🇰🇷🩷 【 韓 米 】 🩷🇰🇷⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄隨住石門商業發展蓬勃,愈來愈多食店進駐✨最近新開咗一間韓式外賣店「韓米」,晚餐時段人氣都幾旺,一於幫襯吓🤩🐷泡菜辣豬肉飯🌶️( $53 )由於做完運動實在太肚餓,決定食個飯🍚 本人一向嗜辣,揀咗「泡菜辣豬肉飯」,份量非常充足,好飽肚💯 味道更係冇得彈,五花肉片炒得好香,泡菜酸酸辣辣,整體香辣惹味😋🍜水冷麵🥢( $58 )朋友揀咗輕盈嘅「水冷麵」,採用幼麵,快速淥完後過冷河浸冰水,因此麵身彈牙有嚼勁👍🏻 加入酸甜嘅辣醬,更添風味🤍🐂牛肉紫菜卷🍙( $48 )另一款出色嘅係紫紫卷,有多種口味選擇,而且新鮮即叫即製,真心美咪😍🍤炸天婦羅蝦🦐( $35/4隻)天婦羅都很可以,外皮炸得脆卜卜,蝦肉彈牙,不霉口,配沙律醬好食😁開心石門嘅食物選擇又多咗,價錢合理,下次會再嚟🫶🏻⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🐷泡菜辣豬肉飯🌶️( $53 )🐂牛肉紫菜卷🍙( $48 )🍜水冷麵🥢( $58 )🍤炸天婦羅蝦🦐( $35/4隻)⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:韓米 (石門)沙田石門安群街1號京瑞廣場2期1樓OK Ma
🇰🇷🩷 【 韓 米 】 🩷🇰🇷

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

🐷泡菜辣豬肉飯🌶️( $53 )

🍜水冷麵🥢( $58 )

🐂牛肉紫菜卷🍙( $48 )

🍤炸天婦羅蝦🦐( $35/4隻)

開心石門嘅食物選擇又多咗,價錢合理,下次會再嚟🫶🏻

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🐷泡菜辣豬肉飯🌶️( $53 )
🐂牛肉紫菜卷🍙( $48 )
🍜水冷麵🥢( $58 )
🍤炸天婦羅蝦🦐( $35/4隻)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:韓米 (石門)
沙田石門安群街1號京瑞廣場2期1樓OK Mall 102A1-08號舖

🔥更多同區美食👉🏻 #ccrreami石門

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hongkongfoodie #foodblogger #hkfoodbloggers #hkfoodies #相機食先 #openrice #香港美食 #hkinfluencer #foodiehk #香港 #香港生活 #香港旅遊 #香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港必吃 #石門美食 #石門 #京瑞廣場 #韓米 @hanmi_korean
2024-08-16
2024-10-27 180 瀏覽
之前經過但一直冇買,夜晚個價都真係幾貴下終於lunch試咗!但係好失望 (((叫咗個豬肉拌飯,見佢係即時炒豬肉,本來都幾有好感。番到屋企開餐!頭幾啖未撈勻,覺得個飯底同啲拌飯嘅配料都唔錯。然後就開工撈勻成兜拌飯啦,出事!唔應該撈囉!佢個炒豬肉真係好鹹好鹹,喊到撈完成兜飯之後都仲係好鹹本來未撈嘅時候都覺得唔錯,撈完之後成兜飯食唔到佢應該係個醬出事,因為諗住撩開啲豬肉繼續食啦,但點知有掂到個醬嘅地方(which is全兜飯)都無一倖免,全部都邊度好鹹最後兜飯冇食到,五十幾蚊落咗鹹水海 🥲
之前經過但一直冇買,夜晚個價都真係幾貴下
終於lunch試咗!但係好失望
(((
叫咗個豬肉拌飯,見佢係即時炒豬肉,本來都幾有好感。
然後就開工撈勻成兜拌飯啦,出事!唔應該撈囉!
佢個炒豬肉真係好鹹好鹹,喊到撈完成兜飯之後都仲係好鹹
本來未撈嘅時候都覺得唔錯,撈完之後成兜飯食唔到
最後兜飯冇食到,五十幾蚊落咗鹹水海 🥲
2024-10-26
2024-10-23 237 瀏覽
今日嚟到石門嘅京瑞廣場逛下,商場裏面有好多性價比高嘅小食店,途經見到有一間專賣韓國🇰🇷料理嘅外賣店,價錢親民性價比高,而且種類都好多樣化,由韓式炸雞,水冷麵,炒粉絲,拌飯,紫菜包飯……..啱晒我哋呢啲唔鍾意同人迫,又可以喺屋企嘆到韓料理嘅人😍店舖雖然只係外賣店,但係出邊都擺設咗好多長枱高凳可供堂食,目測都有好多學生哥同埋居民幫襯。佢哋除咗可以散叫之外亦都有配有好多套餐選擇,啱晒一班選擇困難症嘅食友們🍜值得一讚👍係店員好細心詳盡咁樣介紹佢哋邊啲係必叫好食嘅食品🤝韓式炒粉絲:煙韌度高,配上豬肉絲,木耳,紅蘿蔔絲🥕洋蔥絲,雞蛋絲加埋黑胡椒粒炒,辣辣地,又香又惹味。芝士🧀牛肉紫菜卷:飯卷份量件件都大大件,好足料,有芝士,蘿蔔絲,醃蘿蔔,牛肉,每一口都超級飽滿。五花腩紫菜卷:呢個係店員推介👍出邊都冇見過有,用原條五花腩煎香再加埋配料,罪惡感滿分😂辣牛肉湯:集合咗鮮,香,酸,辣一身嘅湯品。湯頭用上牛肉長時間熬製很濃郁。

