2021-05-30 403 瀏覽
呢間長洲嘅餃子店人氣好高 見好多人都特登嚟食😋有啲口味都幾特別 有香港特色之餘 平時又好少會食到👀煎餃同蒸餃都各有特色 幾高質 價錢又唔貴 值得一試🙌🏻餃子全部即叫即整 上枱時熱辣辣 食嘅時候要小心嘴仔🔥.📌六隻餃子套餐 $38鹹蛋黃黃金餃🥚餃子面頭灑滿鹹蛋黃碎 入面係鹹蛋黃再加豬肉餡 鹹香味十足 幾惹味 重口味朋友可以試下呢款💛雖然佢寫係煎餃 但似係半煎炸🤣餃子外皮超級脆口🤩咬落去個豬肉餡爆汁 個鹹蛋醬沙沙地🤤不過食落有啲油膩🙈.蔥爆牛肉餃🐮食完個邪惡嘅煎餃 食番個相對上清淡啲嘅蒸餃😝平時好少見到蒸餃 仲要有埋個蒸籠 勁可愛🥳餃子皮好薄 口感幾煙韌😗最驚喜係佢包住好多湯汁喺入面 勁juicy‼️有啲似小籠包🤣食落京蔥味好香 牛肉味都幾濃 肉質唔乾唔鞋🥰點埋個醋 成個味昇華咗💯
📌六隻餃子套餐 $38
鹹蛋黃黃金餃🥚

蔥爆牛肉餃🐮

2021-05-16 199 瀏覽
時隔五年沒來長洲 發現開了很多間美食!(●’◡’●)ノ 有非常多的款式都很獨特創新 有芋頭臘腸餃、咖哩薯仔餃等等都很吸引!!! 不過我們不太餓所以就先點其中兩樣試試。▪️獨創南乳豆卜餃餐配飲品($𝟯𝟴/𝟲隻)餃子煎得十分香脆 皮薄多汁帶煙韌南乳味很突出 內餡豆卜很掛汁~調味恰到好處 很中式的味道略嫌豬肉碎好多肥膏 不過真的很香口🙊沒想到兩者的配搭新奇之餘又很夾!!!!▪️鹹蛋黃黃金煎餃($𝟯𝟬/𝟰隻)比上款的煎得更香脆 再淋上金沙鹹蛋黃一口咬下立刻爆汁 加上啖啖鹹蛋黃絕對是最超~級~邪~惡的餃子!!!!內餡是較瘦的豬肉碎 所以不會太膩價錢略貴了一點 不過也很推薦~
時隔五年沒來長洲 發現開了很多間美食!(●’◡’●)ノ

▪️獨創南乳豆卜餃餐配飲品($𝟯𝟴/𝟲隻)
餃子煎得十分香脆 皮薄多汁帶煙韌
南乳味很突出 內餡豆卜很掛汁~
調味恰到好處 很中式的味道
略嫌豬肉碎好多肥膏 不過真的很香口🙊
沒想到兩者的配搭新奇之餘又很夾!!!!

▪️鹹蛋黃黃金煎餃($𝟯𝟬/𝟰隻)
比上款的煎得更香脆 再淋上金沙鹹蛋黃
一口咬下立刻爆汁 加上啖啖鹹蛋黃
絕對是最超~級~邪~惡的餃子!!!!
內餡是較瘦的豬肉碎 所以不會太膩
價錢略貴了一點 不過也很推薦~
2021-04-13 387 瀏覽
上網查長洲美食,網上推介呢一間,去到店舖細細,只得幾張枱。但睇完menu,又真係幾吸引,所以即使已兩點,都照等!排咗大約半個鐘就有位,入面做為真係非常窄,大部份二人枱, 得一張4人枱餃子款式幾特別,我見識少,真係未試過,好有新鮮感!  價錢都唔算貴, 算抵食   室內掛著幾塊板,都好有趣! 獨創南乳豆卜餃 - 真係有南乳味,good ! 五香芋頭臘腸餃 - 芋頭味好香,臘腸味反而不算太出,但都好好好好食!惹味咖哩薯仔餃 - 真係有咖哩薯仔喺入面,幾得喎!家鄉肉餅餃 - 呢個都好味, 不過就無話好特別黑白土匪餃子 - 好鄉土匪味,好似去咗三哥度咁,大家都覺得好掂!鹹蛋黃黃金餃 - 面頭有鹹蛋黃碎, 入面都有鹹蛋黃同豬肉, 好好味呀!結論呢間值得推介,點六款, 六款都好味! 但坐位真係太狹窄, 等位都等得好耐,嘢飲又係等得耐! 但價錢相宜,仍然值得一試!

