2025-05-09 279 瀏覽
隔左太耐無去新北江商場,行過食上海菜嘅食遇上海料理,價錢親民,覺得食物款式唔錯,就入嚟食個午餐啦~上湯韭菜水餃擔擔麵         擔擔麵份量都好多,麵質柔軟帶麵粉香,擔擔麵湯底有花生碎、肉碎、蒜蓉、香蔥,肉碎香甜,依個份量足夠二人食,可以分享俾另一半。韭菜水餃好大隻,滿滿餡料,韭菜新鮮且味濃,內裡唔乾身,食落好香有肉汁。上湯菜肉雲吞擔擔麵       上海菜肉雲吞比廣東雲呑大隻啲,依度啲雲吞餡料滿滿,肉味鮮嫩多汁,菜亦都好新鮮,呢碗同樣點左擔擔麵湯底,濃郁花生味、肉碎、蒜蓉和蔥花,口感好豐富,層次亦增加。可自由揀辣度、花生湯底、麻辣湯底或加$轉粗麵/年糕。上海小籠包         依間嘅小籠包係即叫即蒸,熱辣辣嘅上海小籠包,原汁原味,新鮮滿滿嘅餡料,湯汁好足料,一唔小心就會溢出嚟,充滿肉味,味道香濃好鮮甜。炸排骨         排骨炸得非常香脆,仍保留肉汁,唔會乾身,肉質軟嫩,椒鹽鹹鹹香香,好惹味。酸辣湯 上海酸辣湯較為濃稠,材料都幾多,肉絲、冬菇、豆乾等,口感豐富,酸酸辣辣好味。無糖可樂   食完炸嘢飲礶可樂,冰涼爽口,解膩解渴。
無糖可樂
食完炸嘢飲礶可樂,冰涼爽口,解膩解渴。

2025-05-08
酸辣湯
哩間雖然係小店, 但上海料理整得好好食好高質,而且價錢親民好抵食👍🏻👍🏻推介❤️🌶️紅油抄手紅油抄手外皮薄,豬肉口感滑嫩最正係個醬料😍😍😍😍由辣椒油、醋、蒜頭整成,味道香辣而且超級惹味🤟🏻🤟🏻一定要試下🥟上海小籠包小籠包超多湯汁🥹🥹🥹🥹湯汁好濃味而且做到個皮好薄👍🏻👍🏻點心師傅好利害餡料肉質鮮嫩♨️記得小心慢慢食🍞炸饅頭饅頭炸到金黃色,而且做到外脆內軟🥹🥹好好食,跟埋煉奶完全停唔到口🍲排骨炒年糕排骨炸得香脆,而且勁大份🤗🤗年糕用上秘製醬汁,炒到乾身🤤好食另外推介💕💕🥟上海鮮肉鍋貼🥣擂沙湯圓➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ 好味指數:😋😋😋😋😋環境指數:🪴🪴🪴🪴回頭指數:💖💖💖💖💖🔖 食遇上海料理 (天水圍)天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖

推介❤️

🌶️紅油抄手
紅油抄手外皮薄,豬肉口感滑嫩

🥟上海小籠包

🥣擂沙湯圓

好味指數:😋😋😋😋😋
環境指數:🪴🪴🪴🪴
回頭指數:💖💖💖💖💖

🔖 食遇上海料理 (天水圍)
天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖

2025-06-12 0 瀏覽
自從上次朋友帶過我嚟新北江食焗野,今次就等我帶👩🏻嚟食上海野🤣 呢個商場人流超多,最緊要係小店夠哂親民好抵食😚~1️⃣ 上海排骨粗炒🥢午市有🆓飲品~粗炒份量好多,加埋菜同菇類一齊炒🤣排骨大大件,金黃酥脆好誘人,食完勁滿足😌2️⃣ 酥炸雞翼擔擔麵🍜擔擔麵好出色‼️ 花生醬底🥜超濃郁😍麵條好彈牙又掛汁,一個價錢兩種享受,會唔會太抵呀😋3️⃣ 上海鮮肉窩貼🥟一份有4件~ 外皮唔太厚,窩貼底煎至焦脆,餡料全都是肉肉😍 啖啖肉好ᴊᴜɪᴄʏ💦4️⃣ 小籠包🔥食上海野點少得小籠包🤣即叫即蒸熱辣辣,而且皮薄餡靚,仲爆哂湯汁嫁🤭 一個人食哂一籠都無問題👍🏻

