2022-08-13 570 瀏覽
風流居酒屋-大圍店舖位於大圍站步行大約7-8分鐘左右,一間滿滿日本風格的居海屋,雖然店舖細小坐位不多,但滿滿的人情味。木系裝修很有日本的感覺,令人懷念日本食拉麵的感覺,雖然坐在吧台窗外風景不是山景海景,但玻璃上貼有不同的海報,非常有特式地獄海鮮拉麵-$88腐皮烏冬-$42今餐主要點了地獄海鮮拉麵和腐皮烏冬,拉麵不算太辣而且海鮮也是正正常常,沒有很大的驚喜,拉麵麵質硬度適中。另腐皮烏冬湯底清甜,腐皮甜甜的配上烏冬味道不錯
風流居酒屋-大圍

地獄海鮮拉麵-$88
腐皮烏冬-$42

2022-07-04
星期日想搵地方食串燒🍡🍱無卜到位8點左右walk in都有位。明太子玉子燒-$48(2串)(4.9/5)omg!!!!!如果你鐘意食明太子,你一定會鐘意食佢。佢個玉子本身都整得好好食,再加上厚厚既明太子,上面再輕輕燒一燒!好!好!食!秘醬牛小排-$52(1串)(4/5) 佢燒得好香牛味,都有啲厚度,有三大粒,佢唔係全熟,大約7成左右。月見免治鷄肉棒-$32(1串)(3/5)普普通通,不過不失,點左蛋加反小小分。厚燒牛舌心-$48(1串)(4.5/5)好高質,牛舌好厚肉,一咬就咬得開,同時又好有口感同小彈牙,口感也較軟腍得,牛味就無牛小排咁重,但味道都夠濃。地獄海鮮拉麵-$88(4/5)佢唔算好辣,算係好香口既微辣。佢海鮮都幾足料,有幾隻唔細既蜆,蝦,大大粒帶子,仲有蠔!$88性價比好高,味道都唔錯,蜆勁鮮甜!其他海鮮都好正。腐皮烏冬-$42(3.5/5)佢細細碗,岩哂女仔食完佢個肚仲有位食其他野😋腐皮好甜,湯底係日式鰹魚湯,清清甜甜,不錯。總結:成餐飯都好滿意,店舖唔算好大,坐吧枱好有日本feel,叫埋野飲加埋一埋單$354,居酒屋黎講幾抵食,太愛佢個明太子玉子燒同牛舌心,下次會再黎💛

總結:成餐飯都好滿意,店舖唔算好大,坐吧枱好有日本feel,叫埋野飲加埋一埋單$354,居酒屋黎講幾抵食,太愛佢個明太子玉子燒同牛舌心,下次會再黎💛💛💛

2022-06-24 377 瀏覽
好掛住日本🇯🇵啲居酒屋同屋台,雖然暫時仲未有得出國,但香港其實都有好多裝潢同食物🍱出色既日式居酒屋,今次就去到哩間係小區既居酒屋試試。雞泡魚干燒 $48🐡燒到好香仲有啲焦,帶少少炭香味,以為會好乾,點知食落係軟身,點埋美乃滋食,估唔到又幾特別。柚子胡椒黑豚肉 $38黑豚肉🐷本身肥瘦相間,佢既柚子味加埋檸檬汁🍋正正中和左肥肉部份既膩,令成件事清新左。自家汁燒活白鱔 $58鱔皮燒到焦脆,用少少鹽同黑胡椒🧂調味都好夠,鱔肉實淨得黎爽口🤤。月見免治雞肉棒 $32雞肉棒🐤本身甜甜地,入面夾雜左啲雞軟骨,口感唔錯,點埋醬油加雞蛋🥚,好似細個打邊爐既點法,又幾夾,成功令雞肉棒滑身有蛋香。明太子雞翼 $42入面既餡料都好飽滿,味道少少辣🌶,都好惹味。