餃子款式幾特別,我見識少,真係未試過,好有新鮮感!

價錢都唔算貴, 算抵食

室內掛著幾塊板,都好有趣!

獨創南乳豆卜餃 - 真係有南乳味,good !

獨創南乳豆卜餃子

五香芋頭臘腸餃
惹味咖哩薯仔餃 - 真係有咖哩薯仔喺入面,幾得喎!

惹味咖哩薯仔餃
家鄉肉餅餃 - 呢個都好味, 不過就無話好特別

家鄉肉餅餃

2021-04-11
35 分鐘 (堂食)
獨創南乳豆卜餃子
惹味咖哩薯仔餃
家鄉肉餅餃
2021-04-13 143 瀏覽
其實去咁多次長洲,次次食嘅嘢都差唔多,今次就試吓其他嘢,呢一間係因為有個朋友食過之後,叫我去試吓,咁我當然試吓新嘢啦。我星期六去嘅,到呢間冰室大約2點幾,等第二張枱就到我哋,都係等咗十分鐘左右,都唔會好耐。佢有唔同數量嘅套餐可以叫,但堂食最低消費$30,大家要留意呀,如果想幾個朋友食,想留少少肚食其他野的話,就可能要外賣好啲喇。-套餐A (6隻餃子)原隻鮮蝦菠菜餃餃子皮薄,而且餡料都多,蝦肉都爽口彈牙,餃子唔會添加過多調味料,清清地,食餃子餡料的鮮味,我自己幾喜歡蒸餃。-套餐 D (6隻餃子 + 酸辣湯)鹹蛋黃黃金餃 (只限煎)-四季春茶加大 +$4餃子表面都充滿一粒粒鹹蛋黃粒,邪惡得來又夠惹味,內裡就係普通的豬肉餡料,雖然係煎餃但內裡仍然做到好juicy,但鹹蛋黃嘅味道就只係表面有,我自己覺得如果餡料都有少少鹹蛋黃可能更正,因為即叫即整,上枱時仲好熱辣辣,食嘅時候要小心爆汁呀,至於酸辣湯就辣度適中,我自己幾喜歡呢個辣度,但材料就唔夠多,但整體都可以。跟餐送四季春茶我哋都係叫凍四季春茶,但味道比較清淡,如果茶味濃一點可能會更好。
套餐A (6隻餃子)

原隻鮮蝦菠菜餃
套餐 D (6隻餃子 + 酸辣湯)
鹹蛋黃黃金餃 (只限煎)

四季春茶加大 +$4

跟餐送四季春茶
10 分鐘 (堂食)
午餐
2021-04-12 88 瀏覽
黎到長洲就搵啲特別既野食,見到依間餃子都幾多人推介就黎咗試。因為唔係好肚餓既關係,淨係叫咗兩款餃子,但唔夠最低消費$30,所以再叫多咗杯飲品。南乳豆卜餃 $25/4件,好有南乳味,不過同餃子唔係好夾,小編都朋友都覺得一般般。咸蛋黃黃金餃 $30/4隻,咸蛋黃順粹係外面既皮到有,煎黃金餃所以個皮都幾乾,麻麻地。好采佢入面個豬肉餡夠鮮甜,食落好似鍋貼。額外叫多咗個紅豆奶茶,原本見到圖個紅豆冰好吸引,以為紅豆奶茶係換椰汁做奶茶,原來唔係,無咩特別.3.

