2021-03-29 168 瀏覽
There is a profound knowledge in coffee culture indeed! If you are a coffee beginner, I highly recommend you this hidden spot!! The staff are super nice and friendly, they are very happy to teach you all the basics about coffee. Can definitely learn a lot about hand drip coffee. They have a big collection of single origin coffee bean with different roasting level, sourced from different cafe in hk~ Bare in mind that this location is also a place for shisha, but you can visit them in the early morning to avoid the smoke.
  • Hand drip coffee
2021-03-26 151 瀏覽
好耐冇寫食評,今次真心推介!早幾星期食完飯經過見到招牌咁冷清,以為就執得,一心諗住撐得一間得一間啫⋯⋯今日嚟到12:20左右,坐落見到人潮開始湧埋嚟,真係好驚喜兼感動!叫咗個吉列豬扒定食,有種去咗日本嘅感覺😌 由食物到餐具都計算過,老細真心鍾意日本😆 令我諗起好掛住嘅日本同台灣日本的coffee shop都係齋咖啡,唔會有latte, espresso, mocha之類嘅,所以呢間亦主攻手沖咖啡,咖啡師會因應你的喜好揀啱口味的咖啡豆沖俾你。不過今日客人太多老細太忙冇時間沖咖啡,但我一定會再嚟,梗飲到嘅😌
好耐冇寫食評,今次真心推介!

2021-03-07 379 瀏覽
從來沒有寫過食評,不過這間咖啡店實在值得一讚。我們原本只是往 PMQ 途中偶然經過,但立刻被店名吸引了。但這間小店製作實在用心,不但環境氣氛食物好,還有專業的咖啡師與你分享飲咖啡的經驗,非常難得。店員也很有耐心解答我們的問題,值得一讚。食物:富士山飯糰:不但外表吸引,米飯和餡料也十分新鮮伯爵茶千層蛋糕:新鮮的忌廉伴隨著淡淡的伯爵茶香,很是惹味手沖咖啡:店員特別推介了帶有肉桂香味的咖啡,令人驚喜的是不但咖啡師十分熱情的分享咖啡豆的來源和味道,還跟我們分享了品嘗咖啡的方法
從來沒有寫過食評,不過這間咖啡店實在值得一讚。
我們原本只是往 PMQ 途中偶然經過,但立刻被店名吸引了。
店員也很有耐心解答我們的問題,值得一讚。
食物:
富士山飯糰:不但外表吸引,米飯和餡料也十分新鮮
伯爵茶千層蛋糕:新鮮的忌廉伴隨著淡淡的伯爵茶香,很是惹味
富士山飯糰
伯爵茶千層蛋糕
題外話/補充資料: 店鋪外面也有梳化座位,不過就比較骯髒,梳化上還留有鞋印,希望能留意一下。
2021-03-06
富士山飯糰
伯爵茶千層蛋糕
  • 富士山飯糰,千層蛋糕
2021-02-23 2654 瀏覽
Weekend就係約朋友出門嘅好日子,今日就揀咗一間較隱敝嘅小店,叫願榮光咖啡館。位於小巷裡,都要花少少時間先搵到,設有戶外同室內位,戶外位好似好舒服。餐牌有兩款定食,只有星期六、日供應的富士山御結及星期五、六、日限量供應的千層蛋糕,呢個post就先講鹹嘢。富士山御結 $60無得去日本旅行,就只好將個富士山食落肚。賣相率先吸引相機食先,兩個顏色代表兩款口味:肉鬆及吞拿魚,飯糰有米香,餡料又夠味,兩款都好好味,由於係即叫即製,記得要預留20分鐘呀!日式一汁三菜定食 $120成個set都算豐富,有甘栗紅米飯、日式咖喱雞肉、日式汁燒豚肉、日式胡麻菠菜及豆腐海帶味噌湯,日式汁燒豚肉最好味,豚肉夠哂入味又好佐飯,咖喱雞肉就係平時食開的味道,雖然係兩個人share,但食埋個富士山御結就剛剛好飽,當然如果一人一個就更滿足。如果唔食肉的話,可以揀日式鯖魚定食。薄荷朱古力千層蛋糕 $60千層蛋糕有成12款口味,只有星期五、六、日限量供應,每星期都會有唔同口味,想試哂真係要要去多幾次。今個星期就係薄荷朱古力同百香果芝士,唔好百香果所以揀薄荷朱古力。一層班戟一層cream間住疊成,班戟唔算好薄,不過手工甜品

