2024-10-03 418 瀏覽
記得之前係黃大仙食過呢間分店,覺得佢啲食物好年輕化既輕食,炸雞好食,就係有啲太甜。好耐無飲過400次咖啡,居然呢度有,又幾好飲入口順滑。石鍋飯都唔錯,超熱有飯焦。
二訪這間性價比極高韓式餐廳😆就在荃灣廣場隔離非常方便上次吃過韓閣歡樂盤好難忘所以今次都要再食, 但今次揀牛肉韓閣歡樂盤-韓式牛肉是必食之選👍🏻鍋內有齊澎湃的三重芝士、味飯、牛油粟米爐邊蛋、韓式前菜牛肉醃得很入味,沾上拉絲芝士食超好食😋海鮮煎餅煎餅頗厚,咬落煙韌,入面有蝦、魷魚和大蔥,配上沙律醬或豉油更濃味👍🏻心多多蛋卷蛋煮得剛好, 不會太過生或太過熟好軟熟, 食完超飽肚!手打香水檸檬柑桔茶是新出飲品, 初頭還怕會好苦澀但原來好好飲, 不會太酸太甜喝了有清新解喝感覺青檸柚子蜜好大杯, 個人認為偏甜, 可加多點冰中和這裡只是吃了不過$400 而且沒有加一很化算✌🏻
二訪這間性價比極高韓式餐廳😆
就在荃灣廣場隔離非常方便
上次吃過韓閣歡樂盤好難忘
所以今次都要再食, 但今次揀牛肉

韓閣歡樂盤-韓式牛肉
是必食之選👍🏻
鍋內有齊澎湃的三重芝士、味飯、牛油粟米爐邊蛋、韓式前菜
牛肉醃得很入味,沾上拉絲芝士食超好食😋

海鮮煎餅
煎餅頗厚,咬落煙韌,
入面有蝦、魷魚和大蔥,配上沙律醬或豉油更濃味👍🏻

心多多蛋卷
蛋煮得剛好, 不會太過生或太過熟
好軟熟, 食完超飽肚!

手打香水檸檬柑桔茶
是新出飲品, 初頭還怕會好苦澀
但原來好好飲, 不會太酸太甜
喝了有清新解喝感覺

青檸柚子蜜
好大杯, 個人認為偏甜, 可加多點冰中和

這裡只是吃了不過$400 而且沒有加一很化算✌🏻
2024-09-19 542 瀏覽
晚上二人同去,只叫了芝士牛肉鍋及炸雞,份量已經很飽。店內有社交平台 promote 就可免費飲品,飲品是有助消化食品,十分良好。店內環境不是很大,但不會感到很擠迫,員工態度良好。泡菜更可以免費添食。整體各樣也不錯,只是炸雞可以在切細一些。
晚上二人同去,只叫了芝士牛肉鍋及炸雞,份量已經很飽。

整體各樣也不錯,只是炸雞可以在切細一些。
蔥蒜炸雞
蔥蒜炸雞
好多韓式餐廳打住拉絲芝士嘅旗號,轉鬆將一碟泡菜炒飯賣到百幾二百蚊......😐 而呢到只係需要$100就有澎湃芝士,真係好良心,芝士控時不時都可以過嚟滿足芝士慾喇🥹!➪ 一上枱見到佢好似溶岩咁bulu bulu,已經覺得好驚艷好期待😍➪ 撈落啲芝士仲要多到就嚟瀉出盤邊,芝士狂魔表示好!嗨!呦!➪ 平時可能要加錢先有肉食,但呢到就自帶五花肉🫰🏻➪ 食到尾仲有香軟芝士燶底,一啖接一啖停唔到口,啪晒成個冇難度😝
岩漿芝士炒飯