2024-10-22
8 分鐘 (外賣自取)
2024-10-16 255 瀏覽
石門京瑞二期真係超多食肆, 每次經過想買嘢食都兜好多個圈先決定, 今日行到food court見到 新開咗間韓米, 價錢仲好親民添😂韓米除咗有韓式街頭小食 飯卷,炸雞,湯品, 麵食, 拌飯等等,店舖仲有好多韓國零食飲品購買, 門口仲擺放咗好幾款飯卷最吸睛, 因為飯卷飯少多料, 睇見都肚餓😂我叫咗個午餐B: 韓式炒粉絲加忌廉 汽水都係$50, 另外仲可以加18蚊加炸雞😍, 粉絲係即叫即炒熱辣辣, 粉絲飽滿彈牙, 配料有蛋絲 ,五花腩 ,木耳等, 調味加入黑胡椒令到整體更惹味。另外叫咗個芝士牛肉紫菜卷: 呢款大推超好味, 牛肉味道突出有肉汁, 配料有紅蘿蔔, 雞蛋絲,青瓜 同醃蘿蔔本身已經好惹味, 再加上芝士令到整體味道再提升, 五分四配料五分一米飯 呢個比例好滿足❤️
2024-10-05 313 瀏覽
京瑞廣場有很多美食小店,這間「韓米」就是其中一間,門外有位置可以堂食,亦可以選擇外賣,食物款式很多,有紫菜飯卷、韓式便當、韓式拌飯、炸雞、炒年糕、炒粉絲等等。店舖牆壁就印上餐牌,價錢一目了然,絕對是平民貼地價!太多選擇之下,我還是決定了這個有趣的(午餐D)~盲盒套餐!食物以九宮格形式呈現,好有驚喜!有酸蘿蔔、紫菜飯團、紫菜飯卷、餃子等等,味道不錯,還有餐飲汽水!另外我還叫了一個前菜拼盤/紫菜飯卷買二送一優惠,$50就有三盒,好抵食哦!

店舖牆壁就印上餐牌,價錢一目了然,絕對是平民貼地價!

平日好少去石門,朋友新居入伙便來了一趟,經過瑞京廣場2期,見到一間韓式外賣小店, 店舖外面有很多韓國零食和好有特色的糖果,店裏有一個木櫃放滿很多不同種類的韓國飲品。入內見到有前菜拼盤和紫菜飯卷很抵食很吸引,便點佐主菜燒汁五花腩飯:五花腩是原條煎香剪件再配合韓式燒汁真係很惹美。小食炸泡菜雞肉餃子: 餃子皮很薄炸得很脆口泡菜是自家製配以雞髀肉很嫩滑,餡料很豐富,一口咬下去還有肉汁溢出,真係回味無窮,食到停唔到口。
2024-09-29 326 瀏覽
做完yoga想食個light dinner喺商場food court見到間新開韓式外賣店如果想堂食,外面嘅food court都幾多位又乾淨,好多人會坐低邊食邊做嘢鋪面得返一個飯卷,但店員好友善,見我想食其他口味,就話即刻包俾我👍🏻我揀咗芝士牛肉飯卷,飯卷壓得夠實,唔會一夾就散,而且餸菜同飯嘅比例做得好好,有大量嘅蘿蔔、蛋、兩款醃蘿蔔、菜同芝士,絕對唔會覺得成口都係白飯;個芝士簡直神來之筆,惹味得來又唔會油膩,唔錯另外叫咗個炒粉絲,用過中型外賣碗裝,開頭仲以為佢份量少,點知返到屋企倒出嚟,先發覺佢係壓得超實,鬆返開其實滿滿一碟🤣🤣 CP值高呀!味道方面就正常發揮,唔會油膩呢點做得幾好,而且調味都足夠值得一提嘅係佢嘅set都幾抵食午餐晚餐就$70左右有前菜,有個主菜,有兩件炸物,仲有個湯或飲品有大量韓國飲品選擇,口痕仲可以買啲韓國零食拎走😆
做完yoga想食個light dinner
喺商場food court見到間新開韓式外賣店

