4天前 0 瀏覽
好中意食米線既我, 呢間係我至愛之一平日lunch時間都多人等位, 但佢地點方便, 係朗豪坊行過黎都係2分鐘店員個個都好好笑容又有禮貌我每次黎到必定嗌小窩米線,唔太食得辣既我會嗌少少辣,加埋腩肉好好味😋而D米線彈牙,唔會煮到過腍或過硬,湯底好夠味,性價比👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
好中意食米線既我, 呢間係我至愛之一
店員個個都好好笑容又有禮貌

2024-09-08
小鍋米線
我一直都超鍾意食米線,特別係有好多酸菜炸醬那種。喺米線關注組見過有人讚呢間雲南米線店,今晚就同老公嚟試吓先!.佢個裝潢俾我感覺似重新裝修過,帶點新潮的裝修,牆身、座椅都幾型,唔似一般米線舖嘅經典裝修。.我哋叫咗2碗米線,各有2款餸,大家share嚟食😋.我唔係太食得辣,所以叫咗小小辣。餸菜有蘿蔔及豬爽肉。落單後好快就上菜👍🏻 雖然我叫咗小小辣,但對我嚟講都幾辣😆 好彩我都食到,係好惹味的!碗底有好多酸菜、芽菜及肉碎,超正!而米線的麵質係彈牙得嚟,唔會過淋或過硬,真係煮到啱啱好!而蘿蔔有2大舊,好難得又清甜又無渣!好好食😋而豬爽肉份量好多!亦煮得好好味,口感真係好爽口,我老公大讚有驚喜。.而我老公嗰碗係小辣,有腩肉及豬大腸呢2款餸。腩肉係辣中帶甜,似用甜嘅醬汁醃過,我反而好驚喜,因為我覺得又甜又辣好好食😍而豬大腸亦大讚,因為佢煮到爽口,唔會好韌要𡁻好耐。.好開心又搵到間好食嘅米線!以後都可以再嚟encore試埋其他餸🤤

我哋叫咗2碗米線,各有2款餸,大家share嚟食😋

我唔係太食得辣,所以叫咗小小辣。餸菜有蘿蔔及豬爽肉。
而米線的麵質係彈牙得嚟,唔會過淋或過硬,真係煮到啱啱好!

而蘿蔔有2大舊,好難得又清甜又無渣!好好食😋

而我老公嗰碗係小辣,有腩肉及豬大腸呢2款餸。

而豬大腸亦大讚,因為佢煮到爽口,唔會好韌要𡁻好耐。
2024-09-02
2024-06-20 251 瀏覽
如果你想抵食又好味又飽肚嘅話呢間絕對係不二之選!!佢位於朗豪坊後邊嗰條街,要搵佢絕對唔難👍🏻餐廳內的左手就係非常之雲南米線餐廳嘅感覺,入邊服務員嘅態度都幾有善,係你落單嘅時候都會笑臉迎人👍🏻今次我嗌咗一個自選菜式,豬軟骨加雞絲嘅小窩米線!小窩米線本身嘅配料已經好足夠,當然如果你對入邊嘅材料有敏感嘅話你記得要走左佢唔好要!佢嘅豬軟骨都夠林食落去個口感係唔錯嘅!至於雞絲方面就係普普通通嘅雞絲,但係可能由於湯底嘅原因令到成個米線嘅感覺都好好食!有興趣嘅話可以去試吓👍🏻👍🏻👍🏻

雞絲豬軟骨小窩米線
2024-05-20
雞絲豬軟骨小窩米線
  • 小鍋米線
2024-05-24 292 瀏覽
下雨天總掛念從前,今次重拾記憶中的味道。記得10幾廿年前,香港有好多間米線舖都叫做「雲南桂林過橋米線」,黃底藍字好搶眼。 後來陸陸續續改為雲桂香,招牌顏色都改埋。今次去咗碩果僅存嘅旺角店(好似仲有一間喺尖沙咀,不過OpenRice評語一般)。腩肉+大腸+螺旋藻 小窩米線 小辣。湯底濃而不鹹,經典的石蔭米線系列味道,腩肉度薄切,肥瘦適中,微甜,直程和石蔭米線一樣。大腸厚肉,較為煙韌。螺旋藻正常無特別。大碗盛裝,食到見底,湯都飲埋,難得過咗半日都唔口渴。作為石蔭米線嘅支持者,好開心搵到一間味道相若、位置方便嘅小店😃
下雨天總掛念從前,今次重拾記憶中的味道。

