這晚趕著去會展周國賢 x 方皓玟《The Parallel Live》音樂會,開show前先在霸嗎拉麵中環分店醫飽肚。來自日本廣島的拉麵連鎖店,裝修以木系為主調,散發濃濃和風。QR code下單自選湯底、麵條軟硬度及配料,不收加一服務費。餐牌主打炙燒豚肉味玉拉麵及雞白湯拉麵,亦有羽根餃子、炸雞及石燒飯等小吃。花雕雞卷藥膳雞白湯拉麵 $108最新期間限定款式,以香脆炸牛蒡作點綴,配上紅棗、杞子、木耳養生食材。特別熬製的藥膳加雞白湯底,無論味道還是香氣都隱含藥材獨有的甘香,滋補又暖胃。花雕醉雞卷將酒味的醇厚與雞肉的鮮嫩相結合,非常入味,滲出微醺酒香而不苦澀。幼身麵條質感純樸滑口,盡吸湯底精華,即使浸久了也未有變軟。雞叉燒味玉雞白湯拉麵$95雞白湯以雞腳、雞肋骨、老雞等長時間熬製而成,湯面泛起薄薄油脂,呈現淡淡的金黃色澤。雞叉燒肉質軟嫩不乾柴,味玉柔嫩蛋白包裹著半熟晶瑩流心中的蛋黃,滿溢濃郁蛋香。石鍋鰻魚飯$88石鍋溫度夠熱,蒸氣騰騰,從頭吃到底都可保持熱燙溫度。鰻魚淋上鹹香帶甜的醬汁,肉質嫩滑,細骨不算多。將米飯拌勻後,充份吸收和風甘甜醬油,底下更有脆口帶焦香的粒粒飯焦。

來自日本廣島的拉麵連鎖店,裝修以木系為主調,散發濃濃和風。

花雕雞卷藥膳雞白湯拉麵 $108

花雕雞卷藥膳雞白湯拉麵

幼身麵條質感純樸滑口,盡吸湯底精華,即使浸久了也未有變軟。

雞叉燒味玉雞白湯拉麵$95
雞叉燒味玉雞白湯拉麵

味玉

石鍋鰻魚飯$88

2024-06-25
雞叉燒味玉雞白湯拉麵
2024-11-08 0 瀏覽
中環覓食新發現!最近跟朋友lunch time 去了食霸嗎拉麵,佢係一間源自🇯🇵廣島嘅人氣拉麵連鎖店,另外喺尖沙咀同屯門都有分店。店名解作「非常好吃」,佢哋以濃厚嘅豚骨湯同埋自家製麵條聞名。今次我哋去試咗佢哋嘅期間限定蒜山黑蒜醬油拉麵,真係好有特色!🥰🧄 蒜山黑蒜醬油拉麵 $95呢款拉麵係期間限定,蒜香滿分,連湯底都充滿咗大蒜味,真係蒜頭愛好者嘅天堂!🍜 雞叉燒味玉雞白湯拉麵 $95這款餐廳主打的拉麵用咗雞叉燒同埋味玉,配上雞白湯底,味道鮮美。🍡 雞軟骨串 $38其實係雞軟骨丸子,每串有三粒。雞軟骨上面淋上獨特醬汁,軟骨很有咬口,超好食。🥟 雞皮餃子 $42雞皮餃子好特別,雞皮炸得酥脆,入面包嘅餡料好滋味。🍧 柚子雪葩 $35雪葩是日本土佐制,味道清新,係必食的甜品。
💰 總計: $305, 2位用餐(全日不設服務費)

