呢間拉麵係多區都有分店,而且地點全部都好方便。見到有新出嘅拉麵非常吸引:🦑🍜原隻炙燒魷魚墨汁雞白湯拉麵$128- 真係原隻魷魚加燒汁去燒,魷魚有甜甜地嘅味道,墨魚汁湯底夠濃夠好味。而且小店非常貼心,有一條一次性嘅圍裙俾客人,係食墨魚汁麵嘅時候都唔驚整污糟件衫👍🏻🐔🍜雞叉燒味玉辛辣雞白湯拉麵$98- 兩大塊舊舊嘅雞肉叉燒,肉厚好味,湯底有少少辛辣,惹味得嚟又恰到好處。🍗燒汁唐揚炸雞(5件)$38- 炸雞有四個味道,有原味、辣汁、燒汁同沙拉,我地今日揀左燒汁,雞都算炸脆口,而且份量都唔細,叫左一罐🍺沖繩菠蘿汽酒(罐) $18,一路食炸雞一路飲啤酒,正!😋拉麵店整體環境寬敞,樓底好高,坐得都舒服;而且店員服務態度好好,有禮貌又恩勤,值得俾讚👍🏻
呢間拉麵係多區都有分店,而且地點全部都好方便。

見到有新出嘅拉麵非常吸引:

🦑🍜原隻炙燒魷魚墨汁雞白湯拉麵$128

🐔🍜雞叉燒味玉辛辣雞白湯拉麵$98

🍗燒汁唐揚炸雞(5件)$38

2024-01-03
  • 原隻炙燒魷魚墨汁雞白湯拉麵
2024-01-05 75 瀏覽
[ #caloriefoodie尖沙咀 ]• 霸 嗎 拉 麵 •🐿-​ ​相信大家去尖沙咀行街的話🏃🏻🏃🏻‍♀️都會有經過過呢間日式拉麵專門店🏮主打廣島最強濃厚湯底拉麵🍜 全港四間分店間唔中仲會推出特別嘅期間限定款式添!!今次就係睇中咗原隻炙燒魷魚墨汁雞白湯拉麵🦑-🦑 期間限定 • 原隻炙燒魷魚墨汁雞白湯拉麵 💰$128卡里對「期間限定」嘅野食會變得亳無抵抗力成日帶住試伏嘅心態 忍唔住要試新野🫡不過好彩卡里對炙燒魷魚好滿意🤩一大條魷魚切開 加上照燒醬汁 調味甜甜地而且魷魚嘅熟度啱啱好 咬落都幾彈牙而墨汁雞白湯就不過不失 但鐘意普通拉麵湯多啲!!店家好貼心 會俾埋圍裙你 咁就唔怕彈到件衫🥼食完成個嘴會黑蚊蚊 記得要抹嘴🤣-🐷 特盛炙燒豚肉拉麵 💰$138 特盛Version啱晒啲食肉獸 有四大塊豚肉炙燒過後嘅豚肉浸出一陣油脂香味而最唔健康但最惹味嘅肥膏位置燒得特別香重口味人士可以自助加埋炸蒜粒🧄令成個湯底更惹味 卡里鐘意呢碗多啲!!🥳-🍺 札幌生啤 💰$32樽裝啤酒 另外俾埋雪到凍冰冰嘅杯❄️-📍 尖沙咀金巴利道26號地舖-#caloriefoodie
[ #caloriefoodie尖沙咀 ]
• 霸 嗎 拉 麵 •
🐿
-​ ​
相信大家去尖沙咀行街的話🏃🏻🏃🏻‍♀️
都會有經過過呢間日式拉麵專門店🏮
主打廣島最強濃厚湯底拉麵🍜 全港四間分店
間唔中仲會推出特別嘅期間限定款式添!!
今次就係睇中咗原隻炙燒魷魚墨汁雞白湯拉麵🦑
🦑 期間限定 • 原隻炙燒魷魚墨汁雞白湯拉麵 💰$128

