餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
2022-10-31 95 瀏覽
放工黎新都城食嘢順便之後睇戲🤣 見道呢間餃子可以快食就入黎試下!重慶鮮肉雲吞 $52 叫左小辣 下次可以叫再辣d 雲吞皮好滑溜 豬肉入味 細細粒 好快就食哂🤣 龍鳳松茸雙灼餃 $92 (包狀元九鼎湯) 要讚個湯 完全冇味精 食到粉葛 魚味 非常清 而且味道濃郁 越飲越好味 會愛上! 另外餃子入邊竟然係有松露 仲要份量唔少 豬肉都好多 包得好飽滿😋 香煎軟心芝士餃 $68 推介呢個!外脆內軟 入邊係cheese 仲有粟米 豬肉 好食! 四川涼皮 $32 有花生 香蔥 撈埋辣醬 清爽涼拌😋 酸蘿蔔 好開胃🥰 仲有清甜豆漿 成間嘢味道都好清甜 冇味精 令人食得開胃👍🏻

重慶鮮肉雲吞 $52
重慶鮮肉雲吞

龍鳳松茸雙灼餃 $92 (包狀元九鼎湯)

狀元九鼎湯

四川涼皮
豆漿
  • 龍鳳松茸雙煎餃
2022-10-27 26 瀏覽
新都城買完野後想簡簡單單搵間餃子店醫肚,又來到二樓的餃掂。餃子款式好多、蒸餃煎餃仲有特別餃子壽喜燒餃子等。蔥味酸辣雲耳唔算太辣 但微微酸辣好開胃。龍鳳松茸雙湯餃$92龍鳳其實是黑白松露、加上新鮮豬肉、餡料結實飽滿、松露味好香!龍鳳湯餃餐附送狀元九鼎湯、以粉葛、順德活鯪魚、紅蘿蔔、扁豆、新皮、蜜棗、排骨等熬成、材料豐富、好濃郁、養顏保健。每次來必定要喝一碗!自家製山楂雪梨水味道好濃、秋天飲暖笠笠好滋潤。

蔥味酸辣雲耳唔算太辣 但微微酸辣好開胃。

龍鳳松茸雙湯餃$92

自家製山楂雪梨水味道好濃、秋天飲暖笠笠好滋潤。
2022-10-18 45 瀏覽
成日出街食啲嘢都好肥膩太飽肚,都會想食啲健康輕便啲嘅餐廳。呢間餃子雲吞專門店係將軍澳新都城2期2樓,中庭一上電梯行幾步就到十分方便同朋友揀咗兩款餃子同一款小食share龍鳳松茸雙煎餃(八隻)$98-松茸味好出,配上豬肉更鮮甜壽喜燒牛肉餃(七隻) $54-今次叫咗蒸餃。牛肉好juicy嫩滑,送埋狀元九鼎湯有粉葛味滋潤養生麻辣松花皮蛋$25-一上碟就聞到好香麻辣味,皮蛋亦流心山楂雪梨水$20-酸酸甜甜咁好醒胃潤喉

同朋友揀咗兩款餃子同一款小食share

2022-10-17
  • 龍鳳松茸雙煎餃
  • 麻辣松花皮蛋
2022-10-16 20 瀏覽
之前放lunch嘅時候,經過食過一次 發現唔錯 於是再試多咗一次龍鳳松茸餃$138 12pc龍鳳係指黑白松露 見幾特別同埋都幾多人推介就點左呢款 客觀講松露份量好足料 但係我個人認為食落會有啲膩 味道比較單一😌如果好鍾意黑松露都可以試吓😗但同其他味道相比、我覺得其他味道會出色啲 呢個係配左配狀元九鼎湯 飲落好清甜好舒服 飲得出好濃粉葛味😆餃子麵$55 芫荽豬肉餃+$3 6pc 個人幾鍾意芫荽豬肉餃😆芫荽好新鮮咬到爽脆嘅口感 豬肉係用新鮮豬肉 食落的確唔同啲 肥瘦適中唔會用咗好多肥豬肉之餘又有肉汁 麵嘅份量有好多 質地偏淋 湯底有淡淡麻油香以食物質素嚟講我比較中意呢間多過甜記

