2025-01-08
好耐無去韓國,好掛住韓國嘅美食,放假就去左銅鑼灣登龍街一間以韓式大排檔為設計靈感嘅餐廳餐廳裝修以木系計設為主,走韓式大排檔風格用上不銹鋼枱、圓筒型櫈、霓虹燈光、大量韓國明星海報及啤酒樽擺設,真係有種瞬間飛左韓國嘅感覺菜式主打韓式料理,當中全新晚市二人套餐仲相當超值,鐘意食醬油蟹嘅朋友千祈唔好錯過記得提早訂座,同朋友 Happy share 食物方面:晚市二人套餐三色前菜 : 有泡菜、海帶絲,芽菜,三款都係最喜愛嘅菜小食醬油海鮮拼盤 : 有醬油蟹,醬油鮑魚及醬油三文魚,海鮮醬油夠曬入味,醬油蟹爆曬膏,肉質嫩滑鮮甜,醬油鮑魚惹味彈牙爽口,醬油三文魚油脂豐富,口感滑溜,非常美嘅醬油海鮮拼盤炸雞半份 : 有四款口味選擇,我地選擇左蜜糖芥末味,炸雞炸得脆內軟,再加埋蜜糖芥末味,甜甜辣辣好惹味明洞燒汁牛肉粉絲 : 牛肉份量多,再配埋煙韌彈牙夠曬入味嘅粉絲撈埋一齊食,夠曬韓國風味泡菜牛肉豆腐湯 : 豆腐湯枱夠曬熱辣辣,有泡菜浩牛肉、豆腐及粉絲,味道帶微辣,飲完暖笠笠甜品 : 選擇左朱古力味雪糕,夠曬冰涼,味道濃郁飲品 : 選擇了馬格利酒,即係韓國嘅米酒,帶有微酸微甜的風味,同朋友暢飲就無得頂
餐廳裝修以木系計設為主,走韓式大排檔風格
記得提早訂座,同朋友 Happy share 食物方面:
晚市二人套餐 三色前菜 : 有泡菜、海帶絲,芽菜,三款都係最喜愛嘅菜小食 醬油海鮮拼盤 : 有醬油蟹,醬油鮑魚及醬油三文魚,海鮮醬油夠曬入味,醬油蟹爆曬膏,肉質嫩滑鮮甜,醬油鮑魚惹味彈牙爽口,醬油三文魚油脂豐富,口感滑溜,非常美嘅醬油海鮮拼盤 炸雞半份 : 有四款口味選擇,我地選擇左蜜糖芥末味,炸雞炸得脆內軟,再加埋蜜糖芥末味,甜甜辣辣好惹味 明洞燒汁牛肉粉絲 : 牛肉份量多,再配埋煙韌彈牙夠曬入味嘅粉絲撈埋一齊食,夠曬韓國風味 泡菜牛肉豆腐湯 : 豆腐湯枱夠曬熱辣辣,有泡菜浩牛肉、豆腐及粉絲,味道帶微辣,飲完暖笠笠 甜品 : 選擇左朱古力味雪糕,夠曬冰涼,味道濃郁 飲品 : 選擇了馬格利酒,即係韓國嘅米酒,帶有微酸微甜的風味,同朋友暢飲就無得頂