2024-09-03 228 瀏覽
個個朋友去食韓國嘢都focus喺燒肉但我會留意有冇醬油蟹😆 呢間正呀,有燒肉又有「特大」醬油蟹🦀 大家happy🕺💃🏻👯‍♀️ 有5款前菜,三款辣嘅,蘿蔔同洋蔥係微酸開胃嘅~仲有款係蝦米乾,甜甜地幾好味~🦀《 Jumbo醬油蟹一隻 💲398 》 跟紫菜雞蛋飯🍚增量+60% 果然大隻~更蟹膏正呀😋成個殼都係😍蟹腳又啖啖肉,啲汁亦唔會好咸,連蟹肉撈飯一流!🥩《 蜂窩五花腩 💲180 》 跟生菜🥬每層肉夾雜住脂肪,燒完後肉爽唔會韌,加埋醬汁連菜食,更減膩~🥧《 炸蛋梳乎厘 💲68 》 即焗漲卜卜,表面舖上一片芝士,每味道帶咸香又有蛋甜~🍡《 韓式炒年糕 💲88 》年糕煙韌,仲有魚糕、蛋絲同兩隻韓式炸餃子🥟配上韓式辣醬開胃又惹味~ 🍲《 海鮮嫩豆腐湯 💲88 》跟白飯🍚有蜆、有蝦,豆腐多又滑,在湯飯都好食~🍧🥭《 芒果益力多刨冰 💲98 》賣相吸收~ 刨冰口感似雪花細滑,加上芒果汁桃汁、百香果汁同益力多,味道都甜架~ 所以碗邊有酸酸哋嘅士多啤梨片平衡返~ 呢間地方都幾大,個店長(經理?)仲超nice又勤力👨🏻佢直程令成個用餐體驗更加分🆙👍🏻
個個朋友去食韓國嘢都focus喺燒肉
但我會留意有冇醬油蟹😆
呢間正呀,有燒肉又有「特大」醬油蟹🦀
大家happy🕺💃🏻👯‍♀️

🦀《 Jumbo醬油蟹一隻 💲398 》 跟紫菜雞蛋飯🍚
增量+60% 果然大隻~更蟹膏正呀😋成個殼都係😍

蟹腳又啖啖肉,啲汁亦唔會好咸,連蟹肉撈飯一流!

🥩《 蜂窩五花腩 💲180 》 跟生菜🥬

🥧《 炸蛋梳乎厘 💲68 》
即焗漲卜卜,表面舖上一片芝士,每味道帶咸香又有蛋甜~

🍡《 韓式炒年糕 💲88 》
年糕煙韌,仲有魚糕、蛋絲同兩隻韓式炸餃子🥟
配上韓式辣醬開胃又惹味~

🍲《 海鮮嫩豆腐湯 💲88 》跟白飯🍚
有蜆、有蝦,豆腐多又滑,在湯飯都好食~

🍧🥭《 芒果益力多刨冰 💲98 》

2024-08-29
2024-09-03 247 瀏覽
今日老公生日,佢話想食韓燒,揀咗呢間餐廳試吓。喺尖沙咀樓上鋪,佔據一整層地方,面積好大,我哋2人都可以坐大大張卡位,好舒服。.每張檯檯面都有燒烤爐,抽風系統做得唔錯,唔會覺得好熱好大陣油煙味。.每人都有3款醬料配牛肉食,包括芥末、韓式辣醬及芝麻鹽。我最鍾意韓式辣醬,點韓牛一齊食好夾!🤩.我哋一坐低就有5款細細碟的伴菜,包括泡菜、炸蝦仔、芽菜、蘿蔔片、魷魚仔,全部都係酸酸辣辣,非常開胃!👍🏻.我哋叫了2人「1++韓牛」燒烤套餐,包括炸蛋梳乎厘、釀冬菇伴柚子沙律、韓牛肉眼扒1++(300g)、雪花牛肉(100g)、調味特級牛肋條(100g)及泡菜炒飯。肉類更加有蔥、荀、冬菇、薯仔伴碟。我哋以前去韓國旅行時試過食生牛肉他他,一試愛上!見到呢間餐廳menu都有,當然要試吓啦!.先嚟呢個釀冬菇伴柚子沙律。釀冬菇好特別!佢用魚肉去釀冬菇,魚肉肉質彈牙,冬菇夠淋,生菜好新鮮好爽口,配埋酸甜柚子汁撈埋一齊食好開胃!我哋好快就清晒呢碟沙律。.左邊係雪花牛肉;右邊係肉眼扒。.呢塊肉眼扒又厚又大塊!但食落一啲都唔鞋!原來呢度嘅侍應會過嚟幫手燒,仲會教我哋點燒先鎖住肉汁最好味!服務好好呀👍🏻.我哋食完呢塊肉眼