➪ 平時可能要加錢先有肉食,但呢到就自帶五花肉🫰🏻
岩漿芝士炒飯
  • 芝士岩漿炒飯
2024-08-27 752 瀏覽
搬了大鋪後第一次到訪!第一次於平日下午時間來,不用排隊,而且很多位置!沒想到午餐跟下午茶的價錢和份量,性價比很高!五十多元起,就包一杯飲品!叫了韓式炒粉絲和海鮮豆腐湯午餐,加了小食炸雞和黑糖雞翼!炸得好好食😆😆炒粉絲可以少油😆好食的!海鮮豆腐湯,感覺太多粉絲放面,不太看到海鮮🤣都放在底! 但味道偏清淡!因為不能吃辣特別喜歡甜辣年糕腸仔串!炸得好熱好好食!還叫了夏日限定飲品 手打香水檸檬柑桔茶,$15大大杯好平!燒蟹膏軟殼蟹籽手卷和酥炸魷魚鬚拼薯條(配蜜糖芥末醬)也不錯吃!份量超多多!整體水準不錯,價錢實惠
炒粉絲可以少油😆好食的!
整體水準不錯,價錢實惠
2024-07-27 1246 瀏覽
新店裝修簡潔明亮環境氣氛舒適適合和朋友聚餐,是非常不錯的選擇。芝士岩漿炒飯芝士香氣撲鼻,經過高溫加熱融化成岩漿的模樣攪拌一看,濃濃的芝士輕易做到拉絲效果,奶香超級濃郁,口感綿滑。鐵板泡菜五花腩片 (送海帶清湯)豬肉帶有油脂的香氣,加入辣泡菜,有著濃厚的香辣口味。傳統豆腐海鮮湯材料豐富,有豆腐、蝦仁、青口、蜆肉、泡菜等,湯汁濃郁,辛辣中帶點鮮味。鐵板辣魷魚鬚 (送海帶清湯)魷魚鬚十分有嚼頭,辛辣中帶點甜。韓閣雜錦蛋卷蛋卷有厚度蛋香味超濃,帶點甜味。
新店裝修簡潔明亮
環境氣氛舒適
適合和朋友聚餐,是非常不錯的選擇。
芝士岩漿炒飯
芝士香氣撲鼻,經過高溫加熱融化成岩漿的模樣
鐵板泡菜五花腩片 (送海帶清湯)
豬肉帶有油脂的香氣,加入辣泡菜,有著濃厚的香辣口味。
傳統豆腐海鮮湯
鐵板辣魷魚鬚 (送海帶清湯)
鐵板辣魷魚鬚 (送海帶清湯)
魷魚鬚十分有嚼頭,辛辣中帶點甜。
蛋卷有厚度
韓閣雜錦蛋卷
蛋香味超濃,帶點甜味。
2024-07-25 827 瀏覽
使用外賣平台叫外賣,點了一份$130的豬手…個份量細到驚人…仲有豬手勁多毛,係一束束咖!仲要佢配埋個盒蒜片係有一塊塊膠片,夾係蒜片內,放入口之後,先發現,即刻吐番出黎。打番去同間舖頭講,佢話可能外賣員撞爆左個盒。我都想知,外賣員點樣將d膠片,撞入蒜片之間,個外賣員去做魔術師,神奇過劉謙!個紫菜包飯都唔好食,米勁散…
使用外賣平台叫外賣,點了一份$130的豬手…
個份量細到驚人…仲有豬手勁多毛,係一束束咖!
仲要佢配埋個盒蒜片係有一塊塊膠片,
夾係蒜片內,放入口之後,先發現,
即刻吐番出黎。
打番去同間舖頭講,
佢話可能外賣員撞爆左個盒。
我都想知,外賣員點樣將d膠片,撞入蒜片之間,
個外賣員去做魔術師,神奇過劉謙!

個紫菜包飯都唔好食,米勁散…

2024-07-25
2024-07-20 742 瀏覽
呢間位於荃灣嘅韓國菜餐廳,真心勁抵食💰!平日嘅lunch時間嚟到,都好多學生過嚟食😝。.🌊海鮮煎餅($88)比起外面嘅韓國餐廳,整得更加酥脆!海鮮煎餅外層真係炸到脆卜卜💥,中間有海鮮粒粒,食落香口。.🍱香烤小食拼盤($138)有原條燒魷魚,啲醬甜甜香香幾好食。蒜蓉青口,同埋焗蟹蓋都夠香口🦀。仲有香草烤蝦,同埋薯條。呢個價錢有海鮮,而且咁大份🤤,好豐富、好滿足。.♨️招牌部隊二人火鍋($124)超級抵食!有晒部隊要有嘅材料,烚埋個公仔麵就最滿足😍,呢個價錢就有得打邊爐好正。.🍊青檸柚子蜜(+$8)食韓國嘢,唔少得要返杯柚子蜜先至最有feel😎!.🍑蜜桃冰茶(+$8)甜甜香香🍬,桃香味嘅冰茶好夾惹味嘅韓國菜。
🌊海鮮煎餅($88)

🍱香烤小食拼盤($138)

♨️招牌部隊二人火鍋($124)

