2014-03-17 1009 瀏覽
今日真係學識個嬲字點寫。入到去個內地侍應強逼我坐係中間既位置。係,我得一個人,但你成間野無人我想坐邊對你真係有影響嗎?假設你有你既理由,咁客氣啲都得掛?你達張meun落枱叫我坐係到?我係客,我俾錢入黎買啲咁worst既service.現場實:成班內地侍應勁大聲傾用普通話傾邊到按摩舒服。食物方面,我order左lunch 餐牌既冷面,我5明點解無餐飲跟住個lunch又迫人淨係睇lunch 餐牌?我唔可以lunch食燒烤?個冷面係好大的,不過若自己5加調味就會好似食過梗河既面咁...配菜幾片青瓜幾片白蘿蔔幾片牛展?Kimchi即好dry,未食過如此dry的kimchi...服務如此,食物又不是特別優質,不會再來了
今日真係學識個嬲字點寫。

現場實:成班內地侍應勁大聲傾用普通話傾邊到按摩舒服。

服務如此,食物又不是特別優質,不會再來了
2014-03-17
2014-03-13 861 瀏覽
入座時間約晚上8:45,柯打「泡菜湯飯」,「海鮮湯飯」,「韓式炒粉絲」。好後悔無先睇食評。食物方面我真係估唔到泡菜湯飯竟然會有午餐肉+腸仔,啲湯俾粉絲吸乾咁滯。服務方面唔好意思,我真係發覺唔倒有呢樣野存在。食食下野個炒粉絲,佢行埋嚟收咗支辣椒醬,兩個湯飯都未到,佢又行埋嚟收咗啲筷子匙羹,枉佢仲夠胆收人地10%服務費。總結如果你平時谷埋谷埋一肚氣想搵人出氣,呢度可能係一個好地方。
好後悔無先睇食評。

食物方面

服務方面

總結
如果你平時谷埋谷埋一肚氣想搵人出氣,呢度可能係一個好地方。
嗰日我兩點去到,個侍應比左個lunch menu我,咁我就ordered 石窩飯($48)。隔左一分鐘後,有對中年男女坐我隔黎,主動問侍應要tea menu,又ordered石窩飯(平啲) 我見到就即時問侍應可唔可以改左我張單做下午茶,佢望一望之後話唔得。我問佢個飯有無分別,佢同我講話我個午餐會大啲。對中年男女好好人,同我傾計,話比我聽其實無分別。結果,石窩飯黎左後,我哋比較過,係完全一樣。我politely再次問侍應,因為佢明顯欺騙/hea我囉。我問點解其他客人叫茶餐(遲我一分鐘),但係我2:00 佢地比午餐menu我。點知,佢態度勁差,話我下次想叫茶餐,唔該遲啲入黎,佢唔會改我張單(重覆再重覆,語氣差,面口差)。我就好calm話番比佢聽,下次客人2:00入黎,可以主動話比佢哋聽,可以叫tea set。我最後比$48,即使我覺得唔被尊重。呢間餐廳服務唔誠實,處理客戶查問態度差,我以後都唔會再反去。佢地因為$5而無左個客,失去信譽,只可以話佢地有啲傻,唔識計數囉!~To conclude: The waitresses were dishonest to me. Their attit

To conclude: The waitresses were dishonest to me. Their attitude towards my enquiry was really bad. They purposefully didn't give me the tea menu so I had to pay more than I should (found out from other customers). So yea, I will never ever go back again and I shall never recommend it to anyone.