1️⃣ 上海排骨粗炒🥢

午市有🆓飲品~
上海排骨粗炒

粗炒份量好多,加埋菜同菇類一齊炒🤣
上海排骨粗炒

排骨大大件,金黃酥脆好誘人,食完勁滿足😌

2️⃣ 酥炸雞翼擔擔麵🍜

擔擔麵好出色‼️ 花生醬底🥜超濃郁😍
酥炸雞翼

麵條好彈牙又掛汁,一個價錢兩種享受,會唔會太抵呀😋

3️⃣ 上海鮮肉窩貼🥟
上海鮮肉窩貼

4️⃣ 小籠包🔥

食上海野點少得小籠包🤣

午餐
酥炸雞翼
上海鮮肉窩貼
2025-06-06 107 瀏覽
新北江有好多小店,當中食遇上海料理午飯時間相當多人,相信應該幾高質,決定一試。上海湯雲吞上海菜肉雲吞大大隻啲,餡料滿滿,菜非常新鮮,肉味香濃,咬落鮮嫩多汁。上海小籠包      小籠包即叫即蒸,上檯時熱辣辣,皮薄得黎仲好煙韌,餡料多得黎仲非常新鮮,咬落啖啖肉汁,非常鮮甜,搭配埋薑絲醋汁,風味更突出。上海鮮肉鍋貼鍋貼外皮唔會太厚,煎到金黃香脆, 入面餡料軟熟,菜同肉嘅比例剛剛好,咬落多汁,口感非常豐富。紅油抄手紅油抄手外皮夠薄,豬肉餡料口感鮮嫩,紅油不但香滑而且惹味。麻辣海蜇海蜇爽口彈牙,配埋麻辣醬汁,非常開胃,令人一啖一啖咁食過不停。白豆漿豆味非常濃郁,入口香滑,亦唔會太甜,食完重口味嘅食物飲返啖,非常清爽。

上海湯雲吞

上海鮮肉鍋貼

紅油抄手
紅油抄手外皮夠薄,豬肉餡料口感鮮嫩,紅油不但香滑而且惹味。

麻辣海蜇

白豆漿

2025-05-23 167 瀏覽
經過見到呢間餐廳幾多好評就試下嗌外賣試吓係咪真係咁好食外賣左個上海排骨菜飯(糖醋汁)我滿心期待返屋企食好嘢返到屋企打開盒飯一滴汁都冇乾爭爭我拎起晒啲上海排骨睇吓有冇啲汁索到落飯底到都係冇汁嘅堂食得兩個人外賣又係得兩個人唔係好忙啫唔使連汁都唔俾人掛?唔係我個人小氣我真係見到佢有汁好送飯我先諗住唔使咁乾而家要倒啲湯落去撈飯49 蚊已經唔係特別平又唔係特別大份味道普通到唔普通最多讚佢排骨嘅炸粉唔厚啲菜飯係我人生食過最小菜嘅菜飯加10 蚊酸辣湯有酸有辣味正正常常但真係冇咩料總結冇下次!!
經過見到呢間餐廳幾多好評就試下嗌外賣試吓係咪真係咁好食
外賣左個上海排骨菜飯(糖醋汁)
我滿心期待返屋企食好嘢
返到屋企打開盒飯一滴汁都冇乾爭爭
我拎起晒啲上海排骨
睇吓有冇啲汁索到落飯底到都係冇汁嘅

堂食得兩個人
外賣又係得兩個人
唔係好忙啫
唔使連汁都唔俾人掛?
唔係我個人小氣

啲菜飯係我人生食過最小菜嘅菜飯

加10 蚊酸辣湯有酸有辣味正正常常
但真係冇咩料

總結冇下次!!
上海排骨菜飯(糖醋汁)?
普普通通酸辣湯
上海排骨菜飯(糖醋汁)?+少菜少得可憐嘅菜飯
2025-05-23
5 分鐘 (堂食)
2025-05-21 129 瀏覽
嚟到新北江食唔到肉餅又食唔到漢堡包,唯有求其搵啲嘢食。 見到呢度食評唔錯就過嚟。 可能我唔識揀嘢食啦,發現啲嘢食好一般,好咸! 菜飯比較乾~ 不過舖頭個阿姐都幾好嘅,見到我哋食個麵太辣,主動問我哋使唔使洗一洗~
天水圍新北江商場平民高質上海料理😍😍 一碗麵大大碗都係四十零蚊😇😇 超抵食🤭 配埋小食豆漿,簡單又一餐🔸上海排骨擔擔麵上排骨炸得酥脆,而且內裏軟嫩,肉汁十足,擔擔醬香濃,有啲微辣,配合麵條,食咗真係唔想停。🔸花雕雞翼麵雞翼煮得剛好,花雕酒味濃郁,而且麵條彈牙湯底夠清😆🔸蒜泥白肉比起譚仔嘅蒜泥白肉有過之而無不及🥹 味道其實都幾相似 而且蒜泥都好多 比較欣賞佢嘅白肉採用腩肉片,但係唔多肥膏,反而爽脆嘅豬皮好彈牙好有咬口🤭 非常推薦‼️🔸小籠包小籠包皮薄餡多,咬開有湯汁流出,肉餡鮮美,係非常正宗嘅上海小籠包😍😍🔸手拍青瓜呢道小菜簡單又好味,青瓜拍鬆咗,味道入味,加上蒜蓉,清脆爽口,係開胃嘅好選擇👍
配埋小食豆漿,簡單又一餐

