餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
2022-09-03 42 瀏覽
我最鍾意既飲子店終於開到屋企附近將軍澳!餐廳係開放式設計,主要圍繞着電梯。- 日本龍鳳蛋溏心蛋上面加左黑松露或白松露醬,味道更加豐富。- 四川涼麵涼麵上面有花生碎、辣椒醬同少少蔥作點綴。涼麵口感帶少少煙韌,而且好掛汁,每一啖涼麵都食到好香既芝麻醬。- 壽喜燒牛肉湯餃餃子煮得啱啱好,完全無糊化,入面肉汁非常豐富,味道同真正壽喜燒如出一轍。- 龍鳳松茸雙煎餃龍鳳松茸雙煎餃係我每次必點。外皮非常香脆,一咬開餃子皮松露既香味撲鼻而來,入面餡料亦好豐富,無論白松露同黑松露一樣出色。- 豆漿豆漿仍然好大杯,甜度適中。餃掂真係香港餃子店No.1,希望餃掂可以好似周星馳食神咁係地圖畫到「勁」字!

- 日本龍鳳蛋
溏心蛋上面加左黑松露或白松露醬,味道更加豐富。
日本龍鳳蛋

- 四川涼麵
四川涼麵

- 壽喜燒牛肉湯餃
壽喜燒牛肉湯餃

- 龍鳳松茸雙煎餃
龍鳳松茸雙煎餃

- 豆漿
豆漿仍然好大杯,甜度適中。
凍豆漿

2022-08-22
日本龍鳳蛋
四川涼麵
壽喜燒牛肉湯餃
龍鳳松茸雙煎餃
凍豆漿
2022-09-02 41 瀏覽
餃掂喺疫情之下,愈開愈多分店,差唔多區區都有一間!今次幫襯將軍澳店,閒日晚市都要等位,好旺場!龍鳳松茸雙湯餃(中) $92跟 狀元九鼎湯黑白松露湯餃各4隻,黑松露餃嘅香氣較為突出,而白松露餃就既甜且香,各有特色!韮菜豬肉煎餃(大)$60韮菜味道突出,但都掩蓋唔到鮮豬肉嘅味道,水準之作!重慶鮮肉雲吞 $42/12隻湯底嘅辣度有後勁,仲要係鮮嘅辣味,真係會令人食上癮!鮮肉雲吞一口一隻,皮薄又夠滑!黃金原味皮蛋 $28配陳醋汁,酸酸地幾開胃!蜜餞雞翼 $24/3隻蜜餞甜得嚟又唔會膩,雞翼皮脆肉嫩,唔錯!罐裝汽水 $10

龍鳳松茸雙湯餃(中) $92
跟 狀元九鼎湯

韮菜豬肉煎餃(大)$60

韮菜味道突出,但都掩蓋唔到鮮豬肉嘅味道,水準之作!

重慶鮮肉雲吞 $42/12隻

黃金原味皮蛋 $28

配陳醋汁,酸酸地幾開胃!

蜜餞雞翼 $24/3隻

蜜餞甜得嚟又唔會膩,雞翼皮脆肉嫩,唔錯!

罐裝汽水 $10
2022-08-31 28 瀏覽
其他分店平日食開,今日就黎試下新店,果然冇令我失望,一樣咁好食😍主食叫左 龍鳳松茸雙煎餃$98,黑松露味突出,夠香,但係又唔會搶左啲肉味👍🏻;重慶鮮肉雲吞$42 ,要左小辣,一定都唔覺🤣下次要挑戰大辣🤭小食叫左兩款,有黃金原味皮蛋$28,皮蛋係溏心的😍,加上特製醬料,食落特別滋味,齒頰留香;蜜餞雞翼$32,蜜糖味濃郁,雞翼大大隻,仲有五隻添,性價比好高👍🏻炎熱嘅夏天叫咗兩杯消暑嘅飲品,自家制山楂雪梨水$28,蜜檸慧米水$20,唔會太甜,又可以解渴,夏日之選😍