先嚟呢個釀冬菇伴柚子沙律。

左邊係雪花牛肉;右邊係肉眼扒。

我哋食完呢塊肉眼扒後都飽咗6成啦!😆 緊接著有雪花牛肉,有好多雪花呀😍 分佈得好平均,每啖雪花牛肉都有油脂但又唔膩,唔似日本和牛咁成啖都係油融喺口,韓牛比較有牛味及有咬口,好正😋

跟住嚟咗碟蜂蜜梨汁生牛肉。呢度嘅生牛肉切得比較大粒,會容易咬到筋位;而梨子亦比較淋身,咬落口感唔夠爽。味道都算幾好,但對我嚟講辣咗少少,梨子唔夠遮住辣味,做唔到辣味同甜味平衡。
但其實都已唔錯,比我喺香港其他韓國餐廳食過嘅生牛肉好味,只是仍不夠我喺韓國馬場洞食過的那碟生牛肉好味😆

接著炸蛋梳乎厘上檯。嘩!真係成隻大炸彈咁,好巨型!表面有好多蟹籽及熔咗嘅芝士,內裡係蒸蛋。不過呢隻炸蛋味道好淡,口感好實,食咗1/3個已覺得好「漏」食唔到落去了。

之後侍應繼續幫我哋燒調味特級牛肋條。嘩呢碟牛肋條嘅調味好正!甜甜地又入味,肉質淋得嚟又鎖住晒醬汁,真係好好味!😋

食到呢度,其實我哋都飽咗8成了。最後仲有泡菜炒飯,飯量都夠每人一碗。侍應會幫手即場炒。佢先將白飯、泡菜、醃蘿蔔同蟹籽一齊炒,之後落埋牛油炒,最後落埋紫菜同芝士,冚蓋焗一陣,啲芝士熔晒好正。
估唔到2人套餐份量咁多!每樣菜都大大碟。2人套餐$1080,另外散叫的蜂蜜梨汁生牛肉$180。呢餐真係好抵食又好味呀!❤️
2024-08-19
慶祝紀念
生日
  • 雪花牛肉
  • 調味特級牛肋骨
2024-09-03 393 瀏覽
都有一排冇食韓國嘢,今次去到尖沙咀「韓珍」直譯即韓國真正的味道,專營乾式熟成牛肉,一般熟成只能做到30-60日,但這裡專業的團隊與韓國梨花女子大學合作研發獨有酵素技術,能把牛肉熟成至90日,稀少珍貴韓珍位於尖沙咀寶勒巷,地點都幾方便易搵,環境都幾大,坐得舒適,冷氣夠✨前菜蝦乾|泡菜 |芽菜|章魚|酸蘿蔔韓國菜當然會有餐前小菜,但除咗基本有嘅泡菜、芽菜、酸蘿蔔之外,呢度仲有比較少有蝦乾和章魚,兩樣都好好味✨韓牛橫隔膜1++韓珍所使用的牛是韓牛最頂級的1++級別,油花靚呈大理石紋,吃起來油脂比較甘香,肉味特別濃郁✨濟洲黑毛豬前上肩肉濟州黑毛豬在天然無污染的環境下飼養,運動量大,肌肉之間脂肪含量高,口感充滿彈性,肉質細緻吃起來較有嚼勁✨調味特級牛肋骨牛肋骨配上特調醬汁,輕輕一燒已經香味四溢,牛肋骨口感非常軟腍,經過香濃嘅醬汁調味,不用再點醬汁都已經好夠味✨ 葛根水冷麵 有牛鍵,雞蛋、蘋果、白蘿蔔、青瓜、車厘茄等配料,炎熱嘅天氣,食返碗冰涼嘅葛根水冷麵就最適合,水冷麵條咬起來比較有嚼勁,可依個人喜好再沾點芥末醬或醋,我個人覺得不用點醬汁已經好好味✨朱古力旋風沙冰✨絲絨草莓沙冰面層有香滑嘅忌廉,