🔸上海排骨擔擔麵

🔸花雕雞翼麵
雞翼煮得剛好,花雕酒味濃郁,而且麵條彈牙湯底夠清😆

🔸蒜泥白肉

🔸小籠包

🔸手拍青瓜
2025-05-10 90 瀏覽
今日係最後一日係天水圍番工,Lunch同同事去左新北江食上海野呢間成日經過,就係賣雞蛋仔後面,叫左好多野食🐥花雕雞翼年糕 $51花雕雞翼好貼心切為單骨,非常入味酒味濃郁,年糕口感韌🐽上海排骨菜飯(糖醋汁) $49排骨酥脆有肉汁,糖醋汁酸酸甜甜好開胃,菜飯好大碗上海小籠包 $34/4隻小籠包皮薄多汁,價錢親民貼地蔥油海蜇 $29/細考慮到同事可能唔識得辣,所以叫左蔥油,我自己係想試麻辣不過蔥油好香非常下飯,海蜇好大塊,十分爽口,CP值十分高黑豆漿x 2 $24好夠凍唔會太甜,豆味濃郁,眼見黑豆漿比豆漿受歡迎下次可以黎試下鍋貼、銀絲卷、甜品
呢間成日經過,就係賣雞蛋仔後面,叫左好多野食

🐥花雕雞翼年糕 $51
花雕雞翼好貼心切為單骨,非常入味酒味濃郁,年糕口感韌

🐽上海排骨菜飯(糖醋汁) $49
排骨酥脆有肉汁,糖醋汁酸酸甜甜好開胃,菜飯好大碗

上海小籠包 $34/4隻
小籠包皮薄多汁,價錢親民貼地

蔥油海蜇 $29/細
考慮到同事可能唔識得辣,所以叫左蔥油,我自己係想試麻辣
不過蔥油好香非常下飯,海蜇好大塊,十分爽口,CP值十分高

黑豆漿x 2 $24
好夠凍唔會太甜,豆味濃郁,眼見黑豆漿比豆漿受歡迎

下次可以黎試下鍋貼、銀絲卷、甜品
2025-05-10
午餐
  • 蔥油海蜇
  • 花雕醉雞翼年糕
  • 上海小籠包
💫上海小籠包小籠包嘅肉餡鮮嫩多汁, 湯汁濃郁鮮美, 肉餡細膩, 皮薄而有韌性, 唔會輕易破穿, 湯汁完整保留, 搭配薑絲醋汁, 風味更突出💫上海鮮肉鍋貼鍋貼外皮煎至金黃香脆, 邊緣微微焦香, 豬肉內餡飽滿, 點上豆瓣醬簡直美味絕淪😋💫上海排骨炒年糕排骨外層香脆, 肉質保留少許韌性而又有軟綿口感, 恰到好處, 年糕切片後炒至金黃, 均勻地吸收醬汁更入味, 又不會過於厚重, 甜鹹適中, 口感軟糯而不黏牙💯👍💫上海菜肉雲吞雲吞粒粒都好大粒, 內餡鮮嫩多汁, 配上清甜湯底, 更加突顯雲吞本身嘅鮮味🥤黑豆漿 🥤白豆漿 正常水準, 抵飲
💫上海小籠包

💫上海鮮肉鍋貼

💫上海排骨炒年糕

💫上海菜肉雲吞

🥤黑豆漿 🥤白豆漿 正常水準, 抵飲

天水圍唔係得驚驚,仲有好多小店隱藏係新北江,今次去咗間好抵食嘅上海菜!⚪️上海小籠包$34/4隻爆汁小籠包,皮簿而唔易穿,啖啖肉汁,大推呀!🥜擂沙湯圓$28/4粒花生湯圓配上大量黃豆粉,湯圓好軟糯,飯後甜品大滿足!🍜口水雞酸辣湯麵$57雞件入味而且唔太辣,最出乎預期係雞皮同雞肉中間有一層啫喱😍而酸辣湯好足料,酸酸辣辣好開胃!大份抵食!🧄蒜泥白肉擔擔麵$51擔擔湯底好香花生味👍🏻蒜泥配上厚切白肉,送飯一流,小心口臭啊🤭🪼麻辣海蜇(細)$29細細碗,海蜇撈得又辣又野味🥛跟餐$8黑/白豆漿一支🍽️食遇上海料理 (天水圍)📍天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖

⚪️上海小籠包$34/4隻
爆汁小籠包,皮簿而唔易穿,啖啖肉汁,大推呀!

