2019-03-26 321 瀏覽
真係好靚啊~邊個話情人節要同情人過先開心架?  同一個好SWEET既閨蜜過一樣甘完美今次我既好閨蜜就為左過我地既PALENTINE'S DAY定左MISS MARBLE既蛋糕好精緻既2個心型蛋糕, 加上士多啤利, 藍莓, 不同造型既糖果, 食用米紙做既蝴蝶仲有鮮花做decorations,再加埋寫上左HAPPY PALENTINE'S DAY, 依個就係我地既閨蜜蛋糕啦~依個蛋糕絕對吸睛, 岩哂我地打卡影相用啊~不過坦白講, 味道就比較一般啦~ 海綿蛋糕既部分比較乾身,如果可以軟熟D就PERFECT啦~
真係好靚啊~邊個話情人節要同情人過先開心架?
同一個好SWEET既閨蜜過一樣甘完美

依個蛋糕絕對吸睛, 岩哂我地打卡影相用啊~

不過坦白講, 味道就比較一般啦~ 海綿蛋糕既部分比較乾身,
如果可以軟熟D就PERFECT啦~
2019-03-14
2019-03-18 376 瀏覽
粒粒草莓珍珠雪崩蛋糕(四吋)$380,四個人食啱啱好😆早係兩星期前訂呢一個蛋糕,超級期待,今日終於有得拎😝賣相真係唔錯,佢嘅粉紅色醬加埋士多啤梨,令我少女心爆發!加$20有生日牌,仲有唔同款式揀,店主好細心咁同我地講揀邊隻色最好添😝另外仲會免費幫我地寫壽星個名☺️又叫我地要小心拎,同教我地點食😝拎起蛋糕嘅外圍透明包裝時係好興奮😆當切開見到啲醬流晒出嚟,果下都幾震撼🤣原本以為呢個蛋糕好甜,原來都唔係,個士多啤梨醬夾埋個雪芳,仲配埋有咬口嘅粉紅色珍珠,幾好😊記住即買即食會係最適合嘅時機😚😚店舖相片:
粒粒草莓珍珠雪崩蛋糕(四吋)$380,四個人食啱啱好😆

早係兩星期前訂呢一個蛋糕,超級期待,今日終於有得拎😝
賣相真係唔錯,佢嘅粉紅色醬加埋士多啤梨,令我少女心爆發!

記住即買即食會係最適合嘅時機😚😚
店舖相片:

2019-03-17
15 分鐘 (堂食)
2019-03-18 362 瀏覽
近排有屋企人生日又唔想成日買美心東海堂嘅蛋糕已經食到好悶咁喺IG搵下有啲咩蛋糕推介發現原來依家雲石蛋糕都幾Hit雖然價錢有少少貴不過一年一次就試吓啦因為本身我係勁鍾意食抹茶嘅甜品今次唔例外揀咗抺茶雲石蛋糕 雖然佢蛋糕個樣係黑白色雲石樣不過其實一次入去就係綠色流心屋企人唔知道原來呢個係流心蛋糕所以見佢哋都好驚喜講返味道先食蛋糕最怕甜到不得了 其中一樣野我幾鍾意雲石小姐嘅係佢哋嘅蛋糕唔會太膩同埋太甜所以都食得好開心唔會太罪惡如果係拎黎比屋企人或者朋友做surprise 雖然$440.1個有啲貴用嚟打下卡都好另外可以再加少少錢要個生日牌不過我覺得本身個蛋糕已經好靚唔需要再額外買一個生日牌啦見到佢仲有珍珠奶茶味都想試吓呢個
近排有屋企人生日

另外可以再加少少錢要個生日牌
不過我覺得本身個蛋糕已經好靚唔需要再額外買一個生日牌啦

見到佢仲有珍珠奶茶味都想試吓呢個
2019-03-15 2276 瀏覽
廣告是真心有用的經過無數次的洗版到了女兒生日時就想到了雲石小姐心想即使味道不好味也可美美地拍照於是點了Tiffany blue 8吋金莎朱古力味流心蛋糕一直很期待取蛋糕的時候不喜歡甜食的我還是很期待看到網紅蛋糕取蛋糕時發現顏色不對本說是不收Tiffany blue要加的$20店員發現後二話不說打開刮掉黑白雲石紋然後重新打泡調色做Tiffany blue大概是覺得大家都想要拍美美的相片真的很貼心等待了大概15分鐘其間看到其他人取的蛋糕加上皇冠及玫瑰都很漂亮問問原來都有現貨可以立即買的加上皇冠非常漂亮門口位也有一張小檯及椅子背景牆都很少女心爆發店員也附上了小小心意卡非常貼心拿在街都很多旁人說很漂亮回家急不及待拍照切蛋糕中間是朱古力味海棉蛋糕流出的是粒粒金莎榛子醬味道不會太甜很適合女生呢漂亮的雲石紋部份一直保持企身原來是棉花糖質感蛋糕太大了其實10人份量都吃不完但人人都激讚蛋糕很漂亮也是值回票價
廣告是真心有用的