✨前菜

調味特級牛肋骨

✨ 葛根水冷麵

✨朱古力旋風沙冰
✨絲絨草莓沙冰
面層有香滑嘅忌廉,味道又唔會好甜,兩杯都好好飲,仲好適合打卡
朱古力旋風沙冰
絲絨草莓沙冰

✨芒果益力多刨冰
有點像綿綿冰,大大碗足4人份量,味道唔會好甜,最頂層仲有一球雪糕,食完真係透心涼

韓牛橫隔膜1++
濟洲黑毛豬前上肩肉
調味特級牛肋骨
朱古力旋風沙冰
絲絨草莓沙冰
2024-09-01 253 瀏覽
今天剛好在尖沙咀辦事,同事介紹了一間韓國餐廳並一起用膳。這間餐廳位於尖沙咀寶勒巷,是一間樓上店。這間餐廳裝修很不錯,坐得舒服,也有點情調,很好。我點了一份午餐,叫牛骨解酒湯定食,選配了百香果梳打。這個湯不是辣的,但是味道不錯,喝了不會感覺口渴,肉量也足,這個湯還有搭配牛肚的。另外,那個米飯也有點特别,放了一點紅蘿蔔,薯仔粒和菇粒,連泡菜一起拌完後吃起來也不錯。最後那一杯百香果梳打也是可以的,不會很甜,整體感覺很好。
最後那一杯百香果梳打也是可以的,不會很甜,整體感覺很好。

牛骨解酒湯定食

2024-08-29
5 分鐘 (堂食)
牛骨解酒湯定食
2024-09-01 222 瀏覽
係尖沙咀行街果時,突然興起想食韓國野,就搵間由韓國人開既去試下,見到呢間做緊個醬油蟹set dinner,入面又包幾多野食,就試下佢啦! ⭐醬油蟹2人餐 🟠 濟州豬五花肉伴大蝦鍋份量十足,有齊唔同既layer,最高係蝦,跟住係芽菜、五花肉,忍唔住影左一輪相,五花肉係用濟州黑毛豬,已經腌左十分入味,而且勁多,覺得三四個人食都仲得🤣🤣底下仲有洋蔥、蘿蔔等等蔬菜中和返成個味道!🟣 醬油蟹+蝦 醬油蟹size唔算細(可能因為增量左60%既關係),搭多兩隻蝦,一送黎就見到有唔少蟹膏,蝦都夠新鮮,仲附上紫菜牛油飯,忍唔到口撈埋一齊係咁食!🟡韓式泡菜煎餅熱辣辣咁整完即上,邊皮又脆又香,皮又夠薄,加埋滿滿既泡菜,有酸酸辣辣既味道,好惹味!🟢飲品我地都叫左沙冰,叫左朱古力旋風,朱古力味好濃,口感細滑,都幾好飲!🔴芒果益力多刨冰已經食到勁飽既時候仲送左一碗咁大既刨冰黎真係驚訝左一下,刨冰口感細滑,而且芒果味濃再+埋有少少益力多既味道,仲送左球雪糕,擺盤又唔差,完美咁作結🥰

⭐醬油蟹2人餐

🟠 濟州豬五花肉伴大蝦鍋

🟣 醬油蟹+蝦

🟡韓式泡菜煎餅

🟢飲品

🔴芒果益力多刨冰

2024-08-30 239 瀏覽
呢間韓國嘢真係可以用包羅萬有嚟形容有韓燒 各種韓國湯 韓國嘢食竟然連刨冰都有今日一心去係為咗醬油蟹食過嘅醬油蟹每間都一樣味都係好好食的分別可能係價錢唔同同配菜唔同呢間好有心思配的是牛油飯飯中竟然仲有生蛋好食好食!《醬油蟹》另外叫了一個《生牛肉他他》以往西式的生牛肉他他就食得多了有法式有意式韓式第一次試出奇地好食!佢都會係用生蛋撈的配上凍嘅蘋果條佢係辣嘅 有啲韓式嘅味道整體感覺特別得來又好食好surprise最後仲叫了一個《蛋梳乎厘》欣賞佢嘅創意但真係超難食只係以梳乎厘嘅形狀去整蛋很怪另外佢有各式嘢飲叫咗兩杯都唔錯的果汁同沙冰整體嚟講呢間嘢大部份菜式都好好食還是很值得推薦的
呢間韓國嘢