富士山御結 $60

日式一汁三菜定食 $120

薄荷朱古力千層蛋糕

薄荷朱古力千層蛋糕 $60
千層蛋糕有成12款口味,只有星期五、六、日限量供應,每星期都會有唔同口味,想試哂真係要要去多幾次。今個星期就係薄荷朱古力同百香果芝士,唔好百香果所以揀薄荷朱古力。一層班戟一層cream間住疊成,班戟唔算好薄,不過手工甜品嚟講算好好,入口先食到朱古力的甜,再有陣陣薄荷味,感受到忌廉的奶滑,加埋面層的脆脆、朱古力粉同忌廉,一次過食到唔同味道層次,好滿足,必試!
薄荷朱古力千層蛋糕
  • 千層蛋糕
  • 定食
餐廳隱蔽到要落一層樓梯先搵到架🙊餐牌主要有2款定食, 手沖咖啡☕️ 而千層蛋糕同御結只限五、六、日先有供應, 唔好摸門釘呀🤪座位方面, 有較昏暗既室內bar枱位, 相信主要係for一個近距離既手沖咖啡體驗💁🏻‍♀️室外就有提供較光猛既沙發式長椅☺️當日星期日2:30咁上下到咁岩室外有位, 節省左啲等位時間✌️但蛋糕就賣曬無緣試到😂順帶一提, 店員服務超曬班, 詳細講解menu, 幫你影相之餘仲自願做埋手模👍😆▫️🍴ᴍᴀɪɴ· 日式一汁三菜定食 $120﹟食物係賣相方面感覺咩都有啲幾豐富🙂3樣菜主要有咖喱雞, 燒汁豚肉同胡麻菠菜, 味道方面都中規中矩, 唯獨份量方面感覺有點兒少😂個豚肉好似得大2塊, 底下果啲全部洋蔥🧅咖喱雞既配料薯仔同紅蘿蔔🥕較多, 雞好似都係2-3舊🙈而個栗子紅米飯都係偏乾身少少🤏感覺性價比不太高🤔🍴ᴍᴀɪɴ· 富士山御結 $60/2﹟一式兩件不同顏色同味道既富士山飯團🍙造型吸引, 打卡一流😛兩款咬落個飯都係偏硬, 塊紫菜唔係好夠脆🙈個人喜歡紅色果款(明太子沙律)味道多啲, 食落餡料較濕潤, 鹹鹹甜甜咁☺️而藍色果款就係較普通既吞拿魚🙃
▫️
🍴ᴍᴀɪɴ· 日式一汁三菜定食 $120
一汁三菜定食

🍴ᴍᴀɪɴ· 富士山御結 $60/2
2021-01-31 3484 瀏覽
『店員超級熱情 & 手沖咖啡實在係太正啦』上個星期行左4條長樓梯腳痺左幾日,就係為左呢間隱世cafe☕️當日慕名而來嘅食客好多,我地等左廿分鐘先有位👯‍♀️每個店員都好熱情介紹食物,而咖啡師亦對咖啡好有研究樂於分享同幫你揀選適合你嘅咖啡豆。室內燈光就比較昏暗,室外有兩張檯,咁涼快嘅天氣我就prefer室外多d☀️用餐限時一小時,離開嘅時候都有d意猶未盡 推介 🥢富士山御結 🥢手沖咖啡————————————————————1️⃣◆富士山御結◇HKD60除左打卡💯竟然仲好好食添,尤其鐘意藍色飯糰落左壽司醋,酸酸地而咬落口感偏硬藍色係鹹味的吞拿魚碎,紅色係肉鬆加煉奶濕潤中帶甜2️⃣◆日式鯖魚定食◇ HKD120鹽燒鯖魚、甘栗紅米飯、日式胡麻菠菜、豆腐海帶味噌湯鯖魚燒得皮脆肉嫩,油分咇出嚟好肥美紅米飯煮得幾軟熟,咬到栗子食落幾豐富3️⃣◆千層蛋糕◇ HKD60擺盤好精緻,厚厚一舊蛋糕每一層都係順滑嘅cream底部係海綿蛋糕承托,上面每層都同忌廉融為一體不過味道對我嚟講就稍微甜左d🐜4️⃣◆手沖咖啡 - Panama Gesha◇ HKD120揀豆之前咖啡師會先詢問客人對
『店員超級熱情 & 手沖咖啡實在係太正啦』

