2019-11-28 1681 瀏覽
40元有找的lunch 真係賣少見少∣尼間茶記位於新蒲崗食肆區午市飯餐36,包例湯、熱飲,凍飲+2即係38元食到飽飽∡豬扒煎蛋豉油汁飯$36大大塊豬扒🥩加流心煎蛋🍳豬扒好入味,煎得兩面金黃再淋豉油汁流心蛋漿撈埋飯仲正!🤤移開豬扒同蛋以為好少豉油,點知原來豉油係飯下面,即係會有豉油浸住啲飯!好好味最抵讚係碟飯好大,食一半已經飽左🤪做飯堂一流👍🏼日日食都吾厭💸人均消費38💞回頭指數5/5
40元有找的lunch 真係賣少見少

尼間茶記位於新蒲崗食肆區
午市飯餐36,包例湯、熱飲,凍飲+2
即係38元食到飽飽
∡豬扒煎蛋豉油汁飯$36
大大塊豬扒🥩加流心煎蛋🍳
豬扒好入味,煎得兩面金黃再淋豉油汁
最抵讚係碟飯好大,食一半已經飽左🤪

做飯堂一流👍🏼
日日食都吾厭

💸人均消費38
💞回頭指數5/5
豬扒煎蛋頭油汁飯
豬扒煎蛋頭油汁飯
2016-10-10 2129 瀏覽
炒飯鑊氣不足,飯粒炒得唔夠乾身,味道普普通通!但炒飯既配料有蝦、有叉燒,份量都唔算少!西多即叫即炸,金黃色西多既賣相夠吸引,內裡既花生醬都夠多,味道非常正!但麵包唔夠厚,口感不足!
2016-06-24 1402 瀏覽
放假日子又去屋企樓下食早餐,今次叫返個早餐a餐,個熱奶茶依然出色,好香好濃好滑,我本來唔太鍾意食通粉,但個火腿通粉湯底都幾好味,不過對我來說太大份量又食唔晒,下次都係要搵男朋友幫手食大半。
2016-06-15 868 瀏覽
因為住得都幾近,久唔久都會去下食順景早餐,最緊要就係叫杯茶走少甜,呢度d奶茶真係幾有味,同平時去果d茶餐廳好唔同茶葉味。早餐都好多類型,今日食左鮮牛米粉,d牛肉都整得幾好味,湯底都ok。
2016-06-15
早餐
2016-06-14 445 瀏覽
基本上黃大仙附近大把早餐食,但我成日為左杯靚奶茶行15分鐘走遠d食早餐。順景d奶茶真係好香好好飲,我唔加糖都覺得好有味,平時有時間都會專登來飲杯奶茶,真係有d認真其他食物都平均ok,今日既例湯都幾好飲
其他食物都平均ok,今日既例湯都幾好飲
2015-05-27 710 瀏覽
晚市40蚊包飯包湯,好似好抵食,點知中伏,餐湯係普通貨色,冇咩味,預左; 個煲就出事喇, 蘿白唔淋都算,仲要舊舊都有酸味,再試牛腩,頭幾舊仲可以,食到下面果D"叔"既,唔食壞人都偷笑喇
柱侯牛腩煲
題外話/補充資料: 確認食評內容完全屬實。
2015-05-02
2014-08-06 551 瀏覽
在新蒲崗食晚飯,有時想簡簡單單,叫餸食飯,就會去這間順景茶餐廳。這裡的小菜大約四十幾蚊,連一個飯和湯。很喜歡這裡的中湯,每次都好多料,例如有一塊粟米、一大塊瓜、甚至一大塊豬骨連肉,又不會好多味精,正!招牌沙拉骨 $45 - 夾起一塊發覺,沙拉骨無骨?擺明是豬扒!味道似咕嚕豬扒加沙律醬,不過無骨更好啦易食d,而且味道也ok,很送飯~馬拉盞肥牛炒通菜 $40 - 不會太鹹,通菜都幾嫩,不錯。
這裡的小菜大約四十幾蚊,連一個飯和湯。
招牌沙拉骨
馬拉盞肥牛炒通菜
馬拉盞肥牛炒通菜 $40 - 不會太鹹,通菜都幾嫩,不錯。
2014-08-06
招牌沙拉骨
馬拉盞肥牛炒通菜
2014-07-29 339 瀏覽
今日朋友係新蒲江踢完波搵佢tea一tea, 估唔到佢介紹左間正野食xd 呢間野好多野你都估唔到.3. D伙計唔係好似伙計, 掛住自己傾計, 不過都幾友善, 呢個燒雞翼個樣唔係好燒雞翼, 但又幾好食, 真係估你唔到>3< 個皮微焦, 脆卜卜咁個心又好滑, 唔錯! 有機會再返黎食啦xp
蜜汁燒雞翼
2014-07-26
2012-04-14 183 瀏覽
近期由於收到好多訊息,都叫我地盡量幫趁小店,細味真正既茶記風味絕對唔係領X下既假小店,實質又係大財團下既傀儡店舖!!所以呢今日來左順景茶記食晚飯!!我地兩口子食左兩個煲仔菜!!一個係::: 沙嗲肥牛粉絲煲!!非常惹味, 雖然賣相一般!!但都幾好餸飯架, 份量都好足!!第二個係::: 海鮮雜菜煲!!呢個雜菜煲其實無乜味,個湯底淡到飛起, 而海鮮絕對係雪藏貨!!不過有地方要讚讚,有個阿姐見到呢個煲上左枱之後!!立即自動問我地駛唔駛要辣椒醬同豉油點??!由於我同肥妹仔無辣不歡, 梗係要啦!!所以其實佢個煲仔唔太得, 有服務搭救!!肥龍B係絕對體諒同欣賞架!!但都要老實講一句, 除左呢個阿姐之外...其他服務員都唔係太好服務可能街坊生意, 唔太在乎服務水平掛...最後總括講句...中湯同茶水都唔太OK, D咖啡仲差過沖沖包希望下次有改進啦!!下次再為大家介紹其他茶記!!
近期由於收到好多訊息,
都叫我地盡量幫趁小店,
細味真正既茶記風味