卡里對「期間限定」嘅野食會變得亳無抵抗力
成日帶住試伏嘅心態 忍唔住要試新野🫡
不過好彩卡里對炙燒魷魚好滿意🤩
一大條魷魚切開 加上照燒醬汁 調味甜甜地
而且魷魚嘅熟度啱啱好 咬落都幾彈牙
而墨汁雞白湯就不過不失 但鐘意普通拉麵湯多啲!!
店家好貼心 會俾埋圍裙你 咁就唔怕彈到件衫🥼

樽裝啤酒 另外俾埋雪到凍冰冰嘅杯❄️
📍 尖沙咀金巴利道26號地舖

#caloriefoodie
2024-01-05 74 瀏覽
位於尖沙咀金巴利道26號地舖的霸嗎拉麵,主打廣島拉麵。用餐當晚天氣頗為寒冷,吃一碗拉麵,頗為暖胃。餐廳位於The One商場後方,諾士佛台附近,地理位置十分方便。。餐廳採用手機掃描二維碼下單,約十分鐘後,食物便陸續上桌了。順便一提,如果拉麵有任何要求(例如走蔥),記得在下單時選取。筆者和朋友都愛吃較為硬身的麵條,在下單時也可以揀選。。原隻炙燒魷魚墨汁雞白湯拉麵 - $128Grilled Squid Ramen with Squid Ink & Chicken Broth這款拉麵是期間限定款式,賣相頗為震撼。侍應特意送上即棄圍裙,防止用餐時,墨汁飛濺到衣服上,頗為貼心。原隻炙燒魷魚切成十件,質感彈牙爽口,炙燒時再塗上特製醬汁,令魷魚的味道更為豐富。。這款拉麵的湯底為招牌雞白湯,再加上秘製墨汁。輕輕呷一口湯,能嚐到雞的味道,感覺不會太過膩,墨汁本身沒有味道,主要令湯底的顏色加深。。拉麵的味道也頗為不錯,軟硬適中,能感受到小麥和雞蛋的味道。其他配料還包括有木魚碎、蔥花等。朋友則覺得,木魚碎和蔥花令整體口感不夠順滑。。額外追加味玉 - $15朋友額外追加了一隻味玉(雞蛋),令這個拉麵的味道更

原隻炙燒魷魚墨汁雞白湯拉麵 - $128

額外追加味玉 - $15

朋友額外追加了一隻味玉(雞蛋),令這個拉麵的味道更為豐富多彩。輕輕咬開雞蛋,金黃色的蛋液緩緩流出,蛋味十分香濃。

筆者曾吃過其他拉麵店的味玉,鹽味頗重、味道頗鹹。這家拉麵店的味玉相對清淡,更能品嘗到原味雞蛋與湯底交織而成的味道。

炙燒豚肉味玉拉麵 - $95
Tonkotsu Ramen with Chashu & Egg

筆者則點了另一款招牌:炙燒豚肉味玉拉麵。這款拉麵的湯底為濃厚豚骨湯,質地比雞白湯更為濃稠,味道也比雞白湯更為強勁和濃烈,仿如有幾十隻小豬衝過來討抱抱。湯底還加了少許胡椒碎和七味粉,令層次感更為豐富。