2022-08-29 25 瀏覽
夜晚好肚餓嘅時候諗唔到可以食啲乜隨心就坐低揀咗呢間餃子店之前都因為疫情關係食過呢一間餃子店嘅外賣今晚就試一試佢哋新鮮整嘅堂食係點隨行嘅朋友比較傳統所以就選擇左韭菜餃子餃而我就選擇左比較新穎嘅就係芝士留心蒸餃之後睇吓佢哋個餐牌見到佢哋好出名嘅湯原來係叫湯餃嘅時候都會所以就叫咗一份壽喜燒牛肉煎餃再加上元貝豬肉嘅湯餃韭菜餃子之前外賣都試過食過估唔到糖食呢就更加食得出佢哋嗰種新鮮嘅味道而且個皮仲啱啱好唔會整到爛晒個芝士餃仲非常之咁好食因為芝士溶晒再加入買豬肉令到成個味道非常之咁西式向來鍾意食芝士嗰個我十分之喜歡另外不得不提個湯簡直係非常之咁好飲完完全全係好似一個酒樓出嚟嘅湯食得出完全冇味精非常之咁健康本身都係心大心細諗住叫唔叫個壽喜燒牛肉估唔到呢個選擇係完全冇錯嘅呢個壽喜燒牛肉嘅餃子非常之咁多汁食落去嘅汁會流出來而且造成餃子嘅味道仲非常之咁不錯元貝豬肉餃食得出一絲絲嘅元貝都係非常之咁特別出色
夜晚好肚餓嘅時候諗唔到可以食啲乜

而且造成餃子嘅味道仲非常之咁不錯

元貝豬肉餃食得出一絲絲嘅元貝
都係非常之咁特別出色
2022-08-28 27 瀏覽
當肥妹仔夜晚諗唔到食咩嘅時候,通常都會揀呢一間餃子店食晚餐,貪佢價錢非常相宜,質素之高,抵食之選!煎野生松茸素餃 $58呢一間嘅素餃真係好得!外皮煎到非常香脆,餡料非常飽滿,餡料有白菜,松茸,雲耳等等,因為好新鮮,所以食落去係爽口,味道一d都唔單調,超級香口惹味!肥媽好鍾意呢一款素餃,次次嚟叫呢一款,強推!雲耳椰菜豬肉餃$45另外肥妹仔再嗌多一個湯餃,呢一款湯餃亦都好好食,佢嘅餡料超級飽滿,兩個人叫兩碟真係會飽到到上心口!雲耳爽口彈牙,椰菜同豬肉好香,combined埋一齊非常有口感。而且個味道調得剛剛好,個湯一d味精都冇,肥妹仔好欣賞佢有d似屋企煲既湯,甜!四川涼皮$32呢一個亦都係肥妹仔會嗌記一個小食!涼皮煙煙韌韌,微辣,酸酸地,好開胃。龍鳳蛋 $32日本嘅糖心蛋再加上黑松露醬同白松露,糖心蛋做得到流心既效果,松露醬帶幾香,好食。上湯松茸時蔬 $32菜心好新鮮同埋鮮甜,肥妹仔自己食晒一碟!檸檬蜜糖薏米水$28次次黎一定會嗌,超級清甜,好香檸檬味!

煎野生松茸素餃 $58

雲耳椰菜豬肉餃$45

四川涼皮$32

龍鳳蛋 $32

上湯松茸時蔬 $32
菜心好新鮮同埋鮮甜,肥妹仔自己食晒一碟!

檸檬蜜糖薏米水$28
次次黎一定會嗌,超級清甜,好香檸檬味!
2022-08-26
2022-08-27 21 瀏覽
行開新都城中心商場,原來呢度都有 餃掂 分店,之前喺太子食過,就帶老公佢去試吓啲松茸餃子🥟龍鳳松茸雙煎餃8隻$98個皮煎得香脆,底部透透地睇到啲松茸🫢 老公都讚好味。壽喜燒牛肉餃 7隻 $54湯餃 ~跟狀元九鼎湯壽喜燒牛肉餃第一次食,應該係新鮮牛肉幾有咬口,加埋洋蔥都幾好味,個湯望落去幾濃,味道比想像中溫醇。黃金原味皮蛋 $28同普通皮蛋味道一樣😄金金黃黃個樣幾靚蜜餞雞翼 $24甜甜地都唔錯山楂雪梨水 $20蜂蜜檸檬薏米水 $20自家製酸酸甜甜,飲落有啲似酸梅湯〰️

