2020-06-09
黃大仙嘅黃店就嚟幾乎畀小編食盡喇,唔知大家有無留意呢?🤨今次小編又嚟到竹園街市食最後一間係街市入面嘅黃店,餐廳名就叫做「食住上」。雖然小編去到門口唔太留意到有餐牌🤔,但都見到一個個大型餐單都寫左唔少野食,一時之間有啲亂😵。不過餐廳就有一樣野比較特別,就係手抓餅🌮,特別就一定要試下啦🤤。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈特色手抓餅D. $29呢一款手抓餅小編第一次食,見到個餅咁脆都好想即刻襯熱食🥵,唔係過一段時間味道同口感就會下降。拎到上手先知原來唔係好熱,本身入面嘅餡都可以凍食👄,用料豐富,一啖放入口啲醬汁噴哂出黎💦,食得小編好尷尬😧。而小編叫嘅呢款係有蟹柳,蟹籽,青瓜絲同雞粒,入口清涼又爽口,蟹籽加青瓜連埋脆餅,入口索索聲🤯。呢款台式手抓餅絕對要慢慢品嘗👍,CP價亦都好高,只係29蚊💰。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈肥牛炒烏冬 $35用XO醬炒出黎嘅烏冬味道上一定有保證👍,辣辣地味道唔算太差👌,不過炒出嚟嘅麵身仲有少少濕淋淋嘅感覺🤔,食唔到有炒香而帶點乾身嘅烏冬🙁。肥牛不過不失,但都有一兩塊係咬唔開,變相就有啲失色🧐。賣相方面,應該落好多豉油調調味🧂,炒出嚟味道無咁濃,炒出嚟嘅顏色亦較淺
🎈特色手抓餅D. $29
🎈肥牛炒烏冬 $35
用XO醬炒出黎嘅烏冬味道上一定有保證👍,辣辣地味道唔算太差👌,不過炒出嚟嘅麵身仲有少少濕淋淋嘅感覺🤔,食唔到有炒香而帶點乾身嘅烏冬🙁。肥牛不過不失,但都有一兩塊係咬唔開,變相就有啲失色🧐。賣相方面,應該落好多豉油調調味🧂,炒出嚟味道無咁濃,炒出嚟嘅顏色亦較淺,有別於其他😌。
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
餐廳提供咗好多唔同菜式畀街坊去選擇,不過如果有更清晰指示小編諗食客會睇得舒服😊。而小編覺得餐廳嘅手抓餅比較值得推介🙌,除咗有自選配料之外,仲有特色款式選擇📄,比較適合年輕人口味🙆♂️🙆♀️。