[取賣自取系列🤨今晚懶得煮]偷懶餐單之選🤪唔好話我教壞人😈今晚唔想煮飯,係附近買左個定食,再加左之前個介紹過既韓式pizza 。韓味屋唔照近地鐵站,行兩三條街,但係就好近我樓下。✌🏻嗌咗個大醬肥牛煲定食($58)味道十足,直情見到有鯷魚嚟煲個湯👍🏻非常入味,係啲肥牛就真係肥左啲🥴仲有3種配菜送唔好睇小碗飯,返嚟分開可以有兩大碗飯然後再諗一諗返個價錢,咩都抵返晒啦😉再自己返到嚟搵個砂鍋熱一熱佢,熱辣辣咁食超級正👍🏻同喺舖頭即煮一樣推薦度(10👍🏻滿):7.5👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):7⭐️環境(10⭐️滿):7⭐️賣相(10⭐️滿):8⭐️味道(10⭐️滿):8⭐️價錢(10⭐️滿):8⭐️服務(10⭐️滿):7⭐️地點(10⭐️滿):7⭐️[韓味屋 (北角)]地點:北角七姊妹道100-104號地舖
[取賣自取系列🤨今晚懶得煮]

偷懶餐單之選🤪唔好話我教壞人😈

韓味屋唔照近地鐵站,行兩三條街,但係就好近我樓下。✌🏻

嗌咗個大醬肥牛煲定食($58)
仲有3種配菜送
唔好睇小碗飯,返嚟分開可以有兩大碗飯
然後再諗一諗返個價錢,咩都抵返晒啦😉

推薦度(10👍🏻滿):7.5👍🏻
地點(10⭐️滿):7⭐️

[韓味屋 (北角)]
地點:北角七姊妹道100-104號地舖
2022-01-10 619 瀏覽
小編都是一個嗜肉之人,吃韓國菜大家可能想到的是燒肉或拌飯為多。這次去的韓國餐廳裝潢較舊,但絕對不輸給其他新開的韓國菜餐廳。點了一個特級牛仔骨使用韓式醬油烹調,有甜甜的味道十分開胃,牛仔骨沒有使用鬆肉粉,吃起來仍然很有咬口,不過油有點多,所以放牛下方的菜我沒有吃太多,只夾在旁的青瓜一起吃,一口牛加蔬菜的感覺回到韓國般。說太快忘了說天氣較凍,一進店店員便給一碗海帶湯,份外溫暖,加上湯加了胡椒,所以十分暖胃。相信大家也知道韓國偏向養身(除了公仔麵),所以他們提供的不是普通水,而是焗紅棗水,加分。然後說說他們的前菜,吃完可以再添的,而且種類挺多。有黑豆、泡菜、豆卜、芽菜、菠菜、薯仔,我覺得豆卜是Fusion 吧,有點像吃中菜,黑豆甜甜的不錯,其他都是正常口味,薯仔令我驚喜的是用糖在外塗完再焗,吃起來像煨番薯,不錯。最後是燒豬頸肉,說實話如果鍾意原味的朋友會較好,因為沒有調味齋燒,又沒有醬汁配搭,相對味道較單調。P.S. 同一條街有兩間都是他們開的

P.S. 同一條街有兩間都是他們開的
2021-12-30
2021-07-11 1106 瀏覽
一路都喜歡嗌外賣唔洗自己煮、唔洗自己洗,實在係方便!哩間「韓味屋」已經開兩間分店!外賣亦都冇質疑 份量好足!刷個牙就送到屋企門口 啱啱好食得!😙😙😙😙😙😙
一路都喜歡嗌外賣
唔洗自己煮、唔洗自己洗,實在係方便!

