2008-10-02 17 瀏覽
個日又同d fd游完水,,又係呢頭搵野食,,見到佢餃子皇個名,,就俾佢吸引左入去食,,我叫左個咖哩餃配上海面,,我個咖哩餃係要煎,,所以都等左陣,,講番個餃,,佢係即叫即煎,,夠o西熱辣辣,,食落唔錯啦,,而且又夠o西香,,(不過我個fd就話,,係煎既野都香同好食架啦,,咁都唔好食就大穫,,)而且我見佢有幾款唔同既餃子,,都幾特別,,好想試o西 @Q@之但係,,我又想講下佢個面,,d上海面冇得講啦,,都係個d味,,不過佢個湯,,我覺得真係好唔掂,,好淡,,一d味都冇,,只不過比清水好dd,,就算落埋d辣椒油,,都覺得好怪 = =我覺得淨食餃又食唔飽我,,咁好多時都會配埋面黎食,,所以我諗如果可以整番靚個湯,,我會番去再食,,所以我d評分淨係評d餃架咋,,
個日又同d fd游完水,,
又係呢頭搵野食,,
見到佢餃子皇個名,,
就俾佢吸引左入去食,,

我叫左個咖哩餃配上海面,,
我個咖哩餃係要煎,,
所以都等左陣,,

講番個餃,,
佢係即叫即煎,,夠o西熱辣辣,,
食落唔錯啦,,而且又夠o西香,,

而且我見佢有幾款唔同既餃子,,都幾特別,,
好想試o西 @Q@

之但係,,我又想講下佢個面,,
d上海面冇得講啦,,都係個d味,,
不過佢個湯,,我覺得真係好唔掂,,
好淡,,一d味都冇,,只不過比清水好dd,,
就算落埋d辣椒油,,都覺得好怪 = =

我覺得淨食餃又食唔飽我,,
咁好多時都會配埋面黎食,,
所以我諗如果可以整番靚個湯,,
我會番去再食,,

所以我d評分淨係評d餃架咋,,
2008-08-29 17 瀏覽
第一次去老闆娘比我試好幾款餃子,唔使加錢:p講下碗面,上海面,guagua地,冇乜味,食食下唔想食,畢竟唔係主打,算啦。講d餃子喇,我最念念不忘係d辣餃,真係好麻辣,飲半杯豆醬都解唔倒辣…佢冇菜o係入面,所以好有肉味,正!韭菜餃都好正,不過一定要煎先好食,信我!香芹餃,我第一次食哩個配搭,都係煎會好食d,但我嚴d芹唔夠多。蕃茄餃,放湯正,好鮮味。不過一如以上食評,煎餃d油真係落得重手左…總括黎講,以$20哩個價錢,有面有5隻餃又有野飲,仲要幾有水準,唔錯啦!
第一次去老闆娘比我試好幾款餃子,唔使加錢:p
佢冇菜o係入面,所以好有肉味,正!
韭菜餃都好正,不過一定要煎先好食,信我!
蕃茄餃,放湯正,好鮮味。

不過一如以上食評,煎餃d油真係落得重手左…
  • 韭菜餃 辣餃
2008-07-15 8 瀏覽
麵爽口彈牙,湯底也清清的~五香雞翼和餃子煎得又燶又脆…咬下脆皮邊有聲音的``咖喱雞肉餃子夾雜著滑嫩的雞肉,咖喱味很香``餃子麵套餐送上豆漿一杯,豆味香而甜~不過甜了些…``如果午飯能在這裹吃,是一個不錯的選擇~再來的時候,我希望能再嘗一嘗這裹的香辣鮮肉餃子湯麵`0k的...不錯^^大家一試無妨
麵爽口彈牙,湯底也清清的~
五香雞翼和餃子煎得又燶又脆…咬下脆皮邊有聲音的``
咖喱雞肉餃子夾雜著滑嫩的雞肉,咖喱味很香``
餃子麵套餐送上豆漿一杯,豆味香而甜~不過甜了些…``
如果午飯能在這裹吃,是一個不錯的選擇~
再來的時候,我希望能再嘗一嘗這裹的香辣鮮肉餃子湯麵`
0k的...不錯^^大家一試無妨
2008-07-15 7 瀏覽
首選推展 ~ 辣餃子 ~ 真係辣得和味, 又食到肉味, 好味 次選推展 ~ 香芹餃 ~ 番茄餃, 素餃都好好味, 墨魚餃就無想像中咁好啦.擔擔麵適中, 可能是次陽春麵買晒, 所以今次食既係粗條型上海麵.為一缺點...煎餃子太多油 , 不過老闆解釋, 無油煎唔起, 隋卻油多小許之外, 味道確實好味 ~餃子擔擔麵 ~ $23 ~ (有四隻餃子, 仲可以雙併)淨煎/湯餃子 ~ $21 ~ (有八隻餃子, 仲可以雙併) 墨魚餃子多加一蚊/隻