雞泡魚干燒 $48

柚子胡椒黑豚肉 $38

自家汁燒活白鱔 $58

月見免治雞肉棒 $32

明太子雞翼 $42
入面既餡料都好飽滿,味道少少辣🌶,都好惹味。
2022-05-28 566 瀏覽
接左女友泊好部車,抱住美好既心情到大圍搵食。行行下遠處見到一間日式餐廳印象中之前好受歡迎食拉麵既店舖,見到無咩人諗都唔諗就掃左QR,之後同店員講2位呀唔該。入到去坐底見到菜單變左一間居酒屋,仲有串燒同魚生。我地叫左壽司刺生,丼飯,燒物。重點來了一黎上左壽司刺身,見到魚子大大粒,刺身厚切。。比佢呃哂腥既。。只好用大量豉油蓋過啲腥味腐皮壽司反而有驚喜好食。到~ 海膽丼(原板)要講多之(原板)~到啦一睇就覺得應該係好多板既海膽夾埋一齊咩色咩大細都有,仲要好細份數量半板都唔夠,都唔緊要完全食唔落唔知放左幾耐激死左只好食下面啲白飯。但我女友唔浪費既心態搵啲正常既色澤同完整照食,結果未番到屋企就已經搞肚痛。但真心講燒物呢間野係ok既,燒三文魚鮫係好味既,其他燒物都唔差。如果要諗推薦既就係可以同朋友去坐下飲2杯食2串吹下水。唉。。。。。一個美好既晚上搞到無哂心情,仲要肚痾滿分 5環境 3服務 4食物 2價錢 4
接左女友泊好部車,抱住美好既心情到大圍搵食。
變左一間居酒屋,仲有串燒同魚生。
我地叫左壽司刺生,丼飯,燒物。
重點來了一黎上左壽司刺身,見到魚子大大粒,刺身厚切
。。比佢呃哂腥既。。只好用大量豉油蓋過啲腥味
腐皮壽司反而有驚喜好食。
到~ 海膽丼(原板)要講多之(原板)~到啦

唉。。。。。一個美好既晚上搞到無哂心情
,仲要肚痾

價錢 4
2022-05-28
  • 三文魚鮫
2022-05-28 451 瀏覽
有日去大圍食lunch,又唔想食米線又唔想食茶記,行行下係村屋到見到有間居酒屋!睇睇lunch menu,有拉麵,定食,丼飯,價錢合理一於試試。點左個雞肉串丼飯,買相好靚,開頭仲擔心食唔晒,叫咗小飯,點知原來好細碗😅朋友正常份量都覺得細碗,男士未必夠飽。個飯有五支串燒,分別係玉子燒;釀雞翼;燒雞軟骨;汁燒雞肉串同免治雞肉棒!相當豐富,味道正常正常,因為應該大部份都係凍肉店買到,同可能lunch 都係燒定,感覺唔夠火喉,但一次過食到五款唔同既串燒,感覺好滿足既!個餐包咗小食,當日係泡菜牛脷,仲包汽水。

個餐包咗小食,當日係泡菜牛脷,仲包汽水。
2022-05-09 428 瀏覽
店細細入到去都有日式居酒屋feel我地坐左係吧枱都幾舒服Total用餐時間係個半鐘Keep住有客人出出入入Total大概可以接4-5枱客得一個中年女人做樓面今日紅日都生意唔錯雖然有啲忙但姐姐帶住口罩都見到佢keep住有笑容勁有禮貌服務態度非常好所以雖然上菜都等左一陣但都覺得係值!食物唔錯鰻魚飯cp值高係啲飯硬左啲雞泡魚乾正👍🏼👍🏼👍🏼餃子🥟脆卜卜雞翼油左啲未入味其他食物都唔錯不過用「橋頭」嚟做前菜都幾特別😂😂😂😂會再返去食多次見到隔離枱啲魚生飯都好似好吸引
店細細
但姐姐帶住口罩都見到佢keep住有笑容
勁有禮貌
服務態度非常好
所以
雖然上菜都等左一陣但都覺得係值!
食物唔錯
會再返去食多次
見到隔離枱啲魚生飯都好似好吸引
2022-05-09
2022-05-04 603 瀏覽
昆蟲愛好者聖所🎉🥂🪅食物質素完全超出預期,師傅製作用心,特別提供三隻蟲予客人食用,怕客人吃不飽或蛋白質不足,十分貼心,會推介給昆蟲愛好者。🥰已報食環。🤗
昆蟲愛好者聖所🎉🥂🪅

