2020-09-23 1111 瀏覽
呢個間標榜自家製手打丸昨晚收工又去食吓係咪真係咁正先:之前我朋友去過食牛腩好正,知道我喜歡吃魚蛋,所以就帶我去,但我就覺得魚蛋一般😅,反而墨魚🦑丸我覺得有驚喜😋——————-🟠A-凍檸茶——-味道適中,不會太甜,夠冰凍,茶濃…———————🟤B-崩沙腩麵:牛腩真係好靚,炇得入味夠腍,靚腩材料,麵質爽滑———————-🟢C-一品六寶麵——-墨魚🦑丸,扎肉,貢丸,🐷肉丸、魚皮餃、魚🐟片頭😊🔷1-墨魚🦑丸:六款食物為最出色的是墨魚🦑丸,咬落満口足料墨魚🦑,又爽又鮮,彈牙好味🥰——————🔷2-魚皮餃:皮彈牙亦算不錯👌——————-🔺3-貢丸:爽口彈牙,足料冬菇及......等等👌—————-🔸4-扎肉:一般,無覺得特別出色——————🔸5-豬肉丸:一般,只係覺得爽和彈牙,無覺得特別出色👌——————🔸6-魚片頭:質地較腍,都夠魚味,但不夠爽口彈牙👌——————🟣D-南乳炆豬手:炆得夠腍,但味道一般————————🔴E-炸魚皮:咬落既脆係有些漏咗氣的帶靱————————🟠F-菜心:正常————————-⚫️G-剩食魚蛋魚片頭:魚味都👌,唯獨是唔夠爽口彈牙,可能好有期望佢既魚蛋變吃失望——————

呢個間標榜自家製手打丸
昨晚收工又去食吓係咪真係咁正先:

——————-
🟠A-凍檸茶——-味道適中,不會太甜,夠冰凍,茶濃…

———————-
🔷1-墨魚🦑丸:
🔷2-魚皮餃:
皮彈牙亦算不錯👌
——————-
🔺3-貢丸:
爽口彈牙,足料冬菇及......等等👌
—————-
🔸4-扎肉:
一般,無覺得特別出色
🔸5-豬肉丸:
一般,只係覺得爽和彈牙,無覺得特別出色👌
🔸6-魚片頭:
質地較腍,都夠魚味,但不夠爽口彈牙👌

🟣D-南乳炆豬手:
炆得夠腍,但味道一般

————————
🔴E-炸魚皮:
咬落既脆係有些漏咗氣的帶靱

————————
🟠F-菜心:正常
————————-
⚫️G-剩食魚蛋魚片頭:
魚味都👌,唯獨是唔夠爽口彈牙,可能好有期望佢既魚蛋變吃失望

———————
食物最出色我覺得係墨魚🦑丸和牛腩,足料靚,其他一股,如果我再去食會選擇牛腩和墨魚丸,呢兩款我最欣賞。
🔺但唯一不好處是「可惜味精太多,未試過成晚不停飲冰水😅😅😅😅」
因為太多味精,所以要扣分😅
開心🥳⋯⋯簡單吃吃吃😂😂😂
2020-01-15 1311 瀏覽
作為廣東人必吃的魚蛋粉牛腩面,這種日常的小吃來講,香港現在的水平真的是整體都在下降,要想找到一碗好吃的魚蛋粉牛腩面真的是太難了,這家雖然不算是出色但也不差,分量十足,而且魚丸墨魚丸牛丸都是自家自製的。很開心可以在這裡吃到魚面,對於像我這種經常做運動的人來說的話,想少吃點澱粉就可以吃魚面配其他的東西。
淨魚蛋墨魚丸和魚面牛腩
2020-01-15
3 分鐘 (堂食)
淨魚蛋墨魚丸和魚面牛腩
2019-09-21 1111 瀏覽
大食妹今晚收工之後去做中環做yoga, 咁啱見到—間新開嘅粉麪店, 就諗住試試, 順便醫下肚<牛腩河粉>腩汁底配上河粉真係無敵, 河粉索曬腩汁嘅精華, 好正正牛腩份量都好多, 屬於半肥瘦果種可惜佢嘅牛腩冇辦法做到入口即溶, 但係38蚊呢一個水平, 性價比都可以話係幾高嘅

<牛腩河粉>
腩汁底配上河粉真係無敵, 河粉索曬腩汁嘅精華, 好正正
牛腩份量都好多, 屬於半肥瘦果種

2019-09-10 980 瀏覽
經過機利文新街街頭便發現一間新的餐廳,一時多,外面已站着等候外賣的人,可是等候外賣的時間卻很快,大概5分鐘便已準備好。有別於一般魚蛋粉麵,他們還提供魚麵,所以決定一試。他們店舖還會提供火鍋配料。Order 了金牌牛雜魚麵。試過外面的魚麵,感覺外面味道不好,所以對魚麵的感覺也不太好。這裡的魚麵卻十分爽口彈牙,感覺也不會有太多麵粉,令我驚喜萬分。而且湯味道夠濃,令魚麵吃起來十分入味;而牛雜也十分入味,爽口。美中不足是配菜比較少。