次選推展 ~ 香芹餃 ~
番茄餃, 素餃都好好味,
墨魚餃就無想像中咁好啦.

餃子擔擔麵 ~ $23 ~ (有四隻餃子, 仲可以雙併)
餃子擔擔麵
左面辣餃, 右面香芹
餃子擔擔麵
左面辣餃, 右面香芹
  • 辣餃子
2008-06-21 11 瀏覽
LUNCH想食D快d既野,然後去買野.諗起呢間野未見過,加上個名餃子皇 ...咁犀利..就試下啦~叫左個蕃茄餃子米線,同事要左個墨魚餃子上海麵,因為係餃子餐,所以送一杯豆漿.我o個碗米線超大碗,其實已經叫左佢少d粉,不過似孚佢冇理我呢.....同同事share d餃子.蕃茄餃子清清地,ok~墨魚餃子質地實d.幾特別,我地揀左餃子放湯,但兩碗都有兩隻係穿左的.唔明點解wor~個皮咁厚都咁易穿?下次想試下抯抯麵呀~可惜餃子餐冇得轉抯抯麵啦~不過~呢間野真係又經濟,又大碗.加上d餃子皮咁厚,食完真係飽飽喇....
LUNCH想食D快d既野,然後去買野.
諗起呢間野未見過,
加上個名餃子皇 ...咁犀利..就試下啦~
叫左個蕃茄餃子米線,
同事要左個墨魚餃子上海麵,
因為係餃子餐,所以送一杯豆漿.
我o個碗米線超大碗,其實已經叫左佢少d粉,
不過似孚佢冇理我呢.....
同同事share d餃子.
蕃茄餃子清清地,ok~
墨魚餃子質地實d.幾特別,
我地揀左餃子放湯,但兩碗都有兩隻係穿左的.
唔明點解wor~個皮咁厚都咁易穿?

下次想試下抯抯麵呀~可惜餃子餐冇得轉抯抯麵啦~
不過~呢間野真係又經濟,又大碗.
加上d餃子皮咁厚,食完真係飽飽喇....
2008-06-17 4 瀏覽
想食這間的餃子有一段時間了,這次終於有機會一試,但是要外賣走呢。下午大約兩點幾三點,店內空無一人...只見一阿伯待應和一中年廚子。點了白菜豬肉水餃上海麵,送一杯豆漿,承惠$21。不知是否外賣的關係,雖然皮厚,但每隻餃的餃皮都爛了,店主應該要留意這問題了。但,白菜豬肉餡的確不俗。首先,吃上來有咬感,因肉是爽爽的,而肉和菜比例又差不多,不會覺得很膩!湯底可能有點師傅,但無損主角餃子的表現!豆漿是甜而冇豆味的。聽說這兒有幾他餃好吃,下次就點其他好了。

點了白菜豬肉水餃上海麵,送一杯豆漿,承惠$21。

豆漿是甜而冇豆味的。

聽說這兒有幾他餃好吃,下次就點其他好了。
白菜豬肉餃+豆漿
白菜豬肉餃+豆漿
2008-03-28 1 瀏覽
前身為"我的家鄉餃子",現變成"餃子皇",點講,都係借身還魂,大家都係賣餃子.沒有裝修過,基本上內籠同以前一樣,水準又是否有別?要個白菜豬肉餃,同墨魚豬肉餃,兩者皆煎,跟上海湯麵.湯麵本身湯都幾咸,用來吊味的冬菜,有點倒米.兩者加埋,味道有點怪.這店的餃子,外皮不如前身的薄,白菜豬肉,就不過爾爾,反觀墨魚就很好,彈牙味鮮的墨魚肉,同個豬肉餡非常之夾,很有爽勁之口感.當然,要同我最愛的巧興比,絕不公平,因為後者沒有墨魚肉做餡的餃子,最多說,兩者各擅勝長.這個答案,可會好聽一點.

