2008-08-23 4 瀏覽
幾乎每當人在尖沙咀也會經過的一間老牌韓食館~總覺得門口很含蓄~沒有意思光顧~是夜在此設下小局也給自已一個機會~十來人聚首在店中唯一的箱房內~好不熱鬧很久沒有嘗過不看menu一眼的大吃一餐了~~這天就試試看~前菜八小碟乘三~已經夠壯觀~要評韓館當然就先吃泡菜~夠辣卻不咸~不錯八碟當中鮮見有蒟蒻~預期的沒太大味兒~反而享受其爽滑之處~面前放著白皙的腩肉與艷紅的泡菜~起初摸不著頭腦~但執起泡菜成卷物後~一把吃下口又是另一滋味~石頭飯徐徐送上~也是乘三之作豬媽不許我們自已來~哈哈~她就快手先將肉押在窩底待熟後就加辣醬同撈~平常吃的石頭菜也只有芽菜泡菜甘荀絲少許~但這裡也有不少青菜作伴~撈呀撈~香氣滿溢~豬媽也先為我們夾起飯焦塊先分吃~勁之不錯~撈勻過後粒粒沾上橙紅色調~絕不欺場~吃日式生牛刺身為多~但韓式的也是第一次~與雪梨和蛋黃起了甚麼作用呢~?!是真的清甜~但始終對牛肉刺身有點避忌~haha黑黑的韓式炸醬麵~洋蔥佔多~甜甜的~味道是不錯~但個人對韓式的白麵沒有好感~所以只是淺嚐罷了~但大比就吃得津津有味~皆因這是少數不辣的東西~幾乎牛肋骨煲都是必點的了~但不夠甜也不夠入味~有點失望悄悄出現
幾乎每當人在尖沙咀也會經過的一間老牌韓食館~
十來人聚首在店中唯一的箱房內~好不熱鬧
很久沒有嘗過不看menu一眼的大吃一餐了~~這天就試試看~

八碟當中鮮見有蒟蒻~預期的沒太大味兒~反而享受其爽滑之處~
面前放著白皙的腩肉與艷紅的泡菜~起初摸不著頭腦~
但執起泡菜成卷物後~一把吃下口又是另一滋味~

石頭飯徐徐送上~也是乘三之作
撈勻過後粒粒沾上橙紅色調~絕不欺場~

吃日式生牛刺身為多~但韓式的也是第一次~

幾乎牛肋骨煲都是必點的了~但不夠甜也不夠入味~有點失望
悄悄出現在桌上的一碟炒年糕~份量其實不多~但在長長的桌上~卻成了小配角~
其實煙煙un un辣辣的感覺還好呀~
這個晚上~海鮮燒餅成了爭吃對象~很久沒有吃過這樣香口的煎餅~
魷魚蔥段煎成厚餅~卻來不了一點油膩感覺~小比原來也有吃不停的煎炸野

起哄的豬豬豬拼盤~當然焦點都落在血腸之上~
腸衣釀著的都是加了豬血的粉絲~大家都吃得步步為營~
始終血是腥腥的~不是人人受得來~小比就乖乖的吃豬耳~哈哈
醃過的魚子~猶疑多時最後都放膽吃下去~~~
呀~~~~~~~~~又幾好食wo...hahahaa

大大窩海鮮窩乘二~魚蝦蟹蘿蔔盡在其中~各人也必找到愛吃的~
豬媽一見我們水太滾較細火~又著我們開大火~如是者數次~
為的其實都是不停出味濃縮再出味~近後的精華就是一絕也~
對邊的一窩因為搶著吃~窩裡早已沒有材料~所以都不夠濃的了吧~