龍鳳松茸餃$138 12pc

餃子麵$55 芫荽豬肉餃+$3 6pc

以食物質素嚟講我比較中意呢間多過甜記
2022-10-07
捱左5日,終於到星期五既勒,真係要好好慰勞下自己,食啲自己鍾意既野 , 就例如餃子🥟煎野生松茸素餃 香口野係我至愛,依款野生松茸素餃,個皮煎得好香脆,松茸具高營養價值,加埋韮菜?蔥?令味道提升。重慶鮮肉雲吞(小辣)咬落帶小辣之餘,仲帶點醋香,而且雲吞皮滑,豬肉軟嫩,佢哋處理豬肉真係非常好味😘四川涼麵表面舖滿蔥花、花生粒和辣粉,將佢撈埋麻醬,食落去辣中帶酸,又感受到花生既脆,但佢同酸辣粉唔到,係另一個食法,唔錯~你可以加佢哋既菜腩豆鼓醬,又會產生另一個味道變化~蜜餞雞翼超香蜜糖味包圍著雞翼香,雞翼皮滑又甜,肉味滿滿🥰日本龍鳳蛋配黑白松露醬醃製過既日本蛋帶咸香,蛋白滑溜、蛋黃流心,時間控制得非常好,加上矜貴既黑白松露醬令佢更加錦上添花。黑松露已經好矜貴,佢仲有埋白松露👍🏻而且松露味香濃得來唔會有石油氣味👍🏻雙拼:湯雲耳椰菜豬肉餃+大白菜豬肉餃 雲耳椰菜豬肉餃-雲耳爽口、椰菜脆口,令口感非常好!配埋香濃既豬肉,滑捋捋既餃子皮,正呀喂~白菜豬肉餃- 同樣具口感既脆脆大白菜加埋粒粒粟米,每口一口都係索索聲,加埋肉嫩多汁既豬肉,咬唔停口。狀元湯底香濃,配餃子一流👍🏻自製山楂雪梨水 秋天到來,飲返杯

煎野生松茸素餃

重慶鮮肉雲吞(小辣)

四川涼麵
你可以加佢哋既菜腩豆鼓醬,又會產生另一個味道變化~

蜜餞雞翼
超香蜜糖味包圍著雞翼香,雞翼皮滑又甜,肉味滿滿🥰

日本龍鳳蛋配黑白松露醬
而且松露味香濃得來唔會有石油氣味👍🏻

雙拼:湯雲耳椰菜豬肉餃+大白菜豬肉餃
狀元湯底香濃,配餃子一流👍🏻

自製山楂雪梨水
秋天到來,飲返杯熱辣辣、濃郁既山楂帶點酸,令人好開胃,加上雪梨非常滋潤🍐
2022-10-14
5 分鐘 (堂食)
  • 狀元九鼎湯
  • 日本龍鳳蛋
  • 自製山楂雪梨水
  • 雲耳椰菜豬肉餃
  • 大白菜豬肉餃
2022.10.9星期日平時經過今日終於試吓食,全日第一餐老實講 雲吞餃子都OK但係個涼麵 同雲吞麵面底真係搞唔掂麵質感好硬。。。似係食緊擦子膠麵湯底無味整係落d 紅油,完全冇任何味道個皮蛋又係無味都唔知食左咩落肚。。。。煎餃又好油。。。。。。。。。。要食食佢d 皇牌野應該會好d麵食真食唔落口,另一半好小食唔哂d 野佢都話唔想再食落去。。。。。。可能真係要搞搞d 麵啦。。。。食物價錢偏貴,質素唔成正比。。。。。
2022.10.9星期日
平時經過今日終於試吓食,全日第一餐
老實講 雲吞餃子都OK

但係個涼麵 同雲吞麵面底真係搞唔掂
麵質感好硬。。。似係食緊擦子膠
麵湯底無味整係落d 紅油,完全冇任何味道
個皮蛋又係無味
都唔知食左咩落肚。。。。
煎餃又好油。。。。。。。。。。
要食食佢d 皇牌野應該會好d

