2021-08-23 464 瀏覽
土瓜灣一帶都有好幾間米線鋪雲貴川呢一間都食過好幾次經過暑假 舖頭翻新左裝修咗同埋個名都有少少更改 座位舒服左 裝修新淨 感覺係高級左而且落單方法就轉晒用電話自行QR code落單餐牌上有米線同埋涼拌米線但掃完QR code之後 就有熱拌米線選擇今日叫咗個熱拌米線 小辣配生菜 木耳絲 雞肉配料來講都好豐富 一啲都唔手緊米線可以揀自己嘅喜好林啲爽啲我就揀咗爽啲 咁食落都係爽口彈牙但係味道來講就差咁少少冇乜香辣味 好似平時落咗啲啲辣椒油咁感覺好一般 超級失望 🙍為咗要讚就係姐姐嘅態度好好好主動熱心
土瓜灣一帶都有好幾間米線鋪

為咗要讚就係姐姐嘅態度好好
好主動熱心
午餐
2021-07-08 338 瀏覽
其實我真係好鍾意食米線㗎通常一諗唔到食咩就會食米線呢間米線喺我屋企附近,所以呢我都成日幫襯,加上OpenRice有時有啲自取優惠我就覺得好方便,用過Apps呢就可以嗌定外賣,然後去到就有得拎,電話都唔使打酸菜同埋嗰啲肉碎夾埋呢真係好好食㗎,辣辣地真係好過癮我唔係想食咩,就試吓碗米線啦,唔錯㗎
其實我真係好鍾意食米線㗎
通常一諗唔到食咩就會食米線

酸菜同埋嗰啲肉碎夾埋呢真係好好食㗎,辣辣地真係好過癮

我唔係想食咩,就試吓碗米線啦,唔錯㗎
2021-06-17 350 瀏覽
由小學食到宜家作為應屆畢業生,都算見證了雲貴川嘅發展,開頭雲貴川真系平靚正,又多選擇,可以多米線等等,宜家餐牌未夠半年轉一轉 未夠半年又轉一轉 野食又加價,食物質素又冇進步,正話呢碗米線我揀左淋d,拎返屋企一食⋯有少少硬身。以前鍾意食豬肚絲,都系因為比較淋身少少,宜家都係好似攤凍曬比人咁。湯底都係以前隻味,雖然宜家雲貴川日日都好多人食爆曬棚,不過我都係覺得真心冇以前咁好
麻辣米線  豬肚絲  腩肉
2021-06-17
5 分鐘 (外賣自取)
  • 麻辣米線
2021-04-03 439 瀏覽
以前真係好中意食呢間 由舊鋪食到現鋪 最初都只係廿幾蚊 但一路發覺佢已經大不如前(eg味道 服務態度 衛生)所以都好耐冇幫襯 早兩日心血來潮買咗碗外賣 果然好令人失望首先啲米線碎到不得了 好影響口感又難夾 已經係分咗湯 所以唔存在浸太耐導致嘅問題 然後個湯勁多油 淨係面嗰啲紅油係辣嘅咁 就好似個湯加咗好多辣椒油 浮晒喺面 真係輸比譚仔唔係冇原因p.s.買完返屋企 屋企人先同我講原來佢地上次外賣瀨晒嘢 又錯單漏餸 食到最尾竟然有塊膠片

2021-03-04 482 瀏覽
四点多吃过下午茶点,肚子不饿。晚饭想吃汤面,经过云贵川风味时也没多想,干脆直接走进去吃东西吧!店前有餐单,主要是汤米线,四川和贵州一带的口味,以酸辣味为主。早点吃饭餐厅内客人不多,找了一个近玻璃窗的位子。他们以点餐纸落单,有点像车仔面的食法,先点米线汤底,然后自己配餸。本来是点了一个不错酸不辣的普通小锅米线,但还是带点小辣和微酸。汤底加了肉沫和咸酸菜,加了米线后带点开胃的感觉。几个配菜中的猪软骨最好吃,肉和软骨都煲至很腍,非常入味,一咬即碎。米线的份量颇大,普通食量的人应该会吃得饱。