有別於一般魚蛋粉麵,他們還提供魚麵,所以決定一試。

他們店舖還會提供火鍋配料。

Order 了金牌牛雜魚麵。

2019-09-10
5 分鐘 (外賣自取)
2019-09-05 773 瀏覽
以前呢個鋪位係一間好難食嘅茶餐廳,見佢裝修轉咗粉麵鋪頭,又係講到乜乜自製魚蛋,就姑且又入去試吓。入去見間鋪嘅樓面好擠迫,因為接近有一半位置係用來做廚房,見佢廚房有好多大型嘅爐具,所以信佢係自製魚蛋嘅。但係就真係坐得非常非常非常之唔舒服,我每一個動作,手踭都差d就嚟會撞到後面嘅食客,以後面嘅食客嘅每一個動作,手踭都會撞到我一樣!好啦,咁就叫碗淨魚蛋試吓啦。點知原來只係得魚蛋同炸魚角,係冇魚片嘅,再加多兩條菜心。先食炸魚角,嘩!啲味道濃烈到,覺得成舊炸魚角都充滿味精!咬落魚肉有啲死爽死彈嘅感覺,你懂的!到魚蛋,口感偏冧,沒有果種死爽死彈,而且調味亦無魚角咁濃,但有少少腥腥哋,可能唔夠胡椒粉辟腥,相信你懂的,但見佢嘅形狀凹凹凸凸不規則,都應該係真正嘅手打魚蛋!但無論如何,味道真係唔得。個湯都係冇乜特別,雖然係味精湯,但味精唔算濃烈,可以接受。蔥花有加芹菜,香口。整體來講,要$38一碗,真係大部份都係俾租,食物嘅質素真係完完全全俾租金比下去。論味道論價錢,真係唔想再食第二次。

2019-09-04
2019-08-09 720 瀏覽
魚旦吃得出是自家制作和很彈牙,但味道有點過咸墨魚丸味道算最出色豬肉丸、貢丸、扎肉、魚皮餃大大粒,味道一般,沒有很想再吃的欲望魚麵感覺不太特別,下次應該唔再試整體來說,這間丸類大大粒,味道只屬一般,整體偏咸,但份量算抵食,而且除粉麵外,還可以選擇泡飯或飯類,算較多元化,而且份量十足。不過是日沒有試牛腩類,但目測份量足,男士絕對不會失望。而且樓上還有座位,不過環境較迫,背貼背,而且傳菜不斷在後面穿梭,整個人要坐直身子,絕不享受,不過最奇怪的是,樓上坐滿人也只開一部冷氣,再加數把電風扇,但實在感受不到涼快的感覺
魚旦吃得出是自家制作和很彈牙,但味道有點過咸
墨魚丸味道算最出色
魚麵感覺不太特別,下次應該唔再試

2019-08-09
2 分鐘 (堂食)
  • 墨魚丸
2019-07-26 763 瀏覽
做完gym通常響就近幾條街買個快手外賣。行過見到大大個新既招牌,加個姐姐好落力咁大叫介紹,就試一試。見到佢有魚麵,好似幾特別,就決定試下。餐牌唯一係健康瘦肉既選擇唔太多,好多都係丸類,如果有番啲雞絲呀,瘦牛肉片呀之類會對健康一族較為好。肥牛份量多,肉質都唔曳,好滿足!值得一提個魚麵。好!好!味!佢成個口感係白魚蛋咁既,只不過係條狀。所以成碗可以話係肥牛魚蛋。湯對我黎講偏濃。佢會跟個好似XO醬咁既野,辣辣地,幾襯個魚麵。個麵另一個小問題係無菜,所以要另外叫一碟。不過個麵份量都大,我食到下午茶時間先食完個菜!新店仲有好多時間可以微調同進步!加油!
做完gym通常響就近幾條街買個快手外賣。

見到佢有魚麵,好似幾特別,就決定試下。

肥牛份量多,肉質都唔曳,好滿足!
白灼肥牛魚麵

值得一提個魚麵。
好!好!味!
佢成個口感係白魚蛋咁既,只不過係條狀。
所以成碗可以話係肥牛魚蛋。

湯對我黎講偏濃。
佢會跟個好似XO醬咁既野,辣辣地,幾襯個魚麵。
白灼肥牛魚麵

個麵另一個小問題係無菜,所以要另外叫一碟。
不過個麵份量都大,我食到下午茶時間先食完個菜!
芥蘭走醬

新店仲有好多時間可以微調同進步!加油!

2019-07-25
10 分鐘 (外賣自取)
2019-07-24 602 瀏覽
新開一間魚蛋粉麵店, 一開已好多人想試,特別是因為它有”魚蛋大皇”之名. 由於太多人, 所以決定買外賣. 好奇想試魚麵, 可惜已賣晒. 所以選擇了魚蛋河試一試. $46套餐連飲品, 中環價錢. 等了20分鐘, 第一天無法啦. 魚蛋新鮮, 不錯, 河粉沒特別. 下次會試牛雜看看好不好味. 等外賣時還看到新鮮的魚送到,用作魚蛋材料, 証明是自家製的食材.
鱼蛋河

2019-07-23
20 分鐘 (外賣自取)
鱼蛋河