腩肉

大碗盛裝,食到見底,湯都飲埋,難得過咗半日都唔口渴。

腩肉
好耐無食佢, 今日來食, 要左小鍋紅薯粉加大腸羅白豬紅同螺旋藻, 要左小小酸辣, 加$要熱奶茶, 等左一陣飲品先到, 由於是食飯時間, 所以都幾多人, 再一回碗粉也送到, 先飲啖湯, 我覺得酸味比較多, 辣味無乜, 但味道也可以😅再食薯粉, 唔會太淋, 都ok😋再食豬紅大腸都ok, 螺旋藻如果見到有, 我都會叫, 食落比海帶好, 感覺有益d😍, 羅白反而麻麻地, 我覺得煮得唔夠淋唔夠入湯的味道, 食落麻麻地, 份量都足夠, 之後唔會太口渴, 算係敢, 之後飲埋杯奶茶, 雖然凍左, 但茶同奶的比較也ok, 好似比一些茶餐廳更好😋👍
2024-02-16
2023-12-02 290 瀏覽
我又嚟食旺角呢間雲南桂林過橋米線啦!呢次我仲係揀咗腩肉小鍋米線呢間餐廳嘅酸辣小鍋米線湯底真係好正,層次感好豐富,一入口就有香氣迎面撲嚟。而腩肉就更加冇得頂啦,我每次嚟都一定要點返佢。佢哋嘅腩肉片真係一絕!甜辣入味,每啖食落去都好滿足。肥肉同瘦肉嘅比例剛剛好,唔會太肥膩。我已經食咗好多年嘅腩肉,而呢間餐廳嘅係我至愛店鋪唔算大,每次嚟都好多客。不過服務好迅速,上菜速度好快。而且價錢都好親民,真係好抵食。服務態度中規中矩,無特別出眾,但都算幾好。

2023-11-30
  • 腩肉小鍋米線
2023-11-27 187 瀏覽
我去旺角買鞋嗰陣,發現咗一間米線老店,見門口食品相都有興趣,所以決定入去試吓。我本身好鍾意食酸辣米線,呢度就嗌咗一碗猪頸肉酸辣粉。我要話,呢碗酸辣粉真係幾正湯底酸酸辣辣,啖啖都食得出味道,真係好開胃。而且猪頸肉好嫩滑,咬落去有嚼勁又帶豬肉香味。講返餐廳嘅環境,位置唔大,座位唔多,但坐起來都算比較舒適餐廳整潔乾淨,氣氛都幾舒服。啲阿姐態度都唔錯,算有禮貌,令人感到受到尊重。下次我一定會再黎試試佢哋嘅小鍋米線,睇下會唔會再有驚喜
豬頸肉酸辣粉

講返餐廳嘅環境,位置唔大,座位唔多,但坐起來都算比較舒適

下次我一定會再黎試試佢哋嘅小鍋米線,睇下會唔會再有驚喜
豬頸肉酸辣粉
  • 重慶酸辣薯粉
2023-11-25 148 瀏覽
我同朋友去旺角逛街,又黎食呢間雲南米線。下午茶時間,我哋唔想食得太飽,所以一齊叫咗一碗小鍋米線同一份炸水餃嘅小食share。小鍋米線裡面有腩肉同芥蘭,真係好好味。米線煮得剛剛好,有彈牙嘅口感,加埋香嫩多汁嘅腩肉同綠綠嘅芥蘭,味道好鮮。啲腩肉軟熟入味,令米線更加香濃,而芥蘭嘅清新苦味,平衡咗整個味道,令人食得好滿足。至於炸水餃,呢度用咗韭菜豬肉嘅餡料。水餃炸得金黃酥脆,一口咬落去,韭菜嘅香味同豬肉嘅鮮甜,真係好搭配。餡料豐富,每一口都咬到韭菜嘅鮮脆口感,好過癮。雖然喺下午茶時間,但店裡面客人依然好多,可以睇得出佢嘅人氣