前後腳來的人參雞湯~~面前的一窩在大家都飲飽吃醉時來到~
人參味不濃~反而雞肉米飯盡是飽肚之作~印象來得不深就是了~

柴娃娃喝OB~小比是乖乖女~喝茶吧~哈哈~
飯後還送上每人一片樂天香口膠~清清口裡的濃烈之味~
每人二百多~連各大胃之士也捧著肚離開~~
著實的只有海鮮煎餅俘虜了小比的心~但是晚吃得開心就行了~
一出門口~竟然又嚷著吃甜品~?!究竟是誰的主意...
  • 海鮮煎餅
2008-08-20 12 瀏覽
吃得中菜多,係時候轉一轉口味,在炎夏之晚上,來一個小小的韓菜局,地點為尖沙咀堪富利士道,維多利亞酒店隔離的的"錦城".十五位朋友一同坐在唯一的廂房內,剛剛好,如果多兩三個,隨時要坐大髀.是夜一早講明不設韓燒,清一式吃料理.上兩次吃過的會叫,亦會叫一些之前未試過的菜式.先來三份八小碟,大豆芽豆卜魚仔泡菜等等,今次的泡菜,味道很刺激,真正吃到辣味出來.日式有明太子,韓式也有醃魚子這位近親,味道又同明太子幾似,佐以啤酒一流.不要看個泡菜豬腩包內的豬腩,白雪雪會沒有味道,其實是錯覺.肉香四溢,肥位甘香瘦肉鬆化.肥膩嗎?加上泡菜吃,即刻降低肥膩感.石頭飯熱騰騰上,阿朱媽打鐵趁熱,極速將石頭飯撈勻,撈上辣醬吃,相當討好.每次上韓國菜館必吃的是生牛肉,這夜再吃,仍然很有水準.牛肋骨煲雖好,還是沒有莊園的好,因為沒有後者的獨有甜味.韓國因為與大陸份屬鄰國,所以有些味道是傳自大陸,韓式炸醬麵就是表表者.黑漆漆的炸醬,肉少多菜,一點也不辣.炒年糕也算是全夜最辣的菜式了.年糕質感煙齦,連肉片泡菜一起炒,味道酸辣刺激.海鮮煎餅是該店的主力,來到不叫一定比人媽叉.不再多講,煎到香脆可口,同之前吃的感覺一樣地出色

每次上韓國菜館必吃的是生牛肉,這夜再吃,仍然很有水準.牛肋骨煲雖好,還是沒有莊園的好,因為沒有後者的獨有甜味.韓國因為與大陸份屬鄰國,所以有些味道是傳自大陸,韓式炸醬麵就是表表者.黑漆漆的炸醬,肉少多菜,一點也不辣.炒年糕也算是全夜最辣的菜式了.年糕質感煙齦,連肉片泡菜一起炒,味道酸辣刺激.海鮮煎餅是該店的主力,來到不叫一定比人媽叉.不再多講,煎到香脆可口,同之前吃的感覺一樣地出色.

除德意志之外,韓國一樣有血腸吃.大極旗下血染的風采,其實是血染上粉絲,再用腸衣包著.這夜吃到的豬血腸,入口帶點腥,再感覺到一陣濃烈的味道.伴碟的豬肝,吃落帶點起沙的質感.另一個配角豬耳就很爽口.

最後上一大窩的韓式海鮮鍋,小弟戲稱為韓式海龍皇湯,事實上大家有種異曲同工之妙.魚蝦蟹共冶一爐,湯汁味道濃鮮,海鮮的鮮同辣味含蓄並存.尤其喝到最後,湯汁收縮到越濃.是精華所在.小弟單喝湯汁已夠,其他的蟹鉗等部位,留待其他朋友爭奪吧.

韓國阿姐一邊將菜式上桌,一邊搞下氣氛,見我們拿住相機起勢地影相,作狀扮發脾氣,場面惹笑.

是夜有老朋友,有相識不久的朋友,大家坐在一起,齊齊交個朋友.老土一點說:嘻嘻哈哈又一餐,開開心心又一夜.雖然爛爛地,但有意思.