其實10人份量都吃不完
但人人都激讚蛋糕很漂亮
也是值回票價
2019-03-04 566 瀏覽
男朋友約一個多星期預定的生日蛋糕。 因為網上見很多人讚好食,所以佢就試下訂。 預定了bb粉紅雲石流心蛋糕, 一打開d雲石紋....呆左, 點解係瑩光粉紅? 好似瑩光筆漏墨咁。 加上人地雲石紋係液體淋上蛋糕面好薄咁包住蛋糕, 但佢地做既係好似用左平時包裝用既珍珠棉濕左水咁包住, 依個皮係超難食, 個戚風蛋糕口感算口格,吾會好實, 個earl grey流心味道吾係好襯,我地食左4份一個就成個掉左。 老實說美心雜果蛋糕外觀同味道都比佢好。
外賣送餐
2019-02-18 424 瀏覽
@missmarble.hk ————————————————————————可能適合對象:#珍珠奶茶流心蛋糕甜度(5星最甜):⭐️濃度(5星最濃):⭐️🍴:餐具 ✖️ (+12)/ 蠟燭 ✖️(+$5) / 冰袋 ✖️/ 紙盒✔️🏷:✔️(免費)💬:IG DM反應幾快喎,據說有家姐之外,仲有小鮮肉細佬幫手覆Message。而個日去餅店攞蛋糕,店員都友善,提下你要小心攞蛋糕。所以話只要做Standard多少少,就會令人有好印象,就係咁解。🛒:佐敦山林道 #cakeup_佐敦站🔘:個裝 4”,6”同 8”💰:$380,$520,$678————————————————————————性價比:中下𠵱間餅店,其實我哋當佢仲係葵芳時,已經幫襯過兩次。其實見到佢哋越做越大(由葵芳做到去山林道地舖),連 @real_ting , @laurinda_ho , @janice_man 都食佢哋嘅蛋糕慶祝生日,可想而知,知名度都叫有增無減。𠵱種成功例子,係幾值得開心。今次Caketionary亦有幸可以再試佢哋嘅作品(多謝),真係食到一個完整嘅蛋糕,結論如何呢?先講Gimmick,佢集結咗好多近日好興嘅元素,包括黑
可能適合對象:#珍珠奶茶流心蛋糕
甜度(5星最甜):⭐️
濃度(5星最濃):⭐️
🏷:✔️(免費)
🛒:佐敦山林道 #cakeup_佐敦站
🔘:個裝 4”,6”同 8”
💰:$380,$520,$678
————————————————————————
性價比:中下

先講Gimmick,佢集結咗好多近日好興嘅元素,包括黑糖珍珠,伯爵奶茶,雪崩流心去做成一個蛋糕,未食,齋聽到都會有想試嘅衝動。而配合埋個賣相,雖則唔講得好矜貴,但係都叫食到潮流味。

味道,我哋可以話個流心醬好味,杰身度掌握得唔錯,唔會太杰,亦冇水滴滴,質地啱啱好可以掛住個蛋糕,令到佢有融落蛋糕邊邊個種美感。

而其實佢個蛋糕構造係用一個圓形海棉空心蛋糕,中間以伯爵茶流心醬填滿佢,上面再以膠圈圍住。當食嘅時間,再後加黑糖珍珠上去,好使一拎起個膠圈,能做得出滿瀉嘅效果。流心醬唔甜,但濃郁,味道好夠而唔漏。加埋黑糖珍珠去食,增加咗口感,有Q口嘅感覺,唔會好似齋食濕水麵包咁。

不過𠵱個蛋糕有好多點注意事項:(其實餅店亦都知道,所以餅店都專登印咗小卡片,嚟提點各位食客)
1) 由於面嘅流心醬係液體,攞嘅時候要小心,否則會漏出嚟;
2)攞完蛋糕,要3個鐘內食,否則影響品質;
3)切蛋糕前,移個蛋糕上大碟度,否則流心醬會漏到周圍係;
4)切完蛋糕,盡快食,否則真係會好似食濕水麵包咁。