2014-01-07
1 分鐘 (堂食)
傍晚時分,隨意地乘巴士來到第一城。近年第一城變化可真大,商場及街市相繼翻新,跟三年前、我們搬遷前相比,可謂改頭換面不少,現在的規模絕不遜於大型商場。令我驚喜的是還引入很多新餐廳食肆,「唉~點解要搬走咗先開咁多嘢食呢!?!??!」遊走於萬綠叢中,最後仍屬意曾令二人愛翻、繼而失望的《食客 韓食一番地》…《食客 韓食一番地》又再次新裝,還拓展業務至三個相連的舖位(記得另外兩個舖位原是運動用品店及髮型屋啊),厲害厲害。跟昔日街坊式的裝潢相比,現在以白牆磚及深色木傢俱為主,的確多了幾分型格。被安排於四人桌就座(店子不設二人座啊!!),與陌生的搭檯食客可謂零距離,感覺有點怪怪的(就似身在《大家樂》般啦!)。純吃飯還可以,聊天則不太方便。每檯桌子上均設有韓式烤爐喔!!不過由於昨晚已來了一場BBQ,故放棄之。menu也是全新設計的…中、英、韓文對照,且每道菜式均附上圖片作參考。兩口子點了$225的石頭飯餐(供二至三人),套餐包括雜錦石頭飯、人參雞湯、韓式傳統炒年糕及韓式炒粉絲。先來的是附送的泡菜、菠菜及芽菜,前者不辣,後兩者的味道較淡。幸而蘿蔔胡椒蛋花湯清甜暖胃,喝後亦沒有口渴感。韓式炒粉絲,配料有胡
傍晚時分,隨意地乘巴士來到第一城。
menu也是全新設計的…
韓式炒粉絲,配料有胡蘿蔔、菠菜、冬菇、洋蔥及薄牛肉片,以套餐來說,這個份量的確喜出望外。韓式粉絲依然煙韌,可惜調味方面比從前退步了。「無以前咁好食喇!!!」於是,他拿起桌上的甜辣醬,一股勁兒的加進碗裡去。
韓式傳統炒年糕,除了滿滿的甜辣年糕醬外,還有韓式魚片、椰菜、胡蘿蔔及洋蔥啊。軟糯的韓式年糕,感覺不俗,不過個人覺得我很久前自家製的韓式炒年糕比之更辣更惹味喔!

吃畢兩道小食後,待了片刻,見比我們遲來的食客之食物也全都端上,於是跟侍應「催單」,喔喔喔!!似乎真的漏單了。(另外一檯也同樣遇到「催單」的情況,不過他們最後決定不等,結帳離開)
幸好侍應不是「聽咗就算」、「真係有聽我哋嘅訴求」,「催單」後沒多久,她們便端來我們的雜錦石頭飯。本身已有大量胡蘿蔔、菠菜、冬菇、芽菜等等,兩口子還加$5多加了牛肉。加入甜辣醬,撈呀撈,他說「嗯,呢個幾好味喎!」

嗯嗯,每道均多菜少肉、又可滿足辣舌頭,絕對是我愛吃韓國菜的原因之一。
吃過石頭飯,人參雞湯便剛好送來。

仍在沸騰著!!!!
將原隻燉雞刺破,肚內的糯米、紅棗緩緩流出,隨後他不費吹灰之力、輕輕地敲敲敲,瞬間把連骨的雞肉變成雞絲,就似一客綿綿的人參雞「粥」般。
連加一$254,一口氣嚐了四道菜、又吃得飽飽,雖然質素比之前遜,某些物亦不及尖沙咀韓國街食肆或《韓東子》的出品,不過「其實都幾抵食!」,總算是沙田友止「韓癮」的其中一個地方。

服務方面,店內侍應全都是中年、操帶鄉音廣東話的阿姐,不少食客也聽不懂她們說什麼。其中幾位更為新手,雖然奉餐時有點混亂、亦非笑容滿面,但尚算有禮,揚手時也有即時反應,整體表現合格。
2014-01-02 463 瀏覽
好耐無去幫襯哩間韓國野出奇地唔需要等位但明明有其他 都要同人搭D位又迫喎 真係坐得麻麻地~今次叫左個SET石頭鍋飯+人蔘雞湯配炒粉絲+海鮮薄餅石頭鍋飯 有雞肉+魷魚但有d雞肉勁大塊 好明顯無切到.人蔘雞湯 幾香的好大隻雞 雞入面有d糯米飯不過味道可以稍為濃返少少紫菜牛肉卷 牛肉有少少硬之前食開傳統個隻都係傳統個隻好味d.炒粉絲 好好味啊好鍾意食 炒得幾好海鮮薄餅 有四大塊我真係好鍾意食的不過認為太多蔥喇 哈哈哩兩樽野飲真係不得了真係好飲的 但價錢真係可以平返少少一樽要$20 兩樽就$28即係焗你要兩樽~最後 落order位阿姐真係唔係好掂我問:個set話有配菜 咁姐係咩配菜啊? 係咪有得選擇?她說:得架喇~我地會跟架喇。到所有食物都齊 食到一半的時候我問:我order左個set 但配菜未黎啊她說:係喎~唔記得左tim態度麻麻地 工作時又唔跟足d亞姐做野真係唔多OK~
好耐無去幫襯哩間韓國野
出奇地唔需要等位
但明明有其他[木台] 都要同人搭[木台]
D位又迫喎 真係坐得麻麻地~