呢間嘢大部份菜式都好好食
還是很值得推薦的
2024-08-30
2024-08-28 199 瀏覽
韓珍搬咗新舖,地點更方便,新店更寬敞也更舒適,所以立即約朋友去食~餐廳有各種韓食選擇,烤肉、醬油蟹、石鍋飯、鍋物、炸雞等等,啱晒喜歡多選擇的香港人,我哋見到有醬油蝦蟹二人套餐,有最想食既醬油蟹,正,所以立即就決定呢個餐!🌟醬油蝦蟹配牛油飯份量非常的充足,有2隻大醬油蝦及1隻大醬油蟹,蝦及蟹的膏都很肥美,醃得鹹鮮有致,味道剛好不會太鹹😍店員幫忙將一半的蝦蟹拌上牛油飯,醬油蝦蝦肉爽口,再加上蟹肉蟹膏,拌飯超鮮美,食完大滿足🤩🌟韓式泡菜煎餅滿滿泡菜的煎餅,加入泡菜,酸辣爽脆,口感煙韌,再配上微辣醬汁,更加惹味😋🌟濟州豬配大蝦鍋超大的一鍋,滿滿的濟洲豬肉及蔬菜,再加上大蝦,份量非常的豐富。濟洲豬肉堆得滿滿成一座小山,吸收泡菜湯汁,濃郁惹味,入口嫩滑。再加上海量的蔬菜及蝦仁,湯汁清甜,配飯超美味😋🌟甜品:紅豆麻糬刨冰套餐還附送甜品,韓式紅豆麻糬刨冰,綿綿刨冰,加上香甜的紅豆及麻糬,香甜煙韌,特別好食,仲有香脆杏仁片,口感更豐富。🌟飲品:沙冰(絲絨草莓/朱古力旋風)
🌟醬油蝦蟹配牛油飯
🌟韓式泡菜煎餅
🌟濟州豬配大蝦鍋
🌟甜品:紅豆麻糬刨冰
🌟飲品:沙冰(絲絨草莓/朱古力旋風)
  • 醬油蟹
  • 醬油蟹配牛油飯
2024-08-25 276 瀏覽
想食醬油蟹🦀好耐,終於都去食啦😍店鋪既座位非常闊落,坐得舒適🥘炒年糕食韓國嘢,一定點炒年糕💕煙煙韌韌,又唔會好辣😍🫕牛肉大醬湯大醬湯😍飲落味道好濃郁,辣得黎有點甜味🥰配埋飯更加開胃✨🦐烤大蝦$120總共有4️⃣隻,食落口好鮮甜,口感彈牙💕🐂牛肉石鍋拌飯$118入面有牛肉、菠菜、芽菜、紅蘿蔔等等配菜而最吸引必定係溫泉蛋,攪拌完再加埋飯蕉香味,味道層次再昇華咗😍🦀醬油蟹配牛油飯$348蟹肉勁鮮甜,食唔到腥味💕加埋滿滿既蟹膏😋勁飽肚❤️配埋紫菜牛油飯🤣蟹膏同紫菜飯攪拌一齊食😍勁夾呀👍🏻🥭芒果益力多刨冰$98夏天必點甜品之選✨勁大碗,超抵食👍🏻除左芒果之外,仲有士多啤梨係度🍓酸酸甜甜又開胃又解渇💕🍓士多啤梨特飲$25淡淡嘅士多啤梨味,真係好適合小朋友飲用👍🏻🍓絲絨草莓沙冰$38飲落口勁Creamy 😋再加埋士多啤梨,雙重口味💕
想食醬油蟹🦀好耐,終於都去食啦😍