已報食環。🤗
外賣送餐
疫情甘耐😷冇得飛返家鄉,唯有靠食大圍高質黃店頂頂癮💛高cp 值,叫多啲刺身串燒都唔洗就住就住💸一個set 就足以食飽飽你🐽午市套餐🍽$98-$268 (供應至3pm) 2 串燒🍢 + 主菜 🍱+ 飲品🍹: $118串燒🍢🔖塩燒雞腎🐥 (7.0/10.0)好香燒烤味煙燻味🔥大部分都好爽口但係有啲位有根會韌🤨🔖明太子玉子燒🥚🏆(9.5/10.0)必叫‼️明太子醬落得勁多🤤勁足料玉子燒得啱啱好👍🏻一啲都唔會老🔖月見免治雞肉棒🐣(7.5/10.0)雞肉棒燒得乾咗少少😕不過點埋個鵪鶉蛋同豉油就香口返啲😉🔖流心芝士魚餅🐟(9.0/10.0)魚餅口感煙韌👅芝士又香又流心🧀如果厚身啲啲就仲正🤤主菜🍱🔖塩鹽牛舌丼 👅(6.5/10.0)牛舌淋身😽但鮮味欠奉😕成個飯好乾😵要問staff 加醬撈飯先食到🤭🔖火灸三文魚親子丼🍣🏆(10.0/10.0)必叫🏆火炙三文魚逼曬啲魚油出黎🤤滲曬落啲飯度好香!三文魚仲要超厚切😻超正啊!🔖味付豚之軟骨飯🐷 $64 (8.5/10.0)大件夾抵食👍豬軟骨炆得好淋好入味#️⃣💡Hashtag Tips: ❌建議叫拉麵🍜麵質湯底都麻麻,唔算出色😕___________________

午市套餐🍽
$98-$268 (供應至3pm)

2 串燒🍢 + 主菜 🍱+ 飲品🍹: $118

串燒🍢
🔖塩燒雞腎🐥 (7.0/10.0)
好香燒烤味煙燻味🔥大部分都好爽口但係有啲位有根會韌🤨

🔖明太子玉子燒🥚🏆(9.5/10.0)

🔖月見免治雞肉棒🐣(7.5/10.0)
雞肉棒燒得乾咗少少😕不過點埋個鵪鶉蛋同豉油就香口返啲😉

🔖流心芝士魚餅🐟(9.0/10.0)
魚餅口感煙韌👅芝士又香又流心🧀如果厚身啲啲就仲正🤤

主菜🍱
🔖塩鹽牛舌丼 👅(6.5/10.0)

🔖火灸三文魚親子丼🍣🏆(10.0/10.0)