龍鳳松茸雙煎餃8隻$98
個皮煎得香脆,底部透透地睇到啲松茸🫢 老公都讚好味。

壽喜燒牛肉餃 7隻 $54
湯餃 ~跟狀元九鼎湯

黃金原味皮蛋 $28
同普通皮蛋味道一樣😄金金黃黃個樣幾靚

蜜餞雞翼 $24
甜甜地都唔錯

山楂雪梨水 $20
蜂蜜檸檬薏米水 $20
自家製酸酸甜甜,飲落有啲似酸梅湯〰️
2022-08-26 425 瀏覽
《餃掂》喺香港周圍都有分店,今午嚟到新都城中心都可以食到佢哋高水準又健康嘅餃子喇🥢~餐廳嘅餃子菜單加入咗好多唔同新嘅元素 唔似一般傳統嘅餃子咁單調 適合年青一代嘅口味 餐廳嘅所有菜式都係主打{健康} 全部菜式都冇落味精 連鹽都唔會 可以比客人食到菜式嘅原汁原味 ,我諗住會好淡 一食落去竟然有驚喜 可以食到佢嘅鮮甜 真係連味精都唔使落呀😚-狀元九鼎湯🫕呢個湯採用左 粉葛 鯪魚 赤小豆 鮮排骨等等 熬成嘅,最重點係完全冇落過鹽 可以養顏保健 味道好清甜粉葛味都好濃,而且呢碗湯都係佢哋餐廳嘅賣點 係招牌菜🤩-蜜餞雞翼🐤好適合小朋友 雞翼上面充滿咗好香嘅蜜糖味,充滿肉汁 。-香煎軟心芝士餃🧀好適合年青人口味 絕對唔係傳統餃子一般嘅簡單 ,我第一啖食落去真心有驚喜 推👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻而且係外脆內軟 餃子皮煎得好脆。-龍鳳松茸餃~黑白松茸🥟採用左野生松茸製成 營養價值高🤞🏻價錢都好親民,好少用呢個價錢可以食到松露,雖然佢好多松茸,但係佢嗰啲豬肉味都唔會比松茸味蓋過,一啖可以食晒兩種食材簡直係omg😬-自家製山楂雪梨水🍐材料好豐富又健康,採用左雪梨冰糖麥芽山楂片等等,佢仲可以俾