🧄 蒜山黑蒜醬油拉麵 $95

🍜 雞叉燒味玉雞白湯拉麵 $95

🍡 雞軟骨串 $38

🥟 雞皮餃子 $42
雞皮餃子好特別,雞皮炸得酥脆,入面包嘅餡料好滋味。

🍧 柚子雪葩 $35
雪葩是日本土佐制,味道清新,係必食的甜品。

💰 總計: $305, 2位用餐(全日不設服務費)
2024-11-07
10 分鐘 (堂食)
午餐
又到星期一中午時間,同同事去食拉麵,見到佢新岀款蒜山黑蒜醬油拉麵🍜好勁成坐蒜子,同事話要挑戰下🤣一黎到已經好震撼,究竟用咗幾多個蒜頭黎製作,但係入口又唔係好勁,可能佢用嘅係黑蒜,蒜粒入口帶甜味,又幾好食喎😝 而且個湯底勁香,仲吸引過正時豬骨湯而我就食番佢signature 炙燒豚肉味玉拉麵🍜,玉子温泉蛋♨️流心,蛋黃味濃郁而炙燒豚肉味勁淋,入口即化狀態🤩貼心拉麵🍜仲有軟,硬度揀✅拉麵加左燒汁唐揚炸雞(2件),大大件雞球,粉漿一啲都唔厚粉,雞球外脆內嫩,肉汁juicy💦羽根餃子🥟(5件)都係佢地必食🌟🌟🌟一黎到成板冰花餃子🥟,塊網狀勁脆口,配埋七味粉,醋汁食,好正既小食食完拉麵🍜都飲番信州蘋果🍎蘇打,咁先夠爽

而炙燒豚肉味勁淋,入口即化狀態🤩
貼心拉麵🍜仲有軟,硬度揀✅

羽根餃子🥟(5件)都係佢地必食🌟🌟🌟

食完拉麵🍜都飲番信州蘋果🍎蘇打,咁先夠爽
2024-10-30 85 瀏覽
差唔多萬聖節,同朋友去附近感受氣氛,係下一埸之前我哋就係附近食野打底,經常行過蘭桂坊德都見到「霸嗎拉麵」人山人海,我哋今日有啲早7:00PM就食晚餐了!店員推介「蒜山黑蒜醬油拉麵」話係依家既限定,喜歡食蒜一定唔可以錯過,真係有「蒜山」Feel,蒜山經過爆炒幾香口,同埋佢個湯好濃郁,重口味人士之選😗另外仲order左個「灸燒豚肉味玉拉麵」,呢個本身附上味玉,我好喜歡日式流心蛋,屋企整都要花啲功夫😖去拉麵店我係必點,灸燒豚肉表面微微焦香😎又真係幾好食🤤另外我哋就嗌咗「沙拉唐揚炸雞」、「信州蘋果梳打」、「靜岡蜜瓜梳打」,無論小食定飲品都幾多選擇🙆🏻‍♀️我哋要食到差唔多八點出返嚟,就開始有人龍🤓想食一定要早啲到😏✣ 蒜山黑蒜醬油拉麵 $95✣ 灸燒豚肉味玉拉麵 $95✣ 沙拉唐揚炸雞 $38✣ 信州蘋果梳打 $28✣ 靜岡蜜瓜梳打 $28✣ +味玉$15

✣ 蒜山黑蒜醬油拉麵 $95
✣ 灸燒豚肉味玉拉麵 $95
✣ 沙拉唐揚炸雞 $38
✣ 信州蘋果梳打 $28
✣ 靜岡蜜瓜梳打 $28
✣ +味玉$15
2024-10-14 110 瀏覽
去中環食午飯,總係又貴又迫,但如果可以等到下午茶時段,來到這裏就可以輕鬆地食個質素高嘅拉麵,下午茶$73 無加一,還有小食加飲品 ,真係抵到爛。真心地覺得這間拉麵舖的食物幾好(有時平嘢冇好 ),所以呢個價錢可以食到呢個質素嘅拉麵及小食 ,真係好抵,平時我在灣仔區要食同等質素的拉麵,起賣要$120。
  • 炙燒豚肉味玉拉麵
2024-09-20 131 瀏覽
趁住中午lunch出來食飯,就來到最近公司既霸嗎拉麵,來到的時候已經開始排隊,不過幸好排隊時間不算太耐,終於可以食個靚靚午餐,服務員態度都十分友善,野食都好看,味道也很不錯,套餐也很划算!值得推薦
2024-09-18
10 分鐘 (堂食)
  • 雞叉燒味玉辛辣雞白湯拉麵
夜晚飲完酒有d肚餓就近近地走左去附近間霸嗎食碗拉麵醫肚~入面地方細細,但都算骨子,坐得都冇話好逼,職員都好有禮貌~我地兩個人一個叫左佢個炙燒豚肉味玉拉麵,另一碗就叫左雞叉燒雞白湯拉麵,兩碗都味道唔錯,正常發揮,雞肉同豚肉都煮得好冧好夠肉味,雞湯底相對就較清d,豚湯底就濃少少,但都無話偏咸既,温泉蛋既生熟程度都啱啱好,做到真係流心效果,幾好食,唔錯唔錯👍🏻最後兩個人埋單$200度,人均$100😌
2024-08-25 231 瀏覽
朋友好鍾意食拉麵, 今日嚟到蘭桂坊附近呢一間拉麵店,價錢合宜,味道都唔錯,鍾意食拉麵既不妨一試。梅漬薔茄憬煮雞胸冷沾麵 ($88)第一次食冷沾麵, 夏日炎炎嚟返一碗即時覺得好有食慾。原隻梅漬薔茄好大粒,好甜又好juicy,配上蕃茄汁作沾麵湯底, 酸酸甜甜好開胃好解暑,加上青瓜絲令口感更豐富。仲有大大片既雞胸肉,食完完全無負擔, 怕肥或者健身人士最適合不過, 雞胸本身冇咩調味, 如果覺得唔夠味可以唧上檸檬汁提味。沙拉唐揚炸雞 (2pc) (跟拉麵+$18)炸雞好一件好大舊,外脆肉軟,雞肉都算juicy, 配上滿滿嘅沙律醬, 減低咗油膩膩。雞叉燒辛辣雞白湯拉麵($95)辛辣雞白湯非常香滑,味道細膩, 吃麵前飲一淡令辣味及鮮味充滿口腔再食麵,非常享受。麵身彈牙幼細,浸泡係湯入面嘅拉麵吸收哂上湯嘅味道 ,非常入味。啖啖肉特製雞肉叉燒非常特別,有叉燒嘅炭燒味,又有雞肉鮮嫩味道。溏心蛋係拉麵既精髓, 呢度嘅溏心蛋煮得好好食, 味道同流心程度都掌握得剛剛好。辛辣唐揚炸雞 (2po)(跟拉麵+$18)同沙拉炸雞一樣,都係大大舊啖啖肉,只係換左辛辣口味,味道唔算太辣。照燒餃子(5件)($38)第一次食呢