今次叫左個SET
石頭鍋飯+人蔘雞湯配炒粉絲+海鮮薄餅
石頭鍋飯
石頭鍋飯 有雞肉+魷魚
但有d雞肉勁大塊 好明顯無切到.
人蔘雞湯
人蔘雞湯 幾香的
好大隻雞 雞入面有d糯米飯
不過味道可以稍為濃返少少
紫菜牛肉卷
紫菜牛肉卷 牛肉有少少硬
之前食開傳統個隻
都係傳統個隻好味d.
炒粉絲
士多啤梨奶+香蕉奶
哩兩樽野飲真係不得了
真係好飲的 但價錢真係可以平返少少
一樽要$20 兩樽就$28
即係焗你要兩樽~

最後 落order位阿姐真係唔係好掂
我問:個set話有配菜 咁姐係咩配菜啊? 係咪有得選擇?
她說:得架喇~我地會跟架喇。

到所有食物都齊 食到一半的時候
我問:我order左個set 但配菜未黎啊
她說:係喎~唔記得左tim

態度麻麻地 工作時又唔跟足d
亞姐做野真係唔多OK~
2013-12-29
石頭鍋飯
人蔘雞湯
紫菜牛肉卷
炒粉絲
海鮮薄餅
2013-11-19 375 瀏覽
睇完食評都諗住以身犯險 , 果然符合預期中伏.張枱大小同快餐店差不多 , 勉強可以同時放兩個盤 ,  如果真係食韓燒 , 開埋個入枱式爐就....  , 大家可能要食快d , 否則放唔到食物.先試人參雞湯 , 黎到變左人參鑼米粥 , 雞鞋粥咸 , 真係食到... .HK$65 碗冇味少餸的冷麵 , 又係未食過如此...
睇完食評都諗住以身犯險 , 果然符合預期中伏.

HK$65 碗冇味少餸的冷麵 , 又係未食過如此...

2013-10-05
2013-09-06 259 瀏覽
一早去威尔斯探病, 知道醫院無啖好食, 走去第一城搏一搏, 見到有間韓式茶餐廳, 晚上會如其他韓國菜館有燒烤, 但居然有早餐提供, 實屬罕見, 款式有6-10款, 由港式到韓式都有, 平時早餐食慣港式茶餐, 我於是點了一個韓式早餐紫菜飯捲Kimbap, 包一個即做炒蛋, 有個本地姐姐係大堂即煮, 侍應是位很潮的韓國哥哥仔, 識講廣東話, 或者是太子爷吧?筷子是韓國傳統的綱筷子, 這是很多本地充韓店沒有的啊. 紫菜飯捲長長的, 內有芝麻, 蛋絲及配菜, 味道不錯, 且很健康營養, 只是本身不是熱食, 有些人會不喜歡吧?餐茶選押更豐富, 除了港式coffee, 奶茶, 檸茶檸水, 還有韓國的柚子茶, 紅棗茶, 五味子茶等等, 我要了紅棗茶, 女性有時要補一補呢, 臉色紅潤得人喜愛!
紫菜卷炒蛋早餐
$35 (早餐)
紫菜卷炒蛋早餐
2013-02-13 160 瀏覽
本來打算食La Kaffa, 但初四什麼都無開,見這間開了就大可一試…哪知第一次食評就這樣orz叫了芝士拉麵和炸醬麵,等勁耐都未到。叫侍應跟下,點知話無落單唯有食下泡菜等,但泡菜太酸,味道balance唔到…等左好耐個芝士拉麵終於出現,結論係自己煮個"辛拉麵"的芝士公仔麵仲好味,而且平好好好好多!到炸醬麵,個汁麻麻,唔會話好好味又唔會話好難食,但就膩左啲。但咁樣一個麵半點兒肉都無,又唔係好好味,真係唔值。另外,餐廳桌面的setting 有待改善,明白要兼顧韓燒個爐,但桌面連一碗麵也不能放置於面前,未免也太不舒適了。

