2022-01-25 44 瀏覽
西環呢幾年開咗好多餐廳Cafe,最近開多咗一間外賣沖繩飯團店,地段方便,喺正HKU MTR B1出口對面。裝修以木白色為主,乾淨企理而且好日系,主打沖繩手握飯團,仲有各款小食薯條同特飲。餐廳側邊有啲枱仔可以快食,亦都可以外賣,疫情冇得食晚市,絕對係外賣嘅好選擇。飯團方面有九款味道可以選擇,今次揀咗炙燒明太子加炸蝦($34+$15),賣相好吸引而且好足料同厚身,炸蝦熱辣辣而且唔厚炸粉,咬落啖啖肉,中間仲有午餐肉同玉子帶點甜味,配埋明太子醬一齊食好滋味,推介。小食就嗌左麻薯波波($18),黃色紫色間隔咁串住好靚,黃色係地瓜球紫色就係炸紫薯,兩種都口感煙韌,個人比較喜歡紫薯波波,好濃郁紫薯味而且外脆內軟。飲品就叫左黑芝麻豆漿($20),芝麻味濃郁,而且飲得出陣陣豆味,香甜滑溜,又飽又滿足。

2022-01-24 25 瀏覽
西環新開驚喜飯團平時經過已經成日見到佢有好多分店,望落似漢堡包的日式飯團🍙非常特別同埋吸引。今日去西環行街經過見到原來佢都開左喺港島區,餐廳主打外賣,多款款式圖文並茂,賣相相當吸引。外賣形式上菜都非常快,包裝感覺環保,用比較硬的啡紙包住日式飯團,方便食用~一份套餐(飯團+飲品+小食)喜歡他的 #日式炸雞漢堡 $38,我係陳詩大大塊紫菜包裹薯珍珠米、玉子、午餐肉、日式炸雞和沙律醬。味道意外的夾,有驚喜😋小食推介 #日式炸雞 $22🍗有好多粒,而且沾醬更惹味,好吃#日式抹茶豆漿 $20豆漿味濃#明太子干貝酥 $45吉列干貝配明太子醬@onigiri_planet_hk04服務質素:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
西環新開驚喜飯團

平時經過已經成日見到佢有好多分店,
望落似漢堡包的日式飯團🍙
非常特別同埋吸引。
今日去西環行街經過見到原來佢都開左喺港島區,餐廳主打外賣,
多款款式圖文並茂,賣相相當吸引。

一份套餐(飯團+飲品+小食)

#日式抹茶豆漿 $20

服務質素:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
2022-01-22
2022-01-23 22 瀏覽
飯團係即叫即製 本身睇圖以為細份 點知都幾大份 女仔用黎當Lunch都夠哂飽😋每份既配料都有一定既厚度 口感十分豐富✨炙燒明太子 + 炸蝦 ($34 + $15)炸蝦天婦羅好大條 樣子都同平時見到果種炸蝦吾同 外皮金黃酥脆 而不油膩💛明太子味道好濃郁 最特別係明太子經過炙燒 味道更出 而醬嘅份量好夠 啖啖都食到明太子既味🥰中間仲有好厚既蛋同餐肉 口感好豐富 惟飯團實在太大個 打到個口最大都吾可以同步咬到🤣🤣另外要留意 買完最好即刻食 耐左紫菜容易變淋 口感就自然無咁好 所以要趁熱食!✨跟餐包小食同飲品 (+$20)小食簡左麻薯波波 有地瓜同紫薯味 各有3粒😛味道香甜 亦煙韌 另外飲品簡左日式抹茶豆漿 味道有驚喜 抹茶味無掩蓋到豆漿既香味 而茶味比想像中濃郁

✨炙燒明太子 + 炸蝦 ($34 + $15)