雖然喺下午茶時間,但店裡面客人依然好多,可以睇得出佢嘅人氣
2023-11-24
  • 小鍋米線
2023-11-23 123 瀏覽
我同朋友約咗去旺角食雲南桂林過橋米線,今次我地揀咗滷大腸酸辣粉、口水雞同蒜泥白肉。不過要講返,口水雞就比較普通啲滷大腸酸辣粉呢個真係叫人驚艷。薯粉煮得好彈牙,入口即化。滷大腸切片放喺上面,滷汁入味,好好味。加埋啲酸辣調味,增添咗一份清新嘅風味,令人胃口大開口水雞就相對來講比較普通啦。雞肉煮得軟熟,口感唔錯,但係味道就冇咩特別之處。雖然有啲微微辣味同香味,但整體嚟講冇咁突出。如果你對於口水雞有啲期望嘅話,可能會覺得呢款係一般般至於蒜泥白肉,真係好好食。白肉切成薄片,肉質鮮嫩,搭配上蒜泥醬汁,味道鮮美又清爽。蒜泥醬汁有啲辣辣嘅味道,同埋微微咸香,同白肉配合得好啱口。呢款真係係我最愛嘅

滷大腸酸辣粉

蒜泥白肉

2023-11-21
蒜泥白肉
  • 重慶酸辣薯粉
2023-11-21 84 瀏覽
我朋友推薦咗一間好正嘅米線老店俾我,就喺旺角嘅砵蘭街,離朗豪坊都幾近嘅位置。今次特登嚟旺角逛街,當然唔可以錯過呢間餐廳啦!我就揀咗酸辣小鍋米線小辣,同埋店員推薦嘅招牌腩肉,仲加埋墨魚丸同生菜。腩肉嘅味道真係好正,甜辣好味道。而且小鍋米線上面仲有新鮮嘅芫茜,我就話要走芫茜咁樣。湯底嘅層次感好豐富,有香味飄出嚟,真係好開胃雖然呢間餐廳嘅店鋪冇咁大,但係坐落得好舒服。我去嘅時間係下午茶時間,但係餐廳嘅客人都好多,好熱鬧。最正嘅係,小鍋米線嘅價錢都算好平,真係好抵食!呢間旺角嘅米線老店真係好正,位置方便,味道出色。如果你係米線愛好者,一定要嚟試下佢哋嘅酸辣小鍋米線同招牌腩肉,一定唔會失望!

2023-11-19
2023-11-16 201 瀏覽
雲南桂林過橋米線,係我至愛嘅米線店之一。每次我去旺角嘅時候,一定會去食返呢度嘅米線。呢次我揀咗酸辣小鍋米線,配菜有海帶絲同紅燒牛肉。真係好正😊米線嘅湯底好有層次感,味道豐富🥰🥰湯底入口滑順,帶有微微嘅酸辣味,好開胃。仲加咗芫茜同蔥,增添咗鮮香🤤每一口都能夠品嚐到湯底嘅美味,令人回味無窮。紅燒牛肉係呢度嘅招牌之一,真係好入味😋牛肉煮得剛剛好,軟嫩多汁。紅燒汁滲透入牛肉,增添咗豐富嘅口感同味道。每一塊牛肉都好鮮美,食落去真係好滿足🤭至於價錢方面,相對香港嚟講,呢度嘅價錢真係好實惠。你可以享受到美味嘅米線,而唔需要花太多錢,真係好抵食😀 雖然店面唔大,但係環境都算舒適,坐得唔會太擠迫。

