2020-05-14 656 瀏覽
工作壓力有點大,即刻約埋幾個好辣嘅同伴黎滿足一下心癮,同解下壓,近近地去咗元朗Yoho Mall 嘅依間霸王山莊,裝修以黑紅為主,仲有一邊望住元朗大馬路嘅位,擺設都幾有時尚感。叫咗個水煮魚同雞絲粉皮,佢個水煮魚可以自己再揀配菜,我地就叫咗個嗜辣必備嘅薯粉同金菇,仲叫咗個午餐肉同牛栢葉,就算只係叫例牌,份量都唔少,夠晒飽,過足癮。另外加咗個雞絲粉皮,依個就正正常常啦,冇咩特別。最令人印象深刻嘅係佢個八寶茶,甜甜哋又有陣菊花嘅香味,既解辣又解渴。

另外加咗個雞絲粉皮,依個就正正常常啦,冇咩特別。

• 八寶茶
2019-11-13 591 瀏覽
之前都叫過幾次外賣,不過次次都係食水煮魚,味道算唔錯,仲要有配菜簡,喺元朗暫時係呢間最好食。今次第一次黎到堂食,令人非常失望。我地一行7人,嗌左好多野食,份量少得可憐,令到價錢變得非常不合理,服務又差,成間舖只有當日喺門口接待的女仔最有心去做客情,耐心講解折扣等...最無厘頭就係嗰個7:30pm前埋單7折,首先,門口明明係寫住7:45pm前埋單,個侍應仲好唔客氣咁講係7:30pm前全部人離開餐廳。其實訂枱時你地溫馨提示一下,我可以book早d。最後我地7:30pm前離開,但當時餐廳只剩返一枱客,真係好難理解咁強硬嘅折扣係為左令客人唔好再黎而做嘅??好老實而家呢個環境,仲要係平日,會好full?我見最多人嗰時都係得4枱客,咁你地都唔識做好客情嘅🤷‍♀️
2019-11-12 410 瀏覽
次次同依位貓義工食飯都講貓經, 實在有無限貓經要吹,餐廳仲要開壼咁好飲既茶俾我地,只可惜依個商場收10點,唔係仲有排講可以自選加餸落去,但原本已有薯粉包埋, 兩個人食都幾飽, 只有辣同唔辣簡,想食小小辣既人士就要注意係冇得簡辣度叫左一個辣味雪糕同一個話梅雪糕,一杯有兩球,我自行將佢地交換變成一杯有兩個味,但要最好先食辣味後食話梅,因為辣味其實好淡,只係有小小辣香,不是真係辣 依壺茶真係好有誠意,無糖之餘, 仲有淡淡嘅甜味, 適合食完辣野嘅你, 因為太好飲,真係唔需要叫其他嘢飲
酸菜魚

霸王辣子雞

雞泡魚乾

2019-11-06
酸菜魚
2019-10-22 362 瀏覽
我地一行八人去左食晚飯,叫左一個六人餐另外再嗌左一個炒飯、兩個紅油抄手及一個炸饅頭落單時侍應表示其中一個鴨既菜式轉左做烤鴨,本來我地都不已為已,點知上菜後發現烤鴨係極似翻炸再翻炸!又咸又乾咁☹️最後埋單連加一茶錢要$27xx😭結論係叫餐係十分之唔抵食😤我地一行八人去左食晚飯,叫左一個六人餐另外再嗌左一個炒飯、兩個紅油抄手及一個炸饅頭落單時侍應表示其中一個鴨既菜式轉左做烤鴨,本來我地都不已為已,點知上菜後發現烤鴨係極似翻炸再翻炸!又咸又乾咁☹️最後埋單連加一茶錢要$27xx😭結論係叫餐係十分之唔抵食😤
最後埋單連加一茶錢要$27xx😭
結論係叫餐係十分之唔抵食😤