介紹完,就想講講意見。我哋覺得個蛋糕優勝之處,就係個流心醬。但個蛋糕質地略為減分,因為冇咩蛋味,唔夠Fluffy,搞到個感覺似係個流心醬配咩都得咁。如果可以令個蛋糕好味啲,會更完美啲。

最後就講個性價比,我哋覺得個價錢定位高咗啲啲,以$380蚊去買個4”蛋糕,for 5個人就差啲啲咁啦,所以我哋只能俾中下(唔代表唔好味,只係貴咗啲,同細咗啲啫)。不過我哋都有成員話,𠵱個價錢除咗買味道,買蛋糕,其實都係買埋玩嘅回憶嘅。
——————————————————
#cake #birthday #蛋糕 #生日 #生日蛋糕 #birthdaycake #hongkong #hkig #香港 #香港限定 #hkbakery #caketionary #caketionaryhongkong #呃like #相機食先 #假日好去處 #潮流 #打卡
珍珠奶茶流心蛋糕
2019-02-17 310 瀏覽
比利時72%特濃朱古力4吋(黑白色雲石面) $420+$20高身圓形 一看到蛋糕外面的雲石紋已經覺得十分特別,十分精緻,吃下去發現原來是軟綿綿的綿花糖,味道甜而不膩,令人想一試再試的感覺。切開蛋糕裡面有大量流心朱古力漿,配上朱古力蛋糕,感覺像心太軟般,口感鬆軟,朱古力腔的一定滿足。再次感謝親切友善的店員主動提醒由于蛋糕是新鮮即製並有大量流心,不建議放入雪櫃,而且最好於兩小時內食用。否則我們會把蛋糕放入雪櫃,浪費流心效果。
比利時72%特濃朱古力4吋(黑白色雲石面)
$420+$20高身圓形

2019-02-16 2161 瀏覽
流心包、流心撻就聽得多,流心蛋糕反而是第一次真正試過,筆者説的是尖沙咀一間蛋糕專門店的出品,據網上資料顯示,這間蛋糕店原本位於葵涌,是一間Instagram長紅網店,以雲石流心蛋糕打出名堂,直至近月為了方便同好,終於衝出葵涌在尖沙咀山林道開設了第一間零售地舖,地理位置方便了,筆者當然不甘後人率先訂來一個比利時72%特濃朱古力流心蛋糕一試。小店門面不算起眼,因沒有傳統的蛋糕飾櫃,離遠望去不大似一間蛋糕店,很易會走漏眼。店內裝潢充滿少女風,以粉色為主調,整幅牆貼滿了密密麻麻的粉色花朵,夢幻Fancy,十分吸晴,呃like一流。而蛋糕味道選擇方面,除了比利時72%特濃朱古力之外,還有Twinnings伯爵茶、伊藤原抹茶牛奶、紫薯牛奶、炭燒咖啡和金莎黑朱古力等5款口味,就連雲石的花紋顏色也可以個别挑選,選擇算頗有彈性。今次選的比利時72%特濃朱古力,外層的雲石面起初以為是一般的糖皮,但想不到一刀切下去十分軟腍Q彈,細味下原來是以棉花糖做成的,外觀精緻之餘口感亦不會像糖皮般「好睇唔好食」一口像嚼膠般軟實,十分有創意,而裡面的戚風蛋糕亦是另一驚喜,不要被厚厚的外觀所騙到,入口原來十分鬆軟輕盈!而最

比利時72%特濃朱古力雲石流心蛋糕

今次選的比利時72%特濃朱古力,外層的雲石面起初以為是一般的糖皮,但想不到一刀切下去十分軟腍Q彈,細味下原來是以棉花糖做成的,外觀精緻之餘口感亦不會像糖皮般「好睇唔好食」一口像嚼膠般軟實,十分有創意,而裡面的戚風蛋糕亦是另一驚喜,不要被厚厚的外觀所騙到,入口原來十分鬆軟輕盈!而最精彩當然是内裡的流心餡料,一切開朱古力漿像熔岩般洶湧而出,十分震撼!

