2006-12-08 15 瀏覽
睇完食評, 覺得都要去試, 所以相約一班同事, 一行7人昨晚就去左. 但係好攪笑, 一心打電話去book位, 但聽電話o個個人話識講廣東話及英文的人未返, 叫我遲d再打過黎... 咁...就遲d再打過羅.... 餐廳位置都好易搵, 出左地鐵站直行2分鐘就到喇, 一開門, 見到大部份都係韓國人(不論waiter/食客), 開頭都擔心會唔會冇人識講廣東話/英文, 但原來所有waiter都識講流利廣東話, 真好... 我地因為未齊人, 所以坐左好耐都未叫野食, 但d waiter都冇吹我地叫野, 還不斷幫我refill熱茶.我地叫左石頭飯, 麵豉醬包, 牛, 雞肉, 蝦, 雞腎, 魷魚, 牛肋骨. 每樣野都好好食, 特別係麵豉醬包+牛=超好食!! 石頭飯好香, 而且食物冇乜味精, 食完都唔覺口渴.

2006-07-13 20 瀏覽
今日先得閒黎寫食評..估唔到我第一次寫食評就要幫呢間飯店填上"喊"呢個頭..是關呢唔係佢食物整得差..係個老闆態度令人難受..我食飯最怕就係遇到種感覺 大概2星期前..我首先BOOK左7位8點鐘食飯..我同其他4個朋友首先到然後拎檯..當時全場還未爆滿..但已經陸陸續績進客..我其他未黎的3位朋友當時係T.S.T一帶搵緊位泊車.. 之後個老闆走埋黎用廣東話問我地係咪真係7位..仲有D人幾時到?我地就話15分鐘左右...之後佢行開左..咁我地都識趣首然落ORDER叫少少食物先..叫左3碟烤肉同一個石頭飯諗住停住老闆把咀.. 點知相隔3分鐘佢又走過黎問"你地朋友幾時到呀?"我話"都話15MINS囉..泊緊車呀.."佢話"開始多人啦..唔到就讓番D位出黎.."之後又走開左... 嘩~激死我啦~!嬲到我死..好彩我朋友馬上就出現..如果唔係佢又就埋黎"GUT"我,我一定拍檯走... 至於食物...BBQ用0既烤肉未完全解凍就拎出黎買..一夾起連住幾塊肉同埋D雪..感覺好差~幸好..烤熟之後味道真係比起韓X苑0個D地方好食..石頭飯係最好食0既一個菜.. TOTAL叫左2個
係個老闆態度令人難受..我食飯最怕就係遇到種感覺
我其他未黎的3位朋友當時係T.S.T一帶搵緊位泊車..
點知相隔3分鐘佢又走過黎問"你地朋友幾時到呀?"

TOTAL叫左2個石頭飯,一個海鮮卷,幾碟烤肉,仲有年糕湯..7個人每人$165~
我以後都唔會再去...!一肚氣0既感覺好難頂!
2006-07-13 21 瀏覽
吃韓國菜,好多時也是三兩個人,再多也只是五六個人,像是晚般的,包了間房,一張長檯,坐滿16人的,很少有。人多,好處當然是食物也可以吃多幾款,幫襯錦城多年,都未試過一次過吃這麼多菜的,絕對是食物多到長檯都唔夠位擺,加上份量都不少,離開的時候,是飽得不想動。開席前,照舊有食友們有心的帶來一大堆泊來手信,用的吃的都很合心意,感激又多謝。點了不少的菜,包括生牛肉、幾款烤肉、炆牛肋骨、炒粉絲、海鮮煎餅、海鮮窩、石頭飯、什景冷麵、水冷麵等十多味食物。最喜歡的還是海鮮煎餅,煎得微焦,內涵豐富,叫了兩客,但合十幾人之力也吃不完,似乎真的是太多東西吃了;生牛肉也出色,用上了肉眼,切條再用梨條去醃,撈一點麻油,是又滑又香又甜。見剩了下來的,也不浪費,統統吃清;都說過,十幾人去吃韓國菜,都要叫個窩至似樣。海鮮窩夠晒份量,海鮮湯底甜美,下了不少紅樣粉,夠香辣,所以最後雖然是十成飽,也下些麵條去醮著湯來吃,很美味;烤肉要了雞/牛肋骨/牛舌/魷魚四款,普遍不錯。烤好再拿塊高麗菜,夾著泡菜來吃,美味;牛肋骨炆得不夠腍,肉質不是肥廋相間,而是肥肉還肥肉,廋肉還廋肉的,始終這一味炆牛肋骨,是莊園比較出色一點;石頭飯撈得