🥜擂沙湯圓$28/4粒
花生湯圓配上大量黃豆粉,湯圓好軟糯,飯後甜品大滿足!

🍜口水雞酸辣湯麵$57

🧄蒜泥白肉擔擔麵$51

🪼麻辣海蜇(細)$29
細細碗,海蜇撈得又辣又野味

🥛跟餐$8黑/白豆漿一支

🍽️食遇上海料理 (天水圍)
📍天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖
1️⃣ **上海排骨擔擔麵** 排骨炸得金黃酥脆,肉質嫩而不柴,擔擔麵醬香濃郁帶微辣,拌勻後每根麵條都裹滿花生香! 2️⃣ **上海粗炒**鑊氣十足!粗麵條彈牙,配甜醬油、肉絲和椰菜,簡單卻地道,重現老上海弄堂味道。 3️⃣ **爆汁小籠包** 皮薄餡多,夾起時湯汁晃動,先啜一口鮮甜肉汁,再蘸薑醋,完美~ 4️⃣ **蔥油海蜇** 海蜇爽脆度滿分!蔥油香而不膩,開胃前菜首選。 5️⃣ **紅糖棗皇糕** Q彈不黏牙,紅糖與棗香交融,飯後甜點完美句點。 **💡小貼士** ▫️粗炒建議加辣更過癮 ▫️小籠包趁熱吃最爆汁 #天水圍美食 #上海菜 #香港滬菜 #小籠包 #擔擔麵 #香港地道美食 #foodiehk #hkfoodie #香港必食 #隱世小店 #濃油赤醬 #香港探店 #中菜控 #傳統滋味 #打卡美食

1️⃣ **上海排骨擔擔麵**

2️⃣ **上海粗炒**

3️⃣ **爆汁小籠包**

4️⃣ **蔥油海蜇**
海蜇爽脆度滿分!蔥油香而不膩,開胃前菜首選。

5️⃣ **紅糖棗皇糕**
Q彈不黏牙,紅糖與棗香交融,飯後甜點完美句點。

**💡小貼士**
▫️粗炒建議加辣更過癮
▫️小籠包趁熱吃最爆汁

2025-04-10 128 瀏覽
新北江由細去到大,見呢間都開左一段時間,今次終於就到機會去試下☺️🔵食遇上海粗炒 $54 完全係媽媽👩🏻嘅味道🤣唔會太濃味,肉絲配菜都好足料😋大份到食唔晒,可以打包既程度因為我哋仲有嗌其他小食😂🔵+$8可配黑豆漿,所以加左兩枝,同朋友一人一枝叫其他麵餐,加$5就有汽水!!🔵椒鹽雞翼酸辣湯麵 $51同時間飲到酸辣湯,又食到上海麵一次過滿足兩個願望調味啱啱好,唔會太辣😙🔵蔥油海蜇(大)$44食落好爽脆,調味適中🤘🏻🤘🏻兩個人食啱啱好🔵上海小籠包(4粒)$34即叫即蒸,要等耐少少其中一兩粒咬落去爆曬汁😍😍😍而且皮好薄,唔小心拮到就會爛咗😂應該係人手搓的~我哋去嗰陣係午市時間,鋪面細細,都幾多人食,仲要搭枱😂慢工出細貨,食客會感受到💯

🔵食遇上海粗炒 $54
完全係媽媽👩🏻嘅味道🤣
唔會太濃味,肉絲配菜都好足料😋
大份到食唔晒,可以打包既程度
因為我哋仲有嗌其他小食😂

🔵+$8可配黑豆漿,所以加左兩枝,同朋友一人一枝
叫其他麵餐,加$5就有汽水!!