仲有最靚的豬腩肉
沒有失望的煎餅
哪吒不怕海龍皇
血染的風采
仲有最靚的豬腩肉
沒有失望的煎餅
哪吒不怕海龍皇
2008-08-09
帶韓妹去食韓國菜食評講到咁好, 就去錦城食Lunch1:45pm 去到, 見有韓國旅行團去食團體餐海鮮蔥油餅 $150Good : 新鮮煎起, 好香脆Bad : 只有少量魷魚及蔥, 粉太多, 唔值$150石頭飯 $90都OK免費配菜有六款 粉絲:::好吃, 我鍾意, 清清地泡菜:::真係好行, 唔夠辣豆腐:::啲調味好紅, 但冇味冇旦的旦菜糕:::加豉油的, 都係冇味另外兩款都係淡淡的呢個時間去, 人唔多, 冇乜客, 都冇服務, 唔加水, 冇笑容韓妹叫我唔好再去呢間, 又貴, 料又少, 冇服務, 冇調味一啲都唔夠
帶韓妹去食韓國菜

食評講到咁好, 就去錦城食Lunch

1:45pm 去到, 見有韓國旅行團去食團體餐

海鮮蔥油餅 $150
Good : 新鮮煎起, 好香脆

Bad : 只有少量魷魚及蔥, 粉太多, 唔值$150

石頭飯 $90
都OK

免費配菜有六款

粉絲:::好吃, 我鍾意, 清清地
泡菜:::真係好行, 唔夠辣
豆腐:::啲調味好紅, 但冇味
冇旦的旦菜糕:::加豉油的, 都係冇味
另外兩款都係淡淡的

2008-08-08 25 瀏覽
前菜8碟, 味道很好, 個人認為味道比莊園更勝一籌. 隨後她們也肯免費提供多2碟呢, 說再加就要比$囉 ^_^雜錦燒烤拼盤有魚,雞,牛肋骨,尤魚,豬肉等, 新鮮度不錯, 份量頗多, 3個人食有點吃力韓式燒餅煎得很香口, 好大份, 最後要打包呢個石頭飯, ok啦, 至於呢個,個人就認為莊園的味道更勝一籌囉要了幾支細汽水 連加一要$22@ >.<" 頸渴沒法子了...幾啖就攪掂一支啦!食完果晚生哂舌苔兼舌頭腫脹...點解架...

雜錦燒烤拼盤

韓式燒餅
煎得很香口, 好大份, 最後要打包呢個

食完果晚生哂舌苔兼舌頭腫脹...點解架...
2008-07-14
我地3個人食dinner,同朋友食生日飯~3個人吾俾booking,打去個阿豬媽態度都幾差,ꅁ一聽就話吾得閒,遲d打哩啦!好忙連booking都吾想book,咁咪唯有遲d再打去啦!點知過左一個下晝再打去,係個男人聽(應該係老細)就話3個吾駛book,好彩我其他friend去到擰位,我去到差吾8:00pm,門口企滿人啦!好爆呀!食左炸醬麵,牛肋骨煲,蔥油海鮮餅同燒牛肉!正宗既,除左去韓國,o係白港第一次食!朋友話估吾到出面環境吾太好,原來toliet位好清潔,值得一讚!食物OK好味ga,不過正宗既炸醬麵真係無料ga喎!成70蚊吾平ga!我地又係飲左枝天菊酒...幾好飲,易入口,下次會再去ga!
正宗既,除左去韓國,o係白港第一次食!
朋友話估吾到出面環境吾太好,
  • 牛肋骨至愛
27/7/08星期五同一班朋友慶祝我和另一位朋友的生日,基於就腳既關係,我地揀左尖沙咀既韓國錦城料理慶祝食飯,其實我之前已經來過一次,食物真係唔錯,尤其佢個海鮮餅同埋佢既燒牛肋骨。不過態度方面就麻麻,但係基於佢既食物好味,就再去多次食啦。我地total有11個人,訂左間房,因為要等埋其他人到齊先叫,個亞姐就唔係咁滿意既樣,話我地訂左7點,你地d朋友做咩遲到(不過我地都唔係真係好遲先落order),其實佢咁講真係好唔掂,佢好想我地快d叫,快d食,就快d走。當我地第二round 再order食物既時候,佢又好不滿既樣出晒黎,好似睇韓劇d人做戲咁,嘴咪咪,真係好難頂,唔通order食物,只可以叫一次?原先開心既心情都俾佢搞到冇晒。之後切蛋糕又唔俾叉我地,問佢拿,佢又再俾面色我地睇,其實佢做得咁唔開心,不如唔好做啦 . . . . . 我建議如果一大班人想o係呢間餐廳慶祝既話,真係要考慮考慮啦p.s. 上次睇食評既人講呢度d亞姐態度差,而家自己經歷過就真係明白晒啦,不過對於話d亞姐餵男人食野,我就見唔到,究竟係咪真o架

