2007-11-03 10 瀏覽
halloween同男友撐檯腳,上左樓上坐~見到一個肥女人,應該係老闆娘吧!初初唔敢同佢\講野,因為覺得佢\好惡,但係講落都唔係既...係好正宗既韓國人~叫佢\介紹好野比我地,佢\好似檯檯都係講呢幾樣...牛肋骨囉...石頭飯囉...好!我地就叫呢兩樣,諗住唔夠先無叫。一叫完野,已經有九碟前菜...豆腐、泡菜、豆、粉絲等,都食得飽架...之後黎牛助骨($160)...好林啊!!亦都好有味,好好味呀!!!!d蘿蔔仲索哂d味,good~!!!之後個石頭飯($90),佢o係我地面前撈渾,加d紅色醬,都好野味~~係少左d飯,同多左d飯焦咋...食完都好飽啦...夠哂皮!!!大爺同我都好滿意呢餐,除左滿意d食物外,亦都好滿意個感覺,就好似置身韓國既家庭式店舖,好warm,好親切~!!下次encore!!!!
halloween同男友撐檯腳,上左樓上坐~

食完都好飽啦...夠哂皮!!!

下次encore!!!!
2007-10-15 34 瀏覽
餸就食左好多碟,但最好味就係相呢三味:--(1) 蔥油餅:好味在佢o地係用墨魚做餡,食落口感好好;(2) 炸蝦:我最終意食o既海鮮,佢o地又可以煮得好好味,脆得o黎又能保存蝦味,加埋D辣醬,味道極佳;(3) 石頭鍋飯:個伙計攞出O黎响我地面前炒,有表演睇,D飯夾雜住少許飯焦,好香口,好好味!
餸就食左好多碟,但最好味就係相呢三味:--
(1) 蔥油餅:好味在佢o地係用墨魚做餡,食落口感好好;
墨魚蔥油餅
炸蝦
石頭鍋飯
2007-10-10 6 瀏覽
韓國菜不嬲都無太大興趣。但係呢排真係食0左太多中菜同西餐,不如就0黎呢度試下呢間講到好似好好食既韓菜啦!原本話有十個人,但係邊食邊接電話,最後黎得七個,所以食唔到韓燒,失望呀!先黎9碟前菜,全部都好好食。Kim chi菠菜同羅白係我既最愛。炆牛肋骨,生牛肉–呢兩樣我都唔食0既。朋友話牛肋骨味道係好,但係un0左D,差0左。生牛肉呢就very掂,要encore加多碟。石頭飯–現場即撈,香噴噴。加埋少少辣辣地既sauce, 一流。如果冬天黎食直情係一件快事。炒粉絲–好香好乾身,無話油淋淋。粉絲好滑,好有味道….另一必選蛋包蝦–份量好大碟。有好多蝦,大大隻。唔使點sauce清清地都已經好好食。海鮮餅–同蛋包蝦差唔多。但係呢個落多少少麵粉。有少少似羅白糕。用料十足。唔係點左好多但係佢地樣樣都好大碟。所以我地七個,個個都食得好飽。食物都係好有水準,有誠意。

2007-09-14 5 瀏覽
朋友仔生日,佢話想試d未同我食過既菜式,o係意菜同韓菜間揀左韓菜,亦揀左間我未食過既,不過我見呢度d食友評語不錯所以都有信心!可惜我剛患腸胃炎,食野冇平時咁多,感覺亦冇咁好,但係生日飯唔好意思改時間啦!照去!朋友仔想食bbq, 所以我地都係以烤肉類(牛肋骨,雞,蝦)為主,我就要求要個冷麵。其實d肉類我覺得味道都幾好,亦大碟頭過其他我食過既餐廳,下次如想食韓燒我都會黎! 唔知係咪事頭婆既韓國人,佢都幾好人,不過就成日都話我地唔識燒要幫我地燒!! =_="個冷麵係我鐘意食果類....之不過.... 阿韓國人好心幫我地分個麵,但係佢整左隻蛋向張枱度,我expect佢換個隻拎走去,點知佢將隻蛋放番o係個碗度俾我地食,仲係度笑=_="""""""" 都唔知我個fd有冇肚痛tim...所以呢... 我都唔知應該點俾分......

