2022-05-07
疫情期間,大家宅在家都只是吃蒸海鮮,所以今天決定全部菜式都不要蒸在朋友介紹下,在海鮮檔選了多款海鮮,最緊要是很新鮮,埋單$1320青山灣龍蝦🦞開邊真係大鄉里出城,我是第一次吃,表層是焗了香脆的芝士,雖然我不是好芝士的人,但都覺得這種吃法比傳統煮法好,唔覺膩,龍蝦肉又沒有被芝士味搶走,但這間煮出來的味道偏啖,對於我來說,我是ok,但朋友就覺得有更好的選擇。椒鹽賴尿蝦好耐沒有吃,因為覺得椒鹽的吃法,是最襯它,海鮮檔提議吃大隻,最後斬件,好過細細隻,一人一隻,豈碼多啲肉。但對這道菜式有點兒失望🙍🏻,不夠椒鹽味,味道啖,炸蒜的份量比一般少,只是海鮮夠新鮮搭夠脆皮鮑魚每次外出都只是吃蒸鮑魚,又是第一次試脆皮,老實說,我平時吃東西都不是濃味,但都覺得這碟偏淡,但煮法就冇問題,鮑魚炸後,唔會嘞,仍然能夠保持鮑魚的鮮味砵酒桶蠔這菜式應該很易煮,但奇怪味道真是偏甜油鹽焗蟹煮法單紙上只有鹽焗,所以店員細心幫我哋加左個「油」字,但奇怪煮出來就冇呢個效果,只有一堆鹽,蟹🦀️殼很鹹,但蟹肉就只有鮮味辣酒煮花螺份量這麼少,主要是最初我表明不太吃,誰知煮出來味道又唔錯,忍唔住又吃了幾粒芝麻卷這是店員推介,原來這味甜品
青山灣龍蝦🦞開邊
椒鹽賴尿蝦
脆皮鮑魚
砵酒桶蠔
這菜式應該很易煮,但奇怪味道真是偏甜
油鹽焗蟹
辣酒煮花螺
芝麻卷
這是店員推介,原來這味甜品才是最有水準,最有芝麻味,不太甜
👩🏻🍳侍應服務不錯,環境也舒適
👩🏻🍳店員最後問我們覺得菜式如何,我們都覺得味道較淡,與朋友之前吃的不同,原來是疫情關係,舊的廚師走了,換了一批新廚師
👩🏻🍳每人$230,不計海鮮
👩🏻🍳其實想叫多碟椒鹽鮮魷,但差不多$140元一碟,而且見到隔離枱仲係細細碟,於是放棄
👩🏻🍳平時吃海鮮一定要配啤酒🍻汽水🥤,但今天沒有渴的感覺