🍊青檸柚子蜜(+$8)
食韓國嘢,唔少得要返杯柚子蜜先至最有feel😎!
🍑蜜桃冰茶(+$8)
甜甜香香🍬,桃香味嘅冰茶好夾惹味嘅韓國菜。
2024-07-16
午餐
2024-07-12 625 瀏覽
1.五花腩炸醬麵 $72醬汁一流配埋酸蘿蔔,青瓜,溝埋拌麵非常好食,2.韓國雜錦蛋捲(蟹子+泡菜+芝士)$78新鮮出爐熱辣辣好好食,啲芝士好似熔岩咁樣喺表面度流動,仲有豐富嘅泡菜喺蛋捲上面,老闆表示係日本蛋,咁製作時呢應該溝咗少少糖,導致咗個蛋捲係有少許甜味,三樣野夾埋入口呢,係非常好食嘅值得一試呀!!!!!3.泡菜豬肉芝士手捲 $58飯團嘅表面充滿濃鬱嘅芝麻咬第一單嘅時候口腔充滿咗滿滿嘅麻油味,其次就係中間嘅芝士係呈現一個半融嘅狀態,當你咬落去嘅時候,會包住你條脷。
1.五花腩炸醬麵 $72
醬汁一流配埋酸蘿蔔,青瓜,溝埋拌麵非常好食,
2.韓國雜錦蛋捲(蟹子+泡菜+芝士)$78
3.泡菜豬肉芝士手捲 $58
2024-07-12
  • 韓閣雜錦蛋卷
  • 五花腩炸醬麵
  • 泡菜豬肉芝士手捲
2024-07-08 492 瀏覽
荃灣想食韓國野🇰🇷,我就搵到間舒適就腳既——韓閣。餐廳🍴環境都好有韓國特色,特別係牆上的韓國妹牆紙,打卡一流。呢度既韓國餐真算平民價,價錢適宜,份量也夠多,點左幾款喜歡食既韓國菜式分享下比大家: 1. 烤芝士甜辣炸雞半份正常 $128 (招牌炸雞一定要試,有甜辣同芝士🧀口味一起,果然不錯)2. 魚糕片椰菜炒拉麵 $42 呢個炒拉麵也是我覺得十分推薦的,拉麵超彈牙而且又抵食,有蔬菜🥬3. 咖喱泡菜豬腩飯🍛 $68 邪惡之選就是又咖喱🍛又豬腩肉啦,仲有個流心蛋,見到都流口水🤤4. 牛肉雜菜飯卷 $58 必食飯卷有不同款式,牛肉控當然揀返牛肉餡啦🙆🏻‍♀️😂
荃灣想食韓國野🇰🇷,我就搵到間舒適就腳既——韓閣。
2024-06-30
5 分鐘 (堂食)
2024-07-01 507 瀏覽
剛剛用某平台嘅外賣apps落單喺韓問外賣自取,其中叫咗個$32田園沙律,個沙律係用一個細嘅外賣膠湯碗裝住,呢個沙律一滴沙律汁都冇,入面有半片蕃茄,一片青瓜,半片檸檬,大概一塊份量嘅西生菜撕碎墊底,出面啲餐廳用黎伴碟嘅菜都多過佢,如果唔係外賣自取的話呢個所謂嘅沙律係$40蚊。講真,$32蚊,純粹睇價錢絕對唔係貴,但係$32咁嘅份量咁嘅質數就係離譜,pizza hut加$10嘅沙律都好過佢,真係冇下次,怕怕!

田園沙律
2024-07-01
外賣自取
2024-06-26 473 瀏覽
閒日夜晚六點幾堂食,餐廳得幾個客,有啲仲要係食緊,但出餐都異常地慢,等咗成四個字,比我遲嚟既客人反而上菜快過我,問待應淨係話煮緊……叫咗個鐵板泡菜五花腩片$78,五包白飯既,要另外加$8都算,啲飯粒粒分明乾睜睜,好似冷飯咁,未食過咁難食既飯,仲要加錢既……..個泡菜五花腩片,菜多過肉,有幾舊仲要完全係肥豬肉嚟,一舊係炒濃咗既,都五知自己食緊咩,炒咗四個字就係炒碟咁既野?$86完全五值,三餸飯都好食過佢,五明啲正評係點嚟………….

今日到南豐中心行街買野,準備落去川龍旋轉斜路時,望到有間叫「韓閣」的餐廳🍴,仲有個代言Icon 招牌公仔,見幾得意心血來潮走去試下,位置真方便,係正南豐中心後面。韓閣歡樂盤:用上gas爐呈上助熱、選擇困難症的可簡這歡樂盤 ,有曬前菜主菜。特調三重芝士鍋拉絲效果是必需的,因為是三重芝士,層次較豐富,奶香十足,包裹已醃調的牛肉,不錯。韓式牛肉常用醬油、糖蜜、蒜等調料烹調,呈現出濃郁的甜香味。從牛肉本身的肉汁中釋放出來的鮮甜滋味,與調味料形成良好的平衡。將牛肉在烤肉或鐵板上烹調更形成可口的煙燻香氣,配上味素海苔飯,一啖接一啖。用上鐵板烹製的牛油粟米滑蛋好滑捋捋,可即烹即食熱辣辣,充滿粟米香氣帶甜。百香果桂花烏龍:百香果獨特的香甜果香是這款茶的主要風味。百香果的酸甜滋味賦予了茶葉豐富的果香。桂花的淡雅芳香點染了茶葉,使茶飲散發出高雅的花香。清新茶韻:烏龍茶特有的清新茶葉香味成為了這款茶的基底,帶來醇和的茶葉韻味。茶餐:蕃茄辣湯 泡面:蕃茄的酸甜滋味是這道泡麵的基調。湯底充滿了天然的蕃茄鮮甜。配上泡菜,帶來辣味,麵條韌彈:泡麵麵條的韌性和彈性,在湯汁的淹染下盡顯風味。面條做到掛汁效果,整體湯頭濃