所以呢... 我都唔知應該點俾分......
2007-08-20
前陣子問過食家意見,建議了這間韓國菜館,終於有機會今晚5人來,叫咗:1) 前菜-9小碟,有類似colesaw的沙律,泡菜,銀魚仔,魚片,豆腐卜,大豆芽,粗粉絲,菠菜,西芹-只是泡菜醃得過酸,似酸菜多d,not good2) 烤羊肉,豬肉-豬肉烤完比較"鞋",還是羊肉好,有羊味之餘,也嫩3)炆牛肋骨-每件牛肋骨幾大"舊",幸好炆得夠腍,所以好容易分開。有牛味,牛膏亦多,故肉質好嫩,有種甘香。味道剛好,沒有過甜-內還有白蘿蔔同紅蘿蔔,炆到好腍好入味4)生牛肉-如之前網友影張相,牛肉切細條,伴以梨條,蒜粒,應還有d醬油,麻油之類-上枱後waitress會幫你撈好-只食了1口,汁帶清,入口唔似食緊肉,其實不錯5)海鮮餅-幾大碟,煎得外脆,料有魷魚粒,洋蔥,大蔥-幾膩吓,最終食唔晒-男的相信是老闆之1服務幾好,會同d客傾吓-其餘d waitress亞姐就1般

1) 前菜
-只是泡菜醃得過酸,似酸菜多d,not good

2) 烤羊肉,豬肉
-豬肉烤完比較"鞋",還是羊肉好,有羊味之餘,也嫩

3)炆牛肋骨
-內還有白蘿蔔同紅蘿蔔,炆到好腍好入味

4)生牛肉
-上枱後waitress會幫你撈好
-只食了1口,汁帶清,入口唔似食緊肉,其實不錯

5)海鮮餅
-幾大碟,煎得外脆,料有魷魚粒,洋蔥,大蔥
-幾膩吓,最終食唔晒

-男的相信是老闆之1服務幾好,會同d客傾吓
-其餘d waitress亞姐就1般
行街不外乎是食完又食。轉過頭又到晚餐時間, 竟然提議去錦城? 轉死性乎? 兩個人去到錦城其實冇咩可以叫得到, 生牛肉, 泡菜炒豬肉, 再來一個牛肋骨湯, 加埋9碟前菜, 食唔曬係絕對唔出奇的。前菜整體而言幾對胃口, kimchi的酸多於辣, 如果可以辣多少少仲好, 還有我喜歡的榨菜片, 又有碟薯仔沙拉, 東西都算幾多下。牛肋骨湯先來, 牛肋骨肉是煮得老左少少, 可幸吮骨頭都已經夠好味! 這個湯加少少黑椒來喝, 是又香又清的選擇。生牛肉不嬲這裡都做得唔錯, 是日水準甚佳, 牛肉的鮮甜被那梨絲及蒜頭絲帶曬出來, 真的很正很正! 泡菜炒豬肉是我幾喜歡的一道菜, 這裡的五花腩炒得爽脆, 加埋kimchi及蔥段是可以撈到幾碗飯的! 錦城的"小炒"是幾有鑊氣同幾好食。論dining experience, 錦城未必是我最喜歡的, 可是不得不承認, 錦城的各種韓式食物水準都唔錯! 收費都不算過份, 暫時我吃過咁多家韓菜館而言, 錦城都算冧巴溫了。講開又講, 唔知大家有冇用生牛肉撈白飯吃過? 我試過, 是很好吃的!