可能真係要搞搞d 麵啦。。。。
食物價錢偏貴,質素唔成正比。。。。。
雲吞麵
涼麵
$160 (早餐)
2022-10-06 41 瀏覽
樓面阿姐好污糟,掃地拖地、仲要徒手執地下既垃圾之後,唔洗手無手套就咁出餐,抹枱執碗都係個對手,睇住隻手指插落你碟餃子度,都唔知仲食唔食好😩—————————————————————————仲要有蚊螆仔周圍飛😭一倒完豉油就有一隻飛左落豉油碟度🤦🏻‍♀️—————————————————————————野食唔好食,個湯底浸味勁怪,餃子食落同急涷貨無咩分別—————————————————————————
—————————————————————————
野食唔好食,個湯底浸味勁怪,餃子食落同急涷貨無咩分別
2022-09-29 28 瀏覽
一早已經聽過呢間鋪頭既大名,出名食餃子,上星期終於經過有機會試一次喇!先叫左一杯豆漿,雖然普普通通冇乜特別,不過唔係太甜幾岩我飲。我朋友叫左一份湯韮菜餃,個湯好好味冇味精,d料又夠多,菜同肉比例剛剛好,好推薦~我自己就叫左松茸煎餃,好香,入面有d黑白松露,食落口好特別,又好好味,鍾意黑白松露一定要試下叫,我相信都冇其他地方有。另外仲叫左一份芝士豬肉餃,作為芝士迷既我覺得真係好好食,d芝士溶溶地,好香滑。下次有機會一定會再去食,餃子迷仲想試埋其他特色口味,一次實在試唔哂!

• 龍鳳松茸餃
2022-09-27 25 瀏覽
呢間餃子專門店,今晚行開呢個商場先知原來呢度又開一間,開放式設計。未試過龍鳯松茸雙湯餃 (跟狀元九鼎湯) ($92/8隻),價錢反映用料,今晚心血來潮想試下係咩味道龍鳯即係黑白松露,隻隻飽滿,未食已見到"黑影"狀元九鼎湯,係以蛇果,生魚,淮山,無花果及豬尾骨煲,絶無味精,入口鮮甜,功效補氣健脾,用黎浸住D餃子一齊食又係另一種食法。入口滿滿松露獨有味道,豬肉饀料幾札實,食晒成客都好飽肚。有D餃類係要煎先好食,例如芫茜/芝士類,所以我叫芫茜豬肉煎餃 ($52/7隻)未食已見到外皮煎到金黃色,尤其係餃底入口熱辣辣,外皮帶點脆度; 芫茜香味係口內爆出來,加點香醋食就仲好味。唔想飲汽水,有益袪濕之選有檸檬薏米水 ($20),甜度適中,又可以食埋D薏米,加入檸檬汁更加好入口。就咁食餃子比較單調D,叫咗個蔥味酸辣雲耳 ($25)黎刺激吓味蕾。酸酸辣辣又有雲耳嘅爽度,另一種口感。跟手見到有四川涼皮 ($32),涼皮我都鍾意食呀,呢個份量獨食岩岩好。醬汁帶微酸,辣度又唔太覺有,再灑上花生碎及青瓜絲,入口滑嘟嘟但又帶點煙韌口感就係涼皮吸引之處。友人就食四川涼麵 ($30),跟麻醬,點咗小辣,辣醬就輕手D,

龍鳯即係黑白松露,隻隻飽滿,未食已見到"黑影"

未食已見到外皮煎到金黃色,尤其係餃底

友人就食四川涼麵 ($30),跟麻醬,點咗小辣,辣醬就輕手D,撈均後食,爽口嘅麵感都唔錯。

後記 : 唔見有醃蘿蔔食,有點兒失望................
2022-09-27 20 瀏覽
今晚放工後打算去寶琳新都城中心的戲院欣賞電影, 看戲前當然要吃個晚餐, 朋友說不想吃得太飽, 所以便選了在新都城中心2期2樓2037號舖餃掂吃些餃子來填肚。餐廳裡面算是半開放式的, 所有座位均可在外面一目了然, 餐廳內光猛乾淨企理。自家製山楂雪梨水看到餐牌上有這款飲品, 聽說對健康很好, 具有清腸排毒﹑降脂減肥﹑生津解渴﹑美白潤膚等功效, 所以便點了一樽來喝, 味道確實清甜可口。黃金原味皮蛋前菜小食揀選了黃金原味皮蛋, 皮蛋堅韌有彈性, 以鹹蛋黃取代了原本的蛋黃, 令賣相金黃色更加吸引, 味道香濃。野生松茸素餃這款野生松茸素餃是蒸熟的, 最能夠品嚐到原來的味道, 松茸有獨特的濃郁香味, 口感如鮑魚, 潤滑爽口, 配合其他素菜餡料來吃味道最為合襯, 木耳有彈牙口感, 而且味道不會太搶, 令人細味到松茸原來的香味。韮菜豬肉餃這款韮菜豬肉餃我們選擇了湯餃子, 湯底是無味精的狀元九鼎湯, 以九種名貴食材, 以秘製古方餚製而成, 對提高免疫力, 補氣活血, 養顏健身, 促進大腦等甚有幫助, 既美味又健康。韮菜與豬肉一向也是餃子的配搭首選, 爽脆清甜的韮菜與香濃豬肉的味道融合得天衣無縫, 肉汁非常