梅漬薔茄憬煮雞胸冷沾麵 ($88)

沙拉唐揚炸雞 (2pc) (跟拉麵+$18)

雞叉燒辛辣雞白湯拉麵($95)

辛辣唐揚炸雞 (2po)(跟拉麵+$18)

照燒餃子(5件)($38)
第一次食呢種煎餃子,面頭有一塊薄脆炸衣, 趁熱果陣包起啲餃子食,會有種一咬落去好脆,之後好彈牙既口感,然後就咬到好多肉汁嘅肉餡,餃子美味可口

• 照燒餃子
  • 雞叉燒辛辣雞白湯拉麵
  • 味玉
  • 沙拉唐揚炸雞
2024-08-20 114 瀏覽
今日出去公司附近食lunch 同事大讚呢間拉麵店 我就二話不說試試佢天氣咁熱 我地就決定share 梅漬蕃茄慢煮雞胸冷麵 同埋一碗炙燒豚肉味叉燒味玉拉麵🍜個梅漬蕃茄慢煮雞胸冷麵的確係好正 夏天食就最好🤤 個梅漬蕃茄超甜超juicy ❤️ 而冷麵加上青瓜絲同埋蕃茄汁即時開哂胃 😝 同埋呢排做gym 有得食雞胸 實在太開心!然後炙燒豚肉味玉拉麵也是不錯 啲拉麵份量超多 然後個溏心蛋真流心🥳 個豚肉 一咬即化 肥瘦岩岩好 ! 另外 我地share辛口燒餃子 🥟 餃子皮薄餡靚 辣辣地好好味😝飲品方面 我地一齊飲信州蘋果梳打 啲蘋果味好出好fresh 一口拉麵加一啖就岩岩好 最後 我地飲埋個白米雪糕 因為夠哂特別 食落口係食到一粒粒既白米 超有咬口又好味道 我地直頭用左2分鐘ko 左佢同事果然冇介紹錯呀!

同事果然冇介紹錯呀!
2024-08-19 79 瀏覽
拉麵真係一個偉大嘅發明,方便快捷又滿足到人類嘅味蕾今日嚟咗霸嗎拉麵食晚飯,叫咗一個經常食開嘅雞白湯雞叉燒味玉拉麵同一個全新出嘅梅漬蕃茄慢煮雞胸冷沾麵,另外加咗替玉同筍,同埋一份雞叉燒加餃子雞白湯雞叉燒拉麵質素持續高企,香港好少地方食到雞叉燒,所以嚟到我每一次都會叫呢一款拉麵,而糖心蛋真係做到糖心嘅效果,非常入味,十分高質;至於新出嘅蕃茄冷沾麵都好有驚喜,上面擺放住一個去咗皮,而且用梅醃製過嘅蕃茄,非常適合夏天呢種酷熱嘅天氣食用,而冷沾麵嘅份量亦都非常慷慨,配埋輕微調製過嘅雞胸肉,健康之餘又飽肚呢間餐廳位於中環蘭桂坊附近,地點方便,而且店舖裝修充滿日式風味,食物高質,性價比十足,推薦#霸嗎拉麵
拉麵真係一個偉大嘅發明,方便快捷又滿足到人類嘅味蕾

