肥但很鮮美,湯汁濃郁,米線Q彈剛剛好!羊肉吸收了湯汁就是剛剛好🤤還有特別香的豬油渣(不喜歡也可以叫他不要加)!🐮牛腩米線牛腩肥瘦參半,如果喜歡吃肥的一定非常喜歡🤤這個湯感覺跟羊肉米線的一樣,還挺鮮!分量太足了,這個碗比我的臉還要大!🍽蒜泥白肉蒜泥很香,不是太辣!配著羊肉米線很有滋味🤤見到舖頭都有好多回頭客
看到人多少排這家米線,這天經過正好試試!

🐮牛腩米線
分量太足了,這個碗比我的臉還要大!

🍽蒜泥白肉
蒜泥很香,不是太辣!配著羊肉米線很有滋味🤤

見到舖頭都有好多回頭客

牛腩米線
羊肉串
牛腩米線
羊肉串
2023-11-16 429 瀏覽
做完gym,天氣又轉涼左,諗住出觀塘食碗羊肉米線亂下身。但係趕唔切班車,最終出咗嚟佐敦,諗住俾多次機會佐敦店,點知真中伏。叫咗個大羊肉米線,個碗俾觀塘細。養咗份量都少好Q多。可能佐敦鋪租貴吧!最失望係個四川麻辣雞翼,得鹹味無辣味,在望音樂台上面嗰啲平辣椒油,佢就好似翻熱完啲雞翼,然後浸辣椒油落去就當係四川麻辣,OMG!早知去返路口新開嗰間元朗合隆好過。如果要食,真係要返觀塘食。同埋食完真係好口乾,我估佢落得好重味精。
2023-11-11 328 瀏覽
之前食過一次,覺得還可以,之後再去買外賣生餃子,買30隻承惠$102,其實一點都不貴,30隻餃子是每10隻放於一個外賣麵碗裡,當時我離遠已見有碗的蓋是蓋不好,我立即出聲提醒女侍應要蓋好因我攞得比較遠要坐車,之後她拿放30隻生餃子的3個麵碗放在同一個背心袋內縛好给我,我一路行到地鐵於扶手電梯突然袋口鬆開跌下,餃子散落一地,好在當時遇到好心人幫忙收拾,當時情境非常狼狽,我一看原來是袋口縛不實鬆開,一個中形背心袋放3盒餃子,我當時也有疑惑,但礙於我已吩咐蓋開要攞遠的地方去所以也沒再質疑,當我上車越想越氣,亦一心要提醒對方以後外賣不可以這樣包的,打到去接聽就是該侍應,我跟她說剛才那情形,她是一般沒可能是那樣,最氣憤是她是如果我覺得包得不好為什麼不跟說,吓!我怎知你沒縛好呢?你不是有經驗嗎?她說蓋沒蓋好她就知道的,因那外賣碗不是放生餃子的,當下我真更氣憤她明知蓋不好亦给我?我已提醒要攞遠她更不是要給我包好點嗎?只给我一個中形背心袋?她好像怕我要賠償,怎也不承認錯誤,算吧!餃子扔掉,我損失不大,但她們這樣做生意及處理事情,我相信往後應損失更大,香港食肆每况愈下,我們消費者應怎選擇?
2023-08-27 428 瀏覽
羊肉米線有分大細碗 細碗份量都OK 湯底 真係用咗羊肉湯 所以幾香濃 羊肉煮得好腍身 唔肥👍🏻最重要係唔騷 幾香幾好味 幾乎飲唒碗湯都唔覺得頸渴避風塘麻辣雞翼好辣 辣得過癮😂好食到叫多一份encore
避風塘麻辣雞翼好辣 辣得過癮😂好食到叫多一份encore
2023-07-06 573 瀏覽
如題,食物唔新鮮,唔會去第二次。因為要湊字數🤔唯有寫下其他,環境尚算OK,唔難搵到地方,入面得一個收銀+侍應,另外紙巾仲要俾錢買,3蚊一包,難得有食肆咁cheap紙巾都唔會供應,呵呵呵。最大問題都係食物本身,真心譚仔好食過佢好多。如果食羊肉應該OK呱,但水餃好貴,斷粒咁賣🤣呢相影得又差,冇乜胃口。食完覺得網上呢推薦好伏,我係上網search觀塘晚餐推薦搵到呢間嘢,唉,伏呀。大家自己衡量啦,同一價錢去譚仔可以食得好舒服。嗚嗚嗚。
2023-07-03
2022-11-10 1480 瀏覽
This was my first visit to this local noodle restaurant. I had its signature rice noodle soup with lamb in clear broth.The thin sliced lamb was tender and the broth was flavourful (though I personally think it was a little bit salty). It was nice but be reminded that the restaurant is small and will have to queue from 1245 onwards.

2022-10-04 1350 瀏覽
好耐冇過來食羊肉米線,搬左鋪都唔知(搬左過對面,細間左),不過啲麵依然好大碗(個碗口應該有10吋闊,又深),連我咁大食嘅人都覺得好飽飽,友人叫左細碗都係食左一半就飽了!!食晒碗麵再食埋啲小食,飽到上喉嚨,要逛好耐街先可以落到格喇,哈哈~
食午餐通常都會試唔同嘅麵店☀️貪佢方便快捷🌈見到呢間比較特別主打雲南特色同一般米線舖唔同👍🏻雖然羊肉唔係個個都咁鍾意亦都唔係最容易入口🥴但係不妨一試更有特色的米線⭐️ 羊肉細碗米線 🍜第一啖試吓個湯同米線🤪 入口嘅米線比較滑可能係湯底帶點油似係雲南特色😅但係此外清湯都唔會太濃 飲完唔係過分口渴💧羊肉嘅部份唔知係咪迎合香港口味都比較瘦🐏 慢慢試其實有羊味但唔騷💙 配菜有點豬油渣 🧈帶點香口的味道增加了亮點💥

⭐️ 羊肉細碗米線 🍜