✨跟餐包小食同飲品 (+$20)
2022-01-23 11 瀏覽
疫情前我很喜歡去旅遊, 日本是我最喜歡去的地方, 很懷念當地風景、當地美食, 終於可以止下口癮, 食到沖繩飯糰今日點了套餐日式炸雞握飯糰配麻糬波波(地瓜紫薯)飲品:胚牙豆漿明太子干貝酥握飯糰配蜂蜜芥薯條飲品:蜂蜜檸檬🍋日式炸雞是店舖銷量冠軍, 香脆多汁的炸雞配上酸甜蜂蜜芥末醬, 味道非常開胃麻糬波波分別是地瓜及紫薯, 外脆內很煙韌, 鴛鴦配色好吸精, 胚牙豆漿, 胚牙非常多每啖都飲到濃濃的胚牙明太子干貝酥是店舖人氣之選, 干貝酥炸到外酥內軟配上明太子醬, 味道很夾蜂蜜檸檬很清新, 有淡淡蜂蜜味賣相很精緻, 有別於傳統飯糰, 食材是精心嚴選, 由日本空運直送, 配料很多, 午餐肉都是減鹽、滑嫩的厚蛋、多種醬汁, 非常用心製作飯糰有八款口味可以選擇, 另外還有沖繩經典、炙燒明太子、雙層起司、炸蝦天婦羅、咖哩可樂餅及松露炒菇可以加錢轉新餐肉、加材料起士、玉子燒、午餐肉及天婦羅蝦由於是即叫即製作, 需要耐心等候, 大約預留5-10分鐘製作, 小店非常簡約帶日式風格, 門口還有一個小小的日曆播放機, 播著日文歌感覺置身在日本小店服務態度很好, 很細心提醒胚牙豆漿飲前先搖勻小店還有掃碼點餐服務,

今日點了套餐
日式炸雞握飯糰配麻糬波波(地瓜紫薯)
飲品:胚牙豆漿
明太子干貝酥握飯糰配蜂蜜芥薯條
飲品:蜂蜜檸檬🍋

蜂蜜檸檬很清新, 有淡淡蜂蜜味

可以加錢轉新餐肉、加材料起士、玉子燒、午餐肉及天婦羅蝦

服務態度很好, 很細心提醒胚牙豆漿飲前先搖勻

小店還有掃碼點餐服務, 節省待餐時間, 對揸車的朋友很方便👍🏻
  • 日式炸雞握飯糰
  • 明太子干貝酥握飯糰
  • 麻糬波波
☞ 西環好多Cafe就大家都知,最近新開咗間外賣店,裝修感覺好日系,主打日式手握飯糰,喺店面亦有寫明大部分食材都係來自日本、外國。🍴灸燒明太子 加炸蝦($34+15)❖ 見到個menu九隻味有大部分都好想試🤣最尾就揀咗灸燒明太子另加炸蝦。一睇個賣相已經覺得好吸引😍大大舊炸蝦熱辣辣,中間仲有午餐肉同玉子燒,加埋明太子醬配埋一齊食好夠味😆超推薦大家試呢個味!☞ 佢哋而家仲做緊個promotion,指定時段會買一送二!買一個飯糰會送一個小食同飲品,而家無晚市堂食🥲大家又可以多個選擇喇~🍴麻糬波波❖ 兩串共六粒嘅麻糬波波,分別係地瓜球同炸紫薯各三粒。我影咗陣相先食就算放涼咗都唔會好淋身!我自己私心鍾意地瓜味多啲😍好明顯食得出地瓜味,口感煙韌👍🏻🍴黑芝麻豆漿❖ 細細杯啱晒一人份量,食完飲返杯就啱啱好👍🏻飲落唔算好重黑芝麻味,豆漿底唔錯!有好濃嘅豆味👅推薦推薦~

🍴灸燒明太子 加炸蝦($34+15)

🍴麻糬波波

🍴黑芝麻豆漿

2022-01-10 37 瀏覽
自從西環碼頭唔對外開放之後都好少嚟呢邊散步,今日嚟到西環見到呢間新開張嘅飯丸屋,主打日本沖繩輕食飯糰🤤港九都有分店,喺附近返工嘅朋友仔就有福😆食晏、下午茶又多咗個輕盈又好味嘅選擇😚我行到肚餓就決定嗌個激安套餐醫下肚😙😛🥢咖喱可樂餅飯團🍙充滿人氣嘅咖喱可樂餅握飯團,聽到個名已經充滿東瀛氣息🤤食落味道亦都冇令我失望👍🏻👍🏻可樂餅薯蓉結實,配合埋咖喱汁同你喺東京街頭食到嘅過之而無不及😻😻同芝士滑蛋,香煎餐肉三分天下,層次十分豐富😚😋套餐小食飲品我分別揀咗明太子薯條🍟同埋黑芝麻豆漿☕️薯條即炸即食😚配搭埋香濃和風明太子沙律醬,簡直係餐牌入邊嘅 hidden gem😝😝最好飲番啖清新嘅黑芝麻豆漿減少下罪惡感😜諗諗吓其實grab n go去海邊公園野餐都係一個寫意選擇!😎🤩見到單張話嚟緊1月13至15號仲會再做開張優惠放送👅買一送二🤩即係買任何一款飯團,即送黑糖豆漿同麻薯波波🥳今日嚟到人氣麻薯波波賣曬無緣試到,決定過幾日再嚟過😗😝