絕對唔係領X下既假小店,
實質又係大財團下既傀儡店舖
!!

所以呢今日來左順景茶記食晚飯!!
我地兩口子食左兩個煲仔菜!!
一個係::: 沙嗲肥牛粉絲煲
!!
都幾夠鑊氣架!!
非常惹味, 雖然賣相一般!!
但都幾好餸飯架
, 份量都好足!!

第二個係::: 海鮮雜菜煲!!
少少失望啦!!
呢個雜菜煲其實無乜味,
個湯底淡到飛起, 而海鮮絕對係雪藏貨!!
不過有地方要讚讚,
有個阿姐見到呢個煲上左枱之後!!
立即自動問我地駛唔駛要辣椒醬同豉油點??!

由於我同肥妹仔無辣不歡, 梗係要啦!!

所以其實佢個煲仔唔太得, 有服務搭救!!
肥龍B係絕對體諒同欣賞架!!
但都要老實講一句, 除左呢個阿姐之外...
其他服務員都唔係太好服務

可能街坊生意, 唔太在乎服務水平掛...

最後總括講句...
中湯同茶水都唔太OK, D咖啡仲差過沖沖包

希望下次有改進啦!!

下次再為大家介紹其他茶記!!
2012-04-13
都幾夠鑊氣架!!
2010-07-12 166 瀏覽
是夜晚餐, 與一友人去到新蒲崗的一間茶記, 坐得幾舒服! 冷氣又夠!立即坐下點了一份特餐~特餐23蚊, 多士加1蚊, 凍飲加2蚊最令人surprise , 竟然係出前一丁不用加$$ ! 很美味~ 遺憾... 多士不夠厚呀..
立即坐下點了一份特餐~

特餐23蚊, 多士加1蚊, 凍飲加2蚊
最令人surprise , 竟然係出前一丁不用加$$ !