2008-06-21 41 瀏覽
先講價錢,$1300 八個人,抵到爛叫了雜錦肉拼盤、蝦、牛脷、海鮮蔥油餅、牛肋骨肉、石頭飯、炸醬麵、夾肉的生菜和蔥蒜、啤酒免費小菜只有八款?不過每樣有兩碟,粉絲好吃,泡菜太行貨,好像有個豆腐什麼的也麻麻地,其他都 ok 吧,我們追加了粉絲肉 ok,典型帶甜韓國烤肉的味,牛肋骨特別好吃!我一向不吃蔥油餅,這裏的出品卻令我吃了幾舊石頭飯很普通,那個麵太淋了,黑色醬沒有什麼特色環境真的普通,比茶餐廳好一點點吧!不算太逼太焗。服務方面,韓國媽媽太忙了,那個韓國妹又很寸,另外有位外傭型的侍應只負責執碗,一句講晒:「錫晒腳」,自然不夠周到,但還算可以接受,因為在香港我去過太多服務極差的餐廳!如果多人的話,這兒還是可以一去的。
先講價錢,$1300 八個人,抵到爛

肉 ok,典型帶甜韓國烤肉的味,牛肋骨特別好吃!
我一向不吃蔥油餅,這裏的出品卻令我吃了幾舊
石頭飯很普通,那個麵太淋了,黑色醬沒有什麼特色

環境真的普通,比茶餐廳好一點點吧!不算太逼太焗。

如果多人的話,這兒還是可以一去的。
餐前小菜竟有mayo沙律
這兩個最好味
這兩個最好味
2008-06-20
見呢間有好多個, 所以生日一於去呢間試下.地方: 一點舊, 話晒開左咁多年, 但未至於係dirty的我地叫左d 肉來燒, 有:牛肋骨$90 > 好腍, 好香牛味, 不過得幾塊, 好貴豬肉$80 > 都唔錯又叫左其他廚房野食:海鮮蔥油餅 $80 > ok, 好飽的牛助骨煲 $120 > 好香好腍, 朋友用d汁來撈飯生牛肉 $120 > 我都驚驚地, 唔夠膽食咁多, 其實又冇咩特別味道話好食或唔好食.炒魷魚 $120 > 夠惹味人參雞湯 $100 > ok, 不過不失, 沒驚喜亦沒失望冷麵 $100 > ok 石頭飯 $100 > ok我都唔係好記得d價錢, 大約架咋.
見呢間有好多個
, 所以生日一於去呢間試下.