自家製山楂雪梨水

黃金原味皮蛋

野生松茸素餃

韮菜豬肉餃
這款韮菜豬肉餃我們選擇了湯餃子, 湯底是無味精的狀元九鼎湯, 以九種名貴食材, 以秘製古方餚製而成, 對提高免疫力, 補氣活血, 養顏健身, 促進大腦等甚有幫助, 既美味又健康。韮菜與豬肉一向也是餃子的配搭首選, 爽脆清甜的韮菜與香濃豬肉的味道融合得天衣無縫, 肉汁非常豐富。

粟米豬肉餃
而這款粟米豬肉餃則選了煎餃子, 餃子皮煎至極為吸睛的金黃色, 而且非常香脆可口, 同時間仍然能夠保持到豬肉餡料的嫩滑多汁, 粟米清甜彈牙, 去除肉膩感之餘亦能提昇了味道的層次感。

竹昇米線
朋友說光吃餃子肚子仍然有點空洞, 所以點了一碗竹昇米線, 米線爽滑有彈性, 性價比很高, 用來填飽肚子最適合不過。

上湯松茸時蔬
最後, 點了一份蔬菜, 竟然也有松茸, 而且菜心很翠綠清甜。
2022-09-27 16 瀏覽
☆ 餃掂手工餃子雲吞專門店將軍澳貿業路8號新都城中心2期2樓2037號舖✦ 龍鳳松茸餃 跟狀元九鼎湯龍鳳即係黑白松露,每款有4隻,隻隻都包得好靚又飽滿,同埋未食都已經聞到好香,2款都好好食,充滿松露味,另外個湯都幾好飲,清清地唔覺得有味精味。✦ 香煎軟心芝士餃呢個不得了!係我鍾意嘅芝士,仲要有粟米,唔會話覺得好漏,而且煎到金黃香脆,又靚又好食。✦ 壽喜燒牛肉餃唔算好重壽喜燒味,但整體嘅味道都好好,而且係好多肉汁係入面,都好食。✦ 餃子麵 粟米豬肉餃粟米豬肉餃一樣係肥嘟嘟好飽滿,每一隻入面都好好粟米,好正!不過麵質就偏淋一d,如果爽口d就更加正。幾款都好食,而且價錢又唔貴,店員遮遮仲比左d醃蘿蔔我食,幾解膩消滯,唔錯。PS: 大家記得試下佢嘅辣醬

☆ 餃掂手工餃子雲吞專門店

• 粟米豬肉餃
  • 龍鳳松茸雙湯餃
  • 香煎軟心芝士餃
2022-09-26 20 瀏覽
餃掂分店越開越多,一直都未有機會試吓,今次同朋友嚟到狂啪餃子,食到夠皮🤣龍鳳松茸雙湯餃 $92/8隻 呢一款湯餃係跟狀元九鼎湯,個湯用鯪魚、鰂魚等等熬製而成,係家嘅味道,配上一咬開就爆發濃濃黑、白松露香嘅餃子,超正,湯餃都有湯餃嘅魅力💕 想再加重香味,仲可以+$5嗌埋碟松露醬𠻹💯壽喜燒牛肉煎餃 $58/7隻 呢款有驚喜,外皮煎到金黃色又脆口,咬開仲好似生煎包咁爆汁🥟💦雙拼-韭菜豬肉餃、元貝豬肉煎餃 $63/7隻 韭菜豬肉無失望,韭菜香,煎完又多肉汁,好食。元貝類嘅餃子好少食,呢個幾特別,入面嘅元貝都嫩,食到元貝香,口味就比較清淡,可以食得出無味精👏🏻自家製山楂雪梨水 $20/杯 酸酸甜甜,配煎餃子啱哂!蜂蜜檸檬薏米水 $20/杯 檸檬味出,夠哂清新健康👍🏻如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕

想再加重香味,仲可以+$5嗌埋碟松露醬𠻹💯

雙拼-韭菜豬肉餃、元貝豬肉煎餃 $63/7隻
韭菜豬肉無失望,韭菜香,煎完又多肉汁,好食。

自家製山楂雪梨水 $20/杯 酸酸甜甜,配煎餃子啱哂!