推介 🥢富士山御結 🥢手沖咖啡
————————————————————
1️⃣◆富士山御結◇HKD60
除左打卡💯竟然仲好好食添,尤其鐘意藍色
飯糰落左壽司醋,酸酸地而咬落口感偏硬
藍色係鹹味的吞拿魚碎,紅色係肉鬆加煉奶濕潤中帶甜

2️⃣◆日式鯖魚定食◇ HKD120
鹽燒鯖魚、甘栗紅米飯、日式胡麻菠菜、豆腐海帶味噌湯
鯖魚燒得皮脆肉嫩,油分咇出嚟好肥美
紅米飯煮得幾軟熟,咬到栗子食落幾豐富

千層蛋糕
千層蛋糕

3️⃣◆千層蛋糕◇ HKD60
擺盤好精緻,厚厚一舊蛋糕每一層都係順滑嘅cream
底部係海綿蛋糕承托,上面每層都同忌廉融為一體
不過味道對我嚟講就稍微甜左d🐜

手沖咖啡

揀豆之前咖啡師會先詢問客人對咖啡嘅認識同喜好,我地鐘意花香所以就為我地挑選左巴拿馬嘅呢款水洗Gesha
咖啡豆來自Craft,咖啡師技術又好好,tasting note嘅白花、佛手柑、伯爵茶味全部都清晰展現,飲落非常清香甘甜,可惜唔可以買豆,咪一定買返屋企沖

2021-01-26 486 瀏覽
一日一黃店-上環隱世精品咖啡館 今日講呢間cafe真係幾特別 係隱藏係上環半山區 中午有日式和風定食 但最特別嘅係手沖咖啡 同千層蛋糕 店內有咖啡師 好熱情 一對一了解客人喜好 或者教授 一齊品嚐 講解一啲咖啡相關知識 平時對咖啡了解唔多既我 黎到真係學到野(題外話:咖啡師都幾靚仔).呢日假日黎到上環半山區店前會見到佢地既打卡壁畫係一個都幾隱蔽嘅位置 先搵到佢地入口店內店員全部都好熱情 介紹餐牌同咖啡好適合慢活鍾意享受咖啡既朋友.⭐️玫瑰千層蛋糕$60‼️絕對係呢間店大賣點👍🏻蛋糕有層次 cream夠滑夠香甜😍賣相靚靚 有花瓣 有玫瑰香好高質千層蛋糕 .除此之外中午仲有日式和風定食⭐️鹽燒鯖魚定$120食跟湯 飯 小食⭐️富士山御結$60出品都唔錯咖(餐牌睇圖 咖啡當日價錢就要問問師傅啦).#願榮光咖啡館 (上環)地址:上環必列者士街31號地庫.⭐️評分:味道:4.5/5環境:4.5/5服務:5/5抵食:3/5
(題外話:咖啡師都幾靚仔)
呢日假日黎到上環半山區
除此之外中午仲有日式和風定食
⭐️鹽燒鯖魚定$120食跟湯 飯 小食
⭐️富士山御結$60
出品都唔錯咖
(餐牌睇圖 咖啡當日價錢就要問問師傅啦)
#願榮光咖啡館 (上環)
地址:上環必列者士街31號地庫
⭐️評分:
味道:4.5/5
環境:4.5/5
服務:5/5
抵食:3/5
2021-01-17 558 瀏覽
富士山御結🗻 + 千層蛋糕🍰要五六日先有🥲🥲🥲🥲🥲🥲所以同朋友有啲失望😞餐廳位置好隱閉要落一條樓梯先到, 三餸一飯一湯不過不失, 份量以價錢黎講偏少🤣賣相就幾精緻😌兩個定食入面都有甘粟紅米飯, 唔係好食到栗子碎, 麻醬菠菜都普普通通🤣✨日式鯖魚定食 💰120💫評分: 7/10📝甘粟紅米飯配鹽燒鯖魚&豆腐海帶味噌湯, 鯖魚正常發揮魚皮微脆配埋蛋黃醬&檸檬🍋點都唔會難食而且唔多骨😌✨日式一汁三菜定食 💰120💫評分: 6.9/10📝洋蔥豚肉味道還可以, 咖喱薯仔蘿蔔味幾淡冇咖喱味, 健康嘅有啲似屋企飯🤣ℕ𝕠𝕥 𝕆𝕟𝕖 𝕃𝕖𝕤𝕤 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖 願榮光咖啡館📍上環必列者士街31號地庫(上環🚇 A1 出口行7分鐘就到)💫評分: 7.1/10💬佢主打手沖咖啡☕️會有咖啡師親自黎沖調, 但係店員就會建議食曬野先order, 好講究, 餐廳無其他正常咖啡叫, 食物就焗住叫是但一個定食, 選擇真係唔多, 下次去就揀五六日🥲期待之後有多啲野食,同埋提高食物質素, 自己超級鍾意佢個門牌💛🤍#願榮光咖啡館 #notonelesscoffee #上環美食 #中環美食 #香港美食 #中環黃店 #上環黃店 #黃色經濟