唯有食下泡菜等,但泡菜太酸,味道balance唔到…

2013-02-13
2012-12-30 88 瀏覽
今日喺嚴冬中覓食,眼見周圍食肆都無乜新鮮感,就諗住試下新裝修完嘅韓食一番地 (天)。我哋一行二人喺餐廳出面睇到D野食相都幾吸引,價錢偏貴但仍算合理,於是咪諗住入去。見到門口無服務員,我哋就行入去問個阿姐:「唔該,有無兩位?」點知個阿姐一聽到就面有不悅,一手推咗我哋兩個出去,用無禮同唔耐煩嘅語氣,話:「要入嚟就出番去攞飛先啦! 好唔好───?!!!」嘩,我心諗:「呢間嘢乜做到咁高檔,連客都一手推出去,仲要咁有氣焰...」唔理點都好,無理由因為依D唔高興嘅事影響自己心情架,於是等咗無耐就入咗去。入到去,叫咗兩個set,都係石鍋嚟嘅。點知個鍋黎到,裡面D飯雖然聞到d韓國味,但係食落呢,就大失所望。D飯一來食落又無聞到嘅咁好味,而且問侍應攞野又唔睬人,睬個陣又粗聲粗氣,好似鬼唔望個客食完唔好再番黎咁。於是都唔知食咗D乜,最飽係一肚氣,埋單個陣真係唔想俾錢。其實,價錢又豈會係一個問題,食物質素仲係其次,最重要嘅都係服務。即使味道有錯,或能改之; 服務差劣,而不求進步,有錯不改而不能善莫大焉,實在是有違飲食界的生存之道。今時今日嘅服務態度,唉... 哀哉。

於是都唔知食咗D乜,最飽係一肚氣,埋單個陣真係唔想俾錢。

今時今日嘅服務態度,唉... 哀哉。
2012-12-30
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
聖誕節
2012-12-19 90 瀏覽
晚上家裡沒飯吃, 到樓下商場找吃.見到韓食一番地裝修過, 由一個鋪位增至兩個鋪位, 想必定是人氣急升, 賺錢了.其實他剛開張時試過一次, 有感不知所謂, 又貴又不好吃, 我們家早已blacklist他了.這次給他機會是看著鋪面改善, 以及人流增多而給的.點了個石鍋飯($52)加雞肉($5) 及牛肋骨湯飯 ($65).先說石鍋飯.石鍋飯的石鍋是不熱的, 所以內裡的東西的溫度也....以前石鍋飯有店員為客人加醬拌勻, 現在, 自己做吧.醬料都放在桌上, 只有魚露和甜辣醬, 並沒有醬油. 加在飯裡沒什麼顏色.味道方面, 沒味道!!再說牛肋骨湯飯更令人氣憤!溫度方面, 熱是熱啦.味道方面, 同樣是沒味道, 那個湯像滾水!!!舉手向店員查詢, 得到的答案是..."你自己放鹽吧!"這是什麼一回事? 調味的工作不是廚師的工作嗎? 不夠味不要緊, 但沒味道是不能接受的!!店員說, 廚師每天都是這樣熬湯, 味道就是這樣.....!?!另外, 牛肋骨都是骨, 只有很少肉.真是非常後悔給他機會!
晚上家裡沒飯吃, 到樓下商場找吃.

這次給他機會是看著鋪面改善, 以及人流增多而給的.

先說石鍋飯.
石鍋飯的石鍋是不熱的, 所以內裡的東西的溫度也....

以前石鍋飯有店員為客人加醬拌勻, 現在, 自己做吧.
味道方面, 沒味道!!

再說牛肋骨湯飯更令人氣憤!
溫度方面, 熱是熱啦.
味道方面, 同樣是沒味道, 那個湯像滾水!!!

舉手向店員查詢, 得到的答案是..."你自己放鹽吧!"

另外, 牛肋骨都是骨, 只有很少肉.