最後埋單連加一茶錢要$27xx😭
結論係叫餐係十分之唔抵食😤
2019-10-18
5 分鐘 (堂食)
2019-10-21 339 瀏覽
補記兩頓男神生日飯,首先是老公偽生日飯。雖然9月30日不是他的正式生日,但多年來我們都習慣了一起慶祝,去年就是在半島 Chesa 吃飯,但今年由於擔心十一前夕會生亂,就留在元朗 霸王川莊 過一過辣癮好了!好喜歡這裡的八寶茶,香甜清潤又耐喝,這晚都不知添了多少杯;老公則要了特大新鮮水果茶,份量足、味道清甜,最辣之時我也討了幾口來喝,真心不錯~壽星公點名要吃水煮魚,兩口子只點了例牌,但份量一點不少,還可自選四款配料,這晚就要了午餐肉、牛柏葉、粗薯粉及豬血,豐富不得了,味道也香辣可口,老公大呼過癮!這晚還點了酸菜炒豬腸及干煸四季豆,兩款都十分好吃又送飯,有人忍不住點了兩碗白飯,吃到好飽好飽好飽,兼最後還是要打包一盒帶走。 最後再分享清甜美味的拔絲士多啤梨後,又是時間趕回家,帶個小蛋糕與兩兄妹共享甜蜜。希望月尾可以兩口子在外邊再來一頓正式生日飯!

2019-09-29 390 瀏覽
朋友話好想食辣 提議黎霸王山莊成日行yoho都經過 想試呢間好耐星期日1點入座唔需要等位 見附近大部分都係一家人黎一坐低見到隔離檯有一大鍋酸菜魚好心動呀所以打開menu就叫左二人餐有3個涼菜 加1個主菜(可選水煮魚或酸菜魚)同埋兩個白飯 夠哂我地兩個餓鬼三個涼菜都唔錯酸甜排骨同蕃茄好開胃 涼拌粉皮又清爽又惹味 主菜酸菜魚好足料雖然我同朋友都期待有更多酸菜 哈哈哈但魚片多而且嫩滑無骨仲有好多有咬口嘅薯粉 美中不足係 酸菜魚只可選辣或唔辣雖然見到有好多辣椒 但食落唔夠辣如果可以揀埋辣度就更好今日人唔多 靜靜地waiter態度好 有禮貌 我地坐係近窗位置 個view都開揚 環境舒服 裝修同餐具都靚overall幾滿意開心嘅一餐!下次再黎我會揀星期一至五lunch黎試埋個涼菜buffet bar
朋友話好想食辣 提議黎霸王山莊
成日行yoho都經過 想試呢間好耐

星期日1點入座唔需要等位
見附近大部分都係一家人黎
一坐低見到隔離檯有一大鍋酸菜魚
好心動呀
所以打開menu就叫左二人餐
有3個涼菜 加1個主菜(可選水煮魚或酸菜魚)
同埋兩個白飯 夠哂我地兩個餓鬼

今日人唔多 靜靜地
waiter態度好 有禮貌
我地坐係近窗位置 個view都開揚
環境舒服 裝修同餐具都靚
overall幾滿意開心嘅一餐!

2019-09-22 314 瀏覽
YOHO mall一直是中價餐廳的集中地,找到一間午餐價錢還可以的四川菜坐下吃吃~雖然價錢不算十分平民,食物卻是十分有水準,分別叫一個擔擔面($78)和酸辣粉($78),價錢未連加一但已包自助salad吧和飲料,很多選擇,好多都好好味,而且好新鮮!最重要環境都好舒服,樓底好高好開揚,午餐這個價錢又有美食又坐得舒服~ 推介~