烤肉要了雞/牛肋骨/牛舌/魷魚四款,普遍不錯。烤好再拿塊高麗菜,夾著泡菜來吃,美味;牛肋骨炆得不夠腍,肉質不是肥廋相間,而是肥肉還肥肉,廋肉還廋肉的,始終這一味炆牛肋骨,是莊園比較出色一點;石頭飯撈得香不香,很靠下手的人的功夫,上次吃到香噴噴的石頭飯,是次就無厘火氣,吃得太忙,也忘了去跟進了;什景冷麵比水冷麵適合港人胃口,始終這裡不是韓國,做不到很出色的飄冰塊的水冷麵的。就以水冷麵來說,秘苑那個甜美的梨湯汁,就很出色;炒粉絲不是個人喜吃的韓國菜,亦有太多其他食物,沒有嚐了。

酒水方面,也是韓日大交戰。當店叫的啤酒,當然是韓國的必然代表,Hite及OB,而我們拿來應戰的,是食友R的靚純米大吟嚷及區區的地酒燒酌,一點也不失禮。個人覺得,食友R那支純米大吟嚷相當對口味,用來吃刺身壽司都非常適合。

埋單齊頭三千四百,每人二百一十幾蚊,飲飽食醉,算是物有所值。而錦城,雖然地方是舊一點,但食物也有水準,幾時都是推介的頭幾位。席間又有食友起哄,說去吃漢日自助餐,今次學精了,怎樣也不搭咀。

吃完還與幾位OR阿仙奴fans去看深夜歐聯決賽,行程非常豐富。同這班食友在一起,幾難會有悶場的。
2006-06-02 2 瀏覽
兩個人黎食, 又叫唔到咁多野, 咁唯有揀兩個最正的, 就係石頭飯($90)同炆牛肋骨($160)啦﹗前菜都有9小碟, 我最鍾意泡菜, 其次係粉絲, 有個蒟蒻都幾特別, 浸0係麻油度, 充滿麻油香味。石頭飯一到, 會幫你撈埋, 好少少飯焦, 好好味。加埋韓式辣醬, 正﹗炆牛肋骨好大兜, 成八舊都有, 而蘿蔔就炆到入晒味, 正﹗牛肋骨肥瘦得宜, 好"淋", 好香牛味, 好正呀﹗不過要一人食四件真係食唔落呀, 下次叫多d人黎食先﹗
2006-05-23 5 瀏覽
一早已訂了位, 10人, 佢俾左樓上間房我地點知, 佢話我地得10個人, 張枱有12個位, 要free番2個位1個爐出黎俾人, 但係個陣個場都未full!!!雖然後來都係冇人坐入黎, 但係佢咁講完都已經令到眾人不滿食物不錯, 可惜今時今日這樣的服務態度......
一早已訂了位, 10人, 佢俾左樓上間房我地