哩間「韓味屋」已經開兩間分店!
外賣亦都冇質疑 份量好足!
刷個牙就送到屋企門口 啱啱好食得!
😙😙😙😙😙😙

2021-06-11 761 瀏覽
公司附近的韓式料理,雖然唔算得上好好食,但勝在方便同平。最愛它的泡菜豬肉蓋飯定食,韓式泡菜大愛啊!!它的豬肉是用上五花肉,好香,用來伴泡菜來炒真係好出色,師傳還會用上黑椒來炒,能提升辣味和另泡菜更濃味。定食會附上3款前菜,今天的是菠菜、薯仔和南瓜,他的前菜真係幾出式,薯仔和南瓜都好淋,菠菜更是必然的好味,外賣會送飲品添,$65好低食啊。
泡菜豬肉蓋飯定食
泡菜豬肉蓋飯定食
2021-06-08 509 瀏覽
次次想食韓國午餐,第一時間會諗起韓味屋。次次去到都full house ,今次早左小小到,岩岩仲有兩個位。又叫左我至愛嘅五花腩。肥瘦適中,咪道濃。食左今多次,仍然覺得好好味。岩岩知原來前菜可以免費fill 一次。以六十幾蚊嘅價錢,真係抵食。
2021-05-27
2021-01-24 1102 瀏覽
叫外賣回家吃都十分好味,泡菜煎餅做得十分用心,用料十足。各款配菜都好味道,令人想食完再食。最厲害既係石碢飯,連外賣都有飯焦味!!十分用心!一定會再食的韓國小店,疫情下請支持他們。
一定會再食的韓國小店,疫情下請支持他們。
  • 石碢飯
  • 泡菜煎餅
2020-12-18 883 瀏覽
今日lunch 特登黎呢到食 座位唔多 但去食果陣都9成滿左 得番最後一張枱 叫左石鍋拌飯定食$67有前菜 泡菜 青瓜 同芽菜 仲有碗湯湯都幾好飲 泡菜應該辣辣地 食完飲湯覺得辣😂😂石鍋飯超正 有好多料 本身見唔到蛋撥開菜之後見到中間有粒 蛋 正個石鍋好熱 好多飯焦 拌完之後飯都有飯焦仲要超焦😂 好正 同埋菜 紅蘿蔔🥕 紫菜仲有其他菜肉都切到一條條咁 口感唔錯 滑滑地 同石鍋整熟佢有少少咬口 可能太熱 唔太食到系咩肉😂 不過成餐都好好味😋 值唔再食
石鍋拌飯定食$67
仲有其他菜肉都切到一條條咁
口感唔錯 滑滑地 同石鍋整熟佢有少少咬口
可能太熱 唔太食到系咩肉😂 不過成餐都好好味😋 值唔再食
2020-11-26 717 瀏覽
係鰂魚涌番工,平日都好中意黎韓味屋外賣自取做lunch🐥今日難得見唔多人排隊就決定同同事堂食👌🏼——————原來呢間環境都幾寛落都多位,坐得都算舒服既,我地等既時候侍應就叫我地落餐先,然後等左十五分鐘左右就入座~🍚🇰🇷泡菜豬肉蓋飯定食$65🇰🇷🍚 (7/10)一坐低佢地就上左小菜同湯比我地~小菜仲可以自己要求要咩🤓🤓我地最中意就係薯仔菠菜同泡菜,佢地仲有其他選擇例如芽菜、豆卜、海帶,味道都正宗嫁!湯我哋都幾中意飲,唔重味精,反而飲到鮮味👍🏻泡菜蓋飯5使5分鐘就上左菜,好快~~分量一如既往咁多😂我地幾個女仔次次都多到食唔曬。味道方面泡菜唔會過辣,豬肉就係半肥瘦既種類,除咗自己比較中意瘦肉之外個蓋飯味道係幾唔錯,泡菜汁仲好送飯,尤其是價錢唔貴,性價比都高🙆🏼‍♀️最後埋單發現原來仲免加一!咁就真係會再試堂食啦☺️☺️———————😋味道:7/10🤵🏻服務:7/10💰抵食:7.5/10⏳等候時間:15分鐘
——————