地方: 一點舊, 話晒開左咁多年, 但未至於係dirty的

我地叫左d 肉來燒, 有:
牛肋骨$90 > 好腍, 好香牛味, 不過得幾塊, 好貴

炒魷魚 $120 > 夠惹味
人參雞湯 $100 > ok, 不過不失, 沒驚喜亦沒失望
冷麵 $100 > ok
石頭飯 $100 > ok

我都唔係好記得d價錢, 大約架咋.
2008-06-19 16 瀏覽
入鋪頭見到有好幾枱韓國人幫襯,加上 D 店員係韓國人,令我覺得佢應該正宗,唔會好似任食個 D 甘求其~ 八個前菜:味道一般,沒有驚喜~燒烤方面:牛肉:最好味!一 D 都唔 un,又野味又鮮味!牛肋骨:燒完無牛肉甘香,但較牛肉厚身,有口感!羊肉:唔騒,好似差甘 D 羊肉味,有些 un 和渣~蝦:彈牙,但唔夠鮮蝦味,可能唔醃來燒會更好!石頭飯:店員幫手即場加醬料撈埋,熱辣辣,好味!飯粒軟度適中之餘又有飯焦,口感好好呢!一瓶天菊韓國酒:酸左 D ,唔係好適合用來配搭燒烤~一瓶真露加青瓜:清香,易入口,啱晒配合食韓國菜!(真露加青瓜會好飲過加檸檬,大家食韓國菜時可以試下)總括黎講:食物有水準!但有 D 肉切得較碎,好難燒~ 另外,如果唔醃黎燒都會好食,更能食到 D 肉本身既鮮味!不過,每碟份量唔多,都幾貴!
八個前菜:味道一般,沒有驚喜~
燒烤方面:
牛肉:最好味!一 D 都唔 un,又野味又鮮味!
牛肋骨:燒完無牛肉甘香,但較牛肉厚身,有口感!
羊肉:唔騒,好似差甘 D 羊肉味,有些 un 和渣~
蝦:彈牙,但唔夠鮮蝦味,可能唔醃來燒會更好!
一瓶天菊韓國酒:酸左 D ,唔係好適合用來配搭燒烤~
不過,每碟份量唔多,都幾貴!
  • 燒烤
2008-06-12 3 瀏覽
係尖沙咀的一眾韓店中, 對這家的感覺最好. 或許環境不是最好, 牛肋骨不是做得最好, 但加埋一齊的整體感覺就係最滿意.是晚又來了, 直上二樓, 兩個人坐係四人位, 都幾鬆動的. 來這裡, 也不再多想, 又係叫兩客牛肋骨好了.先來的當然係前菜, 這個也係吃韓烤比日烤最明顯的分別之一. 這裡的前菜一向大堆頭, 是晚有九款, 也吃不完了, 文迪最喜歡的粉絲, 就一早清掉了.烤牛肋骨: 8分, 是晚的牛肋骨肉質幾好, 醃得入味, 只要烤得有水準, 出來的肉自然係相當美味.牛肋骨煲: 8分, 繼續係超級大煲的牛肋骨煲, 兩個人吃係沒有吃完的可能. 是晚的牛肋骨不算太靚, 瘦肉偏多, 不過仲算炆得淋的. 當然係更加喜歡帶上點肥羔的部份. 蘿蔔好鮮甜, 跟上個汁一齊吃, 係令人最著迷的. 繼續係吃得滿足的一餐, 捧著肚子離開.

繼續係吃得滿足的一餐, 捧著肚子離開.
前菜
粉絲
烤牛肋骨
牛肋骨煲
前菜
粉絲
烤牛肋骨
牛肋骨煲
08.05.23 係小妹舊曆生日,同老公揀韓燒撐下枱腳。第一個感覺係地方細細幾重住家感覺,老闆係韓國人而食客都有一半係韓國人﹔心諗呢間都似有保証既正宗韓菜。揀咗豬扒($90)﹑蝦($90)﹑雞肉($80) 三樣烤肉... 就等前菜上枱嘞 見隔離韓人既前菜先上枱,數一數...一共有十一碟,其中一碗玻璃兜裝住紅紅地既湯,部份款式都幾特別﹔而我地既前菜上枱,E....點解得九碟既仲冇湯tim,款式一如普通韓燒店一般冇特別。乜原來招待港人同韓人係有分別既。解說時間︰蝦 ~ yammy 好爽好鮮味而且醃得好入味,不過一碟得6隻左右少咗D囉雞 ~ 味道一般尚算滑豬扒 ~ 幾 un 囉,要用力齒開,肉質偏乾 (講明唔係烤得耐啵)好想食海鮮烤餅架,可惜人少點食到咁大碟烤餅,莫非食一碟烤餅就走咩 唔該亞老闆考慮下整個 Small Size 喇。仲有得意既野就係韓人唔會食晒D前菜架,見佢地幾枱人淨底既前菜碟碟都仲好多架,乜鬼佢地咁嘥野倒晒D食物,好心咪夾咁多出黎俾佢地丫嘛 埋單 $286
08.05.23 係小妹舊曆生日,同老公揀韓燒撐下枱腳。
心諗呢間都似有保証既正宗韓菜。