2021-04-03
2021-04-11 73 瀏覽
長洲除左食大魚蛋、芒果糯米糍、海鮮,宜家仲有特色餃子食啦,餃子控既我當然要去試下啦呢間餃子冰室感覺有d似香港懷舊冰室,最特別係佢有d特別既餃子口味,出面都未必食到,好似五香芋頭臘腸餃,獨創南乳豆卜餃,惹味咖喱薯仔餃,家鄉肉餅餃,鹹蛋黃黃金餃等等五香芋頭臘腸餃臘腸平時食煲仔飯,糕就食得多,但臘腸係餃子出現就真係第一次揀了煎餃,綿綿既芋頭蓉同甘香既臘腸味道好夾,雖然煎餃較油膩,但無諗過會咁好食祛濕薏米檸檬水呢杯薏米檸檬水解油膩就岩晒,非常解渴因為係長洲已經食左好多野,入到黎都係想食少少試下,奈何店內設有⚠️每人最低消費$30⚠️叫4隻$28,要焗叫多杯飲品,我真係飽到不行了

五香芋頭臘腸餃
臘腸平時食煲仔飯,糕就食得多,但臘腸係餃子出現就真係第一次

祛濕薏米檸檬水
呢杯薏米檸檬水解油膩就岩晒,非常解渴

2021-04-06 1468 瀏覽
平時食開餃子嘅大家,係咪已經食厭咗冬菇雞肉、韭菜豬肉餃呢啲大路嘅款式?今次介紹呢間餃子專門店,主打特色餃子,好似將大家平時食開嘅土匪雞翼加落餃子入邊。店主係土生土長嘅長洲人,雖然冇餐飲經驗,但發覺長洲冇專賣餃子嘅舖頭就開咗。一開始為咗研究新口味,每日朝早八點就開始備料,忙到夜晚11點先完,每款餃子都係自家研製同不斷試出黎,直到而家店舖提供10款餃子,比較有香港特色平時食唔到嘅好似家鄉肉餅餃、南乳豆卜餃、鹹蛋黃黃金餃等。餐廳以傳統冰室作為設計藍本,加上舊式地磚同埋有香港特色嘅掛畫同標語牌,令到鋪頭充滿懷舊氣氛。不過環境唔算寬敞,人多時會坐得比較迫。-1️⃣ 酸辣湯 跟餐 4隻餃子+ 酸辣湯💰41(👅: 7/10)兩個人食就咁叫兩個六隻餃子唔夠飽,所以就叫咗呢個餐,有四隻餃子架一酸辣湯。酸辣湯唔算辣,辣味會比酸味重,飲落比較普通,我覺得酸味同辣味唔夠重,但呢個份量加餃子會食到飽,天氣熱嘅時候食會出汗。嘢飲叫咗四季春茶,飲有淡淡的茶味,加上天氣幾熱,飲落好冰涼。-2️⃣ 鹹蛋黃黃金餃 💰38(👅: 8.5/10)特別餃子得煎餃無蒸餃,實際係半煎炸既餃。餃子食落好脆口,尤其係餃子邊煎到好香脆。咬落會

1️⃣ 酸辣湯
酸辣湯

跟餐 4隻餃子+ 酸辣湯💰41(👅: 7/10)
四季春茶

2️⃣ 鹹蛋黃黃金餃 💰38(👅: 8.5/10)
鹹蛋黃黃金餃

特別餃子得煎餃無蒸餃,實際係半煎炸既餃。
餃子食落好脆口,尤其係餃子邊煎到好香脆。
咬落會爆鹹蛋黃汁,鹹蛋醬炒到起沙,食落會覺得有啲油膩,而且餃子會比起泡嘅鹹蛋黃汁包住,口感上食到不過唔算話超重鹹蛋味,可能因為豬肉餡味道重啲而蓋過咗,反而入邊嘅豬肉餡幾好食同有份量。
3️⃣ 黑白土匪雞肉餃 💰30(👅: 8/10)
黑白土匪雞肉餃