真是非常後悔給他機會!
2012-12-18
2012-11-01 49 瀏覽
店舖裝修前有去過,食物都ok,服務ok,店舖小小竟然有專人會禮貌問要不要幫食客將石頭鍋飯醬油拌勻。裝修後舖面已經無上述服務,服務態度惡劣,例如:落單後會有order紙放在枱上,發現order同我落單有出入,伙記仲要超級無禮貌回答,完全感覺受氣,非常失望。食物方面比以前差很遠,石頭鍋飯只係暖唔夠熱,完全失敗!配菜唔自己問係無比你,完全不可接受。我係唔會再去!
我係唔會再去!
聽講話最近轉左手,冇計,啲商場係咁加租係要裝修下架喇,但係我好似見到都係同一個老細,所以我相信係冇轉手的。不過新裝修後變得可以韓燒咁,賺多瓣!!今晚兩個食,由於口碑越來越差,當然係唔駛等位。坐位安排得唔好,明明有位都要你迫埋同其他人一齊搭枱,話要調位就問你係咪食燒烤。落單分左三次,次次落到一半就走左去理其他人,已經有啲谷氣啦。總共叫左四樣嘢,有韓式炒年糕,韓式素麵,豆腐餅同埋韓式紫菜卷。啲嘢食水平一般啦,不過不失,就係覺得廢到只要你有嗰支辣醬就可以响屋企整,完全冇特色。不過價錢對比尖咀天文台道幾間地道韓式餐廳有過之以無不及。要補充一句服務態度真係好有問題,我多次聽到佢吔响度細聲嘲笑其他枱啲食客,放碗碟又啪啪聲,紙巾都冇張,我叫加水時拎住個水壺埋嚟又走去理左其他人,服務態度好鬼輕佻,我諗佢吔真係諗住第一城佢獨巿,唔憂做。以後會少去!!!!
以後會少去!!!!

2012-10-30
2012-10-22 8 瀏覽
第一次試,一共叫左三樣野:1)燜雞翼:menu 上英文寫 sweet and spicy chicken wings. 出黎既係李錦記豉油雞汁!成日自己整,一定冇搞錯!而且陣味似番熱左唔止一次,肉質亦已變梅。2)韓式海鮮炒粉絲:主菜價錢,前菜 size. 同 menu 唔 match 就梗,仲要係微波爐叮既 (因為外熱內涼)!怪唔知兩分鐘上菜!3)石頭飯:飯係爛既!餸底冇任何汁,問佢拎辣醬,佢指下檯面。一試... 腸粉辣醬?最終俾左一百七十幾蚊,然後要去美好食多個餸平衡一下。
第一次試,一共叫左三樣野:

最終俾左一百七十幾蚊,然後要去美好食多個餸平衡一下。
2012-10-07 8 瀏覽
諗唔到食咩好,行過韓食一番地唔係好多人等位喎,自從新裝修後都無黎過,一於試下有咩變先。等左十分鐘倒就有位了,唔使諗梗系食石頭窩飯,其他啲麵食之前食過唔多得。一坐落,侍應就放低茶同泡菜,賣相認真麻麻,泡菜好乾,睇黎應該一早放左出黎。味道ok,不太酸同辣,比百佳賣的好吃。蛋花湯,有少許蛋絲同蔥粒,好鹹,而且好凍,不喝也罷。主角牛肉石鍋飯到了,個鍋使唔使咁爛,好心老闆就換左佢啦,影響食欲。入面有肥牛片,菠菜,紅蘿蔔絲,紫菜,生蛋等,自己加辣醬同蔴油撈黎食。基本上成個飯都係無味,全靠枱面上嘅辣椒醬同蔴油去調味,真係食唔出有幾正宗……味道唔差嘅,但係食咁多油好不安囉。四十七蚊個餐,話貴唔算,但唔多值囉,零service,想要斟下茶都無。

蛋花湯,有少許蛋絲同蔥粒,好鹹,而且好凍,不喝也罷。

2012-10-05
10 分鐘 (堂食)
2012-09-30 9 瀏覽
差到冇朋友!辛麵明顯用農心辛辣麵煮,算!最失敗係完全沒配料,得爛菜幾條,煮得難吃過屋企自己煮!石頭飯用很爛既白米飯做底,配料份量少的可憐,爛!味道更爛!爛爛爛爛爛爛爛爛爛(不要浪費我的時間!)
差到冇朋友!
石頭飯用很爛既白米飯做底,配料份量少的可憐,爛!
味道更爛!
爛爛爛爛爛爛爛爛爛(不要浪費我的時間!)
2012-09-30