店鋪既座位非常闊落,坐得舒適

🥘炒年糕
食韓國嘢,一定點炒年糕💕
煙煙韌韌,又唔會好辣😍

🫕牛肉大醬湯
大醬湯😍飲落味道好濃郁,辣得黎有點甜味🥰配埋飯更加開胃✨

🦐烤大蝦$120
總共有4️⃣隻,食落口好鮮甜,口感彈牙💕

🐂牛肉石鍋拌飯$118
入面有牛肉、菠菜、芽菜、紅蘿蔔等等配菜

🦀醬油蟹配牛油飯$348

🥭芒果益力多刨冰$98
夏天必點甜品之選✨

🍓士多啤梨特飲$25
淡淡嘅士多啤梨味,真係好適合小朋友飲用👍🏻

🍓絲絨草莓沙冰$38
飲落口勁Creamy 😋再加埋士多啤梨,雙重口味💕
2024-08-24 203 瀏覽
🙋🏻‍♀️今個暑假原本想帶👧🏻👧🏻去🇰🇷韓國旅行,最後因為一啲原因去唔成,但係媽媽我嘅🦀醬油蟹癮起,所以決定喺香港搵返間高質又高性價比嘅韓國餐廳,解救吓我嘅「為食胃」先👱🏻‍♀️早排朋友仔帶咗我去位於尖沙咀嘅【韓珍】,極力推介我試吓佢哋嘅🦀醬油蟹,所以我哋就叫咗個🦀醬油蟹2人餐試試佢先🦀醬油蟹2人餐$788🦐濟州豬五花肉伴大蝦鍋上枱擺盤非常吸睛,層層疊嘅🐖五花肉份量非常足,而且🐖五花肉肥瘦相間,肥美可口,除咗濟州豬五花之外,鍋入邊仲有🦑魷魚+芽菜+翠玉瓜+紅蘿蔔等等多款瓜菜,湯底非常鮮甜,又一撈飯伴侶🦐🦀醬油蝦蟹(60%增量蟹)醃製咗嘅醬油蟹,🦀蟹膏蟹黃晶瑩剔透,我自己就最鍾意一半醬油蟹就咁食,一半醬油蟹同紫菜白飯🍚撈埋一齊,鹹鹹辣辣又鮮美嘅味道用黎撈飯真係一流,不愧為韓國美食中「偷飯賊」嘅第一位🦐醃製咗嘅醬油蝦已經剝好晒殼,肉質爽彈,口感鮮嫩🥬韓式泡菜煎餅香酥薄脆嘅泡菜煎餅,醮點埋佢搭配嘅醬汁,微微嘅辣到同泡菜非常夾,入口味道豐富又有層次🍧芒果益力多刨冰而家天氣咁熱,梗係要食埋個綿綿冰啦,呢款芒果益力多刨冰入邊除咗🥭芒果肉之外,仲有香甜嘅🥭芒果醬汁,清甜嘅🍓士多啤梨,同埋非常特別嘅益力多

🦀醬油蟹2人餐$788
🦐濟州豬五花肉伴大蝦鍋

🦐🦀醬油蝦蟹(60%增量蟹)
🦐醃製咗嘅醬油蝦已經剝好晒殼,肉質爽彈,口感鮮嫩

🥬韓式泡菜煎餅

🍧芒果益力多刨冰
而家天氣咁熱,梗係要食埋個綿綿冰啦,呢款芒果益力多刨冰入邊除咗🥭芒果肉之外,仲有香甜嘅🥭芒果醬汁,清甜嘅🍓士多啤梨,同埋非常特別嘅益力多雪糕,一次過滿足晒幾個願望呀

🍨薄荷椰子沙冰
清香嘅椰子配上清涼嘅薄荷,入口涼浸浸,夏天消暑必備👍🏻
2024-08-19 220 瀏覽
朋友生日佢揀左呢間餐廳慶祝生日飯首先叫左個拼盤我地兩張枱痴埋一齊 但係其實多左個爐最正既係有人幫我地燒埋我地就乜郁唔洗理一班人可以專心傾計🥰個水冷麵好食😋麵質煙韌又幾爽口仲有一個洋蔥碟我地全部人都好奇咩黎原來係配啲燒牛肉食又真係ok喎 個味好夾仲唔會食到好膩唔錯唔錯👍🏻👍🏻👍🏻豬頸肉都出色煎到兩邊都好香口我地最後仲要多左碟加碼😂整體嚟講我本身唔太鍾意食韓國燒烤,但係呢一間啲味道環境所有嘢都好滿意🤗
朋友生日佢揀左呢間餐廳慶祝生日飯