雖然後來都係冇人坐入黎, 但係佢咁講完都已經令到眾人不滿

食物不錯, 可惜今時今日這樣的服務態度......
2006-05-22 8 瀏覽
近年韓風正盛,眾迷哥迷姐除愛上韓國電視劇,迷韓國明星外,還有韓國菜.很多人一想到吃正宗口味的韓國菜,紛紛湧到金巴利街此小韓國社區.其實整個老尖外圍,也有很多韓國菜館有水準的,如新羅寶,豐園等,今次要介紹,就在墈富利士道的"錦城".歐聯決賽當晚,有阿仙奴球迷在此搞飯局,當然赴會.環境沒有新羅寶般光鮮,更沒有老銅莊園,豐園光鮮.地方細細,幾逼.如果純吃環境者,此處一定非閣下杯茶.十多人飯局,先來數碟例牌前菜,有例牌泡菜,西芹,大豆芽,豆卜,魚乾等.泡菜幾鮮,但唔夠辣.眾前菜吃完可以再添,基本淨吃前菜送白飯.已經很夠,如果你就是如此簡單的話.是夜韓燒打頭陣,韓燒可話全無技巧可言,只在乎醃得好唔好.有四樣,去到吃韓燒必點的燒牛肋骨,牛肋骨肉味濃,唔錯.牛舌一般.無甚味道.雞肉同魷魚也不錯.接下來的主菜,石頭飯賣相絕佳,碧綠蔬菜加上太陽蛋,美麗如一幅圖畫.侍應稍撈便上桌,味道不錯.飯焦夠香脆.生牛肉一向是小弟之"飛佛",雞蛋,大蒜,雪梨絲伴之.粉紅色的牛肉,外表極度挑逗,將所有材料撈埋一起吃,甜到入心.兩種麵食,先來的似係韓式撈麵,麵質幾煙齦,用雜菜撈之,幾好.另一食友追加的水冷麵.一向唔係小弟

兩種麵食,先來的似係韓式撈麵,麵質幾煙齦,用雜菜撈之,幾好.另一食友追加的水冷麵.一向唔係小弟所好,覺得韓國菜眾多菜式之中,冷麵可話係最不吸引的一度.

在莊園吃過最好的牛肋骨煲,錦城的牛肋骨煲.牛肉味濃,但唔夠稔熟.唯有向蘿蔔埋手,不出所料,鮮甜無比.以蝦,墨魚同荵作餡的海鮮煎餅,做得非常好,外層煎得金黃香脆.眾人吃剩,打包回家翻煎,依然保持味道.

最後的海鮮窩,用泡菜,魚蝦蟹一起煲,外表有如血肉池林,幾種海鮮加埋,得出來的味道,一定鮮甜到得人驚
不出所料,很鮮甜.如果將佢稱為韓版Bouillabaisse,也絕不為過.

吃韓國菜,襯日本清酒,真係幾夾.幾杯到肚,有如韓國大男人之剛烈.十幾個人坐埋一檯吃韓國菜,的確很有氣氛.

價錢唔貴,絕對值得推薦比大家.兩個人去,單係叫個石頭飯,生牛肉,同海鮮煎餅已夠.包你捧著腹子出來.
2006-05-20 9 瀏覽
記憶中是首次在打著風的情況下來聚會,掛著三號波,卻連半點雨粉也沾不到,七點半到步,未見人影,坐下叫了樽Coca,閒著沒事幹,左手交右手,就玩出事來,不知木頭人有沒有覺得坐置怪怪的?人到禮到,檯上散滿食友由日、韓帶來的美食、美酒,還有土產雜誌,等著吃著,又打發了些許時間,國寶如常的包尾,是屬豬乎?侍應捧著大盤前菜來,泡大白菜、蘿蔔、魚蛋、魚乾、芹菜、豆腐......照片攝著幾多就寫幾多,又,前後添加了一次,亦全數清碟,較之其他主菜,前菜確是比較受歡迎,無雪味的泡菜,是阿朱媽自家製的證明,無甜薯,凍魚片就成為偶的最愛。先來的烤牛肋骨、雞肉、墨魚、牛,柴娃娃落手落腳放在烤爐上燒,都幾過癮,不過韓燒無乜難度,還是燒雞翼好玩,又說牛勒骨,薄薄一片,刀工了得,件頭唔大,醃得甜美,易入口,較之韓雅林6吋長的烤牛肋骨,這裡的就實而不華,掛住玩,一時無留意肉身的刀紋,是失策!對雞無興趣,幫手燒就無幫口食,牛薄薄一片,又是考刀工之作,肉味平平,油脂唔足,一般而已;而墨魚,偶的最愛,輕烤後,入口軟熟無比,若烤過火,肉散而粉,不討好。見老頭子分著北之勝,聽著學著,原來自家製的酒都附有一隻杯,樽價貴過酒價,真的

見老頭子分著北之勝,聽著學著,原來自家製的酒都附有一隻杯,樽價貴過酒價,真的要珍之重之,說這清酒,純而微甜,確是好料子!

