2019-12-30 1970 瀏覽
一條友最鐘意去細鋪食雲吞面家陣太多細面鋪都唔係香港人開大陸味同香港/廣州味道爭好遠呢間一見個招牌同門面手寫菜單就知應該係好野或差極有個譜小弟最愛雲吞面多青見有魚肉就叫左個雙拼基本呢兩樣都掂嘅話呢間鋪頭水準叫做食得過單拼28雙拼36雙拼雲吞同魚球各3粒雲吞係我喜歡嘅比例有啲人鐘意肥肉蝦肉各半但我鐘意佢大大粒滿滿蝦肉皮唔厚,埋口位無一舊粉糰漿住鯪魚肉唔錯有彈性最怕成淋pat pat 魚肉食雲吞面我必飲湯第一淡ok ! 唔太咸,唔算太重師傅可惜面面係鹼水面放多一陣啲湯都唔飲得面ok, 食晒啲料再食面佢都未淋而且紅醋味道柔和同個面/湯好夾食落有少少回甘添下次經過深水埗會再幫襯(PS 蔥花都好味,夠嫩夠新鮮)
一條友最鐘意去細鋪食雲吞面

雙拼雲吞同魚球各3粒

雲吞係我喜歡嘅比例
有啲人鐘意肥肉蝦肉各半
但我鐘意佢大大粒滿滿蝦肉
皮唔厚,埋口位無一舊粉糰漿住

鯪魚肉唔錯
有彈性
最怕成淋pat pat 魚肉

食雲吞面我必飲湯
第一淡ok ! 唔太咸,唔算太重師傅
可惜面面係鹼水面
放多一陣啲湯都唔飲得

面ok, 食晒啲料再食面佢都未淋
而且紅醋味道柔和
同個面/湯好夾
食落有少少回甘添

下次經過深水埗會再幫襯

(PS 蔥花都好味,夠嫩夠新鮮)
雙拼—雲吞/魚球面
雙拼—雲吞/魚球面
  • 雲吞麵
2019-12-06 929 瀏覽
"It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness," (A tale of two cities - Charles Dickens). 明嘅就會明,唔明嘅, 解釋嚟都冇用。今日嚟到呢間舖頭,叫咗一碗好出名嘅「豬潤麵」嚟食。首先講講個湯底,係好鹹,食得出有師傅,唔係我有皇帝脷,而係任何人都應該會食得出。豬潤係煮得過曬火,食落去好乾好硬,不過都算有幾多片,但質素真係唔係好。個麵好重鹼水味,唔係好爽口,而且食唔到有蛋味,就係好重鹼水味。簡單嚟講,唔係一碗合水準嘅豬潤麵。
明嘅就會明,唔明嘅, 解釋嚟都冇用。

今日嚟到呢間舖頭,叫咗一碗好出名嘅「豬潤麵」嚟食。

簡單嚟講,唔係一碗合水準嘅豬潤麵。
2018-11-13 927 瀏覽
行完街肚餓隨意食碗雲吞河~果然係招牌雲吞,d蝦大大隻又爽口,河粉又夠香滑,不過湯底略嫌淡味,如果好辣的朋友,一定要試下桌上自家製的辣椒油,超惹味~份量岩哂下午茶食~
2017-09-08 1041 瀏覽
簡單吃麵,不會過飽。非常之簡單的一間雲吞麵店,門口見到哥哥在弄雲吞。雲吞,大部份內容都是蝦,味道不算太香濃,皮不太薄,但是一口一粒,味道不錯的。雲吞麵,麵條幼;鹼水味挺濃,麵條開頭有點兒彈牙,也有點爽口,湯底也非常之熱燙燙。這間雲吞麵,$23,也算是大件夾抵食。惟一不足之處,好像吃麵之後有點磨牙的感覺,可能是味精太強🤔?大家都是,坐下不足10分鐘,便會離開,但是當然,坐愈裏面,冷氣就較強,畢竟30多度,你也不想坐外邊吃熱麵吧。細細碗的麵條,吃得飽滯時來就剛剛好,如果太肚餓的話就未必適合。
簡單吃麵,不會過飽。