早点吃饭餐厅内客人不多,找了一个近玻璃窗的位子。

小锅米线

米线的份量颇大,普通食量的人应该会吃得饱。

2021-03-04
小锅米线
2021-01-20 436 瀏覽
中午透過openrice 外賣自取,間野安排完全有問有!!!Openrice寫住可領取,結果去到連單都未落!!!重要我等左半小時都未搞掂!!!間野安排十分混亂!!!
Openrice寫住可領取,結果去到連單都未落!!!
重要我等左半小時都未搞掂!!!
間野安排十分混亂!!!
2020-12-04 510 瀏覽
之前疫情早放學念住買云贵川食下,而且正值其他中學放學期間,出邊大把學生等住入去食,之後得我一個人叫外賣。出邊門口有個姐姐拎住成疊點餐紙係度派,我上前問佢攞一張外賣紙,佢即刻叫我去入邊睇,就系唔捨得比張外賣紙我。ok我入左去,未念到食乜,等緊Alipay load到優惠券頁面,等我ready要落单果阵,入邊個後生姐姐又扔張紙同埋筆過嚟叫我自己畫低,果下真係火都黎埋,一d都唔尊重人,服務態度勁差咯。枉費我依六七年都有食開云贵川。好食系好食,不過呢幾年越做越大開始飄飄然咯,狗眼看人低,見我得一個人就唔好聲招待
外賣自取
自從中學畢業之後,都未嚟過呢間雲貴川食米線,今次同班中學同學終於重回舊地,食返你中學時期嘅味道。佢又舊舖搬咗去新鋪,新鋪大左好多,位置都好坐咗。我就當然叫咗佢哋自家製嘅麻辣雞肉,麻辣腩肉,仲有豬肚啦。佢哋嘅麻辣雞肉好惹味,有啲似食緊雞煲嘅感覺,至於麻辣腩肉,肥瘦適中,非常好食!最後我哋仲叫咗尖椒皮蛋!咁啱我哋呢隻係糖心皮蛋非常好食,大家去開土瓜灣又唔知食咩都去試吓!咁啱我哋呢隻係糖心皮蛋非常好食,大家去開土瓜灣又唔知食咩都可以試吓!
佢又舊舖搬咗去新鋪,新鋪大左好多,位置都好坐咗。
我就當然叫咗佢哋自家製嘅麻辣雞肉,麻辣腩肉,仲有豬肚啦。
2020-09-13
2020-07-21 828 瀏覽
已經食過哩間米線好多次,每次食既水準都唔錯。最近減少左出街食嘢,所以今次叫左外賣。佢哋個外賣盒好細心,有分開到d湯同埋米線,外賣黎到就唔會吸晒d湯底或者好易倒瀉。不過今次叫左辣腩肉同埋酸菜,本身一開始食仲諗緊d湯底點解今次酸左,係咪加多左醋,之後食落先發現我加多左份酸菜所以咁酸。唔建議揀餸再加酸菜🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️ 同埋推介佢地既皮蛋豆腐,d醬好好味好match🥰 整體黎講,哩間米線都係好食既!
外賣送餐
2020-05-09 971 瀏覽
半年前差不多每星期最少都會食一次嘅雲貴川米線,近呢2,3個月都無食過,原因主要有2個,第一: 屋企附近多左其他選擇,第二: 因疫情關係盡量都少食辣, 護住喉嚨,保持身體健康。今日老公竟然話想食,不過佢其實系吾食辣,主要系我食啫,我覺得食米線吾食 辣真系吾夠爽囉原來宜家外賣有9折,太耐無食真系吾知。腩肉,魚片頭,豬軟骨米線呢個吾辣嘅梗係我老公架啦麻辣腩肉,蘿蔔,木耳絲米線蘿蔔好甜,麻辣腩肉系我每次必點嘅餸,全瘦肉,吾會有肥豬肉,但食落又吾會覺得好鞋嘅,食得油膩野多食返啲木耳絲系諗住平衡返心理,無甘罪惡感不覺稍為覺得佢個湯底真系幾肥膩,因為有豬肉碎做湯底,所以真系吾可以經常食。
今日老公竟然話想食,不過佢其實系吾食辣,主要系我食啫
,我覺得食米線吾食 辣真系吾夠爽囉