2007-08-08 15 瀏覽
錦城有兩個特色,一是不俗的梨汁生牛肉,二是有性格的靚姐,一行十一人來到上年「巴、阿」決戰前的廂房。打開餐牌,都是大路的家常料理,人多點菜也不難,烤、煮、鍋物一齊來,烤物方面是牛肋骨、魷魚、煙肉幾味,問靚姐有無牛心,曰:「無心、肝」,一語道破是日所缺。煮物方面因為人多,幾味菜如生牛肉、石頭飯也要打孖上,單起點來過味兒的有胡椒牛筋、白切豚肉,要追問下,才有的炒粉絲,接下來的鍋物,食友笑問海鮮湯可辣乎,問靚姐有無不辣的海鮮鍋,靚姐鬧著玩的嚷著「信我地韓國人,海鮮湯要辣的才夠風味。」,對...的...靚姐咁有性格,就來一鍋辣鍋吧,當然,再加多鍋不辣的阿蓋柯蓋,Sukiyaki是也。熱辣辣的天氣,先來杯OB,人齊後再追加真露,伴著烤物吃也夠盡興,大家在忙著處理Sukiyaki、辣海鮮鍋時,幾味烤物變得焦起來,也是近年烤得最過火的一次,烤物最夠豐味的,自然是油甘豐盈的五花腩,烤至8、9成熟,熱力將腩油迫出,吃得滿嘴油香,風味極佳,其餘的牛肋骨、魷魚,質素不差,但吃完又沒有特別印象,可能是早前吃過莊園後有所對比吧。清理完烤物後,又試試白切豚肉及胡椒牛筋,前者是白(火合)的腩肉,羶味幾重,要靠鹹鮮的醬

清理完烤物後,又試試白切豚肉及胡椒牛筋,前者是白(火合)的腩肉,羶味幾重,要靠鹹鮮的醬汁來吊味,肥瘦相間的腩肉也不錯,踏實的住家菜;而胡椒牛筋,是下了麻油、辣椒炆的料子,帶著軟韌的膠質感,其味無窮,吃完想追加呢。

菜式上得八八九九時,想將熨門關上,靚姐似是不滿的道:「門就算關上,外人仍可以望到裡面的。」,偶道:「咁這道門用來做什麼...?」,靚姐被問得呆了呆,是晚叫人哭笑不得的妙問妙答。

說回鍋物,較之海鮮湯鍋,還是比較喜款Sukiyaki,是用大量津白、豆腐煲成,清甜味美,除鍋奉送切片肥牛,配角而已,也沒計較質素如何;至於海鮮湯鍋,魚、蝦、蟹炒作一鍋,材料十足,一貫的韓式生滾湯,鮮味十足,味道對辦,但對於韓式海鮮湯印象麻麻,還是喜歡以大量海鮮料熬成濃稠的湯物。

吃到埋尾,再追加雜景麵、水冷麵及海鮮餅,雜景麵看樣子紅得過分,Ivan說是不辣的...見識過他在雲陽閣的表現後,對此番言論有所保留,還是乖乖的吃海鮮餅去也,說來奇怪,是晚做的海鮮餅,感覺是煎得過分焦,乾巴巴的,是日失準?而重點之作的生牛肉,肉質然舊的嫩滑,沒半點多餘的絲根,只嫌麻油的分量比較過重,如食友Superbaby所言,是吃不出牛肉風味。

輕鬆的一頓飯局,連白切肉、牛筋亦一併試埋,感覺是一頓豐富的家常料理,生牛肉、海鮮餅雖有少少失準,但仍是值得一試再試的小店。

七月分就這樣悄然渡過...
2007-08-07 14 瀏覽
男友的媽媽生日,經一位對韓國文化甚有研究的同事介紹,話錦城的韓燒係比較抵食亦都比較好食。呢家餐廳,門口睇一d都唔吸引,分左兩層,staff多為韓國人,而裝修都係好family style既~打開餐牌,發現價錢比出面的韓國餐館抵dd。因為auntie想食韓燒,我地叫左一個韓燒拼盤($400),有牛、雞、豬、牛同埋魷魚;我地另外叫左一個牛肋骨($90),同埋一個人蔘雞湯($130)。韓燒拼盤好大份,我地4個人都覺得好豐富;牛肋骨真係名不虛傳,好滑好好味,而且醃得好入味。人蔘雞湯水準都唔錯,可以一試。值得一提既係殷勤的服務態度。我問左一句邊度有得曬相,店主自己唔太清楚,咁我地都諗住唔曬。點知佢就走左落下一層問左好多客人,再話番畀我知。另外仲有一個身材好豐滿的大嬸,佢會走過黎幫我地手燒,感覺好warm呢~4個人食左$770,比起好多韓國餐館平好多﹗而呢一間餐館裡面仲有好多韓國人,我諗都算係地道,highly recommended