✨日式鯖魚定食 💰120
💫評分: 7/10

✨日式一汁三菜定食 💰120
💫評分: 6.9/10

ℕ𝕠𝕥 𝕆𝕟𝕖 𝕃𝕖𝕤𝕤 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖 願榮光咖啡館
📍上環必列者士街31號地庫
(上環🚇 A1 出口行7分鐘就到)

💫評分: 7.1/10

#願榮光咖啡館 #notonelesscoffee #上環美食 #中環美食 #香港美食 #中環黃店 #上環黃店 #黃色經濟圈 #黃店 #黃店地圖 #香港人加油 #懲罰黃店 #香港美食 #黃店cafe #黃cafe #cafehopping #cafe #cafe黃店 #hkcafe #cafehk #hkcoffeeshop #hongkongcafe #hongkongcafes #hoisumeat上環 #hoisumeat中環 #hoisumeat黃店 #hoisumeatcafe #hoisumeat中環黃店 #hoisumeat上環黃店
之前之前見過依間野嘅介紹已經想試一段時間🥰🥰睇中左富士山飯團好靚嘻嘻今次係第一次,一去到入口已經覺得有種脫離繁囂嘅感覺,只係轉左個角變得好平靜,門口冇人冇車真係有種與世隔絕嘅feel。因為今日星期六去到已經full晒,而且咖啡店嘅賣點就係比大家坐低慢慢嘆杯靚咖啡,吹吓水享受下個悠閑嘅感覺🥰所以絕對唔會係嗰啲有壓力要食完快快手走比下一個入嗰隻☕️☕️☕️亦因為咁,建議大家可以早啲去等位、又或者訂個位先,可以嘅話閒日去應該仲好。本來佢係有分開淨飲咖啡,同埋食飯嘅位置。正飲咖啡就到到都坐得,包括室外梳化矮茶几。食飯就得室內兩三張枱。佢驚我哋等得耐都建議我哋坐室外嘅枱。我哋叫咗兩個定食、飯團、蛋糕同埋咖啡。食物嚟到全部都好精緻,而且佢會先上正餐再嚟甜品最後先上咖啡等你可以逐間品嚐。飯團比想像中嘅味道更加有層次,真講真本身以為得個樣,點知原來係賣相又靚食落都有驚喜,兩隻色嘅飯團係兩個唔同口味👍🏻👍🏻但都有三隻味,我就揀咗紫薯牛乳,真係好好味。手沖咖啡,首先會叫咖啡師過嚟同你解釋每一種咖啡豆嘅口味揀咗豆之後,會即刻將咖啡豆磨成粉磨成粉之後會拎過嚟俾你聞一聞個口味啱唔啱,然後咖啡師就會即場拎晒成套工具放喺