特別餃子得煎餃無蒸餃,實際係半煎炸既餃。
餃子食落好脆口,肉汁豐富會爆出黎,會聞到同食到大家熟悉既三哥土匪孜然粉味,略嫌土匪味唔夠重,同埋黑白芝麻炒得未夠香。而入邊嘅雞肉都幾大舊,份量充足,但佢係免治雞肉,食落比較腍啲,比較起上嚟黃金餃嘅豬肉好食啲。
4️⃣ 五香芋頭臘腸餃(蒸) 💰48(👅: 8/10)
五香芋頭臘腸餃(蒸)

叫左兩款特色餃都係得煎餃,所以就特登叫咗個蒸餃試一試。
餃子食落皮算薄,咬落去係煙韌,內餡足料,芋頭同臘腸食到粒粒分明,口感豐富,芋頭幾甜,而臘腸帶少少肉汁,所以餃子食落唔乾身,蒸餃食到嘅啲內餡幾新奇幾滿足。

🌟餐廳唔止得個樣好似懷舊冰室,而係餃子嘅味道都係充滿香港嘅特色,如果我要介紹黎長洲玩嘅外國人想食香港嘅特色野,會諗到呢一間小店,餃子價錢唔算貴,仲可以跟餐有野食同其他小食。煎餃炸餃口感上未算係食到最好食,但口味比較獨特,而蒸餃比較少機會係小店食到,而且仲會有埋個蒸籠,總括嚟講喺長洲係一間味道唔錯非常有特色嘅小店,值得一試。
👅味道: 8.5/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $157 (服務費: NA)
2021-03-30
四季春茶
黑白土匪雞肉餃
五香芋頭臘腸餃(蒸)
  • 酸辣湯
當初見到「餃子冰室」名就被佢吸引咗餃子黎黎去去都係韮菜豬肉、白菜豬肉等等點知望一望餐牌 先發現原來餃子嘅世界好大😲!!平時至愛嘅土匪雞翼、咸蛋黃薯片都變咗做餃子仲有住家餸咖喱薯仔、家鄉肉餅、南乳豆卜再特別啲 仲有每日限量嘅印第安餃添❤️🔖 黑白土匪餃(只限煎)食落有驚喜 將餃子煎脆再係灑上孜然粉 再加幾粒黑白芝麻做點綴 成件事更加香口😋但用咗雞肉做餡料口感無豬肉咁正( ・᷄ὢ・᷅ )🔖 惹味咖喱薯仔餃咖喱薯仔本身已經炆得夠腍夠入味 蒸咗後咖喱味更加香溢 如果有機會小編會再食!🔖鹹蛋黃黃金餃(只限煎)一上碟嘅時候 真係香到哇哇聲😍將起沙嘅鹹蛋黃醬淋係餃子上面 超邪惡~不過食落味道無乜 同期望有啲落差
當初見到「餃子冰室」名就被佢吸引咗
餃子黎黎去去都係韮菜豬肉、白菜豬肉等等
點知望一望餐牌 先發現原來餃子嘅世界好大😲!!
平時至愛嘅土匪雞翼、咸蛋黃薯片都變咗做餃子
仲有住家餸咖喱薯仔、家鄉肉餅、南乳豆卜
再特別啲 仲有每日限量嘅印第安餃添❤️

🔖 黑白土匪餃(只限煎)
食落有驚喜 將餃子煎脆再係灑上孜然粉
再加幾粒黑白芝麻做點綴 成件事更加香口😋
但用咗雞肉做餡料口感無豬肉咁正( ・᷄ὢ・᷅ )

🔖 惹味咖喱薯仔餃
咖喱薯仔本身已經炆得夠腍夠入味
蒸咗後咖喱味更加香溢 如果有機會小編會再食!