再來是石頭鍋、炒麵、生牛肉、炆牛勒骨,石頭鍋熱辣辣,將蛋打散撈飯焦吃,夠香脆,惜腸胃不好,隨便試兩口再撿炒麵去,麵是韓式木薯麵,夠滑夠煙韌,加雜菜芝麻上,唔油,試幾口都唔錯。

生牛肉滑而甜,切成條狀,雪凍上,如Cheap兄所言,唔雪凍的話肉散而粉,難吃之極,甜甜的味道大概是梨汁?

檯上食物未清,食友嫌唔夠喉,加單,叫了水冷麵,清甜的湯底是梨湯汁,冷麵是韓式木薯麵,加有牛展,韓國人喜歡在冬天吃,大

雪紛飛下吃著冰冷的冷麵,確是過隱,而這盤冷麵,不夠冷,不爽吃。

然後是炆牛勒骨,色水淺,而牛味足,夾兩件來吃,炆得唔夠腍,汁水亦唔夠濃,蘿蔔本是吸汁之物,吃一件,只吃出蘿蔔味,數炆牛勒骨,還是莊園的好,夠腍有咬口而入味。

最後的海鮮湯鍋,看頭十足,紅噹噹的,材料十足,魚件、墨魚、蜆等,大路的海鮮,鍋中都找得著,見Cicly與老頭子研究著魚塊,討論著是什麼魚,肉實而無魚味,結論是沒有結論,可以肯定的是經調製過的魚。試一口湯,鹹而鮮,味道有層次而複雜,是難得

的鮮,而那分鹹味,卻吃不出是那門子的鹹,望諸君解碼。

邊吃邊聽著波經、食經,人聲笑聲後又是睇波之時,檯上產餘物資剩下不少,打包送波去也。

2006-05-10 4 瀏覽
除了海鮮煎餅,這裡的烤肉、牛骨湯、石頭飯等都普遍高水準,是另一間個人而言,時常推薦的韓國菜館。復活節第一日假期的晚上,會合太座吃飯,巧遇朋友及其妹妹,相請不如偶遇,就一起吃飯。讓一眾女生選擇,都說要去吃韓國菜,金三珣的影響力,係犀利。隨便叫了些東西,包括牛骨湯、烤魷魚、烤牛肋骨肉、海鮮煎餅、石頭飯,四個人吃,已很豐富。前菜九款,掛頭牌的泡菜是酸辣味夠平衡,又夠鮮味,有水準,所以最好吃完再追加。其餘還有銀魚乾、沙律、韓國粉絲、麻油莧菜、大豆芽菜、豬肉豆腐,韓式魚蛋及西芹,幾夠陣容,吃了一陣子也吃不完。牛肋骨肉肉質不錯,吃起上來鬆化,這裡醃得不算太甜,保留了牛肉的解味,賣八十蚊,絕對是食得過;魷魚新鮮,只用點點胡椒粉去醃,口感爽口又甜美,也不錯;牛肋骨湯煲到乳白色的,夠晒火侯。喝起來亦很鮮味,卻一點不膩口,跟廣東人的牛骨湯又是兩個味道,完全不下鹽去調味也可以。很喜歡這裡的海鮮煎餅,除了魷魚、蝦粒外,也加了大量的蔥,煎得兩面香脆,點起甜甜辣辣的醬汁,非常美味。以韓式煎餅計,這裡的水準也算數一數二,未有吃過比這個更好的了,必試;相熟的阿朱媽來拌石頭飯,她細心的先用石頭窩煎熟牛肉,再拌蛋及菜蔬,