比利時72%特濃朱古力雲石流心蛋糕

整個蛋糕包含了多重口感,雲石綿花糖皮QQ的,蛋糕鬆軟帶可可香,流心朱古力漿幼滑濃郁,味道亦剛好不會過甜,新奇有趣,像在吃特大的心太軟一般,算是賣相與美味兼備,唯一挑剔的是以72%特濃朱古力的標準來說可可的濃度比預期中偏淡,有點未能盡興,雖然這樣說,但其實整體質素算很不俗,特别欣賞餅廚的技藝與心思,四百元買回來的驚喜創意算很合理,而且在取蛋糕時店家還會細意提示貯藏方式、最佳食用時間和方法,十分貼心,下次朋友生日一定要多試其他味道,就好像新近推出的黑糖珍珠雪崩蛋糕,相信又會是另一種震撼。
比利時72%特濃朱古力雲石流心蛋糕

溫馨提示:因蛋糕內藏有海量的流心醬,切蛋糕時最好以另一盛器承載,以免弄得周圍都是。
2018-12-10
3 分鐘 (堂食)
2019-02-13 947 瀏覽
今年好興雲石紋,我身為一個正常嘅少女,都好鍾意雲石紋,早幾日人日,偶然發現好多foodie都推呢間雲石小姐,所以我都提早訂咗個蛋糕。店入面環境好靚,個花花牆同啲裝飾滿足哂少女心💕今次我無訂到雲石嘅蛋糕,反而訂咗個黑糖珍珠雪崩蛋糕 $380 4吋,因為我見好多人推呢款🤤 我仲加錢配咗呢個生日牌,仲識著燈,超靚!仲送咗張雲石紋心意卡!拎蛋糕時店員都有提醒個蛋糕要點處理,好細心。我拎到返屋企,到食,大約一個鐘頭到。包裝入面有黑糖珍珠,一打開蓋,啲香味飄哂出嚟~店員叮囑要整返開啲珍珠,等佢哋唔好痴埋一齊先倒落去。唔知係咪我開嘅手勢唔好,定係啲奶茶太多,定係個蛋糕太少,佢變咗咁😭 明明我睇openrice/其他foodie嘅都好靚😭😭Any肥,雖然賣相fail咗,啲珍珠又因為個表面太流質,郁嚟郁去,但個蛋糕味道真係唔錯!我自己係奶茶控,都覺得個味好正啊💕間店話係用咗twinnings茶葉,茶咪好出👍🏻 忍唔住不停「不」個醬嚟食🤤,底下嘅戚風蛋糕好鬆軟,切開用嚟沾醬超正。
店入面環境好靚,個花花牆同啲裝飾滿足哂少女心💕
拎蛋糕時店員都有提醒個蛋糕要點處理,好細心。
我拎到返屋企,到食,大約一個鐘頭到。
2019-02-11 233 瀏覽
朋友生日搵咗好耐去邊度買生日蛋糕,做足research就揀咗呢間雲石小姐,一早預訂左今日嚟拎,約咗五點過嚟拎,不過去到先發現原來唔知係咪大家又誤會,蛋糕未整好叫我等等先再過嚟,咁我就行咗陣等左20分鐘左右,佢就打俾我話準備好叫我過嚟攞啦最衰自己一個過嚟拎啊,如果唔係實叫朋友同我一齊打卡,成面嘅花花牆完全係打卡好位置,要記住呢個位下次同朋友經過尖沙咀過嚟影張相先得上網見到佢會有唔同嘅蛋糕款式!見到海鹽芝士奶蓋流心蛋糕都好吸引,不過朋友鍾意金莎就直接選擇左金沙朱古力流心蛋糕拎住個蛋糕係街度行發現個個人都望住我,睇嚟真係幾靚同埋啱晒影相補返相先,雲石嘅地方比較似棉花糖質地,成個蛋糕唔會太甜,我五點半拎差唔多九點先食,中途有雪喺餐廳雪櫃但係切開仍然係流心

2019-02-08 214 瀏覽
友人的生日將置,便打算準備一個小驚喜給她。之前一直想試試雲石面的蛋糕,所以就選了位於尖沙咀山林道的雲石小姐。一到小店便覺得少女心滿滿, 牆壁都粉刷成粉紅色,每一個角落都有小配件,處處都十分適合打卡,可見店主花了不少心思。我們今次點了比利時72%特濃朱古力 6"蛋糕,一開始到店,便發現蛋糕沒有置在空溫。好奇一問方知道原來蛋糕採用特制方法,完成後幾小時也不用置冰箱。蛋糕底不錯,厚身鬆軟,而且不會過甜,十分適合女士們。雲石皮質感特別,咬下去就像芝麻糕的感覺。個人覺得蛋糕整體價格不平宜,但質素不錯,喜歡支持小店既朋友可以一試。