🥢咖喱可樂餅飯團🍙

2022-01-07 35 瀏覽
放工去左香港大學站附近整啲嘢,整完嘢經過見到呢間「飯丸屋」好吸引!就即刻口痕痕咁,即刻買返款黎試吓先😋明太子干貝酥 $45 + 升級套餐$13(麻糬波波 + 黑芝麻豆漿)即叫即整!新鮮滾熱辣😊明太子醬好正!配合埋干貝酥🤤 麻糬波波夠哂煙韌!又炸到脆卜卜😂黑芝麻豆漿一飲就知好足料!好香黑芝麻味😋好飲🤤味道:😋😋😋😋 4/5環境:😋😋😋😋 4/5服務:😋😋😋😋😋 5/5價錢:😋😋😋😋😋 5/5翻食:😋😋😋😋 4/5

即叫即整!新鮮滾熱辣😊明太子醬好正!配合埋干貝酥🤤

服務:😋😋😋😋😋 5/5
價錢:😋😋😋😋😋 5/5
翻食:😋😋😋😋 4/5
2022-01-07 301 瀏覽
最近夜晚都要禁堂食喇😵 要揾餐廳叫外賣喇😴今日就介紹間主打外賣既沖繩餐廳💁🏻‍♂️ 餐廳好多食材都係日本空運直送 好有心思❤️🍙明太子干貝酥 Fried Scallops w/ Mentaiko 日本進口明太子 未食之前已經聞到一陣陣濃烈既明太子香味🤩 超重明太子味 非常吸引🤪 加上熱辣辣新鮮即炸扇貝 口感外脆內軟 而每一款握飯糰都會跟丹麥進口午餐肉同埋香甜既厚玉子 味道特別濃香 而飯粒粒粒都晶瑩剔透 原來採用日本珍珠米同台灣七星米 成件事加埋真係好鍾意❤️然後套餐加多$20可以任選2款飲品或小食🍟蜂蜜芥末薯條 Honey Mustard Fries粗薯條炸得好脆 配上Honey Mustard真係好夾 原來連芥末都係美國進口😮🥤胚芽豆漿 Germ Soymike勁多胚芽好有口感😛 整體口味值非常之高 餐廳黎緊係1月13-15仲做買一送二優惠 惠顧任何一款飯糰即送黑糖豆漿+麻薯波波 疫情下唔知食咩超級介紹呢間飯丸屋😊
最近夜晚都要禁堂食喇😵 要揾餐廳叫外賣喇😴

• 胚芽豆漿
  • 蜂蜜芥末薯條
  • 明太子干貝酥
2022-01-04 49 瀏覽
係屋企附近開左一段時間既日式飯團🍙店,幾次行過都好想試,但係都唔啱timing,今日終於同朋友一齊試食。一行入門口,雖然舖頭唔算大,但都幾企理,如果有得坐係度食就更好,不過今次拎番屋企食,所以唔緊要。今次叫左兩個餐,一個明太子干貝酥,加明太子薯條,一個明太子加炸蝦,再加蜂蜜芥末薯條,兩個都飲日式抹茶豆漿。我自己食咗明太子加炸蝦🍤,個炸蝦拎到返屋企過咗15分鐘依然脆卜卜,加埋明太子醬同午餐肉加蛋,個口感好豐富,個明太子醬都好濃味好好食。我朋友就食咗明太子干貝酥,佢話個干貝酥炸得好通透同炸蝦一樣脆卜卜,而個薯條我同佢都覺得唔錯,睇嚟佢既炸野功夫幾好,如果啲醬多啲就更好啦。飲品方面抹茶豆漿有濃厚嘅抹茶味🍵同時又唔係太甜我同朋友都好鐘意個味道同個甜度。總結而言,個飯團經濟實惠又大份,d炸物普遍都好好食,絕對會encore❤️❤️,希望下次可以試埋佢個麻薯波波🍠同埋其他飯團啦!😘😘