打開餐牌,發現價錢比出面的韓國餐館抵dd。

2007-08-06 13 瀏覽
漢國料理一向是我的心頭好。這趟到了這店作客,已不是第一次燸顧,但每次都是很期待的。比起一眾的燒烤食物,我還是喜歡其他的熱食。每次到來,總會叫炆牛肋骨。說真的,個人覺得,這店做的炆牛肋骨,比莊園做的,有點失色。蘿白不太入味,湯汁也比較少。對我來說,好吃此物的原因只在其蘿白和湯汁上,牛肋骨,只算是配角。好的炆牛肋骨,吃其蘿白,香澴的湯汁伴著熱騰騰的白飯,仙人的美食也。此店的炆牛肋骨,比起其他店的都來得多份量,每每總要打包回家,隔天慢火再煮,汁更濃,蘿白更是入味,加上一碗白飯,一樂也!
2007-07-31 11 瀏覽
本來這夜為莊園飯局,因為出了岔子,到最後,一眾人再度錦城.再度開心.同上次一樣,邊韓燒邊吃韓國料理.前菜三份八小碟,泡菜略苦不夠辣度.其他的也不俗.烤肉少不了牛肋骨,醃得不錯,牛肋骨肉質稔熟,醬汁甜美亦不失其肉味.吃到E小姐想"安哥".炆牛筋軟硬度恰好,炆得亦入味.很出色的一道菜,兩大窩物,一邊為不辣的牛肉鍋,另一邊為微辣的海鮮窩,兩者各有所長,牛肉鍋同我們打邊爐差不多,也是將肥牛放在湯上灼,對我來講,也算新鮮,吃韓國菜多年,也未試過這樣玩法.另一邊的海鮮窩,年前曾比小弟戲稱為"韓式海龍皇湯".味道感覺比上一次辣,材料有魚蝦蟹,尚有墨魚仔等等.老生常談,幾樣海鮮煲埋一起,想唔甜都幾難.生牛肉一式兩份.此味差不多成為今時今日,吃韓菜之必備動作.牛肉仍舊新鮮,撈上梨汁同蛋黃,鮮甜得神仙難救.怕死的話,吃多幾片生蒜吧.再保險一點,飲多兩啖真露.煎餅依然香脆可人,可惜到最後才上,此刻已發軟蹄,戰鬥力已大大減退,吃得不多,殊為可惜.如果將其做開路先鋒,恐怕連生牛肉也吃不下.針,真是沒有兩頭利.錦城也吃了兩次,下一次韓國菜,不如去....

錦城也吃了兩次,下一次韓國菜,不如去....
2007-07-16 4 瀏覽
今次我地選擇左去尖沙咀既《韓國錦城飯店》食野。這間餐廳..我大大話話經過門口好多次!! 但真係入去食真係第一次~~!! Order 野食時, 那位韓國太太用半咸淡既廣東話同我地介紹…!! 雖然有的吋吋地feel, 但都好樂意解釋的食物囉! 因為我地怕熱氣, 所以我地冇燒到!! 只係order 的韓式野食咁啦!! 今次我地食左咩:-1)炆牛肋骨煲~> 推介菜式! 雖然價錢成$160一個! 但真係物超所值! 牛肋骨炆得好腍, 好入味! 汁好香~~我好想Encore 食多次囉!2)石頭飯x 2 ~> 因為太多人, 叫左2個石頭飯! 熱騰騰咁由廚房攞出來, 好香飯焦香味但唔係濃架!! 如果唔食辣…記住食之前叫佢唔好放辣呀! 3)炒年糕~> 有少少辣! 不過, 我覺得的年糕硬左的。4)炒粉絲~> 好好味既粉絲!! 唔太乾又唔太腍! 5)海鮮薄餅~> 好好食既一個薄餅! 好入味, 唔油膩! 而且好香口~~正!6)蛋包蝦~> 唔係好大碟!! 但好好味!! 蝦好爽口, 蛋又香!! 好味!7)海鮮鍋~> 原本想叫人蔘雞湯! 但係韓國太太話我地人