非常之簡單的一間雲吞麵店,門口見到哥哥在弄雲吞。

雲吞麵,麵條幼;鹼水味挺濃,麵條開頭有點兒彈牙

午餐
2017-04-30 970 瀏覽
今天下午與母親一同到深水埗購物,路經這間雲吞麵店,被他們的紅牌黃字:'招牌雲吞' 吸引,店鋪面積不大,只有數張圓枱,來光顧的都是熟客,他們大都多叫的是雲吞麵/河粉,我們倆亦叫跟隨叫了兩碗雲吞河。不一會兒,店員很快便送了過來 。河粉的份量不算小,雲吞亦大粒,以這個價格算是便宜的了!湯底不太咸,雲吞咬下起有很多肉汁,蝦亦很大粒,陪搭他們自家制的辣椒油,十分惹味同桌的其他食客一下子落了太多,吃得滿頭大汗呢總括來說、這家麵店有驚喜,值得再來光顧!
河粉的份量不算小,雲吞亦大粒,以這個價格算是便宜的了!
同桌的其他食客一下子落了太多,吃得滿頭大汗呢

總括來說、這家麵店有驚喜,值得再來光顧!

2017-04-30
1 分鐘 (堂食)
2016-10-11 661 瀏覽
簡單的麵店有一種重年溫馨的小圓櫈講求不是裝潢華麗是一種街坊鄰里的人情味食物方面,一般麵店有的都有牛腩軟,雲吞蝦味重價錢合理最緊要快
簡單的麵店
有一種重年溫馨
的小圓櫈
講求不是裝潢華麗
是一種街坊鄰里的人情味
食物方面,一般麵店有的都有
牛腩軟,雲吞蝦味重
價錢合理
最緊要快
2016-07-19 606 瀏覽
老實講深水埗是舊區,周圍環境都好殘舊,但美味就多不勝數了,其中呢間位於橫街小港的雲吞麵店可謂真係估佢唔到咁好食四周環境差,但仍然可以站得穩,當然有佢既道理,必選雲吞生麵,湯底十分清而味美,麵十分彈牙而毫無簡水味,當中要數的當然是主角「雲吞」,十分十分彈牙,原因相信出自新鮮的蝦,蝦果然是雲吞的靈魂,好多做得唔好的出事位都係因為蝦唔夠新鮮不過有讚有彈,地方真係太up dup 喇,如果裝修企理,加埋呢度既雲吞,賣4、50蚊碗相信都會其門如市,不過老闆主打舊街坊生意、價廉物美,廿蚊多少少就有交易了
2014-05-23 595 瀏覽
這間地址應是北河街155A號。今天食少少地, 叫了一碗雲吞河 ($17)。河粉不錯, 香滑的, 不是那些又硬又厚的。份量都算多。雲吞大大粒, 很多蝦, 不過只有三粒, 未算滿足。如果, $20-$21, 有五粒也不錯的。
這間地址應是北河街155A號。