-狀元九鼎湯🫕

-蜜餞雞翼🐤
好適合小朋友 雞翼上面充滿咗好香嘅蜜糖味,充滿肉汁 。

-香煎軟心芝士餃🧀
而且係外脆內軟 餃子皮煎得好脆。

-龍鳳松茸餃~黑白松茸🥟

-自家製山楂雪梨水🍐
材料好豐富又健康,採用左雪梨冰糖麥芽山楂片等等,佢仲可以俾你選擇凍或者熱,你飲落去會feel到嗰啲甘甜,佢其他嘢飲都好健康大家可以去試吓。

- 新鮮酸蘿蔔🥕
佢呢個係一個配菜嚟嘅 酸酸地可以幫你開胃。

另外店舖嘅環境好特別 佢店舖嘅位置只係一個商場嘅轉角位,佢嗰啲枱嘅擺設利用用咗氹氹圈,好少地方會見 巜餃掂》將商場嘅轉角位煥然一新👀

Total食咗$252
呢個價錢都可以食到好多嘢🙈

~~~~~~~~~~~~

Taste 7.5/10
Service 6/10
Environment 7/10

餃子迷就唔好錯過啦🤩
2022-08-22
2022-08-24 45 瀏覽
我個人都幾鍾意食餃子,特別係煎餃子,因為夠晒香口,而且味道又唔錯,呢間餐廳我喺西環分店食過,性價比幾高,咁啱去開將軍澳,佢又有分店喺度,所以就帶個朋友去試吓呢間分店嘅座位數量唔算多,不過我見大部份人都係叫外賣為主,拎返屋企食,其實都幾正呢度主要當然係食餃子,但係仍然有其他前菜小食供應,價錢同其他分店差唔多,可以按照你個人嘅口味去選擇食物安排入座之後,望一望枱面,見到有一堆醬汁,放得都幾整齊,而且乾淨,有豉油,醋,辣椒油等等,都幾唔錯,轉頭一定要試試佢先來嘅係我哋嗌咗兩個冷盤,第一個係四川涼寬麵,第二個係辣皮蛋。Send俾大家睇吓呢個四川涼寬,都幾特別,味道有少少酸辣,但係整體味道唔算好強烈,涼寬粉係室溫嘅溫度,食落口,一啲都唔Heavy,所以都幾舒服開胃第二個前菜小食,我哋叫咗呢個辣皮蛋,呢個皮蛋同平時喺出邊食嘅,味道都係比較淡一啲,主要係食皮蛋嘅味道,下面嘅辣油豉油醬汁,唔會完全蓋過晒皮蛋嘅味道,皮蛋食落去非常有口感,都唔錯餃子方面,我哋今晚叫咗三款餃子,一款湯餃子,另外兩款煎餃子,加埋一齊,係咪成個畫面都好吸引呢喺介紹啲餃子之前,一定要推介大家用呢兩個醬汁,左邊係豉椒辣菜脯,右邊係

喺介紹啲餃子之前,一定要推介大家用呢兩個醬汁,左邊係豉椒辣菜脯,右邊係四川辣椒油,兩個食落口都非常惹味,無論配湯餃子,定係煎餃子,都完全能夠提升餃子嘅味道,非常惹味

呢個湯餃子我就叫咗龍鳳松茸湯餃子,因為感覺好似比較養生之餘,亦都配合餃子入面嘅配料,食落口比較溫和之餘,仲可以飲埋餐廳特意調製嘅湯底

不過老實講,就算睇相,定係真係食,煎餃子一定係比較吸引,因為煎到金黃色,外脆內軟,非常惹味之餘,口感更加出色

煎餃子我分別叫咗韭菜餃同埋豬肉芫荽餃,如果煎餃子來講,我覺得永遠最出色嘅,一定係韭菜餃,唔知點解,韭菜餃,煎到外脆內軟,經過香煎,韭菜嘅味道完全能夠揮發出嚟,完全係完美配合煎餃子呢樣嘅製作

最後飲埋杯凍豆漿,呢度嘅豆漿唔係好甜,所以飲落去好舒服,配合埋呢一啲北方小食,完全係非常滿足

2022-08-24 27 瀏覽
