2024-09-30 28 瀏覽
呢間飲食男女餐廳,熱飲都要加錢?茶走加一蚊,所有沖劑嘅熱飲都要加$2,一個普普通通嘅午餐落街埋單都要$70,服務人員仲要走來走去,好趕時間真係令到人食唔安坐唔落。
2024-08-02 118 瀏覽
呢間餐廳真係令我嬲到要第一次係Openrice寫食評係進食期間...有個侍應大大聲不滿情緒地話另一張枱嘅食客「果張枱兩個人食一個餐!」我心諗:兩個人食一個餐有咩問題食量小是罪過嗎?!呢樣都唔算令我最火爆係我坐咗半小時左右有個侍應係我附近話「食完就走啦!係度撳(電話)!」(當時我已經食完, 隻碟都已經收咗但我仲有三分一杯野飲未飲完)咁樣嘅態度我真係接受唔到!我只係坐咗半小時(又唔係好長)就要趕客走!(而且當時已經唔算午市繁忙時段)呢間餐廳真係好有問題!而且食物質素都唔好得去邊我食午餐A 西冷牛扒配薯菜塊牛扒D筋位多得好過分我食完後真係咬到牙肉都酸痛總之就係好差!
呢間餐廳真係令我嬲到要第一次係Openrice寫食評
係進食期間...
有個侍應大大聲不滿情緒地話另一張枱嘅食客
「果張枱兩個人食一個餐!」
我心諗:兩個人食一個餐有咩問題
食量小是罪過嗎?!
呢樣都唔算令我最火爆
係我坐咗半小時左右
有個侍應係我附近話
「食完就走啦!係度撳(電話)!」
(當時我已經食完, 隻碟都已經收咗
但我仲有三分一杯野飲未飲完)
咁樣嘅態度我真係接受唔到!
我只係坐咗半小時(又唔係好長)就要趕客走!
(而且當時已經唔算午市繁忙時段)
呢間餐廳真係好有問題!
而且食物質素都唔好得去邊
我食午餐A 西冷牛扒配薯菜
塊牛扒D筋位多得好過分
我食完後真係咬到牙肉都酸痛
總之就係好差!
2024-07-26 88 瀏覽
今次是我第二次來光顧(午餐),首先想讚的是送餐速度快,第二食物都好味,今次食的牛排好味,第三,職員態度友善,我坐坐下話凍,佢哋立即幫我安排換位,讚!第四,亦係好重要的一點,佢哋唔會催促我們,可以慢慢食,值得支持的餐廳!
2024-07-26
2024-06-08 250 瀏覽
點了炸菜肉絲出前一丁。麵端出嚟食時麵還時半熟。要浸1-2分鐘才是正常口感。個人不太喜歡。不過以填飽肚正常食一個早餐的質素我覺得是可以的。話說自己食到尾聲不小心倒潟咖啡要麻煩店員拖地。深明白自己理虧也麻煩到店員。所以告訴店員時已經連番道歉,自己也覺得非常唔好意思。到另一位人(可能是老闆)來拖地,我再次說聲真唔好意意,麻煩咗你地。他是黑面望住我一句也沒有講😅我也快快手去櫃檯埋單,另一位店員再次說同我講倒瀉野真係好麻煩。我再次講唔好意思…. 感覺是比說話你聽坦白說感覺真係唔太好.. 雖然係自己既大意麻煩到店家,但係感覺自己連返道歉也完全不被接受..😅要態度很不好地被對待。