秘製叉燒採用上等豚肉,以低溫慢火浸煮超過十小時。最後,再以明火炙燒增添脂香。叉燒的尺寸頗為大塊,約半吋厚,脂肪和瘦肉相間,吃起來過癮又滿足。

這款拉麵的配料還包括有竹荀乾、蔥花、味玉(雞蛋)等。兩碗拉麵的味玉中間都是流心,水準能保持。

額外追加粟米粒 (Corn)- $12

筆者愛吃清甜的粟米粒,所以額外加配了一份。職員遞上了滿滿的一碗金黃色粟米,加在拉麵中,令整體感覺更加清新,更加fresh。

加配唐揚炸雞兩件 - $18
Kara-age - 2 pcs

凡點選任何拉麵,均可以用優惠價加配兩件唐揚炸雞,筆者則點了一客原味的炸雞炸雞即點即炸,上桌時還是熱騰騰的,襯熱享用味道最佳,外面脆口,裡面Juicy。

綠茶可樂 (240ml) - $25
Green Tea Coke

飲品冰凍清新,頗為解渴。吃一口熱騰騰的拉麵,再喝一口冰爽暢快的綠茶可樂,一樂也。

拉麵店設有限定一人或二人套餐,比單點拉麵和飲品更為化算。

2024-01-01
  • 炙燒豚肉味玉拉麵
  • 味玉
2024-01-04 35 瀏覽
今日經過霸嗎拉麵唔洗排隊, 就同朋友入左去食飯原隻炙燒魷魚墨汁雞白湯拉麵, 一上枱就見到, 超大隻炙燒魷魚係面, 咬落好爽脆, 配撘墨汁, 成碗拉麵都係黑色, 湯底除左有海鮮嘅鮮味, 雞白湯飲落順滑, 自家製既拉麵口感彈牙, 掛滿湯汁炙燒豚肉味玉拉麵上枱熱辣辣, 湯底有濃厚既豬骨味, 非常濃郁, 配撘拉麵, 咸香適中, 豚肉脂肪比例平均, 炙燒後肥肉部份入口即溶, 肉質腍身😋沙拉唐揚炸雞炸雞外層炸香左,入面保留左嫩滑嘅肉質, 配撘沙拉醬幾香口照燒餃子面頭既照燒汁好香甜, 羽根餃子燒香後, 底部有層薄薄嘅脆皮, 增加咗餃子嘅脆香感
今日經過霸嗎拉麵唔洗排隊, 就同朋友入左去食飯

原隻炙燒魷魚墨汁雞白湯拉麵,

炙燒豚肉味玉拉麵

沙拉唐揚炸雞
炸雞外層炸香左,入面保留左嫩滑嘅肉質, 配撘沙拉醬幾香口

照燒餃子

2023-11-27 154 瀏覽
上次我去尖沙咀食霸嗎拉麵,但感覺味道唔好似之前咁好食。我今次揀咗鷄湯拉麵同唐揚炸雞雞叉燒味道還算唔錯。至於鷄湯底,味道普普通通,無咩驚喜。湯底嘅鷄味唔夠濃郁,有啲淡淡嘅感覺。我期望鷄湯底可以更濃厚,更有層次感,咁就會令拉麵更加出色拉麵嘅軟硬度,我覺得掌握得唔錯。麵條彈牙有嚼勁,唔會太軟亦都唔會太硬。個人嚟講,拉麵嘅質地還算合格,係整體評價中比較滿意嘅部分不過,講到唐揚炸雞,真係有啲失望。佢嘅口感比較乾燥,唔夠多汁,而且缺乏雞肉本身嘅鮮味。我希望炸雞可以更嫩滑多汁,令味道更出眾

2023-11-10
2023-11-27 99 瀏覽
呢間來自日本廣島既拉麵店,嚟咗香港好多年都未有機會食,前牌天氣咁熱見到佢新出左個期間限定口味,分別有檸檬炙燒雞叉燒拉麵和酸辣檸檬雞叉燒拉麵,淨係聽個名都夠晒特別同清新。限定湯底使用雞湯,加上三大片檸檬,飲落去個湯底有檸檬清香,岀奇地清新,而且一啲都唔油膩,兩者配合得好夾。燒雞同叉燒口感嫩滑,肥瘦均勻,配料都唔少,木耳、櫻花蝦、西蘭花,仲可以自選面嘅口感,夠晒甜心。而另一款酸辣味,整體又唔會太過辣,啱晒鍾意少少刺激嘅口味。另外點咗小食羽根燒餃子,煎到底部有一大塊薄脆,餃子皮薄餡靚,外脆內軟,超好食🤤另外都推介佢嘅唐楊炸雞,炸雞有五大舊,咬落去充滿肉汁,又唔會太厚粉,雞肉仲保持嫩滑,整體味道高質。

另外都推介佢嘅唐楊炸雞炸雞有五大舊,咬落去充滿肉汁,又唔會太厚粉,雞肉仲保持嫩滑,整體味道高質。
2023-11-23 103 瀏覽
未有假去日本,唯有係香港食碗拉麵止止癮。霸嗎拉麵開左咁多年都水準依然,今次點左雞叉燒雞白湯拉麵,雞叉燒嫩滑可口,麵條有咬勁,雞白湯濃厚的味道,成個配搭都相當出色,就算飲哂成碗湯都好舒服!