今晚在寶琳吃晚飯,我最喜歡吃餃子。發現有家餃子店,甚是歡喜。餐牌上除了各式各樣的餃子,有肉餃子,也有素餃子。點了幾款餃子、雲吞和小食。▫️龍鳳松茸餃$92 湯餃子跟狀元九鼎湯,狀元九鼎湯入口雖然沒什麼甜味,但成分單純,有去濕的功效。龍鳳松茸入口有濃郁的松茸味,加上是肉餃子,特別滋味。▫️壽喜燒湯餃子$72 壽喜燒牛肉餃子可以跟一碗九鼎湯。味道最突出,餃子肉汁豐沛,一咬下去,肉汁便濺出來,牛肉配搭洋蔥,味道很香。▫️四川涼皮$32涼皮獨特的口感,加上辣椒和花生末,最適合夏日。入口冰涼煙韌,帶點微辣,十分好吃。▫️重慶鮮肉雲吞$42小小的雲吞一共有十二隻,湯底微辣很開胃,加上芫荽味道更香。

餐牌上除了各式各樣的餃子,有肉餃子,也有素餃子。

點了幾款餃子、雲吞和小食。

▫️龍鳳松茸餃$92

龍鳳松茸入口有濃郁的松茸味,加上是肉餃子,特別滋味。

▫️壽喜燒湯餃子$72

壽喜燒牛肉餃子可以跟一碗九鼎湯。

▫️四川涼皮$32

▫️重慶鮮肉雲吞$42

小小的雲吞一共有十二隻,湯底微辣很開胃,加上芫荽味道更香。

2022-08-24 13 瀏覽
呢間餃子店真係食極都唔厭🥟 想食餃子,我一定會揀依一間😋去過幾間分店,今次就去將軍澳依一間試吓先!店舖環境雖然比較細,但黎買外賣嘅人數都無減退過🫢 每次到餐廳,必叫龍鳳松茸餃,四川涼皮同麻辣松花皮蛋😍 呢三樣嘢真係唔錯!必試😋今次仲叫咗個大白菜豬肉餃🤓龍鳳松茸餃嘅黑松露味真係好突出,濃濃嘅松露味配上飽滿嘅餡料🥟真係好豐富,美味又健康☺️大白菜豬肉餃既豬肉都好新鮮!大白菜平均👍配埋湯底,好鮮甜!鍾意食辣嘅朋友,一定要叫涼皮同皮蛋☺️涼皮分量好慷慨,配上少少花生,香口又惹味👍皮蛋中間仲有少少溏心,辣辣地又有啲四川嘅風味☺️真係好食👍 整體都好滿意☺️鍾意食餃子嘅朋友一定唔會錯過😆唔鍾意食餃子嘅朋友都會愛上其他小食🤭

2022-08-08
  • 龍鳳松茸雙湯餃
2022-08-23 16 瀏覽
新都城商場入邊2樓food court開咗林林總總嘅餐廳,真係要試吓呢間餃掂。酸酸辣辣嘅雲耳為呢一餐打開序幕,雲耳唔算話非常之辣,但起碼可以醒醒胃,爽脆可口。見到啲餃子隻隻都非常之飽滿,尤其呢一個壽喜燒牛肉餃配埋九鼎湯,非常之清甜,亦都飲得出好足料,配埋湯入邊嘅壽喜燒汁同埋妓滑嘅牛肉相映成趣。芫荽豬肉餃呢就一定係要食煎嘅,芫荽嘅香氣配埋餃子皮嘅香脆,加埋滿滿嘅豬肉,非常之幸福。粟米豬肉呢就好清甜,一口咬落去,粟米d汁吱晒出嚟,亦都係加上嘅豬肉,十分之清新。另外都嗌咗個四川粉皮,粉皮非常之滑溜,加上佢秘製嘅酸辣汁,同埋上邊有少少花生碎做點綴,真係幾十蚊就已經食到大使級嘅食品。
2022-08-22 10 瀏覽
位於將軍澳新都城既餃掂,位置方便。黎開呢頭行街,行過聞到超香既煎餃味,不得不吃。餃子價錢合理,亦可選擇煎或灼。至尊松茸餃8隻$80豬肉餃餡料足本,啖啖豬肉餡,配上高貴而味道濃郁的松茸,濃而不搶了餃子的鮮味,加上配了湯,口感十足。煎韭菜豬肉餃10隻$60韭菜是歷久不衰的必搭餃子餡,外皮煙韌,煎得香口脆身。煎粟米芝士軟心餃10隻$68粟米新鮮清甜,大大粒配上豬肉餡料,加上軟心芝士,芝士點綴的餃子的咸度,口感不會太濟,令人吃上癮。山楂雪梨水$20 一杯蜜糖檸檬薏米水$28 一枝飲品自家制,足料又有營養。山楂水清甜而解膩。薏米去水腫,蜜糖檸檬潤喉。兩款飲品推介配搭餃子。

餃子價錢合理,亦可選擇煎或灼。

至尊松茸餃8隻$80

煎韭菜豬肉餃10隻$60