🔖味付豚之軟骨飯🐷 $64 (8.5/10.0)
大件夾抵食👍豬軟骨炆得好淋好入味

________________________
📌環境: 8.0/10.0
舖頭用原木設計,再加上日式居酒屋裝修,非常有格調🪵

📌推薦: 8.5/10.0
呢個價錢食得甘豐富🤤平平地當自己去左轉日本🇯🇵啦

📌風流居酒屋
大圍大圍村第3街32號地舖

#hashtag美食 #hashtag十八區 #hashtag大圍 #hashtag居酒屋 #hkfoodie #香港美食 #大圍美食 #香港串燒 #大圍串燒 #屯馬綫美食 #屯馬綫串燒 #japanesefood #大圍黃店 #屯馬綫黃店 #hkfoodies
  • 明太子玉子燒
2022-03-15 548 瀏覽
現時疫情嚴重,最好都係買外賣返屋企慢慢享受下晚上收工返屋企都8點,上網睇到原來呢間居酒屋可以免運費送到樓下,咁好過叫Foodpanda啦,等左一陣就打黎約係大堂交收,送黎果時用保溫袋裝住,所以仲熱辣辣,呢個位加分1. 左口星鰻丼: 火炙過表面啲油脂出哂黎,撈埋醋飯黎食岩岩好中和返無咁油膩,好滿足!2. 安格斯牛肉伴麵:麵質好彈牙,黎到已用醬汁撈定,甜甜地好惹味,加埋個生蛋黃一齊食,真係好邪惡牛肉燒到剛剛好半熟,所以肉質好Juicy,而且好有牛肉味。附餐送前菜及味噌湯,正正常常都OK整體黎講,可以Encore
現時疫情嚴重,最好都係買外賣返屋企慢慢享受下

牛肉燒到剛剛好半熟,所以肉質好Juicy,而且好有牛肉味。

附餐送前菜及味噌湯,正正常常都OK

整體黎講,可以Encore
2022-03-02
15 分鐘 (外賣送餐)
  • 安格斯牛肉伴麵
  • 左口星鰻丼
我地係18:43 order 左蒲燒鰻魚飯$88同左口魚星鰻飯$128等到19:02 店員出來說煲緊飯要等耐少少聽到另外一個亦等緊的人話「冇飯又接order?」我地都好認同但又有咩辦法 唯有希望佢個電飯煲係quick cook我地企喺門口等到19:25 終於都有跟住....返到屋企(只係10分鐘後)打開,左口魚星鰻既飯係偏少,冇一碗飯 少過之前既份量(煲左又唔夠飯?)唔緊要蒲燒鰻魚飯既飯係 凍既!仲一舊舊 同硬架 係硬有D結埋一舊用匙羹大力切開先食到你話呢D係唔係啱啱煲好既飯?唔講係因為煲飯要等都算企喺門口等45 分鐘都算返到去正常好食就ok 喇點解要咁做野?因為煲飯要等最後將咁樣既飯比人?唔係咁下嘛咁點撐你地既呀??好離譜wor
我地係18:43 order 左
蒲燒鰻魚飯$88同左口魚星鰻飯$128
等到19:02 店員出來說煲緊飯要等耐少少
聽到另外一個亦等緊的人話「冇飯又接order?」
我地都好認同
但又有咩辦法 唯有希望佢個電飯煲係quick cook
我地企喺門口等到19:25 終於都有
跟住....返到屋企(只係10分鐘後)
打開,左口魚星鰻既飯係偏少,冇一碗飯
少過之前既份量
(煲左又唔夠飯?)
唔緊要
蒲燒鰻魚飯既飯係 凍既!
仲一舊舊 同硬架 係硬
有D結埋一舊用匙羹大力切開先食到
你話呢D係唔係啱啱煲好既飯?
唔講係因為煲飯要等都算
企喺門口等45 分鐘都算
返到去正常好食就ok 喇
點解要咁做野?
因為煲飯要等最後將咁樣既飯比人?
唔係咁下嘛
咁點撐你地既呀??
好離譜wor
2022-03-04
45 分鐘 (外賣自取)
2022-01-19 413 瀏覽
冇堂食 買外賣仲要收我加一都算 點解零頭唔係唔收 而係加到變成整數 如果係咁就唔止係加一啦 重要加埋湯都係得半碗面 食個雲吞麵都大碗過佢囉 可能都知自己份量細 所以加多啲鹽當係俾足料 唔會再幫襯囉
冇堂食 買外賣仲要收我加一都算
點解零頭唔係唔收 而係加到變成整數 如果係咁就唔止係加一啦
外賣自取
2022-01-03 478 瀏覽
黎間係食過最難食嘅拉麵,個湯無味嘅!啲面淋嘅好似公仔面咁,個糖心蛋爛嘅🥲🥲個生薑豬肉飯係吉野家個啲牛肉飯🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️真心覺得唔好食🥲🥲🥲🥲🥲
2021-12-15 638 瀏覽
今日難得去咗大圍,就梗係要食大圍嘅當地最出名嘅嘢!就係呢一間風流居酒屋🏮呢間餐廳喺大圍嘅火車站附近,行幾分鐘就到,非常方便!喺遠處就會望到呢間風流居酒屋好有日本嘅風格!走咗入去食下野😍食日本嘢梗係要食拉麵啦!🍜今次就叫咗一份海老Max拉麵 $98👍🏻入面嘅配料都好多,有羅氏蝦,香蔥,叉燒,櫻花蝦!!我自己好鍾意呢個羅氏蝦,真係大大隻同埋好飽滿!重點嘅係非常鮮甜新鮮😊另外,因為呢個湯底加埋櫻花蝦嘅香味,所以成個味道好濃郁!且除咗海鮮之外,呢度嘅叉燒都好好食,厚薄適中!整體來講,我好鍾意呢間風流居酒屋,性價比好高而且真係有置身於日本嘅感覺非常有風味!