我地最後仲要多左碟加碼😂

2024-08-06
1K
2024-08-12 287 瀏覽
我十分喜愛醬油蟹, 朋友話我知尖沙咀有家 “韓國直送醬油蟹” 做緊優惠, 同一價錢但蟹比之前增量 60%, 我這個蟹痴無理由唔去試試吧!醬油蟹配牛油飯 ~ 韓國直送醬油蟹, 超新鮮! 韓珍自家醬油醃制還配上牛油飯! 蟹肉質超嫩滑, 完全沒有腥臭味, 很新鮮, 肉很飽滿, 蟹膏滿瀉又油潤! 醬油蟹一般也是配白飯, 想不到這有味飯團與醬油蟹挺配的!牛骨解酒湯 ~ 看韓劇時常常聽到說解酒湯, 這次終於有機會試試! 泡菜、牛肉、牛肚等, 微辣的清爽跟白飯十分配! 這叫做解酒湯, 應該是因為宿醉, 來個熱辣辣的來暖胃吧!韓式菜包肉 ~ 這菜包肉跟平常的有不同, 不是包著食而是夾著食, 這太方便了, 不用戴手套, 也不用弄得滿手也是醬汁! 這肉完全沒豬羶味, 肉質軟嫩, 油脂甘香, 配上甜辣泡菜及生菜絲, 一口一個滿足!韓式蔥和海鮮煎餅 ~ 蔥很多也很香, 大大隻蝦及粒粒魷魚, 周邊煎至焦脆, 配上特調醬汁, 味道很好!芒果益力多刨冰 ~ 這芒果味也太濃郁了, 也能食得出益力多的味道, 還配上雪至冰塊般的士多啤梨, 再加上雲尼拿雪糕, 顏色搭配超亮麗, 味道也很搭, 微微酸再加甜甜的味道, 很解膩
芒果益力多刨冰 ~ 這芒果味也太濃郁了, 也能食得出益力多的味道, 還配上雪至冰塊般的士多啤梨, 再加上雲尼拿雪糕, 顏色搭配超亮麗, 味道也很搭, 微微酸再加甜甜的味道, 很解膩!
-本身就係醬油蟹粉絲嘅我,搵到一間正宗韓國餐廳,一個套餐有晒我最鍾意食嘅嘢 (ゝ∀・)🩷醬油蟹2人餐$788✨前菜正宗韓國餐廳必有:泡菜,仲有🦐蝦乾仔 : 細細粒超級香口,正!🌶️麻辣魷魚🦑 魷有咬口,加埋麻辣醬好惹味!😈醬油蝦蟹(蟹增量60%)🦀醬油蟹味道濃郁,入面仲有些少青椒紅椒,蟹肉晶瑩剔透,橙黃色蟹膏充滿膠質,適合加飯撈勻一齊食,混合埋一齊超美味!🦐醬油蝦已經剝殼,非常之貼心,調味方面啱啱好,唔會太鹹!🐷濟州豬五花肉伴大蝦鍋擺盤超級靚,層層疊蝦肉已經剝咗外殼,選用濟州五花肉更加肥美,配呢個韓式湯底超惹味,仲有魷魚粒粒,仲有大量嘅芽菜、翠玉瓜、紅蘿蔔、洋蔥......味道方面:湯底屬於微辣,因為吸收咗瓜類嘅鮮甜,仲帶甜味,送飯食一流。豬五花配合呢個辣湯,令我享受正宗嘅韓國風味,超推介!❤️韓式泡菜煎餅一個偏薄濃味的泡菜煎餅,入面勁多泡菜,加上少少蔥花,配咗一個微辣嘅醬汁,咬入口超惹味。💛芒果益力多刨冰夏天一定要食軟綿綿嘅刨冰,超級香甜嘅芒果味,入面仲加咗少少芒果肉,伴碟有士多啤梨,上面有益力多味雪糕,仲加咗濃郁嘅煉奶,真係超級邪惡!🍸柚子燒酒食韓國菜必備,香甜柚子味勁適合女仔飲,飲酒

🩷醬油蟹2人餐$788

✨前菜
正宗韓國餐廳必有:泡菜,仲有
🦐蝦乾仔 : 細細粒超級香口,正!
🌶️麻辣魷魚🦑 魷有咬口,加埋麻辣醬好惹味!