很喜歡這裡的海鮮煎餅,除了魷魚、蝦粒外,也加了大量的蔥,煎得兩面香脆,點起甜甜辣辣的醬汁,非常美味。以韓式煎餅計,這裡的水準也算數一數二,未有吃過比這個更好的了,必試;相熟的阿朱媽來拌石頭飯,她細心的先用石頭窩煎熟牛肉,再拌蛋及菜蔬,最後才加大量辣醬及麻油去拌飯。她有本事是先拿幾塊飯焦出來給我們吃著,才繼續拌飯。石頭飯味道不錯,但不夠乾身,雖然整體來說不及伽椰,但都相當不錯。

阿朱媽雖然說起廣東話,聽起來有點粗聲粗氣,但服務真的不錯。又佢見我在影相,認真的對我說「這裡不可以影相,要俾錢的!」,但當我邀請她來看相時,她又說「啊!影得咁靚,俾幾多錢你至得?」,幾搞笑。

連幾支OB,埋單六百八十蚊,以四人吃韓國菜計,一點不貴,也物有所值。

香港的韓國菜館,除了「任叫任食」的幾間外,已吃得八八九九,喜歡吃的食友,錦城是絕對值得來一試的。

如想看多一點相片,可以來這裡:
2006-04-17 5 瀏覽
最近喜歡了韓國菜, 2人點了2樣:1. 石頭飯($90): 一般, 味道很淡, 飯很濕, 一pat pat, 沒有飯焦.2. 炆牛肋骨($160, 共六大舊): 很咸, 吃後很口渴, 不是我喜歡的帶甜味的牛肋骨, 並且很油膩, 很"濟". 價錢亦很貴.總括而言, 不對我的口味, 個人較喜歡南山谷, 遲些試吓銅鑼灣"莊園".
最近喜歡了韓國菜, 2人點了2樣:

2006-04-01 1 瀏覽
今晚同兩個朋友仔黎呢度試下.. 我地好夜先黎度(約九點幾).. 所以唔駛等位.. 睇個餐牌.. 都唔知嗌乜好添.. 大家都記唔起D食評有咩好介紹添.. 嘻~~ 不過我一定要食石頭飯.. 因為每次食韓國野都會想食石頭飯..最後.. 我地叫左石頭飯.. 蛋包魚.. 烤牛肋骨同埋烤雞.. 由於我地幾個七點左右先係街邊食左好多小吃.. 大家都唔肚餓既情況下.. 覺得呢度D野好大碟.. 最欣賞既係石頭飯.. 好好味.. 有飯焦的.. 蛋包魚則一般.. 因為都幾漏.. 但食第一件既時候都覺得佢唔錯架.. 烤牛肋骨.. 去了骨.. 好好味.. 好有牛味.. 烤雞都OK啦.. 前菜方面有八碟.. 最鍾意既係泡菜.. 好好味.. 好正宗~~仲有.. 有個唔知係老闆娘定係侍應.. 好風趣.. 好好人.. 成日行埋黎同我地講笑.. 好得意呀.. 又一餐開心既飯局~~~
2006-02-15 4 瀏覽
明知今晚會好多人食飯, 我同傻鬼6時就入去食晚餐. 好好彩早到所以都唔使等位. 2個人叫左一個牛尾湯($90), 石頭飯($90)+醬燒倉魚($100).叫完"食送", 等了一回就送上9碟前菜. 全晚最欣賞都係個石頭飯(因為有好多飯焦)好香口. 個湯同個魚真係唔係好識欣賞.d前菜都一般啦...我個人都係覺得cwb個間韓雅林多d, 起碼服務好d仲有雪糕送.
2006-02-09 2 瀏覽
當然, 只係好似十年未食過韓國菜咁叫野食法。冇記錯, 細細個有同過媽媽來食, 都知道十分不錯的。幾次經過都係過門而不入。到今日都係的起心肝食一次正宗韓國菜。叫左海鮮煎餅, 石頭鍋飯,生牛肉同烤牛肋骨for2。後三者, 上菜之快係匪夷所思程度! 5分鐘唔駛! 石頭飯個醬係我好鍾意的, 叫佢重手d, 小姐真係好重手! 正合我意! 一整個飯的底部都是脆脆的飯焦, 加埋醬的一patpat口感, 好amazing! 烤牛肋骨賣相麻麻, 呈pat狀,感覺似切好曬一段時間再o係雪櫃拎出來咁, 都幾肉酸。牛肋骨都叫肥, 輕輕一烤就食得, 最好食就係近骨的肉, 甘香軟滑得來牛肉味濃! 生牛肉就稍嫌佢多油同唔夠蒜, 鮮味都唔夠, 呢味就亞士厘道釜山好食好多。食到一半, 海鮮煎餅上場。側邊好脆, 裡面好軟, 男友愛食脆身的而我喜軟的。沾醬都係甜中帶少辣, 不沾醬食原味好食d。其中見到好多韓國人飲sake, 勁想飲! 之不過... 唉...叫左咁多野食, 近500蚊係正常, 侍應小姐雖然木口木面, 都叫有求必應。起碼要凍水有凍水。但係有一位相信係老闆娘的, 斟水時竟skip過我果檯! 係唔係巧合我真係唔知!
當然, 只係好似十年未食過韓國菜咁叫野食法。