2019-09-16
2019-09-22 219 瀏覽

夾左好多野食!
自助沙律吧醬料區
2019-09-16
夾左好多野食!
2019-09-16 274 瀏覽
經過見到個水煮魚/酸菜魚相好吸引,趁中秋放假去試下,想狠狠地辣一次😂一入去就叫左個酸菜魚,要辣既,之後再叫左黃金翡翠,姐係咸蛋黃炒四季豆、秋葵干,你冇睇錯,係真係干!好奇怪,冇拉拉用干去炒,又硬又痴牙,而且咸蛋太多,食完超濟😵紅油炒手都一般,太多饀,好似食餃子咁,個汁又冇咩辣味,失望🙈終於主角黎到,一大碗,以為好正,但冇咩魚,一大堆酸菜,得個酸味冇辣味,完全出唔到汗,好唔過癮😢成餐飯唯一好既係上菜快,食左半個鐘就走了,應該冇下次😓
成餐飯唯一好既係上菜快,食左半個鐘就走了,應該冇下次😓
同男友兩個想食辣野,又唔想行去市中心個邊,望下yoho 水牌先醒起霸王都有得食辣,主打串燒類點知去到就比個水煮魚吸引左因為生日月份,見到有得upgrade, 但都問清店員例牌,加大同豪華裝有咩分別,費事食唔哂浪費食物店員話例牌已經夠3-4人 食,加大係6-8人。。豪華就真係好多聽到甘,我地兩個人都係乖乖叫番個例牌算啦,連小食同菜都唔敢叫,驚太多水煮既話仲可以免費揀四種配料我地揀左蘿蔔,木薯粉,牛肚,同娃娃菜一上台,真係好慶幸我地無叫其他野,因為就甘水煮都一定食唔哂水煮底偏麻,有一至五隻🌶揀,我地揀左三隻,隻麻好勁,已經食唔到其他味,辣味就ok,唔算好勁,但都唔夠香魚我地揀左桂花魚,口感偏硬身,無魚味,好一般牛肚份量好多。。。最後食剩好多,但我唔食牛肚,所以唔知好無食啦蘿蔔好入味,仲帶有少少甜,好食!!娃娃菜又係好甜~~麻到甘都仲食到甜味呀木薯就正正常常~都係煙韌彈牙最後我地頂唔住,叫左杯大水果茶水果足料,飲到水果香,唔錯同埋依度本身比既熱茶係好似內地甘,自己個杯有哂料,所以會帶少少甜味成餐飯人均200$, 仲要食唔哂,真係好抵食

點知去到就比個水煮魚吸引左

水煮既話仲可以免費揀四種配料

我地揀左蘿蔔,木薯粉,牛肚,同娃娃菜

水煮魚

一上台,真係好慶幸我地無叫其他野,因為就甘水煮都一定食唔哂

魚我地揀左桂花魚,口感偏硬身,無魚味,好一般

蘿蔔好入味,仲帶有少少甜,好食!!

娃娃菜又係好甜~~麻到甘都仲食到甜味呀

木薯就正正常常~都係煙韌彈牙

最後我地頂唔住,叫左杯大水果茶

水果足料,飲到水果香,唔錯

成餐飯人均200$, 仲要食唔哂,真係好抵食

2019-09-07
2019-09-09 219 瀏覽
@元朗用app攞咗位(5人),去到咁岩下張就到,但企門口嘅staff不斷叫2-3人枱號入座,甚至將6人枱拆分成兩張細枱,結果要等15分鐘。終於叫到了,又話執緊枱,等多2分鐘,結果又多等咗5分鐘。人地後來攞位的,都比我哋先入座⋯⋯🔺羊肉有驚喜,不會羶、外皮炸得鬆脆,肉質不會乾。食得辣的話,必食推介~🔺很普通的酸辣湯麵,無期待之下還是可以的,但不是很推薦。如對麵食有興趣不如試:蔥油拌麵。🔺香口、有口感的蔥油拌麵。必食推介~
@元朗