本來佢係有分開淨飲咖啡,同埋食飯嘅位置。
佢驚我哋等得耐都建議我哋坐室外嘅枱。

我哋叫咗兩個定食、飯團、蛋糕同埋咖啡。
鯖魚定食
一汁三吃定食

但都有三隻味,我就揀咗紫薯牛乳,真係好好味。
牛乳千層蛋糕

手沖咖啡,首先會叫咖啡師過嚟同你解釋每一種咖啡豆嘅口味
揀咗豆之後,會即刻將咖啡豆磨成粉
磨成粉之後會拎過嚟俾你聞一聞個口味啱唔啱,然後咖啡師就會即場拎晒成套工具放喺客人面前,沖俾你。
鍾意飲咖啡嘅人一定唔可以錯過。
紫花牛乳千層蛋糕
2021-01-16
30 分鐘 (外賣自取)
鯖魚定食
一汁三吃定食
牛乳千層蛋糕
紫花牛乳千層蛋糕
2021-01-15 287 瀏覽
這間願榮光咖啡館位置有點神秘,下樓梯左轉後,個頭左擰右擰,好快就會聽到某個方向有人嗌「呢邊呀!」。裡面給我的感覺是台灣小酒館的感覺,它前身是正常的酒吧,去年11月中才變成咖啡館,主打是日式家庭料理和手沖咖啡(和靚仔)。-主食只有兩款,分別是一汁三菜定食和鯖魚定食,兩款都有甘栗紅米飯、胡麻菠菜和豆腐海帶味噌湯,我們各點了一份。首先吃的是鯖魚,我覺得很好吃,魚肉都還是juicy 的。再來是一汁三菜定食,汁燒豚肉燒得很香,份量也算多,咖哩雞肉的味道較淡,但薯仔煮得很入味。其實最喜歡的是那個豆腐海帶味噌湯,味噌味很香濃,豆腐超多還有很好吃的摩芋!-吃正餐後坐到吧枱等手沖咖啡,當你說要點手沖咖啡,店員三人行便會走到你旁邊了解一下你的口味,再拿咖啡豆過來推薦,那天店員推薦的是KNOCKBOX的Kenya Nyeri,說是有黑加侖子和蕃茄薯片的味道。喝時第一口有種不太搶的酸,的確是有點蕃茄薯片的感覺,只是mny下,很快便湧上一鼓很香的甜味,尾韻也很討好(開始詞窮),反正味道是我的菜。-食物是正常日式住家味道,手沖咖啡是不錯的,價錢有o說貴,但我覺得見人見智吧(手沖$100),但我覺得有很大吸引力是那

食物是正常日式住家味道,手沖咖啡是不錯的,價錢有o說貴,但我覺得見人見智吧(手沖$100),但我覺得有很大吸引力是那個氣氛,明明剛認識卻可以隨便傾傾講講的感覺,嘴邊說著上星期六「做死人」,但轉頭又叫我們要多來,再加上店裡半暗外面又陽光普照的那種感覺,好似脫離了現實一餐飯的時間。
呀對了,富士山御結和千層蛋糕(口味是乎心情),是五六日限定,想打卡的要看一下日子。

2021-01-11
日系和風定食 仲有超精緻嘅千層蛋糕❗️-如果你已經碌到最底,你就會見到係非一般嘅隱世,位於地庫嘅咖啡館,隱藏於水泥牆同茂樹之間,咁大件事如果冇人講,真係冇人知。-🍱日式鯖魚定食 ($120)甘粟紅米飯配鹽燒鯖魚 送海帶味噌湯1️⃣鯖魚魚味香濃,一煎出黎魚油脂香四溢,配上蛋黃醬同檸檬,非常滋味。2️⃣紅米飯混入甜粟子,口感豐富,陣陣清甜,十足和風家庭料理感覺。👍🏻7.5/10🍙限定富士山御結 ($60)1️⃣先講外形,睇相都已經覺得超精緻,顏色鮮豔嘅富士山造型,打卡一流。2️⃣田中揀左肉鬆同明太子沙律,醋飯酸甜惹味,肉鬆唔係一般肉鬆,質感濕潤而香濃,明太子沙律就惹味微辣。👍🏻7.5/10🍰玫瑰千層蛋糕 ($60)鋪滿花瓣,賣相一流嘅千層蛋糕,微甜,入口陣陣花香,奶油香濃,60蚊黎講絕對超值。👍🏻8.5/10☕️另外仲有呢到嘅主打手沖咖啡,會有咖啡師親自埋黎嘅沖調,無論質素同體驗都一流。
日系和風定食 仲有超精緻嘅千層蛋糕❗️
🍱日式鯖魚定食 ($120)
甘粟紅米飯配鹽燒鯖魚 送海帶味噌湯
👍🏻7.5/10