原來宜家外賣有9折,太耐無食真系吾知。

腩肉,魚片頭,豬軟骨米線
呢個吾辣嘅梗係我老公架啦

麻辣腩肉,蘿蔔,木耳絲米線

2020-05-09
  • 麻辣腩肉
2019-11-05 1109 瀏覽
幾個月前都未係咁差,最近去食過一次決定再不回頭。叫酸🌶米線多酸菜變成少酸菜、少芽菜、真勁無奈。。。。味道得返味精味,同以前既湯底都唔同,感覺無咁真材實料。。。。大中小辣都係差唔多咁。。。。餸料份量又少過之前好多,我叫分生菜,以前起碼都有六七條架,我最近個次得四條細細咁。。。米線得好少,我覺得一個男性而家食一碗唔夠飽羅,實要叫埋小食。講到啲小食,廚房師傅刀功越來越好,越切越薄我都明白而家市道唔好,我都希望老闆一直生意好,願能改善吧
幾個月前都未係咁差,最近去食過一次決定再不回頭。

我都明白而家市道唔好,我都希望老闆一直生意好,願能改善吧
2019-10-24 674 瀏覽
中學果時成日食,大學都有間中返黎伐😋,但依家真係不了!☹️ 1. 湯底味精味重左,超咸,食完好口渴🤯2. 米線變左,淋左唔彈牙,同埋粗過以前 ,有少少似發脹咁。 利申 已在落單時圈「爽啲」😣😣3. 配料少左,(丸類一向都得2粒, 沒有變。)但碗中的酸菜芽菜等都明顯少左🧐土瓜灣本身都唔少食米線的餐廳,黎緊仲要喺雲貴川附近開譚x, 譚xx哥, 如果雲貴川再唔改善下,返唔到以前水準的話,恐怕客源會流失。🙉🙉 希望老闆睇到
中學果時成日食,大學都有間中返黎伐😋,但依家真係不了!☹️
1. 湯底味精味重左,超咸,食完好口渴🤯

• 酸辣米線
2019-09-20 677 瀏覽
有排未幫襯雲貴川,今日來到發現點菜紙又轉咗格式,但價錢不變食嘢較為挑剔的我發現之前「淡D」的選項沒有了,但其他爽D、淋D等的人性化選項都沒有變,依然貼心過出面好多米線店。麻辣腩肉、麻辣鸡肉依然是我多年至爱,這裡的麻辣調味是店家秘方,麻、辣、香樣樣足夠。冬菇反而略有遜色,如南記的冬菇是厚身大隻兼有滷水調過味道的,但呢度的冬菇較為細隻且薄身,味道也比較淡。中午繁忙时间,呢度的姐姐也可以亂中有序熱情的招待客人,實在抵讚。
有排未幫襯雲貴川,今日來到發現點菜紙又轉咗格式,但價錢不變
2019-09-20
香港人真痛苦一碗米線咁普通基本食物都可以做得咁差!酸辣湯底 變成鹹味 強力味精湯 ( 廚房人員心情唔好)湯底連30度都冇( 煮都費事)菜肉雲吞= 一舊麵粉( 廚房熱力令到 雲吞皮溶左, 睇你唔到照煮畀你)衷心 勸喻: 香港食品餐廳 再持有這種態度 你哋業界一定被 機械取代!
湯底連30度都冇( 煮都費事)

2019-09-18
  • 絕對不推介
2019-09-12 389 瀏覽
中學開始已經食雲貴川 咁多年味道都一樣好好食但係我上次去食同佢講想分單 因為我個frd要keep單claim野 個男仔落完單翻黎話 下次唔可以分單 ???唔可以當我地係兩個人搭枱咁食??我問佢點解 佢直接當聽唔到skip我 thanks
中學開始已經食雲貴川 咁多年味道都一樣好好食
???
唔可以當我地係兩個人搭枱咁食??
我問佢點解 佢直接當聽唔到skip我 thanks
  • 酸辣米線