味道方面就正常發揮,唔會油膩呢點做得幾好,而且調味都足夠

值得一提嘅係佢嘅set都幾抵食
午餐

有大量韓國飲品選擇,口痕仲可以買啲韓國零食拎走😆

2024-09-22 348 瀏覽
今晚老公約左人食飯,我要自己食,咁我就去左石門商場買外賣。呢間店係食韓式嘢,可外賣,亦可坐在門外專用枱食。我見咁多人幫襯,咁不如揀佢啦。我叫左個晚餐,晚餐有主食,另外送前菜、炸物2件、湯品或汽水,都幾抵食。大豆芽 (前菜):爽口,已調味。炸紫菜粉絲卷 (2件):裡面粉絲漲卜卜,咬落紫菜味道香,炸得香口,都幾ok。牛肉蓋飯:份量多,牛肉較瘦,紅蘿蔔絲同椰菜爽口,食到洋蔥嘅甜味,mix埋味道幾好。韓式炒年糕 (半份):年糕好煙韌,炒得入哋,甜甜地,唔太辣,幾入味。

大豆芽 (前菜):爽口,已調味。

2024-09-21
2024-09-18 282 瀏覽
今晚去朋友屋企Girls talk,之前到附近的京瑞廣場買外賣,再到朋友家慢慢嘆。京瑞廣場的選擇頗多,二期還有個小food court,有座位可以堂食。這間韓式外賣店頗合的的胃口。隨了熟悉的飯卷,還有很多不同的選擇,連素食餐牌都有,照顧不同飲食人士需要。試了辣牛肉湯,加了配白飯和前菜。牛肉湯頗足料,牛肉肥瘦適中,還有牛蒡的配菜,增加口感。湯的味道也不錯,有牛骨湯的味道,辣度對我來說亦適中,把整個飯放落湯裡做湯飯也可以。另外點了一客炸紫菜粉絲卷。粉絲卷炸的酥脆,外脆內軟令人吃不停口。

試了辣牛肉湯,加了配白飯和前菜。

2024-09-12 386 瀏覽
好耐無黎石門搵食,發現多咗間韓食舖,最吸引係價錢竟然唔算貴,最驚喜係平時出面賣$88既水冷面,呢度只係賣$58即刻想去試試。由於鋪頭喺food court枱凳隔離,如果上堂食都好方便。鋪頭門口已經整齊擺放住唔同口味既發飯卷,後面有好多唔同種類既韓國飲品都好吸引。店舖細細,廚房睇落整齊乾淨最後叫左晚餐套餐-韓式牛肉伴飯,小食配炸雞、韓式湯品同酸白蘿蔔,再加左一份韭菜煎餅。食物賣相好吸引喺等候期間,店員介紹鋪頭有素食餐單,種類都唔少。另外仲有一個好抵嘅套餐,就係前菜拼盤同紫菜飯卷四件買二送一。配搭可以系兩盒飯券,一盒配菜,可惜當日飯捲只賣剩一盒,如果唔係我會買一set返去第二日食言歸正傳,返到屋企,當然先試吓韭菜餅,總共有六塊,韭菜嘅份量唔少,表面有煎到焦脆,乾身唔油膩,唔會好似食粉漿咁,調味適中,係一個啱啱好嘅小食份量。炸雞部分有驚喜,返到屋企食仲暖暖地,講緊我買完仲要行咗陣街,食落仲脆嘅,唔油膩,調味唔會過鹹,啖啖肉,正另外,配菜我揀酸白蘿蔔,配炸雞一流,酸白蘿蔔份量都幾多,味道上面唔錯,酸味唔會太傖,亦都冇為咗調低酸度加好多糖嘅感覺,味道調得幾好白蘿蔔食落去都係爽脆爽脆嘅。韓式湯品湯
即刻想去試試。