2023-11-11
  • 雞叉燒味玉雞白湯拉麵
2023-11-15 136 瀏覽
而家香港人好似對拉麵越嚟越講究,今日去開尖沙咀,就試下都幾多人排嘅霸嗎!見到餐牌期間限定嘅款式幾得意,近排咁熱好似檸檬都幾啱feel,一於就叫咗檸檬灸燒雞叉燒拉麵!🍋講講拉麵先啦,啲湯底香濃,唔會太濃郁,啲麵條有質感,雞肉同叉燒都好嫩滑,個叉燒仲有啲脆脆嘅外皮,夠香口。以開咗幾間分店嘅規模,又會出下gimmick款式嚟講都幾不錯。✨另外,亦試咗佢嘅辛口燒餃子,個皮煎到好脆,帶微微嘅焦香味,入口有口感有肉汁,唔會太膩。唔知大家食餃子會唔會點醋食,我就prefer梅花間竹地點嚟食。🦓平時食拉麵飲冰水已經好滿足,今次厚待自己少少叫埋靜岡蜜瓜梳打,圓咗今餐幾創新口味嘅路線😂個人嚟講幾中意創新口味,大路口味食得多都可以refresh下,滿足一下獵奇嘅癮,又畢竟幾好食,同埋期間限定嘅款式往往都有種好多一試究竟、錯過咗就無嘅感覺🥹唔知大家覺唔覺

2023-10-28 164 瀏覽
尖沙咀實在有太多嘢食,經過咗好多次,終於有機會嚟食。坐喺吧枱位,座位方面都算寬敞,同其他食客唔會手踭碰手踭。不過張凳有啲細同硬咗少少,唔係咁好坐。食咗個特盛灸燒豚肉拉麵,個湯底真係超級濃,另外嗰燒豚肉真係好厚同好肥美。麵質就普通。可以掛到少汁。有碗話碗,呢碗嘢唔係個個人都啱食。不過我個人就覺得唔錯,不過如果唔係咁鍾意食油膩嘢嘅朋友就可以諗諗先再去。味道 7/10環境 7/10飽肚 9/10CP值 8/10回頭率8/10
尖沙咀實在有太多嘢食,經過咗好多次,終於有機會嚟食。
味道 7/10
環境 7/10
飽肚 9/10
CP值 8/10
回頭率8/10
  • 特盛炙燒豚肉拉麵
今日心血來潮嗌外賣,見到附近呢間以前食過都唔錯嘅拉麵舖,咁啱有款期間限定嘅檸檬炙燒雞叉燒拉麵就心思思叫咗嚟試。一打開外賣盒,雖然其貌不揚,但都聞到好濃好fresh嘅檸檬味。配料有極厚嘅雞叉燒、櫻花蝦、木耳絲同西蘭花。點知一放啖麵入口,我呆咗!個檸檬酸味同碗湯底嘅鹹味係撞到炒晒車,完全0夾!!好似倒瀉杯檸茶入個湯再溝埋一齊食咁。比例錯得好勁,如果減走多啲鹹味,個base多少少甜同清啲嘅話會易啲接受同清新好多。失望!

配料有極厚嘅雞叉燒、櫻花蝦、木耳絲同西蘭花。

點知一放啖麵入口,我呆咗!
個檸檬酸味同碗湯底嘅鹹味係撞到炒晒車,完全0夾!!