2006-01-07 1 瀏覽
雖然只有八爪魚一樣海鮮, 但係D八爪魚好新鮮好有口感,煎餅兩邊煎得好脆,佐汁都幾好味.今次仲食左烤牛肋,都幾好,但係無生菜包住食,有D遜色.
今次仲食左烤牛肋,都幾好,但係無生菜包住食,有D遜色.
(非會員)
2006-01-06 3 瀏覽
在上年12月初,一行八人晚上去錦城吃飯。本人訂了晚上七時正,但因為有些朋友加班,所以等到大約八時才齊人。其間侍應沒有不快,很好!然後我們叫了兩個石頭飯、海鮮煎餅、蛋包魚、牛筋骨、燒烤有雞肉、牛肉、雞腎及魷魚。(最高5粒星)石頭飯﹕好好味!*****海鮮煎餅﹕好味!****蛋包魚﹕好味,但貴!****牛筋骨﹕味濃,有點滯。不像金羅寶及阿里朗好吃。**燒烤雞肉﹕味道不比牛肉!***燒烤牛肉﹕好正,份量也可以!****燒烤雞腎﹕好唔掂!雪藏得好勁。*燒烤魷魚﹕好好味!好似好新鮮。*****另外叫了支裝韓國啤酒,幾好味!前菜都好味。不過價錢都幾貴!多人去會抵些。
齊人。其間侍應沒有不快,很好!

(最高5粒星)

石頭飯﹕好好味!*****
海鮮煎餅﹕好味!****
蛋包魚﹕好味,但貴!****
牛筋骨﹕味濃,有點滯。不像金羅寶及阿里朗好吃。**
燒烤雞肉﹕味道不比牛肉!***
燒烤牛肉﹕好正,份量也可以!****
燒烤雞腎﹕好唔掂!雪藏得好勁。*
燒烤魷魚﹕好好味!好似好新鮮。*****

另外叫了支裝韓國啤酒,幾好味!前菜都好味。
不過價錢都幾貴!多人去會抵些。
2005-10-16 4 瀏覽
6:30pm以為唔駛等,原來間店做埋旅遊團,等得重久。點了牛肉、牛rib、牛骨湯、石頭飯、旦包蝦and海鮮餅。店很舊table很細,座得很迫人多,服務員不夠,D野要不停追、不停提住,老板賺到盡,冇辦法食物很好,除了海鮮餅,份量不大
6:30pm以為唔駛等,原來間店做埋旅遊團,等得重久。

點了牛肉、牛rib、牛骨湯、石頭飯、旦包蝦and海鮮餅。

店很舊
table很細,座得很迫
食物很好,除了海鮮餅,份量不大