🍚🇰🇷泡菜豬肉蓋飯定食$65🇰🇷🍚 (7/10)

最後埋單發現原來仲免加一!咁就真係會再試堂食啦☺️☺️
———————
😋味道:7/10
🤵🏻服務:7/10
💰抵食:7.5/10
⏳等候時間:15分鐘
2020-11-25
15 分鐘 (堂食)
2020-09-08 782 瀏覽
疫情關係成日嗌food panda, 想食韓國野既話首選一定係呢間~唔好搞錯第二間呀,因為北角有兩間韓味屋。🤣嗌咗海鮮蔥餅,非常足料,海鮮佈滿塊餅。雖然嗌外賣,但送到過嚟都仲係脆口~好大份~相當好食!另外點咗炆牛肋骨定食,個牛炆到好淋,好重牛味。個湯就唔係好濃味,但overall都好好食,撈飯食一流~每樣食物非常大份,兩個人嗌兩樣野都食唔曬,淨係叫個定食都夠兩個人食飽🤣好抵食呀!一定會再嗌👍👍

外賣送餐
2020-08-31 555 瀏覽
同朋友臨時相約的飯局~好少係北角食飯,完全唔知有咩好食結果選擇咗韓式廳餐,一入店舖已經見到唔少韓式裝飾感覺良好,喜愛👍🏻👍🏻味道不錯,食物送遞快價錢合理👍🏻👍🏻石鍋牛肉粉絲湯定食炒五花肉蓋飯定食
同朋友臨時相約的飯局~
好少係北角食飯,完全唔知有咩好食
結果選擇咗韓式廳餐,一入店舖已經見到唔少韓式裝飾
感覺良好,喜愛👍🏻👍🏻
味道不錯,食物送遞快

價錢合理👍🏻👍🏻

石鍋牛肉粉絲鍋

石鍋牛肉粉絲湯定食

炒五花肉蓋飯

炒五花肉蓋飯定食
石鍋牛肉粉絲鍋
炒五花肉蓋飯
2020-08-17 465 瀏覽
韓味屋其實係好早前已經留意到,但一路都未去試佢d湯飯係咪咁正。因為自己係好鍾意韓國野食,每年都會去韓國探朋友同去狂食野,所以返到黎香港對在港既韓國野食要求會較高。琴晚屋企人叫左佢既外賣黎食,咁我就試左一口湯同食左一塊泡菜餅,覺得味道唔錯就決左今日認真試下。我睇佢menu都有幾款湯飯,但最吸引我去試既係清麴醬湯,清麴醬比大醬個氣味濃好多,發酵味重好多(者係臭好多😂),但咸味冇咁重,清麴醬由於好大味唔係個個頂到,所以係香港都較難搵到黎食。除左清麴醬湯之外我重叫埋海鮮餅😋個湯黎到我一打開,嘩~~ 正呀~但唔夠臭,因為加左辣落去同埋我諗香港人真係未必頂得順個重臭味😂😂😂 個配菜依然都係咁多🤦🏻‍♀️ 個海鮮餅依然都係咁大個🤦🏻‍♀️ 樣樣都咁大份真係太過分啦~ 總括黎講,個湯有質素👍🏻 但個飯係普通本地米,如果係韓米就再正d, 個海鮮餅都唔錯,不過我個人鍾意食薄身d既,但不得不讚海鮮餅個個汁,好韓國既味道🇰🇷 d配菜款款都好味,尤其係個生泡菜,食得出係自己整既😋下次會試埋其他款既湯。終於俾我搵到間有質素,價錢可接受既韓國湯飯店啦~~ 🙌🏻🙌🏻🙌🏻