好似倒瀉杯檸茶入個湯再溝埋一齊食咁。

失望!
檸檬炙燒雞叉燒拉麵
2023-09-26
外賣送餐
2023-08-29 330 瀏覽
今晚收工後和朋友去了尖沙咀行街, 行完後大家決定去了這間拉麵店吃晚餐.剛巧餐廳在做期間限定,有一些檸檬的拉麵, 很像很吸引, 於是便決定點了其中一款.照燒餃子 (5件)  $38:照燒汁好香濃惹味, 挺特別, 幾好食. 餃子餡料豐富多汁好juicy.檸檬灸燒雞叉燒拉麵: $93這拉麵非常特別, 我還是第一次吃有放檸檬的拉麵, 漡酸酸的, 吃到很濃的檸檬味. 我覺得喜歡檸檬的朋友可以去吃這拉麵. 酸酸地又幾開胃, 一點都不會溜.灸燒雞叉燒我覺得都很香滑, 幾好吃,一點都不會覺得韌.拉麵入面仲有放埋櫻花蝦, 好香口, 好好食.雞叉燒味玉辛辣雞白湯拉麵 ($98):辣度適中,雞湯味好香濃, 雞叉燒又好香滑好吃, 不錯. 追加灸燒厚切豚肉 ($20):真的很厚身很大件, 豚肉口感很好,燒得很香口, 不錯.埋單都係$269, 一點都不貴, 幾抵食, 不錯.
照燒餃子 (5件)  $38:
檸檬灸燒雞叉燒拉麵: $93
灸燒雞叉燒我覺得都很香滑, 幾好吃,一點都不會覺得韌.
拉麵入面仲有放埋櫻花蝦, 好香口, 好好食.

雞叉燒味玉辛辣雞白湯拉麵 ($98):
辣度適中,雞湯味好香濃, 雞叉燒又好香滑好吃, 不錯.

追加灸燒厚切豚肉 ($20):
真的很厚身很大件, 豚肉口感很好,燒得很香口, 不錯.

埋單都係$269, 一點都不貴, 幾抵食, 不錯.
2023-08-08
2023-08-27 187 瀏覽
係the one行左陣一門口就見到霸嗎,好想食拉麵見條人龍無之前咁長,結果排左15分鐘入得☑️羽根燒餃子好佩服佢地d餃子煎得咁靚,個底又薄又脆,但個面同餡就仲係肉汁豐富。檸檬酸辣雞叉燒拉麵期間限定,有新鮮檸檬令味道清爽左,好岩夏天食,老實講食唔出辣味,但櫻花蝦帶出咸香鮮味,炙燒雞肉都好嫩。唐揚炸雞即炸夠哂香口,外脆內嫩。炙燒豚肉味玉拉麵最愛都係哩款王牌,厚厚豚肉入口軟腍充滿油香,肥瘦得宜。濃旭湯底配硬身拉麵,一流❤️

羽根燒餃子

檸檬酸辣雞叉燒拉麵

唐揚炸雞
即炸夠哂香口,外脆內嫩。

炙燒豚肉味玉拉麵
2023-08-18 181 瀏覽
尖沙嘴食肆眾多,相信好多人都知道有間好出名嘅霸嗎拉麵。誤打唔撞之下見到佢哋竟然有檸檬拉麵,之前係日本食過幾次都好好味,今次當然要試試啦。一開波當然要講「檸檬炙燒雞叉燒拉麵」!🍋🍗🍜個湯底嘅獨特之處,係添加咗瀨戶內海檸檬汁,為味道注入檸檬酸味。加上麵上有三片檸檬,每啖都能感受到檸檬帶酸嘅滋味。瀨戶內海檸檬汁的微酸,平衡咗湯底咸味,營造出酸酸咸咸嘅美味。而雞肉叉燒,雞肉嫩滑,肉質鮮美。自家製嘅拉麵就有特別彈牙口感,值得加分。🍜🍋朋友就叫咗灸燒豚肉味玉拉麵,湯底的食材相當豐富,包括豬背骨、雞骨架、雞腳以及調味蔬菜等多種食材,有好豐富嘅層次。拉麵一樣係自家製嘅彈牙拉麵。經過灸燒處理的豚肉,保持住肉質的鮮嫩,有淡淡的炭燒香氣同少少肥,口感唔錯。味玉就正常流心。仲有小食🥟🥟燒汁羽根燒餃子同沙律醬唐揚炸雞,「羽根燒餃子」的獨特之處就係餃子在煎至底部金黃酥脆,但上部仍然保持著柔軟口感,令餃子同時擁有了酥脆和軟嫩。而入面少少蔬菜同肉唔會太多唔會太膩。👍🏻唐揚炸雞外皮金黃酥脆,但入面肉質鮮嫩多汁,加上搭配的沙律醬,更是讓口感更加豐富多樣。飲品方面,全餐以檸檬拉麵做主題,所以叫咗罐檸檬茶飲作尾,結束呢場檸檬