2019-02-02
  • 朱古力雲石蛋糕
2019-02-07 295 瀏覽
剛剛推出的時候,店舖尚限量提供小型蛋糕$7x ,當我滿心歡喜去個時,店主則以需要預訂為由,沒有出售。後來,再詢問下,店主話不再提供小型蛋糕,只提供中大型蛋糕。其實我都只係想獨自輕食,點解唔提供?最細4吋有售
最細4吋有售
2019-02-06 199 瀏覽
平時經過山林道都見到一間小店裝修得好像公主主題、花花背景、粉色系列裝修嘅蛋糕店-雲石小姐,今晚終於可以停低望一望入面究竟係有乜嘢款式嘅蛋糕。剛巧今晚食朋友的生日飯,在沒有準備禮物之下,又比我見到啲蛋糕賣相非常吸引,特別係雲石蛋糕,所以決定買一個試吓。雲石蛋糕流心系列蛋糕有三個size,更有六款口味以及雲石顏色選擇,可見甜品店的蛋糕多元化。最後我還是選了伊藤園抹茶牛奶🥛。店主好有心思,有一張小卡仔提示客人注意食用蛋糕的事項,確實是最美好的食物就是第一時間吃進肚子裏,蛋糕更不在話下。首先不得不讚蛋糕透明盒很特別,拿走的時候很多途人都說裏面的雲石蛋糕很漂亮,而且是影相一流的外觀。到餐廳吃完晚飯後,拿出蛋糕時朋友非常開心興奮,她很喜歡雲石條紋,也大贊蛋糕店的雲石蛋糕製作得入型入格,一刀切落去中間的抹茶吉士醬即時慢慢流出來,食落去抹茶味很濃郁,戚風蛋糕很鬆軟,一次過有幾種層次的口感,果然不錯!好快個蛋糕就俾我哋食晒了,下次必定會再試吓其他款式味道嘅蛋糕,特別係大熱的珍珠雪崩蛋糕!

2019-02-04 1240 瀏覽
同男友週年紀念,煩惱左好耐唔知送啲咩好。俾我見到呢間網上人氣蛋糕既介紹😻見到佢啲蛋糕好靚好特別!又有雲石,又係字母,好多新穎既款式!😄仲有我最愛既士多啤梨 珍珠雪崩蛋糕🍰睇見都好想食☺️☺️即刻訂蛋糕先🎂店主好nice,仲同我講啲注意事項添。👍店舖唔係好大,但容昜搵到,就係山林道,見到好多粉紅色花花為主既舖頭就係🌸🌸用黎影相做背景就岩哂😼蛋糕以透明膠盒束住蝴蝶結🎀好美美的!蛋糕仲可以加字同加LOVE/生日 牌,或其他裝飾添!真係好靚呀。由於我揀既係草莓雪崩,所以面頭係流質黎,回家路程要好小心。蛋糕上面有好多既草莓🍓肉,先為它影幾張寫真先,太靚。然後準備好,舖好張枱就拎起個膠帶。草莓醬流哂落黎,一切開更誇張,真係雪崩咁流哂出黎!😹😹正!蛋糕🍰餅底好鬆軟,加上香香甜甜地草莓味,真係好sweet.食落唔會好膩,又清甜。又幾好味😽個size岩岩好兩個人食,唔會太多。又幾好👏🏻👏🏻對於呢個蛋糕好滿意呀😺
同男友週年紀念,煩惱左好耐唔知送啲咩好。

即刻訂蛋糕先🎂店主好nice,仲同我講啲注意事項添。👍

蛋糕以透明膠盒束住蝴蝶結🎀好美美的!

由於我揀既係草莓雪崩,所以面頭係流質黎,回家路程要好小心。

蛋糕上面有好多既草莓🍓肉,先為它影幾張寫真先,太靚。

然後準備好,舖好張枱就拎起個膠帶。
草莓醬流哂落黎,一切開更誇張,真係雪崩咁流哂出黎!😹😹正!

個size岩岩好兩個人食,唔會太多。又幾好👏🏻👏🏻
對於呢個蛋糕好滿意呀😺
2019-02-03 562 瀏覽
Airy and bouncy, the slightly buttery treat is a great demonstration of chiffon cakes. Moist but exceptionally light, the chiffon cake manages to hold the extremely thick sea salt cream that is heavily suspended on top. Get your plates ready for the molten sea salt creamy filling which oozes out smoothly and swiftly like a cream river! The perfect blend of saltiness and sweetness never fails to fulfil even the settled tummies! If you’re looking for a surprisingly tasteful and visual impression,
If you’re looking for a surprisingly tasteful and visual impression, be sure to check this out!
海鹽芝士奶蓋流心蛋糕
2019-01-16
5 分鐘 (外賣自取)
海鹽芝士奶蓋流心蛋糕