🔖鹹蛋黃黃金餃(只限煎)
一上碟嘅時候 真係香到哇哇聲😍
將起沙嘅鹹蛋黃醬淋係餃子上面 超邪惡~
不過食落味道無乜 同期望有啲落差
黑白土匪餃(只限煎)
惹味咖喱薯仔餃
鹹蛋黃黃金餃(只限煎)
黑白土匪餃(只限煎)
惹味咖喱薯仔餃
閒日入左去長洲慢遊唔想食海鮮,魚旦,豆沙餅既野。上openrice揾到餃子冰室,就來試一下。本身我們都鍾意吃餃子的。午巿有套餐,係幾抵食既。不過我唔記得左價錢,又冇影到餐牌。小小既店舖,裝修傢俬都好特式。餐具都好有風格。2杯餐飲,1杯係跟餐既茶,清香解暑。另1杯加錢點的係桃膠飲品,唔太甜,都好好飲。平時d餃子店都有酸蘿蔔任食,呢度要加錢。因為我太愛吃酸蘿蔔,就叫左一碟試下。睇佢清清地,但原來好夠味,但又唔會醃到好咸好酸,蘿蔔仲爽脆,會係一粒接一粒咁食唔停口。第1個餐係煎韮菜餃+酸辣湯+黑醬油雞飯韮菜餃,大大隻,餡料都好足夠。煎餃夠香口。酸辣湯,小小碗,熱辣辣。夠酸辣,但料有d碎濕濕。不能用正宗來比較,但小店都做得不錯。黑醬油雞飯,跟餐都係小碗。唔錯,可以試到多款野食。其實都係老抽煮雞肉飯,這個沒太大特別,一般。另一個餐點左10隻既黑白土匪餃好香既孜然粉,但感覺應該唔係煎餃,似炸餃子。入面都有好香既孜然味配上雞肉。我略為嫌佢太燶,整體都好食,味道都好夾。上菜都好快全場最有驚喜係佢個辣椒醬,好香好惹味,配餃子一流。我諗食左佢地半盅都有。真係唔好意思。哈哈哈哈
閒日入左去長洲慢遊
唔想食海鮮,魚旦,豆沙餅既野。
上openrice揾到餃子冰室,就來試一下。
本身我們都鍾意吃餃子的。
午巿有套餐,係幾抵食既。
不過我唔記得左價錢,又冇影到餐牌。
小小既店舖,裝修傢俬都好特式。餐具都好有風格。

平時d餃子店都有酸蘿蔔任食,呢度要加錢。
因為我太愛吃酸蘿蔔,就叫左一碟試下。

第1個餐係煎韮菜餃+酸辣湯+黑醬油雞飯
韮菜餃,大大隻,餡料都好足夠。煎餃夠香口。

酸辣湯,小小碗,熱辣辣。夠酸辣,但料有d碎濕濕。
不能用正宗來比較,但小店都做得不錯。

黑醬油雞飯,跟餐都係小碗。唔錯,可以試到多款野食。
其實都係老抽煮雞肉飯,這個沒太大特別,一般。

另一個餐點左10隻既黑白土匪餃
好香既孜然粉,但感覺應該唔係煎餃,似炸餃子。
入面都有好香既孜然味配上雞肉。
我略為嫌佢太燶,整體都好食,味道都好夾。

上菜都好快

全場最有驚喜係佢個辣椒醬,
好香好惹味,配餃子一流。我諗食左佢地半盅都有。
真係唔好意思。哈哈哈哈

2021-03-26 64 瀏覽
難得小島開了特色小店,當然要支持吓。依間餃子店裝潢以港式為題,選用香港舊式餐廳嘅風味。食物總類以飯食及餃子為主。餃子款式多及口味夠地道。每次吃一定會選擇臘腸芋頭餃子,正,好入味。一定要煎餃做法再加上佢地特製嘅辣醬,真係好好好味囉。。。第2款一定要吃南乳豆卜餃,味道濃郁。可以叫蒸我亦試左佢嘅黃金餃,都好正。但會比較膩啲飯食我覺得一般。飲品方面,我會推介特濃奶茶紅豆冰。。。正正正下次會試埋佢嘅竹庶沙冰。。。期待下一次新野喔
難得小島開了特色小店,當然要支持吓。
依間餃子店裝潢以港式為題,選用香港舊式餐廳嘅風味。