🔵椒鹽雞翼酸辣湯麵 $51
同時間飲到酸辣湯,又食到上海麵
一次過滿足兩個願望
調味啱啱好,唔會太辣😙

🔵蔥油海蜇(大)$44
食落好爽脆,調味適中🤘🏻🤘🏻
兩個人食啱啱好

🔵上海小籠包(4粒)$34
即叫即蒸,要等耐少少
其中一兩粒咬落去爆曬汁😍😍😍
而且皮好薄,唔小心拮到就會爛咗😂
應該係人手搓的~

我哋去嗰陣係午市時間,鋪面細細,都幾多人食,仲要搭枱😂
慢工出細貨,食客會感受到💯
  • 花雕醉雞擔擔麵
2025-04-02 176 瀏覽
去到天水圍,食上海嘢。今次嚟到這間上海料理,真係好有驚喜😋1. 上海小籠包小籠包有薄薄的皮和豐富的湯汁。包子內餡是豬肉,調味料有生薑、蔥和醬油。輕輕咬開包子的一角,熱湯流出,再蘸上黑醋和切好的薑絲,好正。2. 上海鮮肉鍋貼鍋貼的外皮煎炸後金黃酥脆,內餡是豬肉、蔬菜,口感豐富。搭配醬油和辣椒醬,味道更為出色。3. 上海粗炒炒的時候火候要掌握好,保持食材的脆嫩。4. 香酥雞翼雞翼炸至外皮金黃酥脆。有香料調味。開胃小菜,味道佳。5. 黑豆漿黑豆漿是顏色深,營養豐富,含有高纖維和植物蛋白。冷飲作為小吃,好味。不僅在口感上各具特色,還有著豐富的文化背景,每次品嚐都能感受到上海的獨特魅力。
去到天水圍,食上海嘢。今次嚟到這間上海料理,真係好有驚喜😋

1. 上海小籠包

2. 上海鮮肉鍋貼
鍋貼的外皮煎炸後金黃酥脆,內餡是豬肉、蔬菜,口感豐富。
搭配醬油和辣椒醬,味道更為出色。

3. 上海粗炒
炒的時候火候要掌握好,保持食材的脆嫩。

4. 香酥雞翼
雞翼炸至外皮金黃酥脆。有香料調味。
開胃小菜,味道佳。

5. 黑豆漿
黑豆漿是顏色深,營養豐富,含有高纖維和植物蛋白。
冷飲作為小吃,好味。

2025-03-31 198 瀏覽
[食後感]📝

1. 香酥雞翼配菜飯
✔️雞翼外皮變得金黃色且酥脆。內裡的肉質鮮嫩多汁,味道豐富。
✔️色彩斑斕,營養均衡。飯粒松軟,能吸收雞翼的肉汁,增添風味。

2. 上海粗炒
✔️青菜、肉片,快速炒制以保持食材的新鮮感。
✔️食材脆嫩,炒至剛好熟透,保留了原有的清香與口感,讓人吃了一口還想再來一口。

3. 上海小籠包
✔️小籠包的皮薄而韌,能夠包裹住湯汁和餡料。
✔️內餡有豐富的湯汁,添加香蔥和生薑。

4. 擂沙湯丸
✔️湯丸的外皮口感軟糯,彈性十足,包裹餡料。
✔️香氣濃郁,甜而不膩。

這頓餐點的每道菜都有其獨特的風味和口感,無論是在色澤、香氣還是味道上都十分誘人!
唔知食咩好,就嚟到天水圍嘉湖新北江商場呢間食遇上海料理,真係發現寶藏!上海小籠包$32籠蓋一打開,陣陣熱氣夾住麵粉同肉香撲鼻而來。夾起一隻,皮真係薄到透光,小心翼翼咬開個角,鮮美肉汁傾瀉而出,肉馅調味更是一絕,咸淡適中。上湯津白$24上湯津白24蚊,個湯頭清而不寡,津白吸收曬湯汁精華,入口清甜。韭菜水餃$32每隻都包得飽滿,韭菜新鮮,香味濃郁上海排骨擔擔麵$45麵條筋道有嚼勁,排骨炸得外酥內嫩,醬汁香濃惹味。口水雞翼$38雞皮爽、雞肉滑,配上特調嘅汁,越食越上癮。黑豆漿$12再飲埋12蚊嘅黑豆漿,香濃順口。總之,味道正宗,價錢抵食,真心推介!❣️食遇上海料理天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A93號舖

上海小籠包$32

上湯津白$24

韭菜水餃$32
每隻都包得飽滿,韭菜新鮮,香味濃郁

上海排骨擔擔麵$45
麵條筋道有嚼勁,排骨炸得外酥內嫩,醬汁香濃惹味。

口水雞翼$38
雞皮爽、雞肉滑,配上特調嘅汁,越食越上癮。

黑豆漿$12

❣️食遇上海料理