2013-06-22
早排經過, 每次都係人山人海, 但今晚竟然大把位, 於是入是試下, 睇下咁耐冇幫襯, 有冇進步先.......唔知係咪轉咗手, 個名加咗個"新"字响頭, 而且d招牌同菜式風格等都有變, 變到越來越似港式茶餐廳............晚餐都係多數選擇食小菜, 佢有幾個精選小菜係比較平少少, 做套餐價, 其他小菜就散叫, 要加錢先有飯有湯, 似乎套餐抵食好多, 但由於款式唔多, 又有部份唔係太適合, 所以諗咗好耐都諗唔掂, 亞姐多次走來介紹, 又建議我地叫2人套餐, 當時先發現冇比2人套餐可選擇的小菜餐牌我地, 原來有十多廿款可選, 雖然好多都係改少少就變咗第樣, 實質又係唔太多選擇, 不過最後都可以選到2款小菜........... 蓮藕湯是日例湯, 好清, 唔夠濃味, 又冇湯渣, 飲多幾啖先估到佢係蓮耦湯~ 蜜桃生炒骨全部細細粒, 一口size, 炸得好脆, 雖然d粉漿都有少少厚, 同埋d汁都幾酸, 好勁醋味 薑蔥魚腩煲由於怕佢個魚雲煲冇乜嘢食, 而班腩煲又係d急凍魚, 所以選擇魚腩, 個煲仔已經細, 仲只係得半煲, 大部份都係薑, 魚腩都係得幾舊仔, 而且好多骨, 要好小心食,
蓮藕湯 是日例湯, 好清, 唔夠濃味, 又冇湯渣, 飲多幾啖先估到佢係蓮耦湯~
蜜桃生炒骨 全部細細粒, 一口size, 炸得好脆, 雖然d粉漿都有少少厚, 同埋d汁都幾酸, 好勁醋味
薑蔥魚腩煲 由於怕佢個魚雲煲冇乜嘢食, 而班腩煲又係d急凍魚, 所以選擇魚腩, 個煲仔已經細, 仲只係得半煲, 大部份都係薑, 魚腩都係得幾舊仔, 而且好多骨, 要好小心食, 但成個煲唔夠香, 雖然薑蔥多過魚, 但唔係好聞到薑蔥的香味, 同埋偏鹹咗d~
蒜茸炒小棠菜 冇得選咩菜, 因為套餐set死咗, 個菜油到反光, 又冇乜葉, 得返d莖, 雖然好似好多蒜茸, 但冇乜蒜茸味~
白飯 算係有飯味, 而且軟硬適中~
蕃薯糖水 又係冇得選, 不過味道都唔錯, 因為呢d咁簡單的 糖水, 唔會衰得去邊, 不過唔夠薑味~
原本見佢個套餐有2個湯+2個白飯+2個小菜+1個菜+2個糖水, 仲諗住有淨打包第日帶飯tim~~ 但點知碟碟都細細碟, 可以一次KO哂, 唔駛打包..............