下次會試埋其他款既湯。

海鮮蔥餅
2020-08-17
外賣送餐
午餐
海鮮蔥餅
2020-08-06 342 瀏覽
本身想食韓式炸雞先行過黎,但lunch set竟然冇唯有揀個堂食先正既石頭鍋飯,要等15分鐘俾佢熱個鍋,所先食住啲泡菜同飲碗勁重胡椒既海帶湯先。已經叫左少飯但份量都勁多,鋪滿生菜蘿蔔翠玉瓜冬菇絲芽菜牛肉同生蛋,撈埋韓式辣醬,等一等個底啲飯焦成形,呢個係食完會想再食既飯。#test_northpoint______________________________🏠韓味屋📍北角丹拿道60號地下D及E舖💵 HKD 69‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾ig : eatesterhk

#test_northpoint
🏠韓味屋
📍北角丹拿道60號地下D及E舖
💵 HKD 69

ig : eatesterhk
  • 石頭鍋飯
2020-06-08 273 瀏覽
一行六人黎試太餓今次冇咩點影相係呢個上枱時熱辣辣所以都影咗😂香滑豆腐海鮮鍋呢個鍋好好味 豆腐同埋其他配料都好入味個種辣係入口覺得冇咩野 但隔咗一陣會麻既辣所以要送飯另外有個牛肉鍋同 小食配料都唔錯Can encore🎈
一行六人黎試

所以要送飯

另外有個牛肉鍋同 小食配料都唔錯

Can encore🎈

2020-06-06
25 分鐘 (堂食)
午餐
  • 香辣豆腐海鮮鍋
鑱咀萬萬歲!🙌🏻ChamZeoiLongLongLife🙌🏻🐭 韓味屋萬歲萬歲萬萬歲!....🐭雖然真係好鍾意食韓大叔嘅正宗韓國美食,但平時都唔會經常叫,因為的確幾貴。但最近食物熊貓有八五折優惠,好抵呀!!!👏🏻....🐭 香辣豆腐海鮮濃湯 八五折後$95.2賣相👅👅👅👅👅味道👅👅👅👅👅口感👅👅👅👅👅份量👅👅👅👅👅性價比👅👅👅👅👅裏面有豆腐、翠肉瓜片丶蜆仔、蝦丶墨魚仔。所有配料都沾滿香濃辣湯味,再配上白飯,非常惹味濃郁!....🐭烤牛舌 八五折後$113.05賣相👅👅👅👅👅味道👅👅👅👅👅口感👅👅👅👅👅份量👅👅👅👅👅性價比👅👅👅👅👅烤得好有心機,香氣四溢!份量十足,薄切牛舌肉質鬆化,一d根都冇,而且好juicy!....🐭辣炒雞塊 八五折後$198賣相👅👅👅👅👅味道👅👅👅👅口感👅👅👅👅👅份量👅👅👅👅👅性價比👅👅👅👅賣相味道好似川式麻辣炒雞。雞嘅份量好多,肉質嫩滑。落咗大量蔥、香菜、洋蔥丶薑絲,好有鑊氣,非常惹味香濃!不過油膩咗啲,基本上成碗都係紅油。....🐭蠔餅 八五折後$112賣相👅👅👅味道👅👅👅👅口感👅👅👅份量👅👅👅👅性價比👅👅👅同我哋食開嘅潮式蠔餅有啲唔同。韓式蠔
鑱咀萬萬歲!🙌🏻
ChamZeoiLongLongLife🙌🏻
🐭 韓味屋萬歲萬歲萬萬歲!

🐭 香辣豆腐海鮮濃湯 八五折後$95.2

味道👅👅👅👅
口感👅👅👅
份量👅👅👅👅
性價比👅👅👅
同我哋食開嘅潮式蠔餅有啲唔同。韓式蠔餅好厚,麵粉份量較多,蛋香相對較少,有少少似麵包嘅煙韌口感。入面有好多細細粒嘅蠔仔,味道鮮甜。整體幾得意,不過下次都係食返泡菜煎餅惹味香脆好多!
蠔餅 八五折後$112