韭菜是歷久不衰的必搭餃子餡,外皮煙韌,煎得香口脆身。
煎粟米芝士軟心餃10隻$68

山楂雪梨水$20 一杯
蜜糖檸檬薏米水$28 一枝
2022-08-19
10 分鐘 (堂食)
2022-08-20 18 瀏覽
今晚不想食飯,所以揀了這一間餃掂食餃子及雲吞。餐廳座位簡便但坐得舒適。至尊鬆茸豬肉餃$80 跟狀元九鼎湯餃子皮薄餡多,好大隻飽滿,裡面的豬肉和著鬆茸,食落別有一番味道,沾著狀元九鼎湯,更多一重軟滑的口感。雲耳椰菜豬肉餃子麵$55雲耳椰菜豬肉餃子麵頗大碗,豬肉餃子頗大隻,雲耳及椰菜都好爽口,加上豬肉的鮮,整個豬肉餃子食落很鮮味。麵條煙煙靭靭的,也頗爽口,和著清甜的湯底,好美味。鮮肉餛飩$52鮮肉餛飩要了18個,細細隻一大碗,細細隻一口一個,雲吞皮好滑,和著清甜的湯底,一口一個,食得滋味。蜜餞雞翼$24蜜餞雞翼外表啡金啡金的顏色,見到已覺特別吸引,入口帶著蜜甜,雖然有少少乾身,但很香及甜。見到這裏的豆漿頗大杯,所以要了一杯,豆漿很香豆味,甜度剛剛好,好香甜。

今晚不想食飯,所以揀了這一間餃掂食餃子及雲吞。

餐廳座位簡便但坐得舒適。

至尊鬆茸豬肉餃$80 跟狀元九鼎湯

雲耳椰菜豬肉餃子麵$55
麵條煙煙靭靭的,也頗爽口,和著清甜的湯底,好美味。

鮮肉餛飩$52

蜜餞雞翼$24

2022-08-20 11 瀏覽
今晚爸媽兩個出去撐枱腳。我同妹妹去屋企附近搵好野食。 我地好鍾意食餃子🥟,選擇左位於將軍澳新都城商場既「餃掂」餐廳。 餐廳既手工餃子雲吞都好有水準,長期都好多街坊支持-餃子雲吞即包即製,款式多價錢唔貴🥟壽喜燒牛肉湯餃 餃子皮薄餡滿!壽喜燒與牛肉一向很match 。 味道甘甜牛味濃郁。 湯餃還配送「狀元九鼎湯」。 湯底無味精,相當清甜。真材實料用上粉葛、順德活鯪魚、香山活鯽魚、紅蘿蔔扁豆、赤小豆、陳皮、蜜棗、鮮排骨等餚製。健康又味美❗️推介❗️-🥟龍鳳松茸煎餃 這款餃子既特式之處是黑白松露兩款口味! 餃子皮煎得金黃香口,松露味道香氣四溢,豬肉餡份量多。-🥚黃金原味皮蛋 金皮蛋晶瑩剔透,蛋黃半流心,顏值爆燈,味道甘香。-自家製山楂雪梨水&豆漿 雪梨水清甜,消暑解渴
餐廳既手工餃子雲吞都好有水準,長期都好多街坊支持

餃子雲吞即包即製,款式多價錢唔貴
🥟壽喜燒牛肉湯餃

🥟龍鳳松茸煎餃
這款餃子既特式之處是黑白松露兩款口味!
餃子皮煎得金黃香口,松露味道香氣四溢,豬肉餡份量多。

🥚黃金原味皮蛋
金皮蛋晶瑩剔透,蛋黃半流心,顏值爆燈,味道甘香。

自家製山楂雪梨水&豆漿
雪梨水清甜,消暑解渴

2022-08-19 20 瀏覽
餃掂有多家分店,第一次來光顧新都城店,店內座位不多,晚市時段需要一些輪候時間。韮菜豬肉餃拼粟米豬肉餃屬經濟之選,$49有七隻餃子和狀元九鼎湯。豬肉新鮮,每隻餃子飽滿又充滿肉汁。狀元九鼎湯真材實料, 用上活鰂魚、順德活鯪魚、排骨、新會陳皮等熬製而成,飲完不會口渴,可證全無味精。龍鳳松茸雙湯餃是指黑白松露兩款口味,松露分量不少,香氣突出。餃子皮不厚重,能透出肉饀顏色,是店家其中一款招牌餃子。山楂雪梨水酸甜開胃,非常適合夏天飲用。日本龍鳳蛋,即是流心蛋伴以黑白松露醬。蛋身軟滑,即是沒有松露醬點綴也不會失色。

山楂雪梨水酸甜開胃,非常適合夏天飲用。