今天食少少地, 叫了一碗雲吞河 ($17)。
雲吞河 ($17)
河粉不錯, 香滑的, 不是那些又硬又厚的。份量都算多。

雲吞大大粒, 很多蝦, 不過只有三粒, 未算滿足。

如果, $20-$21, 有五粒也不錯的。

2014-05-23
15 分鐘 (堂食)
雲吞河 ($17)
2010-01-03 297 瀏覽
我今日明明食個間都係叫雲吞生麵食但係石硤尾但竟然係openrice搵吾到,吾知係咪呢個地址但肯定未執笠!我經常都去幫襯今日照舊又去食麵啦....我覺得d侍應都好懶懶散散或者做街坊生意都係甘既服務態度喇!我真係貪呢間野夠平夠就腳夠好味,...多一樣優點都沒今次我嗌左牛丸米+生菜!落單戈陣條友掛住傾計卒之搞到吾記得寫我碟生菜...我沒追返佢..沒寫就吾食因為呢間野hea開!我食緊戈陣有2個侍應都坐係到食飯講野仲大大聲鋪頭又細請甘多人把鬼咩請返黎傾計架...夏天戈陣鋪頭又多烏英...我諗應該係d蝦既腥味記得有次仲誇張我坐低嗌牛丸米坐左好耐仲未到- -'我成肚火走人...最後我都沒鬧佢.擺低11蚊就走呢間野最出名就係雲吞之前賣10蚊碗,但物價上漲加到11蚊我都明白既.但水準就暴趺..雲吞既蝦好爽但縮水縮得太勁皮超厚...d米粉一係就少一係就好碎所以我就轉口味食牛丸.每碗有4粒..吾大但好爽食完都幾乎要用牙簽
我今日明明食個間都係叫雲吞生麵食
但係石硤尾但竟然係openrice搵吾到,吾知係咪呢個地址
但肯定未執笠!我經常都去幫襯
今日照舊又去食麵啦....我覺得d侍應都好懶懶散散
或者做街坊生意都係甘既服務態度喇!
我真係貪呢間野夠平夠就腳夠好味,...多一樣優點都沒
今次我嗌左牛丸米+生菜!落單戈陣條友掛住傾計
卒之搞到吾記得寫我碟生菜...我沒追返佢..沒寫就吾食
因為呢間野hea開!我食緊戈陣有2個侍應都坐係到食飯
講野仲大大聲
鋪頭又細請甘多人把鬼咩
記得有次仲誇張我坐低嗌牛丸米
坐左好耐仲未到- -'我成肚火走人...
最後我都沒鬧佢.擺低11蚊就走
2010-01-03
爽口彈牙"細"牛丸
  • 牛丸米
2009-08-10 208 瀏覽
行街行到肚餓,又唔係好想食得太飽!於是就是但搵咗間平價麵店食碗雲吞麵!話明係平價麵店,我對佢都無乜野要求....點知佢又俾到一碗好好嘅麵我喎叫咗碗雲吞麵,三粒雲吞,正常Size, 但係D蝦就大大隻!個麵又彈牙,又唔會散。重有佢個辣椒油!真係夠哂辣!Very good$11蚊價錢嘅麵,佢真係做到more than enough...下次經過一定會再入去食多一次值得推介。

重有佢個辣椒油!真係夠哂辣!Very good

下次經過一定會再入去食多一次

值得推介。
2009-08-09
  • 雲吞麵
2008-12-01 155 瀏覽
明明金融風暴,到處都減價,點知呢間衰嘢學人縮水呃街坊!以前 $12 一碗雲吞/牛腩/魚蛋/牛雜/牛丸 === 的麵/河/瀨 雙拼加 $2$12一碗雲吞麵平時不留都4粒餛飩的,就5粒,半打就$13蚊,油菜$6.尋日下午,我叫佐個凈雲吞竟然得4粒。不過可樂$5巨寫落單一支卻拿佐兩支來,好在我好誠實,話巨知我只要佐一支。不過算啦,我都唔想吃咁多撐大個胃,放過巨,4粒就4粒啦~
明明金融風暴,到處都減價,點知呢間衰嘢學人縮水呃街坊!

不過算啦,我都唔想吃咁多撐大個胃,放過巨,4粒就4粒啦~
2008-04-02 127 瀏覽
這裡不會見到人龍,郤常常高朋滿座.因為抵食.當初是十元店,最近已加了一元,撈麵要十九元.而後者份量是足可以飽肚的,絶非講笑.質方面是交足貨的,雲吞大隻,蝦又大又爽口,牛筋腩十分淰又入味,份量頗多.已是普通人的食量,細食的可能吃不完一碟撈麵.這裡的鮻魚球也很大個,味道不錯,跟沾仔記的有得揮.可惜的是湯底很淡,是味精湯.另一缺點是近街市,很多轟炸機在上空盤旋.阿姐服務是慢條斯理的很有個性.要飽肚又不多計較的話,大可來此.
這裡的鮻魚球也很大個,味道不錯,跟沾仔記的有得揮.
要飽肚又不多計較的話,大可來此.