解說時間︰
蝦 ~ yammy
好爽好鮮味而且醃得好入味,不過一碟得6隻左右少咗D囉
雞 ~ 味道一般尚算滑

唔該亞老闆考慮下整個 Small Size 喇。

埋單 $286
(非會員)
聽聞「錦城飯店」食物OK,所以昨晚跟五位中學同學光顧了,結果,我可以肯定自己不會再有下一次光顧的機會……首先,我們前一天已致電Book位,Book了9個,但我們是分批到達,人才來了三個的時候,我已急不及待order了「生牛肉」($100),女侍應沒有正式應我便出了房,轉頭會來問我們到底幾多人,又吩咐一個長得比較高的朋友座埋邊的位,她表示我朋友太高大會阻着她上菜,語氣帶點玩味,所以我們沒有任何Hard Feeling,由於我實在肚餓的關係,而且見這名韓國女侍應好像不太醒起我甫座下時order過「生牛肉」,亦冇俾泡菜我們食噃!所以我咪再同韓女講:「唔該,要碟生牛肉先吖!」怎料,她竟『稀』着面的說:「叫嘢食叫一次就得啦!」終於人齊喇,一行六人,我們落單叫菜時,那個韓女好多說話,肉到了,她又走來在沒有問過我們的情況下放了七塊煙肉落爐燒,我以為正宗韓燒是有人燒埋,並且幫你拿主意燒甚麼肉,所以我們都沒有理會她,只管繼續吹水,未幾,韓女拎起生菜包着肉和醬,一嚿咁塞向我一位男性友人的嘴內,我見咁Funny咪拎部相機影低歡樂難忘的一刻囉!殊不知,韓女又再一次『稀』面並咆哮着說:「你唔好影我相!」然後就繼
終於人齊喇,一行六人,我們落單叫菜時,那個韓女好多說話,肉到了,她又走來在沒有問過我們的情況下放了七塊煙肉落爐燒,我以為正宗韓燒是有人燒埋,並且幫你拿主意燒甚麼肉,所以我們都沒有理會她,只管繼續吹水,未幾,韓女拎起生菜包着肉和醬,一嚿咁塞向我一位男性友人的嘴內,我見咁Funny咪拎部相機影低歡樂難忘的一刻囉!殊不知,韓女又再一次『稀』面並咆哮着說:「你唔好影我相!」然後就繼續為在座的男性友人,繼續提供如此窩心的餵食服務,這就是韓國人傳統??點解沒有女士份兒??
埋單時候到了,我想跟幾位老同學來一幅到此一遊的大合照,所以問埋單的那位女人可否為我們影一張相,她望了望我,口發了一句好像是:「mm……」的聲音便坎了出房,我們還以為她叫我們等一等……等了五分,一直服務我們的那位韓女再次入來,我們以為她是來為我們拍照,但她竟然說:「唔係噃,我嚟拎番D辣醬咋噃!」同學老鼠說:「算啦,好歹都是消費者,犯不著受這一點氣,去到糖水舖再影啦!」原本開開心心的一餐飯,冇癮地完結!我覺得佢地真係好騷擾食客,成曰走入嚟吹水,叫佢拎嘢又黑面,不知所謂!!
食物方面:$100生牛肉是冰塊牛肉、其餘呢…燒肉類OK啦,韓燒一般水準,絕對好過看羊丸咁囉!泡菜就非常味美,最差就係炒年糕,D年糕都未浸透……一人$150價錢OK食物也都接受,但態度就……
  • 有冰塊的生牛肉、完全未浸透的年糕……
2008-04-24 16 瀏覽
我光顧這店幾次,平日晚上八時開始已滿座。上月尾,有朋友自外國回港小住,我便帶朋友到這店一試韓國菜。雖然我倆沒有訂檯,但不懂粵語的老闆娘卻主動要我們留下電話,待有客人結帳便聯絡我們。這裏韓燒的牛肋骨、牛肉、雞肉、豬肉已預先以調味料醃製,再澆上生油上碟。這樣燒烤時便不易燒焦。師傅非常細心,燒烤的牛肋骨全已起骨。牛肋骨無論是烤的或炆的都是肉質鮮美,絕對值得一試!除了韓國燒烤,還有其他小菜選擇。如點石頭窩飯﹐端上桌後會有專人為顧客將醬料混入飯內。醬料味道不太辣,亦不太甜,最合我這些嘴饞的人。海鮮蔥油餅的餡料足,不過太油膩,太少人吃的話會太飽,以致未能多嘗其他菜式。雖然不是每個職員皆懂粵語或英語,但招呼一樣殷勤。下次再到尖沙咀,如想不到往哪兒吃飯,我想我會再到這店呢!