2023-11-12
2023-11-16 155 瀏覽
我經常去旺角嗰間雲南桂林過橋米線食米線呢次我嗌咗小鍋米線,酸辣小辣,加埋芝士腸、蟹子丸同埋水餃。水餃係韭菜豬肉餡嘅。小鍋米線湯底真係好好味!酸辣嘅味道剛剛好,唔會太酸亦都唔會太辣。湯底有啲濃郁,令味道更加豐富。每啖湯都可以感受到香料同調味料嘅層次,好上癮!再嚟講下米線,佢嘅口感好彈牙,煮得恰到好處。每條米線都吸收咗湯汁同醬料嘅味道,好入味。食落去真係好滋味,令人百吃唔膩!至於加餸,芝士腸ok,加埋米線一齊食真係好match蟹子丸好彈牙,充滿嘅蟹肉味道好鮮甜。水餃韭菜豬肉餡好鮮美,皮薄餡多,一口咬落去真係好爽口店鋪位置好方便,就喺旺角朗豪坊附近。去完街就可以隨時過去食。店內嘅座位坐落得舒服,環境都幾舒適。
我經常去旺角嗰間雲南桂林過橋米線食米線

至於加餸,芝士腸ok,加埋米線一齊食真係好match

2023-11-14
2023-11-13 92 瀏覽
我要推薦一間我從中學開始食到而家都唔會錯過嘅米線,每次去朗豪坊逛街都一定要去食。我最愛嘅就係佢哋嘅腩肉小鍋米線,裡面有芽菜、韭菜、炸醬、芫茜同蔥。我覺得佢哋嘅腩肉片係全香港最好食嘅,好香甜同辣嘅味道。米線煮得剛剛好,夠彈牙又唔會太軟爛。湯底又酸又辣,仲有一種特別嘅香味,真係好開胃呢間店鋪位置好方便,離朗豪坊好近,方便我逛完街之後就去食。店裡嘅座位唔多,但坐落去都唔會感覺好擠迫,環境都算舒適。如果你去朗豪坊,我真係好推薦你試下呢間米線店。特別係佢哋嘅腩肉小鍋米線,真係好好食!你一定唔會後悔嘅!

腩肉小鍋米線

呢間店鋪位置好方便,離朗豪坊好近,方便我逛完街之後就去食。
店裡嘅座位唔多,但坐落去都唔會感覺好擠迫,環境都算舒適。

2023-11-12
腩肉小鍋米線
2023-11-09 91 瀏覽
雲南桂林過橋米線的金湯酸菜魚米線真的是我在香港吃過最好吃的酸菜魚米線🤩🤩🤩信我!金湯湯底的味道真的超級美味,和別家的酸菜魚湯底味道不一樣的。味道香濃,而且還有微微的酸味,湯底層次感豐富。魚片更是嫩到爆炸!每一口都入口即化🥳 而且魚片份量還蠻多的。還有酸菜,口感不錯!感覺店家應該用的是老壇酸菜。酸酸的味道和魚肉的鮮嫩完美融合,簡直是天生一對呀🫣🫣還有,餐廳的環境也不錯。座位寬敞舒適,不會擁擠,冷氣也足。這點對我來說很重要🤭🤭

金湯酸菜魚米線
2023-11-07
金湯酸菜魚米線
2023-11-08 54 瀏覽
上個星期六我去旺角行街,遇到一間寫著「20年老店」嘅米線舖,我決定嚟試吓。我叫咗一碗酸辣小鍋米線,要求小辣我仲加咗啲餸,包括腩肉、生菜、腐竹同豬軟骨。腩肉真係好滑好軟熟,入口即化。佢哋煮嘅時候,令腩肉保持咗啲肉汁同香氣,好好味。每一啖都有肉香咁咬落,真係冇得輸!生菜脆口爽甜,唔會煮得太軟爛,仲保留住啲嚼勁同清新嘅口感。配埋米線一齊食,真係好開胃,令食嘢更加豐富至於腐竹,味道中規中矩,唔夠吸引。豬軟骨好軟好嫩,而且帶有啲濃郁嘅豬肉香味。令米線湯底更加濃厚同鮮美,俾咗啲額外嘅層次同口感呢間米線店真係唔錯。佢哋嘅餸料每款餸都有佢哋獨特嘅風味同質感,令食嘢更加豐富多元。真係一間值得推介嘅食店。下次我再去旺角行街,一定要再去食返一碗啦!
我仲加咗啲餸,包括腩肉、生菜、腐竹同豬軟骨。

2023-11-05
  • 酸辣小鍋米線