食物總類以飯食及餃子為主。餃子款式多及口味夠地道。

第2款一定要吃南乳豆卜餃,味道濃郁。可以叫蒸

我亦試左佢嘅黃金餃,都好正。但會比較膩啲

飯食我覺得一般。

飲品方面,我會推介特濃奶茶紅豆冰。。。正正正

下次會試埋佢嘅竹庶沙冰。。。期待下一次新野喔

2021-03-13
20 分鐘 (堂食)
下午茶
難得星期二放假打算入長洲好好休息下 臨搭船先發現原來好多舖頭都係星期二休息😭好擔心冇好西食既時候 搵到間餃子冰室😍岩哂我地呢啲餃子控~一去到睇餐牌就見到有好多款組合 咁我地就果斷決定一個係淨餃 一個係跟酸辣湯試試- 6隻餃子 鹹蛋黃黃金餃 $38 + $4黎到個陣已經聞到好香既鹹蛋黃味 不過第一眼覺得個皮好似炸到好硬 試食左一啖!就發現個皮一啲都唔硬 仲要裡面都爆哂汁 好juicy!!!! 而外面既鹹蛋黃都好香 同餃子都好match 係值得一試既款👍🏻- 黑白土匪餃 + 酸辣湯 $49 + $4睇張相就會覺得好似得個"黑"字🤣其實佢個黑白係指餃子上面既黑白芝麻 除左芝麻之外 呢款餃子有好多孜然粉係上面 個陣味同譚仔土匪真係一樣!試食左呢個餃 就會覺得裡面既餡同上面個款好似 只係外面既調味唔同左我覺得要睇下自己仲唔仲意孜然粉既味道 相比下 我就會覺得鹹蛋黃值得試多啲了~~
好擔心冇好西食既時候 搵到間餃子冰室😍岩哂我地呢啲餃子控~