泡菜煎餅
🐭前菜
性價比👅👅👅👅👅
前菜通常只比三款,但韓大叔通常都鬆手比好多。款式有:Kimchi、青瓜、芽菜、菠菜、生菜、魚片、黑豆花生、蘿蔔絲、甜薯仔、魚仔丶豆卜、腸仔...... 個人最鍾意食蜜糖甜薯仔,但唔係成日都有。每款前菜都醃得好入味,醬味濃郁。另外亦可以$20就咁買一盒前菜。
前菜

🐭食神鼠安坐家中好好享受韓味屋 ,拜拜~☺️

2020-03-23
20 分鐘 (外賣送餐)
$200 (宵夜)
香辣豆腐海鮮濃湯 八五折後$95.2
  • 🐭泡菜煎餅
  • 🐭前菜 —蜜糖甜薯仔
  • 🐭炆牛肋骨煲
  • 🐭韓式特選炸雞塊
港島東搵食🙂友人醒起以前北角返工成日食嘅韓式小店「韓味屋」話大碟又好食咁話喎🤣原來兩條街打斜「韓味屋」有兩個舖位!有燒肉亦都有鍋物、冷麵、石頭鍋飯、小菜估你唔到啲前菜選擇多,仲要好好味!一次可以揀三款,兩個人食可以refill一次由於主菜分量超超超大碟嘅關係🤤我地試唔到六小碟前菜咁多最後嗌左五款,全部都回味無窮!泡菜 - 新鮮,偏甜而不太辣蘿蔔絲 - 較辣,酸酸甜甜勁開胃薯仔 - 上枱時熱嘅👍🏻甜薯入味,夠稔菠菜 - 麻油香🤤魚糕 - 比較遜色,偏稔,沒有煙韌性,魚香較淡韓式牛肉炒粉絲($92)好很好很大碟🤣真係兩個人食唔哂!性價錢超高!粉絲夠哂煙韌🥳牛肉份量多又夠味伴以白芝麻、紅蘿蔔、葱、椰菜、黑椒泡菜炒五花肉 ($148)又係好抵食😂仲有白飯跟不過嗰三舊豆腐黑人問號左?為咩?炒得較水 唔夠乾身🧐又係落黑椒炒 小編不禁奇怪何解味味餸都要落黑椒🙃味道係唔錯嘅 好啱送飯🥰彩蛋!話說食完連續幾日念念不忘🤓終於都搵左日特登去外賣小盒前菜($25)Yummy!
港島東搵食🙂
友人醒起以前北角返工成日食嘅韓式小店「韓味屋」
話大碟又好食咁話喎🤣

原來兩條街打斜「韓味屋」有兩個舖位!
有燒肉亦都有鍋物、冷麵、石頭鍋飯、小菜

估你唔到啲前菜選擇多,仲要好好味!
一次可以揀三款,兩個人食可以refill一次
由於主菜分量超超超大碟嘅關係🤤
我地試唔到六小碟前菜咁多
最後嗌左五款,全部都回味無窮!
泡菜 - 新鮮,偏甜而不太辣
蘿蔔絲 - 較辣,酸酸甜甜勁開胃
薯仔 - 上枱時熱嘅👍🏻甜薯入味,夠稔
菠菜 - 麻油香🤤
魚糕 - 比較遜色,偏稔,沒有煙韌性,魚香較淡

韓式牛肉炒粉絲($92)
好很好很大碟🤣
真係兩個人食唔哂!
性價錢超高!
粉絲夠哂煙韌🥳牛肉份量多又夠味
伴以白芝麻、紅蘿蔔、葱、椰菜、黑椒

韓式牛肉炒粉絲

泡菜炒五花肉 ($148)
又係好抵食😂仲有白飯跟
不過嗰三舊豆腐黑人問號左?為咩?
炒得較水 唔夠乾身🧐
又係落黑椒炒
小編不禁奇怪何解味味餸都要落黑椒🙃
味道係唔錯嘅 好啱送飯🥰

彩蛋!
話說食完連續幾日念念不忘🤓
終於都搵左日特登去外賣小盒前菜($25)
Yummy!