今次我地食左咩:-

3)炒年糕~> 有少少辣! 不過, 我覺得的年糕硬左的。
4)炒粉絲~> 好好味既粉絲!! 唔太乾又唔太腍!
7)海鮮鍋~> 原本想叫人蔘雞湯! 但係韓國太太話我地人太多叫人蔘雞唔抵飲。咁建議我地試海鮮鍋。海鮮鍋有好多海鮮, 好鮮甜, 好好味!!
8)韓式白肉(其實我唔記得佢個正式名, 不過佢有白肉, 我未叫白肉囉) ~> 這個係韓國太太介紹既! 係用紹菜包住的白肉及配料一起食既!! 朋友話這個係韓國人時常用來送酒的!! 味道ok~~但比我簡, 我下次會簡食其他野囉!

最後, 緊係有的前菜比我地食架啦!! 加埋前菜, 我地食得好包!! 好滿足呢!!!

食完野, 我地繼續坐係到傾計, 雖然有另一位太太話我地太大聲。又話唔比我地影相。不過, 我地冇理佢地!! 唔知是否的韓國人係咁, 一時又好鬼惡, 一時又好鬼nice 咁呢!

我地共11個人, 每人食左$120! 比我預計中平喎~~!!! 大家可以去試下啦!!
2007-06-03 3 瀏覽
Went there with my family last night.The kimchi really gaave me a bad impression as they taste like usual HK family food (they served us 粉絲,西芹,大豆芽,豆卜,魚乾etc, not even 蒟蒻) . Food portion is OK, but taste is really so so.We ordered 烤肉(pork & chicken), 石頭飯, all taste OK. Prawn in egg is average. 海鮮煎餅(not on menu) is too sticky. 牛肋骨煲is kinda chewy.I'd rather I had brought them to 莊園.......

Prawn in egg is average.
牛肋骨煲is kinda chewy.

2007-04-15 21 瀏覽
從未見過咁無禮貌的服務, 連客人都要受你氣嗎? 真係唔去唔信呢間野d 服務可以差到咁我地一行8人本來book左枱開開心心來試下d韓國野, 佢地d服務令我地對韓國人反感宜家我地點邊款菜, 幾多個菜都要老闆親自批准的嗎? 唔駛一路點菜一路強調我地會唔夠食, 你提我地你d 野食好細碟會唔夠分係好, 都唔駛咁晦氣同俾面色我地睇ar ma~ 你d 野食咁貴, 我地冇expect 得到咁差既服務, 你咁對d客人, 幾好食都冇用啦很同意另一位食家的意見,香港唔係得你一間食韓國野嫁~奉勸大家唔怕食到一肚氣既先好去試!
從未見過咁無禮貌的服務, 連客人都要受你氣嗎?
真係唔去唔信呢間野d 服務可以差到咁

很同意另一位食家的意見,香港唔係得你一間食韓國野嫁~
奉勸大家唔怕食到一肚氣既先好去試!

2007-02-07 9 瀏覽
部隊鍋海鮮煎餅一打前菜兩個人食唔到一半只好包走大半個餅返到屋企一樣咁脆咁香又唔油個鍋d湯辣得恰好下次人多d再去烤
部隊鍋
返到屋企一樣咁脆咁香又唔油
個鍋d湯辣得恰好
下次人多d再去烤
2007-02-03 28 瀏覽
其實對這條街有特殊感情. 是夜又食韓烤, 來了這裡.上了二樓, 新例的緣故, 沒有了平日食韓烤的煙火四起. 都係慣例, 叫了兩樣.烤牛肋骨: 8分, 醃得幾好, 但牛肋骨肉質未算好好.牛肋骨煲: 8分, 非常大煲, 雖然收$160, 比其他店貴了一截, 但兩個人係無辦法食得完, 份量十足. 牛肋骨的肉係炆得幾淋, 相當入味, 但有部份大舊的肉係比賽實. 汁未係好甜.比莊園的牛肋骨煲還差點點, 但其實已經係高水準.其實環境都不太差, 坐得幾舒服, 服務係幾親切, 整體感覺不錯.
其實對這條街有特殊感情. 是夜又食韓烤, 來了這裡.

烤牛肋骨: 8分, 醃得幾好, 但牛肋骨肉質未算好好.

比莊園的牛肋骨煲還差點點, 但其實已經係高水準.