🍙限定富士山御結 ($60)
👍🏻7.5/10

🍰玫瑰千層蛋糕 ($60)
👍🏻8.5/10

有日路過發現呢間cafe位置好特別同隱蔽,就趁假日嚟試下。因為肚餓想食嘢先飲咖啡,餐牌有一汁三食定食 $120 ,御結(飯糰)$60  或者 蛋糕 $60。因為肚餓所以叫咗定食, 定食只有一款選擇。唔記得影相,因為食嘅時候都幾驚訝。 $120 有一碗紅米飯,一個miso soup 不過幾難飲,得塊海帶喺裡面。所謂嘅三食有水汪汪嘅咖喱,菠菜(唯一好食嘅因為只係菠菜+ 芝麻汁, 同埋洋蔥炒豬肉。 食完之後,冇曬興致。。。。未試蛋糕同咖啡所以唔敢講。 但定食質素真係麻麻。如果有人話呢個定食好食我都幾懷疑佢嘅味蕾,更唔好講抵唔抵食。以上是客觀嘅評論。
有日路過發現呢間cafe位置好特別同隱蔽,就趁假日嚟試下。

以上是客觀嘅評論。
2021-01-10
📍上環良心小店 · 咖啡迷必試‼️ -- Not One Less Coffee☕️💛•Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_上環#pigfoodiexhk_黃店#pigfoodiexhk_cafe==========================上環近排開咗一間人氣良心cafe,位置都係隱閉,要落一條樓梯先到🙈嗰日同@sistersnfood都搵咗一陣先搵到🤣舖頭用上暗暗嘅燈光,非常有格調😎當日見到有唔少客人都圍喺吧枱睇老闆沖咖啡,有傾有講,好有人情味🥰店員服務殷勤,主動介紹食物,食完後又有問返我哋嘅feedback😆------------------------------⭐️ 日式鯖魚定食 ($120)甘栗紅米飯 配 鹽燒鯖魚 海帶味噌湯賣相頗精緻,好有日本家庭料理嘅感覺~🤤鯖魚煎得好香,魚皮微脆,魚肉幾有油脂香,而且唔多骨!💖紅米飯幾有咬口,惟有部分飯粒有啲硬身🙈海帶味噌湯清清哋飲落好舒服,入面仲有豆腐、蒟蒻㗎💁🏻‍♀️------------------------------⭐️限定富士山御結 ($60)賣相好有創

#pigfoodiexhk_上環
#pigfoodiexhk_黃店
#pigfoodiexhk_cafe
==========================
⭐️ 日式鯖魚定食 ($120)
甘栗紅米飯 配 鹽燒鯖魚
海帶味噌湯