下次再到尖沙咀,如想不到往哪兒吃飯,我想我會再到這店呢!
*****18-4-2008*****呢晚同個好耐冇見既好朋友食飯~今次試新野.~除左平時旺角果d所謂"任食韓燒"外~都冇試過正中既韓國野.見呢度都唔少人話ok.就揀左黎呢度食.去到7點度.剛好只有一枱客.我地就坐左0係地下廚房出面張枱~店員即送上熱茶!同朋友考慮左一輪~叫老闆娘落單.點知.原來老闆娘d中文唔得..英文也如是.幸好最後有識中文既侍應幫忙落單.落完單等左一陣就隨即送上9小碟前菜.賣相都不俗呢.我地2個人叫左3樣野:"烤牛肉"($80 )(生的,自己燒!) : 一送上枱已聞到好香!看來俺得唔錯~不過唔知係咪我地燒得太熟..食時有d"un",唔夠林!味道就ok!!"石頭飯" ($90 ) : 送上枱時熱辣辣的!出晒煙!店員幫你撈埋.很好!不過略嫌唔夠味同冇乜飯焦!多d飯焦就更好!!"海鮮蔥油餅" ($155) : 真係好大碟~食食吓好滯!對於2個人黎講.太多了!有墨魚,蔥同麵粉做料!用黎點果個汁,都幾好味~不過一食得多.就覺得好咸同好"確喉"!!!飲大量水都唔掂!幸好~侍應都有不斷加茶,所以冇出現缺水既情況!最後個蔥油餅都係食唔晒要pack起佢.不過另一個侍應(應該係傳菜先啱
*****18-4-2008*****
呢晚同個好耐冇見既好朋友食飯~
今次試新野.~
除左平時旺角果d所謂"任食韓燒"外~
都冇試過正中既韓國野.
見呢度都唔少人話ok.
就揀左黎呢度食.
去到7點度.剛好只有一枱客.
我地就坐左0係地下廚房出面張枱~
店員即送上熱茶!
同朋友考慮左一輪~叫老闆娘落單.
點知.原來老闆娘d中文唔得..英文也如是.
幸好最後有識中文既侍應幫忙落單.
落完單等左一陣就隨即送上9小碟前菜.賣相都不俗呢.
我地2個人叫左3樣野:
不過略嫌唔夠味同冇乜飯焦!多d飯焦就更好!!
飲大量水都唔掂!
幸好~侍應都有不斷加茶,所以冇出現缺水既情況!
最後個蔥油餅都係食唔晒要pack起佢.
不過另一個侍應(應該係傳菜先啱!!),d態度好差囉.
叫佢拎個盒,好似好不滿咁!再叫佢拎個袋又唔拎!
最後我要叫老闆娘拎比我!
9點幾先走..坐左成2個鐘!
埋單$357~
價錢唔叫好貴但唔平囉!!最唔抵應該係個烤牛肉!
反而pack走既海瞬餅,凍左咁俾男友食.都話幾好味!

p.s. 一坐低已有隻"蒼蠅"歡迎我地..
後來走左..
食食下又再番黎!!
到差唔多走..仲有隻不知明物體係牆上行過!
傳菜姐姐就表死左佢!
下次會試下其他韓國餐廳了!
2008-03-16
我幾乎是看過所有的韓國餐廳食評才選擇這一間錦城的。滿懷希望的去,換來的卻是後悔失望及家人的埋怨。我們充滿祈望的生牛肉實在太普通,吃不到牛肉的鮮味,只有粒粒的雪味。油餅只有少量的不夠香,感覺上在吃炸薯餅多一點。牛肋骨肉很"un",調味尚算okay。反而招呼比想像中好。不會再去了。

油餅只有少量的不夠香,感覺上在吃炸薯餅多一點。

牛肋骨肉很"un",調味尚算okay。

反而招呼比想像中好。

不會再去了。