2024-06-08
早餐
2024-01-08 574 瀏覽
每次要荔枝角番工,我都會去呢到食早餐,餐廳比較大,座位都較多,每次都會叫金牌早餐,可以選2款(煎蛋/香腸/火腿/午餐肉/煙肉/豬柳漢堡),再有芝士火腿牛角包,再加一款麵 (五香肉丁/沙嗲牛肉/榨菜肉絲/火腿素鮑片)
2023-07-17 986 瀏覽
環境比較擠逼,中間位部冷氣機滴水,野食正常。每日午餐都係一樣嘅扒餐,變化唔大。扒餐份量算幾好,薯條都ok。炒飯速度比較緩慢,趕時間嘅,建議唔好食。整體而言,味道係可以接受。不過店員態度勁差,野都未食完,問都未問,扔舊紙巾落去收走。同佢講 自己未食完,仲斷左片話我 扔落嚟去,道歉都冇個。前後食嘅時間 都未有半個鐘,而都係差少少就食完,仲要趕你走 俾兩個位佢!野又唔係平!簡直逼人唔好再嚟!句句實話!好自為之!
2023-07-12 598 瀏覽
荔枝角同長沙灣,由工業區轉型做商廈寫字樓,午飯時間人流特別多,今日試咗呢一間餐廳(飲食男女)午餐價錢都算實惠,六十零蚊就有個餐,有餐湯、有主食及飲品。星期三午餐$65煙三文魚茄蓉意大利粉,煙三文魚份量都算好多,茄蓉汁調校得唔錯,但意大利粉煮多咗時間淋咗。星期三午餐$65馬來咖喱牛腩飯,咖喱汁大甜味,如果打個芡汁結少少,會更好,牛腩都炆得好淋,配白飯很好。是日餐湯,雜菜羅宋湯,好多雜菜味道少少酸,好好味。餐飲凍檸茶及熱檸水,正常茶餐的味道。

星期三午餐$65

星期三午餐$65

是日餐湯,雜菜羅宋湯,好多雜菜味道少少酸,好好味。

餐飲凍檸茶及熱檸水,正常茶餐的味道。

煙三文魚茄蓉意大利粉
馬來咖喱牛腩飯
2023-06-07 592 瀏覽
以一本雜誌命名的餐廳,午飯時間走過,見到入面超級多人,價錢又便宜,於是跟友人一起入內。午市主打不同的套餐,我們叫的是每日都有的A餐。餐湯是紅湯,內裡有不少蔬菜:蕃茄、紅蘿蔔、洋蔥、椰菜等等,一應俱全。味道酸酸的,幾醒胃,但小人卻嫌烯了些。主菜是西冷牛扒拼炸蝦配黑椒汁,意粉、飯及薯菜之間,小人選擇了後者。黑椒汁帶有幾香的黑椒味,炸蝦以及薯菜都是正常發揮。可惜的是牛扒的肉毫不鬆軟,很是堅強,極難嘴嚼,小人咬完又咬之後,都要吐了些少......反為凍檸茶居然表現不錯,茶味頗濃,沒有被碎冰冲淡,檸味亦出,以餐茶來說屬高呢級。或許下次嘗試其他主菜。

紅湯

凍檸茶

或許下次嘗試其他主菜。
凍檸茶
2022-09-23 1611 瀏覽
以前一直食開呢間,所有野都唔差,撞岩新裝修岩岩開返。就去幫親下。點知見到佢新推出78蚊原隻脆皮豬手就試一試佢。超好味,抵食甲大件,食過返唔到轉頭下次一定會再叫埋d朋友一齊黎試下
以前一直食開呢間,所有野都唔差,
撞岩新裝修岩岩開返。就去幫親下。
點知見到佢新推出78蚊原隻脆皮豬手就試一試佢。
超好味,抵食甲大件,食過返唔到轉頭