#霸嗎拉麵
2024-08-16
15 分鐘 (堂食)
  • 炙燒豚肉味玉拉麵
  • 唐揚炸雞
  • 灸燒豚肉味玉拉麵
  • 羽根燒餃子(5件)
  • 羽根燒餃子
  • 辛辣炙燒豚肉味玉拉麵
2024-07-29 119 瀏覽
今日中環收工黎到霸嗎拉麵,地點十分方便,位於中環蘭桂坊斜路上,晚飯時段餐廳有很多客,餐桌上設有冰水提供,非常貼心,今期餐牌有個超級抵食既二人餐,包括了拉面小食飲品。我選擇了散叫:沙拉野菜炸餃子$38🌕🌕🌕🌕🌕餃子皮炸得脆脆叫,肉餡鮮味,配上沙拉醬食落不油膩,非常夾味辛辣炙燒豚肉味玉拉麵$98🌕🌕🌕🌕🌕我點了小辣,非歡辣的朋友可以叫中辣,餐桌上另有調味料提供:一味粉、炸蒜、黑胡椒,可根提個人口味再調味。拉麵湯底辣辣的很開胃,麵硬度適中,豚肉肥美香口,搭配糖心蛋很滿足雞叉燒味玉雞白湯拉麵 $95🌕🌕🌕🌕🌕配有海帶、蔥,雞叉燒肉質鮮味,雞白湯濃郁鮮甜,我飲了很多口這個湯底加配沙拉唐楊炸雞 2件 $18🌕🌕🌕🌕🌖炸雞外脆內軟,肉質滑嫩,大大件紅茶雪糕$35🌕🌕🌕🌕🌕有點像奶茶口味,非常好食,軟綿的雪糕口感融入口中

沙拉野菜炸餃子$38🌕🌕🌕🌕🌕
餃子皮炸得脆脆叫,肉餡鮮味,配上沙拉醬食落不油膩,非常夾味

辛辣炙燒豚肉味玉拉麵$98🌕🌕🌕🌕🌕

雞叉燒味玉雞白湯拉麵 $95🌕🌕🌕🌕🌕

加配沙拉唐楊炸雞 2件 $18🌕🌕🌕🌕🌖
炸雞外脆內軟,肉質滑嫩,大大件

紅茶雪糕$35🌕🌕🌕🌕🌕
有點像奶茶口味,非常好食,軟綿的雪糕口感融入口中

2024-07-26
2024-07-25 108 瀏覽
朋友過嚟中環接我收工,我就帶佢嚟蘭桂坊呢間拉麵店🙆🏻‍♀️佢話蘭桂坊對佢嚟講大部份都係酒吧,估唔到有間咁日式嘅拉麵舖🤣我哋每人點左一個拉麵,一個係新推出嘅花雕雞卷藥膳雞白湯拉麵,一個係招牌炙燒豚肉味玉拉麵。花雕雞卷藥膳雞白湯拉麵湯底嘅藥膳味道好濃,感覺上丁分滋補😋雞卷相當厚身,肉質嫩滑,而且好入味!炙燒豚肉味玉拉麵湯底係豬骨濃湯,味道濃郁,但唔會太鹹或者油。豚肉慢煮方法,所以肉質好腍,同時亦好入味,肥瘦剛剛好👍🏻另外我哋加咗兩款小食,同樣炸雞同埋羽根燒餃子🙆🏻‍♀️兩款煎炸物都好香脆,炸雞外脆內Juicy,餃子嘅肉都好飽滿,相當滿足🤣我仲嗌咗支靜岡蜜瓜梳打,飲落好清新,又唔會太甜👍🏻