茶餐:
蕃茄辣湯 泡面:蕃茄的酸甜滋味是這道泡麵的基調。湯底充滿了天然的蕃茄鮮甜。配上泡菜,帶來辣味,麵條韌彈:泡麵麵條的韌性和彈性,在湯汁的淹染下盡顯風味。面條做到掛汁效果,整體湯頭濃郁酸甜、辣香、鹹味交織。

吉列豬排拼豬肉粉絲餃煙鴨胸沙律🥗:吉列豬排酥脆外皮,油炸後酥香四溢,肉質軟嫩多汁,帶有豬肉本身的甜香味。豬肉粉絲餃:餃子皮Q彈,餡料鮮美多汁。煙鴨胸沙律: 煙燻味道濃郁,帶有一絲苦味,搭配酸甜沙拉醬,形成味道的對比與平衡

橙汁菠蘿梳打:濃郁果香:橙汁带来的濃郁柑橘香气,清新酸甜,碳酸梳打水的清爽泡腾感,与酸甜果味形成有趣的反差饮后留有持久的柑橘甜香,令人垂涎欲滴的回味体验。

總結:
意想不到的高質韓國菜
誠意之作的歡樂盤 抵食茶餐
2024-06-19 489 瀏覽
🇰🇷.很久以前已經看著韓閣由小店慢慢變成連鎖店,可見它的吸引之處,這次終於有機會給大家分享一下😊.🥗 柚子蟹肉沙律很大一碗,很多柚子肉跟蟹肉,可選少汁,酸酸甜甜,菜很爽,是一盤很好的開胃菜.🐣 鐵板甜雞菜肉比例剛好,甜甜的醬汁非常入味,要趁熱吃.🐡 燒雞泡魚乾有兩片被切開,口感有韌性,不是市面上那種脆脆的感覺.🥣 紫菜粉絲卷簡單的五顆,不過不失.🦐 彈牙蝦餅入口彈牙,香香的蝦味.🍹 荔枝梳打工作了一整天再喝一杯梳打,非常爽!.🫖 清潤雪梨蜜很清甜,熱飲喝下去很潤喉.環境讓人好像身處韓國,同周圍都是韓國報紙,還有他們的吉祥物公仔在牆上,可略厭空間較小,但椅桌很佔空間⭐️推薦⭐️
🇰🇷
🥗 柚子蟹肉沙律
🐣 鐵板甜雞
菜肉比例剛好,甜甜的醬汁非常入味,要趁熱吃
🐡 燒雞泡魚乾
有兩片被切開,口感有韌性,不是市面上那種脆脆的感覺
🥣 紫菜粉絲卷
簡單的五顆,不過不失
🦐 彈牙蝦餅
入口彈牙,香香的蝦味
🍹 荔枝梳打
工作了一整天再喝一杯梳打,非常爽!
🫖 清潤雪梨蜜
很清甜,熱飲喝下去很潤喉

⭐️推薦⭐️
2024-06-18
  • 紫菜粉絲卷
2024-05-13 529 瀏覽
荃灣呢個天橋城市一向美食多多,今次去咗一間喺荃灣好受歡迎嘅韓閣食韓國菜。芝士岩漿炒飯作為韓國菜餐廳,菜式一定唔會少得芝士,呢個芝士岩漿炒飯好邪惡,淋上咗大量嘅芝士,上枱時夠熱,可以做到拉絲嘅效果,每粒炒飯都沾上濃厚嘅芝士味道。牛骨蘿蔔湯牛骨用咗長時間熬製,不含味精,牛味好濃郁,而且味道清甜,加上蘿蔔,膳食纖維豐富,令到牛骨味道更加清甜。份量相當大一個女仔都可能未必食得晒😝鍾意食芝士嘅朋友仔真係唔好錯過😊😊位置相當方便荃灣地鐵站對面天橋一落樓就係, 食完飯仲可以慢慢行吓街添附近有多個大商場😉

牛骨蘿蔔湯

份量相當大一個女仔都可能未必食得晒😝