一開波當然要講「檸檬炙燒雞叉燒拉麵」!🍋🍗🍜

朋友就叫咗灸燒豚肉味玉拉麵
味玉就正常流心。

飲品方面,全餐以檸檬拉麵做主題,所以叫咗罐檸檬茶飲作尾,結束呢場檸檬宴。
2023-08-18 191 瀏覽
每次係尖沙咀行過都好想食既一間拉面餐廳,但係每次都勁多人排曬長龍,今日未到食飯高峰時間,而又唔多人排隊,終於入到去食啦!!😋入到去雖然唔算好大,不過位置都算寬躺,而且仲好有去佐日本感覺🤣平時食得多正常普通既拉麵,今次想試下特別d,所以叫佐個檸檬炙燒雞叉燒拉麵同埋一個特盛炙燒豚肉拉麵👍🏻👍🏻兩碗面都黎得好快,份量都唔少!檸檬炙燒雞叉燒拉麵本身加佐3片檸檬係面,中意既可唧落個湯底到,怕酸既亦都可以當裝飾🤣🤣我就當然唧曬3塊落個湯底度!食落感覺好得意,好fresh同埋又出奇地夾炙燒雞,有少少似日式西檸雞咁😂兩塊厚切雞塊肉質好冧,亦都好入味,拉麵湯底既味浸曬入去d肉度。而特盛炙燒豚肉拉麵味道比較濃,加上4大塊係真係4大塊既豚肉,絕對岩曬一眾食肉獸😂😂順帶一提,餐廳冷氣唔知係咪壞佐定唔夠凍,愈食愈熱,所都叫佐罐和梨啤酒降降溫,不過又幾好飲,好有梨味😋總結,中意食拉麵既朋友一定要黎試!
總結,中意食拉麵既朋友一定要黎試!
2023-08-04 178 瀏覽
《大排長龍拉麵店🍜》霸嗎拉麵香港有好多間分店,成日都會見到,今次終於一試,不過就好多人排咗30分鐘隊。1. 特勝炙燒豚肉拉麵 ($128)不愧係特勝,有4大塊炙燒豚肉,豚肉偏硬少少,因為湯底味道濃郁,所以豚肉都好入味,麵條屬於幼麵,軟硬度適中,整體來講幾好食! 🌟 評分: 7/102. 炙燒味豚肉拉麵 ($95)另外叫咗一款招牌嘅炙燒味豚肉拉麵,相比特勝呢會嘅豚肉同普通拉麵店一樣都會提供一兩塊,肉質偏硬,湯底好濃味,非常開胃!🌟 評分: 7/10🎖️整體評分🎖️❤️ 味道: 7/10🧡 環境: 7/10💛 服務: 7/10💙 性價比: 6/10✨霸嗎拉麵 (金巴利道) (尖沙咀)📍尖沙咀金巴利道26號地舖#hkoverfood_尖沙咀
《大排長龍拉麵店🍜》

1. 特勝炙燒豚肉拉麵 ($128)
🌟 評分: 7/10

2. 炙燒味豚肉拉麵 ($95)
🌟 評分: 7/10

🎖️整體評分🎖️
❤️ 味道: 7/10
🧡 環境: 7/10
💛 服務: 7/10
💙 性價比: 6/10

✨霸嗎拉麵 (金巴利道) (尖沙咀)
📍尖沙咀金巴利道26號地舖

#hkoverfood_尖沙咀