成都水煮魚
簡陽辣子羊肉

酸辣湯麵

🔺很普通的酸辣湯麵,無期待之下還是可以的,但不是很推薦。
如對麵食有興趣不如試:蔥油拌麵。

黑松露蔥油拌麵

🔺香口、有口感的蔥油拌麵。必食推介~

醋香皮蛋豆腐
醋香辣蘿蔔
酸辣土豆絲
酸辣水晶粉皮
2019-09-08
20 分鐘 (堂食)
成都水煮魚
簡陽辣子羊肉
黑松露蔥油拌麵
醋香皮蛋豆腐
醋香辣蘿蔔
2019-09-07 220 瀏覽
朋友生日食飯一行7人黎試下水煮魚。本身冇大枱就6個座位加1張椅。其後有大枱轉過。(黑哂面咁)佢地d員工表示要我地自己拎番個杯茶過去。好. 自己搬啦。中間我倒瀉左杯茶。佢地見到冇幫我換過杯新嘅都算(佢地d茶係八寶茶)。 佢地比紙巾比我抹乾淨時。佢地d員工係用手掉落的個度。好冇禮貌。仲發現佢地d匙羹污糟點菜啦。見到有片皮鴨。下單呀侍應話要整45-60分鐘(但佢地用餐時間係90分鐘)問下夠唔夠時間食。侍應表示你地叫得實比你地食埋先走。叫左幾走野試下。上菜時各樣份量都好小。仲要唔飽。食完大家再出去食過
朋友生日食飯一行7人黎試下水煮魚。
本身冇大枱就6個座位加1張椅。其後有大枱轉過。(黑哂面咁
)佢地d員工表示要我地自己拎番個杯茶過去。好. 自己搬啦。

仲發現佢地d匙羹污糟

叫左幾走野試下。
上菜時各樣份量都好小。
仲要唔飽。食完大家再出去食過
片皮鴨
2019-08-31
20 分鐘 (堂食)
2019-08-25 317 瀏覽
呢間水煮魚一直都係我同老公的飯堂,每個月都一定最少食一次。每次都會叫桂花水煮魚,老公唔食得太辣,所以都係食1辣。港式水煮魚好多時湯底都會太喊,但呢度一d都唔會太喊重好香。雖然1辣對於我黎講一定係唔夠辣,不過魚片好滑肉又唔會散,水晶粉吸曬味又夠煙煙韌韌。叫水煮魚會送4個配菜,配菜的分量都好多,不過兩個人都食得曬。另外推薦呢個巨型水果茶,$138蚊,平時出街食飯好少會叫3,40蚊的飲品,覺得唔抵飲,但呢個水果茶,起碼夠8杯,4個人飲都夠,果味濃,入面真材實料。就算我同老公兩個人去都會叫,勁正。
呢間水煮魚一直都係我同老公的飯堂,每個月都一定最少食一次。

2019-08-24
10 分鐘 (堂食)
2019-07-31 549 瀏覽
即興想食辣野,同事駛車到元朗試下霸王川莊,如不熟元朗都算難找,霸王川莊的門面平平,坐位和坐位之間都尚算寬闊,我們共5位,大約每位200,都很平宜。「八寶茶」內有冰糖、菊花、紅棗、杞子..好香,好飲,正👍👍👍「水煮魚」2級微辣,最高是5級,魚是桂花魚,不是太多骨,但魚肉因煮得久了,略為硬身,但麻辣味香及重,配白米飯一流,配菜加了豬紅、牛肚、竹筍,正👍👍👍「泡椒蓮藕」很脆,酸酸辣辣非常醒胃👍👍「酸辣土豆絲」土豆爽,酸酸的又帶點微辣,也是很好吃的小吃👍👍「酸辣水晶粉皮」水晶粉軟滑又煙靱,配上青瓜絲,酸酸辣辣又爽甜,口感很好👍👍「紅油鐘水餃」紅油的汁好食,好香,水餃很多肉汁,這個特別推介,好吃👍👍👍「串燒」羊及牛肉,同樣出色,調味料香,串燒肉汁不乾👍👍👍「茶樹菇炒菜苗」菜苗很新鮮及清甜,茶樹菇配上湯,清清淡淡但不平非👍👍👍
「泡椒蓮藕」很脆,酸酸辣辣非常醒胃👍👍
「串燒」羊及牛肉,同樣出色,調味料香,串燒肉汁不乾👍👍👍
  • 八寶茶
  • 紅油鐘水餃
  • 茶樹菇炒菜苗
  • 串燒
2019-07-30 379 瀏覽
又到左放飯時間啦,今日就黎呢間霸王川莊到食野啦!一行到門口,櫃檯那位大姐姐就好有禮貌咁同我講家食Lunch會送𡊰任食Lunch Bar, 聽到咁好,梗係即刻入去食啦!Lunch Bar 有好多選擇,而且會不斷咁fill落去,真係一啲都冇揾笨嫁之後點了一個清炒五色蔬菜配飯,清女清的味道不錯👍🏻,而且顏色都好吸引。整體而言,我十分滿意
又到左放飯時間啦,今日就黎呢間霸王川莊到食野啦!

整體而言,我十分滿意