另外,因為呢個湯底加埋櫻花蝦嘅香味,所以成個味道好濃郁!
且除咗海鮮之外,呢度嘅叉燒都好好食,厚薄適中!

2021-12-14 321 瀏覽
午餐去大圍行個圈唔知食咩好誤打誤撞係OpenRice search 日本野食去到一日橫街中的店鋪辛苦一朝,當然想食午餐一頓日本餐最怕吃唔飽肚餓果間通常都會點魚生飯多過壽司今日脆脆地點個魚生飯試試午餐套餐有味噌湯,普通野有舊泡菜牛腩做前菜就比較小見質地味道都算不過不失架主菜- 雜錦魚生丼係丫點最平果份,估到份量都有咁多平時好驚飯多個魚生今次終於平衝少少有成五種魚生真係對得住個價錢架總結:裝修家庭式裡面有油吧位包埋枱一班frd食都幾開心燈光就一點暗好評係比佢個性價比的😌

午餐去大圍行個圈唔知食咩好
誤打誤撞係OpenRice search 日本野食
去到一日橫街中的店鋪

辛苦一朝,當然想食午餐一頓
日本餐最怕吃唔飽
肚餓果間通常都會點魚生飯多過壽司
今日脆脆地點個魚生飯試試

午餐套餐有味噌湯,普通野
有舊泡菜牛腩做前菜就比較小見
質地味道都算不過不失架

主菜- 雜錦魚生丼
係丫點最平果份,估到份量都有咁多
平時好驚飯多個魚生

包埋枱一班frd食都幾開心
燈光就一點暗
好評係比佢個性價比的😌
2021-12-10 334 瀏覽
大圍區,真係多咗好多餐廳,而且唔好睇小大圍區,真係都可以搵到好多優質嘅餐廳!其中一間今日食lunch嘅時候發現到真係非常興奮!!本身自己好鍾意食日本嘢,見到呢一間風流居酒屋就即刻入咗去試吓😍❤️我自己今次叫咗呢一份左口星鰻丼!一望到呢個賣相就已經非常吸引,有好大條嘅星鰻!而且仲要係兩條大大條擺喺面前,真係已經非常吸晴🤤重點嘅係,星鰻真係比普通嘅鰻魚更加美味!鮮甜味十足,而且配合埋小小嘅醬汁,擺入口嘅時候油脂分泌極佳!令到成個口腔都充斥着鰻魚嘅味道😍😍再加埋有左口魚喺度,令到成個丼飯都非常好味!