明太子炸蝦

明太子干貝酥

2022-01-04
8 分鐘 (外賣自取)
明太子炸蝦
明太子干貝酥
2022-01-04 41 瀏覽
石塘咀呢間有格調grab and go小店原來係食沖繩飯團🍙🍙試咗松露炒菇口味嘅午餐肉飯團配黑芝麻豆漿整體來講新鮮熱辣食得出粒粒珍珠米而且店員都好Nice 詳細介紹餐牌所以係超高CP值㗎! !其實餐牌太多選擇 都唔知點揀☺️想健康啲又或者唔食肉嘅朋友可以轉Omi pork下次會試店員推介嘅Off Menu炸蝦味~~另一次體驗係甚至app外賣都keep到咁新鮮😋係會回頭嘅店舖啊!(不代表連鎖其他店舖的質素)
石塘咀呢間有格調grab and go小店
原來係食沖繩飯團🍙🍙
試咗松露炒菇口味嘅午餐肉飯團
配黑芝麻豆漿

整體來講新鮮熱辣
食得出粒粒珍珠米
而且店員都好Nice 詳細介紹餐牌
所以係超高CP值㗎! !

其實餐牌太多選擇 都唔知點揀☺️
想健康啲又或者唔食肉嘅朋友可以轉Omi pork
下次會試店員推介嘅Off Menu炸蝦味~~

另一次體驗係甚至app外賣都keep到咁新鮮😋

係會回頭嘅店舖啊!

(不代表連鎖其他店舖的質素)
2022-01-04 27 瀏覽
開party飲酒首選明太干貝酥超惹味,成個飯團都充滿明太子醬,啲蜂蜜芥末炸雞再加罐藍妹,簡直絕配,仲有啲薯條炸到超脆,再點埋明太子醬簡直番唔到轉頭,好食過金拱門多多聲,而且一人一個飯團再加小食,份量岩岩好,亦都唔會食淨嘢,同埋麻薯波波煙煙韌韌都幾好食,強烈強烈強烈推薦! 老闆同員工既態度同服務都好好,佢哋親自送上黎party room 俾我哋 亦會留低一陣幫手分派飯團 介紹一下食物 又會聆聽一下我哋嘅意外 態度分滿分
開party飲酒首選

2021-12-25
外賣送餐
慶祝紀念
聖誕節
  • 明太子干貝酥
2021-12-27 39 瀏覽
日式炸雞沖繩飯丸等左5-10分鐘左右,即叫即整黎講唔算耐。今天轉冷了,熱騰騰的飯丸棒在手心,感到一絲溫暖。我唔客氣了~紫菜味很香~炸雞外層酥脆但沒油膩感,炸得金黃但不會乾巴巴,嫩滑的雞肉沒被脆漿蓋過,份量算多!仲有新餐肉、厚燒玉子,口感豐富,特別喜歡個蜂蜜芥末醬,嘩哈哈,大滿足。我還加$20升級變超值套餐........麻薯波波紫薯和地瓜兩種口味,外脆內Q彈Q彈,微微甜,有兩串,性價比極高(唔知點解串起來的食物特別好食。)抹茶豆漿我好鐘意,抹茶同豆漿超夾,抹茶的香和豆漿的甜都完美發揮出來。超正!
日式炸雞沖繩飯丸

我還加$20升級變超值套餐........