店舖細細,廚房睇落整齊乾淨

食物賣相好吸引

喺等候期間,店員介紹鋪頭有素食餐單,種類都唔少。

韓式湯品湯料份量好多,有薄切嘅白蘿蔔同魚糕,系一個辣辣地嘅胡椒湯,味道👌,有咁多配料唔錯。

韓式牛肉拌飯,我覺得唔辣,本身睇落伴飯醬好少,點知好夠撈,而且唔會太鹹,以往食拌飯,醬太辣或者太鹹,食到最後會滯,所有食材配埋一齊都好match,唔錯。

呢間鋪頭下次會再幫襯,如果午餐時間經過石門,我一定會試水冷麵同買買二送一餐

外賣自取
京瑞廣場2期都幾多唔同小店,見到開咗間韓國小店,門口擺放多款唔同味道嘅韓國飲品及小食。睇完餐牌就揀咗份午餐及小食套餐買咗個京瑞廣場2期套餐 (D) 韓式 [ 盲盒套餐 (廚師精選) $58 ] 真係好驚喜!打開個盒,九宮格入面有外脆內嫩嘅韓式無骨炸雞、酸酸辣辣嘅泡菜、又酸又爽脆嘅白蘿蔔及黃蘿蔔、口感滑潤嘅紫菜粉絲卷、炒粉絲口感彈牙、牛肉紫菜飯卷、簡單又好味嘅紫菜飯團,搭配埋泡菜、白蘿蔔及黃蘿蔔一齊食,更加有層次感。跟餐飲 - 忌廉汽水勁抵小食套餐,叫咗份 [ 食 Bang Bang $38 ] 有泡菜煎餅,半份有三塊,薄薄的,泡菜味道香濃,啖啖都好有咬口 + 魚餅湯,湯底清澈,味道鮮甜,魚餅口感軟滑,暖心又暖胃另外買多盒 [ 前菜拼盤 $25 ] 有泡菜、黃蘿蔔、黑豆、白蘿蔔,越食越開胃

2024-09-08
外賣自取
$60.5 (晚餐)
2024-08-21 370 瀏覽
▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼喺石門做完運動想揾間餐廳輕食,發現京瑞廣場內有間價錢親民嘅韓式外賣店🇰🇷供應紫菜卷、拌飯、麵食等簡單主食,亦有售賣炸雞、湯品、韓式零食及飲品🙌🏻望着絡繹不絕嘅人流,即刻買番幾款試吓先❤️🔸泡菜辣豬肉飯($53)泡菜辣勁十足,豬肉醃得相當入味,拌以雞蛋絲,令賣相更吸引✅🔸牛肉紫菜卷($48)份量豐富,紫菜內有青瓜、紅蘿蔔、雞蛋絲、醃蘿蔔及牛肉,富有口感層次💫🔸水冷麵($58)冷麵泡在冰涼嘅肉湯內,配搭青瓜、酸菜、雞蛋及酸甜辣醬,味道清新,炎夏必選🎉🔸炸天婦羅蝦( $35/4隻)天婦羅蝦外層炸得酥脆香口,內裏則保持爽彈肉質,值得一讚🙆🏻‍♀️▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲

🔸泡菜辣豬肉飯($53)
泡菜辣勁十足,豬肉醃得相當入味,拌以雞蛋絲,令賣相更吸引✅

🔸牛肉紫菜卷($48)

🔸水冷麵($58)

🔸炸天婦羅蝦( $35/4隻)

2024-08-05 396 瀏覽
昨天晚上去到石門京瑞2期,見到開了一間新韓國餐廳,都有不少人光顧,所以就叫了一個外賣牛肋骨湯,店員方面的確很好禮貌。但回到家打開一看,一碗價值HK$62的牛肋骨湯, 湯只有該外賣碗半碗的份量及兩小件牛肋骨............十分失望
............十分失望
2024-08-04
10 分鐘 (外賣自取)
2024-08-04 281 瀏覽
已經試過不同分店的韓米,新開石門店,當然要一試最愛的紫菜牛肉包飯 $48。牛肉好juicy, 麻油可以再香一點。但整體係好好食,多料少飯 。。。希望keep住。。。。
。。。
希望keep住。。。。