⭐️限定富士山御結 ($60)
賣相好有創意,好igable🗻😍食落味道都唔錯🤤不過飯粒如果再煮腍一點會好啲🙈

💙藍色 (肉鬆)
肉鬆揉合咗煉奶而成😛食落鹹鹹甜甜好夾🤤而家口感濕潤唔乾,肉鬆亦唔會一路食一路跌🤣不俗💖

❤️粉紅色(明太子沙律)
明太子沙律有陣陣辣勁,超惹味!🤩🤘
⭐️朱古力千層蛋糕 ($60)
蛋糕有多款味道,例如朱古力、抹茶、焙茶、玫瑰等等💖我哋當日就試咗朱古力味🤩朱古力味道頗突出,味道苦苦甜甜~忌廉略為有啲粉,如果順滑一點會更好🙈千層皮都可以再薄一點呢🙈
⭐️精品手沖咖啡 ($100)
成餐最特別莫過於係呢一part!!!🤩🤩🤩老闆唔單止會親自坐你隔離沖咖啡,仲會講好多咖啡嘅知識,同埋品嚐咖啡嘅方法🙈真係學咗唔少嘢😆今次試嘅呢隻咖啡豆係嚟自埃塞俄比亞~飲落唔會苦,慢慢dap就會dap而係有咖啡果實嘅甜香🥰
整體嚟講今次嘅用餐體驗幾特別,老闆好有心~學到唔少咖啡嘅知識,咖啡迷真心要試下💛
賣相:7.5/10
地址:上環必列者士街31號地舖
前往方法:上環站A2出口
2021-01-02
午餐
俾佢外面嘅mural art吸引咗,行落樓梯進入小巷,感覺幾興奮,裏面嘅空間幾特別,燈光昏暗幾有氣氛。1:30pm嚟到,侍應話set lunch兩款剩返一款,冇得揀,都冇睇清楚個set有乜嘢,就決定咗要呢個set lunch😆 呢度其實係主打咖啡,一個後生嘅Barista為我哋介紹左佢哋嘅咖啡,資料詳盡,最後揀咗Columbia咖啡。Set lunch好快嚟到,先飲啖麵豉湯,唔熱,只係少少暖,我唔食得鹹嘅都覺得味道超淡,完全唔覺得係麵豉湯;栗子飯唔錯,用咗紅米,不過就得一粒栗子碎;洋蔥豚肉嘅份量都唔錯,味道可以;麻醬菠菜都冇乜特別;咖喱薯仔蘿蔔味淡,冇咖喱味,有微波爐叮過嗰種過熱嘅感覺⋯⋯ 喺日本嘅和風set lunch通常第一件事會有杯茶或者水,呢到就少咗呢樣嘢囉⋯⋯Set lunch食完等咗好耐咖啡都唔嚟,雖然唔係趕時間,但係都想知嚟定唔嚟,嚟嘅話會幾時嚟⋯⋯ 餐廳又唔係好忙,過咗約40分鐘,Barista就攞齊裝備,坐低咗喺我哋面前講解和烹調咖啡,另外解釋咗點解要等咁耐,佢話前面有三個客喎⋯⋯ 不過佢冲得好細心,講解左好多飲咖啡嘅竅門,攞返少少分數⋯⋯ 咖啡嘅味道都唔錯,冇酸味,有層次感,不過咁嘅價錢值唔值就見仁見智。呢度嘅營運方式同外邊一般餐廳有啲唔同,好似冇乜規範,好自由home feel嘅感覺,同朋友嚟Hea返一個下晝都幾好。咖啡加set lunch成為$240!
2021-01-08
有點隱蔽的小店🤫充滿熱情的店員和咖啡師~濃厚的人情味 (今天每個入來的人好像都是互相認識的🤣)我們很像是觀眾的感覺👂🏻.𝐹𝑜𝑙𝑙𝑜𝑤 @ℎ𝑘.𝑓𝑜𝑜𝑑𝑚𝑎𝑝 𝑓𝑜𝑟 𝑚𝑜𝑟𝑒 𝑓𝑜𝑜𝑑 🍽.今天喝的ℎ𝑎𝑛𝑑𝑑𝑟𝑖𝑝用了來自𝑃𝑎𝑝𝑢𝑎 𝑁𝑒𝑤 𝐺𝑢𝑖𝑛𝑒𝑎 的咖啡豆🤏🏻飲落去比較甜 𝚊𝚏𝚝𝚎𝚛𝚝𝚊𝚜𝚝𝚎是很強的玄米茶味~謝謝咖啡師十分詳細的講解 (長知識)也吃了他們的午餐🍱三餸一飯一湯 味道不過不失份量以價錢黎講係偏少的🤣咖喱薯仔雞肉入面得一粒雞(?)不過畢竟係飲啡嘅地方 下次都係黎飲啡好了~佢地遲啲夜晚係𝚜𝚑𝚒𝚜𝚑𝚊 𝚋𝚊𝚛喔🖐🏻支持一下小店唄!
有點隱蔽的小店🤫
充滿熱情的店員和咖啡師~
濃厚的人情味 (今天每個入來的人好像都是互相認識的🤣)
我們很像是觀眾的感覺👂🏻
Hand-drip

飲落去比較甜 𝚊𝚏𝚝𝚎𝚛𝚝𝚊𝚜𝚝𝚎是很強的玄米茶味~
謝謝咖啡師十分詳細的講解 (長知識)

也吃了他們的午餐🍱
三餸一飯一湯 味道不過不失
份量以價錢黎講係偏少的🤣
咖喱薯仔雞肉入面得一粒雞(?)
不過畢竟係飲啡嘅地方 下次都係黎飲啡好了~

佢地遲啲夜晚係𝚜𝚑𝚒𝚜𝚑𝚊 𝚋𝚊𝚛喔🖐🏻
支持一下小店唄!
Hand-drip