😈醬油蝦蟹(蟹增量60%)

🦐醬油蝦已經剝殼,非常之貼心,調味方面啱啱好,唔會太鹹!

🐷濟州豬五花肉伴大蝦鍋
豬五花配合呢個辣湯,令我享受正宗嘅韓國風味,超推介!

❤️韓式泡菜煎餅

💛芒果益力多刨冰

🍸柚子燒酒
食韓國菜必備,香甜柚子味勁適合女仔飲,飲酒配辣感覺超爽!

✨呢個套餐份量超多啊,兩個人一定食唔晒,有晒我最鍾意嘅醬油蝦蟹,仲有我最鍾意濟州五花肉、甜品......超滿足!

💜餐廳氣氛都好熱鬧,適合一班朋友聚會,望到旁邊燒肉有專人幫手燒,服務不錯!

🥢韓珍 (寶勒巷) (尖沙咀)
📍尖沙咀寶勒巷6-8A號盈豐商業大廈1樓
  • 醬油蟹
  • 醬油蝦
  • 濟州豬五花肉伴大蝦鍋
2024-08-07 324 瀏覽
朋友知我未食過醬油蟹,今日帶左我去位於尖沙咀寶勒巷的「韓珍」食韓國菜。前菜餐前有不同前菜,醃漬的洋蔥、青椒、紅椒,另外有4款前菜可以無限任添,有泡菜、芽菜、八爪魚、炸蝦仔,食落好開胃,做餐前小食最適合不過。醬油蟹Free Upgrade 60% 醬油蟹有滿滿的蟹膏,蟹肉呈半透明狀,蟹膏入口濃稠起膠,香甜滑溜,醬油調味啱啱好,不會太鹹,再拌入牛油紫菜飯,甘香蟹膏裹住圓渾香軟的米飯,口腹之慾大滿足。如果不懂處理蟹,餐廳職員會幫忙處理蟹肉蟹膏去撈飯。炸蛋梳乎厘份量十足,炸蛋上面有滿滿的蟹籽和芝士,蛋香味濃郁,口感好豐富。韓式蔥和海鮮煎餅好大塊,煎餅入面有蔥、韭菜、蝦、魷魚等等,吃到海鮮的彈牙和蛋的香味,再沾上韓式醬汁,味道更滋味。牛肉石鍋拌飯石鍋夠熱,材料滿滿,有牛肉、芽菜、蔬菜、生雞蛋,再加入韓式辣醬拌勻,口感豐富,一口下去超濃郁的味道。芒果益力多刨冰好大份,3-4人份量,以排天氣太熱,食完即刻爽晒!消暑一流。朱古力旋風沙冰&薄荷檸檬梳打水

醬油蟹Free Upgrade 60%
如果不懂處理蟹,餐廳職員會幫忙處理蟹肉蟹膏去撈飯。

炸蛋梳乎厘

韓式蔥和海鮮煎餅

牛肉石鍋拌飯

朱古力旋風沙冰&薄荷檸檬梳打水

今天要介紹呢間餐廳位於尖沙咀,是一家韓國餐廳。環境舒服同空間幾大,坐得舒服同抽風做得唔錯,過黎食燒肉都唔會覺得有油煙味。除左有韓燒外,仲有韓國菜可以選擇,同埋呢間餐廳出名既醬油蟹食。此外,餐廳仲有提供餐前小食例如泡菜、芽菜、辣魷魚等5款小食,用黎開胃就最適合。🌟醬油蟹配牛油飯 $348最近餐廳推出左增量版醬油蟹,蟹比以前增大了60%並維持舊價錢,所以係吸引到我地食晚飯。蟹肉沒有一點腥味,蟹膏份量係非常多,再配撘紫菜牛油加蛋飯,撈飯一流。🌟特級豬頸肉 $150呢度既韓燒可以叫職員幫手燒或者自己。今次叫左職員幫手燒,除左有豬頸肉仲包左幾件薯仔同菇。而豬頸肉份量好多油花均勻,食落爽口。🌟炸蛋梳乎厘 $68呢個係鹹既梳乎厘,份量非常多整個碗都係蛋上枱時脹卜卜,蛋上面有蟹籽同芝士蛋味濃郁,食落富層次感。🌟韓式泡菜煎餅 $130呢個泡菜餅煎到外脆內嫩,食落啖啖泡菜且粉漿唔多,仲要上菜時熱辣辣,可以一試。🌟 芒果益力多刨冰 $98刨冰係韓國其中一款出名既食物。天氣咁熱就揀左呢個做甜品。個刨冰大份到兩個人食都食唔哂,刨冰入口即溶而且冰非常滑,加埋芒果配酸益力多呢個組合又唔會話太膩。📌韓珍(寶勒巷) 尖