沒有裝修過,基本上內籠同以前一樣,水準又是否有別?

要個白菜豬肉餃,同墨魚豬肉餃,兩者皆煎,跟上海湯麵.

這個答案,可會好聽一點.
2008-03-06 11 瀏覽
$13擔擔麵有肉鬆,炸菜,nuts>>>..湯冇mud花生味不過d麵ok$13係咁ga la都係對面上海喬山d擔擔麵最好食我dad話詠x園d麵都唔及上海喬山~~~~~~
$13擔擔麵
有肉鬆,炸菜,nuts>>>..
湯冇mud花生味
不過d麵ok
$13係咁ga la
都係對面上海喬山d擔擔麵最好食
我dad話詠x園d麵都唔及上海喬山~~~~~~
2008-03-02 7 瀏覽
之前經過幾次,但都無試過後來,有次同同學仔一共五去試下雖然環境比較窄但食物卻很好我叫o左碗擔擔麵可能我唔食得辣所以食到出汗.........但其中一位同學食得辣同我一樣叫擔擔麵佢就覺得ok,辣味好好另外的同學就叫o左蕃茄餃子麵佢話餃子好食,但覺得湯底太清落單就好快有得食,而且抵食!女生食一碗就足夠但男生可能就覺得未夠飽~我會繼續去幫襯~*店內係有位老伯做伙計動作可能會慢少少請各位去到俾多少少耐性仲有,老伯好有禮貌嫁!!
之前經過幾次,但都無試過
後來,有次同同學仔一共五去試下
雖然環境比較窄
但食物卻很好

我叫o左碗擔擔麵
可能我唔食得辣
所以食到出汗.........

但其中一位同學食得辣
同我一樣叫擔擔麵
佢就覺得ok,辣味好好

另外的同學就叫o左
蕃茄餃子麵
佢話餃子好食,但覺得湯底太清

落單就好快有得食,而且抵食!
女生食一碗就足夠
但男生可能就覺得未夠飽~

我會繼續去幫襯~

*店內係有位老伯做伙計
動作可能會慢少少
請各位去到俾多少少耐性
仲有,老伯好有禮貌嫁!!
(非會員)
2008-02-28 21 瀏覽
那天放假,與豬朋們於接近黃昏時段,路經此店,看到店外貼了多張餃子的相片,大家的肚子已咕嚕咕嚕的响起來,二話不說,豬朋們已找到枱子坐下,舖子有點窄,但那個時段不太多人,可以盡情又慢慢試多點新口味,老板推介,如果可以食辣,就試下香辣餃子,於是點了湯底和煎炸,但我不吃辣,老板就叫我試下蕃茄味!咦!好味喎!有蕃茄的清甜味,但又不怕蓋過我至愛的豬肉味,好像蕃茄豬骨湯的味道!他們吃辣的,早已豎起大姆指!超勁!下次又要再路過試試了!
2008-02-28 6 瀏覽
街邊挺不起眼的一家小店,敢稱“皇”,食客又幾多,估味道不差吧,試下!叫了兩個$20的餃子套餐,分別是煎韭菜鮮肉餃與蒸素餃各5件,跟餐配豆漿與面(可揀米線、米粉或上海面)。豆漿偏甜,但怕甜豆漿的朋友都尚可接受;又配了不算少量的椰菜與酸白菜,令營養方面加分。米線都算彈牙,份量夠足,可是湯底就太鹹,並且很重胡椒味,還是不飲為妙。當然重點都還是餃子。煎韭菜鮮肉餃很香口,豬肉比重較大,韭菜就顯得少些,但味道也不錯;煎得酥脆,但油也不少落。蒸素餃的餡料很足,內有冬菇、粉絲與木耳;餡剁得非常細,比較清淡,配醋食很美味。不過似乎衛生狀況堪憂,木耳冬菇洗得不幹凈,內裏有少少砂…食客源源不斷,可卻只有一名廚子加一名老伯伯侍應,非常忙碌,看不見招呼…不過又是可以理解的,希望老闆增加幫手,這樣多辛苦呀,客人又經常被忽略。