很美味~
遺憾... 多士不夠厚呀..
特餐
出前一丁!!
2010-07-09
特餐
出前一丁!!
2009-11-17 208 瀏覽
來這店的目的當然又是為了奶茶,此店入選黑白淡奶奶茶大賽的頭二十大,已經是新蒲崗區的第二間茶記拿到這個殊榮,真的想不到在工廈臨立的新蒲崗,竟然有那麼多好的茶記,真的是卧虎藏龍的好地方。好不容易才找到這店子,地方真的挺難找,坐下後,也先看看餐牌,此處的早餐價錢非常相宜,由一個包加杯茶只收十三元的一個早餐,到二十三元的牛扒餐,真的非常相宜,最後也只簡簡單單選了火腿通、腸蛋牛油麵包的早餐,只收十八元,多便宜。不消一會也有得吃了,腸蛋牛油麵包看樣子也算對版,煎蛋是反蛋來的,蛋黃沒穿而不油膩,外層的蛋白微焦,吃起來是外層焦香脆口,但內層的蛋白仍很是嫩滑,反蛋的蛋黃仍舊做到半生熟,咧開一看蛋黃仍是液態的,吸一口蛋黃汁,香甜美味,但整隻了蛋的蛋香不太足,但煎蛋的功夫確是一流;腸仔只是最普通的雞肉腸吧,也是煎得熱辣辣,吃起來鹹鹹的醃肉味,是不過不失之作;最後的牛油麵包沒有烘過,不新鮮的麵包沒烘過就不會好吃的了,牛油冷冰冰的塗上了在沒麵包香的麵包,最多只可以說是不難吃。接下來的是火腿通粉,上桌是非常之熱,湯頭的味道竟不太味精,但又沒太大的肉香,相信店家用了雞湯的味粉包,通粉是細窄版的通粉,其中空的孔不大,

接下來的是火腿通粉,上桌是非常之熱,湯頭的味道竟不太味精,但又沒太大的肉香,相信店家用了雞湯的味粉包,通粉是細窄版的通粉,其中空的孔不大,未能盛滿湯在孔內,所以若要連湯吃,唯有用匙羹舀湯同吃,通粉軟熟好吃,沒有煮得過腍,加點火腿絲吃,都算不錯的。

最後也是千呼萬喚的熱奶茶,杯子又是用上黑白淡奶的厚身瓷杯,但茶溫不算太熱,絕對是應該再熱一點,茶香才會更強,肯定店家沒有為奶預熱,幸好奶茶看起來也未至於奶脂浮出的地步,也先用鼻子嗅一嗅,奶茶還算挺有茶香,亦喝到有頗濃的茶味及奶香,而且喝起來夠滑身,茶身黏稠度夠,喝起來茶跟奶的味道平衡得不錯,在濃香滑三方面也做得非常不錯,若茶的濃度可以再高一點,就非常之無敵了,心想此茶記入二十大真的有道理,而個人認為比頭五名也要好。

喝過了美味的奶茶及不錯的早餐,又要趕返公司了。
入選黑白淡奶奶茶大賽的頭二十大的一所茶記
早餐價錢非常相宜
腸仔是最普通的雞肉腸,牛油麵包沒有烘過冷冰冰的
蛋黃沒穿而不油膩,反蛋的蛋黃仍舊做到半生熟
火腿通粉熱騰騰,湯頭的味道竟不太味精
通粉軟熟好吃,沒有煮得過腍
千呼萬喚的熱奶茶用上黑白淡奶的厚身瓷杯盛着
奶茶挺有茶香,亦喝到有頗濃的茶味及奶香
2009-11-13
$18 (早餐)
入選黑白淡奶奶茶大賽的頭二十大的一所茶記
早餐價錢非常相宜
蛋黃沒穿而不油膩,反蛋的蛋黃仍舊做到半生熟
火腿通粉熱騰騰,湯頭的味道竟不太味精
通粉軟熟好吃,沒有煮得過腍
千呼萬喚的熱奶茶用上黑白淡奶的厚身瓷杯盛着
奶茶挺有茶香,亦喝到有頗濃的茶味及奶香
  • 熱奶茶,反蛋,火腿通粉
2008-03-20 147 瀏覽
新蒲崗出名多茶餐廳,前晚一個人求其搵就入左呢間,嘗試叫左個小菜"滑蛋蝦仁"連白飯例湯,上菜時見碟滑蛋蝦仁好大碟,蝦仁好大隻(其他餐廳未見過咁大)。食落D蛋好滑,蝦仁雖然係雪藏蝦(出面D食肆都係雪藏),但好彈牙,冇雪藏味。又夠鑊氣。碗飯都幾大碗,例湯一般般,全部都熱騰騰。而舖內四維都有電視,環境ok,食完都好飽返出黎。