下次一定會再叫埋d朋友一齊黎試下
2022-09-23
  • 原隻脆皮豬手
喵喵喵 又到中午熱辣辣嘅日子啦 😿因為喵喵我呢排啲客人都係LCK 度 ,所以就黎到LCK 黎下有咩好食啦喵喵! 😼 係我喵喵煩腦咁點先可以食到間好食嘅餐廳嘅時候 !竟然俾我嘅喵喵鼻仔 聞到方圓幾里 有啲陣陣香味 散發緊出黎 !😻如是者 我跟住啲香味行 ,行下行下 發現 原來啲香味係呢間叫飲食男女嘅餐廳傳出黎嘅!即刻入去呢間飲食男女 !係門口已經感受度呢度多客 ,可能因為呢位大部份都係寫字樓嘅關係 ~等咗大約 3分鍾就已經有位俾我入去 唐員都好有禮貌咁 安排我去住卡位度 再黎打開個MENU 睇睇有咩食 !即刻叫到有個叫 西冷牛扒拼炸蝦配黑椒汁 !我喵喵星人 最鍾意就係食牛扒啦 喵喵 !😽如是者 我再叫埋多杯凍奶茶 做配角!好快 飲食男女就已經上咗菜俾我呢隻肚仔餓都爆嘅喵喵 !唔得啦 我忍唔住啦 即刻咬啖個牛扒先!😻嘩嘩喵喵喵! 好好食啊喵 !佢啲牛扒每一個部分都好肉嫩 !唔會好似出面啲牛扒 咬唔到 !而要配埋佢餐廳特製嘅黑椒汁 !即刻令到我呢隻喵喵 食慾大增啊!係呢唔洗 10 分鐘嘅時間 我已經食曬食個牛扒餐啦而我同行嘅喵喵2 號 就選擇咗 香煎雞扒拼珍寶腸配蒜茸汁唔錯唔錯 佢啲雞扒汁同
喵喵喵 又到中午熱辣辣嘅日子啦 😿
因為喵喵我呢排啲客人都係LCK 度 ,
所以就黎到LCK 黎下有咩好食啦喵喵! 😼
 係我喵喵煩腦咁點先可以食到間好食嘅餐廳嘅時候 !
即刻入去呢間飲食男女 !
等咗大約 3分鍾就已經有位俾我入去
唐員都好有禮貌咁 安排我去住卡位度
再黎打開個MENU 睇睇有咩食 !
即刻叫到有個叫 西冷牛扒拼炸蝦配黑椒汁 !
我喵喵星人 最鍾意就係食牛扒啦 喵喵 !😽
如是者 我再叫埋多杯凍奶茶 做配角!
好快 飲食男女就已經上咗菜俾我呢隻肚仔餓都爆嘅喵喵 !
唔得啦 我忍唔住啦 即刻咬啖個牛扒先!😻
嘩嘩喵喵喵! 好好食啊喵 !佢啲牛扒每一個部分都好肉嫩 !
唔會好似出面啲牛扒 咬唔到 !
係呢唔洗 10 分鐘嘅時間 我已經食曬食個牛扒餐啦

而我同行嘅喵喵2 號 就選擇咗 香煎雞扒拼珍寶腸配蒜茸汁
唔錯唔錯 佢啲雞扒汁同珍寶腸都好夾 !
 而我緊係乘機偷埋佢條腸仔食啦!
同時佢啲雞扒口感都OK ! 而份量都啱啱好 !
呢間飲食男女咁好食 係荔枝角翻工嘅你
唔係唔過嚟食啊嘛 !
  • 香煎雞扒拼珍寶腸配蒜茸汁
又黎到好唔鍾意嘅星期二啦  點解 ?因為要等多三日先星期六放假 !如是者 我同班同事一如既往去樓下睇下有咩好食啦 點知行行下先發現原來一直有間餐廳叫飲食男女係樓下 !見到人流都幾多 我哋就入去試下 !見到個Menu  佢係行每日嘅餐牌都唔同 ,見今日星期二 竟然有得切牛扒食 !最鍾意食牛嘅我緊係唔放過呢個食牛嘅機會啦 !所以今日有幸 食到呢個西冷牛扒拼炸蝦配黑椒汁 ($68) Order 完之後 餐廳都好快就出到餐俾我哋 !一上到枱 ,因為個賣相都幾靚 ,同埋個碟幾OK !即刻攞部手機出嚟打個靚卡先啦 !拿 ~ 手機就食完 , 即刻到我食啦 !一切啲牛 ~ 唔 ~ 唔錯 ~ 切落去 Feel 到啲牛肉質地都幾嫩~再放落口度咬 ~ 5~~~ 牛肉肉嫩 配合埋餐廳嘅黑椒汁 !口感LEVEL UP! 一食即刻成個人開胃曬 !搞到我將大部份嘅汁都轉曬落啲飯度 一齊送飯食!而佢仲有條炸蝦🍤做伴 咬落去都仲Keep 到小脆,不過味道就一般算係咁啦 唔緊要 因為佢都唔係主角 ,主角係牛啊嘛 係咪!而因為呢排天氣都幾熱 我就無飲到佢啲湯 另外叫咗杯 凍檸茶小冰Try Try ,唔錯 ,凍檸茶 裡面啲茶
又黎到好唔鍾意嘅星期二啦  點解 ?
因為要等多三日先星期六放假 !