- 6隻餃子 鹹蛋黃黃金餃 $38 + $4

- 黑白土匪餃 + 酸辣湯 $49 + $4

🇭🇰餃子冰室Gogi Ice House🥟最近都多人講位於長洲既餃子冰室🥟大家都話難忘 👩🏻就黎試下舖入邊位置唔算多 但都有卡位裝潢都行舊式復古路線 係幾靚的😚🥟鹹蛋黃黃金餃(💰$41/6隻連四季春套餐)重口味朋友可以試下呢款外皮較油膩 入邊豬肉餡🐽幾好食Juicy到會爆汁 要小心啲食鹹蛋黃起沙on top 加係餃子 幾惹味不過油膩得黎 相對鹹蛋味冇相像上咁濃🤏🏻🥟黑白土匪雞肉餃(💰$65/10隻連四季春套餐)用左孜然粉同黑白芝麻調味聞落同譚仔土匪雞翼一樣咁香😻入邊雞肉餡就冇豬肉餡咁好食 普通左少少食落都唔會有土匪雞翼咁濃味-整體黎講比較鐘意鹹蛋味豬肉餡🐖較出色因為似炸餃 要注意係熱食會辣親👄放涼一陣外皮又會變腍另外兩款既調味再濃D 就正啦店員無抹到枱 要自己黎😂😂款式幾特別 但味道相對普通 沒有到非食不可
🇭🇰餃子冰室Gogi Ice House🥟
最近都多人講位於長洲既餃子冰室🥟
大家都話難忘 👩🏻就黎試下
舖入邊位置唔算多 但都有卡位
裝潢都行舊式復古路線 係幾靚的😚
鹹蛋黃黃金餃
🥟鹹蛋黃黃金餃(💰$41/6隻連四季春套餐)
重口味朋友可以試下呢款
外皮較油膩 入邊豬肉餡🐽幾好食
Juicy到會爆汁 要小心啲食
鹹蛋黃起沙on top 加係餃子 幾惹味
不過油膩得黎 相對鹹蛋味冇相像上咁濃🤏🏻
黑白土匪雞肉餃
🥟黑白土匪雞肉餃(💰$65/10隻連四季春套餐)
用左孜然粉同黑白芝麻調味
店員無抹到枱 要自己黎😂😂
款式幾特別 但味道相對普通 沒有到非食不可
2021-03-15
2021-03-19 63 瀏覽
一向都好鍾意食餃子見到好多人都介紹呢間,一早book mark定想試好耐難得入嚟長洲一定要試位置方便容易搵一落船直行就到今日平日唔多人唔使等位👏🏻👏🏻呢間餃子款式好特別最吸引係土匪雞翼味🤩即刻叫咗土匪雞翼味試下呢隻味只可以揀煎一個set有六隻加杯嘢飲一上枱已經係土匪雞翼嗰陣味😆就咁睇已經脹卜卜好足料出面嗰層加咗好多孜然粉黑白芝麻勁香個皮煎到好脆😋加埋入面嘅料有少少汁好Juice好夾👍🏻👍🏻鹹蛋黃黃金餃本身鹹蛋黃就點整都好食加埋餃子咁食都係第一次試好出色👍🏻個set包呢杯四季春茶食完啲重口味嘅餃子飲埋呢杯茶中和返成件事好完美🥳🥳間鋪唔大職員都唔多開放式廚房,感覺衛生。下次入嚟長洲又多一間必食啦
一向都好鍾意食餃子
見到好多人都介紹呢間,
一早book mark定想試好耐

食完啲重口味嘅餃子
飲埋呢杯茶中和返
成件事好完美🥳🥳

間鋪唔大職員都唔多
開放式廚房,感覺衛生。
下次入嚟長洲又多一間必食啦
2021-03-16 53 瀏覽
星期日週末去咗長洲當旅行 揀咗間食餃子嘅, 嗰日三點鐘入到去都有唔少空位,坐得都幾舒服。我地叫咗三種分別係白土匪雞肉餃印第安餃同埋麻香白雲雞中翼。 首先講下個土匪雞肉餃先, 咬落去第一下佢啲肉汁爆曬出嚟好彩有個碟仔如果唔係食到周圍都係,同埋入面d肉都好香口, 但係我覺得佢唔似土匪雞翼。而關於個印第安餃我就係覺得佢係一個辣版嘅土匪雞肉餃, 如果下次再嚟嘅話我會揀印第安餃, 不過佢嘅肉汁就冇土匪雞肉咁多。椰子個白雲雞中翼就正正常常冇特別有驚喜,不過作為小食都唔錯🤣嗰日唔記得嗌佢鎮店名物鹹蛋黃黃金餃,下次再嚟嘅話要試下。

嗰日唔記得嗌佢鎮店名物鹹蛋黃黃金餃,下次再嚟嘅話要試下。
2021-03-13 44 瀏覽
Creative dumplings to die for. If it wasn’t our mission to try as many things as possible in the span of 4 hours at Cheung Chau, I would just sit at this place all day and order all the dumplings on the menu.Loved the fun ingredient combinations here, which are mostly found as proper Chinese dishes rather than dumpling fillings.We had the fried cumin chicken dumplings (which originally is the bandit chicken wing recipe), and fried salted egg pork dumplings. Then an order of drunken chicken wings

We had the fried cumin chicken dumplings (which originally is the bandit chicken wing recipe), and fried salted egg pork dumplings. Then an order of drunken chicken wings. All dishes were in snacking portions but they were so addictive!!! I was burping cumins for the rest of the day (does this happen to you, cumin lovers?).

土匪雞餃子
黃金餃