麻薯波波

抹茶豆漿

🍴飯丸屋- 最優秀熱飯糰🍙趁著這兩天天氣還不錯,不冷不熱,最適合去野餐放空,由於想去位於西營盤的中山紀念公園野餐,又不想準備食物,希望以簡約、方便、快捷和美味為上的野餐食物,筆者就想到去西營盤的飯丸屋外賣了。乾淨企理的食店,提供了各式各樣的沖繩飯糰、小食和飲品,為筆者忽發奇想的野餐提供了優質的選擇。📍炙燒明太子飯糰 $34 🍤加炸蝦天婦羅$15這是隱藏式商品啊!普通的炸蝦飯糰所提供的醬汁是千島醬,但想吃炸蝦飯糰又不想要普通千島醬汁的話,就可以挑選炙燒明太子飯團加炸蝦天婦羅,這就可以一次滿足兩個願望。紫菜飯糰內有一隻炸蝦、一片午餐肉、一片雞蛋,新鮮貝芽菜作裝飾,加上明太子醬,單看已相當吸引。味道方面,炸蝦皮薄蝦肉爽,來自丹麥的午餐肉味道適中,不會過咸。加上沾滿明太子醬的雞蛋,一口咬下有著滿滿的幸福感。飯丸屋出產的飯糰並不是冷飯糰,而是暖暖的即叫即製熱飯糰,讓人吃著更有飽足感。所以在冬季來一個熱飯糰是一個方便、快捷的選擇。炸蝦🍤保持外脆內爽,餐肉不會過咸。珍珠米粒粒分明,軟硬適中,加上明太子醬的配合,令飯糰更富層次感。📍日式抹茶豆漿 原價$20 ,套餐升級優惠(加$20可擁有飲品和小食
🍴飯丸屋- 最優秀熱飯糰🍙

📍炙燒明太子飯糰 $34 🍤加炸蝦天婦羅$15

📍日式抹茶豆漿 原價$20 ,套餐升級優惠(加$20可擁有飲品和小食)
日式抹茶豆漿味道不會太甜,細滑美味,喝後仍有一絲抹茶的餘韻。

📍麻糬波波(地瓜紫薯)🍡 原價$18,套餐升級優惠(加$20可擁有飲品和小食)
一串橙一串紫的麻糬波波,內藏著芋泥,炸得香脆可口,外酥脆內軟糯,一口一顆,非常美味。

飯丸屋的美食方便又美味,筆者特意外賣到附近公園野餐,好好為自己叉電。

🔸小總結:
台灣過江龍飯糰店-飯丸屋大部分食材由日本直送,讓人吃得安心又放心,追求健康人士又多一個選擇了。飯糰份量足,性價比高,食物包裝簡潔衛生顏值高,適合作為派對美食及野食,推介🌟🌟🌟🌟🌟

👅 味道:4.9/5
💰CP值:5/5
🕴🏻服務:5/5
🔰餐廳環境:4.9/5
👀回頭率:4.9/5
🍽 餐廳:飯丸屋
🌐地址: 西營盤皇后大道西425H號永華大廈地下前座地下A號舖

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #foodig #hkigfood #igfood #相機食先 #吃貨 #食好西 #西營盤美食 #飯丸屋 #沖繩飯糰 #台灣飯糰
2021-12-22
有日經過香港大學港鐵站見到佢新開張,於是入去試下,我地試左兩個口味,明太子味道超正,好有日式飯團🍙的感覺,同xx結的飯團差超遠,好食超多!炙燒明太子原本以為是蛋+餐肉+明太子,原來是明太子醬.....那個明太子醬好好食,酸酸甜甜咁非常開胃,而且佢個份量都唔小,係略嫌個飯有小小硬身,不過個明太醬真係好正,係絕對會回頭的美食咖哩可樂餅哩個有小小失望咖哩味唔係好出,味道偏淡,加上飯+餐肉+蛋再加薯餅,口感實在太Heavy,入口很粉,很難想像它是人氣排行,不推介..

咖哩可樂餅

2021-12-18
10 分鐘 (堂食)
炙燒明太子
頭先寫左篇差評,附相片一開始食上環是好食的,但一個月後餐肉同雞蛋縮水,但味道OK,我都原諒佢。😤但是今次食石塘咀呢間,明太子飯團,飯是夾生的,餐肉是燶的,蛋是燶的,我朋友食的帶子明太子飯團,飯都是夾生的,帶子炸過龍,又硬又鹹,蛋同餐肉都煎過龍,又硬又鹹又燶,超級無敵難食!!!我地對食品要求都唔算好高,你起碼俾d熟的飯,唔燶的蛋同餐肉,唔是炸燶左的帶子,好難咩?!?!🤬你賣咁貴,對得起消費者咩?我從來未試過食飯是生的飯糰😡
頭先寫左篇差評,附相片
你賣咁貴,對得起消費者咩?我從來未試過食飯是生的飯糰😡