如是者 我同班同事一如既往去樓下睇下有咩好食啦
點知行行下先發現原來一直有間餐廳叫飲食男女係樓下 !

見到人流都幾多 我哋就入去試下 !
見到個Menu  佢係行每日嘅餐牌都唔同 ,

所以今日有幸 食到呢個西冷牛扒拼炸蝦配黑椒汁 ($68)
西冷牛扒拼炸蝦配黑椒汁
Order 完之後 餐廳都好快就出到餐俾我哋 !
一上到枱 ,因為個賣相都幾靚 ,同埋個碟幾OK !
即刻攞部手機出嚟打個靚卡先啦 !

拿 ~ 手機就食完 , 即刻到我食啦 !

口感LEVEL UP! 一食即刻成個人開胃曬 !
搞到我將大部份嘅汁都轉曬落啲飯度 一齊送飯食!
而佢仲有條炸蝦🍤做伴 咬落去都仲Keep 到小脆,
而因為呢排天氣都幾熱 我就無飲到佢啲湯
另外叫咗杯 凍檸茶小冰Try Try ,
唔錯 ,凍檸茶 裡面啲茶同檸檬嘅比例配合得啱啱好啊!
另外想提一提 佢哋嘅店員 服務態度同質素都唔錯 幾好 !
見我哋無曬紙巾都會主動俾一俾啲紙巾俾我哋用
而埋單果陣 店員仲開埋路俾我哋走 ,NICE !

(又去到評分環節啦 ! 5分🌕為滿分)

味道:🌕🌕🌕🌕🌘

環境:🌕🌕🌕🌕🌑
服務:🌕🌕🌕🌕🌘
價錢:🌕🌕🌕🌗🌑
2021-09-07 1768 瀏覽
食左肥牛喇沙金邊粉,不過不失,普普通通。原隻炸蝦多士加沙律,居然食到蝦多士,不是間間茶餐廳都有,而且用芝士焗,很好味😋侍應十分友善,而且見到我們有需要幫手,即刻主動上前,感覺舒服
食左肥牛喇沙金邊粉,不過不失,普普通通。
2021-07-08 1138 瀏覽
燒豬手性價比高,原隻連骨上,燒得好香口,午餐六十幾蚊就食到,仲連埋餐飲,真係大件抵食👍🏻其他野就不過不失啦😶常餐嘅多士有d涼涼地。分量大,男仔都夠食☺️服務就唔好期望好高,人手略嫌不足,等好耐都無人黎落單😢

服務就唔好期望好高,人手略嫌不足,等好耐都無人黎落單😢
2021-06-21 846 瀏覽
午餐價錢偏貴。食物質素可以/一般般。紅湯太酸(最難飲嘅紅湯-我覺得)。豬手個皮都脆,但肉太硬。喇沙湯都濃味,麵嘅分量多。服務態度極差(男),又面黑,問多句就吾耐煩!環境一般,因為個冷氣機水(倒汗水),係感滴落尼!維一值得讚,係杯凍奶茶,茶味都幾出!但係荔枝角有太多選擇,價錢比佢平,食物都吾差,所以我吾會在去幫襯,60幾蚊一個午餐,係荔枝角太貴啦。但堂食時留意到,佢嘅外賣生意十分好,好多外賣送,或者……其他食物係好嘅!
午餐價錢偏貴。
服務態度極差(男),又面黑,問多句就吾耐煩!
環境一般,因為個冷氣機水(倒汗水),係感滴落尼!
維一值得讚,係杯凍奶茶
,茶味都幾出!
密椒豬手
蜜椒豬手
素鮑魚片喇沙湯金邊粉
凍奶茶
素鮑魚片喇沙湯金邊粉
凍奶茶
2021-06-11 565 瀏覽
#breakfastforlunch, #cheapeat, #laichikwok, #cheungsawan, #茶餐廳passed by a couple times, expecting something very decent a bit higher end in the area. looking at the price, definitely on the high side so waited a few more trip before walking in.totally surprised by serve it yourself vibe... then the servers would just taking orders from a far and never need to give you any receipts.. just walk to the counters they know who you are...

iced coffee milk tea with less milk, no syrup
burger egg with condensed milk and peanut butter bun
spicy pork cube Marconi soup
2021-06-08
$40 (早餐)
spicy pork cube Marconi soup