蜂蜜檸檬薏米水 $20/杯 檸檬味出,夠哂清新健康👍🏻

如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
2022-09-22 25 瀏覽
有時放工唔知食咩好,都會直入搞掂,好多年前得一間太子店時已經成日去幫襯,依家愈開愈多分店,真係好方便。松茸餃同龍鳳餃都係我咁多年黎既至愛,其實淨餃已經夠飽,但今日返工辛苦,忍唔住叫多幾款小食。🔸至尊松茸煎餃配狀元九鼎湯每粒都脹卜卜落足料,啖啖松茸菇粒,又脆又香口。狀元九鼎湯用左多種滋補材料,健康清甜。🔸四川涼皮揀咗個涼皮做主食,熱辣辣最岩食涼拌! 涼皮滑捋捋配四川辣汁,超惹味!🔸回味手拍青瓜、麻辣松花皮蛋、山楂雪梨水除咗餃子同主食,另外都點咗手瓜同皮蛋呢啲四川風味開胃小食,中意食辣既朋友千奇唔好錯過!食完煎炸又辣既菜色飲返杯下火既山楂雪梨水就最適合啦。

🔸至尊松茸煎餃配狀元九鼎湯

🔸四川涼皮

🔸回味手拍青瓜、麻辣松花皮蛋、山楂雪梨水

2022-09-11 29 瀏覽
今日因為工作嘅關係去到寶琳,嗰邊有個好大嘅商場”新都城中心”,做完嘢就順便去咗呢一間專食餃子嘅專門店!事關之前都有喺灣仔食過覺得唔錯至尊松茸餃(中碗)咁我就揀咗灼既,灼就會跟湯 (狀元九鼎湯)先講個湯先啦 絕無味精 我覺得好好飲唔係例湯,真係煲足咁耐先有咁既味道!至於從松茸肉餃子真係唔錯!雙拼煎餃(大碗)大白菜/雲耳椰菜上面嗌咗灼,另一樣梗係叫煎餃啦餡料非常豐富,煎到個皮好香 輕輕焦脆蜜餞雞翼(小)雞翼就冇得輸啦,cp值都幾高豆漿(熱)蜜檸薏米水(杯)冷

至尊松茸餃(中碗)
咁我就揀咗灼既,灼就會跟湯 (狀元九鼎湯)
先講個湯先啦 絕無味精 我覺得好好飲
唔係例湯,真係煲足咁耐先有咁既味道!
至於從松茸肉餃子真係唔錯!

雙拼煎餃(大碗)大白菜/雲耳椰菜
上面嗌咗灼,另一樣梗係叫煎餃啦
餡料非常豐富,煎到個皮好香 輕輕焦脆
蜜餞雞翼(小)
雞翼就冇得輸啦,cp值都幾高
豆漿(熱)
蜜檸薏米水(杯)冷

2022-09-08 45 瀏覽
今日難得收早,就同朋友去公司附近試吓新嘢,最近想食啲特別嘢就去新都城寶琳嗰邊食餃子,地理位置十分方便地鐵站一出行6分鐘就到,一坐低我哋就點咗三款餃子,一個前菜同埋飲品,前菜方面我哋點咗秘製雲耳,咬落去好爽口加上醬汁簡直係好好嘅開胃菜,而餃子方面我哋點咗壽喜燒牛肉湯餃,粟米豬肉煎餃子同埋芫荽豬肉餃子,三款都煮得好出色,而且份量同埋味道都好滿足,咬落去啖啖肉汁流出來,而且煎餃子個皮剪得好脆口,係我鍾意食嘅味道,除此之外佢有雙拼嘅餃子,但係我哋未有機會食到,飲品方面我哋嗌咗豆漿,正正常常冇乜特別,希望下次可以試更多唔同款式嘅餃子。
2022-08-08