炙燒豚肉味玉拉麵

我仲嗌咗支靜岡蜜瓜梳打,飲落好清新,又唔會太甜👍🏻

2024-07-22 100 瀏覽
作為拉麵愛好者,我好鍾意explore香港好味嘅拉麵店。前排約左朋友去蘭桂坊飲嘢,見時間尚早加上有啲肚餓,就決定試下呢間「霸嗎拉麵」!餐廳裝修幾有日本風,雖然唔算好闊落但喺中環黎講都算好舒服。呢度拉麵選擇頗多,配料雞肉豬肉都有。我當日試左嘅「雞叉燒味玉雞白湯拉麵」($95)賣相一流,份量十足。雞湯好香好濃,雞叉燒好juicy,粒蛋都蛋香十足。怕唔夠飽,所以額外加左以下小食:粟米粒($12)好大碗,粟米好甜,加埋落個拉麵好好味!最緊要係$12呢個價錢非常抵。煎餃子($35)賣相同樣吸引,煎得熱辣辣幾過癮!食得咁heavy,配埋杯日本綠茶就最perfect啦!

餐廳裝修幾有日本風,雖然唔算好闊落但喺中環黎講都算好舒服。

呢度拉麵選擇頗多,配料雞肉豬肉都有。

怕唔夠飽,所以額外加左以下小食:

煎餃子($35)賣相同樣吸引,煎得熱辣辣幾過癮!

食得咁heavy,配埋杯日本綠茶就最perfect啦!
炙燒豚肉味玉拉麵 $95豚肉大大舊,肥:瘦 = 1:1湯底好濃、夠咸(小編偏重口)蛋則蛋白冇流心,但都未至於全熟。花雕雞卷藥膳雞白湯拉麵 $108雖然成件事好台式,唔似日式,但對花雕雞毫無抵抗力嘅小編決定試下🤤第一啖先飲湯。嘩!好濃嘅花雕酒味!!!😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍鍾意食花雕雞同飲酒🍻嘅一定鍾意!🤤平時嘅花雕雞係凍食🥶,宜家係兩片熱喇喇,極大、極厚、又滑嘅雞卷,超入味,熱食🔥又好正喎,酒味好似比凍食仲出添👍🏻平時我食麵鍾意食到一半加調味(eg辣粉)轉換下口味,但今次我由頭食到尾都冇加,唔想破壞咗個酒味❤️❤️❤️配菜有炸牛蒡(就咁食小編覺得偏油)(學座銀?但座銀炸得好食啲😛)、木耳(份量幾多)、紅棗(少少甜養生feel)、杞子小編慢慢食,食到最後麵都唔太發漲。軟硬度正常。小編覺算是幼麵,掛湯能力高,唔洗每啖都另外舀湯都可以啖啖花雕酒同雞白湯底味👍🏻🎊🎊🎊🎊🎊🎊🎊🎊🎊🎊結論豚肉好食,肉嘅份量對比其他拉麵店可以話係慷慨🫶🏻特別的限定拉麵值得一試🫶🏻🫶🏻🫶🏻
炙燒豚肉味玉拉麵 $95

豚肉大大舊,肥:瘦 = 1:1
湯底好濃、夠咸(小編偏重口)
蛋則蛋白冇流心,但都未至於全熟。

花雕雞卷藥膳雞白湯拉麵 $108

花雕雞卷藥膳雞白湯拉麵

第一啖先飲湯。嘩!好濃嘅花雕酒味!!!
😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍
鍾意食花雕雞同飲酒🍻嘅一定鍾意!🤤

🎊🎊🎊🎊🎊🎊🎊🎊🎊🎊

結論
豚肉好食,肉嘅份量對比其他拉麵店可以話係慷慨🫶🏻
特別的限定拉麵值得一試🫶🏻🫶🏻🫶🏻
2024-07-14
2024-07-14 97 瀏覽
~霸嗎拉麵🍜中環高質素拉麵餐廳環境衛生🥳食物質素高👍服務員態度好😍~雞叉燒味玉雞白湯拉麵雞肉嫩滑🥳完全唔會韌👍雞白湯非常濃味☺️仲要冇味精味🤪拉麵爽口彈牙 食到我索索聲停唔到口🤣😍😛~焰燒豚肉味玉拉麵豚肉好大嚿 非常厚切☺️出奇嘅係完全唔會韌👍仲要整得好香🤪拉麵麵質好🤒正呀😛😛~沙律唐楊炸雞未食過咁大嚿嘅唐楊炸雞😛居然可以咁正 外脆內軟😍😍~石鍋燒豚肉飯豚肉真係好正😍😍大家一定要嚟試吓🥳
~霸嗎拉麵🍜中環高質素拉麵

餐廳環境衛生🥳食物質素高👍服務員態度好😍