🌟醬油蟹配牛油飯 $348

🌟特級豬頸肉 $150

🌟炸蛋梳乎厘 $68

🌟韓式泡菜煎餅 $130

🌟 芒果益力多刨冰 $98

📌韓珍(寶勒巷)
尖沙咀寶勒巷6-8A號盈豐商業大廈1樓
港鐵旺角站 B2 出口
🇰🇷又喺香港發現一間正宗韓國燒烤,餐廳有最高級別1++韓牛,亦有韓式熟成牛供應。最近醬油蟹仲升級60%加大版!韓國直送勁多膏大滿足😍💭落完order之後,送上勁多韓式小碟前菜😆最欣賞係佢嘅醃洋蔥,食好多肉嘅時候超解油膩😍另外最common嘅生菜同蒜片都有提供俾你包燒肉食😋 🐮二人韓牛套餐 $1080✰韓牛肉眼扒1++(300g)✰雪花牛肉✰調味特級牛肋條✰釀冬菇伴柚子沙律✰炸蛋疏乎厘✰泡菜炒飯▫️第一次食最高級別嘅韓牛肉眼扒1++,油脂分布好平均,牛味好濃郁,口感亦都好軟熟!▫️雪花牛肉嘅油花超靚,而且入口好軟嫩😍▫️調味特級牛肋條非常惹味🤤▫️柚子沙律好清新開胃,冬菇釀咗海鮮墨魚滑都幾特別。▫️炸蛋疏乎厘好鬆軟,蛋味香濃。▫️泡菜炒飯可以打卡😆店員即席炒飯,用料好足芝士拉絲極邪惡!▫️呢個套餐兩個人非常夠食好豐富!🦀醬油蟹 $348▫️餐廳推廣加大版醬油蟹!比之前大咗60%!全部韓國新鮮直送超多蟹膏😍▫️醬油蟹奉送紫菜牛油飯,本身個飯撈埋蛋黃已經好好食,加埋蟹膏簡直一流,食到停唔到口。🍜葛根水冷麵 $88▫️清新甜甜地嘅水冷麵,食完咁多燒肉同埋醬油蟹,食返個清新嘅水冷麵解膩好重要。🍧芒果益力多刨冰 $9

雪花牛肉

調味特級牛肋條

釀冬菇伴柚子沙律

炸蛋疏乎厘

🐮二人韓牛套餐 $1080
✰韓牛肉眼扒1++(300g)
✰雪花牛肉
✰調味特級牛肋條
✰釀冬菇伴柚子沙律
✰炸蛋疏乎厘
✰泡菜炒飯

韓牛肉眼扒1++

▫️雪花牛肉嘅油花超靚,而且入口好軟嫩😍
▫️調味特級牛肋條非常惹味🤤
▫️柚子沙律好清新開胃,冬菇釀咗海鮮墨魚滑都幾特別。
▫️炸蛋疏乎厘好鬆軟,蛋味香濃。

泡菜炒飯

▫️呢個套餐兩個人非常夠食好豐富!

🦀醬油蟹 $348

🍜葛根水冷麵 $88

🍧芒果益力多刨冰 $98
▫️呢度嘅刨冰好大碗,四個人share食啱啱好😆 芒果醬+果肉+益力多刨冰+雲呢拿雪糕,完美💕

💵4人食👩🏻‍🤝‍👨🏼人均$540
雪花牛肉